גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה חברת הדלק פז מחפשת ברשת המינימרקטים התל אביבית

מחזור המכירות השנתי של הרשת התל אביבית, הפועלת באמצעות 16 סניפים, מוערך ב-250-300 מיליון שקל, ושווייה בעסקה עשוי לעמוד על כ-130 מיליון שקל

ניר שטרן/ צילום: כדיה לוי
ניר שטרן/ צילום: כדיה לוי

חברת האנרגיה פז בדרך לעסקה ראשונה בתחום הקמעונות בעידן המנכ"ל החדש ניר שטרן, כחלק ממימוש אסטרטגיה של חיזוק הזרוע הקמעונית כחלופה לפעילות הזיקוק  הנחלשת שלה.

פחות משנה לאחר שחברת האנרגיה הציבורית בחנה אפשרות לרכוש את השליטה בקבוצת קמעונות המזון יינות ביתן, שנקלעה לקשיים, מנהלת פז מו"מ לרכישת רשת קמעונות המזון התל אביבית סופר יודה, מידי המייסד יהודה גואטה. מחזור המכירות השנתי של הרשת, הפועלת באמצעות 16 סניפים, מוערך ב-250-300 מיליון שקל, ושווייה בעסקה עשוי לעמוד על כ-130 מיליון שקל.

כבר היום מחזיקה פז בפעילות קמעונות ענפה באמצעות רשת תחנות התדלוק וחנויות הנוחות שלה. החברה מפעילה 241 סניפים של המותג yellow, עם מחזור מכירות שעומד על כמעט מיליארד שקל בשנה. כלומר, ככל שהעסקה עם סופר יודה תתממש, היא צפויה להגדיל את מחזור המכירות הקמעוניות שלה בקרוב ל-30%. מדובר בכניסה ראשונה של פז לתחום פעילות של סופרמרקטים שאינם חנויות נוחות, ושיפור כוח הקנייה ותנאי הסחר. כיום פז מפעילה חלק מחנויות הנוחות בעצמה, כשהיתר מופעלות על-ידי זכיינים.

בדומה לסניפי yellow של פז, גם הסניפים העירוניים של סופר יודה - הפועלים 24 שעות ביממה גם במהלך סוף השבוע ובחגים - וגם חלק ניכר מהמחזור שלה, לפי הערכות כ-30%, מגיעים מפעילות בסופי שבוע. כמו כן, גם רמות התמחור של השתיים דומות יחסית, במובן זה שהן יקרות יותר ממרבית החנויות לאור הפעלתן בשבת, וזאת בדומה לרשת AM:PM (שבבעלות רשת תחנות הדלק דור אלון) ולטיב טעם בעיר.


המגעים עם ויקטורי לא התממשו

כבר תקופה ממושכת שסופר יודה נמצאת על המדף ומחפשת רוכש. לפני כשנה דיווחנו כי ויקטורי בניהול אייל רביד בוחנת אפשרות לרכוש אותה, אולם המגעים לא התקדמו, וזאת למרות הרצון של ויקטורי להתרחב. החנויות של ויקטורי אינן פועלות בשבת, וזו ככל הנראה הסיבה המרכזית שהיא ירדה מהפרק. 

כאמור, פז סימנה עוד בתקופתו של המנכ"ל הקודם יונה פוגל את הכיוון האסטרטגי שלה - כניסה לתחום הקמעונות באמצעות הניסיון לרכוש את השליטה בקבוצת יינות ביתן. נראה כי בכוונת מחליפו, שטרן, לשים דגש על תחום הקמעונות, אבל בהיבט אחר - של רכישה משלימה, כלומר לא סל הקניות המרכזי שהצרכנים רוכשים אחת לשבוע, אלא קניות משלימות של מוצרים על הדרך. נושא המזון הטרי לצריכה ביתית, כמו גבינות, פירות וירקות ובשר נחשב חלש יחסית בסניפי yellow, בעוד שסופר יודה מחזיקה אצלה מחלקות כאלה.

ככל שפז אכן תשתלט על סופר יודה, ההערכות הן כי תיקח את המושכות לידיה, ותנהל את הרשת בעצמה. פז גם תידרש לקבל החלטה האם לשמר את המותג סופר יודה, שנחשב למותג חזק יחסית בת"א, או, למזג אותו תחת השם yellow.

כמו כן, אם וכאשר תושלם עסקה בין סופר יודה ובין פז, תידרש החברה להתמודד עם אתגר השבת. כיום, הפעלת חנויות נוחות בתחנות דלק בשבת נחשבת לסטטוס קוו עבור חלק ניכר מהדתיים, ונתפסות כסוג של קונזצנוס. ואולם, לעומתן, חנויות כמו סופר יודה, טיב טעם ו-AM:PM הינן שנויות במחלוקת, וכבר נעשו ניסיונות שונים להגביל את פעילותן.


מחזקת את הזרוע הקמעונאית

קבוצת האנרגיה פז נסחרת בבורסה לפי שווי של כ-2.7 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה איבדה יותר מ-40% מתחילת השנה על רקע משבר הקורונה. פז, המתנהלת ללא גרעין שליטה ושאת פעילותה מובילים המנכ"ל שטרן והיו"ר אברהם ביגר, כבר הצהירה כי היא מעוניינת לחזק את הזרוע הקמעונית שלה ואת הנתח של זו בכלל הפעילות. זאת הן מכיוון שמדובר בפעילות שנחשבת לרווחית ביחס ליתר הפעילויות שלה, והן כדי להתמודד עם פגיעה חריפה בפעילות זיקוק הדלקים שלה, בין היתר על רקע השינויים הטכנולוגיים והחלופות.

קריסת מחירי האנרגיה בעולם ברבעון הראשון של 2020, בעקבות התפרצות משבר הקורונה, הובילה להפסדים כבדים במגזרי זיקוק הדלקים של פז, שהציגה בו הפסד של 97 מיליון שקל (לאחר הפסד של 262 מיליון שקל בשנת 2019 כולה).

בפז ציינו כי התפשטות נגיף הקורונה החריפה את הירידה במרווחי הזיקוק, במחיר הנפט ובכמויות המכירה של בית הזיקוק באשדוד הנמצא בשליטה. כאמור לפז יש רגל משמעותית נוספת בדמות חטיבת הקמעונות והסחר (קו"מ), שכוללת את תחנות התדלוק וחנויות הנוחות (yellow). לדברי החברה, בחטיבה זו חלה ירידה משמעותית בהיקפי מכירת הדלקים - החל מן המחצית השנייה של חודש מרץ ובחודשים אפריל-מאי 2020. עם זאת, רשת yellow שמרה על היקף מכירות גבוה, בדומה לרבעון המקביל.

פעילות הזיקוק של פז הציגה ברבעון הראשון הפסד מדווח של 179 מיליון שקל. פעילות הקמעונות והסחר הציגה רווח מדווח של 35 מיליון שקל, או רווח מתואם של 63 מיליון שקל, כאשר ההפרש ביניהם נובע מנטרול הפסד בגין גידור עסקאות הגנה על מלאי.


התפצלות לאחר סכסוך מתוקשר

רשת סופר יודה החלה את דרכה ב-2013, לאחר פיצול בין הבעלים הנוכחי יהודה גואטה ושותפו דאז יוסי ראובני, שהחזיקו בשותפות במותג "סופר באבא" ברחוב ירמיהו בת"א. כתוצאה מסכסוך מתוקשר וקשה בין השניים, שכלל הליכים משפטיים, התפצל הסופרמרקט לשתי חנויות.

כיום סופר יודה נמצאת בבעלותו המלאה של גואטה ומפעילה כאמור 16 סניפים לצד מכירות אונליין. השנתיים האחרונות היו מורכבות מבחינת הרשת שנחשבת למצליחה ומוערכת בענף. אחד הסניפים החזקים שהפעילה הרשת ברחוב אבן גבירול נסגר בצל מחלוקת על גובה שכר הדירה. בנוסף, לפני כשנה דווח כי הושלכו שני רימוני הלם בהפרש של שבוע לשני סניפים שונים של הרשת. 

עוד כתבות

רוני אינסאז / צילום: כפיר זיו

התחזה למוסלמי, גויס למשמרות המהפכה ונתפס. היום יש לו אימפריה עם 70 סניפים בישראל

רוני אינסאז' גדל בטהרן, גויס למשמרות המהפכה כשהתחזה למוסלמי, ועזר ליהודי איראן מבפנים ● אלא שאז הוא נתפס - וברח לישראל ● חנות הנעליים שפתח עם אחיו בתחנה המרכזית בתל אביב הפכה לרשת SCOOP, עם 70 סניפים בפריסה ארצית ועוד ארבעה בדרך ● כל זה כשהוא מוכר זוג בעשרות שקלים בודדים ● ראיון

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמש"ית מתנגדת להצעת לוין: "פגיעה קשה בציבור"

שר המשפטים יריב לוין מציע לשנות את תקנון הממשלה כך שלא תידרש חוות-דעת משפטית לקידום החלטות והצעות חוק – לרבות חוקים עם משמעות תקציבית ● היועמ"שית גלי בהרב-מיארה: "פגיעה חמורה בשלטון החוק, החלפת משילות בפריצות מסגרות התקציב"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: AP, Charles Rex Arbogast

המניה שלה לא זזה: מה עובר על מיקרוסופט והאם היא תצליח לסגור את הפער

איך קורה שמיקרוסופט, שהייתה מהראשונות לזהות את מהפכת הבינה המלאכותית, מוצאת את עצמה משתרכת מאחורי גוגל ואמזון? ● בין הסיבות: עיכובים קריטיים בפיתוח שבבים עצמאיים, תלות גוברת ב–OpenAI של סם אלטמן וצניחה בנתח השוק של קופיילוט ● האם המודל העסקי המנצח יצליח להציל את המניה המדשדשת?

"המשטר האיראני אכזרי כי אם הוא ייפול הוא יהיה הראשון בתור לנקמה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ישראל תומכת במילציות החדשות ברצועת עזה שמתנגדות לחמאס, המשבר של השלטון באיראן, הסגר של צה"ל בחברון פוגע כלכלית בעיר, והאנטישמיות שסובלים מורים יהודים בארה"ב • כותרות העיתונים בעולם

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

חגיגות פתיחת 2016. חזרה שהיא מקלט / צילום: Reuters, Darren Ornitz

הטרנד שלא מפסיק ברשתות: איך שוב הגענו ל-2016

בוודאות נתקלתם בטרנד שמחזיר את 2016 לפיד שלכם: תמונות מלפני עשור, פילטרים ישנים, ותחושה מוזרה של "כבר היינו פה" ● זה לא סתם געגוע נוסטלגי אלא ניסיון אנושי לברוח מהעומס של חדשות רעות, פוליטיקה וחששות מבינה מלאכותית

עלי חמינאי / צילום: ap

ליל דמים באיראן: הערכה שאלפים נרצחו תוך שעות בתחילת החודש

גורמים בישראל: בלילה אחד אלפים נרצחו בידי המשטר באיראן, טבח בממדים שקשה לדמיין ● צה"ל תקף מחבלי חיזבאללה בדרום לבנון ● בתוך הקו הצהוב ובאופן מסודר: כך תומכת ישראל במיליציה של חוסאם אל-אסטל ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● חטיבה 7 השלימה השמדת תוואי תת-קרקעי באורך של כ-4 ק"מ בדרום רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

האמריקאים צוברים כוחות באזור, בישראל מעריכים: הם יתקפו באיראן

חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו: על רקע המתיחות - מבטלים את הטיסות לתל אביב והאזור ● דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו ● אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ● דיווחים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חגיגה בבנקים: כמה הכניסו להם העמלות במחצית הראשונה של 2025?

החגיגה בבורסה מנפחת את עמלות ניירות הערך בבנקים: דוח הפיקוח על הבנקים מגלה כי ההכנסות מהעמלות שגבו הבנקים ממשקי בית ומעסקים קטנים בששת החודשים הראשונים של 2025 הסתכמו ב-3.1 מיליארד שקל

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש. האוכלוסייה צפויה לגדול פי ארבעה / צילום: צילום מסך יוטיוב

המועצה שתצמח פי 3, והעיירה שתגדל מפנינת יוקרה לעיר קטנה: היישובים שבדרך להפוך למרחבים אורבניים

בית דגן הסמוך לנתב"ג ובני עי"ש שליד אשדוד הם שני יישובים כפריים קטנים למדי, אשר צפויים להתרחב בצורה משמעותית מאוד בשנים הקרובות ● הם לא היחידים: כחלק ממגמת הצמיחה המתוכננת בישראל עד שנת 2040, יישובים רבים צפויים לשנות את פניהם ● גלובס בודק איך שינוי שכזה צפוי להשפיע

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

ביקוש גבוה ברשתות. מבחר פוסטים של אספני דמויות ''חברים'' / צילום: צילומי מסך מפייסבוק

מי הם ה"קידולטס", ולמה הם מסתערים על הבובות של "חברים" במקדונלד'ס

מבוגרים וצעירים בגילאים שונים עסוקים כרגע בדבר אחד: השלמת סדרת הדמויות של כוכבי הסדרה "חברים", שמוענקות במתנה עם ארוחה במקדונלד'ס - ומוכנים גם להשקיע בכך מאות שקלים ● מומחים מסבירים מאיפה מגיע הטרנד, ולמה הוא תפס כל־כך

מיכאל קלמן וערן גריפל / צילום: נטי לוי, גיא חמוי

אלו שני הבכירים הנוספים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות

ערן גריפל ומיכאל קלמן נחקרו ביום רביעי השבוע בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" של ההסתדרות וסוכן הביטוח עזרא גבאי ● במשטרה אומרים כי מנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

שבוע המסחר ננעל בעליות: ארית בלטה, ומה עשתה רמי לוי נדל"ן

המסחר בת"א ננעל בעליות ובשיאים חדשים: מדד ת"א 39 עלה בכ-0.3%, ת"א 90 קפץ בכ-1.2% ות"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● לאחר הדוחות של אינטל אמש, מניות השבבים הדואליות הגיבו בירידות ● החוזים העתיידים על וול סטריט נסחרים בירידות קלות ● המסחר באירופה במגמה מעורבת: הקאק יורד בכ-0.3%, הדאקס מוסיף לערכו כ-0.1% ● באסיה ננעל המסחר בעליות ● הזהב מתקרב לרף של 5,000 דולר ● אינטל צוללת ביותר מ-13% במסחר המוקדם

רכב צה''לי בדרך לכיוון הגבול עם עזה / אילוסטרציה: Associated Press, Ohad Zwigenberg

אחרי זינוק של 100%: בעל השליטה בפמס מכר מניות בעסקת ענק

בעל השליטה בחברת מוצרי המיגון ניצל את הזינוק במחיר המניה כדי למכור נתח של 15% בחברה הביטחונית; גם לאחר המהלך ימשיך להחזיק במעל מחצית מהמניות

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית, חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות, אך הוא עלול להתרחב אם אי-היציבות במזרח התיכון תימשך

משקאות חורף מתובלים בפטריות בפילוסופ / צילום: נועם שלף

המבורגר מהמשובחים שבאו אל פינו: המסעדה הוותיקה חוזרת בגרסת דיינר

בית קפה שמארח הופעות, מוזיאון לאופנועים נדירים, מסלול פראי ומרחיב נפש ומסעדה ותיקה בגרסה עדכנית • ביקור בגושרים ובדפנה

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב? / צילום: AI

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב?

היכן בגופו של חזיר היבלות נמצאות היבלות, מהו הענף העתיק ביותר במתמטיקה, ואיך נקרא החלק הירוק בתות שדה? ● הטריוויה השבועית

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: Reuters

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות