גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה חברת הדלק פז מחפשת ברשת המינימרקטים התל אביבית

מחזור המכירות השנתי של הרשת התל אביבית, הפועלת באמצעות 16 סניפים, מוערך ב-250-300 מיליון שקל, ושווייה בעסקה עשוי לעמוד על כ-130 מיליון שקל

ניר שטרן/ צילום: כדיה לוי
ניר שטרן/ צילום: כדיה לוי

חברת האנרגיה פז בדרך לעסקה ראשונה בתחום הקמעונות בעידן המנכ"ל החדש ניר שטרן, כחלק ממימוש אסטרטגיה של חיזוק הזרוע הקמעונית כחלופה לפעילות הזיקוק  הנחלשת שלה.

פחות משנה לאחר שחברת האנרגיה הציבורית בחנה אפשרות לרכוש את השליטה בקבוצת קמעונות המזון יינות ביתן, שנקלעה לקשיים, מנהלת פז מו"מ לרכישת רשת קמעונות המזון התל אביבית סופר יודה, מידי המייסד יהודה גואטה. מחזור המכירות השנתי של הרשת, הפועלת באמצעות 16 סניפים, מוערך ב-250-300 מיליון שקל, ושווייה בעסקה עשוי לעמוד על כ-130 מיליון שקל.

כבר היום מחזיקה פז בפעילות קמעונות ענפה באמצעות רשת תחנות התדלוק וחנויות הנוחות שלה. החברה מפעילה 241 סניפים של המותג yellow, עם מחזור מכירות שעומד על כמעט מיליארד שקל בשנה. כלומר, ככל שהעסקה עם סופר יודה תתממש, היא צפויה להגדיל את מחזור המכירות הקמעוניות שלה בקרוב ל-30%. מדובר בכניסה ראשונה של פז לתחום פעילות של סופרמרקטים שאינם חנויות נוחות, ושיפור כוח הקנייה ותנאי הסחר. כיום פז מפעילה חלק מחנויות הנוחות בעצמה, כשהיתר מופעלות על-ידי זכיינים.

בדומה לסניפי yellow של פז, גם הסניפים העירוניים של סופר יודה - הפועלים 24 שעות ביממה גם במהלך סוף השבוע ובחגים - וגם חלק ניכר מהמחזור שלה, לפי הערכות כ-30%, מגיעים מפעילות בסופי שבוע. כמו כן, גם רמות התמחור של השתיים דומות יחסית, במובן זה שהן יקרות יותר ממרבית החנויות לאור הפעלתן בשבת, וזאת בדומה לרשת AM:PM (שבבעלות רשת תחנות הדלק דור אלון) ולטיב טעם בעיר.


המגעים עם ויקטורי לא התממשו

כבר תקופה ממושכת שסופר יודה נמצאת על המדף ומחפשת רוכש. לפני כשנה דיווחנו כי ויקטורי בניהול אייל רביד בוחנת אפשרות לרכוש אותה, אולם המגעים לא התקדמו, וזאת למרות הרצון של ויקטורי להתרחב. החנויות של ויקטורי אינן פועלות בשבת, וזו ככל הנראה הסיבה המרכזית שהיא ירדה מהפרק. 

כאמור, פז סימנה עוד בתקופתו של המנכ"ל הקודם יונה פוגל את הכיוון האסטרטגי שלה - כניסה לתחום הקמעונות באמצעות הניסיון לרכוש את השליטה בקבוצת יינות ביתן. נראה כי בכוונת מחליפו, שטרן, לשים דגש על תחום הקמעונות, אבל בהיבט אחר - של רכישה משלימה, כלומר לא סל הקניות המרכזי שהצרכנים רוכשים אחת לשבוע, אלא קניות משלימות של מוצרים על הדרך. נושא המזון הטרי לצריכה ביתית, כמו גבינות, פירות וירקות ובשר נחשב חלש יחסית בסניפי yellow, בעוד שסופר יודה מחזיקה אצלה מחלקות כאלה.

ככל שפז אכן תשתלט על סופר יודה, ההערכות הן כי תיקח את המושכות לידיה, ותנהל את הרשת בעצמה. פז גם תידרש לקבל החלטה האם לשמר את המותג סופר יודה, שנחשב למותג חזק יחסית בת"א, או, למזג אותו תחת השם yellow.

כמו כן, אם וכאשר תושלם עסקה בין סופר יודה ובין פז, תידרש החברה להתמודד עם אתגר השבת. כיום, הפעלת חנויות נוחות בתחנות דלק בשבת נחשבת לסטטוס קוו עבור חלק ניכר מהדתיים, ונתפסות כסוג של קונזצנוס. ואולם, לעומתן, חנויות כמו סופר יודה, טיב טעם ו-AM:PM הינן שנויות במחלוקת, וכבר נעשו ניסיונות שונים להגביל את פעילותן.


מחזקת את הזרוע הקמעונאית

קבוצת האנרגיה פז נסחרת בבורסה לפי שווי של כ-2.7 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה איבדה יותר מ-40% מתחילת השנה על רקע משבר הקורונה. פז, המתנהלת ללא גרעין שליטה ושאת פעילותה מובילים המנכ"ל שטרן והיו"ר אברהם ביגר, כבר הצהירה כי היא מעוניינת לחזק את הזרוע הקמעונית שלה ואת הנתח של זו בכלל הפעילות. זאת הן מכיוון שמדובר בפעילות שנחשבת לרווחית ביחס ליתר הפעילויות שלה, והן כדי להתמודד עם פגיעה חריפה בפעילות זיקוק הדלקים שלה, בין היתר על רקע השינויים הטכנולוגיים והחלופות.

קריסת מחירי האנרגיה בעולם ברבעון הראשון של 2020, בעקבות התפרצות משבר הקורונה, הובילה להפסדים כבדים במגזרי זיקוק הדלקים של פז, שהציגה בו הפסד של 97 מיליון שקל (לאחר הפסד של 262 מיליון שקל בשנת 2019 כולה).

בפז ציינו כי התפשטות נגיף הקורונה החריפה את הירידה במרווחי הזיקוק, במחיר הנפט ובכמויות המכירה של בית הזיקוק באשדוד הנמצא בשליטה. כאמור לפז יש רגל משמעותית נוספת בדמות חטיבת הקמעונות והסחר (קו"מ), שכוללת את תחנות התדלוק וחנויות הנוחות (yellow). לדברי החברה, בחטיבה זו חלה ירידה משמעותית בהיקפי מכירת הדלקים - החל מן המחצית השנייה של חודש מרץ ובחודשים אפריל-מאי 2020. עם זאת, רשת yellow שמרה על היקף מכירות גבוה, בדומה לרבעון המקביל.

פעילות הזיקוק של פז הציגה ברבעון הראשון הפסד מדווח של 179 מיליון שקל. פעילות הקמעונות והסחר הציגה רווח מדווח של 35 מיליון שקל, או רווח מתואם של 63 מיליון שקל, כאשר ההפרש ביניהם נובע מנטרול הפסד בגין גידור עסקאות הגנה על מלאי.


התפצלות לאחר סכסוך מתוקשר

רשת סופר יודה החלה את דרכה ב-2013, לאחר פיצול בין הבעלים הנוכחי יהודה גואטה ושותפו דאז יוסי ראובני, שהחזיקו בשותפות במותג "סופר באבא" ברחוב ירמיהו בת"א. כתוצאה מסכסוך מתוקשר וקשה בין השניים, שכלל הליכים משפטיים, התפצל הסופרמרקט לשתי חנויות.

כיום סופר יודה נמצאת בבעלותו המלאה של גואטה ומפעילה כאמור 16 סניפים לצד מכירות אונליין. השנתיים האחרונות היו מורכבות מבחינת הרשת שנחשבת למצליחה ומוערכת בענף. אחד הסניפים החזקים שהפעילה הרשת ברחוב אבן גבירול נסגר בצל מחלוקת על גובה שכר הדירה. בנוסף, לפני כשנה דווח כי הושלכו שני רימוני הלם בהפרש של שבוע לשני סניפים שונים של הרשת. 

עוד כתבות

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

משהו לא טוב עובר על אחת הכלכלות הגדולות במזרח, וההשלכות לא ייעצרו שם

שוב פותרים משבר בלי לתכנן הלאה ● מה פרסם האוצר בלי להתכוון ● ואיתותים מדאיגים מיפן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בשורה לחוסכים / אילוסטרציה: Shutterstock

העברות כספים בשוק הגמל: אנליסט, מיטב ומור בצמרת המגייסים. ומי איבד הכי הרבה?

בית ההשקעות מיטב ממשיך להתקרב לאלטשולר שחם מבחינת היקף הכספים המנוהלים, מור מסמן ציון דרך וחוצה שווי נכסים בגמל של 100 מיליארד שקל ● אוקטובר היה החודש שבו איבד ילין לפידות הכי הרבה כספים למתחריו מעולם - 703 מיליון שקל

מטה בזק בחולון / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר

אחרי הפרידה מבזק: מה יעשו יבואן תרופות וקרן זרה עם מניות בשווי 2 מיליארד שקל

סיבוב רווחי במיוחד הסתיים במימוש יתרת מניות השליטה בקבוצת התקשורת שהחזיקו קרן סרצ'לייט ודוד פורר, תמורת כ־2.7 מיליארד שקל ● עם קופת מזומנים תפוחה יידרשו כעת בעלי ביקום לבחור בין דיבידנד, מכירת החברה או רכישה חדשה ● ומה יקרה לבזק שנותרה ללא שליטה?

מנכ''ל ביג חי גאליס (מימין) ומנכ''ל טרמינל X ניר הורוביץ (משמאל) / צילום: יח''צ

בהשקעה של מיליון שקל: מותג האופנה פתח לראשונה חנות פיזית

אחרי חמש שנות פעילות, מותג האופנה‑אקטיב לנשים STRONGFUL מבית טרמינל X פתח חנות במתחם ביג פאשן גלילות ● חברת One Digital Marketing ערכה אירוע בנושא הטרנדים הדיגיטליים של 2026 ● וגם: אלו הזוכים בפרס רוטשילד ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"אתם גיבורים": שורדי השבי פגשו את טראמפ בבית הלבן

דוברת ראש הממשלה לתקשורת הזרה אמרה כי בישראל ישנה ציפייה שהאמריקאים ישמרו על היתרון האיכותי של צה"ל, למרות העסקה הצפויה עם הסעודים ● בדרך לסבב נוסף בלבנון? העלייה בהיקף התקיפות, והחשש בישראל ● חודשו החיפושים אחר החללים החטופים: משלחת חמאס חצתה את הקו הצהוב ● משרד החוץ הצרפתי גינה את התקיפות הישראליות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

חזית המדע / צילום: Shutterstock

מחקר על מאות מיליוני תאי זרע מערער על אחד מעקרונות היסוד של האבולוציה

חוקרים מאוניברסיטת חיפה, הטכניון ואוניברסיטת גאנה גילו שבניגוד לתפיסה המקובלת כיום במדע, מוטציות גנטיות אינן אקראיות וייתכן שהן מושפעות מתהליך של למידה ● יכולות להיות לזה השלכות על האופן שבו נתגונן מפני מחלות בעתיד

מיצב אמנות המציג את הנשיא דונלד טראמפ וג'פרי אפשטיין מחזיקים ידיים, המוצב סמוך לקפיטול / צילום: ap, Jose Luis Magana

הנשיא טראמפ חתם על שחרור מסמכי ג'פרי אפשטיין

אחרי שהקונגרס העביר חוק שיחייב לפרסם את כל החומרים של העבריין המורשע - הנשיא חתם עליו כפי שהבטיח ● טראמפ הצהיר על כך ברשת Truth ותקף את המפלגה הדמוקרטית: "השתמשו בסוגיה כדי להסיח את הדעת מההצלחות שלנו, האמת תתגלה בקרוב" ● הוא טען כי כבר הורה להעביר כ-50 אלף עמודים מהמסמכים לקונגרס - ועקץ את ביידן: "לא העביר אפילו קובץ או עמוד אחד"

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

לפי שווי של מיליארד ש': קרן אמריקאית רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של עומר אדם, מאור מלול ונסים גאון

קרן ההשקעות האמריקאית BGA רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של היזמים מאור מלול, נסים גאון ועומר אדם ● לפי ההערכות, העסקה מגלמת לחברה שווי של מיליארד שקל ותאפשר לה לרכוש קרקעות נוספות ולהתרחב לפרויקטים נוספים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

עם תמיכה מוורן באפט: הענקית שהפכה למניה הלוהטת בוול סטריט

השבוע השיקה גוגל את הגרסה החדשה של מודל ה־AI שלה ג'מיני 3, והבטיחה ביצועים משופרים ● ההשקה מצטרפת לצמיחת יחידת הענן, דוחות חיוביים והתפזרות העננה הרגולטורית שריחפה מעליה ● המניה במגמת עלייה ונראה שאחרי המשבר, החברה חוזרת למרכז העניינים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט; נאסד"ק ירד ב-2.2%, אנבידיה ב-3%

"יש בועה, אבל אל תמכרו", אומר מייסד ברידג'ווטר, ריי דאליו ● וולמארט זינקה ב-6%, תצטרף למדד נאסד"ק בקרוב ● הפתעה במספר המועסקים החדשים בארה"ב, 119 אלף, אך שיעור האבטלה הוא 4.4%, שיא של כמעט ארבע שנים ● הביטקוין, נפל ביותר מ-4% וירד מתחת ל-87,000 דולר לראשונה מאז אפריל

משרדי רשות ניירות ערך בגבעת שאול בירושלים / צילום: ויקיפדיה

נאמני חברת הנדל"ן שקרסה: "היזם הוביל לנזק של 180 מיליון שקל"

חקירת הנאמנים העלתה כי עו"ד יאיר פנחסי, היזם של קבוצת אוורסט שממנה צמחה פרסונל, מכר את החברות לבעלי השליטה הנוכחיים אלון מורן ואלישי להב כאשר הן בחדלות פירעון ובגירעונות כבדים ● קבוצת ההתחדשות העירונית מצויה תחת חקירה וחייבת 500 מיליון שקל למשקיעים ● עורל דינו של פנחסי: "הוא מכר את החזקותיו שנים לפני הקריסה"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שהציגה זינוק של מעל 40% ברווח הנקי, וזו שהעלתה תחזית

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● עלבד דיווחה על זינוק של 42% ברווח הנקי ● ריט 1 הודיעה על עלייה של 8% ב-NOI והעלתה את תחזיתה ל-2025 ● וחילן דיווחה על עלייה של כ-14% ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ● אלוט עקפה את תחזית הרווח של האנליסטים בפער, והמניה מזנקת

ציקי קורלנד-פוקס / צילום: שלומי גבאי , באדיבות וואלה חדשות

מנהל החברה הציג מצגים כוזבים וזייף מסמכים – ויפצה את המשקיעה במיליוני שקלים

הקרן הצ'כית KKCG תבעה דרך הזרוע הבינלאומית שלה בישראל ספרינגטייד את חברת הסייבר ביו נקסוס שייסד וניהל ציקי קורלנד-פוקס, לאחר שלטענתה הגישה לה דוחות כספיים מזויפים והציגה מצגי שווא • בית המשפט קבע כי התובעת זכאית לפיצוי חריג של מלוא סכום התביעה, 17.3 מיליון שקל

משרדי פאלו אלטו במגדל אלון 1, ת''א / צילום: טלי בוגדנובסקי

פאלו אלטו הציגה ירידה ברווח הנקי, והודיעה על רכישה חדשה בגובה מעל 3 מיליארד דולר

חברת אבטחת הסייבר דיווחה על צמיחה דו‏־ספרתית בהכנסות, אך הרווח הנקי ירד לעומת הרבעון המקביל, והמניה נפלה במסחר המאוחר בוול סטריט ● לצד הדוחות, פאלו אלטו הודיעה על רכישת חברת אבטחת המידע Chronosphere תמורת 3.35 מיליארד דולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

היקף המכירות ירד בכ־33%: דוחות דמרי ממחישים את המשבר העמוק בענף המגורים

בדוחות לרבעון השלישי ציינה דמרי כי מכרה כ־51% מהדירות "בתנאי מימון מיטיבים" – אך היקף המכירות מתחילת השנה הסתכם ב־536 דירות, לעומת 805 בתקופה המקבילה אשתקד • ולמרות זאת, הרבעון השלישי הוא המוצלח ביותר של החברה השנה מבחינת היקף מכירות, וגם הרווח הנקי הוסיף לעלות

לפני המלחמה עם איראן: פגישות סודיות של מדעני גרעין ברוסיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: רוסיה ניסתה לסייע לאיראן בפיתוח נשק גרעיני, גרמניה נמנעה לראשונה בהצבעה על המשך מימון אונר"א, ובצרפת חוקרים את ה-AI של מאסק בחשד להכחשת שואה  ● כותרות העיתונים בעולם 

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

מסמך האוצר חשף בטעות: הכנסות המדינה יקפצו השנה ב־33 מיליארד שקל

התחזית נחשפה בדוח החודשי של החשב הכללי - ומציגה עודף של 12 מיליארד שקלים בהכנסות, לצד ירידה אנומלית בצמיחה ● ההכנסות ב־2026 צפויות לגדול משמעותית

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

משפט אחד של ג'נסן הואנג הפך לחלוטין את הסנטימנט ברחבי העולם. מה עומד מאחוריו?

דוח שובר שיאים, עוצמת ביקושים שלא נרגעת ושרשרת עסקאות ענק - אנבידיה הפכה את הסנטימנט בשווקים, והאנליסטים לא הסתירו את ההתפעלות ● בלילה אחד החששות הפכו לאופוריה: "יש הרבה דיבורים על בועת AI. מהזווית שלנו, אנחנו רואים משהו אחר לחלוטין", אמר המנכ"ל הואנג

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ירידה בתוצאות צים ברבעון השלישי; איך מתמודדים בחברה עם טענות בעלי המניות?

חברת התובלה הימית דיווחה על הכנסות בגובה 1.78 מיליארד דולר ועל רווח נקי של 123 מיליון דולר ● בימים האחרונים, נרשמו מאבקים בין החברה וחלק מבעלי המניות, באשר להרכב הדירקטוריון שלה ● יו"ר החברה יאיר סרוסי: "כל חברות הספנות נסחרות בדיסקאונט, אך עדיין, אנו ערים לנושאים של ערך החברה ורווחיות שלה"

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים / איור: גיל ג'יבלי

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים וחושף את המעסיקים לעיצומים של מיליוני שקלים

תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות, שנועד לשפר את ביטחון המידע בארגונים, נכנס לתוקף באוגוסט האחרון, והטיל חובות נרחבים כמעט על כל ארגון במשק ● בינתיים לא ננקטו עיצומים כספיים נגד אלה שלא הטמיעו אותו, אך ברשות להגנת הפרטיות מעריכים: זה יקרה ממש בקרוב ● איך להיערך?