גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארדואן, מאחוריך: מודי בונה מקדש על חורבות מסגד בן 500 שנה

הודו מתנחמת שיחסית מצבה טוב משל ארה"ב, או של מערב אירופה. אבל מספר מקרי הקורונה בה הוכפל בתוך 3 שבועות ● בתוך זה, ממשלתה מוצאת זמן למלחמות דת: ראש הממשלה מציב אבן פינה למקדש הינדואי שנבנה על חורבות מסגד עתיק, ומחיש בזה את קיצו של חזון הודו החילונית

הינדואים בניו דלהי צופים ברה"מ נרנדרה מודי בטקס הנחת אבן הפינה למקדש לאל ראם, רביעי. חסידי מפלגתו הרסו את המסגד העתיק שהיה במקום  / צילום: Adnan Abidi, רויטרס
הינדואים בניו דלהי צופים ברה"מ נרנדרה מודי בטקס הנחת אבן הפינה למקדש לאל ראם, רביעי. חסידי מפלגתו הרסו את המסגד העתיק שהיה במקום / צילום: Adnan Abidi, רויטרס

בתוך שלושה שבועות מספר מקרי הקורונה בהודו כמעט הוכפל: מיליון אחד ב-16 ביולי, 1.9 מיליון הבוקר; 25 אלף מתים ב-16 ביולי, 40 אלף מתים הבוקר.

שר הפנים אמיט שאה, האיש החזק ביותר בקבינט של ראש הממשלה נרנדרה מודי, הובהל השבוע לבית החולים עם קורונה. אישים נוספים הובהלו בעקבותיו: ראש הממשלה של המדינה הדרומית קרנטקה, שר הנפט בממשלה המרכזית, ומנהיג מפלגת השלטון במדינה הגדולה ביותר של הודו, אוטאר פראדש.

האם התפשטות הנגיף בהודו יוצאת מכלל שליטה? הכול תלוי כמובן במשמעות ה"שליטה". יחסית לגודל אוכלוסייתה, מצבה של הודו טוב בהרבה מזה של ארה"ב, או רוב אמריקה הלטינית, או ישראל; וקצת יותר טוב מחלק של מערב אירופה. שיעור הנדבקים בה עמד אתמול על 1,380 לכל מיליון תושבים. בארה"ב הוא עמד אתמול על קרוב ל-15 אלף; בברזיל - 13 אלף ויותר; בישראל - 8,000 ויותר.

יתר על כן, שיעור המחלימים מן הנגיף בהודו עומד בסימן עלייה: שני שלישים ויותר.

אבל כלפי זה צריך להזכיר את ההיקף המוגבל של בדיקות, 15 אלף למיליון, רק רבע מהשיעור של סין, רק 7% מהשיעור בארה"ב. גם כך, חלקם של הנדבקים גדל פי שניים ויותר בשלושת השבועות האחרונים.

המספרים אינם משקפים את ההחמרה 

חוץ מזה, הספירה הפרופורציונלית טובה לסטטיסטיקה, אבל ספק אם היא יכולה להנחות מעצבי מדיניות. מדען הודי אמר השבוע לבי.בי.סי, שהמספרים האלה אינם משקפים את ההחמרה במוקדים מועדים במיוחד לפורענות. למשל, במדינת ביהאר, בצפון הודו (80 מיליון תושבים, אחת העניות ביותר בהודו), שיעור הנדבקים גדל בדילוגים יומיים של 10%.

בהודו, עוד יותר מאשר בכל מקום אחר בעולם, ברור למדי שמן המשבר הזה יש רק מוצא אחד: חיסון, כמה שיותר מהר.

בשעה שבארצות אחרות מספרים קטנים בהרבה מדליקים נורות אזעקה ומניבים סגרים מחמירים, בהודו הוסרו כמעט כל ההגבלות על הפעילות הכלכלית.

זה לא מפתיע. על פי ארגון העבודה הבינלאומי, 80% מן המפרנסים בהודו נמצאים בכלכלה ה"לא-פורמלית", מחוץ להישג ידן של רשת הגנה חברתית ושל חקיקה מסודרת. אין בולמי זעזועים ואין מנגנונים של סיוע.

מפות עוינות ו"סחר סוסים"

ואף כי הקורונה היא עכשיו הרקע לכל סוג של פעילות, היא אינה הרקע היחיד. שנה ויותר לאחר בחירתו החוזרת, ראש הממשלה נרדרה מודי מגלגל מספר מפתיע של כדורים באוויר בעת ובעונה אחת.

משברים חמורים של מדיניות חוץ וביטחון מספקים תזכורות על חולשתה הנתונה של הודו בסביבה עוינת. מהלכים צבאיים של סין לאורך הגבול המשותף בהרי ההימליה הנחילו להודו אבדות כבדות והשפלה צורבת בסוף מאי. גם פקיסטן וגם נפאל פרסמו באחרונה מפות רשמיות חדשות, הכוללות נתחים ניכרים של שטח הודו.

הקורונה לא הפחיתה אף במלוא הנימה את תאבונו של מודי ללהטוטים פוליטיים פנימיים.

מפלגתו אמנם נחלה ניצחון סוחף בבחירות הכלליות לפני שנה, אבל הפסידה בשורה של בחירות לממשלותיהן של מדינות (יש בהודו 28 מדינות ו-8 טריטוריות).

בארבע מדינות חשובות, השלטון נשמט מידי מפלגת העם של הודו (BJP), שמודי הוא מנהיגה העליון. מאז, המפלגה מנהלת מה שההודים מכנים "סחר סוסים", כדי להחזיר לעצמה את השלטון בלי בחירות. היא מנסה לפתות צירי אופוזיציה לערוק לשורותיה. היא מטיסה אותם לבתי מלון מבודדים, ומשגיחה על הכניסות ועל היציאות.

רה"מ הודו מודי ורה"מ טורקיה ארדואן / צילום: Manish Swarup, Associated Press

במדינה אחת, סחר הסוסים עלה יפה. בשעה שהודו התכוננה לסגר הראשון, בשבוע הרביעי של חודש מרץ, מפלגת העם החזירה לעצמה את השליטה במדינת מאדיה פראדש, במרכז הודו (72 מיליון בני אדם).

באמצע יולי התחיל הניסיון להפיל את ממשלת הקונגרס במדינת רג'סטן, זו המככבת על מפות התיירות של ישראלים. הניסיון עדיין נמשך, עד כה בפחות הצלחה.

בשתי המדינות האלה, קבלני הסוסים הם כוכבים צעירים של מפלגת הקונגרס, שנמאס להם לחכות לתורם. מאחר שהמפלגה סירבה להעניק להם את כהונת ראש הממשלה של המדינה (צ'יף מיניסטר), הם החליטו ששאיפותיהם הפוליטיות מצדיקות עריקה אל היריבה האידיאולוגית המרה השולטת בזירה הארצית.

קלות המעבר מגוש רעיוני אחד לגוש רעיוני אחר מעמידה בספק כלשהו את התיימרות הודו להיות "הדמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם". היא בוודאי מגדילה את הניכור ואת הציניות, שבהם הפוליטיקה ההודית משופעת זה כבר. והיא מעוררת את השאלה אם מפלגת השלטון הלאומנית-דתית מוכנה לסבול השפעה כלשהי של האופוזיציה באיזשהו מקום.

בהיעדר הנכונות להתאפק, או לציית לכללי המשחק, הממשלה בדלהי יכולה תמיד לנסות ולהשיג באמצעות מניפולציה מה שהמצביעים סירבו להעניק לה בקלפי. הודו עדיין לא הגיעה לשם. מפלגות אופוזיציה מקומיות מנהלות את ממשלותיהן של שמונה מדינות (מתוך 28), ומפלגת הקונגרס עדיין מחזיקה בשלטון בשלוש מדינות.

מקדש לאל ראם

ֿמדברת בעדה העובדה שמודי ואנשיו החליטו לחתור תחת הממשלות הנבחרות של האופוזיציה בעיצומה של מגיפה גלובלית. נראה שמבחינתם אין זמן לא הולם להפקת רווחים מפלגתיים.

ואין זמן לא הולם להפקת רווחים דתיים ולאומיים. ביום רביעי, ראש הממשלה מודי הניח את אבן הפינה (40 ק"ג של זהב) לבית המקדש לאל ראם, מן הבולטים בפנתיאון האלים של דת ההינדו. בית המקדש הזה קם במקומו של מסגד בן 500 שנה, שחסידי מפלגת העם של מודי הרסו במו ידיהם ב-1992.

זה היה אחד הרגעים הדרמטיים ביותר בהיסטוריה של הודו העצמאית; רגע שבו נקרא תיגר על עצם המרקם העדין והשברירי של החברה ההודית. הורסי המסגד טענו שהמסגד עצמו קם על חורבותיו של מקדש הינדואי עתיק, והם רק מחזירים עטרה ליושנה.

הריסת המסגד הייתה חוליה חיונית בעלייתה של מפלגת העם ממעמד של קבוצה קיקיונית (שני מושבים בפרלמנט ב-1984) למפלגת השלטון הכול יכולה (303 מושבים ב-2019). היא הייתה גם חוליה חיונית בעלייתו של נרנדרה מודי, וטבעה אות קין על הרקורד שלו. אלפים קיפדו את חייהם במהומות דת, שהתחוללו בקשר ישיר עם פרשת המקדש לאל ראם.

המקדש ייבנה בעיר איודיה, במדינת אוטאר פראדש. הוא יתנשא לגובה של שלוש קומות, 50 מ' ויותר, ויהיה מעוטר באוסף של צריחים ושל כיפות. למרבה הנוחיות, בנייתו תושלם עד 2024, השנה שבה יהיו בהודו הבחירות הכלליות הבאות. אמיט שאה, שר הפנים המאושפז באגף הקורונה, הודיע עוד לפני חמש שנים שבדעת מפלגתו להישאר בשלטון לפחות 25 שנה.

הנחת אבן הפינה בידי ראש הממשלה מקרבת את קץ מעמדה החילוני של הודו. מייסדיה סירבו בתוקף להגדיר אותה כמדינת לאום או כמדינת דת. אמנם יש בה רוב גדול של הינדו, בערך 80% של האוכלוסייה, אבל היא נהגה לדבוק באתוס חילוני, שבו שמורות זכויות שוות לבני כל הדתות. המוסלמים הם בערך 14%, הנוצרים 2% ויותר, הסיקים קצת פחות מ-2%.

בהנהגת מפלגת העם של מודי, הודו מתרחקת צעד אחר צעד מן האתוס. לפני שנה, ממשלתו ביטלה את המדינה היחידה של הודו שבה היה רוב מוסלמי, קשמיר. זה שנים אחדות שמתרבים הדיווחים על התנכלות למוסלמים על רקע דתי, כמו למשל מעשי לינץ' נגד מוסלמים החשודים בסחר בבשר פרות; או התקפות אלימות, כולל רצח, של פעילים אתיאיסטיים; או תביעות משפטיות נגד אנשים החשודים ב"ביזוי אלים". מודי גם מינה כוהן דת הינדואי לראש הממשלה של אוטאר פראדש, עניין חסר תקדים בהיסטוריה של הודו.

הודו רחוקה מחזון המייסדים

הודו רחוקה מרחק ניכר מפקיסטן, שהפכה ל"רפובליקה איסלאמית" ומוציאה להורג אנשים על פגיעה אמתית או מדומה בכבודו של הנביא. אבל הודו גם רחוקה מרחק ניכר מחזון מייסדיה שלה.

מקדש במקום מסגד מזכיר את מה שעשה טאייפ ארדואן באיסטנבול בחודש שעבר. הוא חזר והפך את איה סופיה המהוללת למסגד, והכריז על ניצחון גדול לטורקיה ולאיסלאם. מנהיגים סמכותניים זקוקים להסחות דעת בימי משבר, ואלוהיהם מספקים אותן בשפע.

אין כל סימן שהתנהגותו הפוליטיות או הדתית של מודי, או אי הצלחתו לבלום את התפשטות קורונה, פוגעת אף כמלוא הנימה בפופולריות שלו. כמו טאייפ ארדואן גם הוא אינו מתכנן פרישה מוקדמת, או אפילו מאוחרת.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית