גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צנועה יותר בניסיון השני: מימון ישיר תונפק לפי שווי של פחות ממיליארד שקל

חברת האשראי הצרכני מקבוצת צור שמיר של משפחת שנידמן פרסמה תשקיף לקראת גיוס הון ראשוני של 143.5 מיליון שקל, בהנפקת מניות ואופציות, לפי שווי הנמוך בשליש מזה שתכננה טרם פרוץ משבר הקורונה

חברת האשראי הצרכני מימון ישיר יוצאת לניסיון הנפקה שני בשוק ההון. החברה שבשליטת משפחת שנידמן פרסמה השבוע תשקיף שלפיו תנסה לגייס סכום של 143.5 מיליון שקל בהנפקת מניות ואופציות, שתיעשה לפי שווי של 985 מיליון שקל "לפני הכסף", ו-1.13 מיליארד שקל אחריו.

זאת לעומת שווי של מעל 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף שלפיו ביקשה החברה להנפיק טרם פרוץ משבר הקורונה, בפברואר השנה. החיתוך של כשליש מהשווי בהנפקה מוסבר בפגיעה בעסקיה של מימון ישיר כתוצאה ממשבר הקורונה, שבאה לידי ביטוי כבר בדוחותיה הכספיים לרבעון הראשון.

מימון-ישיר-תוצאות-כספיות

ההנפקה המתוכננת - שדבר קיומה נחשף ב"גלובס" בחודש שעבר - תתבצע בדרך של הצעה לא אחידה למשקיעים מוסדיים, ובמסגרתה יוצעו למשקיעים 76,331 חבילות במחיר של 1,880 שקל. כל חבילה תכלול ארבע מניות במחיר של 470 שקל למניה, ולצדן עוד שלוש אופציות מחוץ לכסף, הניתנות למימוש למניות לפי מחיר של 520 שקל למניה.

לדברי החברה, המחיר האפקטיבי למניה אחת עומד על 367.38 שקל, וזאת בהתבסס על מחיר החבילות שיוצעו למשקיעים ושווי האופציות הנכללות בהן. בנוסף, תרשום החברה למסחר בבורסה גם אג"ח מסדרה ב' בהיקף של 375 מיליון שקל ערך נקוב, שהנפיקה אשתקד לגופים מוסדיים בישראל ושזוכות לדירוג A2 מקומי של מידרוג.

משפחת שנידמן שולטת במימון ישיר דרך חברת ההחזקות הבורסאית צור שמיר  שבשליטתה. טרם ההנפקה המתוכננת, מחזיקה צור שמיר בשרשור (דרך החזקתה בחברה הבת ביטוח ישיר) ב-75% ממניות מימון ישיר. לחברת אלטשולר שחם גמל ופנסיה החזקה ישירה ב-19% ממניות מימון ישיר, ואילו לאומי פרטנרס מחזיקה בשרשור (דרך החזקתה בביטוח ישיר) ב-6% ממניות מימון ישיר. בכוונת מימון ישיר להתקשר עם לאומי פרטנרס חתמים בהסכם חיתום, במסגרתו ייקבע בין היתר כי ההנפקה תובטח בחיתום ביחס ל-25% מניירות הערך המוצעים.

מהתשקיף עולה כי מנהלים במימון ישיר מחזיקים בכ-145 אלף אופציות לרכישת כ-6% ממניותיה, כאשר מתוכן מחזיק המנכ"ל ערן וולף ב-60 אלף אופציות לרכישת כ-2.7% ממניות החברה. וולף גם זכה ב-2019 לשכר ומענקים עבור תפקידו בעלות של כ-3.8 מיליון שקל.

השהתה הלוואות סולו, קיצצה 11% מהעובדים

למימון ישיר שני תחומי פעילות מרכזיים: העמדת הלוואות לרכישת כלי רכב וכן העמדה ושיווק של הלוואות "סולו". בתחום הרכב מעמידה החברה הלוואות לאנשים פרטיים לשם רכישת כלי רכב, וזאת תוך שעבוד הרכבים כבטוחה לפירעון.

תחום ה"סולו" כולל הלוואות לכל מטרה והעמדת הלוואות לרכישת מוצרים ושירותים בבתי עסק ייעודיים. הלוואות אלו אינן מגובות בבטוחה מסוג רכב או דירה, אולם חלקן מובטחות בשטרי חוב.

עקב משבר הקורונה והשפעותיו על הכלכלה הישראלית, השהתה מימון ישיר את ההעמדה והשיווק של הלוואות הסולו, כך שעיקר האשראי החדש שמעמידה החברה כיום הוא למימון רכישת רכבים.

לדברי החברה, בשנים 2017-2019 סיפק תחום הלוואות הרכב יותר מ-90% מרווחיה, ולכן היא לא צופה שלהפסקת פעילותה בתקופה הקרובה בתחום ה"סולו" תהיה השפעה ניכרת על רווחיה.

עם זאת, החל ממחצית חודש מרץ ועד סוף אפריל נפגע משמעותית היקף מכירת כלי הרכב בישראל, בעקבות צעדי הסגר שננקטו בישראל, ובהתאם ירד משמעותית היקף ההלוואות לרכישת כלי רכב שהעמידה החברה. החל מחודש מאי כבר נרשמת התאוששות בתחום זה.

עוד עולה מהתשקיף כי במחצית 2020 צומצם מספרם של עובדי החברה ב-11% ל-481 עובדים נכון לסוף יוני. עיקר הקיצוצים נרשמו בתחומי המכירות, השיווק ומשאבי האנוש.

לאחר תקופה ממושכת של צמיחה ברווחיה, הוביל משבר הקורונה את מימון ישיר להציג הפסד של 28.1 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2020, וזאת בהשוואה לרווח נקי של 34.8 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

החברה מסבירה את המעבר מרווח להפסד ברבעון הראשון בירידה בשווי תיק ההלוואות המיועדות למימוש, עקב עלייה בתשואות איגרות החוב בבורסה בת"א, וכן מעלייה משמעותית בשיעור הפסדי האשראי החזויים של החברה בשל משבר הקורונה. כן ניכרה השפעה של הירידה במדד המחירים לצרכן.

לדברי החברה, בנטרול הירידה בשווי ההוגן של תיק ההלוואות, אשר הינה חד פעמית, היא הייתה רושמת ברבעון הראשון רווח כולל של כ-20 מיליון שקל. "לאור כך שמדובר בהשפעה אשר לאחר הרבעון הראשון קוזזה באופן משמעותי, החברה צופה כי תחזור לרשום רווח נקי החל מהרבעון השני", כותבת מימון ישיר.

יתרת תיק ההלוואות: כ-9 מיליארד שקל

מדוחות החברה עולה עוד כי הכנסותיה (נטו) צנחו ברבעון הראשון ב-59% ל-58.5 מיליון שקל, בעוד שההוצאות בגין חובות מסופקים ואבודים זינקו ב-93% ל-33.8 מיליון שקל. בהנהלת מימון ישיר מעריכים כי בהמשך השנה, עם הגדלת זמינות מקורות המימון וכן גידול בהיקף ביצוע המחאת תיקי ההלוואות, לצד תוכנית התייעלות וחיסכון בהוצאות, היקף העמדת ההלוואות על ידי החברה ישוב לגדול, ובהתאם יירשם שיפור בתוצאותיה.

נכון לסוף מרץ, הסתכם תיק ההלוואות שהעמידה החברה או שיווקה ושעדיין מנוהל על ידה (באופן מלא או חלקי) ב-9.126 מיליארד שקל. יתרה זו משקפת גידול של 17.9% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

יש לציין כי רק 17% מתיק ההלוואות עתידים להיפרע בתוך 36 חודשים, בעוד ש-50% מהתיק בתוך 37-60 חודשים, ואילו היתרה (33%) עתידה להיפרע בתקופה של 61-100 חודשים. במקביל, פועלת החברה גם בתחום של מכירת תיקי הלוואות לבנקים ולחברות ביטוח ופנסיה, ולדבריה מכרה ב-2018 תיקי הלוואות בהיקף כולל של 3.4 מיליארד שקל. 

במקביל, פרסמה החברה דוחות לא סקורים לרבעון השני של 2020, מהם עולה כי היא רשמה בתקופה זו רווח נקי של 26.3 מיליון שקל, המשקף ירידה של 32% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. ההכנסות נטו ירדו ברבעון השני ב-24% ל-113.5 מיליון שקל ואילו ההוצאות בגין חובות אבודים ומסופקים גדלו ברבעון השני ב-33% ל-25.7 מיליון שקל.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי