גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טלי אנגור: ״האבחנה של בתי ריסקה אותי, אבל התגברנו עליה ביחד״

טלי אנגור עבדה שנים רבות כרוקחת וככימאית מוערכת. לאחר שבתה הקטנה אובחנה על הרצף, פיתחה אנגור שיטה טיפול ייחודית מתחום הרפואה המשלימה לטיפול בתסמיני אוטיזם: השלמת חוסרים תזונתיים, בהתאמה לבעיות מטבוליות באמצעות תוספי תזונה ● "כשהבת שלי אובחנה החלטתי שאעשה הכול כדי למצוא את הדרך לעזור לה", היא אומרת ● "אני שמחה שהשיטה שפיתחתי עשויה לסייע גם לילדים אחרים המאובחנים על הרצף"

״תוספים המותאמים אישית לכל ילד״. טלי אנגור / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
״תוספים המותאמים אישית לכל ילד״. טלי אנגור / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה מטעם טלי אנגור

לטלי אנגור היו חיים נוחים ושגרתיים: אנגור עבדה כרוקחת וכימאית בעלת ניסיון וידע רב, וגידלה את ילדיה בלי הרבה דאגות. אלא שאז, תמונת המצב השתנתה ובתה הצעירה, אגם, החלה להראות סימנים יוצאי דופן. "זה התחיל כשהיא הפסיקה ליצור קשר עין", נזכרת אנגור. "באותו הזמן, אגם חדלה לשחק עם אחותה, וזו כבר הייתה נורה אדומה רצינית מבחינתי. ממצב של חברות הכי טובות הן הפכו לזרות". גם הרגלי התזונה של אגם השתנו ללא היכר: "מילדה שאוכלת הכול, היא הפכה לילדה בררנית שרק מעוניינת בביסקוויטים ובפסטה. השיא היה כשהחלה לנסות לאכול נייר טואלט. רק בדיעבד הבנתי שמדובר בתסמין מוכר בקרב ילדים שסובלים מאוטיזם המכונה בספרות 'תסמונת פיקה'. הכוונה היא ללעיסה או אכילת חומרים בלתי אכילים, הנובעת ממחסור באבץ ובברזל". אנגור החליטה לגשת עם אגם לאבחון, שאישש את החשדות שלה: אגם אכן נמצאה על הרצף האוטיסטי.

מיד תבינו כיצד החוויה האישית של אנגור, הובילה אותה לפיתוח שיטה ייחודית לטיפול בתסמיני אוטיזם. אבל רגע לפני שנדבר על הטיפול, בואו ננסה להבין רגע על מה זה בדיוק אומר להיות ילד הלוקה באוטיזם. אנגור: "אוטיזם היא הפרעה התפתחותית-נוירולוגית הכרוכה בהיבטים רבים הקשורים בהתפתחות הילד. הפרעה זו עשויה לגרום לקשיים ביצירת אינטראקציה חברתית, תקשורתית, ולפגיעה קוגניטיבית ושפתית. המונח 'על הרצף' למעשה מתאר מנעד רחב של תסמינים אותם כל ילד חווה באופן שונה וייחודי. כך למשל, ילדים המאובחנים על הרצף האוטיסטי עלולים להימנע מיצירת קשר עין, לסבול מקשיי שפה ודיבור, להתקשות בהבעה רגשית ואף לסבול מהפרעות אכילה".

"איתור תהליכים מטבולים לקויים וחוסרים תזונתיים" / צילום: אלון לוי

״הפרשה ההיא״

למעלה מעשור וחצי אחורה: שנת 2003 פרשת רמדיה. באותה השנה אושפזו בארץ מספר פעוטות במקביל, אשר סבלו מבעיות נוירולוגיות קשות. רק לאחר תחקיר מעמיק של משרד הבריאות, התברר כי התינוקות ניזונו מפורמולת מזון אשר היצרן, בניגוד לנדרש, לא הוסיף לתרכובת המזון ויטמין B1 (תיאמין), המסייע בייצור של מוליכים עצביים בגוף. כך, כתוצאה מהמחסור המתמשך בוויטמין, התינוקות סבלו מנזקים נוירולוגיים קשים שהתבטאו בפיגור, אפילפסיה, עיכוב התפתחותי ואף מוות.

כשטלי אנגור חזרה עם ביתה מהאבחון, היא נזכרה בפרשה. התובנה שקיים קשר בין תסמינים נוירולוגיים למחסור ברכיב תזונתי כדוגמת ויטמין B1 (תיאמין), גרמה לה לנסות למצוא את הקשר גם בין תסמיני האוטיזם לבעיות מטבוליות שונות וחוסרים תזונתיים.

בשלב זה, החליטה אנגור לגשת עם אגם לבדיקות מעבדה מקיפות שכללו: בדיקות צואה, בדיקות שתן ובדיקות דם מקיפות, שרובן כלל אינן מתבצעות במסגרת קופת החולים. תוצאות המעבדה אכן העידו על כך שאגם סובלת מתהליכים מטבולים לקויים, וממחסור חמור ברכיבים תזונתיים רבים בפרמטרים מעבדתיים כדוגמת Pyridoxal phosphate, Methylcobalamin ואבץ.

מבעיה לפתרון

לאחר קבלת תוצאות המעבדה, טלי אנגור החליטה להשתמש בידע שרכשה ככימאית וכרוקחת, ובנתה עבור אגם תכנית טיפול המבוססת על השלמת החוסרים התזונתיים באמצעות תוספי תזונה, בהתאמה לבעיות המטבוליות שהתגלו בבדיקות המעבדה. אגם החלה ליטול ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו, שהותאמו לה לפי המפה הביוכימית האישית.

תוך מספר חודשים, אנגור החלה להבחין בשינוי עצום שחל באגם: קשר העין חזר להיות תקין, התקשורת השתפרה, היא החלה לבטא מילים ואפילו הבררנות באוכל חלפה. כשטלי פנתה שוב לאבחון, שורה של מומחים אישרה פה אחד: אגם כבר לא נמצאת עוד על הרצף.

אנגור לא הסתפקה בכך. היא החלה ללמוד לימודי אוטיזם בגישה אינטגרטיבית ב"מכללת לוינסקי" ולאחר מכן, המשיכה לחקור את העניין ופתחה את מרכז C.A.T, אשר מטרתו לנסות לסייע לילדים נוספים המאובחנים על הרצף האוטיסטי בהתאם לשיטה הייחודית שפיתחה.

טלי אנגור / צילום: אורית ירדן

שיטת C.A.T לטיפול בתסמיני אוטיזם

השיטה שפיתחה טלי אנגור מכונה, Customised Autisme Treatment - C.A.T ומבוססת על הידע המקצועי של אנגור, לצד התבוננות במקרים נוספים שתועדו בעולם אשר טופלו בשיטות דומות.

התהליך מתבצע על ידי השלמת חוסרים תזונתיים באמצעות תוספי תזונה, בהתאם לתוצאות בדיקות מעבדה מתקדמות, לפי המפה הביוכימית של הילד ולפי התסמינים הספציפיים מהם הוא סובל.

כך זה עובד בפועל: לאחר שיחה מקדימה עם הילד והוריו, הילד נשלח לבדיקות מקיפות שכוללות ספירת דם, בדיקת שתן ובדיקות ייחודיות שנשלחות למעבדה בחו"ל. קבלת התוצאות מאפשרת להרכיב מפה ביו כימית רחבה, וכך לאתר חוסרים תזונתיים או תהליכים מטבולים לקויים. לאחר שמתקבלות תוצאות הבדיקות, מותאם לילד פרוטוקול טיפולי ייחודי המפרט את ההשלמה של תוספי התזונה, ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו המומלצים.

הטיפול אורך כחמישה חודשים, ובמהלכו מתבצע מעקב הדוק אחר התקדמות הילד. המעקב כולל ליווי טלפוני, פגישות פרונטליות עם ההורים והילד, מעקב אחר ההתקדמות בכל המישורים: חברתיים, קוגניטיביים, רגשיים, מוטוריים ואיסוף חוות דעת מגורמים שנמצאים עימו בקשר יומיומי, לרבות: הורים, גננות ומטפלים פרא רפואיים. "חשוב לדעת בדיוק אילו תוספים תזונתיים מתאימים", מדגישה טלי אנגור: "לכל ילד מותאמת תוכנית שונה בהתאם לתסמינים המאפיינים אותו ולמפה הביוכימית האישית שלו".

"תסמיני האוטיזם פחתו"

גלית (השם האמיתי שמור במערכת), אמא לעופרי שאובחן על הרצף, התנסתה בשיטה ומספרת: "עופרי סבל מתסמיני אוטיזם ברורים. הוא התקשה מאוד לתקשר ולא יצר קשר עין. לאחר האבחון פניתי לטלי אנגור. כשהגענו אליה, הכנו רשימה של תסמיני אוטיזם מהם הוא סבל, ולאחר מכן טלי הפנתה אותנו לסדרה של בדיקות מקיפות. לאחר 4 חודשים של טיפול, עברנו מחדש על רשימת התסמינים, וחלק ניכר מהתסמינים מתוך הרשימה פחתו לתדהמתי באופן משמעותי, זה פשוט מדהים בעיני".

אנגור: "לא במקום השיטות הקונבנציונליות"

על אף ההישגים המרשימים שהרוקחת והכימאית טלי אנגור טוענת כי הצליחה להשיג באמצעות הטיפול החדשני ועל אף עשרות עדויות וידאו של הורים נרגשים המספרים על השינויים שילדיהם חוו בעקבות הטיפול, חשוב לטלי להבהיר כי השיטה אינה מחליפה טיפול רפואי או התנהגותי ומטרתה להוות רובד טיפלי נוסף. לדבריה, אוטיזם הוא אינה מחלה אלא לקות, ולכן לא נכון לדבר על השיטה במושגים של ריפוי אוטיזם אלא כדרך וניסיון להפחית עד כמה שניתן את התסמינים, באופן שמסייע לילד לממש את הפוטנציאל האישי שלו.

"אין דבר יותר מספק מאשר להשתמש בידע שעזר לבת שלי כדי לעזור גם לילדים אחרים" מסכמת אנגור.

*הכתבה מטעם טלי אנגור

**הבהרה משפטית - אוטיזם אינו מחלה, ומשכך מטרת הטיפול בשיטת C.A.T אינה לרפא אוטיזם אלא לנסות להפחית את תסמיני הלקות בהתאם לעקרונות הרפואה המשלימה. הטיפול אינו בא להחליף ייעוץ רפואי או טיפול תרופתי או טיפול המבוצע על ידי רופא. מטרת המידע השיווקי המופיע בכתבה אינה להוות המלצה לטיפול פרטני, אלא להרחיב את הידע האישי וההבנה הכללית בלבד.

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע