גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוסיה אישרה חיסון לקורונה; פוטין: "הבת שלי קיבלה אותו"

ממשל רוסיה אישר את החיסון הראשון בעולם לקורונה ● המוצר עבר עד כה ניסויים המקבילים לשלב 1 בלבד של ה-FDA

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מבקר בביה"ח לחולי קורונה במדינה / צילום: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool, AP
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מבקר בביה"ח לחולי קורונה במדינה / צילום: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool, AP

רוסיה אישרה היום חיסון למחלת הקורונה (Covid-19). כך מסרה ממשלת רוסיה במסיבת עיתונאים היום, בהשתתפות נשיא רוסיה ולדימין פויטן. הנשיא הצהיר כי אחת משתי בנותיו קיבלה את החיסון. זהו החיסון הראשון בעולם המאושר לשימוש מחוץ לניסויים קליניים.

פוטין הצהיר כי "הבוקר, לראשונה בעולם, אושר לשימוש גם באופן לא ניסיוני חיסון לווירוס הקורונה החדש. זהו צעד משמעותי לעולם. בקרוב נתחיל ביצור המוני של החיסון". הוא הוסיף כי החיסון עבר את כל הבדיקות הדרושות. הוא ציין כי בתו סבלה מחום קל אחרי קבלת החיסון, ועכשיו היא מרגישה טוב.

משרד הבריאות הרוסי כבר הצהיר בתחילת אוגוסט, כי החיסון מוכן וניתן יהיה לחסן את כלל האוכלוסייה באוקטובר. זאת למרות שהניסויים הקליניים במוצר עדיין בעיצומם. ייתכן וצוותי הרפואה ועובדים חיוניים יקבלו את החיסון אפילו במהלך החודש הקרוב.

תושב מוסקבה אמר ל"גלובס" כי בקרב המעמד הבינוני-גבוה ברוסיה, ישנה סקפטיות רבה לגבי החיסון, וחבריו אין מתכננים להשתמש בחיסון כשיוצע, אלא רק אחרי שייאסף לגביו מידע נוסף.

38 מתנדבים עברו את הניסוי

החיסון פותח במרכז המחקר הלאומי לחקר מגיפות ומיקרוביולוגיה ברוסיה (Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology) יחד משרד הביטחון הרוסי. ממשרד הביטחון נמסר כי 38 מתנדבים עברו את הניסוי וכולם פיתחו נוגדנים לקורונה. כעת עורך המשרד ניסויים נוספים.

מדובר בניסויים שמקבילים לניסוי שלב 1 של ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית. מספר חברות מערביות (מארה"ב, בריטניה וגרמניה) שהציגו נתונים דומים ל-FDA, ואפילו נתונים מקיפים יותר, התבקשו לבצע ניסוי נוסף ב-30 אלף נבדקים. הניסוי בכמות גדולה כל כך של מתנדבים נועדה לבדוק שהחיסון בטוח, אך גם לוודא כי הוא יעיל. על פי ה-FDA ורוב הרופאים העוסקים בתחום, אין די ביצור נוגדנים כדי להכריע האם החיסון אכן ימנע הדבקה בקורונה.

על פי אתר "בלומברג", החיסון נוסה על חיילים בצבא הרוסי, והוצע ב"מכירה מוקדמת" לאנשי העסקים המובילים במדינה. דובר הקרמלין אמר לאתר ביוני כי "זה כנראה לא יהיה רעיון טוב להשתמש בחיסון לא מאושר על ראש מדינה". מאז לא פורסם מידע חדש על יעילות החיסון, אולם ככל הנראה הוא כבר החל להינתן למשתתפים נוספים בניסוי רחב יותר, שתוצאותיו טרם פורסמו.

החיסון מבוסס על רכיבים מווירוס מסוג אדנו-וירוס שבגרסתו המלאה גורם לזיהומים קלים של מערכת הנשימה. יחד עם רכיבים מווירוס הקורונה. אלכסנדר גינצבורג, מנהל מכון המחקר הלאומי, אמר כי אין סיכון בחיסון משום שהרכיבים הללו לא יכולים להתרבות.

ד"ר אנתוני פאוצ'י, היועץ הבכיר לתחום הקורונה בממשל האמריקאי, ומי שנחשב לשומר היושרה המדעית מול האינטרסים הפוליטיים בממשל ארה"ב, אמר כי "אני מקווה שהסינים והרוסים מתכוונים לבחון את החיסונים שלהם לפני שהם מפיצים אותם כי להגיד שיש לך חיסון לפני שבודקים אותו כמו שצריך, זה בעייתי".

לעומת זאת נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה התנדב כי מדינתו תקבל את החיסון הרוסי והציע את עצמו כמתנדב להזריק את החיסון באופן פומבי, וזאת בתמורה לעדיפות בקבלת מנות חיסון עבור עמו במחיר זול או בחינם, וחיזוק הקשר עם רוסיה.

במקביל לטענתם כי החיסון אינו מוכן לשימוש ולא נבדק כראוי, גורמים אמריקאים ואירופאים טענו כי רוסיה גנבה מידע חיוני בדרוש לפיתוח החיסון. גורמים מממשלתות ארה"ב, בריטניה וקנדה הוציאו הצהרה משותפת, לפיה קבוצה של האקרים רוסים בשם APT29 או Cozy Bear, מנסה לחדור למאגרים בהם נמצא מידע הקשור לפיתוח החיסונים על ידי החברות האמריקאיות. מדובר בגוף מודיעין המחובר לשירות ביטחון הפנים הרוסי וכבר פרץ לשרתים של המפלגה הדמוקרטית בארה"ב לפני בחירות 2016, בהן הפסידה הילארי קלינטון לדונלד טראמפ.

חבר הקונגרס האמריקאי אדם שיף, ראש הוועדה למודיעין בקונגרס, אמר כי הצעדים הללו מונחים ישירות על ידי פוטין שמעוניין לזכות ביוקרה מדעית על ידי הבאת החיסון הראשון לעולם. "עם כלכלה שגודלה עשירית משלנו ויכולות מחקר ופיתוח שהתנוונו מאז נפילת ברית המועצות, לא פלא שפוטין יפנה לגניבה כאמצעי ליצור יתרון לרוסיה על פני מדינות אחרות". ממשלת רוסיה הכחישה קשר לכל ניסיון גניבת מידע לגבי החיסון. המוצר הסופי שלה דומה יותר לחיסון של Cansino הסינית מאשר לחיסונים של המתחרות המובילות מהמערב.

לרוסיה ישנם מניעים נוספים מלבד יוקרה לרצות לחסן את האוכלוסייה במהירות האפשרית. עד היום היא רשמה כ-890 אלף מקרי קורונה רשמיים ו-15 אלף מקרי מוות, כלומר בערך 1 מכל 10,000 איש במדינה מת מן המחלה. מספר המתים היומי ומספר הנדבקים החדשים במדינה נמצא בירידה, אך עדיין מדובר בקרוב ל-100 מתים ביום בממוצע בשבועות האחרונים.

"החלטה מסוכנת ומטופשת"

מספר גורמים מעולם המדע הגיבו בחריפות לפרסום הכוונה לאשר את החיסון ללא ניסויים מקיפים. לדברי פרופ' פרנסואה בלו, ראש המכון לגנטיה באוניברסיטת University College London: "זוהי החלטה מסוכנת ומטופשת. מתן חיסון שלא עבר ניסויים נאותים לאוכלוסיה רחבה, זהו מהלך מנוגד לאתיקה. כל בעיה בחיסון הרוסי תהיה בעלת השלכות איומות גם לבריאות הציבור הרוסי וגם למוניטין של חיסונים באופן כללי".

חוקרים בריטים נוספים שנדרשו לנושא הגיבו באופן חריף פחות, אך בכל זאת שלילי. לדברי פרופ' אלינור ריילי, מומחית למחלות זיהומיות מאוניברסיטת אדינבורו, ישנם תקדימים לשימוש בחיסונים בטרם עברו ניסוי מקיף במסגרת מצבי חירום, למשל במחלת האבולה, אבל במקרים הללו מדובר בהשקה מאוד מצומצמת של המוצר למתחסנים שללא החיסון נמצאים בסיכון רב מאוד, ותוך כדי מעקב אחר השפעות החיסון בקבוצות הקטנות הללו. במקרה של קורונה, היא אומרת, כרגע זה לא המצב. הסיכון לרוב האנשים מקורונה הוא נמוך ולאלה שבסיכון גבוה קיימים אמצעי התגוננות. המצב בהחלט מצדיק פיתוח חיסון, אך לא במחיר של סיכון מיותר לציבור. לדבריה, לא ברור האם הכוונה ברוסיה היא להשיק את החיסון באופן מבוקר לחלק מהאוכלוסיה, או לכלל האוכלוסיה, כ-150 מיליון איש, ללא מעקב נאות.

ד"ר אייפר עלי, מומחה לחקר תרופות באוניברסיטה וורוויק, הוסיף כי "ישנם מקרים נדירים בהם מתן חיסון פוטנציאלי לא מוצלח, עלול לגרום לנזק למערכת החיסון שיחמיר מחלה עתידית או ימנע את היכולת להתחסן בעתיד בחיסון אחר. זו אחת הסיבות שבגללן כל כך חשוב לבדוק את כל חיסון פוטנציאלי באופן נרחב ומעמיק לפני השקתו".

פרופ' דני אלטמן, אימונולוג ב-Imperial College, אמר כי: "כל החברות חשפו מידע על החיסונים שלהן, אך לא המועמדת מרוסיה. המחיר של השקת מוצר לא בטוח או לא יעיל, הוא החמרה עצומה של הבעיות הקיימות שלנו. אנחנו כולנו ביחד בצרה הזו, ואנחנו צריכים לוודא שכולנו מקבלים את החיסון הכי טוב בעולם".

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם