גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינפלציה של שמות גנאי מתפרצת לאחרונה, והיא מסוכנת

האפיון "פשיסט" נשמע בארה"ב בימים אלה בתכיפות גוברת, וגם בישראל ● האם טראמפ ובריוני הרחוב של הימין בארץ הם פשיסטיים?

סרטון של המפלגה הנאצית בברלין ופופ אפ של קמפיין הבחירות של טראמפ / צילום: מתוך יוטיוב
סרטון של המפלגה הנאצית בברלין ופופ אפ של קמפיין הבחירות של טראמפ / צילום: מתוך יוטיוב

משהו לא צפוי קרה בשבוע שעבר על מסך המחשב שלי. צפיתי בסרטון יוטיוב צבעוני על חגיגות אחד במאי בברלין ב-1939. הנאצים הפקיעו את אחד במאי, והפכו אותו לחג לאומי-סוציאליסטי של משטרם.

בסרטון, דגלים נאציים ענקיים מתבדרים ברוח, ולימוזינה שחורה נושאת ששה נאצים בכירים בשדרה המרכזית של ברלין.

מודעה פוליטית הופיעה פתאום על רקע הנאצים בלימוזינה. היא הכריזה, "הנשיא טראמפ עובד יומם ולילה כדי לכונן חוק וסדר; הפגינו נא את תמיכתכם".

המודעה נשארה על המסך הרבה יותר ממה שמעידה מקרית, או טעות בזיהוי, היו מחייבות. אני מודה שיש לי הבנה מוגבלת של האלגוריתמים המכוונים מודעות כאלה, אבל נדמה לי שהם מסתמכים לפחות במידת-מה על ההיסטוריה של גלישות ושל צפיות. הייתכן שיוצרי האלגוריתם חשבו כי מישהו הצופה בסרטונים נאציים הוא מועמד סביר להיות תומך ותורם של דונלד טראמפ?

אין לי כל מושג. מותר לשער שאנשי המטה של טראמפ היו מכחישים בתוקף. זה מה שעשו בשבוע שעבר עוזריו של סנאטור רפובליקאי במדינת ג'ורג’יה, כאשר אתר רשת יהודי דיווח על החוטם הארוך שהם הצמידו ליריבו היהודי של הסנאטור בבחירות של נובמבר. היהודי, ג'ון אוסוף (Ossof), הופיע במודעה הרפובליקאית לצד המנהיג היהודי של הדמוקרטים בסנאט, צ'אק שומר מברוקלין. "דמוקרטים מנסים לקנות את ג'ורג'יה!" הכריזה המודעה. מה לך מסר עתיר רמזים אנטישמיים יותר מזה המראה שני יהודים הזוממים להשתלט על ג'ורג'יה.

"היהודים לא יחליפו אותנו!"

בקיץ 2017 סירב טראמפ לגנות חד משמעית ניאו-נאצים שהפגינו בעיר קטנה במדינת וירג'יניה. חלק מהם צעדו עם לפידים בחזית בית כנסת וקראו "היהודים לא יחליפו אותנו!".

"בשני הצדדים היו אנשים טובים מאוד", אמר נשיא ארה"ב על המפגינים הנאציים ועל מפגיני-הנגד השמאליים. מנהיג הנאצים בארה"ב, דייוויד דיוק, התקשה להסתיר את קורת רוחו.

קשה לפקוד אנטישמיות על טראמפ. סוף-סוף בתו התגיירה כדי להינשא ליהודי, היהודי הזה הוא יועצו הבכיר בבית הלבן, והם שומרים שבת. שר האוצר שלו יהודי ויועצו רב ההשפעה לענייני הגירה הוא יהודי.

אז הוא לא בדיוק אנטישמי. אבל הימנעותו התקופתית מלגנות נאצים וגזענים מעוררת את הרושם שהוא אינו בוחל בתמיכתם. הרוב הגדול של היהודים בארה"ב ממילא אינם מתכוונים להצביע בעדו.

אבל הייתכן שמטה הבחירות שלו ירחיק עד כדי זיהוי של "חוק וסדר" עם נאצים הצועדים בסך בברלין? זה באמת קצת יותר מדי, אפילו בשביל נשיא חסר עכבות.

המלים "חוק וסדר" נכנסו לאוצר המלים של טראמפ בחודשיים וחצי האחרונים, מאז חנקה ברכו של שוטר לבן את ג'ורג' פלויד השחור בעיר מיניאפוליס. מחאת הרחוב התפתחה לאלימות הרסנית. תחנת משטרה הועלתה באש, בתי עסק נבזזו, ומיניאפוליס אבדה עצות.

התפרצויות אלימות ליוו מחאת רחוב בערים נוספות. טראמפ הזהיר את מושלי המדינות ואת ראשי הערים כי אם הם לא ינקטו את האמצעים הדרושים, הוא ישלח כוחות ביטחון חמושים "לדכא" את המפגינים. הוא אומנם שלח כמה מאות לפורטלנד, במדינת אורגון. בעיני טראמפ, המאורעות האלה אישרו את התיימרותו להיות "נשיא החוק והסדר".
מוטב לזכור שחוק וסדר כשלעצמם אינם "נאציים", או "פשיסטיים". הכול תלוי בהקשר.

"המינימום הפשיסטי"

האפיון "פשיסט" נשמע בארה"ב בימים האלה בתכיפות גוברת. בישראל הייתה לו עדנה בשבוע שעבר, כאשר בריוני רחוב של הימין תקפו מפגינים של השמאל בחוצות תל אביב.
האם התוקפים היו "פשיסטיים"? בהחלט ייתכן שהם מחזיקים בדעות פשיסטיות, או שיש להם נטיות פשיסטיות. אבל לא כל בריונות רחוב היא "פשיסטית". לא כל דיקטטור, או שוחר דיקטטורה, הוא "פשיסט"; לא כל כיבוש לא-נאור הוא "נאצי".

שימוש הלשון הזה נעשה תכוף קצת יותר מדי, במידה המבלבלת גם את משתמשיו וגם את שומעיו. ברמה הלא-אקדמית, "פשיסט" חדל להיות אפיון תוכני ורעיוני, ונעשה גידוף. זה קרה עוד בשנות ה-20 וה-30 של המאה שעברה, כאשר הרבה מאוד אנשים נשאו את התווית "פשיסט" בגלוי ובגאווה.

מאז 1945, רק קבוצות שוליים מתהדרות במפורש בתווית הזו. אבל בחלל מנסרת השאלה אם יחידים או קבוצות ראויים לתווית על יסוד רעיונותיהם או שיטות הפעולה שלהם.
ב-1963, היסטוריון גרמני שנוי במחלוקת, ארנסט נולטה (Nolte), הציע נוסחת זיהוי שהוא נתן לה את השם "המינימום הפשיסטי". היסטוריונים אחרים, בהם סטנלי פיין (Payne) האמריקאי וזאב שטרנהל הישראלי, תרמו להרחבת בית הקיבול של הבנת הפשיזם.

מעניינת היא הגדרתו של רוברט פקסטון (Paxton) האמריקאי. הוא הציע לראות בפשיזם "סדרה של תהליכים", לאו דווקא "ביטוי של תוכן קבוע". זאת אומרת, פשיזם הוא פחות אידיאולוגיה ויותר "התנהגות פוליטית", המגיבה על "תחושות של שקיעה, של השפלה ושל קורבניות".

האם טראמפ הוא פשיסט? הגדרתו של פקסטון מקילה עלינו לייחס לו לפחות מידה מסוימת של נטיות או של יצרים, המתיישבים עם "התנהגות פשיסטית". אבל אולי "סמכותני", או "לא-דמוקרטי" הם אפיונים מוצלחים יותר.

בתחרות העולמית הלא-מוכרזת על הזכות להיחשב לפשיסט, נדמה לי שהמשטרים בסין, באיראן ובמידה גוברת בטורקיה מתמודדים על הבכורה.

אין צורך לעמוד ב"מינימום הפשיסטי" של נולטה ושל ממשיכיו, כדי להישפט בחומרה על איבה לכללי התנהגות דמוקרטיים. השאלה היא אם אנלוגיות פשיסטיות תכופות מועילות להבנת תופעות לא-דמוקרטיות, או מסיחות את הדעת מחומרתן.

אינפלציה של שמות גנאי לעולם אינה רצינית, יהיו מקורותיה אשר יהיו. מן ההגזמה נובעת סכנה, גם לשלומה של החברה וגם ליכולתה להבחין בזאב האמיתי כאשר הוא מתקרב.

עוד כתבות

שנה מצוינת בבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שיא של 16 שנה: אלו התשואות של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל ב-2025

חודש דצמבר הסתכם בתשואה של כ-1% במסלולים הכלליים, כך לפי בית ההשקעות מיטב ● כפי שהוערך בגלובס, בשנה כולה החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתשואה של 15% ובמסלולי המניות מ-25% ● מנגד, מסלולי ה-S&P 500 אכזבו עם תשואה של פחות מ-4%. הסיבה העיקרית: זינוק של מעל 50% בבורסה בת"א

ארי קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים / צילום: איל יצהר

הבכירים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות: מנכ"ל הקבוצה, יו"ר חברת הביטוח ומנהלת אגף הבריאות

מנכ"ל חברת ההחזקות ארי קלמן, יו"ר חברת הביטוח יהודה בן אסייג והמשנה למנכ"ל ומנהלת אגף הבריאות אורית קרמר נחקרו ביום שלישי בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות "יד לוחצת יד" ● לפי המשטרה, מנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

שגיא דקל חן בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך יוטיוב

איש לא נותר אדיש לשגיא דקל חן, והפרסומת של מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר

הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע השני ברציפות שייכת לפרטנר, שלישיית "מה קשור" וסטטיק, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, ההשקעה הגדולה ביותר שייכת ל–HOT, כ–3 מיליון שקל

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה פתחה את השנה בעליות; ת"א 125 עלה ב-1.9%, מדד הבנקים ב-3.6%

מדד ת"א 35 עלה בכ־1.8%, ת"א 90 ב-2.4% וקבע שיא ● בכירים בנייקי שרכשו מניות הקפיצו את מניית ריטיילורס ● פרטנר וניו-מד אנרג'י נדרשות לשלם תוספת מס במאות אלפי שקלים ● נקסט ויז'ן זינקה לאחר שדיווחה על הזמנה חדשה בגובה של כ-22 מיליון דולר ● היום לא יתקיים מסחר בשווקים בחו"ל, בשל ציון השנה האזרחית החדשה

מה עומד מאחורי נסיקתו / צילום: Shutterstock

צבי סטפק לא מתרשם מהזינוק בכסף: "לא אתפלא אם זו ספקולציה"

מבין שלושה אפיקי השקעה אלטרנטיביים למניות - שכוללים גם את הזהב והביטקוין, הכסף הוא זה שנצץ בשנה החולפת ● השאלה מה עומד מאחורי נסיקתו החזירה אותי 46 שנים אחורה, למקרה של האחים האנט ● הזהב "כרגיל" לא איכזב את המשקיעים, ומי דווקא כן?

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

מינהל התכנון רשם שיא באישור יחידות דיור, אך רובן יישארו על הנייר

מינהל התכנון פרסם את נתוני השנה החולפת, בו מוצגים הפעילות בתחומי הדיור, התשתיות, התחבורה והשטחים הפתוחים ● מהנתונים בתחום הדיור, עולה כי מוסדות התכנון הציגו ביצועים שגבוהים ב-80% מהיעד הממשלתי שעמד על אישור 125 אלף דירות ● פער זה מתקרב כבר למיליון דירות, שלפי קצב הבנייה הנוכחי מספיק ל-15 שנים

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

ועדת המינויים אישרה: מיכל עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית

ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה אישרה את בחירתה של מיכל עבאדי-בויאנג’ו לתפקיד החשבת הכללית במשרד האוצר ● במקביל, בכוונת שר האוצר להביא לאישור הממשלה גם את מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

ניר בר-דעה

התשואה הגבוהה בתולדותיה: קרן ברידג'ווטר מסכמת שנה

ברידג'ווטר שוברת שיא ומסכמת את 2025 עם תשואה של 33% בקרן המרכזית שלה, Pure Alpha ● הקרן שמנוהלת ע"י ניר בר-דעה נהנתה מהעליות במניות הקשורות לתחום ה-AI וגם מהתנודתיות שנוצרה כשהנשיא טראמפ הטיל מכסים ● מייסד הקרן, ריי דליו מכר השנה את מניותיו בקרן ונפרד, "זה היה מסע מדהים"

שדה התעופה בהרצליה / צילום: Shutterstock

אלפי דירות ייבנו במקום שדה התעופה הרצליה ושלישות רמת גן. כמה שילמו היזמים על הקרקעות?

8 מכרזים ל־991 דירות במתחם שדה התעופה בהרצליה נסגרו בהכנסות של כ־1.35 מיליארד שקל, במחיר ממוצע של כ־1.4 מיליון שקל לקרקע לדירה ● במקביל, מכרזי רמ"י במתחם השלישות ברמת גן הניבו כ־1.23 מיליארד שקל

הקמפוס המתוכנן של אנבידיה בקריית טבעון. איך העובדים יגיעו? / הדמיה: באדיבות אנבידיה

הקמפוס אושר, אבל איך העובדים יצליחו להגיע למרכז החדש של אנבידיה בטבעון?

הקמת מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה בקריית טבעון היא אחד המהלכים המשמעותיים ביותר לחיזוק התעסוקה בצפון בעשור האחרון ● אלא שהיעדר קישוריות למסילות הרכבת ותכנון ששם את הרכב הפרטי במרכז, מאיימים להשאיר את העובדים תקועים בכביש 6 ● האם המדינה תשכיל לייצר פתרון הוליסטי לפני שהקמפוס ייפתח ב־2031?

טיל L-SPIKE 4X / אילוסטרציה: דוברות רפאל

רפאל מעורבת בעסקה עם צבא גרמניה, והישראלית שמוכרת באסיה

צבא גרמניה ברכישת ענק של 200 נגמ"שים עם משגרים מתוצרת רפאל ● חברת האוזניות מנתניה, שנסחרת בבורסה בניו יורק, החלה במכירת מערכות שמע טקטיות ללקוחה ביבשת אסיה ● וגם: הודו השלימה את המשלוח הראשון לצבא מרוקו של משוריינים במסגרת עסקה רחבה בין הצדדים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

תרחיש לא צפוי: המדינות שהורידו ריבית, ועכשיו בדרך להעלות אותה בחזרה

המגמה הגלובלית בחצי השני של 2025 הייתה של הורדת ריבית, אולם כעת בשוק יש כבר מי שמתמחרים העלאות ריבית מחודשות ב־2026 בכלכלות שונות ● בין הסיבות: עלייה בביקושים שיכולה לחמם בחזרה את האינפלציה, וכן סוגיות כמו המכסים והגבלות הגירה

בית החולים מדיקה רפאל בפארק עתידים בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

נמל אילת / צילום: שלומי יוסף

המדינה דוחה את בקשת נמל אילת להארכת תקופת ההפעלה

מנכ"לי משרדי התחבורה והאוצר שלחו מכתב תגובה להנהלת נמל אילת, ובו דחו את בקשתה להארכת תקופת ההסמכה להפעלה פרטית - בשל אי-עמידה ביעדי הפעילות ● המכתב מנגיעה בעקבות הפנייה אתמול של הנהלת נמל אילת, בה נטען כי המדינה מתעלמת מנסיבות חריגות של הנמל כגון משבר השיט בים האדום ותקיפות החות'ים

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: כדיה לוי

רשות המסים נגד ענקית הגז הישראלית: שלמו עוד 198 מיליון דולר

חברת הגז הישראלית ניו-מד אנרג'י, השותפה הגדולה ביותר במאגר לוויתן, נדרשת לשלם תוספת מס בשיעור כ-198 מיליון דולר לשנות המס 2019-2020 ● רשות המסים קבעה כי ההכנסה החייבת של החברה גבוה במאות מיליוני דולרים מההכנסות עליהן דיווחה

ח''כ גלית דיסטל אטבריאן יו''ר ועדת התקשורת, נועה בירן דדון מנהלת הוועדה, ואלעד מקדסי מנכ''ל משרד התקשורת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

כאוס, פגמים ודהירה קדימה: תמונת מצב מוועדת התקשורת החדשה

שבע פעמים התכנסה ועדת חוק השידורים שיצאה החודש לדרך, והבעיות נערמות: פגמים מהותיים בתהליך, מתקפה על פקידים, מטרות לא ברורות לחוק והיעדר החלטות מהותיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ענקית הביטוח הבינלאומית יוצאת מישראל. מה ההשלכות ומי צפוי להיפגע?

סוויס רה, מבטחת המשנה הגדולה בתחום הבריאות והנכות, מצמצמת משמעותית את הפעילות בארץ. הסיבה: רשות שוק ההון לא מאשרת להעלות מחירים ולייקר את הפרמיות לציבור במיליארדי שקלים בשנה ● החשש בענף: פגיעה בחברות הקטנות והעלאת מחירים לציבור, ואולי אפילו פגיעה בביטוחי התרופות שמחוץ לסל

זום גלובלי / צילום: Reuters

בנגלדש הכריזה על יום אבל לאומי, והאיומים של סין מחריפים

נשיא סין מחריף טונים מול טייוואן ● אבל לאומי בבנגלדש על מות של ראש הממשלה הראשונה ● בארה"ב חוקרים פרסום על הונאת ענק של מעונות יום סומליים ● ובשווייץ השנה החדשה נפתחה בטרגדיה ● זום גלובלי, מדור חדש 

גם זה קרה פה / צילום: יח''צ, נקסט ויז'ן

מעל 20 מיליארד שקל: החברה הביטחונית שעקפה בשווי את שטראוס, תשובה וליאורה עופר

נקסט ויז'ן מפתיעה אפילו את עפרה שטראוס ● משרד הכלכלה מוכיח שגם ללא דגלים או שגרירויות, אפשר לקיים מסחר ● וחברות הנדל"ן שכחו כלל חשוב ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

בית ההשקעות הגדול בעולם: תשכחו כל מה שידעתם על פיזור

בבלקרוק מעריכים כי השקעת ההון האדירה בתשתיות AI ב־2026 תשפיע על הכלכלה כולה ● בגולדמן זאקס צופים האצה בצמיחה העולמית אך מזהירים מסיכונים מכיוון שוק התעסוקה האמריקאי ● ובבנק אוף אמריקה מסמנים פוטנציאל במגזרי האנרגיה והביטחון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026, פרויקט מיוחד