גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדינות ערב נמצאות בפי תהום כלכלי-חברתי

מגפת הקורונה לא יצרה בעיות חדשות כמו שהחריפה בעיות יסוד קיימות ● מדדים כלכליים מצביעים כי הרע ביותר אולי עוד לפנינו

ועידת אופ"ק בג'דה, ערב הסעודית / צילום: Amr Nabil, AP
ועידת אופ"ק בג'דה, ערב הסעודית / צילום: Amr Nabil, AP

המצב הגאו-אסטרטגי במזרח התיכון עומד בפני הרעה. מדדים כלכליים, שעשויים לסייע לעמוד השפעות עקיפות על ישראל במטרה לבחון צעדי מדיניות נדרשים, מצביעים כי הרע ביותר אולי עוד לפנינו.

המרחב הערבי הוא עני, והוא הופך עני יותר ובמהירות. המשבר הכפול - מגפת הקורונה וירידת מחירי הנפט - יותיר חותם לאורך זמן רב והוא צפוי להציב אתגרים שונים, בין השאר: ליחסים בין שליטים לנשלטים, ליחסים בין מדינות ערב, בין מדינות ערב למעצמות ואף, יתכן, ליחסים בינן לבין ישראל.

המגפה לא מאחורינו והיא ממשיכה לבחון את עמידות הכלכלות הערביות. בחלקן, דוגמת תימן, המדינה הערבית הענייה ביותר, או לוב מתחוללות מלחמות אזרחים עקובות מדם, בהן מעורבים גם שחקנים חיצוניים, בעוד אחרות, כמו לבנון ניצבות כעת על סף תהום כלכלי. ישנן אלה שנהנו מיציבות יחסית, כמו מרוקו, הנכנסות גם הן למשבר כלכלי עמוק.

אם בעבר סיפקו מדינות המפרץ סיוע למשטרים הערבים העניים יותר בהן תמכו, הרי שנראה כי יכולתן ומוכנותן לסייע באותו אופן בשעה זו פחתה באופן משמעותי. הכנסותיהן העיקריות הן מנפט ואלו צפויות לצנוח ב-2020 ב-270 מיליארד דולר לעומת 2019.

הרעת המצב הכלכלי במפרץ תשפיע על כל המרחב הערבי - התלוי בסחר עם מדינות המפרץ, בהלוואות ובמענקים מהמפרץ ובמיוחד מצרים וירדן, שנהנות מהעברות הכספים של אזרחיהן העובדים במפרץ. הפחתת מספר העובדים הזרים במפרץ והפחתת השכר של אלו שנותרו תפגע בהן. גם מספר התיירים העשירים מהמפרץ, שהכניסו הון רב למדינות רבות בהן מרוקו, מצרים, לבנון וירדן, צפוי לפחות בעקבות המשבר.

עד כה לא נרשם גידול משמעותי בקצב האבטלה בעקבות המשבר, בשל הסתרה או משום שמרבית האזרחים מועסקים במשרות נוחות במגזר הציבורי הנתפס כמשענת למשטרים. לפני המשבר מספר המובטלים הממוצע במדינות ערב (להוציא את מדינות המפרץ) עמד על כ-11%. לצד המובטלים רבים מועסקים בתנאים לא תנאים.

נקודה רגישה במיוחד היא אבטלת צעירים כאשר 20% מהצעירים הערבים נמצאים מחוץ למעגל העבודה, קרוב לפי-שניים מהממוצע העולמי. אם בעבר הצעירים היו מאגר תסיסה פוטנציאלי כנגד המשטרים, אזי מאגר זה צפוי לגדול ועמו סכנת התסיסה החברתית.

מדינות המפרץ העשירות, המסבסדות מוצרים ושירותים רבים לאזרחיהן, חוות גם הן לחצים כלכליים משמעותיים, חלקן אף מצויות במשבר המצריך גיוס חוב, שימוש ברזרבות ואף העלאת מסים. חלק מהמדינות בוחנות כעת אף הפרטת נכסי מדינה, נכסים בהם מתעניינת סין למורת רוחה של ארצות הברית.

למעט קטר, מדינות המפרץ זקוקות למחיר נפט כפול מהמחיר הנוכחי כדי לאזן את תקציביהן. במדינות אלו הגירעונות צפויים להעמיק עוד - בכווית לבדה צפוי הגרעון להגיע עד לכ-40% מהתוצר. המשבר ממחיש עד כמה הן תלויות במתרחש בשוק האנרגיה העולמי, בו השפעתן פוחתת.

קרן המטבע הבינלאומית (IMF) צופה כי הכלכלה הגדולה במזרח התיכון, זו של ערב הסעודית, תתכווץ ב-6.8% השנה והגרעון יכול להעמיק עד לכ-17% מהתוצר. ההכרזה בממלכה על העלאת המע"מ שהושת רק לאחרונה מ-5% ל-15% היא אחד הסימנים לפגיעה הניכרת הצפויה בתנאי הקיום של האזרחים - וכבר ישנן עדויות ראשונות לאי-שביעות רצון אצל חלקם.

האם העלאת המסים הישירים והעקיפים על האזרחים תביא אותם לדרוש יותר זכויות? בהחלט יתכן, אם כי השליטים האבסולוטיים באזור יעדיפו להעמיק את האכיפה והדיכוי מאשר לוותר מרצונם על כוחם. אותם שליטים - ממרוקו ועד איחוד האמירויות - כבר הידקו את הפיקוח על האוכלוסייה בחסות מגפת הקורונה ורוקנו מתוכן חרויות אזרחיות אלמנטריות.

מגפת הקורונה לא יצרה בעיות חדשות כמו שהחריפה בעיות יסוד קיימות. האם גל מחאה נוסף נוסח "האביב הערבי" בדרך? יתכן שהוא מעבר לפינה. הפרמטרים הכלכליים שהיו בבסיס המחאה האזורית שפרצה לפני עשור, לא השתפרו, מרביתם הורעו. לישראל צריך להיות עניין במידע כזה אודות מצבן של מדינות בסביבתה האסטרטגית, כדי לאמוד את האתגר שמולו ניצבות מדינות אלה בתחום הכלכלי-חברתי, המשליך על יציבותן הפוליטית ועל יציבות האזור כולו. 

הכותב הוא חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, אונ' ת"א

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"שבועיים" גורליים: האם טראמפ ישתמש באותו טריק פעמיים?

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ● צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

פתיחת המסחר בבורסת דרום קוריאה בתחילת השנה. מזנקת לשיאים חדשים / צילום: Reuters, Matrix Images/Jung Ui-Chel

הקוספי זינק בכ-3% לשיא חדש: "קוריאה היא שוב השוק המוביל באזור"

לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן