גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר הזהב זינק לשיא כל הזמנים. האם זה הזמן להשקיע?

מחירה של אונקיית זהב הגיע בימים האחרונים לשיא של כל הזמנים, אחרי שטיפס ביולי בכ-10% על רקע משבר הקורונה וחוסר הוודאות בכלכלה העולמית ● לאן הוא ממשיך מכאן? תלוי את מי שואלים

מטילי זהב בבית זיקוק באוגנדה. עלות כריית הזהב משתנה משמעותית בין מכרות שונים בעולם / צילום: BAZ RATNER
מטילי זהב בבית זיקוק באוגנדה. עלות כריית הזהב משתנה משמעותית בין מכרות שונים בעולם / צילום: BAZ RATNER

מחירה של אונקיית זהב נסק בימים האחרונים לרמה של 1,994 דולר. לפני כחודש עמד מחירה סביב 1,840 דולר - משמע עלייה חודשית של כ-10%. הנסיקה הזו הדביקה גם את "אחותו" של הזהב, מתכת הכסף, שמחירה עלה בשיעור יותר מכפול בחודש האחרון.

מחיר הזהב טיפס לרמות שיא בשבוע שעבר

מחירו של הזהב עבר את השיא שהוא קבע בשנת 2011, על רקע משבר החובות באירופה באותה תקופה - לא רק זה של יוון, אלא גם החששות מפני איטליה וספרד, נוסף על הורדת הדירוג המושלם של אג"ח ממשלת ארה"ב שהתרחשה באותה עת. למחיר השיא ב-2011, שהיה 1,920 דולר לאונקיה, הגיע הזהב מרמת השפל שאליה צנח בשנת 2000, אז הוא נסחר סביב 300 דולר בלבד לאונקיה - כלומר, בתוך 12 שנים נסק מחירו פי 6.4 . נזכיר כי בפרק הזמן שבין שנת 2000 לשנת 2011, פרץ המשבר הכלכלי הגלובלי של 2008, שמשבר החובות של 2011 היה המשך ישיר שלו.

ואולם, ובניגוד גמור לאותה תקופה, בתשע השנים האחרונות שבין 2011 ל-2020 ירד מחיר הזהב מהשיא והגיע בדצמבר 2015 למחיר הנמוך ביותר שלו, 1,047 דולר לאונקיה - נחיתה בשיעור של 45% בתוך ארבע שנים ושלושה חודשים. זה קרה בזמן ששוקי המניות נסקו במאות אחוזים, האינפלציה היתה תחת שליטה, הריבית ירדה, אבל לא היתה נמוכה כמו היום, והתשואות לפדיון של איגרות החוב הממשלתיות ירדו והיו נמוכות, אך לא עד כדי כך נמוכות כמו היום.

ואכן, בשנים האחרונות, כשהתשואות לפדיון המשיכו לרדת ובגרמניה הן הגיעו לתשואה נומינלית שלילית, ובמיוחד מאז משבר הקורונה, כשהתשואות השנתיות לפדיון של אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים ירדו מתחת ל-1% (כיום 0.5%) ומייצגות תשואה ריאלית שלילית, התאושש מחיר הזהב - ובתוך 4.5 שנים הוא חזר לשיאו משכבר הימים, ואף דילג מעליו בימים האחרונים.

מקור עיקרי לביקוש: בנקים מרכזיים

כבר מתוך התיאור הזה של התנהגות הזהב בקרוב ל-20 השנים האחרונות, ניתן ללמוד על כך שמדובר בנכס פיננסי תנודתי. מקורו של היצע הזהב הוא כמובן במכרות הכרייה שלו - חלקם בקנדה, חלקם בדרום אפריקה, וחלקם פזורים במקומות אחרים בעולם. העלות של הכרייה משתנה מאוד ממכרה למכרה, החל בכ-600 דולר לאונקיה ועד לכ-1,000 דולר לאונקיה. מובן שככל שמחיר הזהב בשווקים עולה, כך גדלה כדאיות ההפקה והרווחיות של חברות הכרייה, וכך עשוי ההיצע לגדול, גם מצד מכרות שנסגרו בעבר.

והביקוש לזהב, מהיכן הוא מגיע? ישנו הביקוש לתכשיטי זהב, שירד בעשורים האחרונים, אבל הם עדיין פופולריים מאוד בהודו ובסין; וישנו הביקוש התעשייתי למוצרים שיש בהם מרכיב של זהב, אבל זהו חלק קטן מהביקוש הכולל.

חלק אחר של הביקוש מגיע מצד בנקים מרכזיים בעולם, ובעיקר אלה של רוסיה וסין. כך למשל, מלאי הזהב של רוסיה הוא הגבוה ביותר ועומד על 2,300 טונות, לפני סין עם 2,000 טונות והודו עם 650 טונות של זהב. סך הביקוש של כל הבנקים המרכזיים לזהב בשנת 2019 עמד על כ-650 טונות.

המניעים של כמה מהבנקים המרכזיים ברכישת זהב הם קודם כל גיוון יתרות המט"ח שלהם ורצון להקטין את התלות שלהם בדולר, לעתים גם מסיבות פוליטיות.

חלק נוסף וחשוב מהביקוש לזהב מגיע מהמגזר הפיננסי הפרטי - משקיעים מוסדיים, ובכלל זה קרנות גידור, וכן משקיעים קמעוניים. המניעים של המשקיעים יכולים להיות גיוון תיק ההשקעות, שימוש בזהב ככלי שנחשב גידור להחזקת מניות, או ספקולציה לשמה, אף שהיא נשענת על נימוקים הגיוניים.

אז מדוע קונים המשקיעים זהב?

  • עלות אלטרנטיבית נמוכה: העולם הפיננסי מצוי כיום בנקודת זמן יוצאת דופן. ריביות אפסיות ולעתים שליליות, תשואות נומינליות לפדיון נמוכות מאוד של איגרות החוב הממשלתיות, כמו אלה של ארה"ב, או שליליות כמו אלה של גרמניה. בנסיבות אלה, רכישת זהב, שאמנם לא מספק ריבית ולא דיבידנד, אינה כרוכה בוויתור על האפשרות לקבל ריביות גבוהות בפיקדון בנקאי או תשואה גבוהה באג"ח ממשלתיות.
  • "מטבע" תחליפי: בתקופה של הדפסת כספים חסרת תקדים בארה"ב, באירופה ובמדינות אחרות בעולם, ובתקופה של ויסות חסר תקדים בהיקפו של השווקים הפיננסים מצד הבנקים המרכזיים, קיימת סכנה של אובדן האמון במטבעות הקיימים. הזהב מצטייר בסיטואציה כזו כעין מטבע חלופי, אף שהוא אינו מהווה אמצעי תשלום, וזאת בניגוד למטבע הדיגיטלי ביטקוין.
    נוסף על כך, מתברר שלמרות התנודתיות במחירו של הזהב, היא נמוכה מהתנודתיות ב"יחסי הכוחות" שבין הדולר לבין האירו. מתברר עוד שמחיר הזהב מתנהג בקורלציה שלילית לדולר, וכאשר זה נחלש מול האירו ומטבעות אחרים, כמו שאירע באחרונה, מחיר הזהב עולה. ובכלל, היצע הזהב מוגבל, הוא לא אינסופי. אפשר להדפיס אינסוף דולרים, אפשר לכרות זהב, אבל אי-אפשר להדפיס זהב.
  • זהב והסייקל הכלכלי: ממחקר מקיף שערכה חברת ההשקעות סנפורד ברנסטין, מתברר כי למחיר הזהב יש קשר הדוק למחזוריות הכלכלית. מהמחקר עולה כי מחירו של הזהב נפגע בתקופה של התרחבות כלכלית או של התאוששות מהאטה או ממיתון, אבל הוא פורח בתקופה של האטה כלכלית או של מיתון.
    מתברר כי בתקופה של האטה כלכלית, התשואה של הזהב גבוהה פי שבעה מתשואת מדד המניות העולמי, בעוד שבתקופה של התאוששות כלכלית (מהאטה או מיתון), התשואה של מדד המניות העולמי גבוהה פי 12 מתשואת הזהב.
  • כלי גידורי או גיווני: לזהב מתאם נמוך עם שוק המניות - כך עולה מבדיקות שנעשו לאורך עשרות שנים. זה אומר שלצורך גיוון תיק ההשקעות ויצירת פיזור אפקטיבי, הזהב הוא כלי טוב, וזה נכון במיוחד כיום, כשאיגרות החוב הממשלתיות מצויות ברמה נמוכה מאוד של תשואות לפדיון, והן יתקשו לשמש כלי כזה, שלא כמו שהיה בעבר. במובן הזה, הפיזור שמייצרת השקעה בזהב תורמת לביצועי תיק ההשקעות במונחי שארפ.
    שאלה נוספת היא האם הזהב יכול לשמש כלי לא רק לפיזור סיכון, אלא גם לגידור סיכון - זה הנובע מהחזקת מניות. כדי שהוא יוכל לשמש כלי גידורי, צריך שיימצא שהמתאם של הזהב לשוק המניות הוא שלילי. מתאם כזה, שבו שוק המניות יורד ומחיר הזהב עולה, או להפך, לא נמצא באופן סטטיסטי.
    ואף על פי כן, אני טוען כי אף שהממצא הזה נכון מבדיקה לאורך עשרות שנים, הרי שבנקודות קיצון של השווקים הפיננסיים, או בנקודות קיצון של אי ודאות, המתאם של מחיר הזהב לשוקי המניות הוא שלילי. נכון, מחיר הזהב עשוי לעלות יחד עם המניות, כפי שקרה בארבעת החודשים האחרונים, אבל הסיבה לכך היא הזרמת "טורבו" של כספים לשווקים.
    ואולם, החזקת הזהב מכינה אותנו לאפשרות שהוויסות האדיר של השווקים יסתיים רע - בין אם זה בנפילת שוקי המניות, ובין אם באינפלציה גבוהה במיוחד, או בשניהם. במצב כזה, מחיר הזהב יתנהג, לדעתי, במתאם שלילי לשוק המניות - כלומר, יעלה - ויעלה חזק. כך יהיה גם אם המשק העולמי ייכנס להאטה כלכלית מתמשכת.
  • ריביות ריאליות שליליות: זהו, כך מתברר ממחקרים רבים, הסבר חזק לנסיקה במחיר הזהב. לא רק שהריביות והתשואות לפדיון של אג"ח ממשלתיות נמוכות מאוד וקרובות לרצפה, ולפעמים נמצאות מתחתיה, אלא שבמונחים ריאליים - כלומר, בהתחשבות באינפלציה בארה"ב ובאירופה - הן שליליות. דהיינו, השקעה בהן כרוכה בהפסד, לפעמים אפילו נומינלי, ותמיד ריאלי. איגרות החוב הצמודות למדד המחירים לצרכן בארה"ב (TIPS) נסחרות בתשואה שנתית לפדיון שהיא שלילית.
  • חששות מפני אינפלציה עתידית: הבדיקות שנעשו על התנהגות מחיר הזהב, מעלות תמונה מעניינת. כשהאינפלציה קיימת, אבל נמוכה כמו כיום, זה מאפשר לבנקים המרכזיים לשמור על רמת ריבית נמוכה ואפילו שלילית, וזה טוב למחיר הזהב. אבל כששיעור האינפלציה השנתית עומד, למשל, על 3% ויותר, זה גורם לבנקים המרכזיים להעלות את הריבית כדי לייצב את המחירים, שהרי זהו תפקידם המרכזי, ואז נוצרת תחרות לזהב, וכבר לא מדובר בעלות אלטרנטיבית נמוכה כפי שהיא כיום - וזה כבר רע לזהב.
    ואולם, כשהאינפלציה חוצה את אזור ה-10% בשנה, זה כבר סיפור אחר. זה רע מאוד לכלכלה, אבל זה טוב מאוד למחיר הזהב. אין הרבה תקופות כאלה, אבל כשזה קורה, כמו בסוף שנות ה-70 וראשית שנות ה-80 של המאה שעברה (משבר הנפט), מחיר הזהב נוסק. ואכן, באחרונה התחיל שיח בתקשורת הכלכלית, שלפיו הדפסת הכספים הנוכחית עלולה להסתיים באינפלציה גבוהה, ואולי כזו שתצא משליטה - סוג של "אינפלציית ונצואלה" - מדינה שבה, אגב, הזהב נהפך למקלט בטוח. יש כלכלנים המודאגים מהאפשרות של התפתחות סטגפלציה, שהיא צירוף בעייתי מאוד של מיתון ושל אינפלציה - הרע מכל העולמות, והטוב לזהב מכל העולמות.
  • "מקלט בטוח" בימים של אי-ודאות: מוצדק או לא, העובדה היא שלאורך דורות, הזהב נתפס פסיכולוגית כמקלט בטוח. אגירת הזהב היתה תופעה נפוצה מאוד גם בקרב משפחות יהודיות בגולה - מעין "מנת ברזל" לעת חירום. בגרסה המודרנית שלו, הזהב נתפס כמגן מפני הפתעות, בעיקר בתחום הגיאופוליטי, ולא חסרות כאלה. ובכלל, במצבים של אי-ודאות קיצונית, ולא רק גיאופוליטית אלא גם כלכלית, יש "ודאות" שמחיר הזהב יעלה, וזהו המצב שבו כולנו מצויים כיום.

הניתוח הטכני מצביע על כך שהזהב מצוי במגמת עלייה ארוכת טווח. אי-אפשר אמנם להסתמך על כך, אבל זה מספק חיזוק לניתוח שנעשה עד כה, וכן מספק "דלק" לביקושים בתעודות הסל על זהב למשקיעי הריטייל.

אם כן, איך משקיעים בזהב? על כך בטור הבא שלי, שיתפרסם ב"גלובס" בהמשך השבוע. 

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

* גילוי נאות: חברת מיטב תכלית קרנות נאמנות, שנמצאת בשליטת מיטב דש, מנהלת בין השאר קרנות נאמנות המתמחות בהשקעה בזהב.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון