גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

300 שחקני הכדורסל הטובים בעולם נכנסו לבועה. וזה מה שקרה אחר כך

ליגת ה-NBA הציעה לשחקנים להסתגר במשך שלושה חודשים במתחם מפנק כדי להשלים את העונה ● באיזה נסיבות השחקנים יוכלו לצאת הביתה (מוות במשפחה למשל) והאם אירועי ספורט גדולים יתנהלו מעכשיו בלי קהל

המתחם המבודד של ה־NBA בפלורידה / צילום: Ashley Landis, Associated Press
המתחם המבודד של ה־NBA בפלורידה / צילום: Ashley Landis, Associated Press

1. תחשבו שאתם עובדים כבר כמה שנים בחברה ומרוויחים שכר יפה. בשלב מסוים, בעקבות הקורונה, המעסיק מודיע לכם שיש לכם שתי אפשרויות: הראשונה, לעבור לעיר אחרת מרוחקת מספר שעות טיסה מהבית, לעזוב את בן או בת הזוג ואת שלושת הילדים הקטנים, את האמא החולה שלכם שאתם נוהגים לבקר מדי יום, ולגור שם במשך כ-80 יום בתנאי בידוד עם שאר העובדים ולעבוד משם; תשכחו מביקורים משפחתיים או יציאה אל מחוץ למתחם. וגם תידרשו לעבור בדיקת קורונה מדי יום.

האופציה השנייה: אתם יכולים להישאר בבית ולא לקבל את ההצעה של המעסיק אבל במשך שלושה חודשים לא תהיו זכאים לשכר.

זה הפיתרון שהניחה ליגת ה-NBA בפני השחקנים שלה. הניסוי החברתי-ארגוני הגדול יוצא בסוף השבוע הקרוב לדרך עם פתיחת המשחקים ב"עיר הבועה" - 22 קבוצות וכ-300 שחקנים שנכנסו לבידוד מרצון באורלנדו, פלורידה, כדי להשלים את עונת המשחקים 2020/21. שחקני הקבוצות שיתקדמו בשלבי הפלייאוף ויתמודדו על האליפות יחזרו הביתה רק בתחילת אוקטובר.

גם אם יש ביקורת בארה"ב על ההחלטה שלקחה ה-NBA, היא הופכת ללא רלוונטית לאור הצורך של שני הצדדים - בעלי הקבוצות והשחקנים - להמשיך ולקיים ליגה שמגלגלת כמעט 9 מיליארד דולר. עבור הבעלים מדובר באפשרות להקטנת ההפסדים שאמורים להיגרם להם השנה כתוצאה מהמשבר.

אצל השחקנים, בעיקר הכוכבים שמרוויחים שכר שנתי של 30 או 40 מיליון דולר ומעלה בעונה, מדובר בעיקר בהחלטה שיש בה הפגנת סולידריות כלפי לא מעט חברים לקבוצה שמרוויחים שכר מינימום והיו מוכנים לשחק גם על הירח, העיקר לשחק, כדי לקבל את אותם 100-150 אלף דולר שנותרו להם בחוזה השנתי.

2. השימוש בבועה נראה בתחילה כהצעה מרחיקת לכת ולא ישימה. אבל ברגע שהחלו לדון בה ברצינות והציגו תוכנית שנראתה בטוחה מבחינה בריאותית, יותר ויותר ליגות קפצו על הרעיון. זו נראתה הדרך היחידה של ליגות ושחקנים לקיים באופן בטוח את המשחקים מבחינת הנגיף ובמקביל להמשיך ולקבל את כספי הטלוויזיה שהפכו למרכיב ההכנסה העיקרי בתעשייה. ברגע שהטלוויזיה משדרת נוצר כדור שלג חיובי: החשיפה הטלוויזיונית מאפשרת חשיפה לספונסרים ומבטיחה גם את המימוש של ההסכמים הפרסומיים. ב-NBA השקיעו כ-150 מיליון דולר, לפי דיווח ב-ESPN, ביצירת "הבועה" באורלנדו. בין היתר מוצמדים השחקנים כל הזמן לאמצעים שמנטרים את מצב גופם ומזהים כל שינוי במדדים הגופניים, שיכולים להעיד על תחלואה.

על פי ההסכם בין ארגון השחקנים לליגה, רק שחקנים שהוכיחו מעל כל ספק כי הם בקבוצת סיכון הורשו להישאר בבית ולקבל את מלוא שכרם. בפני יתר השחקנים הועמדו מספר תנאים בודדים ויוצאי דופן שמאפשרים להם לעזוב את הבועה: מצב חירום במשפחה, מוות במשפחה, אירוע משפחתי משמעותי של קרוב מדרגה ראשונה (חתונה) שנקבע לפני חתימת ההסכם וכו'.

כך הלכו ונוצרו עוד ועוד בועות. ליגת ההוקי קרח (NHL) שמגלגלת כ-5 מיליארד דולר בשנה מיהרה גם היא להכריז על קיום משחקים בשיטה דומה אבל חילקה את הפורמט לשתי בועות בשתי ערים בקנדה - 24 הקבוצות שעוד נותר להן סיכוי לזכות באליפות חולקו באופן שווה - אלו שמשויכות לאזור המערבי הונחתו לתקופת סגר ומשחקים באדמונטון, בעוד שקבוצות האזור המזרחי הונחתו בבועה שיוצרה עבורן בטורונטו. במקרה הזה הבידוד של השחקנים יהיה קצר יותר ויימשך לכל היותר כ-70 יום. גם כאן - ללא משפחות, ללא אפשרות לצאת החוצה לבלות. החיים יתנהלו בתוך מתחם ענק שכולל בתי מלון, מסעדות, בין אולמות המשחקים והאימונים. העיקר שהטלוויזיה תוכל לשדר משחקים והסכמי השידורים ימומשו.

בליגת הכדורגל האמריקאית (MLS) בחרו בפלורידה כעיר בועה לטובת טורניר שנמשך כמעט 40 יום. במקרה הזה לפחות התברר במפגש בין הכסף לתחלואה כי עדיין שיקולי הנגיף נחשבים וחשובים יותר: שתי קבוצות הורחקו מהבועה (דאלאס ונאשוויל) עוד לפני שעלו על כר הדשא אחרי שהתגלו אצלן מספר גבוה של שחקנים חולים בקורונה.

3. מה לגבי המוסריות של הנחתת שחקנים הרחק מהבית ו"כליאתם" במקום מסוים למשך חודשים? הביקורת הזאת, גם אם קיימת, היא לא באמת רלוונטית. לשחקנים ניתנה הזכות לבחור אם הם מעוניינים להיות חלק מהסגר הארוך הזה, ובהסכמים בין הצדדים ב-NBA נקבע כי בכל מקרה "עובד" (שחקן) שיחליט שמסיבה כלשהי הוא לא מוכן להגיע הרי שחוזהו העתידי בקבוצה לא ייפגע.

מעבר לכך, חלקים גדולים מהציבור האמריקאי הזכירו לספורטאים כי יש להם תפקיד מרכזי בנורמליזציה של המשק. בין היתר הזכירו לספורטאים "המסכנים" שיושבים במתחמים מפנקים במיוחד וזוכים לשכר חלומי, שמצבם כנראה הרבה יותר טוב מזה של החיילים בעיראק ובאפגניסטן.

השאלה המרכזית היא איך ישפיעו ניסויי הבועה הללו על העתיד הקרוב של עולם הספורט.

מה יקרה אם הניסוי הגדול בעולם הספורט יצליח? האם ליגות אחרות ינסו לחקות את ה-NBA? בעוד שנה אמורים להיפתח המשחקים האולימפיים בטוקיו אחרי שנדחו בשנה בגלל הנגיף. הרעיון של קיום משחקים אולימפיים ללא קהל, כאשר 11,000 ספורטאים נמצאים סגורים בתוך בועות ומתחמים ברחבי טוקיו, עשוי להיראות כפתרון הטוב ביותר כרגע כדי למנוע ירידה לטמיון של השקעה שנאמדת ב-15 מיליארד דולר של המקומיים מאז זכו באירוח בשנת 2013.

אם הניסוי הגדול של ה-NBA וה-NHL יצליח הוא עשוי לפחות בשנה הקרובה, עד שיימצא חיסון, לגרור עוד ענפים וליגות לתוך בועות. בחלק מהמקרים זה נראה כמעט מתבקש. מה מונע, למשל, מטורנירי הטניס הגדולים (ווימבלדון, אליפות ארה"ב, רולאן גארוס או אליפות אוסטרליה) שנערכים גם ככה תחת סוג של בידוד במתחם אחד לחזור לפעילות בתוך בועה.

ככל שהזמן יעבור והצורך של ספורטאים לכסף ותהילה יהפוך לנואש - כל רעיון יצירתי יתקבל בברכה. 

כמה הקהל שווה לקבוצות הכדורגל?

קבוצות הכדורגל בישראל קיבלו רשת ביטחון של 75 מיליון דולר לעונת 2020/21, שנועדה לכסות פוטנציאל של אובדן הכנסות מקהל. עד כמה משמעותי הקהל עבור קבוצות גדולות בעולם, כעת כשהן נאלצות לשחק מול יציעים ריקים בעקבות משבר הקורונה?

בפרמיירליג האנגלית מצאו כי הנזק האמיתי לקבוצות בגין החלק האחרון של העונה ששוחק ללא קהל היה לא קטן בכלל, והוא משתנה מאוד בין הקבוצות השונות.

הקבוצה שניזוקה באופן הכבד ביותר הייתה מנצ'סטר סיטי שסבלה מאובדן הכנסה של 23.9 מיליון לירות שטרלינג בגין שישה משחקים שאירחה ללא קהל. במילים אחרות, כל משחק שאירחה הקבוצה באצטדיון "איתיחאד" מנע ממנה הכנסה של כ-4 מיליון לירות שטרלינג.

מנצ'סטר יונייטד סבלה אובדן הכנסה של 17.7 מיליון לירות שטרלינג. הסכום הולך ויורד עד לבורנמות' הקטנה שאיבדה 2.3 מיליון לירות שטרלינג בשל אירוח באצטדיון ריק.

בסך הכול הסתכם אובדן ההכנסה של 92 הקבוצות בארבע הליגות הבכירות באנגליה ב-305 מיליון לירות שטרלינג בשל היעדר קהל במגרשים. על תרחיש שבו כל העונה הבאה תתקיים ללא קהל אף אחד לא רוצה לחשוב - לפחות עבור הקבוצות הגדולות כבר ברור כי הנזק יעמוד על יותר מ-100 מיליון לירות שטרלינג לקבוצה.

המפרסמים עוברים לספורט הווירטואלי

אם בעבר החשש של ליגות וקבוצות ספורט בכל הקשור להגדלת ההכנסות מנותני חסות התמקד ברגולציה מחמירה - איסור על פרסום של חברות אלכוהול, טבק והימורים - ככל שעובר הזמן נמצא יריב חדש ומטריד יותר: מפרסמים מקטינים את הנוכחות שלהם בספורט "האמיתי" ועוברים לתעשיית הגיימינג הספורטיבית (esport). מחקר שנעשה על ידי חברת הייעוץ והשיווק WARC מצא שההוצאה של מפרסמים על משחקי ספורט וירטואליים תעמוד בשנת 2020 על 844 מיליון דולר - עלייה של 9.9% בתוך שנה אחת. לפי המחקר, בשנת 2022 כבר יחצה הפרסום בתעשיית ה-esport רף של מיליארד דולר.

456 אלף דולר

הסכום שמקבל לברון ג'יימס עבור כל משחק שלו בלוס אנג'לס לייקרס (בהנחה שהליגה פועלת)

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה