גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איש תשובה: יוסי אבו מנכ"ל דלק קידוחים מסכם שבוע סוער וגיוס מוצלח

יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים, מסכם מהלך מוצלח לגיוס של 2.25 מיליארד דולר בהנפקת איגרות החוב בחו"ל, ומציג את התוכניות הפיננסיות להמשך ● לדבריו, שוק ההון טעה כשתמחר בחודש יוני את אג"ח א' במחירי שפל

יוסי אבו / צילום: דלק קידוחים
יוסי אבו / צילום: דלק קידוחים

שותפות חיפושי הנפט והגז דלק קידוחים  השלימה אתמול בהצלחה מהלך ענק למימון מחדש של חלקה במאגר הגז לוויתן. במסגרת המהלך גייסה דלק קידוחים 2.25 מיליארד דולר בהנפקה בחו"ל של איגרות החוב הבינלאומיות ״לוויתן בונד״, לאחר שקיבלה ביקושים בהיקף כולל של יותר מ-7 מיליארד דולר.

הגיוס בוצע בתום הליך מואץ, שבמסגרתו פגשה השותפות מאות משקיעים מרחבי העולם, אשר הביעו אמון בפעילות דלק קידוחים ובפרויקט לוויתן, בתקופה של חוסר יציבות הנגזרת מהשפעת הקורונה על המגזר הפיננסי ברחבי העולם. היקף ההנפקה הפך אותה לגדולה ביותר בתחום התשתיות בשוק הגלובלי מאז פרוץ משבר הקורונה, ולאחת הגדולות ב-2020.

למעלה מ-180 גופים פיננסיים הגישו הצעות במסגרת הליך ההנפקה, ולמעלה מ-90% מהסכום שגויס לבסוף הגיע ממקורות פיננסיים בינלאומיים. שלוש סוכנויות הדירוג הבינלאומיות - מודי'ס, פיץ' ו-S&P - העניקו לאג"ח לוויתן דירוג בינלאומי בקבוצת ה-BB, והן יחלו להיסחר בימים הקרובים בין הברוקרים בחו"ל ובין הגופים המוסדיים בישראל.

הגיוס, שאותו הובילו ג'יי.פי מורגן ו-HSBC, כלל הנפקה של ארבע סדרות אג"ח בריבית משוקללת של 6.28%. הסדרה הראשונה, בהיקף של 500 מיליון דולר, שתיפרע ב-2023, הונפקה בריבית של 5.7%, השנייה, בהיקף של 600 מיליון דולר (לפירעון ב-2025), הונפקה בריבית של 6.125%, השלישית, בהיקף זהה של 600 מיליון דולר (לפירעון ב-2027), תישא ריבית של 6.5%, ואילו הרביעית, בהיקף של 550 מיליון דולר, הונפקה עם ריבית של 6.75%, ותיפרע ב-2030.

עבור דלק קידוחים והמנכ"ל שלה, יוסי אבו, היווה גיוס האג"ח מבחן עצום לחוסנה הפיננסי וליכולת ההישרדות שלה. הגיוס אומנם לא פתר את הקשיים הפיננסיים של קבוצת דלק (שמחזיקה ב-55% מדלק קידוחים), ושל בעל השליטה בה יצחק תשובה, אולם הוא לבטח הרחיק עד מאוד את הסיכון מדלק קידוחים עצמה, שמחזיקה במאגרי הגז לוויתן, תמר, אפרודיטה ועוד.

לדברי המנכ"ל אבו, ב-2017 חתמה השותפות על הסכם מימון בהיקף של 1.75 מיליארד דולר לארבע שנים (עד פברואר 2021), למימון חלקה בפיתוח מאגר לוויתן. "תוכנית העבודה הייתה ברורה", מסביר אבו. "אנחנו מתחילים להזרים גז מלוויתן בסוף 2019, ומיד לאחר מכן עוברים למימון ארוך-טווח - או מימון בנקאי ארוך-טווח או איגוח ציבורי - כפי שעשינו בזמנו בפרויקט תמר עם ההנפקה של תמר בונד".

אבו מציין, כי "מינואר השנה התחלנו לעבוד על שני המסלולים במקביל, כל אחד קיבל את הפוקוס שלו ורצינו לראות איזה מסלול יהיה עדיף לנו. ואז הקורונה פגשה אותנו. המזל שלנו הוא שהתחלנו את תהליך דירוג החוב עוד לפני הקורונה, ככה שיצא לי עוד לחזור מפגישה בחו"ל עם חברת דירוג ישר לבידוד כשהתחילו ההגבלות בישראל".

ומה קרה בעקבות משבר הקורונה, שבמהלכו אף נרשמו ירידות חדות במחירי האנרגיה בעולם?
"רצנו במקביל על שתי האפשרויות, וראינו במהלך חודש יוני ששוק האג"ח האמריקאי נפתח ופועל. ראינו היקף עסקאות של פי שלושה בשוק האג"ח שם ביוני 2020 לעומת יוני 2019, ככה שהמשקיעים ממש חיכו שהגל הראשון של הקורונה יחלוף ואפשר יהיה להתחיל.

"כשראינו את זה הבנו שיש כאן הזדמנות, ושקיימת אפשרות להתקדם. אבל היה ברור שכישלון לא בא בחשבון. אי אפשר לצאת לדרך ולא לגייס בסופו של דבר בגלל שהמשקיעים עסוקים בקורונה או בגלל בעיות אחרות בשווקים. אז הדבר הראשון שעשינו היה לדאוג להארכה בשנה של ההלוואה הקיימת למימון לוויתן, וזאת כסוג של רשת ביטחון.

"הדבר השני שעשינו היה להתחיל עם רואד שואו ללא עסקה ספציפית, אלא כזה שבו אמרנו שאנחנו שוקלים לצאת לעסקה, ובואו תגידו לנו מה אתם חושבים על זה. פגשתי למעלה מ-180 קרנות וגופים מוסדיים מחו"ל במהלך שבוע של מצגות, שהחל כל יום לפנות בוקר עם משקיעים באסיה, נמשך במהלך היום עם משקיעים אירופאים והסתיים בלילה עם המשקיעים האמריקאים.

"עשינו קרוב ל-44 מצגות למשקיעים הללו, ובסיומן קיבלנו אינדיקציות לביקושים של למעלה מ-1 מיליארד דולר מצד משקיעים שאמרו שהם ייקחו חלק במהלך כזה, במקרה שהוא ייצא לדרך. זה נתן לנו המון ביטחון לצאת לדרך, ובאמת, מהרגע שסיימנו את המהלך הזה, כבר יצאנו לדרך רשמית בתוך שבועיים.

"יחד עם הרואד שואו הרשמי הצגנו בסך הכל ליותר מ-300 גופים ומשקיעים שונים, וסיימנו את התהליך עם יותר מ-200 גופים ומשקיעים שמחזיקים כעת באג"ח לוויתן. אני מאמין שאלו יהיו איגרות חוב נזילות מאוד, סחירות מאוד, וכמובן שזה ישפר מאוד את הסיטואציה עבור המשקיעים באג"ח הללו".

ואיך אתה מסכם את התהליך?
"מבחינתנו זה היה תהליך מוצלח מאוד, ולפי מה שאנחנו יודעים מדובר במימון התשתיות הכי גדול בעולם באג"ח ציבורי מאז הקורונה. אנחנו רואים גם את התגובות בשוק הבינלאומי שהיו חזקות מאוד.

"אנחנו רואים שחקנים רבים, כולל מהתעשייה שלנו, שמדברים איתנו בימים האחרונים, שמבקשים שנשתף אותם ונספר להם איך עשינו את זה, איך התהליך עבר ככה ואיך הגענו לרמת הוודאות הזאת שנתנה לנו את הביטחון לצאת לדרך. אני חושב שהאסטרטגיה שלנו בסך הכול עבדה".

אם מסתכלים על הגרף של אג"ח א' של דלק קידוחים, שנסחרת בבורסה, רואים שלמרות התהליך הארוך, עד לפני חודש וחצי היא המשיכה להישחק, וב-22 ביוני אף חזרה למחיר השפל של משבר הקורונה - 73 אגורות. מדובר במחיר רחוק מאוד מערך הפארי של האג"ח, שעומד על כ-90 אגורות, וזאת כשאג"ח א' מתוכננות להיפרע במלואן כבר בסוף 2021.

איך אתה מסביר את הפער העצום הזה בין התחושה שהייתה לכם בחודש יוני ובין חוסר הביטחון בשוק?
"אני חושב בכנות שהשוק טעה. גם אם רק היינו מאריכים את ההלוואות הקיימות ולא מבצעים את הגיוס של תמר בונד, הרי פרסמנו בדוחות האחרונים תזרים מזומנים חזוי, שמראה שעד סוף 2022 דלק קידוחים תיהנה מתזרים נקי של 1.1 מיליארד דולר ממאגר לוויתן.

"זה תזרים חזק מאוד, שמבוסס על הסכמים ועל צמיחה. אז לגבי אג"ח א', שהיא סדרה בהיקף של 400 מיליון דולר, כל משקיע יכול היה לראות שיש תזרים חזק מאוד לפירעון שלו. גם היום האג"ח עדיין לא נסחרת בפארי. אז הדירקטוריון שלנו אישר לנו תוכנית של רכישה עצמית של אג"ח א' בהיקף של 50 מיליון דולר, ואנחנו בהחלט נפעל על פי הנחיות הדירקטוריון בעניין הזה.

אג"ח א' נסחרה הבוקר במחיר של 86.9 אגורות, כאשר הפארי (ערך התחייבותי מתואם) שלה עומד על 89.7 אגורות. זה אומר הנחה של כ-3%.
"נכון, וזאת אנומליה מאוד מוזרה, כי גייסנו 2.25 מיליארד דולר, מתוכם 2.1 מיליארד דולר ישמשו לפירעונות של הלוואות קיימות ועוד 150 מיליון דולר ישמשו להשקעות נוספות בלוויתן על פי תוכנית העבודה שלנו במלואה. ככה שאנחנו נשארים עם תזרים פנוי חזק מאוד, שישרת את אג"ח א' והרבה מעבר לך. ועדיין המשקיעים טרם נתנו לזה את הביטוי המתאים".

מה תעשו אחרי שסדרת אג"ח א' תיפרע? יש לכם תוכנית לגייס סדרה נוספת של אג"ח תאגידיות לא מובטחות כמוה?
"לא. התוכנית שלנו היא להוריד את החובות מרמת התאגיד לרמה הפרויקטלית של לוויתן באמצעות SPV (חברה ייעודית). תוכנית העבודה שלנו היא לפרוע את אג"ח א' בפירעון מלא, ולא לגייס ברמה התאגידית מחדש. אם יהיה גיוס נוסף, הוא יתבצע ברמה של לוויתן".

מה התוכניות להמשך?
"אנחנו מעודדים מאוד מכניסת חברת שברון לפעילות באזור (באמצעות רכישת נובל אנרג'י שמחזיקה ב-39.6% מלוויתן, ע' כ'). דלק ונובל פיתחו מערכת יחסים נפלאה של שותפות אמיתית במשך 22 שנה, עם המון סינרגיה בין היכולות המדהימות של נובל בתחומי הפיתוח והביצוע, ובין היכולות של דלק בעולם הפיתוח העסקי ופתיחת השווקים החדשים.

"אם דלק ונובל לקחו את תמר ולוויתן לפרויקטים מקומיים ואזוריים, אז לשברון יש יכולת אמיתית לקחת אותנו עכשיו לשלב ב' של לוויתן, לזירה הגלובלית, לפרויקט LNG (הנזלת גז טבעי לצורך שיווקו במכליות, ע' כ') משמעותי. הם מביאים ניסיון בתחום ה-LNG שאין לדלק ולנובל.

"יש לשברון פורטפוליו גדול בתחום ה-LNG, עם המון ידע וניסיון, ואין לי ספק שדלק קידוחים והמשקיעים שלה ייהנו מכך. יש כאן פוטנציאל גדול מאוד להרחבה של לוויתן. אגב, במסגרת המימון מחדש של לוויתן, קיבלנו מסגרת של 2.5 מיליארד דולר וגייסנו רק 2.25 מיליארד דולר, ואת ה-250 מיליון הדולר הנוספים שמרנו בדיוק לצורך מימון אפשרי של פרויקטים להרחבת לוויתן".

ומה לגבי תוכניות העבר לפיצול דלק קידוחים לשתי חברות?
"יצאנו לגיוס האג"ח של לוויתן וקיבלנו ביקושים של יותר מ-7 מיליארד דולר, שיותר מ-90% מהם הגיעו ממשקיעים זרים. זה נותן רוח גבית חזקה מאוד לרעיון של פיצול דלק קידוחים ורישום כל הפעילויות שאינן תמר (לוויתן, אפרודיטה, תמלוגי כריש-תנין ועוד) בחברה שתפוצל ושתיסחר בלונדון.

"יש יותר מ-300 גופי השקעות שפגשנו, עשינו להם מצגות והם עשו בעצמם אנליזה של מאגר לוויתן. יש יותר מ-200 גופים מוסדיים בינלאומיים שמושקעים כרגע במאגר לוויתן וזה נותן לנו רוח גבית חזקה מאוד לבוא לשוק הלונדוני, ולבצע מהלך שירחיב מאוד את בסיס המשקיעים של נכסי דלק קידוחים דרך החברה החדשה שתקום.

"ככה שאחת התובנות שלי מתהליך גיוס האג"ח היא, שחלק ניכר מהצפת הערך מפרויקט לוויתן קשורה לחשיפה לבסיס משקיעים רחב יותר, ולרישום למסחר בבורסת לונדון. ברגע שניתן עכשיו למשקיעים הזרים את האפשרות להיחשף ללוויתן גם דרך השקעה הונית, אני בטוח שנוכל להרחיב את בסיס המשקיעים שלנו". 

יוסי אבו

בן 42 ● משמש כמנכ"ל דלק קידוחים מאז שנת 2011 ● הוא בעל תואר ראשון (LLB) במשפטים מהאוניברסיטה העברית, ולמד לתואר שני (LLM) במשפטים בתוכנית של העברית ואונ' ג'ורג'טאון ● בתפקידיו הקודמים שימש כמנהל סחר ורגולציה בשותפויות דלק קידוחים ואבנר, ולפני כן כיועץ מקצועי בכיר לשר האוצר רוני בר-און

עוד כתבות

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי