גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הכסף שנשאר בסוף מצחיק. המחירים שלי נמוכים ב-40%-50%"

גלעד אלפסי, בן 46, מחזאי ובימאי תיאטרון ומנהל אומנותי של אירועים ופסטיבלים ● "גלובס" שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז

"טקס האשכבה" לתעשיית התרבות שקיימו בשבוע שעבר עובדי תעשיית האירועים מול קריית הממשלה בירושלים / צילום: מטה המאבק להצלת עולם התרבות, האירועים והמופעים
"טקס האשכבה" לתעשיית התרבות שקיימו בשבוע שעבר עובדי תעשיית האירועים מול קריית הממשלה בירושלים / צילום: מטה המאבק להצלת עולם התרבות, האירועים והמופעים

ב-13 במרץ, בבת אחת, קיבל גלעד אלפסי, מחזאי, בימאי תיאטרון ומנהל אמנותי של אירועים ופסטיבלים, ארבע הודעות ביטול של שתי הצגות, אירוע בארץ ואירוע בארה"ב שנקבעו לאותו חודש. בימים שבאו אחר כך, בוטלו כל האירועים שנקבעו לאלפסי חודשים קדימה. "בשבועיים הראשונים הייתי בדאון", הוא מספר, אבל הוא לא נמשך זמן רב. 

במקום לשקוע, החליט אלפסי להשקיע בלהמציא את עצמו מחדש. "אני גר ביישוב קהילתי ליד בית שמש, נחושה, וזמן קצר לאחר סגירת האירועים באה אליי יו"ר ועדת תרבות ושאלה אותי 'מה עושים עם יום העצמאות?'. הבנתי שכמוה, רבים רוצים לשאול מה עושים עכשיו עם כל האירועים וההצגות, אז מצאתי לזה פתרון. יצאתי בקמפיין של 'שמים זום על יום העצמאות', והתחלתי לעשות אירועים והצגות באמצעות הדיגיטל. עשיתי אירוע וירטואלי ליום השואה בשלושה מקומות במקביל וביום הזיכרון, ועוד אירועים".

לאט-לאט שכלל אלפסי את האירועים שערך ויצר פורמטים לאירועים שונים. "לא הכול בשידור ישיר בזום. בחלק מהאירועים צילמנו שחקנים בלייב ובאחרים היו סרטונים שנערכו מראש, בחלק עשינו מונולוגים של שחקנים, ועוד. לכל אירוע התאמנו את הפורמט. הבנתי שאני לא יכול לעשות דבר אחד לכולם, כי זה ישעמם, אז עשיתי מגוון מאוד גדול של אירועים וראיתי שאפשר להתפתח עם זה קדימה. מאז, כמו שאני מנהל אמנותי של אירועים בלייב, אני היום מנהל אמנותי של אירועים בווירטואל".

התובנות האלה יצרו תעסוקה רבה לאלפסי. "אני עמוס. בשבוע שעבר עשיתי שני כנסים גדולים ועוד אירוע לייב, אני עומד לעשות את ה'דינר' שהיה אמור להיערך בארה"ב בווירטואל, אני עובד על הצגה שכתבתי, עזרתי לשחקן לעשות אדפטציה של הצגה שלו לווירטואלי והוא עכשיו מוכר אותה להמון גורמים והשבוע עשיתי כנס של 75 שעות שידור שנכנסו אליו 60-70 אלף איש".

אז חמקת מהפגיעה הכלכלית של המשבר?
"לא חמקתי. ודאי שנפגעתי. הכסף שנשאר לי בסוף אחרי חלק מהאירועים מצחיק. הלחץ של הקורונה גרם להורדת מחירים משמעותית, גם כי אלה מתווים חדשים של עבודה, שאני לא מכיר, אז אני לא יודע תמיד לתמחר אותם כמו שצריך.
"יש לי ירידה מאוד חדה בהכנסות. היום המחירים בשוק מאוד נמוכים גם כי אין הרבה עבודה ויש הרבה תחרות וגם כי הלקוחות עצמם במצב כלכלי לא טוב. הלקוחות שלי נפגעו מאוד מהמשבר, וכולם מהדקים את החגורה.
"המחירים שאני עובד עליהם הם 40%-50% מהמחירים שלקחתי לפני המשבר. מדובר בפער עצום בהכנסה, אבל אני עדיין עובד, שזה חיובי וטוב. אני לא מסוגל לשבת בבית. מעבר לכך, אני מרגיש שעזרתי לאחרים למצוא פרנסה. יש צלמים, עורכים ושחקנים עצמאים שבימי שגרה אני מעסיק גדול שלהם, ותוך כדי זה שמצאתי את הדרך חזרה למעגל העבודה גם הם מצאו את הדרך שלהם חזרה לעבודה. החודש אני אמור להוציא משכורות בסדר גודל של 120 אלף שקל לעובדים שמצאתי להם עבודה. דאגתי לעבודה לאנשים בהיקפים גדולים, ואני שמח על כך".

איך ייראה לדעתך העתיד של עולם התיאטרון והפסטיבלים?
"אני המצאתי את עצמי מחדש בתחום שלי, ואני מאמין שזה כלי שיהיה טוב גם בעתיד. בסוף הקורונה תיעלם. זה ייקח זמן אבל זה יקרה, והתיאטרון יחזור. יש תיאטרון 2,500 שנה, אז הוא לא ייעלם עכשיו. מצד שני, גם הפלטפורמות שנבנו במהלך הקורונה לא ייעלמו. מי שיידע לעשות את ההתאמה כבר עכשיו יהיה לו סל גדול יותר של אפשרויות כשהקורונה תעבור.

"אני אחזור לעשות תיאטרון רגיל ופסטיבלים, אבל אני אשאר גם עם הפלטפורמות הווירטואליות שנבנו עכשיו. בשבוע שעבר עשיתי כנס עשור לגוף מסוים בווירטואל, לאחר שכל שנה עשו אותו באולם בלייב, ופתאום המארגנת הבינה שהיא לא רוצה לעשות אותו בלייב יותר כי בווירטואל זה עולה פחות כסף, נכנסו יותר אנשים ויש עוד סיבות. הפתרונות שמצאנו עכשיו בלית ברירה יהיו חלק מהארסנל שנשתמש בו אחרי הקורונה. וזה נכון לגבי כולם - שחקנים , מוזיקאים, מפיקים - שיכולים להיכנס לאפיקים חדשים שיחזיקו אותם עכשיו וייתנו להם פוטנציאל להמשך. מי שלא עושה את ההתאמה הזאת יחזור לסמוך על המזל. אנחנו כבר לא במצב חירום. יש שגרת קורונה וכולם צריכים לחזור לעבוד מתישהו. גופים יחזרו לעשות פסטיבלים ואירועים, רק הפלטפורמות ישתנו ומי שידע לעמוד שם ולהיות מוכן - יזכה". 

כבר בחודש ספטמבר, עוד לפני פרוץ המשבר, החלטנו כאן ב"גלובס" לייחד מדור יומי לקשיים של עסקים קטנים ושל מגזר העצמאים בישראל. חשבנו אז כפי שאנחנו סבורים גם היום שמדובר במגזר שיש לו חלק משמעותי בהנעת גלגלי הכלכלה אך אינו מקבל די הכרה וסיוע ביחס לחלקו. כעת, בחסות הקורונה הוסת חלק מהזרקור הציבורי לבעיה, אולם ככל שמתברר עומק הבור אליו נקלעים עצמאים ועסקים קטנים מתחוור בהתאם עד כמה המדינה לא ערוכה לסייע. בנסיבות הללו החלטנו להרחיב את המדור ולהקדיש מעתה ומדי יום חלק ניכר מהשער האחורי שלנו, כדי להביא את האנשים ואת הקולות שמאחורי הקשיים, בניסיון להניע עיתונות פתרונית, להציף פערים של שנים ובתקווה שזה יהיה חלקנו הצנוע בחזרה לשגרה, אבל אחרת.

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

מגמה חיובית באסיה בהובלת המניות הבטחוניות; ירידה קלה במחיר הנפט

מדד ניקיי מזנק במעל 3% ● עליות קלות בחוזים בוול סטריט, עליות במניות הבטחוניות באסיה • ירידה קלה במחירי הנפט, הזהב והכסף מזנקים, הדולר מתחזק בעולם אך נחלש מול השקל • בוול סטריט מתגבש קונצנזוס אופטימי לשוק ב-2026, אך האנליסטים מקפידים לסייג

מי הן קרנות הגידור המצטיינות של השנה? / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות של המיליונרים שהיכו את ת"א כשרוב תעשיית הגידור נשארה מאחור

בשנה החולפת השאיר מדד הדגל של ת"א אבק לרוב קרנות הגידור המנייתיות - למעט 3: ורטיקל לונג, ואר אקוויטי וספרה וואליו ● מנהל הקרן המצטיינת מסביר את סוד ההצלחה: "חשיפה גבוהה לסקטורים הביטחוני והפיננסי" ● במבט ל–3 שנים בין קרנות הגידור, בלטו לטובה גם נוקד וטוטאל

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת משיק את "הסל של המדינה"; ברשתות טוענים: אין כאן בשורה

שר הכלכלה הציג היום את פרויקט "הסל של המדינה" - סל של 100 מהמוצרים הנמכרים ביותר בישראל, שישווקו במחיר הזול ביותר ● הסל יוצע ללקוחות ברשת מזון אחת שתיבחר במכרז ● ברקת טוען כי המהלך יסייע לבלום את יוקר המחיה, אך ברשתות השיווק לא מתרשמים

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית / צילום: Shutterstock

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית

סקטור המשכנתאות החוץ־בנקאיות עדיין מהווה אחוזים בודדים בלבד משוק ההלוואות לדיור, אך צומח במהירות, כשעוד ועוד חברות ממהרות להיכנס אליו ● בענף מעריכים כי בתוך שנים יגיע לנתח של עשרות אחוזים - אלא שבשוק שבו ליועצים תפקיד מרכזי והפיקוח עדיין חלקי, עולות גם שאלות של סיכון והסדרה ● למי זה מתאים, מהם הסיכונים - ואיך המדינה מנסה לצמצם את הפרצות?

הנתונים נחשפים: כמה הרוויחו עורכי הדין ב־2025, ואיזה תחום בלט במיוחד

אחרי תקופה של זהירות, ענף המשפט חוזר להעלאות שכר מדודות ● מסקר קודקס ל־2025 עולה כי השכר הממוצע טיפס ב־2.4%, כאשר לצד הדומיננטיות של תחום ההייטק, נרשמת התחזקות משמעותית בתחומי הרגולציה והגנת הפרטיות, המבססים את מעמדם בצמרת טבלת השכר

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

באיראן מודים: המשטר נדחק למצב הישרדותי בגלל המחאות

ישראל וסוריה יחדשו מחר את המו"מ על הסכם ביטחוני בגבול ● שני אזרחים ישראלים חצו בשוגג את הגבול לירדן ● בישראל סבורים שהמבצע באמריקה הלטינית יהדהד גם במזרח התיכון ● BBC מפצה ב-120 אלף שקל משפחה ישראלית מהעוטף: "טעות בתום לב" ● צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ ● עדכונים שוטפים

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

מכירת צים לחברה זרה? ועד העובדים קרא למדינה להתנגד

בוועד מעלים חששות משליטה של גורמים עוינים כגון קטאר ומפגיעה ברציפות האספקה למדינה ● בדיון בוועדת הכלכלה נקבע כי מוקדם מדי לקבל החלטות, וברשות החברות הבהירו כי עד כה כלל לא התקבלה פנייה מצים לבחון העברת בעלות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר החדש בבורסה מתחיל: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, שבוע המסחר בבורסה עובר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

השופט בני שגיא / צילום: דוברות הרשות השופטת

בני שגיא, נשיא ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע, נהרג בתאונת אופנוע

שגיא, בן 54 במותו, היה הצעיר מבין נשיאי בתי המשפט המחוזיים בישראל ● בהנהלת הרשות השופטת הוא זכה להערכה רבה, בין היתר בשל יכולתו להביא לסיומם של תיקים פליליים מורכבים באמצעות הסדרי טיעון יעילים ● שר המשפטים לוין ספד לו: "הוא יחסר מאוד למערכת המשפט"

מיכלית נפט בחוף בוונצואלה / צילום: ap, Matias Delacroix

פוטנציאל הנפט הלא-ממומש של ונצואלה יכול להתהפך לטובת ארה"ב

ניהול גרוע של מונופול הנפט הממשלתי בידי נשיאי ונצואלה, הוגו צ'אבס וניקולס מדורו, וסנקציות אמריקאיות חסמו את "הזהב השחור" מלבוא לכדי מימוש ● כעת, בשל הפלת השלטון בוונצואלה, מזקקות הנפט בחוף הדרומי של ארה"ב יכולות להפוך לגורם מרכזי בעיבוד הנפט הזה לכדי מוצרי דלק לרחבי העולם

תעשיית הקרנות בשיא / אילוסטרציה: Shutterstock

מהפך שלא נראה 4 שנים: זה האפיק הכי פופולרי ל־2025 בשוק הקרנות

בצל הזינוקים במדדי המניות המקומיים תעשיית הקרנות המקומית מסכמת שנת שיא, במהלכה זרמו אליה כ-73 מיליארד שקל ● אחרי 3 שנים קשות הקרנות המנוהלות חוזרות למרכז הבמה ● וגם: איזה אפיק זכה לאמון מחודש מצד המשקיעים?

מייסדי KOI, עמית אסרף, עידן דרדיקמן ואיתי קרוק / צילום: עומר הכהן

פאלו אלטו במגעים לרכוש את KOI הישראלית בכ־400 מיליון דולר

לגלובס נודע כי החברה מנהלת מו"מ עם סטארט-אפ הסייבר הצעיר KOI, לקראת רכישה ראשונה בישראל בעידן שאחרי עזיבתו של המייסד ניר צוק ● KOI גייסה כ־48 מיליון דולר בלבד במהלך שני סבבים, ובין לקוחותיה נמנות הענקיות מיקרוסופט וגוגל

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מה צפוי בהחלטת הריבית של בנק ישראל - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

דמי הניהול במאות קרנות נאמנות מתייקרים עם תחילת השנה ● וורן באפט יורד מתחת לרדאר בברקשייר האת'וויי ● השקל מתחזק והאינפלציה מתמתנת - אך בשוק לא צופים הורדת ריבית בשבוע הבא ● וגם: הקשר הישראלי של המניה שהובילה את מדד S&P 500 השנה

מסחר בביטקוין / צילום: ap, Petr David Josek

ברשות המסים ציפו למיליארדים מהסדרת הקריפטו, אבל גבו רק 31 מיליון שקל

ברשות המסים קבעו נוהל להסדרה, שהיה עתיד להכניס מאות מיליוני שקלים למדינה ● נתונים שהגיעו לגלובס מגלים כי מאז דצמבר 2023, נגבו 31 מיליון שקלים בלבד ● המשקיעים חוששים מדרישות חודרניות ומכסף שנותר "תקוע" מחוץ למערכת הבנקאית: "הנוהל לא עובד"

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק / צילום: איל יצהר

האזהרה החריפה של אהרן ברק: "אנחנו כבר לא דמוקרטיה ליברלית"

בנאום מצולם ששודר בהפגנה לציון 3 שנים לנאום השר יריב לוין בהכרזה על המהפכה המשפטית - תקף נשיא העליון לשעבר אהרן ברק את רה"מ בפרט ואת הממשלה בכלל: "זכויותינו כאזרחים מופרות יום-יום - מפעל החיים של כולנו בסכנה" • הוא מתח ביקורת על המשטרה: "מפעילה את כוחה בצורה לא שוויונית ולא מרוסנת" • וקרא למפלגות שעתידות להתמודד בבחירות: "שיתחייבו שיעצרו את ההפיכה המשטרית"

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

למחפשי רכב חדש: האם "אפס ק"מ" מתאים לכם?

אחרי שנים של מחסור ורשימות המתנה, המלאים המצטברים של היבואנים מחזירים את השליטה אליכם ● זה מה שיעזור לכם לנצל את מלחמת המחירים בשוק הרכב

שלומי בן חיים, בצלאל מכליס / צילום: ג'ייפרוג, אסף שילה/ישראל סאן

המניה הביטחונית הישראלית שזינקה בכ-45%, וזו שעלתה לשיא כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● אלביט מערכות פתחה את 2026 עם עלייה לשיא חדש של כל הזמנים ● יצרנית מערכות ההגנה לרחפנים פאראזירו זינקה בכ-45%, לאחר שקיבלה הזמנה ראשונה מגוף ביטחוני ישראלי ● וג'יי פרוג סיכמה שנה עם תשואה תלת־ספרתית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ מאיים שוב על משטר האייתוללות: "עוקבים מקרוב"

נשיא ארה"ב שיגר מסר לטהראן: אם תמשיכו להרוג מפגינים - תחטפו מכה כואבת ●  צה"ל הרס את ביתו של המחבל שביצע את הפיגוע המשולב בצפון ● מחבל הותקף לאחר שהיווה איום על כוחות צה"ל באזור זיתון שברצועת עזה ● עדכונים שוטפים

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

פרויקט המטרו מתקרב לשוק ההון: נת"ע בוחנת גיוס חוב בבורסה

בנת"ע מקדמים הנפקת אג"ח כדי לגשר על פערי עיתוי בין הוצאות העתק של פרויקט המטרו לבין ההכנסות ממסים ● המהלך זוכה לתמיכה ברשות החברות, אך ממתין להכרעת החשכ"לית הבאה

סמלי האפליקציות של גרוק, ג'מיני, קלוד וצ'אט GPT / צילום: Shutterstock

העדכון החדש של X מעורר סערה: גרוק אפשר יצירת תוכן מיני של נשים וקטינים

צרפת, הודו ומלזיה פתחו בבדיקות דחופות נגד X (טוויטר לשעבר), לאחר שמודל הבינה המלאכותית גרוק אפשר למשתמשים ליצור תוכן מיני פוגעני ע"י עריכת תמונות של נשים וקטינים בפלטפורמה ● בין היתר על הפרק: סנקציות משפטיות