גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הפך העקרב לחיית המחמד הלאומית ו"ספארי עקרבים” ללהיט החם של הקיץ?

הוא מסוכן, הוא ארסי, הוא קניבל, יש בו משהו חייזרי והוא יכול להתקפל כמו רובוטריק ● אז איך זה שהעקרב הפך לכוכב-על ו"ספארי עקרבים" לילי במדבר זה הלהיט החם של הקיץ?

עקרבים בנגב. כשמאירים עליהם באור אולטרה–סגול, הם זוהרים. עולם מלא דרמה של ציד והישרדות / צילום: נעם שלו
עקרבים בנגב. כשמאירים עליהם באור אולטרה–סגול, הם זוהרים. עולם מלא דרמה של ציד והישרדות / צילום: נעם שלו

אם לשפוט לפי הפופולריות וכמות הסיורים בעקבותיו - העקרב הוא חיית המחמד הלאומית החדשה של ישראל. סיורי עקרבים הם אטרקציה חמה לשעות הפחות חמות של היום ובשנים האחרונות הם חלק בלתי נפרד מטיולי המדבר. אז מהו סוד הקסם העקרבי? למה הם כזו אטרקציה?

נועם שליו, מדריך סיורי עקרבים באזור מצפה רמון, אומר שבני אדם נמשכים למה שמפחיד אותם, ובעקרב יש משהו שמעורר פחד. הוא מסמל עוצמה וסכנה בתרבויות שונות, ויש סביבו הרבה אמונות תפלות ושגויות. יש בו גם משהו חייזרי ויכולת התקפלות כמו רובוטריק. "זו היכרות עם עולם מלא דרמה של ציד והישרדות", הוא אומר, "אבל בקנה מידה קטן, מיני 'נשיונל ג'אוגרפיק'".

יצאנו עם שליו לסיור עקרבים לילי בעקבות השרץ המסקרן. נפגשנו בשעה תשע ברובע הבשמים במצפה רמון. חבורת ילדים כבר כרכרה סביב המדריך, ומרגע שחצינו את כביש הרובע ההיקפי, נבלענו בחשיכה בשטח הפתוח, והקסם התחיל.

סיור עקרבים לילי באזור ירוחם  / צילום: המעבדה לחקר עקרבי ישראל

כמה רגעים אחרי, ושליו כבר מגלה את העקרב הראשון - עקצן צהוב, העקרב הכי מסוכן בישראל. העקצן גילה סימני חוסר סבלנות ומצוקה ונע בעצבנות תחת אלומת הפנסים, הרגיל והאולטרה סגול (UV) שמאיר אותו באור זוהר. גם זה חלק מהאטרקציה. ביום הם מתמזגים עם הסביבה. בלילה, הפנסים המיוחדים שולפים אותם ממסגרת ההסוואה.

יורם צביק מירוחם, מומחה-על לעקרבים (שעוד נחזור אליו בהמשך), מסביר למה עקרבים זוהרים כשמאירים עליהם באור אולטרה-סגול: "למבנה המעטפת החיצונית של גוף העקרב יש תכונות ייחודיות שגורמות לשבירה של אורך גל אולטרה- סגול. בני אדם לא מסוגלים לראותו, אבל כשהוא חוזר לעין האנושית הוא מקבל גון זוהר. זו תופעה שכמעט ואינה קיימת בייצורי יבשה אחרים והיום בזכות פנסי לד עם אורך גל מתאים, יכולים חוקרים ומטיילים לגלות עקרבים בקלות".

אנחנו ממשיכים להסתובב בשטח עם שליו, שמסביר לנו על הארס ומיקומו ועל מבנה הגוף, והמשכנו לחפש בשטח. המפגש הבא היה עם צרבן ישראלי, מה שאִפשר לשליו לספר איך מבדילים ביניהם (רמז: עובי הצבתות) ואיך מזהים מיהו הארסי.

בהמשך זכינו לצפות בעקרב בזמן ארוחה, טורף גמל שלמה צעיר. בין הסיפורים וההסברים המרתקים הרגישו הילדים נוח והתפזרו בשטח ותוך זמן קצר נשמעו במרחב קריאות שמחה: "מצאתי עקרב!". שליו ניצל את העובדה שרוב העקרבים שהילדים מצאו היו בעצמם "ילדים", עקרבונים קטנים שהיו בסיס לסיפורי פוריות ורבייה ועל הדרך גם על מוצאם וייחודם.

במשך שעה שוטטנו בתא שטח קטן וגילינו אותם בהמוניהם בפתחי מחילות, בתוככי שיחים ומתחת לאבנים, ובעיקר השכלנו כשהבנו שלעקרב יש בעיקר יחסי ציבור גרועים כי משנות ה-50 לא מת אף אדם בישראל מעקיצת עקרב, די מרגיע בעיקר כשיוצאים עם ילדים. שליו מדריך סיורים בכל סוף שבוע במסגרת "לילות קיץ קרירים בהר הנגב" (חמישי-שבת 21:00, 50 שקל, 052-836-7732)

במצפה רמון יש עוד לא מעט פעילויות שנוגעות לעקרבים, במסגרת "קיץ של כוכבים" (14-8 באוגוסט) ובהן הרצאות, וגם סיורים רבים במרחב, כל הפרטים והמועדים כאן, שימו לב שנותרו מקומות אחרונים: https://bateva.co.il/summer-of-stars

גם בחי רמון שיפתח שעריו אל תוך הלילה באוגוסט, יכולים המבקרים ליהנות מסיור עקרבים בגן הבוטני, בהדרכת אנשי רשות הטבע והגנים. (ימי חמישי החל מ-18:00, ללא תשלום נוסף לדמי הכניסה, 08-6588755).

עקרבים אומנם חיים ברחבי הארץ, אבל בעוד שבצפון מדובר בעקרבים שחורים, אזורי המדבר הם צהובים. הסיבה היא התאמה אבולוציונית שנועדה לסייע להם בהסוואה. הוסיפו לכך שבשטח חשוף ונטול צמחייה קל יותר למצוא אותם, ותבינו כיצד הפופולריות של הסיורים האלה צוברת תאוצה.

יורם צביק מירוחם, מומחה העקרבים שחוקר עקרבים ויודע עליהם המון, הוא ממחברי מגדיר העקרבים הישראלי הראשון. יש לו מעבדת עקרבים והוא מדריך סיורי עקרבים כל השנה. הקיץ, במסגרת אירועי "חמשוש בעיירה", הוא וצוות המעבדה הפועלים במסגרת עמותת "דוכיפת" ידריכו משפחות באזור אגם ירוחם. צביק הוא לא פחות מאנציקלופדיה מהלכת ומתאים את ההדרכה לגילאים, אבל תרגישו נוח לשאול את כל השאלות.

למרות מה שאנחנו חושבים עליהם, יש לעקרבים חשיבות גדולה לטבע ולאדם, מסביר צביק. במפגש איתו נחשפנו לעולם ומלואו. למדנו שלעקרבים יש התנהגות מיוחדת ובמקרים מסוימים נצפתה אפילו תופעה של קניבליזם; יש להם ריקוד חיזור מעניין וצביק דיבר גם על האקולוגיה שלהם, על תזונה ועל הארס, על ההבדלים בין מיני העקרבים כולל שחורים וצהובים ועל אזורי תפוצה.

סביב ירוחם נמצא מגוון העקרבים הגדול ביותר בארץ (מינים וכמויות) כך שמובטחת חוויה עשירה. הקסם מתחיל כשהאור מתחלף בחושך, הפנסים נדלקים והעקרבים זוהרים לאורם. בסיור תפגשו גם מיני עכבישים, המרתק שבהם הוא עכביש הזאב שיש לו עיניים זעירות שזוהרות כמו נצנוץ יהלומים ובעזרת גלאי קולות אולי תצליחו גם לקרוא לעטלפי החרקים (ימי חמישי, 20:30, 054-4761761)

במרכז לחקלאות מדברית (מו"פ) ברמת הנגב מחפשים פתרונות חקלאיים לתנאי האקלים והקרקע, אבל בקיץ הזה מציעים סיור משולב בעקבות עטלפים, עקרבים וירקות, שמנסה להבין איך הם בכלל קשורים זה לזה? המטרה היא לפגוש את בעלי החיים הללו בשעות לא שגרתיות ולראות אותם באור קצת אחר. לשם כך מתקיים הסיור בחממות הירקות ובסביבתן הקרובה, ולצד פנסי UV לעקרבים יהיה גם מִכשור לאיתור עטלפים וכיוון שבחקלאות עסקינן, יהיו גם טעימות של ירקות ותה צמחים (ימי חמישי 20:00, 40-20 שקל, 08-8528852

לא הרחק משם, בחניון הרועה שמול שדה בוקר, יתקיימו בימי שישי סיורי עקרבים וכוכבים - שתי ציפורים במכה ואולי גם שלוש, אם תצליחו לזהות בעלי חיים ליליים נוספים (ימי שישי 20:30, 40-20 שקל, 08-8528852).

גם בכפר נוקדים פורחים סיורי עקרבים אפילו בחורף, ומתברר שאפשר למצוא אותם גם בלילות הקרים של המדבר, אם כי בכמויות קטנות יותר (בתאריכים נבחרים: 08-995-0097). טרנד הסיורים הגיע גם לערבה ובקיבוץ קטורה השיקו לאחרונה סיורי עקרבים חדשים, שהפכו גם הם ללהיט בן לילה (ימי חמישי, 20:00, 35 שקל 08-6356658).

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?