גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפגינים ניתוק? החוק לא אוסר לכבות סלולרי בהפגנה

ארגוני זכויות אדם ממליצים למפגינים בבלפור על דרכים להתחמק ממעקב • השרה רגב טוענת שזו עבירה על החוק, אלא שאין שום סעיף שמחייב לאפשר איכון, או בכלל להסתובב עם מכשיר טלפון

מירי רגב, הליכוד / צילום: תמר מצפי, גלובס
מירי רגב, הליכוד / צילום: תמר מצפי, גלובס

האם מוחים שמבטלים את האפשרות לאיכון הסלולרי בזמן הפגנה הם עבריינים? שרת התחבורה מירי רגב טענה שכן. בראיון לגלי צה"ל היא האשימה את הקרן החדשה בעידוד המפגינים נגד נתניהו להתחמק ממעקב בניגוד לדין.

"בעמוד הפייסבוק של הקרן הם כותבים 'תעבירו את הטלפונים שלכם למצב טיסה'", רגב סיפרה. "זו עבירה על החוק. למה? משום שההפגנות האלה הן גם מקור להידבקויות, ואנחנו צריכים לדעת את השרשרת של ההידבקויות. הם מסבירים איך להגיע להפגנות; איך להתנהג במעצר; עם איזה בגדים להגיע; איך להסתיר קעקועים. לא שיש בעיה עם קעקועים - אבל הם יודעים שקעקוע זה אמצעי זיהוי. לא יכול להיות מצב כזה".

רגב לא בדתה את ההמלצות האלה. לפני שלושה שבועות פרסמה הקרן בעמוד הפייסבוק שלה פוסט עם עצות למפגינים. "מסתמן שהקיץ הזה הולך להיות חם במיוחד", נאמר שם. "כשהשר לביטחון פנים קורא למפגינים 'סוכני כאוס', ברור שצפויים למפגינים עימותים מול כוחות השיטור". אז איך להתכונן להפגנה? התשובות הופיעו בעלון צבעוני, שבין השאר אמר במפורש: "זכרו שמכשיר הטלפון הוא גם מכשיר מעקב. ככל שניתן כבו אותו או העבירו למצב טיסה".

היו שם גם טיפים אחרים (ראו רשימה): לנטרל אמצעי זיהוי ביומטרי בטלפון; ללבוש בגדים שיסוו סימנים מזהים; לא להגיע עם "דברים שלא תרצו להיעצר איתם" כמו סכין וסמים; ללמוד מהן הזכויות שלכם במעצר.

העלון לא נכתב בקרן החדשה, אלא במיזם דוקורייטס - פרויקט להגנה על זכות ההפגנה שהאגודה לזכויות האזרח מפעילה בשנים האחרונות. האגודה והקרן עקצו את רגב על הטעות בקרדיט, אבל זה קצת לא הוגן. הקרן החדשה באמת הפיצה את העלון, והיא גם אחד התורמים העיקריים לאגודה לזכויות האזרח. (גילוי נאות: לפני קליטתה ב"גלובס" גם המשרוקית פעלה כעמותה עצמאית, וקיבלה תרומות בין השאר מהקרן החדשה לישראל).

אבל השאלה שוודאי תעניין יותר את באי ההפגנות היא האם רגב צודקת: האם החוק אוסר עליהם להעביר את הטלפון למצב טיסה, לכבות אותו או להשאיר אותו בבית?

רגב: "זו הפצת מחלה בהתרשלות"

באופן כללי, אדם רשאי לעשות כל מה שהחוק לא אסר במפורש. העובדות הן שבחוק הישראלי אין שום סעיף שמחייב לפתוח מכשיר סלולרי לאיכון. "יש פסיקה ספציפית לגבי חיפוש במכשירים סלולריים, והאם ניתן להכריח מפגין להשתמש בטביעת אצבע כדי לפתוח את הטלפון לחיפוש", מסביר עו"ד יהונתן קלינגר, היועמ"ש של התנועה לזכויות דיגיטליות. "מעבר לכך, אין פסיקה או חקיקה לגבי שימוש במכשירים דיגיטליים מצד המפגינים. דווקא על שוטרים יש חובת תיעוד שלא מקוימת - הן בחקירות, והן נוהל שמחייב מצלמות גוף".

שאלנו את רגב למה היא התכוונה. היא הפנתה אותנו לסעיף 218 לחוק העונשין: "העושה בהתרשלות מעשה העלול להפיץ מחלה שיש בה סכנת נפשות, דינו - מאסר שלוש שנים; עשה את המעשה במזיד, דינו - מאסר שבע שנים". רגב טוענת שההמלצה לעבור למצב טיסה נועדה למנוע את איכון הטלפונים, וכי "מעשה כזה תורם דה-פקטו לחבלה חמורה במאמצים למניעת ההדבקה בקרב הציבור הרחב".

לפי הפרשנות הזאת, אם מי מאיתנו יחליט לצאת מהבית בלי טלפון, אפשר יהיה להאשים גם אותו בהפצת מחלה בהתרשלות. קלינגר פוסל את האפשרות הזאת. "יש חשש אחד תיאורטי, שאם אדם שחשוד שהוא נושא את וירוס הקורונה בכוונה לא נטל את הטלפון הסלולרי עמו, הוא עשה זאת כדי לשבש את העבודה האפידימיולוגית ולהפיץ את המחלה". אבל כדי לבסס קביעה כזאת, הוא מסביר, צריך יהיה להוכיח את כל יסודות העבירה, ורף ההוכחה די גבוה. עצם העובדה שהוא הקשה על מעקבי השב"כ כנראה לא תספיק.

גם באגודה לזכויות האזרח מתעקשים שההמלצה שלהם לכבות טלפונים חוקית לחלוטין. "אין חובה לשאת טלפון סלולרי לכל מקום משל היה תעודת זהות. טלפון הוא לא מוצר שהמדינה מספקת לאזרחים, ולא ניתן לחייב את הציבור להסתובב איתו".

אנחנו, פדנטים שכמונו, ליתר ביטחון בדקנו בעצמנו את חוק איכוני השב"כ שאושר ב-1 ביולי. החוק מאפשר לממשלה לבקש מהשב"כ, במקרים "ייחודיים ופרטניים בלבד", סיוע באיכון סלולרי לאיתור אנשים שבאו במגע עם חולים מאומתים. אבל אין בו שום סעיף שמחייב אזרחיות ואזרחים להקל על השב"כ וללכת לכל מקום עם טלפון פעיל.

גם ברשימת ההגבלות של משרד הבריאות אין סעיף כזה. ההנחיות לימי הקורונה מחייבות לשמור מרחק ולחבוש מסכה (חפץ שגם האגודה לזכויות האזרח ממליצה להביא להפגנות) ואוסרות להשתמש במתקני שעשועים בפארקים. הן פוסלות התקהלויות, אבל מתירות הפגנות. חובה להסתובב עם טלפון? יוק.

דובר משרד הבריאות אישר לנו באופן חד משמעי: "במסגרת החוק לא הוטלה כל חובה לנוע עם מכשיר 'טלפון פעיל' או בכלל עם מכשיר טלפון".

רואים אתכם גם במצב טיסה

כך או אחרת, לא בטוח שמפגינים שישתמשו במצב טיסה יצליחו לחמוק מהוראה להיכנס לבידוד. כתבה שפורסמה ב"ישראל היום" עם תחילת השימוש באיכוני שב"כ סיפרה על אנשים שנוקטים באמצעי הזה בצאתם מהבית כדי לא ליפול קורבן לאיכון שגוי. מומחים שהתראיינו לכתבה הדגישו שמאחר שהכלים הטכנולוגיים שבידי השב"כ לא נחשפו לציבור, ייתכן שהארגון מסוגל לעקוב אחרינו גם במצב טיסה.

אם זה נכון, הרי שהמלצת האגודה מיועדת לחמוק דווקא מאיכוני המשטרה, שמתבססים על נתוני המיקום שאוספות חברות הסלולר. קלינגר מסביר: "בהנחה שמדובר בשימוש מול מפגינים, ולא באיכוני קורונה, המשטרה תוכל לקבל נתוני איכון, פלט שיחות וזהות מסרונים, במקרה שבו יש חשש לפשע או לעוון מהרשימה המפורטת בחוק נתוני תקשורת. לא כל הפרת סדר קטנה תאפשר זאת, וגם קבלת מידע כזה דורשת צו בית משפט. היעדר צו עלול לפסול את הראיה לאחר מכן". 

 

מה האגודה לזכויות האזרח ממליצה למפגינות ולמפגינים?

סעיפים נבחרים מהעלון של פרויקט דוקורייטס

פרטיות סלולרית - נעלו את הטלפון בסיסמה ובטלו זיהוי ביומטרי
מניעת מעקב - במידת האפשר, העבירו את הסלולרי למצב טיסה
לבוש גנרי - לבשו בגדים שמסתירים קעקועים וסימני זיהוי אחרים
משמעת כיסים - אל תביאו סמים, סכינים ומה שלא תרצו להיעצר איתו
עמידה על זכויות - זכרו שמותר לשתוק בחקירה ולסרב לחיפוש בטלפון

מקור: אתר docorights.org.il של האגודה לזכויות האזרח

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למרוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

גדודי עז א־דין אל־קסאם של חמאס / צילום: Shutterstock

דיווח: ההתעקשות של חמאס בתגובה לטראמפ - והאיתות החיובי

ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

העליות בת"א מתחזקות; מדד הבנקים עולה ב-2%, מניית הבורסה נופלת בכ-7%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה דומה

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"