גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר ההסתדרות הכריז על פתיחת פורום העצמאים בהסתדרות

הפורום אמור לתקן עוולות היסטוריות עבור העצמאים, ובין היתר לסייע במאבק להעניק רשת ביטחון סוציאלי לכלל העצמאים בישראל ● הדבר הראשון שמתכוון הפורום לקדם היא חקיקת רשת ביטחון לעצמאים בימי משבר

יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד / צילום: אגף הדוברות בהסתדרות
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד / צילום: אגף הדוברות בהסתדרות

שינוי היסטורי עבור העצמאים? יו"ר ההסתדרות הכריז על פתיחת פורום העצמאים בהסתדרות, שאמור לתת כח משמעותי למאבקיהם מול המדינה.

כחצי שנה לאחר שנחשפה כוונתו להקים מסגרת שתפעל למען העצמאים, יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד השיק היום באופן רשמי את פורום העצמאים בהסתדרות. הפורום אמור לתקן עוולות היסטוריות עבור העצמאים, ובין היתר לסייע במאבק להעניק רשת ביטחון סוציאלי לכלל העצמאים בישראל. הדבר הראשון שמתכוון הפורום לקדם היא חקיקת רשת ביטחון לעצמאים בימי משבר. הכוונה היא לקידום חקיקה חוק שיכלול דמי אבטלה לעצמאים בשעת מלחמה או מגפה, בדומה לרשת הביטחון הקיימת לשכירים במדינה, אך בשלב הראשון לא מדובר ברשת ביטחון מלאה גם לימי שגרה. בהמשך מתכוונים לבחון בפורום מנגנונים נכונים שיכללו פתרונות לטובת עצמאים שנפלו או נכשלו בימי שגרה.

בראש פורום העצמאים בהסתדרות, יעמוד מפיק אירועי התרבות ואיש העסקים רמי בז'ה. עם מייסדי הפורום נמנים גם גיל חובב, דדי סויסה, דורון (קופי) עציוני, אלי לוי, משה דץ, מודי פרי, שבתאי מיכאל, ומיקי דה פז.

כוונתו של בר-דוד להקים מסגרת מסוג זה, תחת כנפי ההסתדרות, נחשפה לראשונה במהלך חודש מארס כאשר הודיע כי ההסתדרות לא תעמוד מנגד מול מצוקתם הגוברת של העצמאים. במהלך החודשים שחלפו מאז, יו"ר ההסתדרות מתח ביקורת על חוסר השוויון ביחסה של המדינה לציבור זה, בייחוד מאז פרוץ משבר הקורונה.

במקביל, קם קול זעקה רם מקרב כל ארגוני העצמאים על היחס למגזר העסקים בתקופה זו, נערכו הפגנות ומיצגי מחאה ונוהלו משאים ומתנים עם הממשלה. לאורך כל התקופה קראו כל ראשי ארגוני העצמאים לממשלה לפעול להגנת זכויות העצמאים, תוך הסדרת פיצוי הולם בגין פגיעה בהיקף הפעילות העסקית ויצירת מנגנון דמי אבטלה על פי אותם כללים שמעגנים את הזכות לשכירים, ובר דוד הצטרף לקריאות אלה.

בחודשים האחרונים קיים יו"ר ההסתדרות פגישות עם נציגי העצמאים ועם ראשי ארגונים שפועלים למען ציבור זה, כדי לשמוע על הקשיים, על הצרכים ועל ההזדמנויות לשיתופי פעולה עתידיים. בתוך כך, יו"ר ההסתדרות הקצה סכום ראשוני בסך מיליון שקל לטובת הקמתה של קרן סיוע לעצמאים שהחלה לפעול לפני כשבועיים. מאז שנפתחה הקרן, ההסתדרות חילקה אלפי סלי מזון לעצמאים ומשפחותיהם שנקלעו למצוקה.

באמנת ההקמה של פורום העצמאים, שעליה חתמו הבוקר מייסדי המיזם, נכתב כי ההסתדרות רואה בביטחון הסוציאלי זכות יסוד בסיסית לכלל העובדים בישראל, עצמאים ושכירים כאחד. לאור זאת, ההסתדרות תחתור ליישם את עקרון השוויון והצדק למען כולם.

בפורום הושק היום באירוע מצומצם שהתקיים באולם בית נבחרי ההסתדרות בתל-אביב, בו נכחו דמויות בולטות מהמגזר העסקי וממאבק העצמאים.

בין הנוכחים בטקס: נשיאת לשכת רואי החשבון בישראל, רו"ח איריס שטרק, ראש לשכת עורכי הדין בישראל, עו"ד אבי חימי, נשיא לשכת השמאים, חיים מסילתי, יו"ר התאחדות בעלי האולמות, נועם לוי, יו"ר ארגון השחקנים שח"ם, אסתי זקהיים, יו"ר ארגון מעצבי הפנים, עינת צור קיבק, מנכ"ל הארגון הארצי של חברות השמירה והניקיון, פיני שיף, יו"ר ארגון המטפלים בישראל, נועם עזרה, מנכ"לית ארגון סוכני הנסיעות, טלי לאופר, מנכ"לית איגוד האמרגנים, ענבל ג'וריני פרץ, מ"מ יו"ר התאחדות קבלני מיזוג האוויר, משה ואלי ונוספים.

"אנו מביאים אליו את העוצמה של ההסתדרות שנבנתה במשך 100 שנים"

יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, אמר בנאומו: "היום אנחנו משיקים את פורום העצמאים ואנו מביאים אליו את העוצמה של ההסתדרות שנבנתה במשך 100 שנים. בשבילכם, בשביל עם ישראל, כדי שנעבור את המשבר הזה יחד, מאוחדים כעם ולא כשבטים בודדים שרבים אחד עם השני. אנחנו באים בטוב".

הפורום, כפי שהבהיר יו"ר ההסתדרות, לא נועד להחליף את מקומו של אף ארגון אחר שפועל כיום למען העצמאים אלא לייצר שיתוף פעולה רחב. "המטרה שלנו היא לרתום את עוצמתה של ההסתדרות כגורם מוביל במשק, כדי להביא את מצוקתם של ציבור העצמאים והפרילנסרים לשולחנם של מקבלי ההחלטות והממשלה", הדגיש בר-דוד במעמד האירוע. "נכנסו אל המשבר הזה ביחד ואני רוצה שנצא ממנו ביחד. אי אפשר להפריד את עולם השכירים מעולם העצמאים, זה עולם אחד ששזור וסרוג אחד בתוך השני".

עוד בדבריו, מתח בר-דוד ביקורת על המדיניות שהפקירה את העצמאים: "נעשו פה הרבה טעויות. מה היה קורה אם ב-10 במארס היו נותנים אבטלה גם לעצמאים? במקום זה התחכמו, שלחו לקופות ולהלוואות שלא שוחררו. אין פה את הרוח המחבקת ואין פה חשיבה לעומק. בשביל מה יש מדינה? בשביל מה אנחנו חיים פה? רק בשביל להילחם ולהקיז עליה דם או גם כדי להתפרנס בכבוד? המדינה צריכה להתייצב למען האזרחים ולתת להם פתרונות ולא לשסות ציבור בציבור. זה לא עניין פוליטי אלא עניין של ערבות הדדית, חברות, שיתוף פעולה בין זרמים במשק הישראלי. ניסו לשסות עצמאים בשכירים. זה נראה לכם הגיוני? אם השכירים יהיו חלשים ועניים מי יקנה אצל העצמאים? מי יקנה כרטיסים להופעות, מי יזמין טיולים ובתי מלון? אם ימשיכו לשסות בנו לא נוכל לקיים פה מדינה".

ראש פורום העצמאים בהסתדרות, רמי בז'ה, הצטרף לדברי יו"ר ההסתדרות ואמר: "אני עומד כאן היום בבניין הסמלי הזה בשם הפרנסה. ההסתדרות חוזרת להיות הבית של הפרנסה, משרד ההגנה של הפרנסה. ברור לכולם שהאתגר הוא עצום אבל אנחנו נחושים ומבינים היום את הצורך הגדול בגוף הזה. אני עומד כאן בהתרגשות כי המעמד הוא לא פחות מהיסטורי".

בז'ה הוסיף: "מהיום אנחנו מחויבים לעצמאים, מחויבים להניב תוצאות עם תנאים לכל עצמאי ויש לנו המון עבודה לעשות. נתכנס לגבש יעדים ומטרות ונחתור להביא בשורה. המטריה והפלטפורמה של ההסתדרות היא ערובה להצלחה, וכשאני אומר ערובה אני מתכוון לערבות הדדית בינינו לבין עצמנו, בינינו לבין המדינה וכל זאת בדיוק בתקופה שחייבים לפעול יחד להבראת המשק, להבראת הכלכלה הישראלית ולעתיד מתוקן וטוב יותר. אני מודה ליו"ר ההסתדרות ולכל קברניטי הארגון על ההבנה של הצורך. תודה על קורת הגג. אני בטוח שנכבד את המעמד והמקום וניקח את המשימה בשתי ידיים, נחבק חזק חזק וביחד - נעשה ונצליח".

"זהו יום גדול. אנחנו צועקים הצילו"

ראש לשכת עורכי הדין בישראל, עו"ד אבי חימי, אמר: "מדינה חפצת חיים צריכה וזקוקה הסתדרות חזקה. השכירים במשבר הקורונה נתנו את חלקם בכלכלת המדינה, עבדו בתנאים לא תנאים והשתדלו לייצב את המשק. מהצד השני, השכירים הרגישו ביטחון משום שיש רשת שנטוותה במשך עשרות שנים על ידי ההסתדרות. אנחנו, העצמאים, לא יכולים לסמוך על הפוליטיקאים, אין לנו בית אחר - ההסתדרות זה הבית שלנו. זה בית שמורגל לדאוג לאוכלוסיות רבות ומגוונות ואנחנו רוצים להיות איתכם. נקבל עלינו את החובות בהכנעה, אבל גם את הזכויות - הזכות להתפרנס בכבוד והזכות לקום בבוקר, להקדיש את עצמך לעבודה ולקידום עסקי המדינה בידיעה שבעת משבר לא יזנחו אותנו מאחור".

משה דץ, ממייסדי פורום העצמאים, אמר בפתיחת האירוע: "זהו יום גדול כי עד עכשיו השאירו אותנו לבד. אנחנו צועקים הצילו ובעולם שלי, בעולם התרבות, פשוט עשו עלינו השתק. בשגרה אנחנו רגילים לבדר, להצחיק, לגרום לדמעות, לרגשות, לשמחה ולאחדות - מאיתנו מוציאים את החשק לחיות. אין בן אדם שלא אמור להביא לחם הביתה אבל לאף אחד לא אכפת מאיתנו. עד עכשיו קראו לנו בכל מיני שמות - קראו לנו חארטה, קראו לנו חייזרים וקראו לנו מפיצי מחלות.

"אני רוצה להודות ליו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, על כך שלקחת אותנו, העצמאים, תחת הכנפיים של ההסתדרות. אני באמת חושב שההפרדות שעושים בין השכירים לבין העצמאים הן מיותרות. בסופו של דבר כולנו מניעים את המשק וכמו בכל משפחה - לכל אחד יש תפקיד. צריך גם אותנו. כשכל אחד מאיתנו, העצמאים, עושה את זה לבד - אנחנו חלשים. כדברי השיר: כל אחד מאיתנו אור קטן וכולנו אור איתן. הגיע הזמן שהחושך ייעלם ואני באמת מקווה שההסתדרות שיש לה כוח ויודעת להניע מהלכים - תדאג גם לנו".

רועי כהן, נשיא להב, לשכת ארגוני העצמאים והגוף המייצג של למעלה מרבע מיליון עצמאים, מסר כי "להב מאחלת הצלחה רבה לכל מי שפועל למען ציבור העצמאים וקידום רשת בטחון סוציאלית עבורם. להב לא נמצאת בתחרות עם אף גורם, לרבות ההסתדרות הכללית ומברכת על כל יוזמה ופעילות מצד יו"ר ההסתדרות בימים אלו של משבר כלכלי קשה מנשוא למען רשת ביטחון לציבור העצמאים במדינת ישראל".

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"לא בוטחות בארה"ב לטווח ארוך": המומחית שמסבירה למה מדינות המפרץ לא מגיבות לתוקפנות האיראנית

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל