גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארדואן, מאחוריך: מודי בונה מקדש על חורבות מסגד בן 500 שנה

הודו מתנחמת שיחסית מצבה טוב משל ארה"ב, או של מערב אירופה. אבל מספר מקרי הקורונה בה הוכפל בתוך 3 שבועות ● בתוך זה, ממשלתה מוצאת זמן למלחמות דת: ראש הממשלה מציב אבן פינה למקדש הינדואי שנבנה על חורבות מסגד עתיק, ומחיש בזה את קיצו של חזון הודו החילונית

הינדואים בניו דלהי צופים ברה"מ נרנדרה מודי בטקס הנחת אבן הפינה למקדש לאל ראם, רביעי. חסידי מפלגתו הרסו את המסגד העתיק שהיה במקום  / צילום: Adnan Abidi, רויטרס
הינדואים בניו דלהי צופים ברה"מ נרנדרה מודי בטקס הנחת אבן הפינה למקדש לאל ראם, רביעי. חסידי מפלגתו הרסו את המסגד העתיק שהיה במקום / צילום: Adnan Abidi, רויטרס

בתוך שלושה שבועות מספר מקרי הקורונה בהודו כמעט הוכפל: מיליון אחד ב-16 ביולי, 1.9 מיליון הבוקר; 25 אלף מתים ב-16 ביולי, 40 אלף מתים הבוקר.

שר הפנים אמיט שאה, האיש החזק ביותר בקבינט של ראש הממשלה נרנדרה מודי, הובהל השבוע לבית החולים עם קורונה. אישים נוספים הובהלו בעקבותיו: ראש הממשלה של המדינה הדרומית קרנטקה, שר הנפט בממשלה המרכזית, ומנהיג מפלגת השלטון במדינה הגדולה ביותר של הודו, אוטאר פראדש.

האם התפשטות הנגיף בהודו יוצאת מכלל שליטה? הכול תלוי כמובן במשמעות ה"שליטה". יחסית לגודל אוכלוסייתה, מצבה של הודו טוב בהרבה מזה של ארה"ב, או רוב אמריקה הלטינית, או ישראל; וקצת יותר טוב מחלק של מערב אירופה. שיעור הנדבקים בה עמד אתמול על 1,380 לכל מיליון תושבים. בארה"ב הוא עמד אתמול על קרוב ל-15 אלף; בברזיל - 13 אלף ויותר; בישראל - 8,000 ויותר.

יתר על כן, שיעור המחלימים מן הנגיף בהודו עומד בסימן עלייה: שני שלישים ויותר.

אבל כלפי זה צריך להזכיר את ההיקף המוגבל של בדיקות, 15 אלף למיליון, רק רבע מהשיעור של סין, רק 7% מהשיעור בארה"ב. גם כך, חלקם של הנדבקים גדל פי שניים ויותר בשלושת השבועות האחרונים.

המספרים אינם משקפים את ההחמרה 

חוץ מזה, הספירה הפרופורציונלית טובה לסטטיסטיקה, אבל ספק אם היא יכולה להנחות מעצבי מדיניות. מדען הודי אמר השבוע לבי.בי.סי, שהמספרים האלה אינם משקפים את ההחמרה במוקדים מועדים במיוחד לפורענות. למשל, במדינת ביהאר, בצפון הודו (80 מיליון תושבים, אחת העניות ביותר בהודו), שיעור הנדבקים גדל בדילוגים יומיים של 10%.

בהודו, עוד יותר מאשר בכל מקום אחר בעולם, ברור למדי שמן המשבר הזה יש רק מוצא אחד: חיסון, כמה שיותר מהר.

בשעה שבארצות אחרות מספרים קטנים בהרבה מדליקים נורות אזעקה ומניבים סגרים מחמירים, בהודו הוסרו כמעט כל ההגבלות על הפעילות הכלכלית.

זה לא מפתיע. על פי ארגון העבודה הבינלאומי, 80% מן המפרנסים בהודו נמצאים בכלכלה ה"לא-פורמלית", מחוץ להישג ידן של רשת הגנה חברתית ושל חקיקה מסודרת. אין בולמי זעזועים ואין מנגנונים של סיוע.

מפות עוינות ו"סחר סוסים"

ואף כי הקורונה היא עכשיו הרקע לכל סוג של פעילות, היא אינה הרקע היחיד. שנה ויותר לאחר בחירתו החוזרת, ראש הממשלה נרדרה מודי מגלגל מספר מפתיע של כדורים באוויר בעת ובעונה אחת.

משברים חמורים של מדיניות חוץ וביטחון מספקים תזכורות על חולשתה הנתונה של הודו בסביבה עוינת. מהלכים צבאיים של סין לאורך הגבול המשותף בהרי ההימליה הנחילו להודו אבדות כבדות והשפלה צורבת בסוף מאי. גם פקיסטן וגם נפאל פרסמו באחרונה מפות רשמיות חדשות, הכוללות נתחים ניכרים של שטח הודו.

הקורונה לא הפחיתה אף במלוא הנימה את תאבונו של מודי ללהטוטים פוליטיים פנימיים.

מפלגתו אמנם נחלה ניצחון סוחף בבחירות הכלליות לפני שנה, אבל הפסידה בשורה של בחירות לממשלותיהן של מדינות (יש בהודו 28 מדינות ו-8 טריטוריות).

בארבע מדינות חשובות, השלטון נשמט מידי מפלגת העם של הודו (BJP), שמודי הוא מנהיגה העליון. מאז, המפלגה מנהלת מה שההודים מכנים "סחר סוסים", כדי להחזיר לעצמה את השלטון בלי בחירות. היא מנסה לפתות צירי אופוזיציה לערוק לשורותיה. היא מטיסה אותם לבתי מלון מבודדים, ומשגיחה על הכניסות ועל היציאות.

רה"מ הודו מודי ורה"מ טורקיה ארדואן / צילום: Manish Swarup, Associated Press

במדינה אחת, סחר הסוסים עלה יפה. בשעה שהודו התכוננה לסגר הראשון, בשבוע הרביעי של חודש מרץ, מפלגת העם החזירה לעצמה את השליטה במדינת מאדיה פראדש, במרכז הודו (72 מיליון בני אדם).

באמצע יולי התחיל הניסיון להפיל את ממשלת הקונגרס במדינת רג'סטן, זו המככבת על מפות התיירות של ישראלים. הניסיון עדיין נמשך, עד כה בפחות הצלחה.

בשתי המדינות האלה, קבלני הסוסים הם כוכבים צעירים של מפלגת הקונגרס, שנמאס להם לחכות לתורם. מאחר שהמפלגה סירבה להעניק להם את כהונת ראש הממשלה של המדינה (צ'יף מיניסטר), הם החליטו ששאיפותיהם הפוליטיות מצדיקות עריקה אל היריבה האידיאולוגית המרה השולטת בזירה הארצית.

קלות המעבר מגוש רעיוני אחד לגוש רעיוני אחר מעמידה בספק כלשהו את התיימרות הודו להיות "הדמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם". היא בוודאי מגדילה את הניכור ואת הציניות, שבהם הפוליטיקה ההודית משופעת זה כבר. והיא מעוררת את השאלה אם מפלגת השלטון הלאומנית-דתית מוכנה לסבול השפעה כלשהי של האופוזיציה באיזשהו מקום.

בהיעדר הנכונות להתאפק, או לציית לכללי המשחק, הממשלה בדלהי יכולה תמיד לנסות ולהשיג באמצעות מניפולציה מה שהמצביעים סירבו להעניק לה בקלפי. הודו עדיין לא הגיעה לשם. מפלגות אופוזיציה מקומיות מנהלות את ממשלותיהן של שמונה מדינות (מתוך 28), ומפלגת הקונגרס עדיין מחזיקה בשלטון בשלוש מדינות.

מקדש לאל ראם

ֿמדברת בעדה העובדה שמודי ואנשיו החליטו לחתור תחת הממשלות הנבחרות של האופוזיציה בעיצומה של מגיפה גלובלית. נראה שמבחינתם אין זמן לא הולם להפקת רווחים מפלגתיים.

ואין זמן לא הולם להפקת רווחים דתיים ולאומיים. ביום רביעי, ראש הממשלה מודי הניח את אבן הפינה (40 ק"ג של זהב) לבית המקדש לאל ראם, מן הבולטים בפנתיאון האלים של דת ההינדו. בית המקדש הזה קם במקומו של מסגד בן 500 שנה, שחסידי מפלגת העם של מודי הרסו במו ידיהם ב-1992.

זה היה אחד הרגעים הדרמטיים ביותר בהיסטוריה של הודו העצמאית; רגע שבו נקרא תיגר על עצם המרקם העדין והשברירי של החברה ההודית. הורסי המסגד טענו שהמסגד עצמו קם על חורבותיו של מקדש הינדואי עתיק, והם רק מחזירים עטרה ליושנה.

הריסת המסגד הייתה חוליה חיונית בעלייתה של מפלגת העם ממעמד של קבוצה קיקיונית (שני מושבים בפרלמנט ב-1984) למפלגת השלטון הכול יכולה (303 מושבים ב-2019). היא הייתה גם חוליה חיונית בעלייתו של נרנדרה מודי, וטבעה אות קין על הרקורד שלו. אלפים קיפדו את חייהם במהומות דת, שהתחוללו בקשר ישיר עם פרשת המקדש לאל ראם.

המקדש ייבנה בעיר איודיה, במדינת אוטאר פראדש. הוא יתנשא לגובה של שלוש קומות, 50 מ' ויותר, ויהיה מעוטר באוסף של צריחים ושל כיפות. למרבה הנוחיות, בנייתו תושלם עד 2024, השנה שבה יהיו בהודו הבחירות הכלליות הבאות. אמיט שאה, שר הפנים המאושפז באגף הקורונה, הודיע עוד לפני חמש שנים שבדעת מפלגתו להישאר בשלטון לפחות 25 שנה.

הנחת אבן הפינה בידי ראש הממשלה מקרבת את קץ מעמדה החילוני של הודו. מייסדיה סירבו בתוקף להגדיר אותה כמדינת לאום או כמדינת דת. אמנם יש בה רוב גדול של הינדו, בערך 80% של האוכלוסייה, אבל היא נהגה לדבוק באתוס חילוני, שבו שמורות זכויות שוות לבני כל הדתות. המוסלמים הם בערך 14%, הנוצרים 2% ויותר, הסיקים קצת פחות מ-2%.

בהנהגת מפלגת העם של מודי, הודו מתרחקת צעד אחר צעד מן האתוס. לפני שנה, ממשלתו ביטלה את המדינה היחידה של הודו שבה היה רוב מוסלמי, קשמיר. זה שנים אחדות שמתרבים הדיווחים על התנכלות למוסלמים על רקע דתי, כמו למשל מעשי לינץ' נגד מוסלמים החשודים בסחר בבשר פרות; או התקפות אלימות, כולל רצח, של פעילים אתיאיסטיים; או תביעות משפטיות נגד אנשים החשודים ב"ביזוי אלים". מודי גם מינה כוהן דת הינדואי לראש הממשלה של אוטאר פראדש, עניין חסר תקדים בהיסטוריה של הודו.

הודו רחוקה מחזון המייסדים

הודו רחוקה מרחק ניכר מפקיסטן, שהפכה ל"רפובליקה איסלאמית" ומוציאה להורג אנשים על פגיעה אמתית או מדומה בכבודו של הנביא. אבל הודו גם רחוקה מרחק ניכר מחזון מייסדיה שלה.

מקדש במקום מסגד מזכיר את מה שעשה טאייפ ארדואן באיסטנבול בחודש שעבר. הוא חזר והפך את איה סופיה המהוללת למסגד, והכריז על ניצחון גדול לטורקיה ולאיסלאם. מנהיגים סמכותניים זקוקים להסחות דעת בימי משבר, ואלוהיהם מספקים אותן בשפע.

אין כל סימן שהתנהגותו הפוליטיות או הדתית של מודי, או אי הצלחתו לבלום את התפשטות קורונה, פוגעת אף כמלוא הנימה בפופולריות שלו. כמו טאייפ ארדואן גם הוא אינו מתכנן פרישה מוקדמת, או אפילו מאוחרת.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם