גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכנסת דחתה את הצעת פסקת ההתגברות ואת ועדת החקירה בפרשת הצוללות

פסקת ההתגברות נדחתה ברוב עצום של 71 נגד 5 ● 19 ח"כים תמכו בהקמת ועדת חקירה לפרשת הצוללות, אך 48 התנגדו ● חברי הליכוד נעדרו מההצעה על פסקת ההתגברות, וחברי כחול לבן נעדרו מההצעה להקים ועדת חקירה על הצוללות

איילת שקד בהצעת חוק פסקת ההתגברות, היום / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
איילת שקד בהצעת חוק פסקת ההתגברות, היום / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

סיעות האופוזיציה ממשיכות לאתגר את חוזקה של הקואליציה בהצעות חוק התואמות לכאורה את המצעים והאידאולוגיה של הליכוד וכחול לבן. אך בינתיים האופוזיציה לא קוצרת הצלחה מעשית, לאחר שבקואליציה למדו את לקחי ההצבעות הקודמות שבהן כשלו. כך, מליאת הכנסת דחתה את הצעת חוק פסקת ההתגברות של חברי הכנסת איילת שקד, אופיר סופר ומתן כהנא וכן את הצעת יש עתיד לוועדת חקירה על פרשת הצוללות.

המאזן בין הליכוד לכחול לבן נשמר: חברי הליכוד נעדרו מההצעה על פסקת ההתגברות, כחול לבן נעדרו מההצעה להקים ועדת חקירה על הצוללות. כלומר, לא שוברים את הכלים עדיין, אבל מצד שני - המשבר בסוגיית התקציב בעינו, וההתנהלות היום רק מעניקה עוד קצת מרווח נשימה לניסיונות הפישור בין בנימין נתניהו לבני גנץ בסוגיה.

רק חברי ימינה תמכו בפסקת ההתגברות

פסקת ההתגברות נדחתה ברוב עצום של 71 נגד 5 חברי ימינה. נזכיר כי לפי ההצעה, רק בית המשפט העליון בשבתו בהרכב של אחד עשר שופטים לפחות, יהיה מוסמך לקבוע כי חוק אינו תקף. בהצעה היו עוד הגבלות על בית המשפט העליון, והיא זכתה לתמיכה פומבית של חלק מחברי הליכוד כמו השר אופיר אקוניס, ויו"ר הקואליציה מיקי זוהר, אבל הבוקר הודיע זוהר כי הנחה את חברי הליכוד להיעדר מההצבעה.

זוהר פרסם הודעה ובה כתב: "צר לי לבשר שעמדתי לא התקבלה. הליכוד לא יצביע בעד פסקת ההתגברות אלא ייעדר מההצבעה. לאחר בירורים ובדיקות היה ברור שהצבעה בעד החוק (שגם לגביו יש לא מעט מחלוקות גם בתוך הימין) הייתה מביאה לבחירות באופן ודאי. מתוך רצון אמיתי לנסות ולייצב את הקואליציה ולמנוע בחירות הוחלט להיעדר".

שקד הקריאה בדיון ציטוטים של חברי הקואליציה, בהם ראש הממשלה, יו"ר הכנסת, יו"ר הקואליציה וחברי כנסת ממפלגות נוספות, שהביעו בעבר תמיכה בחוק: "כל חברי הכנסת האלה בחרו כנראה לברוח מהמליאה או להצביע נגד". היא הבטיחה להביא פסקת התגברות לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, "אולי בזה הקואליציה המסוכסכת הזו תתמוך", אמרה ח"כ שקד.

שר המשפטים, ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן), השיב להצעה ואמר: "אני לא מבין איך אנחנו בסיטואציה שההתקפות על בית המשפט, הפרקליטות, מערכת שלטון החוק מצד ימינה באות בכל תחום. ימינה באה גם להגביל את זכות העמידה, בהצעת החוק הזו את באה ואומרת לאזרח שלא יוכל לפנות לבג"ץ. איילת שקד ובצלאל סמוטריץ' רוצים שרק לממשלה תהייה זכות עמידה, זה הפוך מדמוקרטיה. טוב שיש את חברכם שלמה קרעי שהוא מקצין ולידו אתם מתונים. אתם לוקחים את השולים ומנסים להפוך את זה למרכז. תפקיד בית המשפט זה להגן על המיעוט, האזרחי, אי שוויון, אפליה. כוח בלתי מוגבל לממשלה זה מה שאתם רוצים. ב-5 מתוך 65 הדמוקרטיות המסודרות בעולם יש פסקות התגברות. אתם רוצים לייצר מדינה שתפגע בזכויות האזרחים וזכויות הפרט. זה אבסורד".

משה (בוגי) יעלון / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

בתגובה לציטוטים של ח"כ שקד, ציין השר ניסנקורן את אמירתו של נפתלי בנט, לפיה בתקופת הקורונה מה שלא פרנסה לא מעניין. "בתקופת הקורונה ימינה מתעסקת רק בדבר אחד, החלשת מערכת המשפט", אמר. "צריך להחליט, או שרוצים מדינה דמוקרטית עם שוויון וזכות להפגין ולעתור, או שרוצים מדינה שבה הממשלה מחליטה את הכל. נאבקתי שבחוק הקורונה יהיה כוח לכנסת, אפשרות להפגין, עצמאות לבתי משפט. צריך להתעסק היום בקורונה, באבטלה ובכלכלה ולא צריך להתעסק היום באיך פוגעים בזכויות האזרח". 

אחר כך ניסנקורן צייץ כי ‏"הכנסת הצביעה היום ברוב מוחץ בעד הדמוקרטיה ונגד הנסיון להחליש את האזרח מול כוחו של השלטון. בעיצומו של משבר לאומי צריך לשלב ידיים למען המאבק בקורונה והצלת הכלכלה, לא להטריל את שלטון החוק".

סגן השר אורי מקלב מיהדות התורה העלה לימינה הצעה: "לאור התוצאות החד משמעיות, - אנו קוראים לחברי ימינה כנסו לקואליציה ונתמוך בחוק".

יש עתיד והמשותפת תמכו בוועדת חקירה לפרשת הצוללות

המליאה דחתה כאמור גם את הצעת חוק ועדת חקירה מיוחדת לרכש ספינות השיט והצוללות של חבר הכנסת יאיר לפיד. לפי דרישת יש עתיד ההצבעה הייתה שמית, 19 ח"כים תמכו - מיש עתיד והמשותפת, מול 48 שהתנגדו - המפלגות החרדיות והליכוד.

יאיר לפיד בהצעת חוק פסקת ההתגברות / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

ח"כ משה יעלון שהיה שר ביטחון בחלק מתקופת רכש הצוללות, אמר כי זו פרשת השחיתות הביטחונית החמורה ביותר בתולדות המדינה. "אנחנו כמובן ניסינו ביש עתיד-תל"ם במסגרת הכנסת הזאת להביא להקמת ועדת חקירה ממלכתית, ואפילו ניסיון להביא את הנושא לוועדה לביקורת המדינה כך שמבקר המדינה יפתח בבדיקה. אם אין כלום כי לא היה כלום, אז למה הליכוד כל כך מתאמץ למנוע את אותה בדיקה מתבקשת? יש לי ציפיות מגנץ ואשכנזי מאחר והם מכירים את הדברים מקרוב, אנחנו מתעקשים ולא נרפה מהנושא עד שהוא ייבדק וייחקר".

השר דוד אמסלם תקף את יעלון: "אתה מלא אובססיה רעל וארס. כשהיית בליכוד והיית שר הביטחון הכל היה בסדר מבחינתך, אבל מהרגע שהחליטו להזיז אותך מאותו תפקיד בגלל אילוצים פוליטיים, אתה לקחת את זה אישית ומאז אתה רודף את רוה"מ מבוקר עד לילה. הדבר הזה נחקר ע"י משטרת ישראל, זה עבר את פרקליטות המדינה והיועץ המשפטי לממשלה ואני מבין שגם יש בג"ץ בנושא. אתם לא מאמינים למערכות האלה? אתם צודקים, אבל אל תתקפו אותנו על זה שאנחנו מעבירים ביקורת עליהם".

דוד אמסלם בהצעת חוק פסקת ההתגברות / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

ח"כ יאיר לפיד מיקד את האש בראשי כחול לבן, השותפים בממשלת נתניהו: "שני רמטכ"לים של צה"ל בתקופה הרלוונטית, בני גנץ וגבי אשכנזי, הסבירו לי, לך ולכל עם ישראל שאנחנו מוכרחים ועדת חקירה ממלכתית לחקר הצוללות מפני שאין שום דרך אחרת שנלמד או נדע מדוע ראש הממשלה אישר למצרים לקלוט צוללות מגרמניה. מפני שאין שום דרך אחרת שבה אנחנו נדע, אם לא תהיה חקירה ועדת חקירה ממלכתית, איך קרה שבענייני רכש ביטחוני כל הכללים הופרו. העובדה שלא תמכו מראה שכבר לא אכפת להם מכלום כולל הביטחון, כל מה שמעניין אותם זה פוליטיקה קטנה ועלובה של כיסאות".

ישראל ביתנו אגב הצביעה נגד שתי הצעות החוק האופוזיציוניות וליברמן הסביר: "מאז פרוץ נגיף הקורונה והמשבר הכלכלי, ישראל ביתנו קיבלה החלטה עקרונית, לעסוק אך ורק בנושאים הקשורים למלחמה בקורונה וייצוב המשק מבחינה כלכלית. בימים אלו, מדינת ישראל זקוקה לאחדות בשני הנושאים הנ"ל. אנו דוחים מכל וכל את הפוליטיקה הקטנה, ההתרסה והניסיונות להרוויח רווחים אלקטורליים על חשבון החוסן הלאומי ואחדות העם. לכן, אנחנו נגד פסקת ההתגברות וועדת החקירה בנושא הצוללות בעת הזו. שני נושאים שלא קשורים, לא למלחמה בקורונה ולא להוצאת המשק מהמשבר הכלכלי, ואנו נתמוך בהם רק לאחר שהקורונה והמשבר הכלכלי יהיו מאחורינו".

עוד כתבות

שלט של חנות שקונה זהב וכסף בניו יורק / צילום: Reuters, Anthony Behar

איך להשקיע וממה להיזהר: הזהב והכסף הם המנצחים הגדולים של 2025

התשואה השנתית על הזהב ועל הכסף מותירה הרחק מאחור את נאסד"ק, S&P500, האג"ח הממשלתיות והביטקוין ● איך נראית ההשקעה בהם ומתי הם פגיעים? ● כתבה ראשונה בסדרה

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

טארטלט לימון שומשום / צילום: יעל יצחקי

בדרך לצפון עוצרים בכרמל: הביסטרו המנחם בבית האבן בן ה-100

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

חנות הדגל של ספורה בשאנז אליזה. ''אומרים שמבקרים בה יותר מבאייפל'' / צילום: Shutterstock

3,400 חנויות ו־18.5 מיליארד דולר בשנה: כך הפכה רשת הביוטי היוקרתית לגדולה בעולם

ספורה היא רשת היופי היוקרתית הגדולה בעולם: 3,400 חנויות, בלעדיות על מאות מותגים והכנסות של 18.5 מיליארד דולר בשנה ● התעשייה בצומת דרכים, והחברה מבית LVMH מתחזקת צבא משפיעניות, אך גם מאמינה שהעתיד טמון בסניפים ● הצצה נדירה לאסטרטגיה שצפויה לשמר את ההצלחה

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס? / צילום: Shutterstock

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס?

כמה ערי בירה יש לרפובליקת דרום אפריקה, מה מקור השם שפעת ובאיזו סדרת אנימציה חיית המחמד נקראת Santa's Little Helper? ● הטריוויה השבועית

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"'ק עלה ב-1.4%

נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר הפתיעו לטובה ועמדו על 2.7%, מה שהוביל לעליות בוול סטריט ● נעילה חיובית באירופה, הדאקס קפץ בכ-1.1% ● מחר צפוי להיות יום תנודתי במיוחד ● חברת הספנות הישראלית צים עומדת למכירה, אך MSC מכחישה שהיא הרוכשת ● הבנק המרכזי של האיחוד האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ל-3.75%

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן

ביוון דנים על שליחת כוחות הנדסיים לעזה וביצירת כוח צבאי משותף עם ישראל וקפריסין ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● ראש ממשלת לבנון אמר כי השלב הראשון לפירוז חיבאללה יסתיים בעוד ימים ספורים ● דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן ● עדכונים שוטפים 

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף, הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

מרקו רוביו, מזכיר המדינה של ארה''ב / צילום: ap, Mark Schiefelbein

רוביו: "מקווים שהשיחות בין לבנון לישראל יביאו להתקדמות וימנעו עימות"

היום התקיים בנאקורה שבגבול בין ישראל ללבנון הסבב השני של שיחות בין המדינות תחת חסות ארה"ב ● בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה