גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קלאב האוס: הרשת החברתית של המפורסמים כבר שווה 100 מיליון דולר

מסיבות רבות משתתפים, כניסה בהזמנה אישית בלבד והתחככות באנשי הון־סיכון וכוכבי הוליווד ● האם קלאב האוס תכבוש גם את ההמונים?

מימין: אשטון קוצ'ר, אם.סי האמר, ג'בייל מגי, כריס רוק ואופרה ווינפרי. מרגישים שהם חייבים להיות נוכחים כל הזמן / צילומים: AP, רויטרס
מימין: אשטון קוצ'ר, אם.סי האמר, ג'בייל מגי, כריס רוק ואופרה ווינפרי. מרגישים שהם חייבים להיות נוכחים כל הזמן / צילומים: AP, רויטרס

מדי מוצאי שבת מארחת פליסיה הורוביץ, נדבנית ידועה ואשתו של בן הורוביץ, ממייסדי קרן ההון־סיכון אנדרסן הורוביץ מעמק הסיליקון, ארוחות ליותר מ-100 איש. היא איננה מפרה את כללי הריחוק החברתי הנדרשים בקורונה. כל הארוחות שלה מתקיימות באופן וירטואלי לחלוטין ברשת החברתית החדשה קלאב האוס - פלטפורמה פופולרית ביותר בקרב ידוענים ואנשי עסקים.

נכון לעכשיו מדובר בקבוצה עילית, שבה חברים בין השאר משקיעים בקרנות הון־סיכון, אנשי הסיליקון ואלי, ספורטאים מפורסמים ובעיקר שחקנים וזמרים כמו אשטון קוצ'ר, כריס רוק והראפר אם.סי האמר. "הכלאה בין מסיבה ביתית וכנס עם כוכבים", תיאר אותה "הוול סטריט ג'ורנל".

אנחנו כאן רק כדי לקנא, כי לקלאב האוס נכנסים רק מוזמנים, זו אינה אפליקציה שאפשר פשוט להוריד באפסטור. אז מה קורה שם? הידוענים מדברים זה עם זה בחדרים זמניים, שלכל אחד מהם נושא וחוקים משלו. חלק מהחדרים מאפשרים שיחה חופשית בין כלל המשתתפים, אחרים מתפקדים כמעין פאנל שבו דובר ומאזינים. כל חבר רשאי לפתוח חדר בעצמו, לקבוע את החוקים ולהזמין את שאר משתמשי הפלטפורמה להצטרף. בעמוד הראשי ניתן למצוא את רשימת המשתתפים הנוכחיים, ונדמה שנכון לעכשיו זה השיקול העיקרי בבחירה לאיזו שיחה להיכנס.

המפורסמים שבפנים לא מפספסים את ההזדמנות לצייץ על כך. כך למשל כתב בטוויטר איש עסקים בר־מזל שכניסתו לאפליקציה אושרה: "כמה מחשבות על קלאב האוס - לאפליקציה הזאת יש סיכוי להיהפך לרשת החברתית הבאה; יש כל-כך הרבה אנשים סקרנים וחכמים בעולם הזה; יש אנשים שבהחלט אוהבים לשמוע את הקול של עצמם".
מאז חודש מרץ, שבו החלה לפעול בגרסת בטא, צברה הרשת כ־3,500 משתמשים - מוזמנים בלבד - ושווייה כבר נאמד ב־100 מיליון דולר, לאחר שהתנהל קרב ענקים בין שתי קרנות הון־סיכון על ההשקעה במיזם. אנדרסן הורוביץ, אחת הקרנות הגדולות בעולם, היא שזכתה בה תמורת יותר מ־10 מיליון דולר ומניות עתידיות בה. בארסנל של אנדרסן הורוביץ גם השקעות בפייסבוק, טוויטר, ליפט וגרופון.

היעד, 10,000 משתמשים, שהוא הקיבולת של האפליקציה בגרסה הנוכחית, צפוי להתממש בקרוב בעקבות הבאזז שיוצרת קלאב האוס והמועדון הסגור שלה. נכון לעכשיו אין לה אפילו דף נחיתה מלבד לינק לרשימת המתנה.

בן ופליסיה הורוביץ. השקיעו באפליקציה יותר מ־10 מיליון דולר / צילום: AP - Brendan Mcdermid

בלילה נושאי השיחה משתנים

היישום עצמו פשוט. בעמוד הראשי מוצגת רשימת החדרים הפתוחים ובהם רשימת המשתתפים. עם הכניסה לחדר הדמות (האוואטר) של כל אדם מוצגת, וכשהוא מדבר מודגש האווטאר שלו. אבל הערך האמיתי של כל שיחה בפלטפורמה תלוי במידה רבה במי שבוחר לקחת בה חלק.

באחת מארוחות השבת האחרונות שלה פתחה פיליסיה הורוביץ שיחה על פתיחת ליגות הספורט תוך כדי מגפה עולמית. הנושא אולי מרתק רבים, אבל המשתתפים בדיון הם שעשו את כל ההבדל: סי.סי סבטיה מהניו יורק יאנקיז וג'בייל מגי מהלוס אנג'לס לייקרס שוחחו על ההשלכות של שחקנים חולים בקורונה על הקבוצה כולה באווירה מבודחת ולא פורמלית, שאפשרה לשאר המשתתפים לקבל הצצה לעולמם. כמה שבועות קודם לכן התקיימה בחדר של הורוביץ שיחה עם הסופר והאקטיביסט שאקה סנגור, שריצה מאסר על רצח, ועם שדרן ה-CNN ואן ג'ונס על רפורמות בבתי הכלא, תוקפנות מצד המשטרה ועוד. שיחות כאלה הן אולי חשובות, אבל המשתתפים בהן הם שהופכים אותן לכאלה יקרות ערך בעיני שאר המשתמשים. אחת האורחות המוכרות ביותר בקלאב האוס היא אופרה ווינפרי, שנכנסת בהזמנה אישית של המארחת, ותמיד מביאה איתה משתתפים רבים שלא רוצים לפספס הזדמנות לשוחח איתה.

החברים באפליקציה מספרים שהדינמיקה בה, שמונעת בקול, יוצרת שיחות אותנטיות, וזה מה שמבדיל בינה לבין פלטפורמות חברתיות מבוססות טקסט, כמו פייסבוק וטוויטר. "התחושה היא של שיחה בבית קפה או בבר", אמר אחד המשתתפים ל"וול סטריט ג'ורנל". "היא תחליף טוב לשיחות האקראי ביומיום".

וכמו בכל בר, הווייב ונושאי השיחה משתנים בשעות הלילה. בעוד ביום מדברים שם על עסקים וקרנות הון־סיכון, בלילה הפורמליות פוחתת והשיחות הופכות חופשיות. כך התפתחה בפלטפורמה הקבוצה "אוטובוס הקסמים", שמכילה לרוב 50-30 אנשים. שם המיקרופונים של כולם פתוחים ויש ממונה שאחראי להזהיר מפני שיחות טכנולוגיה משעממות.

העובדה שהגישה לשיחות היא בזמן אמת בלבד, והן אינן מוקלטות ואין אפשרות להאזין להן במועד אחר, מפתחת אצל המשתתפים תחושת FOMO. "נוצרת תחושת מיידיות תמידית, חייבים להיות כל הזמן נוכחים וזה די קול", אומר מנהל בחברת ההשקעות Coinshares ל"וול סטריט ג'ורנל".

מחוברים יותר מחמש שעות ביום

מאחורי קלאב האוס עומדים היזמים פול דווידסון, מייסד היילייט שנמכרה לפינטרסט ומנכ"ל Coinlist לשעבר, ורוהן סת', שייסד את Memry Labs, חברה לפיתוח אפליקציות חברתיות למובייל, והקים אקסלרטור לפיתוח טיפול מבוסס גנים, לאחר שאצל בתו אובחנה מחלה גנטית.

את קלאב האוס, כך נדמה, הם הביאו לעולם בדיוק בזמן, בימים שבהם איש-איש מתכנס בביתו, ורבים מוצאים עצמם משוועים לראות פנים ומכלים שעות ברשת. שיחות ספונטניות הן בדיוק מה שאנשים צריכים כרגע, ומבין המשתמשים יש מי שמדווחים על שימוש של יותר מחמש שעות ביום. אבל למרות החזון וההשקעה הגדולה, אין ספק ששעת המבחן תהיה כשהאפליקציה תיפתח להמונים. כרגע לא ניתן תאריך משוער להשקה והיזמים עובדים על בניית תשתית שתותאם להמוני משתתפים.

אבל מה באמת יקרה ביום שאחרי, כשכולנו נוכל להיות חברים בקלאב האוס, והידוענים, כך נדמה, יאבדו בה עניין? מי שיכולה לענות על השאלה היא פייסבוק, שהצליחה לעמוד באתגר הזה: במקור, הייתה הרשת מנת חלקם של סטודנטים באוניברסיטת הרווארד ורק ב־2006 נפתחה לעולם. אם קלאב האוס תצליח לעשות זאת, היא ככל הנראה תהיה הסנונית הראשונה של אפליקציות חברתיות מבוססות קול ותפתח צוהר לאחרות להטמיע זאת גם אצלן.

למפתחי האפליקציה עוד כמה אתגרים בדרך. בחלק מהשיחות מעלים המשתתפים נושאים פרטיים, ובכמה מהן אף הוקלטו או צוטטו על-ידי משתמשים אחרים. עולה השאלה אם אפשר בכלל לדרוש לבקש פרטיות ברשת חברתית, שבה מי שמשתף במידע חולק אותו עם עשרות ואף מאות אנשים. במקרה אחר כינה אחד המשתתפים את עצמו טים קוק (מנכ"ל אפל), בדיחה שגרמה ל־100 משתתפים להצטרף לחדר בשניות, וכמו כן קיבלו המשתתפים הודעה שאילון מאסק פתח חדר שיחה, אף שהדבר כלל לא קרה. ומה לגבי כללי השיח? האם ראוי שהשיחות יוקלטו כדי שבמקרה של הטרדה והתבטאות לא נאותה יוכלו מפעילי האפליקציה לעקוב אחרי השיחה. כיום, כאמור, החדר נעלם כשהשיחה מסתיימת. עוד שאלה שנשאלת היא מה יקרה, יום אחד, כשנתגבר על הקורונה והחיים יחזרו למסלולם - האם קלאב האוס תצליח לשמור על הרלוונטיות שלה?

"מה שעושה את האפליקציה לממכרת - השימוש בקול - הוא גם מה שמחבל ביכולת שלנו להפוך אותה ליותר שימושית ופרודקטיבית", טוענת יעל חלק, פסיכולוגית חברתית וחוקרת שינויי התנהגות. "אותן חמש שעות של שימוש באפליקציה באות על חשבון זמן העבודה של אותם אנשי עסקים. האם הגיוני להשקיע יותר מחצי או שליש מיום העבודה בשיחת ברזייה, יעילה ככל שתהיה? האם הביטחון החברתי שהרשת החברתית נותנת מתעלה על חוסר הוודאות הגדול שמרחף מעל הכלכלה העולמית? ואולי באמת מדובר בכלי יעיל שיכול לשרת את החברות ואנשי העסקים האלה לצרכים מקצועיים?". בינתיים, אולי לפי הבעלים מארק אנדרסן, שמקפיד לחלוק בה את סודות הברביקיו המושלם שלו, נראה שהיא יותר בכיוון של פנאי.

עוד כתבות

צבי אלון ויואב זייף / צילום: טיגו, סטרטסיס

ההודעה שהקפיצה את מניית סטרטסיס, והישראלית שזינקה במעל 60%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סטרטסיס קפצה במעל 10%, לאחר שהודיעה כי מדפסות התלת־ממד שלה סייעו ליצרנית הרכב סובארו להפחית בחצי את זמן פיתוח הכלים בפסי הייצור שלה ● חברת האנרגיה הסולארית טיגו זינקה במעל 60% מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● פרייטוס זינקה גם היא בשיעור דו־ספרתי, בעקבות נתונים תפעוליים חיוביים

במשלחי היד האקדמיים נפער פער בין מספר מחפשי העבודה למשרות הפנויות / צילום: Shutterstock

דווקא בעלי המיומנויות הנמוכות נדרשים יותר: הדוח המפתיע של שירות התעסוקה

שוק העבודה הדוק על הנייר, אבל ההתאמה בין סוג כוח האדם, המיומנויות והמשרות הפנויות נשחקת ● דוח שירות התעסוקה מציג תמונה של עודף אקדמאים מול מחסור חמור בעובדים בענפי התעשייה והבנייה, השכלת-יתר שלא מתורגמת למיומנויות – וטכנולוגיה ודמוגרפיה שמאיצות פערים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

שוכרים עזבו, בעלת הדירה התנגדה. למה ביהמ"ש קבע שלא הפרו חוזה?

נקבע כי שוכרים רשאים לעזוב את הדירה גם ללא שוכר חלופי, כאשר בעלת הנכס הכשילה את ניסיונם למצוא מחליף ● בריטיש איירווייס תשלם למשפחה פיצוי של כ-26 אלף שקל, לאחר שעקב ביטול טיסה נקלעו למסע בן תשעה ימים בחזרתם הביתה ● ביהמ"ש ביטל העברה של בני זוג, לאחר שההעברה בוצעה בסמוך לצו חדלות הפירעון ● 3 פסקי דין בשבוע 

אירוע משפיענים 30 Power Awards בוושינגטון, ינואר 25' / צילום: Reuters

הלוביסטים החדשים של וושינגטון: המשפיענים שהחוקים לא חלים עליהם

בעלי אינטרסים תאגידיים וזרים משלמים לכוכבי אינטרנט תומכי־טראמפ לקדם אג'נדות ● בזמן שהרגולציה לא קיימת, "לוביסטים" מדור ה־Z מחליפים את חליפות היוקרה בסרטוני טיקטוק וקוצרים הון ● ממיתוג מחדש של מריחואנה ואנרגיה ירוקה ועד "פרויקט אסתר" של ישראל: כך פועל מנגנון משומן שעוקף את כל חוקי השקיפות

עידן נסימי / צילום: שי בראל

"אמרו לי שהחלקתי על השכל, אבל עשיתי בשנה וחצי מה שאחרים עושים בחמש": מנכ"ל הסופר של ההסתדרות בראיון

עידן נסימי נכנס לתפקידו כמנכ"ל הסופר החברתי מבית ההסתדרות אחרי שניהל את חברת הגז של קבוצת דלק, וכולם סביבו חשבו שזו טעות ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע החליט להצטרף באמצע המלחמה, למה הוא מאמין במותג הפרטי, כיצד התמודד עם הספקים הגדולים, מה חשב כשראה שהקמעונאיות הגדולות "מחקות" אותו, ואיך הרגיש כשארנון בר-דוד נעצר

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

גיוס עובדים / צילום: Shutterstock, tsyhun

דוח הלמ"ס: הביקוש הגבוה ביותר לעובדים מאז 2022

שיעור המשרות הפנויות במשק הגיע בדצמבר לשיא של יותר משנתיים, כשהביקוש הגבוה ביותר נרשם בענפי הבניין והאירוח ● מנגד, במשרות הדורשות השכלה אקדמית קיים עודף עובדים ● בהייטק נרשמת התאוששות מתונה ביחס לשנים קודמות

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

לראשונה: OpenAI מתחילה לשלב פרסומות ב-ChatGPT

המהלך יחל כפיילוט למשתמשי ChatGPT בארה"ב, ויחול על המסלולים החינמי ועל Go - חבילת מנוי מוזלת במחיר 8 דולר לחודש, בעוד המנויים בתשלום יישארו ללא פרסום

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

העסקים עם קושנר, השותף מה-NBA: המיליארדר הישראלי שמונה למועצת השלום בעזה של טראמפ

יקיר גבאי שהונו מוערך על ידי פורבס ב-4.1 מיליארד דולר, הוא איש עסקים שצמח בשוק ההון הישראלי בשנות התשעים והקים אימפריית נדל"ן עסקית בגרמניה באמצעות חברת הנדל"ן המניב אראונדטאון, שבה הוא מחזיק כיום ב-15% מהון המניות

מיסטר ביסט / צילום: Represented by ZUMA Press, Inc

האימפריה של היוטיובר המצליח בעולם

הישרדות בארון קבורה והימלטות מלוחמי קומנדו הם רק חלק מהאתגרים בתוכנית המציאות של מיסטר ביסט ● עכשיו היא חוזרת לעונה שנייה עם פרס של 5 מיליון דולר ● איך נראים מאחורי הקלעים בהפקה השנויה במחלוקת? ● וגם: הצצה למפעל הענק של היוטיובר, שכולל חברת סלולר, ליין חטיפים ופארק שעשועים בערב הסעודית

בודקים את המיתוס. בעלי חיים / צילום: Shutterstock

ארבעה בעלי חיים שהשפה העברית עושה להן עוול

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: ביטויים רבים שאבו השראה מבעלי החיים, אלא שלא פעם הם נשענו על אבחנה שגויה

פינגוויני מגלן / צילום: Shutterstock

המפגש הבלתי צפוי עם הפומה לימד את הפינגווין לחשוש לא רק מהים, אלא גם מהיבשה

שינויי האקלים וההתערבות האנושית דוחקים מינים למפגשים שלא היו קיימים בעבר ● כזה הוא המקרה של הפומה, שהייתה רגילה לרדוף אחרי חיות יבשה, וגילתה "מוצר מדף" זמין בהרבה: פינגווין מגלן

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי טיסות הלילה לישראל עד סוף החודש

המהלך נובע מהערכת המצב הביטחוני במזרח התיכון ונועד לאפשר לצוותי האוויר לשוב לבסיסיהם ללא לינה בישראל ● לדברי לופטהנזה, מרבית הטיסות הליליות הוזזו לשעות היום, ורק מספר מצומצם של טיסות בוטל

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

מה מחפש בישראל מולטי-מיליונר יליד איראן שרוצה לרפא סרטן דרך האף?

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

כריך בעגלת הקפה גן עד / צילום: אילון פמיליה

גם אנחנו לא האמנו שב־22:00 יש כזה תור למאפייה באמצע עיר

קינוח מושחת שמוגש במשתלה, גלריה עם אמנות ישראלית מתחלפת ומאפיית לחמים מיתולוגית שהתור משתרך אליה גם בחצות ● סיור מפתיע ברמת השרון

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

אחת ולתמיד: מאיפה הכי כדאי לקחת הלוואה

בעידן של פריים גבוה, הפער בין מקורות האשראי עשוי להגיע לאלפי שקלים בשנה ● האם כדאי לנצל את החיסכון הפנסיוני, למה הלוואה בקליק עלולה לחנוק את המסגרת, ומתי המסלול החוץ־בנקאי הוא הכרח ● הנה מה שאתם צריכים לדעת

פרופ' דפנה קולר / צילום: Scott R. Kline for insitro

העצה של חלוצת ה־AI למי שרוצה לשרוד בשוק העבודה העתידי

לפני 15 שנה כמעט עשתה פרופ' דפנה קולר מהפכה בגישה ללימודים כשהקימה את קורסרה, ועכשיו היא פועלת במרץ לקידום המהפכה הבאה - שינוי עולם התרופות מהיסוד, בעזרת בינה מלאכותית ● השבוע רכשה אינסיטרו, החברה שהקימה, סטארט־אפ ישראלי כדי לסייע לה במשימה ● בראיון בלעדי לגלובס היא מסבירה למה היא נלהבת כל כך מ־AI ומגלה איזו יכולת הכי חשובה כדי לשרוד בעולם העבודה העתידי

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

"האישה הראשונה של שוק ההון" הורידה פרופיל במשך שנים. עכשיו היא עושה קאמבק

זהבית כהן ידעה בעבר הצלחות עסקיות גדולות לצד מאבקים וסערות מתוקשרות בתנובה, בבית ההשקעות פסגות, בזאפ ובחברת ההסעדה שולץ ● לאחר כמה שנים שבהן הורידה פרופיל, חוזרת כהן עם אקזיט מרשים ברשת מקס סטוק, רכישת הענק של אתר יד2 וכניסה לתחום מפתיע ● וגם: איזה רווח הניבה הקרן שהיא מובילה למשקיעיה?

הילה ויסבג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שירי פיין–גרוסמן / צילום: פרטי

החוקרת שמסבירה: אלה הסיכונים שבהכרה של ישראל בסומלילנד

שיחה עם שירי פיין-גרוסמן, מנכ"לית המכון ליחסי ישראל-אפריקה ● על הכיבוש הכלכלי של טורקיה באפריקה שעלול להעמיד את ישראל במבחן, ההתקרבות של איראן למצרים וגם המלכודות שטומנים הסינים כדי להשתלט על היבשת

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"