גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההגבלות על הפתיחה בשבת לא הוסרו ורשת אייס מאיימת לעתור לבג"ץ

ברשת הקמעונאות מאיימים כי העתירה לבג"ץ תוגש ביום רביעי בבוקר ככל שלא יחול שינוי בהחלטת הממשלה לאסור הפעלת חנויות ועסקים במהלך השבת ● אייס: "החלטה בלתי סבירה בעליל, בלתי מידתית, שהתקבלה ללא כל תשתית עובדתית שהיא וחמור מכל – נגועה באפליה פסולה ובמניעים זרים"

איציק אוזנה/ צילום: יוסי כהן
איציק אוזנה/ צילום: יוסי כהן

המאבק של רשתות הקמעונאות והקניונים נגד הגבלת פתיחת החנויות בשבת עולה שלב. רשת אייס, שבניהול איציק אוזנה, מאיימת כי תעתור לבג"ץ ביום רביעי הקרוב אם לא תשתנה החלטת הממשלה לאסור את פתיחת העסקים בסוף השבוע. לפי המגבלה הנוכחית פתיחת חנויות ומרכזי קניות אסורה החל מיום שישי ב-17:00 ועד ראשון לפנות בוקר.

כפי שעולה מתמצית העתירה שהגיעה לידי "גלובס", קמעונאית מוצרי תחזוקת הבית המפעילה כ-40 סניפים, פנתה בשבוע שעבר לראש הממשלה בנימין נתניהו בהתראה לפני הגשת עתירה לבג"ץ. זאת בבקשה לאשר לה להפעיל כמחצית מסניפיה בימי שבת, כפי שהותר הדבר לעסקים אחרים כגון מסעדות, אטרקציות, חדרי כושר, בריכות שחייה, מוזאונים, גני חיות, רכבל ועוד.

בפנייתה, ציינו באי כוחה של אייס, כי ההחלטה לאסור על פתיחת סניפי הרשת בסופי שבוע מהווה "החלטה בלתי סבירה בעליל, בלתי מידתית, שהתקבלה ללא כל תשתית עובדתית שהיא (שלא לומר - בסיס מקצועי או רפואי) וחמור מכל - נגועה באפליה פסולה ובמניעים זרים". זאת, לטענת החברה, מכיוון שמלכתחילה הצו אשר אסר על פתיחת עסקים במהלך סופי השבוע, היה אמור למנוע כליל התקהלויות של הציבור. משכך, ומשהוחרגו עסקים רבים מתחולת הצו, לטענתה "הדבר רוקן מתוכן את תכליתו, מאחר שאותה תכלית של מניעת התפשטות המחלה באמצעות סוג של 'סגר' רוחבי אינה מקודמת", זאת בזמן שמוחלט כי הציבור רשאי "להתקהל", אך זאת רק במקומות כגון מסעדות, בריכות, חדרי כושר, מוזיאונים וכדומה.

כן צוין בפנייה, כי הפעלת עסקים שונים כגון מסעדות, בתי מלון, בריכות, מכוני כושר ורבים אחרים, שפוטנציאל ההדבקה בהם גדול עשרות מונים מאשר בחנות הממוקמת במתחם חיצוני ושטחה אלפי מ"ר, הותרה בסופי שבוע, וזאת, "בשל שיקול אחד ויחיד שהינו בלתי רלוונטי בעליל - העובדה שעסקים אלו הפעילו לובי ולחצים אדירים על מקבלי ההחלטות".

אייס שנוסדה ב-1993 מפעילה את המותגים אוטו דיפו ואייס (ACE) ונמצאת בבעלות קרן קדמה. בקבוצה מועסקים כ-900 עובדים. ב-2017 מחזור המכירות של החברה עמד על 580 מיליון שקל.

"אבסורד של ממש"

אייס תמהה בפנייתה מדוע שפעילות שאינה חיונית ושמטרתה הנאה ובילוי, שעה שהמבלים באים במגע בלתי אמצעי ביניהם ובמרחקים קרובים ביותר, ללא עטיית מסכה על פניהם, ואילו פעילות חנות גדולה הממוקמת במתחם מסחרי פתוח, אשר שומרת על כללי התו הסגול באדיקות, המוכרת כמפעל חיוני במסגרת היערכות המשק הישראלי לשעת חירום, כמי שמספקת מוצרים חיוניים הדרושים לציבור, לא תותר בימי שבת.

לטענת אייס, לא נמצאה תשובה לשאלה זו בספרי המדע ולא בספרי הרפואה, אלא "אך ורק בעובדה הבלתי רלוונטית בעליל לצורך קבלת ההחלטה ולפיה בעלי עסקים שונים הפעילו לחץ על מקבלי ההחלטות ואילו עסקים אחרים לא".

עוד טוענת אייס כי מהמסמכים שהועברו לעיונה, עולה כי בעמדה דומה מחזיק גם משרד הבריאות, ולפיה פוטנציאל ההדבקה ברבים מבתי העסק שהפעלתם בשבתות הותרה בגדרי הצו, הינו גדול עשרות מונים מפוטנציאל ההדבקה בבתי עסק, דוגמת זה של אייס.

כן ציינה אייס כי ההחלטה שלא להתיר לה להפעיל את סניפיה בשבת מהווה "אבסורד של ממש", שעה שציבור צרכניה מגיע אלה מתוך צורך חיוני, ולכן ברי, כי סגירת חנויותיה בשבתות יגרום לכך שאותם צרכנים שנדרשים לרכוש את המוצרים החיוניים ייאלצו לפקוד את החנות באחד מימי אמצע השבוע ובכך יגרמו דווקא לצפיפות רבה יותר ו"להחטאת המטרה". כלומר, לא זו בלבד שסגירת חנויות אייס בשבת אינה מסייעת למניעת הפצת נגיף הקורונה, אלא להפך: היא צפויה להגדיל את העומס בעסקים שהפעלתם כן מותרת בשבתות, להגדיל את העומס בחנויות אייס ביתר ימי השבוע, והיא צפויה להקטין את זמינותם של מוצרי היגיינה וניקיון הנמכרים בחנויות אייס, ושמסייעים למניעת הפצת הנגיף.

בפנייה ציינה אייס כי ספגה פגיעה קשה ביותר נוכח משבר נגיף הקורונה. חרף זאת, עשתה אייס מאמצים אדירים על מנת לאפשר את המשך העסקתם של מאות עובדים, והמשך פעילותה העסקית המפרנסת אלפי משפחות במדינת ישראל. אייס פעלה להתאמת פעילותה לתנאי "התו הסגול", ואלה מוקפדים על-ידה הקפדה יתרה.

על בסיס זאת, התבקשו ראש הממשלה, פרופ' גמזו ושר הבריאות לאשר את הפעלת סניפי הרשת בימי שבת. במידה שהיתר כאמור לא יינתן לאייס, ציינו באי כוחה כי הם עתידים להגיש בעניין עתירה לבית המשפט הגבוה לצדק.

עוד כתבות

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה