גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שולחים שלושה סימני שאלה בווטסאפ? זה מה שיחשבו עליכם במקום העבודה

אחד המאפיינים של עבודה מרחוק הוא תעבורה מרובה של תקשורת בטקסט ● ד"ר אריק חשין, חוקר רגשות מאוניברסיטת חיפה, מסביר ממה צריך להיזהר כשמאמצים מודל עבודה בקפסולות ואיזה מסר אנחנו מעבירים כשאנחנו כותבים מיילים ארוכים

שיחת עבודה מהבית/ צילום: שאטרסטוק
שיחת עבודה מהבית/ צילום: שאטרסטוק

כשאתם כותבים הודעה או מייל בעבודה, בכמה סימני שאלה אתם משתמשים בסופה של שאלה? במסגרת ניסוי שערכו חוקרים באוניברסיטאות חיפה, בר אילן והאוניברסיטה הפתוחה, נבדק כיצד מתפרשים סימני שאלה מרובים אצל אלה שקוראים אותם, והתוצאה לא מחמיאה: אנשים המשתמשים בהרבה סימני שאלה נתפסים כעצבניים, לא שולטים ברגשותיהם ואף כאנשים שאינם מוכשרים במיוחד.

סימני השאלה הם רק אחד מהמאפיינים של תקשורת באמצעות טקסט - סוג תקשורת שהשימוש בה התגבר עם המעבר לעבודה מרחוק. לדברי חוקר הרגשות ד"ר אריק חשין, מרצה בחוג לשירותי אנוש באוניברסיטת חיפה, קשה מאוד להעביר רגשות בשיחות טקסט והדבר גורם לפרשנות מוטעית של המסרים שאנחנו מנסים להעביר.

חסר אלמנט ההנאה

אחד המחקרים המעניינים שערך חשין ממחיש את ההבדלים בין עבודה במשרד לעבודה מרחוק. המחקר נערך באוניברסיטת מישיגן בקרב 25 קבוצות של עשרה אנשים, שכל אחת מהן קיבלה משימה שאמורה להתבצע באמצעים דיגיטליים. חצי מהקבוצה עבדה מחדר אחד וחצייה האחר נחלק למקומות נפרדים. המחקר הראה שחברי הקבוצה שהיו לבד כתבו מיילים ארוכים ומנומסים, ואילו חברי הקבוצה שישבו באותו חדר כתבו הודעות עם טקסט מינימלי. לדברי חשין, הקבוצה שבתוך החדר יצרה לעצמה דיאלקט משלה.

גם כשהחוקרים הוציאו חלק מהמשתתפים לחדרים נפרדים והכניסו לחדר אנשים שקודם עבדו לבד, נשמר ההבדל באופי הטקסטים שבהם השתמשו.

"אם היה מדובר רק על נוחות, היינו מצפים שאנשים יתאימו את עצמם למצב. אבל זה לא מה שקרה. הם היו עדיין בנורמות של הסיבוב הראשון: אלה שהיו בתוך החדר ויצאו המשיכו לכתוב הודעות דלות תוכן ואלה שנכנסו מבחוץ המשיכו לכתוב מיילים ארוכים. כך למעשה נוצרו שתי קבוצות: אנשים בתוך המשרד מעדיפים לתקשר עם אנשים שהיו בהתחלה בתוך המשרד מאשר עם אנשים שהיו מחוץ למשרד, גם אם כעת הם בתוך המשרד".

מי ניצח בתפוקה?
"לא היה הבדל בביצועים של הקבוצות. אנשים שעבדו במקום נפרד הצליחו באותה צורה בדיוק, אבל מצאנו הבדל בהנאה. האנשים בתוך המשרד נהנו יותר ולטווח ארוך עשויה להיות לזה השפעה על השחיקה. כי מי שעובד מהבית חסר לו אלמנט של הנאה".

מה אפשר להסיק מהניסוי לגבי עבודה מהבית?
בעבודה מרחוק עלולים להיות צוותים שעובדים בשעות שונות של היום. למשל, הורים שעובדים אחר הצהריים או בלילה. אם התקשורת היא אכן מילולית, עלולות להיווצר נורמות שונות של כתיבה: כמה מידע אני משתף, קליקות של קבוצות שבהן מדברים  ב'מבטא' קצת אחר ויש להן הווי אחר. אם חברי הקבוצות יצטרכו לתקשר אלה עם אלה, יהיה להם קשה להבין. הדבר הזה עלול ליצור עוד ביזור והפרדה בין העובדים. זה יותר ריחוק".

זה יכול לקרות למשל בעבודה בקפסולות.
"זה מאוד דומה. הקבוצה שנמצאת באותו יום בעבודה ונפגשת ליד מכונת הקפה מפתחת תקשורת משלה, שהעובדים שנמצאים בבית לא שותפים לה ולא מבינים את המסרים. זה עלול ליצור קבוצה א' וקבוצה ב' בארגון וליצור פילוג. אם אנחנו אמורים לעבוד ביחד ולשתף פעולה זה יכול ליצור מתחים ותככים".

תחייכו בזום, אבל עזבו את הסמיילי

 אם נחזור למחקר סימני השאלה, שערך חשין עם ד"ר אלה גליקסון וד"ר יעל סידי, בתקשורת טקסטואלית, אומר חשין, חסר המידע הבסיסי שנמצא בתקשורת פיזית ומשלים את המסר של הטקסט: טון דיבור, הבעות פנים ותנועות גוף.

שוק העבודה

כשהוא בדק בסקר עם המשתמשים בסימני שאלה מרובים את הסיבה לשימוש הזה, הם ענו שהם משתמשים בזה כדי להביע חומרת מצב וסיטואציה דחופה. "המקבלים פירשו שהשולח הוא אדם לחוץ, לא שולט ברגשותיו ואפילו לא מוכשר מספיק, זאת במקום לבוא ולהגיד: זו באמת סיטואציה מלחיצה, אני צריך לעזור", אומר חשין.

אתה יכול לתת דוגמה למקרים שבהם אדם נתפס ככזה?
"למשל, כשמישהו שואל: אני מחכה לחבילה שלי. האם היא תגיע בזמן??? או כשאדם מחפש עבודה ושואל: האם המשרה עדיין רלוונטית???"

מתי עוד אנשים מפרשים את ההתנהגות שלכם ככעס? למשל כאשר אתם כותבים מייל ארוך מדי או עונים ממש מהר למייל. "אנשים מנסים למלא את החסר וקוראים דברים שלא כתובים, הם מחפשים רמזים, ולכן יש הטיות", אומר חשין. "מסתכלים על אורך המייל ועל מהירות התגובה כאילו הם קשורים לרגשות הכותב, אף שייתכן שהוא סתם כתב הרבה כי היה לו מה לכתוב או פשוט הייתה לו תשובה מהירה".

תקשורת לא מילולית נוספת שעלולה להוביל לאי-הבנות היא האימוג'ים. לדוגמה, אומר חשין, אדם שמגיע למקום עבודה חדש וכותב בקבוצת העובדים שהוא מחכה לפגוש אותם ומצרף סמיילי, נתפס כפחות מוכשר מאשר אם היה מוותר עליו.

חיוך מאוד חשוב ברושם ראשוני.
"חיוך הוא הדבר הכי טבעי בעולם. צריך לחייך וזה גם טוב לחייך בראיון עבודה, ומומלץ מאוד לחייך בזום. אדם שמחייך נתפס כנעים וידידותי, אבל זה לא נורמטיבי להוסיף סמיילי במייל פנייה לחיפוש עבודה, למשל. בקונטקסט מקצועי של רושם ראשוני, לא משנה אם זה המזכירה או המנהל, עובד או עובדת, הודעה כזו לא גורמת לאדם להיתפס כאדם נחמד יותר אלא כפחות מוכשר וכאדם שפחות מעניין לעבוד איתו".

ד"ר אריק חשין / צילום: תמונה פרטית

מתי כן מומלץ להשתמש בסמיילי?
"אם מדובר באירוע חברתי במקום העבודה, למשל, ואני רוצה לשאול באיזה חדר מתקיימת המסיבה, זה לגיטימי ולא נתפס כלא הולם. מאוד חשוב להבין את גבולות הנורמה התרבותית של הדיון".

מזייפים רגשות בעזרת אימוג'ים

עניין נוסף הוא האפשרות לזייף רגשות באמצעות האימוג'י. מוסיפים חיוך מטופש ענק כשזה לא מה שאנחנו מרגישים או כשאנחנו צוחקים מבדיחה. בלחיצת כפתור אני יכול לייצר חיוך. האם זה באמת חיוך?

אימוג'ים יכולים להיות תלויים גם ברקע התרבותי. צעירים, לדוגמה, נוטים להשתמש יותר בלבבות ובנשיקות, ומבוגרים יותר בזר פרחים או פרפרים.

"אם פתאום קולגה שולחת לי לב, מה היא מנסה להגיד לי? אני יודע שזה לא איזה פלירטוט, אבל מה זה בדיוק אומר? כשאנשים מקבלים נשיקות מעמיתים לעבודה הם לפעמים אומרים לעצמם, 'אין מצב שהיינו מתנשקים ככה במשרד, מה עובר עליכם?' זה עלול ליצור הרבה אי הבנות". 

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיקון והתנצלות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם