גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלים יושבים על הגדר, והמלונאים בהמתנה: איך תשפיע פתיחת השמיים על התפוסות בחגים

החגים המתקרבים מחזירים את הדילמה הישראלית היכן להעביר אותם, כשהפעם מצטרפת להחלטה האפשרות שחלק מהמדינות ישובו וייפתחו בפנינו ● האם הישראלים ינהרו לחו"ל, או שאולי הם יעדיפו להישאר כאן ● וגם: היכן עדיין נרגיש את המשבר

ישרוטל. הביקוש מתמקד באילת / צילום: רוני בלחסן
ישרוטל. הביקוש מתמקד באילת / צילום: רוני בלחסן

אז איפה אתם בחגים? מחכים שהשמיים יפתחו (כמובן רק לכשתוסר חובת הבידוד לנכנסים לישראל ויותר מדינות יסכימו לקבל ישראלים) ותוכלו לנפוש בחו"ל? או שאולי אתם נשארים בארץ? המלונאים בישראל לא לגמרי מודאגים, כלומר תלוי היכן. ערי הקיט והתיירות הכפרית שנשענות על הישראלים נהנות בהחלט מסגירת השמיים, והערים שנשענות על תיירות חוץ, נאבקות יותר. ואיך כל זה משפיע על המחיר?

"אני לא חש מאוים מפתיחת השמיים משום שכמו בשנים הקודמות יש קהל שרוצה להישאר בארץ", אומר חיים אוחיון, מבעלי מלון גליליון שבפאתי המושבה יסוד המעלה. לפי אוחיון, ביולי-אוגוסט המלון נמצא בתפוסה מלאה. "יש הזמנות לחגים אבל לא ברמה של 100% תפוסה בשלב זה", הוא אומר. בגליליון, בחסות הביקוש הגבוה, רמת המחירים זהה לזו של שנה שעברה "למרות העלייה בהשקעה בכוח האדם ליישום התו הסגול".

את השוני ירגישו בתל אביב ובירושלים

גם סמנכ"ל השיווק והמכירות בישרוטל נחום קרה, פחות נרגש מפתיחת השמים "בחגים אנחנו תמיד אנחנו מלאים וכך יהיה גם השנה. גם כשיש טיסות לחו"ל הישראלים באים למלונות נופש. את השוני נרגיש בתל אביב ובירושלים שם במועדים הללו יש תיירות נכנסת. ננסה למלא את המלונות שם עם ישראלים".

דרך מחיר?
"הורדנו 20% מהמחיר כדי לחזור לעבוד", אומר קרה, "אבל תוך כדי תנועה עשינו התאמות מחירים כי מה שלא משתנה זה גרף הביקוש וההיצע. מי שקנה את החופשה שלו לאוגוסט ביוני שילם פחות, כפי שמי שיזמין עכשיו לחגים ישלם פחות".

ברשת המלונות פתאל מזהים כי יש עומס בבירורים לחופשה בחגים "אבל עדיין לא המון סגירות".

ההתאוששות האיטית של מלונות תל אביב וירושלים לעומת אילת מסבירה מדוע עד כה רק 63% ממלונות ישראל נפתחו מאז שסגרו דלתות בחודש מרץ האחרון. בערים אלה המלונאים מנסים לשנות גישה ולפתות את האורח הישראלי להגיע לנופש במקום באילת. במלונות בראון למשל, השיקו קונספט פופ-אפ שמנסה להפוך מלון אורבני לעילא למלון לילדים דרך חדרי משחקים ופעילות שבימי השגרה רחוקה ממלונות תל אביב. יעל בידרמן, סמנכ"לית השיווק של הרשת, ציינה כי: "מתחילים לראות התעניינות לחגים. אנחנו מאמינים שהמבצעים והפעילויות ימלאו את המלונות אבל זה לא יהיה קל ובטח שלא דומה לתפוסות של השנים הקודמות, בעיקר של תיירות נכנסת".

מלונאי בתל אביב הודה כי: "המלונות בעיר רחוקים מלהתמלא לקראת החגים. אפילו את אוגוסט קשה למלא. בסופי שבוע אנחנו מלאים, אבל תפוסות אמצע השבוע נמוכות".

גם דני ליפמן, מנכ"ל רשת מלונות אטלס, לא מזהה התעוררות לחגים: "אנשים עוד בעמדת המתנה", הוא פוסק. "עם זאת, אנחנו מזהים שינוי מגמה לפיו באוגוסט הצרכנים כבר מזמינים 2-3 שבועות קדימה ולא מהרגע להרגע".

במלונות היוקרה ממילא ומצודת דוד בירושלים מכוונים לתפוסה של 90% בחגי תשרי "כמו בשנים קודמות". במלונות הללו, שבימי השגרה מארחים בעיקר תיירי חוץ, מזהים "ביקוש גבוה יותר בקהל הישראלי לחגי תשרי. כמו כן, אם בעבר הזמנות בוצעו קרוב למועד החגים, כעת הביקוש התחיל מוקדם מהרגיל". עוד מציינים כי "רמת המחירים לא עלתה לחופשה בראש השנה אולם לגבי סוכות, שהוא חג של תיירות נכנסת בעיקר, רמת המחירים הותאמה לקהל הישראלי, בציפייה לתפוסות גבוהות".

"פחות הזמנות לעומת השנה שעברה"

הביקוש בחלוקה לפי ערים משפיע כצפוי על המחיר. שירלי כהן עורקבי, סמנכ"לית השיווק והמכירות באשת טורס, מציינת כי מחירי החופשה במלונות באילת יקרים גם ב-50%-60% לעומת קיץ 2019. מנגד, מחירי החופשה במלונות תל אביב וירושלים ירדו בשיעור דומה. באשר לחגים אומרת כהן עורקבי כי: "יש פחות הזמנות לעומת השנה שעברה. ישראלים יושבים על הגדר וממתינים עד סמוך למועד החופשה כדי להזמין מלונות בישראל, וגם לאי הוודאות בקשר לפתיחת השמיים יש בזה חלק", עם זאת, היא מציינת כי "אפילו אם השמיים יפתחו כמתוכנן, השנה חו"ל יהיה פחות חזק, ולכן אנחנו צופים שהמחירים לחופשה בישראל יהיו יקרים יותר לעומת השנה שעברה".

יתרון מובנה בחסות קורונה קיבלו מלונות הבנויים כיחידות מפוזרות שמאפשרות מינימום התקהלות. ברשת "מטיילים" כבר אין מקום לראש השנה ולפי בת חן ישועה, מנכ"לית הרשת, ליום כיפור ולראש השנה קשה למצוא חדר פנוי. לצד הביקוש היא מציינת את שיעורי הביטולים הגבוהים "כל חדר נמכר בממוצע 3.8 פעמים, אך הביקוש הגבוה הצליח להביא אותנו לתפוסות מלאות עד אוקטובר".

גם בתיירות הכפרית מקווים שההשתהות בפתיחת השמיים תימשך. לפי דורית אלמליח, מנכ"לית עמותת התיירות ארץ הגליל, "החודשים האחרונים היוו ברכה לתיירות בגליל ולאטרקציות. גם לקראת ראש השנה יש ביקוש גבוה לנופש בגליל העליון. התפוסה עומדת על 80% בדומה לשנים קודמות, כך שמדובר במגמה נמשכת ולא בהכרח בגלל הקורונה. לראש השנה במלונות המשפחתיים כבר קשה למצוא חדרים, אבל אפשר עוד למצוא מקום בחדרי האירוח ובמתחמי אוהלים וקמפינגים". דובי בנארי, מנכ"ל מלון פסטורל בכפר בלום מחזק את דבריה: "לראש השנה אנחנו בתפוסה מלאה. המחיר נשאר זהה לשנה קודמת, 2,300 שקלים לזוג בחצי פנסיון. חגי תשרי במלונות הגליל העליון תמיד השתבחו בתפוסה מלאה. גם השנה, למרות הקורונה (ואולי בגללה) התחזק הביקוש עד כדי תפוסה מלאה כשלושה חודשים לפני ראש השנה".

בתיירות עין גב שליד הכינרת מזהים מגמה דומה עם צפי לתפוסה מלאה וכך גם במלון הגושרים ובכפר הנופש עין זיוון.

גם חובבי הנוף המדברי צפויים למלא את מלונות האזור. לדברי מרב עמית מתיירות הערבה התיכונה, במתחמים הגדולים בצוקים "כבר נרשמה 100% תפוסה. בשאר חדרי האירוח והחאנים עוד אפשר למצוא מקומות".

אנשים מחפשים פחות אינטימיות

האופוריה משתנה כשמדברים על מלונות שבהם הילדים נשארים בבית. לפי מרים הוד, בעלת מלון הבוטיק בית שלום במטולה המיועד לזוגות בלבד, "בתקופה האחרונה המלון היה בתפוסה מלאה אבל דווקא לחג מחצית מהחדרים עדיין פנויים מה שמסביר את ירידת המחירים לחגים לעומת שנה קודמת".

משבר הקורונה וההתנהלות בצל אי ודאות הובילו לכך שביטול חינם צריך להיות חלק בלתי נפרד מהעסקה. ואכן ברוב המלונות האפשרות לבטל היא גמישה: בישרוטל, עד לסוף 2020 ניתן לקבל החזר מלא בביטול עד ארבעה ימים לפני החופשה, במלונות בראון הביטול אפשרי עד 48 שעות לפני החופשה, ובמלונות אטלס אפשר לקבל החזר מלא בביטול של עד 24 שעות לפני החופשה. גילה יעקבי גורביץ', מנהלת תחום תיירות ותרבות ברשות לפיתוח הגליל, מספרת כי מדיניות ביטול גמישה, בטווח של שבועיים עד 24 שעות לפני החופשה - הגדילה את ההזמנות בקרב צימרים ובתי מלון בגליל, בגולן ובעמקים. בגליליון אין אפשרות לקבל החזר כספי אלא לדחות את החופשה למועד אחר והסיבה למדיניות הזו כפי שמנמק אוחיון היא כי "אנחנו מזהים תופעה לפיה כל הזמנה שמבוטלת מיד נתפסת מחדש".

עוד כתבות

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"לא בוטחות בארה"ב לטווח ארוך": המומחית שמסבירה למה מדינות המפרץ לא מגיבות לתוקפנות האיראנית

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

שיגורים לאזורים נרחבים, דיווח על 2 זירות נפילה בגוש דן

גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים