גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרויקט בית רה"מ החדש: 11 שנה, השקעה של מיליוני שקלים בתכנון ובהכנות, ועכשיו מחפשים מקום אחר

דוח מבקר המדינה קובע שעל אף ההסכמה בדבר נחיצותו של מבנה חדש עבור ראש הממשלה והצורך בקידומו, אפילו תהליך תיכנונו עדיין לא הושלם בגלל שהשב"כ לא עודכן בתוכנית שינוי הכניסה לירושלים ● משרד רה"מ: "הוחלט באופן מיידי על השהיית הפרויקט במיקום שנקבע"

הדמיית מעון ראש הממשלה החדש. אפילו תהליך תיכנונו עדיין לא הושלם  /  הדמיה: רם כרמי אדריכלים ועדה כרמי-מלמד אדריכלים
הדמיית מעון ראש הממשלה החדש. אפילו תהליך תיכנונו עדיין לא הושלם / הדמיה: רם כרמי אדריכלים ועדה כרמי-מלמד אדריכלים

דוח מבקר המדינה מביע דאגה מהתנפחות עלות פרויקט הקמת מבנה בית ראש הממשלה החדש, המכונה "פרויקט אלמוג". העלות המוערכת של הפרויקט בתכנון המקורי של אדריכל רם כרמי בשנת 2009 הייתה 650 מיליון שקל. העלות המוערכת בתכנונה של עדה כרמי מלמד מ-2018 כבר הגיעה ל-1.2 מיליארד שקל. הסיבה העיקרית להגדלת העלויות היא שינוי דרישות המיגון של השב"כ לאורך השנים. כמו כן, ההוצאה על התכנון האדריכלי והקידום הסטטוטורי של הפרויקט עומדת על 6.5 מיליון שקל, ומצד שני הדרישות ההולכות וגדלות למיגון בית ראש הממשלה הנוכחי ברחוב בלפור מוערכות ב-50 מיליון שקל.

בהחלטת הקבינט מ-2015 ניקבע שיש להשלים את מבנה בית ראש הממשלה החדש, שעלותו הוערכה אז במיליארד שקל, עד שנת 2018. דוח מבקר המדינה שמתפרסם היום מקדיש פרק שלם לנושא וקובע שעל אף ההסכמה בדבר נחיצותו והצורך בקידומו של מבנה חדש, הרי שאפילו תהליך תיכנונו עדיין לא הושלם. הדוח קובע ש"עקב כך נשקפת סכנה לאינטרסים לאומיים מרכזיים", ומציין שהשיהוי גרם לאובדן של משאבים כספיים רבים.

מטרתו המרכזית של "פרויקט אלמוג", מיזם הקמת בית חדש לראש הממשלה ולצידו מבנה חדש למשרד ראש הממשלה, הייתה לספק מיגון בטחוני ותשתית תפקודית שתבטיח את שרידות ורציפות התפקוד של הנהגת המדינה בעיתות שיגרה וחירום. איחוד משרד ראש הממשלה ומעונו נועדו לאפשר תפקוד רצוף של ראש הממשלה, לרכז את המאמצים הנדרשים לפעילות ראש הממשלה ואבטוחו וכך לצמצם את ההוצאות הכוללות.

התוכנית המקורית של קומפלקס בית ראש הממשלה החדש, שנערכה ע"י האדריכל המנוח חתן פרס ישראל רם כרמי, ונחשפה בשנת 2009, הציעה הקמת מבנה הכולל משרדים ואולם כנסים על חטיבת קרקע המשתרעת על פני 28 דונם וממוקמת בין הרחובות שדרות יצחק רבין, שדרות הנשיא השישי ורחוב העלייה, מצפון למשרד החוץ וממערב למשרד מבקר המדינה וחניון הלאום. ע"פ התכנון המקורי, שטחו של מעון ראש הממשלה היה אמור להשתרע על שטח של כ-300 מ"ר. המבנה שהוצע על ידי כרמי קיבל ביקורת רבה שהתייחסה לעיצובו האקסטרווגנטי והעלות שלו, שעמדה אז על 650 מיליון שקלים.

הגרסא החדשה של המבנה, משנת 2015, הוצגה ע"י האדריכלית עדה כרמי-מלמד, אחותו של רם כרמי וכלת פרס ישראל, הייתה הרבה יותר מאופקת ואושרה על ידי מוסדות התכנון ב-2017. עלותה נאמדה אז במיליארד שקלים.

ע"פ דוח מבקר המדינה שמתפרסם היום הקפאת התוכנית החדשה של בית ראש הממשלה נבעה מכך שהשב"כ לא עודכן באשר לתוכנית החדשה של הכניסה לעיר, הכוללת גם 12 בניינים רבי קומות בסמוך לאתר המעון, לתוואי הקו הירוק של הרכבת הקלה העובר מצידו המערבי של הפרויקט, לתב"ע קריית בן גוריון (קרית הממשלה), אשר מציעה העברת משרדי ממשלה נוספים לאזור ולקשיים ביטחוניים במימוש הפרויקט.

דרישות המיגון החדשות של השב"כ הוערכו בסכום של 270 מיליון שקל. מדוח המבקר עולה שהמטה לביטחון לאומי (המל"ל), לא העביר למתכננים את המידע העדכני הדרוש לתכנון הפרויקט וכך גרם לעיכוב נוסף. כמו כן, הוועדה להסרת חסמים, שהייתה אמורה לפתור בעיות בניהול הפרויקט לא התכנסה ולו גם פעם אחת בכל התקופה שבין 2014 ו-2019.

הדוח מעלה את האפשרות של בחירת מיקום חלופי, ודורש מממלא מקום מנכ"ל משרד ראש הממשלה לבחון בהקדם את החלופות למיקום הפרויקט וליזום את הבאתן להחלטת ממשלה. ללא קשר, נדרש קידום מיגון ביניים של מבני המעון ומשרדי הממשלה הקיימים. עניין נוסף הוא ההצעה שהשב"כ יתחיל לקדם בדיקה סדורה של היבטים תכנוניים בכל המתקנים הנמצאים תחת אחריותו.

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "משרד ראש הממשלה רואה חשיבות רבה בקידום הפרויקט שיהווה מעטפת תפעולית ואבטחתית מקיפה לפעילות הנדרשת. בעקבות חוות הדעת הביטחונית אודות מיקום הפרויקט והאיומים הנשקפים בעקבותיו, שהובאו לצוות המקצועי במשרד רק בשלבים מאוחרים בעבודת המטה, הוחלט באופן מיידי על השהיית הפרויקט במיקום שנקבע - החלטה שחסכה מיליונים רבים.

"ביוזמת הנהלת המשרד, עוד טרם דו"ח המבקר, ובתיאום מלא עם שירות הביטחון הכללי, החלה ומושלמת בימים אלה בדיקה של חלופה פונקציונלית ויעילה לפרויקט, תוך מתן דגש על צמצום עלויות, התייעלות מקסימלית והשפעה מעטה ככל הניתן של המבנה על הגרים בסביבתו. בשל העיכוב ביישום הפרויקט, הנחו גורמי הביטחון לבצע עבודות מיגון זמניות של המבנים הקיימים אשר טרם יצאו אל הפועל".

מטעם שב"כ נמסר כי "שירות הביטחון הכללי פעל באופן מקצועי לאפיון דרישות הביטחון כנגד שלל האיומים המצויים במסגרת יעודו ואחריותו בפרוייקט הקמת מעון ומשרד ראש הממשלה, וגיבש עמדתו למתן מענה לאיומים אלו. הטענה המועלית בדו"ח בדבר עיכובים במימוש הפרויקט בשל התמשכות טיפולי השב"כ, הינה משוללת כל יסוד. כלל הפעולות המקצועיות, הענייניות והמהירות שביצע שב"כ במסגרת אחריותו, פורטו במענה שהועבר למשרד מבקר המדינה ולצערנו לא באו לידי ביטוי בחלקים שפורסמו לציבור.

דו"ח מבקר המדינה מצא כי המידע התכנוני הרלוונטי הנוגע לתכנית הפיתוח של האיזור בו צפוי להיות מוקם מעון ומשרד ראש הממשלה לא הובא על ידי המנהלת שהייתה מופקדת על כך, באופן סדור, עקבי ומלא לידיעת שב"כ. נדגיש כי מדובר בפרוייקט המנוהל בידי מנהלת מקצועית בראשות המל"ל. שב"כ לא נדרש ואין זה באחריותו לבצע בחינה של הבינוי העתידי בסביבה המקיפה של הפרויקט. ידע זה מצוי כולו במנהלת הפרויקט, ואחריות שב"כ היא להצביע על המענים הביטחוניים והאבטחתיים בלבד אל מול האיומים המוגדרים לפרויקט".

עוד כתבות

פרופ' דן טרנר והסטטיסטיקאית רונה לוחן / צילום: המרכז הרפואי שערי צדק

אחרי שנים שבהן חשבו שהתרופה גורמת לסרטן - זו הסיבה האמיתית

מחקר רחב-היקף בחולי קרוהן וקוליטיס, שנערך בבית החולים שערי צדק, מראה כי העלייה בסיכון ללימפומה נובעת מחומרת הדלקת שהכתיבה את הטיפול – ולא מהתרופות עצמן, כפי שנהוג היה לחשוב

קניות ב-AI - התמונה נוצרה באמצעות ג'מיני

לא יודעים להחליט מה לקנות? זה הצ'אט שיפתור לכם את הבעיה

רכישת פריטים ישירות מתוך צ'אט בינה מלאכותית וחוויות תשלום חלקות, לצד גניבת זהויות עוד לפני ביצוע העסקה - אלה המגמות שיובילו את תחום התשלומים ב-2026, לפי דוח חדש של חברת Visa ● וגם: לראשונה, מחצית מכלל תשלומי הצרכנים בעולם לא יהיו במזומן

רצף הירידות במחירי הדיור נקטע? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

חושבים שירידת מחירי הדירות נבלמה? תקראו את זה קודם

מדד מחירי הדיור עלה בדצמבר ב־0.7%, והשאלה הגדולה היא האם הכיוון משתנה ● בהפניקס ערכו ניתוח מקיף של מגמות הדיור ולא פוסלים תרחיש כזה, אך מעריכים כי לא בטווח הקרוב

ריקי בש / צילום: כפיר סיון

יועצת ההשקעות הבכירה שמציעה: כך תבחרו את הסקטורים המנצחים לשנה החדשה

ריקי בש, ראש ענף ייעוץ השקעות בבנק לאומי, מדגישה כי ב־2026 חשוב עוד יותר פיזור גלובלי ● היא ממעיטה בחשיבות הבחירות בישראל ובארה"ב להתנהגות השווקים בטווח הארוך, ומציעה חשיפה למט"ח דווקא משום שהשקל התחזק כל כך ● ואילו סקטורים מצדיקים בחינה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדד הבנייה נופל בקרוב ל-3%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.8%, מדד ת"א 90 מאבד 1.9% ● הדולר מתחזק מול השקל ● בוול סטריט יגיבו היום לראשונה לאיומי המכסים החדשים של טראמפ, החוזים העתידיים נסחרים באדום בוהק ● מניות הרכב והיוקרה באירופה נפלו אתמול, המניות הביטחוניות טיפסו ● מה צפוי בדוחות נטפליקס שיפורסמו הלילה ● וגם: המשקיעים יוצאים מענקיות הטכנולוגיה - אלה הסקטורים החזקים בפתח השנה החדשה

הטבות מס / איור: Shutterstock

כמה שווה הטבת המס על קרנות ההשתלמות?

עפ"י פרק הטבות המס בדוח הכנסות המדינה ממסים שפרסם האוצר, הטבות המס לשנה החולפת עמדו על כ-94 מיליארד שקל ● הטבת המס הגדולה ביותר היא לפנסיה, השנייה היא נקודות הזיכוי להורים והשלישית בגודלה הייתה לקרנות ההשתלמות ● בדוח צוין כי היקף הטבות המס בישראל אינו חריג בהשוואה בינלאומית, אך יש הצדקה לצמצם את חלקן

מתקן של מקורות / צילום: בר - אל

במקורות מזהירים: צפויה ירידת ערך של יותר ממיליארד שקל בנכסי החברה

חברת המים הלאומית מדווחת לבורסה כי תיתכן ירידה מהותית בערך נכסי החברה ובהון העצמי שלה, באומדן המצוי בטווח שבין כ-1.3 מיליארד שקל לכ-2.3 מיליארד שקל ● בנוסף, אומדן זה לא כולל את עלויות הפיתוח שהחברה צריכה להוציא בהיקף שנתי של כ-1.5 מיליארד שקל

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירידות באירופה; טראמפ איים במכסים של 200% על יין ושמפניה מצרפת

הדאקס נופל בכ-1.5% ● וול סטריט תגיב היום לראשונה לאיומי המכסים החדשים של טראמפ, החוזים העתידיים נופלים ● מדד הדולר נופל בחדות ● מניות הרכב והיוקרה באירופה נפלו אתמול, המניות הביטחוניות טיפסו ● בוול סטריט יגיבו היום לראשונה לאיומי המכסים החדשים של טראמפ, החוזים העתידיים אדומים ● מה צפוי בדוחות נטפליקס שיפורסמו הלילה

הדמיית פרויקט איינשטיין / צילום: 3dvision

ב-34.6 מיליון שקל: הפנטהאוז שנמכר בצפון תל אביב

היזמים חן ואיתי גינדי וחברת רמי שבירו דיווחו כי מכרו פנטהאוז דופלקס ברחוב איינשטיין 15 בתל אביב ● המבנה, שכולל מרפסת ובריכה פרטית, נמכר בעסקה שמשקפת 90 אלף שקל למ"ר

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק. ומה לגבי ישראל?

מדד ראסל 2000, הכולל את מניות השורה השנייה בארה"ב, רושם את פתיחת השנה הטובה ביותר שלו מאז 2021, ובשוק מאמינים שהראלי יימשך ● האם גם בת"א המניות הקטנות יתפסו את קדמת הבמה? "מי שאופטימי על ישראל זה מדד טוב להיחשף אליו"

עמית גל / צילום: שלומי יוסף

הנתונים שחושפים: הקנסות של רשות שוק ההון זינקו בשנה פי 3.5

בשנת 2025 סכום הקנסות עמד על כ־11 מיליון שקל, לעומת 3 מיליון ב־2024 ● רוב הסכום הוטל על סוכני ביטוח וחברות אשראי ופיננסים, שפעלו ללא רישיון

רשות המסים / צילום: איל יצהר

חשד: מכרו 8 דירות ב-11 מיליון שקל - וחמקו ממסי שבח ורכישה

מוכרי ורוכשי מקרקעין חשודים בדיווח כוזב על מכירת 4 דירות בבניין בתמורה לכ-6 מיליון שקל - כאשר בפועל נמכרו 8 דירות בשווי של כ-11 מיליון שקל ● עפ"י החשד, המוכרים התחמקו מתשלום מס שבח בסכום כולל של כ-1.9 מיליון שקל, והרוכשים התחמקו מתשלום מס רכישה של 400 אלף שקל

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

בדרך לעסקה: דלק ישראל צפויה לרכוש את הוט מובייל ב-1.88 מיליארד שקל

דלק ישראל קיבלה תקופת בלעדיות בת 60 יום להשלים בדיקת נאותות, ובהנחה שתושלם בהצלחה, ייחתם ההסכם המחייב מול אלטיס ● אתמול הגישה פלאפון הצעה משודרגת לרכישת הוט מובייל תמורת 2.3 מיליארד שקל, אך ככל הנראה באלטיס העריכו כי פלאפון תתקשה להשיג את האישורים הרגולטוריים להשלמת העסקה

קטאר תפסיד, ישראל תרוויח: איך יראה המזרח התיכון אם המשטר האיראני יפול?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם לגוף שינהל את עזה יש בכלל סיכוי להצליח, מה מתכנן נשיא ארה"ב למזרח התיכון בשנת 2026, ומה תהיה ההשפעה הכלכלית של נפילת המשטר האיראני • כותרות העיתונים בעולם

צוות Deep33 / צילום: אוהד קב

100 מיליון דולר: גיוס ראשון לקרן הדיפ-טק הישראלית אמריקאית

קרן ההון סיכון Deep33 Ventures השלימה סגירה ראשונה של 100 מיליון דולר, ולפי חברי הקרן צפויה להגיע ליעד של 150 מיליון ברבעון הראשון של 2026 ● הקרן, שהוקמה לאחרונה בישראל ובארה"ב, תפעל ותתמקד בטכנולוגיות שמוגדרות קריטיות לתשתיות

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: הפטור מהסדר כובל לא יחודש, עלולה להידרש למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות הודיעה לוולט כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל במתכונתו הנוכחית, והציבה לחברה תנאים חדשים שעליה לקבל בתוך חודש ● אם המו"מ בין הצדדים לא יגיע לכדי הסכמות, וולט תיאלץ למכור את פעילותה הקמעונאית

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

הבורסה בתל אביב ננעלה באדום; מניות הבנייה נפלו, הביטחוניות זינקו במעל 3%

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3% ● נקסט ויז'ן זינקה במעל 7%, לאחר שהודיעה כי קיבלה הזמנה של כ-60 מיליון דולר ● דלק ישראל בדרך להשתלט על הוט מובייל ● מנכ"לית הולמס פלייס תרכוש ממור מניות ב-51 מיליון שקל ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של נטפליקס ווורנר ברדרס ● ה"מופלאה" שתזנק ב-30% ועוד שתיים: בכירי האנליסטים ממליצים על שלוש מניות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט בשל "יום מרטין לותר קינג"

צילום: Shutterstock

עיר מעל האיילון: התוכניות להקמת מתחמי התחבורה החדשים של גוש דן

התוכנית להקמת שבעה מרכזי תחבורה לאורך תוואי המטרו עולה שלב עם אישור התוכניות למחלפי השלום וההגנה ● הפרויקטים ישלבו מוקדי תחבורה ציבורית עם שטחי מסחר, תעסוקה ומבני ציבור

חניה בכחול־לבן / צילום: עינת לברון

קיבלתם דוח חניה ממצלמה? כל מה שצריך לדעת על הפסיקה שמשנה את הכללים

פסק דין חדש קבע כי לעיריות אין סמכות להשתמש במצלמות LPR אוטומטיות לאכיפת חניה בכחול־לבן, בשל הפגיעה בפרטיות והיעדר הסמכה בחוק ● כעת, כשרשויות מקומיות כבר עוצרות את האכיפה ומבטלות מכרזים, עולה השאלה: האם ביטול המוני של קנסות בדרך?

מגדלי ב.ס.ר שרונה / צילום: באדיבות בסר

היטל ההשבחה של בסר שרונה יופחת בעקבות תיקון דרכי החישוב

לאחר דרישת היטל של 127 מיליון שקל על תוספת זכויות הבנייה בפרויקט המגדלים במתחם שרונה, ועדת הערר המחוזית קבעה כי נפלו פגמים בשומת ההשבחה – והורתה לשמאי המכריע לערוך חישוב מחודש הצפוי להביא להפחתת ההיטל