גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשיא משבר הקורונה גם הדולר צונח: למה זה קורה ומי המפסידים העיקריים?

החולשה במטבע האמריקאי מוסיפה לצרות של המשק הישראלי, שחלק גדול מהיצוא שלו דולרי ● הדולר נסחר בשפל של יותר משנתיים - 3.40 שקלים ● קטר ההייטק עלול לאבד מהתחרותיות שלו

עובדת דלפק בדוכן להמרות מטבע ממירה לשטרות דולרים / צילום: Burhan Ozbilici, Associated Press
עובדת דלפק בדוכן להמרות מטבע ממירה לשטרות דולרים / צילום: Burhan Ozbilici, Associated Press

מגמת היחלשות הדולר האמריקאי בעולם נקטעה בימים האחרונים על רקע הדיווחים על האטה במספר הנדבקים בנגיף הקורונה בארה"ב, לצד פרסום נתוני הצמיחה בארה"ב, שהיו הגרועים ביותר מאז מלחמת העולם השנייה - אם כי בשיעור פחות גרוע מהצפוי. היחלשות הדולר שנסחר ביום ג' ברמה של 3.42 שקל לדולר, מאירה שוב את עוצמת המטבע הישראלי, לאחר שהדולר נגע במהלך המסחר היומי בשפל של שנתיים וחצי מול השקל - 3.40 שקל. עם זאת, יצוין כי עוצמתו של המטבע הישראלי לא נובעת מכוחו של המטבע המקומי, אלא יותר מחולשתו של המטבע האמריקאי.

דולר נחלש מול המטבעות העיקריים בעולם - ומול השקל

השער עליו מתבסס בנק ישראל בשאלה אם השקל התחזק ברמה שמצריכה התערבות הוא סל של מטבעות, ולא מה שקורה מול הדולר. בראייה רחבה יותר, השקל דווקא נחלש מול הסל, כך שלא מדובר ברמה שמצריכה בהכרח התערבות של בנק ישראל בשוק המט"ח.

עם זאת, לא ניתן להתעלם מההשפעה של שער המטבע האמריקאי על המשק מבחינת שוק התעסוקה, שנמצא בשפל שלא היה כדוגמתו. השבוע עמד שיעור האבטלה בישראל עומד על יותר מ-21%, כאשר רק ביממה האחרונה 3,000 דורשי עבודה חדשים נוספו למעגל המובטלים - פי 3.2 יותר לעומת מספר האנשים שחזר מחל"ת. בהקשר זה, נזכיר כי במרץ, כשפרץ משבר הקורונה, היה נראה שהזינוק של הדולר לרמה של 3.9 שקל יהיה גלגל הצלה ליצוא ולמשק. כעת התמונה התהפכה, והדולר הפך למשקולת שמאיימת על הקטר המרכזי של המשק הישראלי - ההייטק.

"יותר מ-40% מהייצוא - בדולר"

"התחזקות האירו ומטבעות מרכזיים נוספים אל מול הדולר, גררה עלייה בשער סל המטבעות שאחריו עוקב בנק ישראל. אולם, היצע מט"ח בשוק המקומי שמקורם במט"ח שהוזרם על ידי משקיעים בחברות ההייטק הישראליות, ובהמרות לתשלומי שכר ומסים שביצעו חברות, קיזזו רק חלק מהשפעת העלייה בשערי המטבעות אל מול הדולר", אמר יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו בשיחה עם "גלובס".

לדבריו, "בעיני בנק ישראל, המצב הוא ששער החליפין עדיין לא הגיע לרף המחייב התערבות מסיבית למניעת קריסת התעשייה הישראלית. אך מי שבודק את הנתונים, מגלה שלמעלה מ-40% מהייצוא הישראלי מבוצע באמצעות מכירה בדולר אמריקאי ולכן בתקופה שחברות הייטק בינלאומיות מובילות מדווחות על פגיעה במכירות, לחולשת הדולר בשוק המקומי יש השפעה מצרפית הפוגעת קשות בכושר התחרות ומייקרת את עלות העסקת עובדים בישראל".

היחלשות הדולר בעולם מרכזת את מרב העניין בשוק המט"ח העולמי. "יש פה מצב יוצא דופן באופן כללי, שבא לידי ביטוי בהתנהגות של השקל מול הסל, כאשר אנחנו לאחר עשור שבו השקל התחזק. עיקר השינוי הוא שהאירו משנה מגמה, כמו גם כל המטבעות לוויין של האירו. מול הדולר קורה משהו גדול יותר, כאשר כסף עוזב את ארה"ב לכלכלות שנותנות קצת יותר תשואה", אמר קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות השווקים של לאומי שוקי הון, בשיחה עם "גלובס".

לוי סבור כי התחזקות הדולר בימים האחרונים אינה מסמנת את שינוי המגמה. "התחזית שלנו היא שהדולר ימשיך לתפקד בחסר מול סל המטבעות בחציון השני של 2020, בעיקר מכיוון שבאירופה ובמזרח הרחוק הפעולות והתוכניות להתמודדות עם המיתון נראות אפקטיביות יותר מאשר בארה"ב", אמר לוי.

לגבי המטבע המקומי, ישנם מספר גורמים שעשויים להכביד עליו לפי לוי, ובראשם "הסיכוי לפגיעה בדירוג האשראי של ישראל נוכח הגדלת החוב המהירה, הקושי בהסכמה על תקציב המדינה, הירידה הצפויה ביצוא הגז על רקע הירידה במחיר הנפט, כמו גם ההשפעות השליליות על העסקים במשק במידה ויושתו הגבלות נוספות בעקבות הגל השני של הקורונה. גם נתוני האבטלה הגבוהים והצפי לירידה חדה בתוצר של המשק ברבעון השני ובשבת 2020 צפויים להכביד על השקל". 

עוד כתבות

כמה עלו מבצעי המימון ליזמי הנדל''ן? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המרוץ אחרי קונים: הדוחות חושפים את המשקולת של מבצעי המימון על היזמים

דוחות חברות הנדל"ן חושפים כי גל מבצעי המימון גובה מהיזמים עלויות כבדות של הצטמקות ההכנסות, זינוק בהוצאות המימון ופגיעה בתזרים ● למרות כל זאת מכירות הדירות ממשיכות לדשדש, והחברות חוששות מהורדת מחיר רשמית, שתגרום לקונים לחכות ולמכירות לרדת עוד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הישראלית שנפלה ב־27% ויוצאת מהמדד היוקרתי הזה בוול סטריט

שינויים בוול סטריט: חברת טכנולוגיית השבבים סיוה תיפרד ממדד S&P SmallCap 600 ● בעוד כשבועיים צפויות שלוש מניות להיכנס למדד S&P 500, לאחר שזינקו מתחילת השנה

מהפכת ה-AI בפירמות עורכי דין / צילום: Shutterstock

תפקיד חדש נולד: פירמות עוה"ד כבר מרגישות את השפעות מהפכת ה־AI

למרות אזהרות של בתי המשפט משימוש לא מפוקח בבינה מלאכותית, פירמות עורכי הדין בישראל לא חוששות להטמיע כלי AI ● עוה"ד מסבירים כיצד משתמשים בכלים, מה הם מחפשים בעובדים בעידן החדש, ולמה עדיין מוקדם להספיד את התחום

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

הג'יהאד האיסלאמי: "מסרנו את כל החטופים שהיו בידינו"

ארגון הטרור חמאס מגייס מחדש פעילים, מחזיר נוכחות חמושה למרחבים הציבוריים ומבסס מחדש שליטה באמצעות סחיטה, מעצרים והפחדה ● מקורות בחמאס: מתקיימות שיחות רציניות לסלילת הדרך למו"מ על השלב השני ● חיל האוויר תקף במרכז הרצועה מחבל שתכנן פיגוע מיידי נגד כוחות צה"ל ● לפי הצעת חוק שעליה יצביע הקונגרס השבוע, ארה"ב תבחן את השעיית הסיוע הצבאי ללבנון ● עדכונים שוטפים

מייסדי Safebooks. מימין: בועז אבידן, אחיקם קאופמן וגיא בר-גיל / צילום: Safebooks

ה-AI יחליף את רואי החשבון? "יש תפקידי כספים שייעלמו אבל חייבים אדם בתמונה"

סייפבוקס של היזם הסדרתי אחיקם קאופמן גייסה 15 מיליון דולר כדי לחסוך עבודה ידנית לסמנכ"ל הכספים ● "היא לא תייתר את עבודת ה-CFO אבל בהחלט תייתר בטווח הארוך כמה משרות במחלקות הכספים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; ברודקום קפצה, לצד מניות שבבים נוספות

הנאסד"ק ירד בכ-0.1% ● IBM רוכשת חברת דאטה ב-11 מיליארד דולר ● תשואות האג"ח בארה"ב רשמו עליות לקראת החלטת הריבית ביום רביעי ● מנהל ההשקעות של ברקשייר האת'וויי עובר לג'יי.פי.מורגן ● מגנום, שפוצלה מיוניליבר החלה להיסחר הבוקר באירופה • טראמפ על עסקת נטפליקס - וורנר ברדרס: "זה בעייתי" • בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

השכר במגזר העסקי מטפס במהירות / צילום: Shutterstock

למה כל כך הרבה עובדים דורשים העלאה, ומה התוספת שיקבלו עובדי המגזר הציבורי בינואר?

עליית השכר במגזר העסקי האיצה בחודשים האחרונים, והגיעה לקצב שנתי של 5%, לאחר שבמחצית הראשונה של 2025 נרשמה התמתנות ● בין הסיבות: מחסור בעובדים, היקף המילואים, יוקר המחיה ושינויים בהייטק ● המגזר הציבורי נותר מאחור, אך שם צפוי שיפור כבר בינואר ● המשך המגמה עלול להשפיע לרעה על האינפלציה

שמאי רז אברהם / צילום: רון כהן

שמאים מכריעים נגד ועדות מקומיות: מעכבות תשלומים עבורנו

מספר ועדות מקומיות מעכבות תשלומים לשמאים מכריעים, בנוגע להכרעות של היטלי השבחה, ובכך מעכבות את ההליך ופוגעות ביזמים ובאנשים פרטיים, כך לפי כמה משרדי שמאים • השמאי רז אברהם: "הוועדות המקומיות מתעשרות על חשבון הנישומים"

הנפקת איטורו בוול סטריט מוקדם יותר השנה / צילום: Reuters, Brendan McDermid

"לא כי היזם רוצה יאכטה": יותר ויותר חברות הייטק מעדיפות אקזיט על הנפקה. וזו הסיבה

לצד עסקאות ענק שייצר השנה ההייטק הישראלי, ובראשן מכירת וויז וסייברארק, רק 3 הנפקות הגיעו מכאן לוול סטריט ● בשוק מעריכים כי הקושי הגובר להנפיק, ידחוף עוד ועוד חברות טכנולוגיה למסלול של מכירה ● ברקליס: "הבנצ'מרק ליציאה לשוק הציבורי עלה משמעותית"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט לפני החלטת הריבית מחר

מגמה מעורבת באירופה ● האיחוד האירופי חוקר את גוגל בחשד להפרה של חוקי תחרות ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מחירי הנפט יורדים על רקע המגעים המתמשכים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● הביטקוין יורד שוב מתחת לרף ה-90 אלף דולר

מגרש רכבים / צילום: Shutterstock

ישראל עיכבה חידוש זיכיונות יבוא רכב, וסין דורשת הבהרות

סין פנתה רשמית לישראל בדרישה להבהרות אחרי שעיכוב בחידוש רישיונות יבוא, לרבות של מותגים בבעלות ממשלתית סינית, יצר חשש לפגיעה בפעילותם ● רשות התחרות בוחנת הגבלות נוספות על יבואנים גדולים, בעוד המתיחות בין המדינות כבר מתרחבת לזירת הביטחון

שר התקשורת שלמה קרעי וח''כ גלית דיסטל אטרביאן הדיונים בהוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת היום / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ועדת התקשורת החדשה יצאה לדרך, השר קרעי הבטיח: "הרפורמה לא תיעצר"

לפתיחת דיוני הוועדה בהצעת חוק התקשורת (שידורים) החדש, בהובלת היו"ר ח"כ גלית דיסטל אטבריאן, הגיעו שר התקשורת עצמו וחברי הוועדה מטעם האופוזיציה - אך נוכחות חברי הקואליציה הייתה דלה במיוחד ● ח"כ שלי טל מירון מיש עתיד: "כל המטרה של החקיקה היא להשתלט על התקשורת החופשית"

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

מאז הודעת המיזוג: מניות מטריקס ומג'יק השאירו אבק למדד ת"א 125

בעלי המניות יצביעו השבוע על המיזוג שייצר חברת ענק בשווי 3.5 מיליארד דולר ● לידר: "השווי המצרפי ממקם את השתיים במקום השמיני בין חברות ה־IT הציבוריות בארה"ב, ובמקום השלישי באירופה"

טעינת כלי רכב חשמליים / צילום: ap, David Zalubowski

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026, ודרשה ממשרדי הממשלה לשוב עם תכנית שתעודד את החדרת הרכבים הירוקים לשוק ● ללא הסכמה עד סוף החודש - המסים יזנקו אוטומטית בתחילת ינואר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצר, שאטרסטוק

הפערים בנתונים ומי משלם הכי הרבה: 3 גרפים על שיטת המיסוי בישראל

מחקר חדש של רשות המסים חושף פערים ביחס לנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בכל הנוגע להכנסות לפי עשירונים ● ממה נובעים הפערים, איזה עשירון נושא ברוב נטל המס ומי מצליח "להתחמק" ממנו?

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

"מחיר המניה ברח להם, אז מצאנו פשרה": עמוס לוזון מגלה איך נראו מאחורי הקלעים של המו"מ עם מנורה מבטחים

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בבורסה בת"א; מניות הגז מזנקות

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● מניות הגז מזנקות לאחר שהושגו הסכמות על יצוא הגז למצרים ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מניות אוריון וסוגת זכו לקבלת פנים חיובית ביום המסחר הראשון שלהן ● השקל הפך החודש למטבע החזק בעולם מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שממליץ לצמצם אחזקות במניות "שבע המופלאות"

כנס החירום של ארגון העיתונאים: ''בלי תקשורת חופשית – אין דמוקרטיה'' / צילום: אלעד גוטמן

עשרות עיתונאים נכחו בכנס החירום: "קרעי מאיים גם על ערוץ 14"

ברקע הצעות החוק של הממשלה, בכירי התקשורת הישראלית התכנסו הבוקר לכנס חירום של מועצת העיתונות וארגון העיתונאים ● "הממשלה הזו לא אוהבת אמת, אבל מי שמתעסק, מתרסק. אנחנו ננצח אותם", אמר יו"ר הארגון חיים הר זהב ● וגם: מגיש ערוץ 14 שלקח חלק באירוע

פיוניר / צילום: Shutterstock, Primakov

חברת פיוניר מפטרת כ-4% מהעובדים בישראל

מספר העובדים בישראל עומד על כאלף איש, והפיטורים יכללו עשרות עובדים ● המהלך מתרחש במקביל לשינוי ארגוני רחב שמעביר את החברה לעבר מבנה עבודה "רזה" בסגנון סטארט-אפ