גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרושה קריאה משותפת מימין ומשמאל להנמכת הלהבות

האווירה בהפגנות הולכת ומתלהטת, ומשני הצדדים יש מי שמנסים לתדלק את השנאה ● בעת הזאת יש צורך במנהיגים משני המחנות שיסכימו לשלם מחיר פוליטי מקומי כדי להציל את עם ישראל מחורבן בית שלישי

ראש הממשלה בנימין נתניהו, נואם בהשבעת הכנסת ה-35 / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
ראש הממשלה בנימין נתניהו, נואם בהשבעת הכנסת ה-35 / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

אנחנו נמצאים בתקופה של קיטוב נוראי בין ימין לשמאל, ועוד בעיצומו של המשבר הבריאותי והכלכלי הקשה ביותר בתולדות מדינת ישראל. דווקא בתקופה שאנו צריכים להיות כמה שיותר מלוכדים כדי להתמודד עם המשבר המזעזע סדרי עולם, נבחרי הציבור משני הצדדים דואגים כמה שיותר להפריד בינינו. נבחרי הציבור משני הצדדים מתדלקים בכוונה את השנאה כדי לצבור ולשמר הון פוליטי. השנאה מוכרת, השנאה מלכדת את המחנה.

בימים האחרונים אני שומע סנונית מסוימת של ניסיונות הרגעה מצד ימין, שנענות בבוז מצד שמאל של המפה הפוליטית. השמאל מסרב להתרגש מאמירות בעלות מסר מפייס הקורא לשני הצדדים לצנן את השנאה, את הקיטוב ולגדוע את האלימות, זאת בטענה שאין קיצוניים משני הצדדים. מבחינתם יש ראש ממשלה מסית ומושחת, שמולו עומד מחנה נאור שנאנק ונאבק. יש ממשלה לא לגיטימית, ומולה עומד הציבור הנאור שמגן ברחובות על ערכי הדמוקרטיה עד להתפטרות נתניהו.

מכיוון שאין נבחרי ציבור או אפילו אנשי ציבור המזוהים עם השמאל שמוכנים להושיט יד למסר מפייס שקורא לשני הצדדים להירגע, שמכיר בכך שיש קיצוניים בשני הצדדים - האווירה מוסיפה להתלהט, ואת מחיר ההתפוררות נשלם כולנו. שיהיה ברור, אני לא מאשים את השמאל בכל חולאי החברה. אך אני בהחלט מאמין שגם לו יש חלק בהכנת עיסת השנאה והקיטוב.

 הלקח מרצח רבין

נחזור רגע בזמן, לאירוע הטראומטי והמכונן של החברה הישראלית: ב-4 לנובמבר 1995 נרצח ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל על ידי מתנקש יהודי, איש ימין קיצוני בשם יגאל עמיר.

רבין היה איש מחנה השמאל, או כמו שחלק מכנים זאת "מחנה השלום". היה ברור שאירוע כזה חייב להיצרב בתודעה הלאומית, ואכן כשנתיים לאחר הרצח נקבע יום זיכרון ממלכתי. ראש הממשלה, אגב, באותו זמן היה כמובן בנימין נתניהו.

בפני המחנה השמאל/השלום ובפני משפחת רבין היו שתי אפשרויות: האחת הייתה להפוך את יום הזיכרון לאירוע עם מסר חד ונוקב שמדבר אל כל חלקי החברה הישראלית וחוזר על דבריו האל-מותיים של מנחם בגין "לעולם לא מלחמת אחים", יום המחנך את החברה הישראלית נגד אלימות פוליטית או אלימות בכלל, ונגד קיטוב שמכלה חלקה טובה. האפשרות השניה הייתה להשתמש ברצח ככלי פוליטי לקידום תהליכים מדיניים שנויים במחלוקת, להכתים ולהכליל את מחנה הימין באחריות לרצח, להתנגח בבנימין נתניהו, ברבנים, במתנחלים שהסיתו לרצח, ובנראטיב (השגוי מאוד היסטורית, לדעתי) שהימין עלה לשלטון בכוח הזרוע וגדע את תקוות השלום ב-3 יריות אקדח.

השמאל ומשפחת רבין בחרו באפשרות השנייה. זכותם. אך לזכות הזו יש מחיר: קצת יותר מחצי מהעם, אותו חצי שמעוניינים לחנכו ולהכריחו להודות באחריותו לרצח, פשוט אוטם את אוזניו ומתעלם מהאירועים שנעים בדרך כלל בין התאריך העברי של הרצח לתאריך הלועזי. בקרב אותו חצי עם התקופה הזו בשנה מכונה בזלזול "פסטיבל רבין". לימין יש בטן מלאה וארונות קבורה לא מועטים כתוצאה ממהלכיו המדיניים של רבין, וגם על היחס האטום שהוא גילה כלפיו ("יכולים להסתובב כמו פרופלורים", לדוגמה). הימין היה יכול להתעלות מעל זה, אם השמאל היה מחפש את המסר המאחד ולא את המסר המאשים.

אני מקווה שהיום, 25 שנה לאחר רצח רבין, 1952 שנה לאחר חורבן בית המקדש והיציאה לגלות כתוצאה משנאת חינם - יקומו בשני המחנות מנהיגים שיסכימו לשלם מחיר פוליטי קצר מועד ב"בייס" על הפגיעה בנראטיב, אך יצילו את עם ישראל מחורבן בית שלישי. מלחמת אחים לעולם לא!

קבינט הפיוס לא הוקם

אני לא אטום לתסכול ולאכזבה של מחנה השמאל. אני מבין לליבם, מודע לכך שאצל רבים מהם קיימת סלידה עזה, אך כנה, מכך שבראש ממשלת ישראל ניצב אדם שנאשם בשלוש פרשות שונות. אני יכול להבין את התסכול ואת האכזבה מבחינתם בסיבוב הפרסה המביך שעשו בני גנץ, עמיר פרץ ואורלי לוי. אני באמת ובתמים מבין את תחושת הבגידה באמונם. אני מבין לליבו של ציבור שמרגיש שאבדו סיכויו לחזור לשלטון בדרך דמוקרטית. יותר מכך, לדעתי הממשלה אחראית במידה לא מבוטלת לאותו תסכול, ולא עשתה מספיק או ליתר דיוק לא עשתה דבר כדי להפיג את התסכול.

בקווי היסוד של הממשלה ה-35, שהוגדרה כממשלת אחדות וחירום לאומית, נכתב כי "הממשלה תפעל באופן מהותי ומעשי כדי לגשר בין כל חלקי העם והמדינה ותפעל מתוך תפיסה של פיוס לאומי, ולשם כך יוקם קבינט פיוס אשר ירכז את כלל הפעולות בתחום זה".

הקבינט כלל לא הוקם, והממשלה לא פעלה אפילו באופן טכני ותיאורטי כדי לגשר בין חלקי העם, וכל שכן שלא פועלת מתוך תפיסה של פיוס לאומי. לא רק שהממשלה הזו לא פועלת כדי לגשר בין חלקי העם, בפועל הממשלה הזו לא מצליחה לגשר בין ניר ברקת לישראל כץ. בין מיקי זוהר לשלמה קרעי, בין גילה גמליאל למירי רגב, שלא לדבר על גשר בין ב.נתניהו לב. גנץ.

אני לא מנקה את הממשלה הזו ולא את העומד בראשה (וכל שכן לא את הבן של העומד בראשה) מאחריות לאווירה. יש להם אחריות מלאה ומוגברת לאור תפקידם המיניסטריאלי והממלכתי. ויש לה גם אחריות לכישלון הברור של הגל השני של נגיף הקורונה.

אבל יש גם צד שני לחגיגה הזו. יש אופוזיציה שפועלת כדי לייצר נראטיב של ממשלה לא לגיטימית, חרף העובדה שנבחרה כחוק ובאופן דמוקרטי. יש אופוזיציה שבמסגרת ההגנה כביכול על הדמוקרטיה, משפילה ומכפישה את המשנה ליועמ"ש עו"ד רז נזרי באופן חסר תקדים ובשידור חי. יש אופוזיציה שפועלת כדי לערער את הלגיטימציה הנצרכת של המאבק הממשלתי בנגיף הקורונה, ואף מפלרטטת עם סירוב פקודה ומרי אזרחי. יש אופוזיציה שפועלת בניגוד למצופה ממנה בשעת חירום היסטורית.

אין ממש צדיקים בטירוף הזה, אבל יכולים להיות בו חכמים. אפשר לעצור את מסע ההרס העצמי הזה, ולהיות המבוגר האחראי. גורמים משמאל מתעקשים לומר שאין קיצוניים בשני הצדדים, וכל האשמה מוטלת על בנימין נתניהו. יש משהו גרוטסקי שאדם שמוכן להכיל ולגלות אמפתיה ורגישות ל"נראטיב הנכבה", ולחתור להסכם שלום שכולל ויתורים מפליגים עם הגרועים שבאויבינו, לא מסוגל לעשות את אותו הדבר עם בני עמו, עם שכניו שמעבר לכביש.

אנשים אחים אנחנו, תשעה באב הזה יכול לשנות את וקטור השנאה מבלי לטשטש את המחלוקות. אם תרצו, אין זו אגדה. ואילו אם לא תרצו הרי כל אשר סיפרתי לכם אגדה הוא, ואגדה יוסיף להיות. 

הכותב הוא כתב משפטי ב"גלובס"

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35