גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינפלציה של שמות גנאי מתפרצת לאחרונה, והיא מסוכנת

האפיון "פשיסט" נשמע בארה"ב בימים אלה בתכיפות גוברת, וגם בישראל ● האם טראמפ ובריוני הרחוב של הימין בארץ הם פשיסטיים?

סרטון של המפלגה הנאצית בברלין ופופ אפ של קמפיין הבחירות של טראמפ / צילום: מתוך יוטיוב
סרטון של המפלגה הנאצית בברלין ופופ אפ של קמפיין הבחירות של טראמפ / צילום: מתוך יוטיוב

משהו לא צפוי קרה בשבוע שעבר על מסך המחשב שלי. צפיתי בסרטון יוטיוב צבעוני על חגיגות אחד במאי בברלין ב-1939. הנאצים הפקיעו את אחד במאי, והפכו אותו לחג לאומי-סוציאליסטי של משטרם.

בסרטון, דגלים נאציים ענקיים מתבדרים ברוח, ולימוזינה שחורה נושאת ששה נאצים בכירים בשדרה המרכזית של ברלין.

מודעה פוליטית הופיעה פתאום על רקע הנאצים בלימוזינה. היא הכריזה, "הנשיא טראמפ עובד יומם ולילה כדי לכונן חוק וסדר; הפגינו נא את תמיכתכם".

המודעה נשארה על המסך הרבה יותר ממה שמעידה מקרית, או טעות בזיהוי, היו מחייבות. אני מודה שיש לי הבנה מוגבלת של האלגוריתמים המכוונים מודעות כאלה, אבל נדמה לי שהם מסתמכים לפחות במידת-מה על ההיסטוריה של גלישות ושל צפיות. הייתכן שיוצרי האלגוריתם חשבו כי מישהו הצופה בסרטונים נאציים הוא מועמד סביר להיות תומך ותורם של דונלד טראמפ?

אין לי כל מושג. מותר לשער שאנשי המטה של טראמפ היו מכחישים בתוקף. זה מה שעשו בשבוע שעבר עוזריו של סנאטור רפובליקאי במדינת ג'ורג’יה, כאשר אתר רשת יהודי דיווח על החוטם הארוך שהם הצמידו ליריבו היהודי של הסנאטור בבחירות של נובמבר. היהודי, ג'ון אוסוף (Ossof), הופיע במודעה הרפובליקאית לצד המנהיג היהודי של הדמוקרטים בסנאט, צ'אק שומר מברוקלין. "דמוקרטים מנסים לקנות את ג'ורג'יה!" הכריזה המודעה. מה לך מסר עתיר רמזים אנטישמיים יותר מזה המראה שני יהודים הזוממים להשתלט על ג'ורג'יה.

"היהודים לא יחליפו אותנו!"

בקיץ 2017 סירב טראמפ לגנות חד משמעית ניאו-נאצים שהפגינו בעיר קטנה במדינת וירג'יניה. חלק מהם צעדו עם לפידים בחזית בית כנסת וקראו "היהודים לא יחליפו אותנו!".

"בשני הצדדים היו אנשים טובים מאוד", אמר נשיא ארה"ב על המפגינים הנאציים ועל מפגיני-הנגד השמאליים. מנהיג הנאצים בארה"ב, דייוויד דיוק, התקשה להסתיר את קורת רוחו.

קשה לפקוד אנטישמיות על טראמפ. סוף-סוף בתו התגיירה כדי להינשא ליהודי, היהודי הזה הוא יועצו הבכיר בבית הלבן, והם שומרים שבת. שר האוצר שלו יהודי ויועצו רב ההשפעה לענייני הגירה הוא יהודי.

אז הוא לא בדיוק אנטישמי. אבל הימנעותו התקופתית מלגנות נאצים וגזענים מעוררת את הרושם שהוא אינו בוחל בתמיכתם. הרוב הגדול של היהודים בארה"ב ממילא אינם מתכוונים להצביע בעדו.

אבל הייתכן שמטה הבחירות שלו ירחיק עד כדי זיהוי של "חוק וסדר" עם נאצים הצועדים בסך בברלין? זה באמת קצת יותר מדי, אפילו בשביל נשיא חסר עכבות.

המלים "חוק וסדר" נכנסו לאוצר המלים של טראמפ בחודשיים וחצי האחרונים, מאז חנקה ברכו של שוטר לבן את ג'ורג' פלויד השחור בעיר מיניאפוליס. מחאת הרחוב התפתחה לאלימות הרסנית. תחנת משטרה הועלתה באש, בתי עסק נבזזו, ומיניאפוליס אבדה עצות.

התפרצויות אלימות ליוו מחאת רחוב בערים נוספות. טראמפ הזהיר את מושלי המדינות ואת ראשי הערים כי אם הם לא ינקטו את האמצעים הדרושים, הוא ישלח כוחות ביטחון חמושים "לדכא" את המפגינים. הוא אומנם שלח כמה מאות לפורטלנד, במדינת אורגון. בעיני טראמפ, המאורעות האלה אישרו את התיימרותו להיות "נשיא החוק והסדר".
מוטב לזכור שחוק וסדר כשלעצמם אינם "נאציים", או "פשיסטיים". הכול תלוי בהקשר.

"המינימום הפשיסטי"

האפיון "פשיסט" נשמע בארה"ב בימים האלה בתכיפות גוברת. בישראל הייתה לו עדנה בשבוע שעבר, כאשר בריוני רחוב של הימין תקפו מפגינים של השמאל בחוצות תל אביב.
האם התוקפים היו "פשיסטיים"? בהחלט ייתכן שהם מחזיקים בדעות פשיסטיות, או שיש להם נטיות פשיסטיות. אבל לא כל בריונות רחוב היא "פשיסטית". לא כל דיקטטור, או שוחר דיקטטורה, הוא "פשיסט"; לא כל כיבוש לא-נאור הוא "נאצי".

שימוש הלשון הזה נעשה תכוף קצת יותר מדי, במידה המבלבלת גם את משתמשיו וגם את שומעיו. ברמה הלא-אקדמית, "פשיסט" חדל להיות אפיון תוכני ורעיוני, ונעשה גידוף. זה קרה עוד בשנות ה-20 וה-30 של המאה שעברה, כאשר הרבה מאוד אנשים נשאו את התווית "פשיסט" בגלוי ובגאווה.

מאז 1945, רק קבוצות שוליים מתהדרות במפורש בתווית הזו. אבל בחלל מנסרת השאלה אם יחידים או קבוצות ראויים לתווית על יסוד רעיונותיהם או שיטות הפעולה שלהם.
ב-1963, היסטוריון גרמני שנוי במחלוקת, ארנסט נולטה (Nolte), הציע נוסחת זיהוי שהוא נתן לה את השם "המינימום הפשיסטי". היסטוריונים אחרים, בהם סטנלי פיין (Payne) האמריקאי וזאב שטרנהל הישראלי, תרמו להרחבת בית הקיבול של הבנת הפשיזם.

מעניינת היא הגדרתו של רוברט פקסטון (Paxton) האמריקאי. הוא הציע לראות בפשיזם "סדרה של תהליכים", לאו דווקא "ביטוי של תוכן קבוע". זאת אומרת, פשיזם הוא פחות אידיאולוגיה ויותר "התנהגות פוליטית", המגיבה על "תחושות של שקיעה, של השפלה ושל קורבניות".

האם טראמפ הוא פשיסט? הגדרתו של פקסטון מקילה עלינו לייחס לו לפחות מידה מסוימת של נטיות או של יצרים, המתיישבים עם "התנהגות פשיסטית". אבל אולי "סמכותני", או "לא-דמוקרטי" הם אפיונים מוצלחים יותר.

בתחרות העולמית הלא-מוכרזת על הזכות להיחשב לפשיסט, נדמה לי שהמשטרים בסין, באיראן ובמידה גוברת בטורקיה מתמודדים על הבכורה.

אין צורך לעמוד ב"מינימום הפשיסטי" של נולטה ושל ממשיכיו, כדי להישפט בחומרה על איבה לכללי התנהגות דמוקרטיים. השאלה היא אם אנלוגיות פשיסטיות תכופות מועילות להבנת תופעות לא-דמוקרטיות, או מסיחות את הדעת מחומרתן.

אינפלציה של שמות גנאי לעולם אינה רצינית, יהיו מקורותיה אשר יהיו. מן ההגזמה נובעת סכנה, גם לשלומה של החברה וגם ליכולתה להבחין בזאב האמיתי כאשר הוא מתקרב. 

עוד כתבות

מנה ב''לונל'' / צילום: דוד מויאל

כך הפך שיפוד טוסיקים לסמל ההצלחה הקולינרית של פלורנטין

שלוש מסעדות שכדאי להכיר ברביעיית פלורנטין ● "לונל" מביאה לשכונה ביסטרו שף צרפתי-תימני עם פרשנויות יצירתיות למנות מהמטבח של סבתא ● "סיח" מציעה שיפודייה מודרנית שמבוססת על ליקוט, התססות ונתחים לא שגרתיים ● "מפגש שאבי" הוא פופ-אפ של טבחית-נוודת שמגישה אוכל מסורתי ואינטימי בסטייל מקומי

המאמצים לא הניבו את התוצאות המקוות. מנהיגי אירופה באחת משיחותיהם עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

השבוע שבו ארה"ב לא רק נטשה את אירופה, אלא פנתה נגדה

מסמך מדיניות חדש שפרסמה ארה"ב מכריז כי אירופה "בדרך להכחדה תרבותית" בשל הגירה מוסלמית וכי על וושינגטון לעודד מפלגות ימין ● אחרי שנה של חנופה, אירופה הופתעה לגלות השבוע כי טראמפ רק מגביר את ההתקפות עליה. הקרמלין, מצידו, מברך על המסמך האמריקאי

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

"צעירים רואים בשוק המניות הכנסה קבועה. הם לא מבינים שתיקונים היסטוריים יכולים לקחת 20 שנה"

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בונים בית פרטי? מהיום אתם חייבים לבנות מערכת סולארית על הגג

השבוע נכנסה לתוקף חובת התקנה של גגות סולאריים על בתים פרטיים ועל חלק מהמגדלים ● כמה זה יעלה, מה תרוויח המדינה ומה ירוויחו בעלי הגגות? ● גלובס עושה סדר

ח'אן יונס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

קצה חוט חדש: ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר החטוף החלל רן גואילי

בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה  ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

30 קומות שוממות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האנליסטים לא רואים בועת AI, אבל מסמנים מנצחות ומפסידות בשוק

בכמה בתי השקעות מובילים בוול סטריט כבר לא עוסקים בתהייה האם הראלי בקרב מניות הבינה המלאכותית משקף בועה ● במקום זאת הם מזהירים מהערכת חסר לעתיד התחום, וממפים את החברות שינצחו מההתפתחויות ב־AI ואת אלו שבכוננות ספיגה ● ומה מצב הישראליות?

הונאות בפייסבוק ובאינסטגרם / צילום: צילומי מסך

המלצה ממתחזה לגילעד אלטשולר: כך תיזהרו מגל ההונאות החדש ברשת

ההונאות בפייסבוק ובאינסטגרם לא מפסיקות להשתכלל ● נוכלים מתחזים לדמויות מפתח בשוק ההון ועוקצים מליונים ● בנתיים, הפלטפורמות מרוויחות מהמודעות — והמשתמשים נותרים חשופים

זום גלובלי / צילום: Shutterstock

המכסים החדשים על סין, והבלונים שגרמו למצב חירום

ברקע האיומים של טראמפ להטיל מכסים על מקסיקו, האחרונה נוקטת צעדים נגד סין ● בליטא הכריזו על מצב חירום. הסיבה: בלונים ● ואיך פרסומת אחת עוררה זעם בהולנד - עד שנאלצה לרדת מהמסך? ● זום גלובלי, מדור חדש 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

בנק ישראל נגד חוק הגיוס: "לוקה בחסר ולא יביא לגיוס החרדים הנדרש"

הבנק המרכזי מזהיר כי הנוסח הנוכחי של חוק הגיוס "לוקה בחסר", וזאת משום שהיעדים שקבעה הצעת החוק הם נמוכים, והתמריצים הכלכליים בעלי אפקטיביות נמוכה ● "העברת החוק במתכונתו הנוכחית עלולה לא להביא לשינוי משמעותי בהיקף הגיוס, ובכך לשמר את הנטל הכלכלי האישי והמשקי הנובע מהשימוש הנרחב באנשי מילואים"

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

ענף הפיננסים משתלט על הפסקת הפרסומות: דיסקונט הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה

הפרסומת של דיסקונט היא הזכורה ביותר זה השבוע השלישי, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה● ביטוח 9 מחזירים לאוויר פרסומת ישנה לרגל סוף השנה ● וחברת התקשורת פרטנר מתברגת גבוה כבר בשבוע הראשון באוויר

מפעל של יצרנית הרכב צ'רי בווהו, סין / צילום: Reuters, Xiao Benxiang/VCG

הצבא כבר החליט, רפאל בעקבותיו: האם הרכב הסיני הופך לסיכון אסטרטגי?

כלי הרכב החכמים תוצרת סין מצוידים במצלמות, חיישנים ומערכות מקושרות לרשת, ומסוגלים לאסוף כמויות עצומות של מידע לאורך זמן ● בעוד שגופי הביטחון בישראל הולכים אחרי ארה"ב ומטילים מגבלות שימוש, כרבע מיליון כלי רכב סיניים כבר נוסעים בכבישי ישראל ● האם אובדן הפרטיות הוא מחיר סביר לנוחות טכנולוגית, או שמא מדובר בסיכון ביטחוני?

רונן שור, מנכ''ל אקסל סולושנס

אקסל רוכשת שתי חברות בתחום הביטחוני ב-90 מיליון שקל

לגלובס נודע כי חברת התקשורת מייצרת רגל נוספת בעולם הביטחוני, עם רכישת סטראלייט ואחותה נקסטוויב, של שני יזמים-מהנדסים: רמי בל-עש ואודי פרידמן ● המערכות שלהן רלוונטיות לתחום הלוהט של השנה – כטב"מים ● עפ"י הערכות, החברות רווחיות ומייצרות רווח של כ-18 מיליון שקל בשנה

קרקע חקלאית / צילום: Shutterstock

הקרקע החקלאית הוחזרה למדינה: הסעיף שהפך את העסקאות לחסרות ערך

פסק דין חושף כיצד מצגים מפתים על "הפשרה קרובה" התגלו כעסקה נטולת ערך - בגלל סעיף אחד שהוסתר מהרוכשים

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

החלטת ממשלה או חקיקה? כ"ץ יביא לאישור את סגירת גלי צה"ל ב-21.12

שר הביטחון הודיע כי יביא בעוד כשבוע וחצי לאישור הממשלה את ההחלטה על סגירת תחנת הרדיו הצבאית ● ההחלטה תגיע לישיבת הממשלה לאחר שהייעוץ המשפטי לממשלה יוכל להשלים את חוות-דעתו ביחס להחלטה

מרכז יזמות לחרדים בירושלים (ארכיון) / צילום: יוסי זמיר

עידוד תעסוקת חרדים? ההחלטה ה"שקטה" שרחוקה מלהספיק

ברקע העיסוק הער בסוגיית השתלבות החרדים בחברה הישראלית, עברה החלטת ממשלה ששאפה לקדם את תעסוקת הגברים החרדים ● עד כמה ההחלטה הזאת מורגשת בשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מיצוי פוטנציאל תעסוקת גברים חרדים

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

5 שנים מההנפקה, צים במרכז סערה - והשבועות הבאים יקבעו מי ינווט את ענקית הספנות

ברקע הצעות לרכישת צים, מתחמם המאבק בין בעלי מניות המבקשים למנות דירקטורים מטעמם, לבין דירקטוריון החברה ● בתווך נמצאים המנכ"ל אלי גליקמן, שהוביל את מסע ההתאוששות של ענקית הספנות וכעת מבקש לרכוש אותה; ועובדי החברה, שחוששים ממשתלט זר ואף פנו לשרת התחבורה כדי לפעול לסיכול המהלך

"צורה חדשה של אנטישמיות": למה השתנה היחס של סין כלפי יהודים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איראן מנסה לגייס סוכנים נגד ישראל במדינות אפריקה, הביקור הסודי של סגן שר החוץ מטייוואן בישראל, האם ישראל ולבנון יכולות להשיג נורמליזציה, ולמה האנטישמיות מרימה ראש בסין ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

אלי לילי פרסמה את תוצאות הניסוי הטובות ביותר של תרופת הרזיה עד היום

למרות שהשקה עדיין לא באופק, הנתונים מהניסוי הקליני המוצלח מציבים את אלי לילי בעמדת זינוק מול המתחרות בתחום ההרזיה ● בממוצע, המטופלים איבדו כשליש ממשקל גופם, וחלקם אף הפסיקו את הטיפול עקב ירידה מוגזמת במשקל