גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קלאב האוס: הרשת החברתית של המפורסמים כבר שווה 100 מיליון דולר

מסיבות רבות משתתפים, כניסה בהזמנה אישית בלבד והתחככות באנשי הון־סיכון וכוכבי הוליווד ● האם קלאב האוס תכבוש גם את ההמונים?

מימין: אשטון קוצ'ר, אם.סי האמר, ג'בייל מגי, כריס רוק ואופרה ווינפרי. מרגישים שהם חייבים להיות נוכחים כל הזמן / צילומים: AP, רויטרס
מימין: אשטון קוצ'ר, אם.סי האמר, ג'בייל מגי, כריס רוק ואופרה ווינפרי. מרגישים שהם חייבים להיות נוכחים כל הזמן / צילומים: AP, רויטרס

מדי מוצאי שבת מארחת פליסיה הורוביץ, נדבנית ידועה ואשתו של בן הורוביץ, ממייסדי קרן ההון־סיכון אנדרסן הורוביץ מעמק הסיליקון, ארוחות ליותר מ-100 איש. היא איננה מפרה את כללי הריחוק החברתי הנדרשים בקורונה. כל הארוחות שלה מתקיימות באופן וירטואלי לחלוטין ברשת החברתית החדשה קלאב האוס - פלטפורמה פופולרית ביותר בקרב ידוענים ואנשי עסקים.

נכון לעכשיו מדובר בקבוצה עילית, שבה חברים בין השאר משקיעים בקרנות הון־סיכון, אנשי הסיליקון ואלי, ספורטאים מפורסמים ובעיקר שחקנים וזמרים כמו אשטון קוצ'ר, כריס רוק והראפר אם.סי האמר. "הכלאה בין מסיבה ביתית וכנס עם כוכבים", תיאר אותה "הוול סטריט ג'ורנל".

אנחנו כאן רק כדי לקנא, כי לקלאב האוס נכנסים רק מוזמנים, זו אינה אפליקציה שאפשר פשוט להוריד באפסטור. אז מה קורה שם? הידוענים מדברים זה עם זה בחדרים זמניים, שלכל אחד מהם נושא וחוקים משלו. חלק מהחדרים מאפשרים שיחה חופשית בין כלל המשתתפים, אחרים מתפקדים כמעין פאנל שבו דובר ומאזינים. כל חבר רשאי לפתוח חדר בעצמו, לקבוע את החוקים ולהזמין את שאר משתמשי הפלטפורמה להצטרף. בעמוד הראשי ניתן למצוא את רשימת המשתתפים הנוכחיים, ונדמה שנכון לעכשיו זה השיקול העיקרי בבחירה לאיזו שיחה להיכנס.

המפורסמים שבפנים לא מפספסים את ההזדמנות לצייץ על כך. כך למשל כתב בטוויטר איש עסקים בר־מזל שכניסתו לאפליקציה אושרה: "כמה מחשבות על קלאב האוס - לאפליקציה הזאת יש סיכוי להיהפך לרשת החברתית הבאה; יש כל-כך הרבה אנשים סקרנים וחכמים בעולם הזה; יש אנשים שבהחלט אוהבים לשמוע את הקול של עצמם".
מאז חודש מרץ, שבו החלה לפעול בגרסת בטא, צברה הרשת כ־3,500 משתמשים - מוזמנים בלבד - ושווייה כבר נאמד ב־100 מיליון דולר, לאחר שהתנהל קרב ענקים בין שתי קרנות הון־סיכון על ההשקעה במיזם. אנדרסן הורוביץ, אחת הקרנות הגדולות בעולם, היא שזכתה בה תמורת יותר מ־10 מיליון דולר ומניות עתידיות בה. בארסנל של אנדרסן הורוביץ גם השקעות בפייסבוק, טוויטר, ליפט וגרופון.

היעד, 10,000 משתמשים, שהוא הקיבולת של האפליקציה בגרסה הנוכחית, צפוי להתממש בקרוב בעקבות הבאזז שיוצרת קלאב האוס והמועדון הסגור שלה. נכון לעכשיו אין לה אפילו דף נחיתה מלבד לינק לרשימת המתנה.

בן ופליסיה הורוביץ. השקיעו באפליקציה יותר מ־10 מיליון דולר / צילום: AP - Brendan Mcdermid

בלילה נושאי השיחה משתנים

היישום עצמו פשוט. בעמוד הראשי מוצגת רשימת החדרים הפתוחים ובהם רשימת המשתתפים. עם הכניסה לחדר הדמות (האוואטר) של כל אדם מוצגת, וכשהוא מדבר מודגש האווטאר שלו. אבל הערך האמיתי של כל שיחה בפלטפורמה תלוי במידה רבה במי שבוחר לקחת בה חלק.

באחת מארוחות השבת האחרונות שלה פתחה פיליסיה הורוביץ שיחה על פתיחת ליגות הספורט תוך כדי מגפה עולמית. הנושא אולי מרתק רבים, אבל המשתתפים בדיון הם שעשו את כל ההבדל: סי.סי סבטיה מהניו יורק יאנקיז וג'בייל מגי מהלוס אנג'לס לייקרס שוחחו על ההשלכות של שחקנים חולים בקורונה על הקבוצה כולה באווירה מבודחת ולא פורמלית, שאפשרה לשאר המשתתפים לקבל הצצה לעולמם. כמה שבועות קודם לכן התקיימה בחדר של הורוביץ שיחה עם הסופר והאקטיביסט שאקה סנגור, שריצה מאסר על רצח, ועם שדרן ה-CNN ואן ג'ונס על רפורמות בבתי הכלא, תוקפנות מצד המשטרה ועוד. שיחות כאלה הן אולי חשובות, אבל המשתתפים בהן הם שהופכים אותן לכאלה יקרות ערך בעיני שאר המשתמשים. אחת האורחות המוכרות ביותר בקלאב האוס היא אופרה ווינפרי, שנכנסת בהזמנה אישית של המארחת, ותמיד מביאה איתה משתתפים רבים שלא רוצים לפספס הזדמנות לשוחח איתה.

החברים באפליקציה מספרים שהדינמיקה בה, שמונעת בקול, יוצרת שיחות אותנטיות, וזה מה שמבדיל בינה לבין פלטפורמות חברתיות מבוססות טקסט, כמו פייסבוק וטוויטר. "התחושה היא של שיחה בבית קפה או בבר", אמר אחד המשתתפים ל"וול סטריט ג'ורנל". "היא תחליף טוב לשיחות האקראי ביומיום".

וכמו בכל בר, הווייב ונושאי השיחה משתנים בשעות הלילה. בעוד ביום מדברים שם על עסקים וקרנות הון־סיכון, בלילה הפורמליות פוחתת והשיחות הופכות חופשיות. כך התפתחה בפלטפורמה הקבוצה "אוטובוס הקסמים", שמכילה לרוב 50-30 אנשים. שם המיקרופונים של כולם פתוחים ויש ממונה שאחראי להזהיר מפני שיחות טכנולוגיה משעממות.

העובדה שהגישה לשיחות היא בזמן אמת בלבד, והן אינן מוקלטות ואין אפשרות להאזין להן במועד אחר, מפתחת אצל המשתתפים תחושת FOMO. "נוצרת תחושת מיידיות תמידית, חייבים להיות כל הזמן נוכחים וזה די קול", אומר מנהל בחברת ההשקעות Coinshares ל"וול סטריט ג'ורנל".

מחוברים יותר מחמש שעות ביום

מאחורי קלאב האוס עומדים היזמים פול דווידסון, מייסד היילייט שנמכרה לפינטרסט ומנכ"ל Coinlist לשעבר, ורוהן סת', שייסד את Memry Labs, חברה לפיתוח אפליקציות חברתיות למובייל, והקים אקסלרטור לפיתוח טיפול מבוסס גנים, לאחר שאצל בתו אובחנה מחלה גנטית.

את קלאב האוס, כך נדמה, הם הביאו לעולם בדיוק בזמן, בימים שבהם איש-איש מתכנס בביתו, ורבים מוצאים עצמם משוועים לראות פנים ומכלים שעות ברשת. שיחות ספונטניות הן בדיוק מה שאנשים צריכים כרגע, ומבין המשתמשים יש מי שמדווחים על שימוש של יותר מחמש שעות ביום. אבל למרות החזון וההשקעה הגדולה, אין ספק ששעת המבחן תהיה כשהאפליקציה תיפתח להמונים. כרגע לא ניתן תאריך משוער להשקה והיזמים עובדים על בניית תשתית שתותאם להמוני משתתפים.

אבל מה באמת יקרה ביום שאחרי, כשכולנו נוכל להיות חברים בקלאב האוס, והידוענים, כך נדמה, יאבדו בה עניין? מי שיכולה לענות על השאלה היא פייסבוק, שהצליחה לעמוד באתגר הזה: במקור, הייתה הרשת מנת חלקם של סטודנטים באוניברסיטת הרווארד ורק ב־2006 נפתחה לעולם. אם קלאב האוס תצליח לעשות זאת, היא ככל הנראה תהיה הסנונית הראשונה של אפליקציות חברתיות מבוססות קול ותפתח צוהר לאחרות להטמיע זאת גם אצלן.

למפתחי האפליקציה עוד כמה אתגרים בדרך. בחלק מהשיחות מעלים המשתתפים נושאים פרטיים, ובכמה מהן אף הוקלטו או צוטטו על-ידי משתמשים אחרים. עולה השאלה אם אפשר בכלל לדרוש לבקש פרטיות ברשת חברתית, שבה מי שמשתף במידע חולק אותו עם עשרות ואף מאות אנשים. במקרה אחר כינה אחד המשתתפים את עצמו טים קוק (מנכ"ל אפל), בדיחה שגרמה ל־100 משתתפים להצטרף לחדר בשניות, וכמו כן קיבלו המשתתפים הודעה שאילון מאסק פתח חדר שיחה, אף שהדבר כלל לא קרה. ומה לגבי כללי השיח? האם ראוי שהשיחות יוקלטו כדי שבמקרה של הטרדה והתבטאות לא נאותה יוכלו מפעילי האפליקציה לעקוב אחרי השיחה. כיום, כאמור, החדר נעלם כשהשיחה מסתיימת. עוד שאלה שנשאלת היא מה יקרה, יום אחד, כשנתגבר על הקורונה והחיים יחזרו למסלולם - האם קלאב האוס תצליח לשמור על הרלוונטיות שלה?

"מה שעושה את האפליקציה לממכרת - השימוש בקול - הוא גם מה שמחבל ביכולת שלנו להפוך אותה ליותר שימושית ופרודקטיבית", טוענת יעל חלק, פסיכולוגית חברתית וחוקרת שינויי התנהגות. "אותן חמש שעות של שימוש באפליקציה באות על חשבון זמן העבודה של אותם אנשי עסקים. האם הגיוני להשקיע יותר מחצי או שליש מיום העבודה בשיחת ברזייה, יעילה ככל שתהיה? האם הביטחון החברתי שהרשת החברתית נותנת מתעלה על חוסר הוודאות הגדול שמרחף מעל הכלכלה העולמית? ואולי באמת מדובר בכלי יעיל שיכול לשרת את החברות ואנשי העסקים האלה לצרכים מקצועיים?". בינתיים, אולי לפי הבעלים מארק אנדרסן, שמקפיד לחלוק בה את סודות הברביקיו המושלם שלו, נראה שהיא יותר בכיוון של פנאי.

עוד כתבות

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

כך הפך השקל לאחד המטבעות החזקים מול הדולר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

למרות אי־הוודאות הביטחונית, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● האנליסט שרואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● וגם: אלו התחזיות של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

איך נקראת סופה טרופית שמתרחשת במזרח התיכון? / צילום: Shutterstock

איך נקראת סופה טרופית שמתרחשת בים התיכון?

היכן נמצא הפארק הלאומי ביג בנד, מיהו האסטרונום הראשון שגילה כי פני הירח אינם חלקים ובאילו מדינות יתקיים המונדיאל ב–2026? ● הטריוויה השבועית

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

בג"ץ ביטל את הדחת היועמ"שית: "הממשלה לא הייתה רשאית לפטר אותה"

הרכב מורחב עם רוב של שופטים שמרנים קבע: החלטת הממשלה על הדחת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - פגומה • השופטים ציינו כי הניסיון לעקוף את ועדת גרוניס ומהירות הבזק שבה התקבלה ההחלטה הובילו לביטולה • לוין וקרעי קראו להתעלם מפסיקת בג"ץ: "לחסום את כניסתה למשרדי הממשלה"; באופוזיציה בירכו

הדמייה  פרויקט east&. תחרות קשה / צילום: ויו פוינט

כמעט חצי שנה אחרי טופס 4, רוכשי דירות במגדל בתל אביב עדיין לא מצליחים להביא את הכסף

יזמי פרויקט &East מכרו 271 דירות, אבל מסרו רק 251 מפתחות מאז אישור האכלוס לפני כמעט חצי שנה, בגלל קושי של קונים להשלים את העסקה ● במקביל, אחת מכל חמש דירות בפרויקט עדיין לא מוצאת רוכש ● עוד דוגמה למצבו העגום של שוק הדיור

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

עץ האשוח בכיכר המעיין בנצרת / צילום: יזיד חמיס

ביקרנו בשלושה יישובים שחוגגים כריסמס. אלה האטרקציות המרכזיות

שוק לילה במלון מיתולוגי, מאפייה מטריפה, ארוחה אותנטית בבית אבן עתיק, מסעדת שף וגם יקב ● ביקרנו בשלושה יישובים נוצריים בגליל שיציינו בשבוע הבא את חג המולד ● חגית אברון תופרת יום

ראאד סעד, מס' 2 בחמאס

האזהרה הדחופה של חמאס למחבלים אחרי חיסול סעד

שני לוחמים במילואים נפצעו קל בפיצוץ מטען בדרום רצועת עזה ● גורם ביטחוני אמר כי גוברת ההערכה שראאד סעד, מספר 2 בחמאס, חוסל בתקיפה במערב העיר עזה ● ברויטרס דווח כי בשלהי כהונת ביידן, גורמי מודיעין אמריקאים השעו זמנית חלק משיתוף המודיעין עם ישראל, בשל חשש בנוגע להתנהלותה במלחמה ברצועת עזה ● עדכונים שוטפים 

עבאדי־בויאנג’ו / צילום: רמי זרנגר

שר האוצר החליט: מיכל עבאדי בויאנג'ו תמונה לתפקיד החשכ"ל

לאחר טענות כי תחת כהונתו של סמוטריץ' אין נשים בכירות במשרד האוצר, מנסים לגבש דיל בסביבתו למינוי אישה לתפקיד החשכ"לית תמורת אישור מינויו של מהרן פרוזנפר, המועמד של סמוטריץ' כממונה על התקציבים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכל לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס ● 3 פסקי דין בשבוע

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

פרשת "יד לוחצת יד": ביהמ"ש ידון בבקשת המשטרה להרחיק את ארנון בר דוד מההסתדרות עד מרץ 2026

לפי המשטרה, יו"ר ההסתדרות "רקם מנגנון שוחדי", וחזרתו לתפקיד עלולה לאפשר ביצוע עבירות זהות ושיבוש חקירה ● בר דוד, המורחק מההסתדרות מאז נעצר בנובמבר, מסכים להרחקה נוספת לשבועיים בלבד – ומציע כי אז יחזור לתפקיד, אך לא יעסוק במינוי דירקטורים ובמכרזים, וייפגש עם מעורבים בפרשה רק בנוכחות יועץ משפטי או מבקר ההסתדרות

אילון מאסק / צילום: Associated Press, Matt Rourke

בסיס בירח והגדלת קצב הטיסות: SpaceX מאשרת שתצא להנפקת ענק

חברת החלל של אילון מאסק מכרה מניות למשקיעים קיימים לפי שווי של 800 מיליארד דולר, ומאותתת על הנפקה ב-2026 לפי שווי ענק של 1.5 טריליון דולר ● לפי דיווחים, ההנפקה מיועדת לממן תוכניות ארוכות טווח להקמת בסיס על הירח

התוואי התת קרקעי ברפיח / צילום: דובר צה''ל

שורדי שבי פנו בדרישה לנתניהו: "תקים ועדת חקירה ממלכתית"

התקיפה שהושהתה בלבנון - והפגישה המדינית הדחופה של נתניהו ● המסר של חמאס לפעילי הארגון לאחר החיסול: "גלו ערנות וזהירות" ●  משרד הפנים של חמאס: אחמד זמזם, קצין במשרד הפנים של חמאס - חוסל בידי חמושים במחנה הפליטים אל-מע'אזי שבמרכז הרצועה ● עדכונים שוטפים

כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת 2025 / צילום: Shutterstock

לקראת סוף השנה: כך תצמצמו את עלויות המס

חוק הרווחים הכלואים, הוראת השעה להעברת נכסים, חזרת תושבים לישראל והטבות נדל"ן - כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת שנת 2025

דירת שלושה חדרים בטלביה, ירושלים / צילום: דוד דוד, רימקס

רווח של 400 אלף שקל בשבוע: הדירה בירושלים שנמכרה פעמיים

הדירה בנויה על קרקעות שהיו שייכות לכנסייה בשכונת טלביה בירושלים, והפער במחירים עומד על מאות אלפי שקלים ● הבתים במתחם הוקמו בין שנות ה-50 לתחילת שנות ה-60 במאה הקודמת. חלקם מבני רכבת וחלקם מבנים רגילים, וכולם בני 4 קומות

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"

שלמה קרעי, הליכוד הוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת, 08.12.25 / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

הרפורמה בתקשורת של קרעי: מה העובדות שמאחורי השינויים?

בשבועות האחרונים שמענו שלל טענות בעד ונגד הרפורמה בתקשורת שמוביל השר קרעי ● האם לגוף החדש שיקום באמת יש זיקה פוליטית, מה תהיה מעורבות הממשלה ברייטינג, ואיך תושפע מזה עצמאות גופי החדשות? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

האם אפל הולכת בעקבות IBM? השאלות הגדולות בעקבות גל העזיבות

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מניות הטכנולוגיה והבנייה מובילות את הירידות

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.6% ● שבוע של שיאים חדשים עבר על תל אביב, אבל בוול סטריט הרוחות סוערות ● רגע אחרי הורדת הריבית, דוחות של שתי שחקניות מרכזיות בתחום ה-AI הציפו מחדש את החששות בשוק ● השקל לא מפסיק להתחזק מול הדולר, ובבנק סיטי טוענים כי הוא מוערך יתר על המידה בכ-20% ● וגם: שתי המניות הישראליות שצנחו בעשרות אחוזים - ועכשיו האנליסטים מזהים בהן הזדמנות

נשיא סוריה אל־ג'ולאני / צילום: ap, Mosa'ab Elshamy

שנה אחרי המרד של א-שרע: סוריה מתפוררת ובינתיים יש רק מנצחת אחת

מחליפו של אסד קיבל לידיו מדינה מוכת בעיות: 90% מתחת לקו העוני, מיעוטים שמסרבים להתיישר וטרוריסטים שמתבססים ● טורקיה ניצלה את שעת הכושר לבסס את מקומה במדינה באמצעות הזרמת נשק, כסף וגדודי ג'יהאדיסטים ● כעת היא מכוונת בין היתר לקידוחים במים הכלכליים שלה: "לטורקים יש תוכנית לחנוך בסיסים צבאיים במרכז סוריה, ואם יתאפשר - גם לרדת דרומה"