גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חילוקי דעות, הפרד ומשול וראיון אחד אצל אופירה וברקו: לאן נעלמה מחאת העצמאים?

כל אחד מארגוני העצמאים מושך לכיוון אחר, ההפגנות הכלכליות שהובילו ראשי המאבק שינו כיוון, והפוליטיקאים ואנשי האוצר ניצלו את המצב וטיפלו במחאה בשיטה של הפרד ומשול • מה קרה למחאת העצמאים, שעד לפני חודש נראתה שתוביל את הממשלה לשינוי היסטורי במעמדם

מפגינה בהפגנת העצמאים בגן בצ'רלס קלור, בתל אביב / צילום: שלומי יוסף, גלובס
מפגינה בהפגנת העצמאים בגן בצ'רלס קלור, בתל אביב / צילום: שלומי יוסף, גלובס

חמישה חודשים לתוך המשבר הכלכלי שהביאה הקורונה ומצבם של העצמאים בישראל עדיין חמור. איך שלא נסובב את הנתונים: כל מענקי הסיוע, הפעימות בתוספת הלוואות בערבות מדינה לא יביאו אותנו לסכומים שמתקרבים אפילו לחלקם של העצמאים, האחראים ללמעלה ממחצית מהתוצר העסקי במשק.

התחזיות של כלכלנים וארגונים שונים במשק בנוגע לשרידותם של העצמאים בצל משבר הקורונה מבשרות רעות, והן מדברות על בין 60 ל-100 אלף עסקים שייסגרו בשנה הקרובה. לפי הערכת דן אנד ברדסטריט, כ-85 אלף עסקים, מרביתם קטנים ובינוניים צפויים להיסגר ב-2020, עלייה של כ-80% ביחס ל-2019. לפי הערכת מרכז מאקרו לכלכלה מדינית, מספר העסקים החדשים שייפתחו ב-2020 צפוי לעמוד על כ-40 אלף בלבד - שיעור נמוך ב-30% מבשנים רגילות. וכך, 2020 צפויה להיות השנה הראשונה מזה כעשור שבה נסגרים יותר עסקים מאשר נפתחים.

חרף הנתונים העגומים, בשבועות האחרונים נראה שמשהו במחאת העצמאים, בקשב הציבורי שהם מקבלים ולעתים נדמה שגם במידת הלוחמנות שלהם - שכך. ולא, הירידה בווליום לא מתרחשת מאחר שקיבלו את כל מבוקשם.

העצמאים קיבלו מענקים, חלקם אפילו סכומים נאים, אבל הדרישות המרכזיות שבאמת יכלו לשנות את המציאות העסקית בישראל לא נענו. רשת ביטחון סוציאלית, למשל בדמות דמי אבטלה, לא נראית באופק; גם ההבטחה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לכנס שולחנות עגולים עם נציגי העצמאים מדי יום שישי לא החזיקה מעמד, מעבר לשתי פגישות שהתקיימו.

מה בכל זאת קרה? שיחות של "גלובס" עם שורה ארוכה של גורמים בארגוני העצמאים השונים ובממשלה משרטטות תמונה מורכבת: זעקת העצמאים שהתעוררה במרץ-אפריל הייתה חזקה ואותנטית. הזעקה הייתה כה ברורה וחזקה שהיא איימה להפוך לאיום פוליטי, אולי אפילו למפלגה.

אבל אז התחילו קשיים מבית, חילוקי דעות בין הארגונים השונים (לה"ב, לשכת יועצי המס, השולמנים, נשיאות המגזר העסקי ועוד) שנפלו כפרי בשל לידי הפוליטיקאים ופקידי האוצר. בינתיים, ההפגנות הכלכליות שינו גוון והפכו להפגנות עם גוון פוליטי, חלק מהבעיות הנקודתיות נפתרו, חלק מהעצמאים התייאשו וכניסתה של ההסתדרות לזירה של העצמאים עם פורום עצמאים חדש - גם לא ממש מועילה. גם לא הריאיון של אביר קארה מייסד תנועת "אני שולמן" בתוכנית של אופירה וברקו. כך איבדה המחאה מומנטום.

לא מסונכרנים: מדברים בכמה קולות

לעצמאים הייתה מאז ומתמיד בעיה מרכזית אחת - בעיית נציג, או אולי נכון יותר בעיית התארגנות. בשעה שמקבץ של גופים אחרים במשק (כמו תעשיינים או יבואנים) מאוחדים כבר עשרות שנים תחת גופי לובי חזקים, העצמאים מעולם לא הצליחו להסכים על ארגון גג אחד שייצג אותם. כך יצא שמספר ארגונים והתארגנויות פועלים בשמם, ומייצגים אותם מול הממשלה והפקידות שתמיד ידעו לנצל את העובדה הזו עד תום.

לרגע היה נדמה שהקמתם של "השולמנים" - בתחילה כקבוצת פייסבוק הכוללת כ-209 אלף חברים, ובהמשך כעמותה רשומה - תשנה את המציאות הזו. אבל ראיון אחד של מייסד הקבוצה אצל אופירה אסייג ואייל ברקוביץ', שבו נטען כי קארה מתכתב עם שר האוצר ישראל כ"ץ ומקיים לכאורה גם קשר הדוק עם נתניהו, טרף את הקלפים. קארה, למרות הכחשותיו, לא הצליח להתנער.

אביר קארה אצל אופירה אסייאג ואיל ברקוביץ'. ראיון שחשף את הסדקים / צילום: צילום מסך

בינתיים, בממשלה הצליחו להביא את שיטת ההפרד ומשול לשיאים חדשים, כאשר החליטו להדיר את רועי כהן יו"ר לה"ב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל) מאחת הפגישות החשובות בנוגע לזכויות העצמאים לאחרונה. כהן טען במכתב לנתניהו שהסיבה הייתה ביקורת שהשמיע על תוכנית "מזומן לכל אזרח" של ראש הממשלה. גורם שנכח בישיבה סיפר ל"גלובס", שפקידי האוצר דיברו במהלכה בכעס על העובדה שהם "נותנים לעצמאים 80% ממה שהם מבקשים", ובכל זאת הוא (רועי כהן) ממשיך לבקר אותם.

"יש ניסיון תמידי לעשות הפרד ומשול בין הארגונים מצד הפקידות ומצד הממשלה. הם רוצים לשבת עם כל אחד בנפרד ולתת פתרונות קטנים ואיזוטריים לעומת פתרונות רחבים ומערכתיים", אומר גורם דומיננטי אחר.

רועי כהן, רשימת העצמאים / צילום: שלומי יוסף

חלוקים: אין הסכמה על דמי אבטלה

הפיצול בין ארגוני העצמאים השונים הגיע לשיא סביב נושא דמי האבטלה לעצמאים. במאי השנה קיבלו העצמאים מראש הממשלה את אם-כל-ההבטחות: חוק דמי אבטלה לעצמאים. אבל אז הסתבר שלא כולם מסכימים על המתווה המוצע לחוק.

העמדה המוצהרת של "השולמנים" היא שאין צורך בחוק דמי אבטלה לעצמאים. הם דורשים "רשת ביטחון כלכלית" בדמות מענקי ממשלה קבועים שאינם מגיעים רק במקרה של סגירת העסק, ודוחים כל מתווה שמבוסס על חישוב הכנסות מסובך.

יתר ארגוני העצמאים, ובראשם לה"ב בראשות רועי כהן, דווקא מקדמים חקיקה לדמי אבטלה עם נוסח ספציפי שכולל השוואת מצבם של עצמאים לשכירים במקרה של אובדן מקום העבודה. כלומר: תשלום דמי אבטלה בתנאי שהעסק נסגר, וחישוב של הסכום לפי ההכנסות בשנתיים קודם לכן.

והפוליטיקאים? כאמור, הם יודעים לנצל היטב את הפערים. באחת הפגישות של ארגון לה"ב עם שר האוצר ישראל כ"ץ, כאשר אנשי הארגון ציינו שנתניהו הבטיח דמי אבטלה לעצמאים בחוק ההסדרים, כ"ץ הפנה אותם לשולמנים ואמר "העצמאים בכלל לא רוצים דמי אבטלה". וכשזה המצב, מה הפלא שאף אחת משתי הגישות - לא זו של השולמנים ולא זו של לה"ב - מקודמת.

מעבר לכך, חלק מהארגונים מרגישים שהממשלה נתנה להם כבר 80% ממה שביקשו, ואין סיבה לתקוף אותה; בעוד אחרים סבורים שזה קרוב יותר ל-50%, וצריך להילחם בכל הכוח.

זירה עמוסה: פתאום ההסתדרות בעניין

אם הזירה לא הייתה עמוסה מספיק, הרי שלאחרונה נכנס אליה שחקן חדש - ההסתדרות, שמפעילה החל מהשבוע "פורום עצמאים" חדש ששם לו למטרה את קידומה של רשת הביטחון לעצמאים.

גם הכניסה של ההסתדרות מעוררת מחלוקת בין הארגונים השונים. לכאורה מדובר בבשורות טובות, להסתדרות יש בדיוק את מה שלעצמאים אין - כוח מיקוח מול הממשלה. אלא שהאינטרסים של ארגוני עובדים לא תמיד חופפים בהגדרה לאלו של השכירים, ויש גורמים בקרב העצמאים שמרגישים לא בנוח עם הדיסוננס הזה.

מי ששם עצמו בפרונט של המתנגדים הוא אביר קארה מהשולמנים שבפוסט שפרסם בעמוד הפייסבוק של התנועה כתב כך: "ברוכים הבאים, חמודים שלנו מההסתדרות הכללית וההסתדרות הלאומית, שני ארגונים בני מאה שגילו פתאום בנס, באותו היום ממש, שיש גם עצמאים בארץ. כאנשים שמקדמים שוק חופשי, אנחנו אוהבים ושמחים לראות תחרות בריאה. חבל שזה לקח כל כך הרבה שנים, אבל מוטב מאוחר מאשר לעולם לא. כשצצים מתחרים, סימן שאתה עושה משהו נכון. יש רק בעיה קלה אחת: בארגונים האלו אין באמת עצמאים, הם לא מכירים אותם ולא מבינים אותם, ולמעשה הרבה פעמים הם מקדמים דברים שפוגעים בעצמאים שמעסיקים עובדים. אז כשיבוא להם ללמוד איך לעזור לעצמאים, הם מוזמנים לדבר איתנו".

איבדו פוקוס: ההפגנות כבר לא כלכליות

הפוקוס הכלכלי הלך לאיבוד גם ברחוב. מה שהתחיל כהפגנות על רקע כלכלי תפס בשבועות האחרונים טוויסט אחר ובחלק מארגוני העצמאים לא ממש אוהבים את זה. "זו לא המחאה שלנו", אומר ל"גלובס" נשיא להב רועי כהן. "זה לא אנחנו, ולא המאבק שלנו. אנחנו מדברים על הסיוע הלקוי לעצמאים. לא על שחיתות כן או לא. המאבק שלנו הוא כלכלי. הסוסים יצאו מהאורווה וההפגנות קיבלו גוון פוליטי שלא מתעסק כלל בנושאים הכלכליים, אלא בכן כתב אישום או לא".

לדברי ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס ומראשי מאבק העצמאים: "המאבק שלנו היה מקצועי, תכליתו שמירה על העצמאים והעסקים הקטנים והבינוניים כמנועי צמיחה של המשק הישראלי וכמי שאמורים להחזיר את המשק בסיום המשבר הבריאותי. הראייה שלנו הייתה מקצועית, כלכלית וממלכתית לרווחת העתיד של כולנו כאן בישראל".

על הרקע הזה ומחשש לזיהוי פוליטי הבהירו רוב ארגוני העצמאים לעסקים שהם מייצגים, כי הם אינם עומדים מאחורי ההפגנות הללו, ובחרו שלא להגיע אליהן.

עכשיו, כשהם מנסים לארגן הפגנה "כלכלית" חדשה, הם נתקלים בקשיים מצד המשטרה שלא מאשרת להם לערוך מחאות בכיכר רבין, ומבקשת להעביר אותן בשל מגבלות הקורונה לפארקים צדדיים יותר, שלטענת רועי כהן אינם הבמה המרכזית שבה קולם יוכל להישמע.

יועץ המס ירון גינדי / צילום: יונתן בלום, גלובס

העתיד: העצמאים איבדו מומנטום?

בארגוני העצמאים לא מרגישים שהם איבדו את הדרך. "כל יום אני נפגש עם שרים וחברי כנסת", אומר ל"גלובס" אחד מראשי הארגונים. "המחאה", הוא אומר, "פשוט עברה מהרחוב אל חדריהם של חברי הכנסת והשרים". יו"ר של ארגון ארגון אחר סבור, כי "הכוח בידיים שלנו. בממשלה מפחדים מאיתנו. הם מקשיבים לנו".

גם עו"ד רועי כהן, נשיא להב, סבור שאסור להספיד את המחאה. "המצוקה הגדולה של העצמאים ובעלי העסקים הקטנים לא נעלמה מהשטח, היא פשוט התרחבה לקהלים נוספים בחלקם פוליטיים", הוא אומר. "שמנו לנו למטרה להביא את הממשלה להכיר בצורך לתת פתרונות אמתיים למצוקות שעולות מהשטח, ואכן הבאנו תוצאות משמעותיות עבור ציבור העצמאים. אך הדרך עוד ארוכה ולא נשקוט עד שיינתן מענה לכל אלה שנפלו בין הכיסאות ולא קיבלו אפילו שקל אחד. בימים אלה אני נאבק על החזרת המחאה של העצמאים לכיכר רבין, וכלל הארגונים השותפים לכך מאוחדים סביב המטרה. יהיה מפגן כוח נוסף שיבהיר לממשלה ולעומד בראשה שלמאבק יש דרך, יש כתובת וכל ניסיון להפרד ומשול לא יצלח".

כך או כך, בין אם המומנטום אבד או שניתן יהיה להחזיר אותו, דבר אחד ברור: חלק ניכר מהבעיות עוד רחוק מפתרון.

כך למשל, עסקים חדשים שנפתחו בשנת 2020, לא קיבלו עד כה כל פתרון למצוקה הכלכלית אליה נקלעו; עסקים חדשים שנפתחו ב-2019 קיבלו מענה חלקי בדמות מענק חודשי המוגבל ל-2,000 שקל (סכום של יציל אף אחד מהם מקריסה); והקריטריון לפיו רק עצמאים ועסקים שנפגעו ב-40% ויותר כתוצאה ממשבר הקורונה יהיו זכאים למענקים מותיר אף הוא עצמאים רבים מול שוקת שבורה.

המשבר הכלכלי לא עומד בפני סיום בעתיד הנראה לעין, או כמו שהיטיב לתאר זאת אחד מראשי הארגונים: "המחאה תחזור ותתגבר בין אוקטובר לדצמבר, אם לא יהיה פה שינוי דרסטי, אלו יהיו החודשים הכי קשים עסקית שהיו אי פעם במדינת ישראל. עכשיו מתחילים לחזור הצ'קים ומתחיל להצטבר האפקט של ההתנהלות הלא נכונה של הממשלה. המחאה לא מתה. היא תחיה שוב".

גם אביר קארה לא מתרגש במיוחד מהמצב של מחאת העצמאים בימים אלו. במענה כתוב ששלח לשאלות "גלובס", הוא עונה: "קמנו לפני 10 חודשים במטרה לעשות מהפכה, לשנות את השיח הציבורי שיעסוק בעיקרו במצבם של העצמאים, בחברה וכלכלה, בקשר הישיר שבין הקושי הרגולטורי בפתיחת וניהול עסק בישראל, להקלות בעשיית עסקים ולרמת הרווחיות של העסקים בישראל קיים קשר ישיר ליוקר המחייה, הדיור והחיים בארץ בכלל - נושאים בהם לא עסקו כאן במהלך השנים האחרונות. הארגון עוסק לא רק במחאה אלא גם במתן פתרונות. 'אשכרה ות'כלס' הן מילים מובילות בשיח הפנים-ארגוני בשולמן. שמנו את העצמאים במרכז השיח במדינת ישראל".

עוד לדבריו, "הניסיון לצייר כאילו שיש אי אילו אינטריגות בינינו לבין ארגוני עצמאים אחרים מיותר. כמו בכל מאבק ישנן שנאות ואהבות, יש הסכמות ואי-הסכמות על בסיס ענייני, אך רבים הדברים עליהם ניתן לגשר ולפתור".

באשר להתקפות האישיות נגדו בעקבות הראיון בתוכנית של אסייג וברקוביץ', כותב קארה, כי "כל אדם שמשפיע משלם מחיר, ורכילות צהובה ושקרים זה חלק ממנו. לצערי נקלעתי לזה ברמה האישית, אבל אני לא העניין. הנושא המרכזי, העצמאים, הוא המטרה הקדושה לשמה אני עובד קשה במהלך 10 חודשים. כל השאר זה רעשי רקע מיותרים".

רוב הכסף עבר לעצמאים, אבל הבעיות לא נפתרו

בחודשים האחרונים זכו העצמאים לסיוע במסגרת מספר "פעימות" - ראשונה, שנייה ושלישית - וכן במסגרת מענקי השתתפות בהוצאות קבועות לעסקים. מראשית הדרך עלו טענות על התנאים של המענקים, אשר חסמו רבים מהעצמאים מלקבל את הסכומים להם הם זכאים, וגם אלה שקיבלו סיוע נאלצו לרוב להסתפק בסכומים נמוכים מאוד ביחס להפסדים שספגו.

רבים מהעצמאים התלוננו על כך שהכספים הגדולים עוכבו חודשים ארוכים, וגם כאשר הועבר להם הכסף, מדובר בסכום נמוך משמעותית מהסכום שדרשו, מבלי שניתן להם כל הסבר.

בנוסף, לאחר מאבק ממושך של העצמאים להמשך סיוע גם לאחר סיום הסגר ופתיחת העסקים, הודיעו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ על תוכנית סיוע חדשה לעצמאים (שנפגעו ב-40% ומעלה במחזור), במסגרתה יוענקו מענקים נוספים לתקופה של בין מאי-יוני 2020 למאי-יוני 2021. התוכנית הזאת יצאה לדרך בחודש שעבר, אך גם עליה נשמעת ביקורת חריפה בקרב העצמאים, בעיקר על כך שתנאי הסף לפגיעה בהיקף 40% במחזור מוציא ממעגל הזכאות עסקים רבים שנפגעו מהמשבר.

המדינה הבטיחה 11

כשבוחנים את סכומי המענקים שהועברו מתוך התקציבים שהוקצו לכל מענק, עולה כי המדינה העבירה כ-71% מתקציב הפעימות לזכאים, כ-8.2 מיליארד שקל מתוך 11.5 מיליארד שקל. אך גם אם אחוז מימוש התקציבים יטפס ל-100%, זה לא יפתור את הבעיות הקשות שהיו בתכניות המענקים מראשית הדרך - בעיות שהוציאו עשרות אלפי עצמאים מרשימת הזכאים.

כך למשל, בכל הפעימות עד היום ניתן סכום המענק כנגזרת מההכנסות של העסקים בשנת 2018, ולא 2019, מה שגרם לעסקים רבים שספגו הפסדים ב-2018 לקבל סכומי מענקים זעומים או אפסיים. גם עסקים חדשים שהוקמו ב-2019 לא זכו עד כה לכל סיוע, ורק בספטמבר יזכו לסיוע כספי ראשון ומינימלי מהמדינה. הבעיות עוד רבות, אך בשורה התחתונה ברור כי תכניות הסיוע שהושלמו עד כה לא נתנו מענה למשק.

עוד כתבות

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"לא בוטחות בארה"ב לטווח ארוך": המומחית שמסבירה למה מדינות המפרץ לא מגיבות לתוקפנות האיראנית

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים