גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזדמנות פז? כל הדרכים להשקיע בזהב

הזהב יכול לא רק לסייע בפיזור בתיק ההשקעות, אלא גם לשמש כלי גידורי בתקופה הצפויה לנו בשוקי ההון בשנים הבאות ● איך נחשפים למתכת היקרה ברמות שונות של סיכוי-סיכון? ● טור שני בנושא השקעות בזהב

מכרה זהב בארגנטינה, שנמצא בבעלות החברה הקנדית Barrick Gold   / צילום: MARCOS BRINDICCI, רויטרס
מכרה זהב בארגנטינה, שנמצא בבעלות החברה הקנדית Barrick Gold / צילום: MARCOS BRINDICCI, רויטרס

אחרי שסקרתי בטור שפורסם ב"גלובס" בתחילת השבוע את המגמה בשוק הזהב העולמי ואת הסיבות לנסיקת מחירו של הזהב בעת האחרונה, וניסיתי להסביר איזה הגיון עומד ביסודה של השקעה בזהב בכלל, בטור זה אצביע על הדרכים להיחשף לזהב ברמות שונות של סיכוי-סיכון.

יש לא מעט מנהלי השקעות בעולם הממליצים על השקעה בזהב. רבים מהם מנהלי קרנות גידור או קרנות נאמנות. גולדמן זאקס העריך כבר לפני כמה שבועות שמחיר הזהב עשוי להגיע ל-2,000 דולר לאונקיה ב-12 החודשים הבאים - תחזית שדה-פקטו כבר התממשה בימים אלה, ולכן בנק ההשקעות האמריקאי עדכן את תחזיתו לרמת יעד של 2,300 דולר לאונקיה.

בנק אוף אמריקה, אחד הבנקים הגדולים בארה"ב, הגדיל לעשות והעריך כבר באפריל 2020 כי עד לסוף 2021 יגיע מחירה של אונקיית זהב ל-3,000 דולר, לא פחות.

המחיר המיידי (ספוט) של אונקיית זהב, נכון ליום שלישי בצהריים, הוא 1,973 דולר, לפי נתוני בלומברג. מתחילת השנה עלה מחיר הזהב בכ-30%.

רכישה פיזית לרוב אינה מעשית

כיצד נחשפים להשקעה בזהב? יש כמה דרכים להיחשף למתכת היקרה. דרך אחת היא היא רכישה פיזית, כמנהג אבותינו. רכישה כזו - לרובנו איננה מעשית, כי היא כרוכה בקשיים לוגיסטיים, אבטחה ועלויות, אף שקיימות חברות בעולם שעושות זאת עבור המשקיעים ומאחסנות את הזהב על שמם במקומות מאובטחים "למהדרין".

דרך שנייה לחשיפה היא רכישת קרנות סל (ETF) של חברות, שמתכסות ברכישת זהב כנגד הרכישות של יחידות בקרן. קרן הסל הפופולרית ביותר היא GLD, אבל קיימות גם קרנות סל נוספות. מי שמחזיק ביחידות השקעה ב-GLD בסכומים ניכרים, יכול, אם רצונו בכך, לקבל את הזהב באופן פיזי.

דרך שלישית היא רכישת חוזים עתידיים על מחיר הזהב בבורסות ייעודיות לכך. זוהי דרך מאוד לא מומלצת למשקיעים מן השורה, שעלולים למצוא את עצמם מסתבכים בהשקעה. עיקר המסחר בחוזי זהב מתנהל בבורסות לונדון וניו יורק.

פרופורציית המסחר בחוזי זהב היא עצומה ביחס למסחר הפיזי, ולפיכך לא תמיד יש מתאם מלא בין המגמה היומית במסחר בחוזים מול המגמה במסחר הפיזי. במסגרת ההתחשבנות הסופית בחוזים נערכת התחשבנות כספית, אבל זכותו של ה"מנצח" לדרוש לקבל לידיו זהב פיזי, ובמקרה שרבים מאוד מבקשים זאת, מחירו של הזהב הפיזי עשוי לנסוק.

דרך רביעית של חשיפה להשקעה בזהב היא רכישת מניות של חברות שעיסוקן כריית זהב. כמו בכל תחום, יש חברות גדולות מאוד, כמו למשל Barrick Gold הקנדית, ויש הרבה מאוד חברות קטנות שחלקן נסחרות בבורסות.

אפשר לייצר חשיפה למניות זהב, שוב, דרך ETF כמו GDX (חברות כרייה גדולות) או GDXJ (חברות כרייה קטנות), ואפשר לרכוש את המניות ישירות כמו כל מניה שהיא. המניות האלה ככלל מהוות סוג של אופציה על מחיר הזהב, לטוב ולרע, והסיבה ברורה.

מכיוון שעלות כריית הזהב קבועה פחות או יותר בזמן נתון, הרי שכל עלייה במחיר של אונקיית זהב יורד כמעט במלואו לשורה התחתונה של הרווח של חברות אלה. אם מחירה של אונקיית זהב היה 1,200 דולר, כאשר עלויות הכרייה של זהב הן סביב 900 דולר, הרווח הוא 300 דולר לאונקיה. ואולם, אם המחיר הוא 1,900 דולר לאונקיה, הרווח קופץ ל-1,000 דולר לאונקיה - קפיצה של 233% ברווח. וזה עוד לפני שהבאנו בחשבון את התמריץ להגדיל את התפוקה ולמכור יותר.

ולמי שזה לא מספיק, יש גם תעודת סל NUGT, שממונפת על מניות של חברות זהב.

באפט לא רואה בזהב השקעה אמיתית

בישראל פועלות כמה קרנות נאמנות המתמחות בזהב - חלקן אקטיביות וחלק פאסיביות. הפאסיביות משקיעות בזהב, והאקטיביות יכולות להשקיע הן בזהב והן במניות של חברות זהב. גילוי נאות: חלק מהקרנות האלה הן בניהול "מיטב תכלית קרנות נאמנות", שנמצאת בשליטת מיטב דש.

סיכומו של עניין: אפשר להתייחס לזהב באופן אנקדוטלי, ולפטור את סוג ההשקעה הזה באמירה שזו אינה באמת השקעה, כפי, שאגב, התייחס לעניין לפני שנים וורן באפט. מנגד, אפשר לראות בו אפיק לגיטימי, שיש מאחוריו הגיון השקעתי שמבוסס, בין השאר, על ניסיון מצטבר.

ברור שמדובר בנכס פיננסי תנודתי ובר סיכון, אבל לדעתי, הסיכון בהשקעה בזהב לא עולה על הסיכון בהשקעה במניות או באיגרות חוב קונצרניות בעת הזו. העובדה, שחלק ניכר מהביקושים לזהב הם כיום ביקושים שמקורם פיננסי ולא ריאלי, יכולה להיות מקור גם לעוצמתו של מחיר הזהב וגם לחולשתו.

מי שמשקיע בזהב בתיק שאין בו מניות, צריך להבין שיש בכך מרכיב ספקולטיבי חזק, שיכול לעבוד לטוב אבל גם לרע, כפי שקרה בין השנים 2011 ל-2015 כשמחיר הזהב ירד ב-45%.

לעומת זאת, מי שמשקיע בזהב במינון לא גבוה כחלק מתיק השקעות מפוזר, יכול לראות את הזהב כמכשיר שמסייע לפיזור בתיק ההשקעות שלו, ולדעתי, גם ככלי גידורי בתקופה הצפויה לנו בשוקי ההון בשנים הבאות. 

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

**גילוי נאות: חברת מיטב תכלית קרנות נאמנות, שנמצאת בשליטת מיטב דש, מנהלת בין השאר קרנות נאמנות המתמחות בהשקעה בזהב

עוד כתבות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי