גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קלאב האוס: הרשת החברתית של המפורסמים כבר שווה 100 מיליון דולר

מסיבות רבות משתתפים, כניסה בהזמנה אישית בלבד והתחככות באנשי הון־סיכון וכוכבי הוליווד ● האם קלאב האוס תכבוש גם את ההמונים?

מימין: אשטון קוצ'ר, אם.סי האמר, ג'בייל מגי, כריס רוק ואופרה ווינפרי. מרגישים שהם חייבים להיות נוכחים כל הזמן / צילומים: AP, רויטרס
מימין: אשטון קוצ'ר, אם.סי האמר, ג'בייל מגי, כריס רוק ואופרה ווינפרי. מרגישים שהם חייבים להיות נוכחים כל הזמן / צילומים: AP, רויטרס

מדי מוצאי שבת מארחת פליסיה הורוביץ, נדבנית ידועה ואשתו של בן הורוביץ, ממייסדי קרן ההון־סיכון אנדרסן הורוביץ מעמק הסיליקון, ארוחות ליותר מ-100 איש. היא איננה מפרה את כללי הריחוק החברתי הנדרשים בקורונה. כל הארוחות שלה מתקיימות באופן וירטואלי לחלוטין ברשת החברתית החדשה קלאב האוס - פלטפורמה פופולרית ביותר בקרב ידוענים ואנשי עסקים.

נכון לעכשיו מדובר בקבוצה עילית, שבה חברים בין השאר משקיעים בקרנות הון־סיכון, אנשי הסיליקון ואלי, ספורטאים מפורסמים ובעיקר שחקנים וזמרים כמו אשטון קוצ'ר, כריס רוק והראפר אם.סי האמר. "הכלאה בין מסיבה ביתית וכנס עם כוכבים", תיאר אותה "הוול סטריט ג'ורנל".

אנחנו כאן רק כדי לקנא, כי לקלאב האוס נכנסים רק מוזמנים, זו אינה אפליקציה שאפשר פשוט להוריד באפסטור. אז מה קורה שם? הידוענים מדברים זה עם זה בחדרים זמניים, שלכל אחד מהם נושא וחוקים משלו. חלק מהחדרים מאפשרים שיחה חופשית בין כלל המשתתפים, אחרים מתפקדים כמעין פאנל שבו דובר ומאזינים. כל חבר רשאי לפתוח חדר בעצמו, לקבוע את החוקים ולהזמין את שאר משתמשי הפלטפורמה להצטרף. בעמוד הראשי ניתן למצוא את רשימת המשתתפים הנוכחיים, ונדמה שנכון לעכשיו זה השיקול העיקרי בבחירה לאיזו שיחה להיכנס.

המפורסמים שבפנים לא מפספסים את ההזדמנות לצייץ על כך. כך למשל כתב בטוויטר איש עסקים בר־מזל שכניסתו לאפליקציה אושרה: "כמה מחשבות על קלאב האוס - לאפליקציה הזאת יש סיכוי להיהפך לרשת החברתית הבאה; יש כל-כך הרבה אנשים סקרנים וחכמים בעולם הזה; יש אנשים שבהחלט אוהבים לשמוע את הקול של עצמם".
מאז חודש מרץ, שבו החלה לפעול בגרסת בטא, צברה הרשת כ־3,500 משתמשים - מוזמנים בלבד - ושווייה כבר נאמד ב־100 מיליון דולר, לאחר שהתנהל קרב ענקים בין שתי קרנות הון־סיכון על ההשקעה במיזם. אנדרסן הורוביץ, אחת הקרנות הגדולות בעולם, היא שזכתה בה תמורת יותר מ־10 מיליון דולר ומניות עתידיות בה. בארסנל של אנדרסן הורוביץ גם השקעות בפייסבוק, טוויטר, ליפט וגרופון.

היעד, 10,000 משתמשים, שהוא הקיבולת של האפליקציה בגרסה הנוכחית, צפוי להתממש בקרוב בעקבות הבאזז שיוצרת קלאב האוס והמועדון הסגור שלה. נכון לעכשיו אין לה אפילו דף נחיתה מלבד לינק לרשימת המתנה.

בן ופליסיה הורוביץ. השקיעו באפליקציה יותר מ־10 מיליון דולר / צילום: AP - Brendan Mcdermid

בלילה נושאי השיחה משתנים

היישום עצמו פשוט. בעמוד הראשי מוצגת רשימת החדרים הפתוחים ובהם רשימת המשתתפים. עם הכניסה לחדר הדמות (האוואטר) של כל אדם מוצגת, וכשהוא מדבר מודגש האווטאר שלו. אבל הערך האמיתי של כל שיחה בפלטפורמה תלוי במידה רבה במי שבוחר לקחת בה חלק.

באחת מארוחות השבת האחרונות שלה פתחה פיליסיה הורוביץ שיחה על פתיחת ליגות הספורט תוך כדי מגפה עולמית. הנושא אולי מרתק רבים, אבל המשתתפים בדיון הם שעשו את כל ההבדל: סי.סי סבטיה מהניו יורק יאנקיז וג'בייל מגי מהלוס אנג'לס לייקרס שוחחו על ההשלכות של שחקנים חולים בקורונה על הקבוצה כולה באווירה מבודחת ולא פורמלית, שאפשרה לשאר המשתתפים לקבל הצצה לעולמם. כמה שבועות קודם לכן התקיימה בחדר של הורוביץ שיחה עם הסופר והאקטיביסט שאקה סנגור, שריצה מאסר על רצח, ועם שדרן ה-CNN ואן ג'ונס על רפורמות בבתי הכלא, תוקפנות מצד המשטרה ועוד. שיחות כאלה הן אולי חשובות, אבל המשתתפים בהן הם שהופכים אותן לכאלה יקרות ערך בעיני שאר המשתמשים. אחת האורחות המוכרות ביותר בקלאב האוס היא אופרה ווינפרי, שנכנסת בהזמנה אישית של המארחת, ותמיד מביאה איתה משתתפים רבים שלא רוצים לפספס הזדמנות לשוחח איתה.

החברים באפליקציה מספרים שהדינמיקה בה, שמונעת בקול, יוצרת שיחות אותנטיות, וזה מה שמבדיל בינה לבין פלטפורמות חברתיות מבוססות טקסט, כמו פייסבוק וטוויטר. "התחושה היא של שיחה בבית קפה או בבר", אמר אחד המשתתפים ל"וול סטריט ג'ורנל". "היא תחליף טוב לשיחות האקראי ביומיום".

וכמו בכל בר, הווייב ונושאי השיחה משתנים בשעות הלילה. בעוד ביום מדברים שם על עסקים וקרנות הון־סיכון, בלילה הפורמליות פוחתת והשיחות הופכות חופשיות. כך התפתחה בפלטפורמה הקבוצה "אוטובוס הקסמים", שמכילה לרוב 50-30 אנשים. שם המיקרופונים של כולם פתוחים ויש ממונה שאחראי להזהיר מפני שיחות טכנולוגיה משעממות.

העובדה שהגישה לשיחות היא בזמן אמת בלבד, והן אינן מוקלטות ואין אפשרות להאזין להן במועד אחר, מפתחת אצל המשתתפים תחושת FOMO. "נוצרת תחושת מיידיות תמידית, חייבים להיות כל הזמן נוכחים וזה די קול", אומר מנהל בחברת ההשקעות Coinshares ל"וול סטריט ג'ורנל".

מחוברים יותר מחמש שעות ביום

מאחורי קלאב האוס עומדים היזמים פול דווידסון, מייסד היילייט שנמכרה לפינטרסט ומנכ"ל Coinlist לשעבר, ורוהן סת', שייסד את Memry Labs, חברה לפיתוח אפליקציות חברתיות למובייל, והקים אקסלרטור לפיתוח טיפול מבוסס גנים, לאחר שאצל בתו אובחנה מחלה גנטית.

את קלאב האוס, כך נדמה, הם הביאו לעולם בדיוק בזמן, בימים שבהם איש-איש מתכנס בביתו, ורבים מוצאים עצמם משוועים לראות פנים ומכלים שעות ברשת. שיחות ספונטניות הן בדיוק מה שאנשים צריכים כרגע, ומבין המשתמשים יש מי שמדווחים על שימוש של יותר מחמש שעות ביום. אבל למרות החזון וההשקעה הגדולה, אין ספק ששעת המבחן תהיה כשהאפליקציה תיפתח להמונים. כרגע לא ניתן תאריך משוער להשקה והיזמים עובדים על בניית תשתית שתותאם להמוני משתתפים.

אבל מה באמת יקרה ביום שאחרי, כשכולנו נוכל להיות חברים בקלאב האוס, והידוענים, כך נדמה, יאבדו בה עניין? מי שיכולה לענות על השאלה היא פייסבוק, שהצליחה לעמוד באתגר הזה: במקור, הייתה הרשת מנת חלקם של סטודנטים באוניברסיטת הרווארד ורק ב־2006 נפתחה לעולם. אם קלאב האוס תצליח לעשות זאת, היא ככל הנראה תהיה הסנונית הראשונה של אפליקציות חברתיות מבוססות קול ותפתח צוהר לאחרות להטמיע זאת גם אצלן.

למפתחי האפליקציה עוד כמה אתגרים בדרך. בחלק מהשיחות מעלים המשתתפים נושאים פרטיים, ובכמה מהן אף הוקלטו או צוטטו על-ידי משתמשים אחרים. עולה השאלה אם אפשר בכלל לדרוש לבקש פרטיות ברשת חברתית, שבה מי שמשתף במידע חולק אותו עם עשרות ואף מאות אנשים. במקרה אחר כינה אחד המשתתפים את עצמו טים קוק (מנכ"ל אפל), בדיחה שגרמה ל־100 משתתפים להצטרף לחדר בשניות, וכמו כן קיבלו המשתתפים הודעה שאילון מאסק פתח חדר שיחה, אף שהדבר כלל לא קרה. ומה לגבי כללי השיח? האם ראוי שהשיחות יוקלטו כדי שבמקרה של הטרדה והתבטאות לא נאותה יוכלו מפעילי האפליקציה לעקוב אחרי השיחה. כיום, כאמור, החדר נעלם כשהשיחה מסתיימת. עוד שאלה שנשאלת היא מה יקרה, יום אחד, כשנתגבר על הקורונה והחיים יחזרו למסלולם - האם קלאב האוס תצליח לשמור על הרלוונטיות שלה?

"מה שעושה את האפליקציה לממכרת - השימוש בקול - הוא גם מה שמחבל ביכולת שלנו להפוך אותה ליותר שימושית ופרודקטיבית", טוענת יעל חלק, פסיכולוגית חברתית וחוקרת שינויי התנהגות. "אותן חמש שעות של שימוש באפליקציה באות על חשבון זמן העבודה של אותם אנשי עסקים. האם הגיוני להשקיע יותר מחצי או שליש מיום העבודה בשיחת ברזייה, יעילה ככל שתהיה? האם הביטחון החברתי שהרשת החברתית נותנת מתעלה על חוסר הוודאות הגדול שמרחף מעל הכלכלה העולמית? ואולי באמת מדובר בכלי יעיל שיכול לשרת את החברות ואנשי העסקים האלה לצרכים מקצועיים?". בינתיים, אולי לפי הבעלים מארק אנדרסן, שמקפיד לחלוק בה את סודות הברביקיו המושלם שלו, נראה שהיא יותר בכיוון של פנאי.

עוד כתבות

התקנת פאנלים סולאריים בבית מגורים / צילום: Shutterstock

בדרך ל-2040: כך ייראה פיילוט הקולטים הסולאריים בבאר שבע

המטרה של פרויקט "שכונת אנרגיה חכמה" הוא לדמות את מדינת ישראל בשנת 2040, כשחלק ניכר מייצור החשמל יגיע מגגות סולאריים ● לשם כך, התושבים מקבלים הנחה, הדרכה וגם סיוע במימון

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

פיץ' צפויה להצטרף: מאחורי הודעת מודי'ס והאם העלאת הדירוג קרובה

במשרד האוצר קיימו שיחות עם פיץ' ומעריכים כי תיישר קו בשבועות הקרובים בייצוב תחזית הדירוג ● במודי'ס העלו את תחזית הצמיחה של ישראל ל-5%, אבל הדרך חזרה לדירוג שלפני המלחמה עוד ארוכה

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

משרד הביטחון מביע תמיכה בהקמת תחנת הכוח בעטרות

על רקע חשש למחסור באנרגיה ופגיעות בתשתיות, רשות החירום הלאומית מגדירה את תחנת הכוח בעטרות כפרויקט לאומי קריטי ודורשת מיגון מיוחד, כולל יכולות גילוי ויירוט רחפנים

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

המנכ"ל שמכר מניות ב-200 מיליון דולר ורוצה לצאת מהבורסה בניו יורק: "זה נהיה לא נעים"

בעיצומו של מאבק שליטה בחברת האסתטיקה הרפואית שהקים, מספר מזרחי על התלאות והמשקיעים שהכבידו עליו בשנים האחרונות ● לאחר שמניית אינמוד צללה ב–84% בשל ירידה בעסקיה, והועמדה למכירה, חבר מזרחי למאיר שמיר בניסיון לרכוש אותה ולהפכה לפרטית, "גם כדי להוריד אותם מהגב שלנו" ● לצורך זה הוא מוכן להשקיע את 200 מיליון הדולר שהרוויח בשוק

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות ה־80, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניה שתזנק מחר בבורסה, והשתיים שצפויות לרדת בחדות

המתיחות בין איראן וארה"ב נותרת ברמות שיא ● עונת הדוחות בוול סטריט נכנסת לשבוע קריטי נוסף, עם תוצאות של אלפאבית, אמזון, פלנטיר ו-AMD ● הנשיא טראמפ בחר את מועמדו לתפקיד יו"ר הפד - ובוול סטריט מרוצים ● מחירי המתכות היקרות צללו יחד עם מטבעות הקריפטו ● וגם: האם ביצועי וול סטריט בינואר יכתיבו את הטון לשנה כולה? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

לפחות 3 מיליארד שקל רווח: מי דוחף לפינוי הספארי ברמת גן?

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים

עדי שלג / צילום: אלון רון

עד המדינה בפרשת אי.די.בי: כולם "שיפצו" אז מחירי מניות, בדיעבד הבנתי שזו עבירה

עדי שלג העיד כי ביצע את הפעולות סביב הרצת מניות אי.די.בי ב-2012 לפי הנחיותיו של איתי שטרום, וכי הפך לעד מדינה אחרי שגילה כי שטרום ונוחי דנקנר "מפילים עליו הכול" ● הוא טען כי הוא "הוכה בתדהמה" מכך שדנקנר מייחס לו אחריות לפרשה, ולגבי פעולותיו הסביר כי "היום ברור לי שזה אסור, אבל אז זה היה אחרת"

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

הזיגזג ההולנדי: חברת התעופה שהודיעה על חידוש הטיסות לישראל

שינוי מגמה? חברת התעופה ההולנדית KLM מודיעה על חידוש הטיסות לישראל, זאת לאחר היסוס שנרשם בשבועות האחרונים

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

"אנחנו חייבים לעבוד": גרמניה נגד משרה חלקית ושבוע עבודה מקוצר

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

דני בריקמן / צילום: בן יצחקי

הוא שירת 11 שנה ביחידה מסווגת וסירב להפוך לאל"מ. היום יש לו חברת סייבר

בגיל 8 הוא כבר שיווק מוצרי תוכנה, את הבגרות במתמטיקה סיים בכיתה י', ובצבא הוא שירת 11 שנה - אך סירב להמשיך לאל"מ ● חברת הסייבר שהקים עם השחרור מכניסה היום עשרות מיליוני דולרים, אבל הוא בכלל חולם להקים בית ספר למוזיקה: "רוצה להוריד את המחסומים" ● שיחה קצרה עם דני בריקמן, מנכ"ל Oasis Security

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח מנורה שילמה שכר גבוה לבכירים - ולא תיהנה מקיזוז המס

בית המשפט דחה את ערעור מנורה ושומרה וקבע כי שכר בכירים מעבר לתקרה של 2.5 מיליון שקל אינו מוכר לצורכי מס ● נקבע כי בקיזוז הפסדים יש להביא בחשבון גם החזרי מס צפויים, ולא רק את המס ששולם בפועל

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

זה האיש הכי חשוב בעזה שאתם לא מכירים

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

איראן מוכרת יותר נפט, אך מרוויחה פחות כסף

מתווכים וקונים מנצלים את האפשרויות המוגבלות של המשטר למכירת נפט גולמי

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה