גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המודל של אמריקן טאואר בדרך לארץ? החברה במגעים עם מפעילי סלולר ישראלים

המודל של החברה מאפשר לחברות סלולריות שנזקקות למזומנים למכור את הסכמי השכירות שלהם עם בעלי הנדל"ן בתמורה לכסף מזומן שהן מקבלות, ובמקביל הן מתחייבות לשכור את האתרים לתקופה מסוימת ● השיחות מתנהלות בעיקר במשולש שבין פרטנר, סלקום והוט מובייל

אנטנה סלולרית/ צילום: תמר מצפי
אנטנה סלולרית/ צילום: תמר מצפי

פירמת EY, המייצגת את חברת אמריקן טאואר, מנהלת שיחות עם מפעילי סלולר ישראלים בדבר עסקאות במודל של מכירה והשכרה מחדש של אתרי הסלולר שלהן.

אמריקן טאואר ניסתה בעבר להיכנס לשוק הישראלי אך נראה שהמפעילים בישראל עדיין לא שוכנעו שהמודל כדאי להם. למרות זאת, השיחות מתנהלות בעוצמות כאלה ואחרות כל הזמן בעיקר במשולש שבין פרטנר, סלקום והוט מובייל שחולקת ביחד עם פרטנר ברשת PHI.

אמריקן טאואר היא שם דבר בתחום האתרים הסלולריים בעולם והיא מוכרת היטב בישראל על רקע מספר ניסיונות ליישם כאן את המודל שמאוד נפוץ בעולם. הוא מאפשר לחברות סלולריות שנזקקות למזומנים למכור את הסכמי השכירות שלהם עם בעלי הנדל"ן בתמורה לכסף מזומן שהן מקבלות, ובמקביל הן מתחייבות לשכור את האתרים לתקופה מסוימת. מדובר בעסקאות מימון לכל דבר ועניין, שמאפשרות לחברות הסלולריות להוריד הוצאות על שכירות אתרים - אחת ההוצאות הכבדות ביותר לחברת סלולר - ומנגד לקבל הרבה מאד כסף מזומן לצורך השקעות או החזר חובות.

הרקע למגעים ולשיחות שמתנהלות בשנה האחרונה סביב הנושא הוא התחושה שבשל מצבן של חלק מהחברות והמשך השחיקה בענף, חלק מהחברות יתקשו בשלב מסוים למחזר חובות ויחפשו מקורות מימון חלופיים, וכאן עסקה כזו יכולה לקרום עור וגידים.

תמונת המצב מבחינת המפעילים היא באופן כללי שלילית, אך כאמור העובדה שכל הזמן יש פניות מצד שחקנים שונים לחברות אומרת שיש סיכוי שמשהו יקרה. כך, למשל, סלקום הייתה מעוניינת להתקשר בהסכם מכירה והשכרה מחדש. בתקופת עמי אראל כיו"ר וניר שטרן כמנכ"ל החברה הייתה מוכנה ללכת על כך, אך היה קושי לגייס שותפים למיזם. כדי לייצר כדאיות כלכלית לפרויקט כזה נדרשות לפחות שתי חברות סלולריות להסכים על כך, כדי להוזיל מאד את עלויות השכירות. חברת המגדלים דואגת להעלות את שתי החברות לאתר אחד וכך פותחת הסכמים מול בעלי הנדל"ן ומחדשת הסכמים שיהיו טובים לכל הצדדים.

בפרטנר לא אהבו את המודל הזה מעולם. פרטנר ראתה, ועדיין רואה, ברשת שלה נכס אסטרטגי. מבחינת פרטנר עדיף לשתף פעולה בין החברות באופן פסיבי על ידי הקמה של אתרים משותפים כפי שהחברות עושות היום, מאשר למכור את הרשת לגורם שלישי.  יותר ויותר החברות מציעות בינן לבין עצמן לחברות מתחרות לעלות על אתרים חדשים, ובכך מוזילות עלויות. הדבר חוקי מכיוון שמדובר בשיתוף פעולה שהוא נדל"ני ולא בתדרים או בציוד.

השותפות של פרטנר עם הוט מובייל ברשת היא שותפות שנעשתה מתוך הבנה אסטרטגית שללא חלוקה בעלויות הרשת, פרטנר לא תשרוד. מאז, פרטנר בתחושה שהוט מובייל היא שותף שצריך להסתדר איתו ולחיות איתו, אבל אהבה גדולה אין שם.
מנגד, בהוט מובייל, בהתאם לרוח הקבוצה, מעולם לא ראו צורך להיקשר יתר על המידה לנכסים שלהם ורואים במהלך עסקה לכל דבר ועניין ואם תהיה לזה הצדקה כלכלית היא תיעשה. כאן המקום להזכיר גם את קרן אלומה של אורי יוגב שמנסה להיכנס לתחום וניהלה שיחות עם סלקום וכעת הגישה הצעה לפרטנר לחבור למודל.

כרגע החברות עסוקות במכרז הדור החמישי בסלולר שצפוי להתחיל השבוע, ובסלקום עסוקים במקביל בסגירת עסקת גולן טלקום, אך עדיין לא נאמרה המילה האחרונה סביב האפשרות שמהלך כזה יקרה.

בתוך כך נודע כי קרן אלומה וברן חתמו על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי לפיתוח ותפעול של אתרים לתקשורת אלחוטית. ברן תשקיע 5 מיליון שקלים במגדלי תקשורת תמורת 9% מהחברה. לפני כשבועיים רכשה אלומה 85% ממגדלי תקשורת המחזיקה 65 אתרים סלולריים. ברן היא אחת מהחברות הקבלניות המובילות בישראל בתחום תחזוקת האתרים.

אלומה שרכשה לאחרונה את תיבר, תשנה את שמה למגדלי תקשורת. אורי יוגב ימונה ליו"ר החברה ואורי שריר, סמנכ"ל המטענים של חברת רכבת ישראל ימונה לתפקיד המנכ"ל.

עוד כתבות

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ פסל את המינוי, לוין תקף: "מיירטים בזה אחר זה את מינוי השופטים"

בית המשפט העליון פסל היום את החלטת שר המשפטים להטיל על השופט בדימוס יוסף בן-חמו את הפיקוח על חקירת הדלפת הסרטון משדה תימן ● לשיטתם, בן-חמו אינו עונה על הגדרת "עובד מדינה בכיר" ● מה אמר לוין ולאן ממשיכים מכאן?

דונלד טראמפ וקווין האסט / צילום: Reuters, Brian Snyder

המרוץ הוכרע? טראמפ ביטל ראיונות עם המועמדים ליו"ר הפד ואותת מי היורש

הממשל האמריקאי היה צריך לקיים השבוע שורת שיחות עם המועמדים לתפקיד יו"ר הבנק המרכזי, אך ביטל אותן ברגע האחרון ● "בדקנו 10 שמות, אבל צמצמנו אותם לאחד", הצהיר השבוע טראמפ ● ההערכה: היועץ הכלכלי הוותיק של הנשיא, קווין האסט, צפוי להיבחר

סכום שיא שעבר ליורשים המיליארדרים / צילום: Shutterstock

"משימור הון להעצמת הדור הבא": הטרנד החדש של המיליארדרים

מנהלת ההון הגלובלית, UBS, פרסמה היום (ה') את דוח המיליארדרים שלה לשנת 2025, שמצביע על עלייה של 8.8% במספר האולטרה-עשירים בעולם ● מלבד אלו שיצרו את הונם בעצמם, 91 יורשים הפכו למיליארדרים כאשר ירשו סכום שיא של 297.8 מיליארד דולר ● ומה קורה בישראל?

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

לראשונה: מינהל התכנון עוקף רשות מקומית ונותן היתר בנייה

רשות הרישוי הארצית הוציאה לראשונה היתר בנייה, לאחר שהמועצה האזורית הגלבוע סירבה לאשר הקמת שדה סולארי בתחומה למרות הוראות ועדת הערר ● מדובר בשימוש תקדימי בסמכויות שקיבלה הרשות השנה, במסגרת מהלך שמטרתו להסיר חסמים תכנוניים ● האם נראה בקרוב שינוי כיוון גם בתחום הבנייה למגורים?

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

שלוש תחנות כוח קיבלו אישורים לבנייה, למה חלקן עדיין תקועות?

מנהל התכנון הפיק היתר בנייה לתחנת הכוח "קסם", שצפויה לקום ליד גוש דן ● בנוסף ניתן אישור למתן היתר להרחבת "דוראד" באשקלון, אך זו נמצאת בקשיים משפטיים וסכסוך עמוק בין השותפים ● גם השדה הסולארי "דימונה דרום" קיבל אישור למתן היתר, וצפוי להפוך לשדה הסולארי הגדול בישראל

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

למה מניית ארית התרסקה אחרי שהודיעה על הנפקת החברה הבת?

מניית ארית תעשיות צללה בבורסה בכמעט 20% לאחר ההחלטה להנפיק לציבור את החברה הבת רשף ● ארית מציעה להנפיק את רשף בשווי נמוך משמעותית מהשווי של חברת ההחזקות עצמה, בניגוד למקובל בשוק ● אנליסט מסביר: "השוק התאים את התמחור לכזה של חברת החזקות"

גל תורן בקמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך יוטיוב

למרות שלא היו השבוע כלל באוויר, גל תורן מוביל את בנק לאומי לפרסומת האהובה ביותר

הפרסומת הזכורה ביותר גם השבוע שייכת לבנק דיסקונט, לאומי מתמקם שני בזכירות - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר שייכת לחברת התעופה אל על, עם כ–2.7 מיליון שקל, אך היא נותרת מחוץ למדד

אורי יוגב / צילום: יונתן בלום

הקרן שחתומה על שני אקזיטים בשבוע: "רצינו להוכיח לשוק"

קרן אלומה סיכמה על מכירת אקסלרה בחצי מיליארד שקל וחלק ממניותיה באסקו ● היו"ר אורי יוגב: "מחיר המניה שלנו מאוד ירד, וחשבנו שאנחנו ‫צריכים להוכיח לשוק. זו ההוכחה האולטימטיבית"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך תשפיע הורדת הריבית על הקרנות הכספיות? התשובה של צבי סטפק

קרנות הנאמנות הכספיות חוו בארבע השנים האחרונות זינוק אדיר בנכסיהן - כמה מזה קשור לרמת הריבית במשק, והאם כעת האטרקטיביות שלהן תפחת? ● עוד מיתוסים שחשוב לבחון: האם רק דמי הניהול מבחינים בין הקרנות, ומה פוטנציאל הצמיחה על חשבון הפיקדונות בבנקים​

אבי לוי, יו''ר להב אל.אר / צילום: יח''צ

כשהוא קנה את השליטה בחברת ההחזקות, היא הייתה שווה בקושי 100 מיליון שקל. היום היא שווה מיליארדים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשהוא שולט בחברת הנדל"ן והקמעונאות להב אל.אר, הנסחרת בשווי של כ־2 מיליארד שקל, אבי לוי מביט אחורה ללא זעם על הפרידה מענקית הקניונים מליסרון שניהל: "אני אוהב את ליאורה עופר כמו אחות" ● הוא מספר על תוכניות ההתרחבות עם דלק ישראל ועל הניסיון שלא צלח להשתלטות על שופרסל, ומחמיא לאחים אמיר: "אני מוריד את הכובע בפניהם, לא חושב שהיינו מסוגלים לעשות יותר מזה"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ענקית הספנות הבינלאומית הפג לויד הגישה הצעה לרכישת צים

במסגרת שורת הבעלים בחברה הגרמנית נמנות קטאר החזקות, זרוע של רשות ההשקעות הקטארית, וגם קרן העושר הסעודית ● בוועד העובדים של צים מתנגדים לעסקה בחריפות וקוראים למדינה למנוע את המהלך

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

ענקית הלואו קוסט מודיעה: תחזור לטוס לישראל בסוף מרץ 2026

חברת התעופה הבריטית איזי ג'ט מאותתת על חזרה לישראל, וזאת לאחר שהפסיקה לטוס לארץ בקיץ 2023 ודחתה מאז פעם אחר פעם את חידוש הטיסות ● ההיערכות כוללת בחינת קווים קיימים לצד פתיחת קווים נוספים

יו''ר בזק תומר ראבד, הפרזנטור אסי כהן והמנכ''ל ניר דוד / צילום: אלעד גוטמן

בתוך שלוש שנים בלבד: 92% מהישראלים משתמשים בכלי AI

לפי דוח האינטרנט של בזק, הישראלים מקדישים בממוצע 1.5 שעות ביום לכלי AI - על חשבון גלישה רגילה, צפייה בטלוויזיה ורשתות חברתיות ● כלי ה-AI שבו משתמשים הישראלים הכי הרבה הוא ChatGPT, ובמקום השני נמצא ג'מיני

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

בנייה בחדרה / צילום: Shutterstock

מחירי קרקע נמוכים יחסית: אלה מכרזי רמ"י שנסגרו אתמול

השתתפות ערה יחסית של יזמי נדל"ן נרשמה בשורה של מכרזי רמ"י שנסגרו אתמול, שחלקם מיועדים למחיר מטרה ● המחירים שהושגו במכרזים אלה היו נמוכים ושיקפו ירידות בערכי קרקע, כמו גם בדחייה אפשרית של מימוש הפרויקטים

מגדל אפשטיין / הדמיה: משרד האדריכלים AS+GG

בורג’ חליפה של ירושלים: התוכנית אושרה, המחלוקת נשארה

מגדל מתחם D.V. Ivory, המכונה "בורג' חליפה", אושר לאחרונה ע"י רוב חברי ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה ● אולם אחד מהם, בדעת מיעוט, כתב כי מדובר במגדל שאינו תורם דבר לציבור ● שלוש הערות על השאלות שעולות מאישור הפרויקט

תוכנית הותמ''ל בגבעת אולגה / צילום: משרד ערן מבל ארכיטקטורה ובינוי ערים

פעילות הותמ"ל תוארך עד 2028: השינויים בחוק ההסדרים בתחום הנדל"ן

בנוסף, לפי הגרסה האחרונה של חוק ההסדרים, תוכניות ותמ"ל יוקפאו, תיבחן היתכנותן הכלכלית, וחלקן ישונו בצורה של הוספת יחידות דיור או הפחתת דירות להשכרה ארוכת-טווח ● ומה השינוי בנוגע לסיווג תעריפי הארנונה?

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ’ / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

שר האוצר מציג את תקציב 2026: "יהיה מס על בנקים. הוא יהיה קבוע וגדול"

שעות לפני ההצבעה על הצעת התקציב בממשלה, מערכת הביטחון והאוצר עדיין חלוקים על תקציב הביטחון השוטף וההתמודדות עם האיום האיראני ● נתניהו מבקש עוגן תקציבי לעשור קדימה, שמקבע את המסגרת ומצמצם תקציבים אזרחיים ● עוד ברקע: רפורמות במחלוקת, מאבקים מול שרים והסתדרות מוחלשת