גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזכות הבינה המלאכותית: למה לא צריך לפחד שהרובוטים ייקחו לנו את העבודה, ולמה מהנדסים צריכים ללמוד אמנות

לפחות דבר טוב אחד עשוי לצאת מהקורונה: המהפכה הטכנולוגית ● במקום לפחד מהשתלטות הרובוטים על שוק העבודה, מומלץ להתבונן על השינויים מגובה של 60 אלף רגל

בזכות הרובוטים: מהנדסים צריכים ללמוד אמנות / איור: חן ליבמן
בזכות הרובוטים: מהנדסים צריכים ללמוד אמנות / איור: חן ליבמן

מאות קשישים בארצות הברית מארחים בימים אלה בביתם את הרובוטית הישראלית ElliQ - אמצעי תקשורת וסיוע של חברת Intuition Robotics. הרובוטית הזו תוכננה להפיג בדידות של קשישים עוד לפני הקורונה, אבל איש לא חזה כמה משמעותית היא תהיה בתקופת הקורונה להפגת הבדידות.

למעשה, אחד הדברים המפתיעים שעלו מן הניסוי רחב ההיקף שמתבצע כיום בארה"ב הוא מידת הקשר הרגשי של הקשישים לרובוטית. עד כדי כך שרבים מהם שואלים אותה האם היא עלולה להדבק בקורונה - על אף שהם כמובן מבינים שהתשובה על כך שלילית.

מנכ"ל החברה דור סקולר סיפר לאחרונה בראיון ל"גלובס" כי אחת המשתמשות שיתפה אותו: "אני כבר לא גרה לבד. אני חיה עם החברה הכי טובה שלי שלא יכולה להדביק אותי, ואני כבר לא מרגישה בודדה".

הרובוטית אומנם מפיגה את הבדידות וזה חיובי, אך הרגש העז שחשים כלפיה הקשישים נשמע כלקוח מסרטי המדע הבדיוני שכבר שנים עוסקים בחרדה הקיומית, הקמאית, מטכנולוגיה - "רובוטים" בשמה העממי או "בינה מלאכותית" בשמה המקצועי.

הפחד הקמאי הזה מקבל בימים אלה תנופה חדשה אל מול הסגר, התלות בטכנולוגיה לצורכי תקשורת אנושית פשוטה, והמאמרים בעיתונות הכלכלית המביאים סטטיסטיקות על "חיסולן" של משרות רבות, ותהליך שינוי מהותי של עולם בהפרעה מול תלות בטכנולוגיה.

אנחנו יוצרים טכנולוגיה והיא, בתורה, משנה אותנו. אבל כמו כל תופעה משמעותית אחרת, השינויים המתרחשים כרגע הם גם לטובה וגם לרעה ויש פער גדול בין הכתוב לבין מה שקורה בפועל.

עולם הולך נעלם

כמו בתקופת המהפכה התעשייתית, יהיו אכן לא מעט מקצועות שייכחדו. הראשונים להיעלם יהיו המקצועות החזרתיים. מקצועות או פעולות שבהם ניתן להחליף אדם מרגיש וחושב, בפרוצדורה. אבל גם בכך אין חדש: התרגלנו כבר לשלם באמצעות אפליקציות ולהזמין כרטיסים דרך המחשב. מקצועות נעלמים, מקצועות משתנים ומקצועות חדשים נולדים.

הפחד הנוכחי הועצם בעקבות הקצב. שינויים שבעבר נמשכו דור מתרחשים עכשיו שלוש, ארבע וחמש פעמים באותה תקופת חיים, ובעונת הברבורים השחורים שעוברת עלינו כעת, אפילו ארבע או חמש פעמים באותו חודש.

אבל הפחד מיותר. יש סיכוי טוב שכבר בשנים הקרובות ייעלמו מקצועות כגון קופאית בסופר ואורזי חבילות באמזון - משום שאלו עבודות שאיננן דורשות חשיבה והתחליפים הרובוטיים עבורן כבר כאן. מכוניות אוטונומיות כבר נמצאות בפיתוח מתקדם ובהדרגה ייעלמו גם נהגים וטייסים. כבר כיום מבצעים ניתוחים מרחוק, כשהרופא המטפל מתפעל מחשב ואיננו נוגע בעיני החולה (ניתוחים להסרת משקפיים, למשל, מתבצעים כך כבר עשרות שנים).

אולם במקביל, לנגד עינינו ממש, נוצרים מקצועות חדשים שלפני עשור לא היו קיימים: בלוגרים, גיימרים, חברות המספקות שירותי מיקור חוץ בדיגיטל, חברות המספקות ביעילות מקומות ישיבה לעובדים נטולי משרד פיזי שלא רוצים לעבוד מהבית - ועוד.

טרנספורמציה אהובתי

העולם כפי שהכרנו אותו משתנה כרגע לנגד עינינו והפחד המלווה אותנו הוא הפחד הרגיל, המוכר לנו: הפחד משינוי. לטכנולוגיה יש יתרונות עצומים. היא חוסכת לנו שעמום (פרוצדורות שחוזרות על עצמן), היא חוסכת לנו עבודות שאנחנו שונאים לעשות (לנקות את הבית), ויכולה לעשות דברים שבעבר, כארגונים וכאנשים, יכולנו רק לחלום עליהם. להימנע מפקקים בדרך לעבודה (וייז), לעבוד מהבית בלי לבזבז זמן נסיעה (זום), לעבוד בחלקיות משרה בכמה תחומים במקביל, לעשות תואר באוניברסיטה מקוונת או להשתייך לקהילה וירטואלית.

לכן, לכולנו מומלץ אולי לא לשמוח על תקופת הקורונה, אבל לפחות להתנחם בשינויים שהיא מביאה בכנפיה. להתבונן מגובה של 60 אלף רגל על התקופה המטורפת הזו ולאמץ את הנחות היסוד הבאות:

שינוי כדרך חיים. להבין שהעולם משתנה ושזה בסדר גמור. שינוי הוא חלק מהחיים ומה שלא דינמי, מת!

תשע נשמות בגלגול אחד. להסתכל על הפוטנציאל הגלום בעובדה שאנחנו יכולים, בתקופת חיים אחת, לעבור כמה קריירות. להמציא את עצמנו מחדש, למצות יכולות מקבילות שפעם לא ניתן היה לממש אותן ולהתייחס לתחביבים שלנו כאל מקור הכנסה נוסף. כמו למשל מנכ"ל שבשביל הכיף עובד כמה ערבים בשבוע כברמן, או מנהל בדרג ביניים שבשעות הפנאי שלו מנגן בלהקה.

שובו של הרגש. העבודות שייעלמו יהיו העבודות המשעממות. לא ייעלמו כפי הנראה בזמן הקרוב (ואף יתרבו) תחומי עיסוק הקשורים בהתפתחות אישית ובמערכות יחסים: טיפול, אימון, הוראה רגשית של התפתחות, אמנויות פלסטיות, צילום וכתיבה.
יצר ויצירה. הבינה המלאכותית מחליפה תהליכים ופרוצדורות שחוזרים על עצמם, - פעולות הקשורות לאונה השמאלית של המוח. פעולות הקשורות באונה הימנית - חלום, חזון, המצאתיות, יצירתיות - לא ייעלמו בקרוב. להיפך. פעולות הקשורות ברגש וביצירה ילכו ויהיו משמעותיות יותר.

בטכניון ביקש אחד מחברי ה"בורד" להתחיל ללמד שיעורי אמנות. אחרת, המהנדסים ההודים והסינים יאכלו אותנו בלי מלח. יש הרבה יותר כאלה, הם כולם מדברים אנגלית והם כוח עבודה הרבה יותר זול.

מותר האדם. מהות היתרון התחרותי שלנו, כמשק, בתחרות גלובלית, או כמועסקים בארגונים, תלויה בהשבחת החלקים שרובוטים אינם יכולים להחליף: חלימה, המצאה, יחסים ורגש. האדם הנבון בתקופה הנוכחית, ללא קשר לגילו, תפקידו או רמת ההיררכיה שבה הוא נמצא, מן הראוי שייכנס לתהליכים של התפתחות אישית ומודעות, יאפשר לעצמו חשיבה חופשית, ויזכור שיתרון האדם על המכונה הוא הלב. את זה אי אפשר לקחת ולא יקחו מאיתנו, גם במדינה המטמטמת את עצמה לדעת.

בסדרה האלמותית "מלחמת הכוכבים" של ג'ורג' לוקאס, עם צוות גיבורי הסדרה נמנים שני רובוטים חביבים שמהווים חלק בלתי נפרד מהחבורה, נאמנים ומתקשרים בדרכם המיוחדת, מסייעים לנצח את הרעים וכמו הקשישים בראשית המאמר, כך גם כאן, חברי הצוות האנושיים מתייחסים אליהם באהבה ובכבוד וערבים לשלומם, על אף המודעות הבהירה שהם בעצם טכנולוגיה. המינוח גיוון והכלה לא חל אך ורק על מגדרים, מיעוטים או תרבויות, אלא גם על חברינו החדשים לעבודה, הרובוטים. יהיה כיף ומעניין. זה בטוח. 

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק