גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכה לתשובה: שופטי העליון תומכים בפסילת תוכנית מגדלי חוף הכרמל

השופטים שדנים בסוגיה הודיע כי בכוונתם לתמוך בעמדת גופי התכנון ואיכות הסביבה, שפסלו את התוכנית לייבש קטעי ים בחוף הכרמל, לצורך הקמת 4 מגדלי מלונאות ● התוכנית מקודמת על ידי חברה בשליטת איש העסקים יצחק תשובה

מגדלי חוף הכרמל / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מגדלי חוף הכרמל / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

שופטי בית המשפט העליון הודיעו כי בכוונתם לקבל את ערעור המדינה כנגד פסק הדין של בית המשפט לעניינים מינהליים בחיפה, מינואר השנה, שהטיל על הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה לדון מחדש בתוכנית מגדלי חוף הכרמל בחיפה. בכך כנראה תם סיפורה של התוכנית היומרנית של יצחק תשובה, לייבש חלקים מרצועת הים שבחוף הכרמל, על מנת להקים בה 4 מגדלים. השופטים הינחו את הצדדים המעורבים - חברת חוף הכרמל נופש ותיירות 89 שבשליטת תשובה, עיריית חיפה, והוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה חיפה, לגבש חלופה צנועה יותר לתוכנית. מטעם החברה נמסר כי היא תפעל למימוש זכויותיה, בין אם בדרך של בנייה בחוף, על קרקע סמוכה, וייתכן גם שהחברה תתבע פיצויים מעיריית חיפה וממוסדות התכנון.

מדובר בתוכנית בת למעלה מ-40 שנה, שכוללת הקמת שורה של מגדלי מלונאות בחוף הכרמל שבחיפה, בגבהים שבין 7 קומות ל-24 קומות. עד כה הוקמו שניים מהם על ידי הבעלים המקוריים. לאחר הקמתם, מכרו אלה את החברה היזמית חוף הכרמל נופש ותיירות 89 בע"מ ליצחק תשובה, שהוא כיום בעל השליטה. בכל העשורים שעברו מאז, קודמה התוכנית המקורית על אש קטנה, כשהמכשולים העיקריים שעמדו בפני מימושה היו הכורח לייבש חלקי ים נרחבים, הביקורת הציבורית שהוטחה בתוכנית, והיחס לאיכות הסביבה והחופים, שהשתנה מאוד בעשורים האחרונים.

ב-2013 דחתה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה חיפה את התוכנית שהגישה לה החברה, לייבוש הים, עקב ליקויים שנמצאו בה, ובמיוחד בתסקיר ההשפעה על הסביבה שצורף לתוכנית . החברה עררה על ההחלטה בפני ועדת המשנה לעררים שבמועצה הארצית לתכנון ולבנייה, וזו החליטה ביוני 2018 לאשרר את החלטת הוועדה המחוזית ולא לאשר את התוכנית. זאת, בין היתר, משום שהיא מיושנת ואינה עומדת בסטנדרטים הסביבתיים החדשים בתחום איכות הסביב, ובחוק שמירת הסביבה החופית שאושר ב-2004.

בעקבות זאת עתרה החברה לבית המשפט לעניינים מינהליים, בבקשה לחזור ולדון בתוכנית, לבטל את החלטת ועדת המשנה לעררים לפסול את תסקיר ההשפעה על הסביבה, ולהוציא צו שיורה למוסדות התכנון לדון בתסקיר לגופו. בא-כוחה של החברה, עו"ד אבי פורטן, טען בעתירה כי בניגוד להחלטות הוועדות, התוכנית שהוגשה אינה סותרת את חוק שמירת הסביבה החופית, וכי תוכנית המתאר החופית ותוכנית המתאר של העיר חיפה מייעדות את השטחים של החברה לסביבה מלונאית ואף מאפשריות לה להרחיב את חוף הים בסמוך לפרויקט.

עוד טען בא-כוחה של החברה כי דחיית תסקיר ההשפעה על הסביבה על-ידי הוועדה המחוזית וועדת המשנה לעררים נעשתה בחוסר סבירות וחוסר מידתיות, שכן התסקיר נעשה על סמך הנחיות של המשרד לאיכות הסביבה, שהוא עצמו פעל מאוחר יותר לפסילת התסקיר.

שופטת בית המשפט לעניינים מינהליים בחיפה בטינה טאובר קיבלה את העתירה והורתה על השבת התוכנית המוצעת והתסקיר שהוגש במסגרתה לדיון מחודש בוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה חיפה. השופטת ביקרה את התנהגות הוועדה המחוזית לאורך השנים ותהתה מדוע לא עשתה דבר, באם סברה כי הפרויקט כבר אינו אפשרי לביצוע עקב השינוי בחוק ובתוכניות המתאר, ואף להפך - המשיכה ללוות את התכנון.

"ניתן להניח אפוא כי ככל שבשלב זה ולאור הוראות חוק שמירת הסביבה החופית, הייתה הוועדה המחוזית מודיעה לעותרת על הפסקת קידומה של התוכנית . הוועדה המחוזית לא פעלה בהתאם, אלא המשיכה יחד עם המשרד להגנת הסביבה ללוות את העותרת בהליכי התכנון, ואלה אף הנחו את העותרת ביחס להגשתו של התסקיר להשפעה על הסביבה", כתבה השופטת בפסק הדין.

המדינה עררה על פסק הדין של בית המשפט לעניינים מינהליים ואתמול נדון התיק בפני השופטים נועם סולברג, מני מזוז וג'ורג' קרא. בא כוח המדינה עו"ד אודי איתן טען בדיון כי משמעות הפסיקה של בית המשפט היא מתן הנחייה לגופי התכנון שלא לשקול שיקולים רלוונטיים בבואם לבחון תוכניות. "החוק הזה (חוק שמירת הסביבה החופית, א"מ) אמור להנחות את מוסדות התכנון ששוקלים את האינטרס הציבורי... וכאן אומרים שהמוסדות צריכים להתעלם מחוק זה".

עו"ד איתן טען כי בניגוד לטיעון של באי כוחה של מדלי חוף הכרמל, תוכניות המתאר שאושרו בחוף הכרמל בשנים האחרונות, אכן כוללים רצועה לנופש ולתיירות, אולם אינם מחייבים את ייבוש רצועת הים, כפי שמעוניינת החברה.

באשר לתלונות של החברה על העיכובים הניכרים שחלו בקידום הפרויקט הגיב עו"ד איתן כי לכל הגורמים, כולל לחברה עצמה, היה חלק בעיכובים. כך למשל, ב-2013 המשרד להגנת הסביבה היתה שלא לקבל את התסקיר.

עוד קרן גולדשמיט שייצגה את הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה חיפה הוסיפה כי תוצאות התסקיר אינן מניחות את הדעת. "יש בעליל חשש לפגיעה בחוף ובמי הים, במקטע שלא תוכנן וכן במקטע מדרום ולא ברור איך הדברים ידורו בכפיפה אחת", אמרה.

בא כוחה של מגדלי חוף הכרמל, עוד אבי פורטן אמר, כי הוועדה המחוזית חיפה "לא פעלה כפי שהייתה צריכה...היא הייתה צריכה לומר בנוגע לתסקיר, אנא בצעו השלמות והיינו מבצעים".

ואולם השופט מזוז ענה לו כי "התסקיר לא נותן מענה לקשיים שהוועדה מוצאת בתוכנית ולא בתסקיר. התסקיר נועד לשרת את התוכנית ולא ההיפך. היא (הוועדה, א"מ) רצתה לבדוק את הפרטים... היא רואה מול עיניה את התמונה הכללית ואומרת 'לילד הזה לא פיללתי'.יש דברים שלא ניתן לתקן אותם. לא ניכנס לכל הפרטים שעלו והוועדה גם הסבירה. זה לא עניין להזיז שובר גלים 2 מטרים, אלא דברים יותר בסיסיים".

סוגיה אחרת היתה עלויות ייבוש הים, שעלולות להגיע למאות מיליוני שקלים ואולי ליותר. בדיונים השונים שהתקיימו עד כה אמרו נציגי החברה, כי על עירית חיפה להשתתף בעלויות הייבוש, שכן מדובר בפעולה שמסדירה לתושבי העיר חוף ים טוב וארוך יותר. על כך אמר השופט מזוז לנציגי החברה כי "בדרך כלל מי שיוזם את התוכנית הוא גם המבצע והמממן שלה, או של הגופים הציבוריים שעומדים מאחוריו. אם אתם לא מבצעים ולא מממנים, בהחלט עולה השאלה, מי שמכם?".

בשלב זה יצאו השופטים להתייעצות, שהתארכה הרבה מעבר למה שתוכנן, ובסופה הודיע השופט סולברג כי בדעתם לקבל את הערעור שהוגש, וכי פסק הדין של בית המשפט לעניינים מינהליים דרוש תיקון. ולאור זאת, המליצו לעורכי הדין של היזמים להסכים לקבלת הערעור, בכפוף לכך שתשמר להם הסמכות להגיש תכנית חדשה ובלבד שזו תעשה לתכלית ראויה וכן כי בית המשפט ימליץ לעירית חיפה ולרמי לקיים מו"מ עם היזמים לבחינת העתקת זכויות הבנייה.

מחברת חוף הכרמל נמסר בתגובה לדיון כי "בית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים הכיר במהלך הדיון בזכויות הקנייניות של החברה במקרקעין ובזכותה לממשן. לשיטת בית המשפט, מצופה מכלל הגורמים להמשיך ולקדם לצד התכנית למימוש הזכויות בקרקע גם את האפשרות לניידן לקרקע חליפית. כמו כן ביקר ביהמ״ש את התנהלותם של מוסדות התכנון אשר מקימה לחברה לכל הפחות זכות לתביעת פיצויים בהיקף של מאות מיליוני שקלים מעיריית חיפה וממוסדות התכנון וזאת בגין רמיסת זכויותיה הקנייניות לאורך השנים. החברה תמשיך לפעול על מנת לממש את זכויותיה בין אם בדרך של בנייה על מקרקעיה או לחילופין על קרקע סמוכה או באמצעות פיצוי כספי". מטעם החברה סירבו למסור, כיצד יגיבו להצעת השופטים.

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, הגיבה באומרה כי "אני מברכת על עמדת בית המשפט העליון. בכך ניתן מעמד משמעותי לשמירה על הסביבה החופית ולהגנה על האינטרס הציבורי. לא נאפשר פגיעה בחופים ונשמור עליהם לטובת הציבור ולעתיד הדורות הבאים".

עוד כתבות

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל מהשבוע הבא ● "KLM תמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות ותבחן מחדש את ההחלטה בהתאם לנסיבות" ● בשלב זה אייר פראנס, השייכת לאותה קבוצת תעופה, ממשיכה לפעול כרגיל

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים לשתי החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא וגל עמית את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, חברת התעופה אל על הרוויחה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ־2024 ● הבונוס לכל טייס בחברה: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה?

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

מה קורה כשהמטפלת של המנוחה טוענת שהייתה ידועה בציבור שלה?

אישה בעלת אמצעים במצב בריאותי מורכב הגיעה להסדר עם אישה נוספת, שעברה להתגורר בביתה וסייעה לה בשירותים יומיומיים - ובתמורה קיבלה מגורים בחינם ודמי כיס חודשיים ● לאחר מותה, המטפלת פנתה לבית המשפט לענייני משפחה וביקשה להכיר בה כידועה בציבור של המנוחה. מה נפסק?

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

אנבידיה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, ובנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75% ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

שמן זית / צילום: דרור מרמור

מהפך: המוצר שמחירו צנח ב-35% - והסיבות

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

מלון בכר האוס בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

רשת פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק תחת COLORS, עם הפנים לחו"ל

פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק שלה תחת השם COLORS ● "המהלך מבטא אמירה דו-משמעית - גם על המגוון האנושי של האורחים וגם צבע חדש לפתאל, שעוסקת בעיקר במותגי נופש", אומרת סמנכ"לית השיווק ● ומה מתכננים ברשת המלונות בהמשך?

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי עפ"י ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים, כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

ג'נסן הואנג בראיון לאחר פרסום דוחות אנבידיה: "השווקים טעו"

שעות ספורות לאחר שאנבידיה היכתה פעם נוספת את תחזיות השוק ופרסמה דוחות כספיים מצוינים וצפי מכירות אופטימי, מנכ"ל החברה, ג'נסן הואנג, שוחח עם אנליסטים והתראיין לרשת CNBC ● על החששות מהיווצרות בועה בשוק שבבי ה-AI, והבטחתו כי הביקוש רק יגבר ככל שהכלים יהיו חכמים יותר

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצללה בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק נפלה במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

סניף בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

לאומי סוגר את חברת ניהול התיקים וידאה ומרחיב את מערך ההשקעות

במסגרת ארגון מחדש שיזם לאומי, תחום ניהול ההשקעות בשוק ההון יועבר למערך ההשקעות בבנק בניהולו של אריאל כהן ● המהלך מתרחש ברקע למהלך אחר שעליו הכריז לאומי בשבוע החולף בתחום המסחר בשוק ההון - קמפיין "לא הרווחתם לא שילמתם"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

נכס של אול-יר בניו יורק / צילום: מצגת החברה

7 חברות כבר קרסו, ומיליארדים ירדו לטמיון. אז למה הטרנד המסוכן בבורסה ממשיך?

מאז החלו הנפקות של חברות נדל"ן מארה"ב בבורסה המקומית לפני כמעט 20 שנה, קרסו כבר שבע מהן, אך גם היום הן ממשיכות להגיע בהמוניהן ולגייס מיליארדי שקלים מהמשקיעים בת"א ● מדוע זה קורה, מי המרוויחים והנפגעים, ומה עושה הרגולטור שמפקח על התופעה? ● כסף בסיכון