גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה פוגעת בברנסון: מה אל על יכולה ללמוד מהמקרה של וירג'ין

חברת התעופה הבריטית וירג’ין אטלנטיק, שהגישה בקשה להגנה מפני נושים, מזכירה את אל על: שתיהן פועלות במודל "לגאסי" ולשתיהן מספר נוסעים שנתי דומה ● האם זה בכלל צעד בדרך להבראה?

מטוסים של וירג'ין אוסטרליה חונים בנמל התעופה / צילום: Darren England/AAP Image, AP
מטוסים של וירג'ין אוסטרליה חונים בנמל התעופה / צילום: Darren England/AAP Image, AP

בדרך להבראה או לפירוק? חברת התעופה הבריטית וירג'ין אטלנטיק הגישה בקשה להגנה מפני נושים. הבקשה הוגשה בארה"ב במסגרת הליך צ'פטר 15 שמטרתו לאפשר לחברה זרה להגן על נכסיה מפני הליך של הקפאת הליכים.

כניסה להליך ההגנה מפני נושים עשויה להיות צעד לפני פירוק או מנגד צעד בדרך להבראה שהחברה אמורה לבצע מבלי לחשוש מתביעות של נושים. יש להניח שככל שמעמיק משבר הקורונה חברות תעופה נוספות יפנו להגנה משפטית שתנסה למנוע את קריסתן. אל על עצמה לקחה בחשבון את אופציית הקפאת ההליכים כתרחיש לא דמיוני במלחמת ההישרדות שלה.

וירג'ין אלטניק אמנם צעירה מאל על בחצי לערך אולם גודל החברות דומה: עד לאחרונה היא החזיקה באותו מספר מטוסים, כלומר בצי של 45 מטוסים (כעת המספר ירד ל-37), היא הטיסה בשנה שעברה 5.6 מיליון נוסעים, אל על הטיסה 5.8 מיליון נוסעים - מספר ששיקף לשתיהן עלייה קלה.

שתי החברות הן חברות לגאסי (מסורתיות), וירג'ין שמה את הדגש על הקו החזק ביותר שלה המחבר בין לונדון לארה"ב, גם מבחינת אל על הקו לניו יורק הוא אחד החשובים ביותר. וירג'ין אטלנטיק השיקה בשנה שעברה קו ישיר לונדון-תל אביב עם דגש על טיסות המשך לארה"ב ובכך היא נכנסה לתחרות באחד הקווים המבוקשים מתל אביב שנשלט על ידי אל על ובריטיש (מבין חברות הלגאסי). גם בבריטניה שמה לעצמה החברה למטרה להגביר את התחרות מול בריטיש הענקית כשהיא תלתה תקוות בבניית מסלול שלישי בנמל התעופה הית'רו. גם זה כבר לא יקרה בקרוב.

עם זאת הדי.אן.אי של החברות הוא שונה. וירג'ין משדרת את רוח הקלילות של ברנסון בטיסותיה, בשירות ובגוון האדום המזוהה עם "הבתולה" הבריטית. החברה גם השכילה לפתח את ערוץ התיירות שלה בחברה שבבעלותה, וירג'ין אטלנטיק הולידייס, מה שאל על פספסה כאשר המדינה פסלה את בקשת המיזוג עם ישראייר לפני שנתיים.

ממתינה לאישור תוכנית ההבראה בבריטניה

וירג'ין היא חברת תעופה בריטית ובמקביל ממתינה לאישור בית המשפט בבריטניה לתוכנית הבראה שהציגה לאחרונה. החברה נימקה לבית המשפט בניו יורק כי היא חוותה ירידה של 89% בהיקף ההזמנות לעומת השנה הקודמת, כאשר הפעילות ברבעון השני של 2020 משקפת רבע מפעילות החברה ברבעון השני אשתקד. האם משמעות ההליך כי החברה צעד לפני הקפאת הליכים? את זה יקבע מאזן ההכנסות לעומת מאזן ההוצאות ומרווח הנשימה שהחברה תוכל למשוך בהתאם.

הבקשה בארה"ב הגיעה חודש אחרי שהחברה, שבראשה עומד המנכ"ל הישראלי שי ויס, הציגה תוכנית הבראה שאמורה לספק לה אורך נשימה ל-18 חודשים. התוכנית כוללת התייעלות והשקעה בהיקף של 1.5 מיליארד אירו (1.2 מיליארד ליש"ט) על פני חמש שנים. מקורות המימון כוללים הזרמת הון של 200 מיליון ליש"ט על ידי בעלי קבוצת וירג'ין, ריצ'ארד ברנסון לצד הזרמת כספים מקרנות הון וממשקיעים פרטיים, הסדרי חוב עם נושים לדחיית חובות בהיקף של יותר מ-450 מיליון ליש"ט ופיטורים של כ-3,000 עובדים. החברה גם סגרה את הבסיס שלה בנמל התעופה הלונדוני גטוויק. בוירג'ין אטלנטיק שותפה גם דלתא איירליינס (49%).

ריצ'רד ברנסון בישראל / צילום: איל יצהר, גלובס

בחברה מתעקשים כי הגשת הבקשה כאמור לביהמ"ש בארה"ב היא חלק מתוכנית ההבראה והיא תאפשר לה לבנות את עצמה מחדש כבר לקראת חודש ספטמבר. גם מנציגות החברה בישראל נמסר כי טיסות בקו תל-אביב-לונדון יחודשו בתחילת ב-6 בספטמבר כשמדגישים כי המהלך הוא חלק מתוכנית החילוץ. "לא מדובר בבקשה להגנה מפני נושים עקב פשיטת רגל לפי סעיף 11, אלא בבקשה התומכת בארגון מחדש של מבנה ההון של חברת התעופה", הדגישו. הליך הארגון מחדש טעון אישור לפי חוק החברות האנגלי ובוירג'ין סבורים כי כבר בחודש הבא היא תיישם את התוכנית.

ומה בגורל כרטיסי טיסה שנרכשו לטיסות החברה? בחברה מבהירים כי הנוסעים שרכשו כרטיסים לטיסות שיועדו לתאריכים 1.3.2020 עד 30.6.2021 יכולים לשנות תאריך לטיסה עד 30.9.2022 ללא דמי שינוי אך בכפוף להפרשי מחירים אם יחולו. נוסעים שטיסתם בוטלה בתאריכים 1.3.2020 עד 30.6.2021 יוכלו לקבל החזר מלא.

עוד חברות יפנו להגנה משפטית

בחודש אפריל נכנסה וירג'ין אוסטרליה, החברה האחות, להליך של חדלות פירעון אחרי שהחוב שלה הצטבר ל-5.2 מיליארד דולר. לאחרונה הודיעה החברה שעברה לידי בעלים חדשים (קרן Bain Capital האמריקאית) על פיטורי כ-3,000 מתוך 9,000 עובדיה ועל מכירת כמחצית מצי מטוסיה.

משבר הקורונה מטיל חשש קיומי על חברות התעופה שצוברות הפסדים של עשרות מיליארדי דולרים בשעה שרוב הצי העולמי מקורקע. כבר מתחילת המשבר היה ברור כי לא כולן ישרדו. הקצב שבו נשרפו המזומנים בקופתן בשעה שההכנסות צנחו כמעט לאפס, הטיל סכנה קיומית על חברות שנכנסו למשבר ממונפות ולא יעילות. ככל שהזמן חלף הסכנה החלה לרחף גם על חברות אחרות.

בחודש מאי הגישה חברת התעופה הגדולה באמריקה הלטינית LATAM לבית המשפט בארה"ב בקשה להליך הגנה מפני נושים (צ'פטר 11) כדי להקטין את החוב שצברה תוך שהיא התחייבה לצמצם את גודל החברה ולמצוא מקורות מימון חדשים. לאטאם לא לבד. גם חברת התעופה הקולומביאנית אביאנקה פועלת במסגרת הליך צ'פטר 11 מאז חודש מאי וכמוה גם אירו מקסיקו. המשותף לשלוש החברות הללו הוא היקף החוב הגבוה שעמו הן נכנסו למשבר. במסגרת ההליך עליהן להציג תוכנית הבראה. חברת תעופה נוספת שנכנסה זה מכבר להליך דומה היא תאי איירווייז. סביר להניח כי הצונאמי שעובר על ענף התעופה יוביל לכך שוירג'ין, לאטאם ותאי אינן האחרונות שינסו להגן על גורלן בחסות בית משפט. השאלה היא מי תהיה הבאה בתור. 

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם