גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשקעות שמנצחות את הקורונה: גם מניות הציוד הרפואי מספקות את הסחורה

כולם מדברים על הביצועים הפנומנליים של חברות הטכנולוגיה והנאסד"ק, שעלו ב-60% מאז שהתחיל התיקון בשווקים בסוף מרץ ● אבל, האם שמתם לב לכך שמניות חברות הציוד הרפואי עלו בדיוק באותם שיעורים?

בדיקות קורונה של אבוט לבורטוריס / צילום: David J. Phillip, Associated Press
בדיקות קורונה של אבוט לבורטוריס / צילום: David J. Phillip, Associated Press

המירוץ לפיתוח חיסון לקורונה הקפיץ את מניותיהן של חברות התרופות הפועלות במרץ בתחום זה - והזניק אל על את המניות של חברות הביוטכנולוגיה שמשתתפות במאמץ. בעוד שמניותיהן של יצרניות תרופות ענקיות כמו פייזר, אסטרה-זנקה ומרק עלו בשיעורים נאים מהשפל - אך חלקן עדיין בתשואה שלילית מתחילת 2020 - המניות של חברות הביוטק הקטנות יותר העובדות על החיסון, בהן מודרנה, נובה-וקס, אדפטיב ביוטכנולוג'יס, היי ביולוג'יקס ואחרות זינקו במאות אחוזים ולעתים גם באלפי אחוזים.

הסיכון שנוטלים על עצמם המשקיעים במניות אלה עצום. מצד אחד, מדובר בהימור על הצלחה גדולה או כישלון מהדהד, שכן במקרה הטוב, רק אחת מהחברות האלה תצליח לפתח חיסון (גם לא בטוח). מצד שני, חלון ההזדמנויות כאן צר במיוחד - מי שלא תגיע ראשונה לקו הגמר עשויה לרדת את כל הדרך חזרה למטה, ולהסב למשקיעיה הפסדים צורמים.

אולם, ההשקעה בחברות שמרוויחות וינצחו את הקורונה לא חייבת להיות בעלת פרופיל סיכון גבוה כל כך. הדוגמה הבולטת והמרכזית הן חברות הציוד הרפואי. לא רק שהעסקים שלהן יציבים יותר - הן חוות גידול עצום בביקושים, שמשפיע כמובן גם על הרווחיות שלהן ועל הביצועים של המניות שלהן. ובניגוד לחברות הביוטק, במקרה של הציוד הרפואי, הביקוש לא צפוי להיעלם ביום שבו יימצא החיסון, וגם לא בשנה הקרובה.

המכשור-הרפואי-מרקיע-שחקים

ציוד רפואי: 60% בארבעה חודשים

נראה כי לא מעט משקיעים מבינים את הפוטנציאל הגלום בהשקעה במדדי מניות של ציוד רפואי. הביצועים החזקים של מניות הטכנולוגיה זוכים אמנם לכל הכותרות ולתשומת הלב התקשורתית בתקופה האחרונה, אך הביצועים של מניות הציוד הרפואי עשויים להפיל אתכם מהרגלים. מאז החל התיקון בשווקים ב-23 במרץ, זינק מדד מניות הטכנולוגיה נאסד"ק 100 בכ-60% - בדיוק כמו העלייה של מניות הציוד הרפואי (ראו תרשים).

איך זה ייתכן, אתם ודאי שואלים. הרי החברות שמתמחות בייצור ציוד רפואי הן לרוב חברות ענק, ותיקות ורווחיות, אז איך ביצועי המניות שלהן חזקים כל כך?

התשובה לכך טמונה במחסור שיצרה הקורונה בציוד הרפואי. לא רק הביקוש של צרכנים למוצרים שמייצרות החברות בסקטור, כמו מסכות, כפפות חד-פעמיות ואלכוג'ל זינק, אלא גם הביקוש המוסדי; בתי חולים בכל העולם מתמודדים עם זרם גובר של חולים, ודרישות המיגון והטיפול באות לידי ביטוי לא רק בתרופות, אלא בעיקר בציוד רפואי בסיסי לצד מכשור מתקדם. נוסף על כל אלה, הסקטור כולו מושפע כמובן מהמרוץ לחיסון או לתרופה ייעודיים נגד הקורונה, וכן מפיתוח בדיקות מהירות לזיהוי הנגיף.

קחו לדוגמה את אבוט לבורטוריס, אחת החברות הגדולות בעולם בתחום הציוד הרפואי. כ-50% מפעילות אבוט כיום הם ממוצרי ציוד רפואי כמו צנתרים, מזרקים, ציוד למעבדות ובנקי דם. לחברה הכנסות שנתיות של מעל 31 מיליארד דולר ורווח שנתי של מעל 3.5 מיליארד דולר.

בחודשים האחרונים קיבלה אבוט אישור FDA לשיווק של בדיקה לזיהוי קורונה. במחצית הראשונה של 2020 מכרה החברה 40 מיליון בדיקות, ורובן רק ברבעון השני מאז שניתן האישור. הדבר עשוי ללמד על פוטנציאל מכירות של 150 מיליון יחידות בשנה הקרובה.

במלים אחרות, ייתכן כי המכירות של ערכת הבדיקה של אבוט יניבו לחברה תוספת הכנסות של 2 מיליארד דולר בשנה הקרובה רק מפעילות זו. אומנם ייתכן כי במחצית הראשונה של 2021 יפותח חיסון למגפה, אך נראה כי בדיקת הקורונה תהיה מצרך מבוקש גם אז.

אבוט אינה יוצאת דופן. תרמו פישר סיינטיפיק (Thermo Fisher Scientific), חברה גדולה אחרת בסקטור הציוד הרפואי, המתמחה במכשור רפואי, בריאגנטים, במוצרים מתכלים ובתוכנה ושירותים בתחום הבריאות, הכתה את התחזיות לרבעון השני, בעיקר בזכות מוצרים הקשורים לקורונה ולבדיקות לנגיף. היא אחת החברות הבודדות שצמחו בהשוואה לרבעון המקביל, ועוד בקצב של כ-10%. הכנסות החברה ברבעון היו כמעט 7 מיליארד דולר, 20% מהן הכנסות ממוצרים ושירותים הקשורים לקורונה.

הדוגמאות בסקטור הזה רבות בכל קנה מידה. מניתוח המגמות של הדוחות הכספים לרבעון השני בארה"ב בקרב כל חברות S&P 500, ראינו שסקטור הבריאות היה אחד החזקים. ההכנסות של החברות בסקטור הבריאות עלו בממוצע בכ-5%, והרווח למניה ב9%, לעומת ממוצע ירידה של 11% בהכנסות כל החברות ב-S&P 500 וירידה של 9% ברווח. מי שבלטו במיוחד בסקטור הבריאות הן כמובן חברות הציוד הרפואי, עם צמיחה בהכנסות של כ-8%, ועלייה של 31% ברווחים - תוצאות שמסבירות חלק משמעותי מהעוצמה של מניות הסקטור בחודשים האחרונים.

למה עדיין לא מאוחר מדי

היתרון הגדול של החשיפה לסקטור הציוד הרפואי טמון בכך שהקורונה אומנם תורמת לביקושים ולמכירות, אך גם ביום שאחריה החברות צפויות להמשיך להפגין עוצמה. זו לא רק ההבנה של מדינות וממשלות בצורך במערכות בריאות חזקות יותר, בהגדלת תקציבים ובהקמת בתי חולים ומפעלים בשטחן לצורך ייצור עצמי; לסקטור הציוד הרפואי יש מנועי צמיחה אדירים אחרים שבאים לידי ביטוי במגמות הדמוגרפיות והמאקרו-כלכליות של השנים האחרונות.

חברות הציוד הרפואי מרוויחות מהמגמה העולמית המרכזית של העשורים האחרונים - התארכות תוחלת החיים והרצון לנצל אותה טוב יותר. גורם זה מתורגם בין היתר לביקוש הולך וגובר להליכים רפואיים לא חיוניים, פרוצדורות אסתטיות (כולל הסרת שיער, טיפולי בוטוקס וכו'), טיפולים לגיל השלישי וטיפולי מניעה שונים בהתאם למגמות של חיים בריאים יותר ושיפור באיכות החיים.

בזכות המגמות האלה, בלטו מניות הציוד הרפואי בביצועים מרשימים עוד לפני הקורונה. בחמש השנים שקדמו להתפרצות הנגיף, בין 2015 לתחילת 2020, עלתה תעודת הסל (ETF) של IHI, העוקבת אחר מדד הציוד הרפואי בכ-140%, לעומת עלייה של 115%, למשל, במדד נאסד"ק 100.

בהתחשב בעובדה שהסקטור כולל חברות גדולות, שלרוב קצב הצמיחה שלהן לא מהיר כל כך, מיד מתעוררת השאלה האם לא מאוחר מדי לסקטור, והאם התמחור שלו לא גבוה מדי. מניתוח רמות המכפילים הממוצעים של מניות הציוד הרפואי עולה כי מכפיל הרווח ל-12 החודשים הקרובים הוא 30, נתון גבוה לכאורה, אך בהתחשב בעובדה שהמכפיל הממוצע בחמש השנים האחרונות היה 39 נראה כי יש עדיין מקום לעליות.

אגב, המכפילים של החברות הגדולות נמוכים יותר - של אבוט הוא 28 (הממוצע בחמש השנים האחרונות היה 39.8), של תרמו פישר 26 (ממוצע 38.9) ובמדטרוניק - המתמחה בעיקר במכשור לטיפול בהפרעות קצב (צנתרים, קוצבי לב דיפיברילטורים) - מכפיל הרווח ל-12 החודשים הקרובים הוא 26, לעומת מכפיל ממוצע של 34 בחמש השנים האחרונות.

בהסתכלות הרחבה הזו, נראה כי על רקע השילוב בין חברות רווחיות עם לקוחות חוזרים בתחום שהביקוש אליו נמצא במגמת עלייה מתמדת גם מחוץ לתקופת הקורונה, יחד עם תוחלת חיים ארוכה יותר ורצון לנצל אותה טוב יותר - חברות הציוד הרפואי הן אפיק השקעה שעשוי להמשיך לבלוט בשנים הקרובות. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב או חברות בקבוצת הראל או בעלי עניין בהן או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק או לסחור, בעבור עצמם או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בטור, או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בו, שהשקעותיהם יכללו ני"ע ונכסים פיננסיים המצוינים בו. אין לראות בכתוב משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל משקיע. 

עוד כתבות

רותם סלע בקמפיין בנק דיסקונט / צילום: צילום מסך

אספרסו, מקיאטו וקדימה למקום הראשון: בנק דיסקונט אחראי לפרסומת הזכורה ביותר

הפרסומת של דיסקונט גם מתברגת במקום השלישי באהדה, בעוד הפרסומת האהובה ביותר שייכת לבנק הפועלים, למרות שלא הייתה באוויר כבר זמן רב - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת המרעננת של השבוע שייכת לוולט

צילום: איל יצהר

מכה לבאר יעקב: לא תקבל פיצוי על פיתוח מחנה צריפין

שופט בית המשפט המחוזי קבע כי דרישת העירייה ממשרד הביטחון לתשלום של כמעט 59 מיליון שקל כהיטלי פיתוח - מבוטלת ● דרישת העירייה הייתה לתשלום של כ־47 מיליון שקל כהיטל סלילת רחובות, ועוד כ־11.7 מיליון שקל כהיטל ביוב - כל אלו בגין עבודות תשתית במחנה הצבאי צריפין שבבעלות המדינה וסופחו לשטח העירייה

סניף אוטומקס / צילום: באדיבות החברה

הנאמנים באוטומקס: חשדות כבדים להונאה במאות מיליוני שקלים ולפיברוק המלאי

הנאמנים שמינה ביהמ”ש ליבואנית הרכב טוענים כי היא הציגה מלאי כוזב של יותר מאלף רכבים שלא קיימים בפועל ● ביהמ"ש הורה על עיכוב יציאה מהארץ למנכ"ל דניאל לוי, לבניו ולסמנכ"לית הכספים ● ברקע: חקירת רשות ני"ע ולהב 433 בחשד למרמה וזיוף דוחות

גם זה קרה פה / צילום: יובל חי

דידי הררי מציג: אין בעיה, פשוט נזיז את כל הנשים

המלווים עלולים לחפש פתרונות אפלים ● הפיצול של תפקיד היועמשית עלול להביא לחיסולו ● והנשים נעלמו מסביבת העבודה של דידי הררי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מגדל אלקטרה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

700 מיליון שקל? מה מסתירה ההודעה על חוזה השכירות במגדל אלקטרה

חברת אמפא הודיעה כי פירמת עוה"ד גולדפרב, גרוס, זליגמן חתמה על חוזה שכירות חדש במגדל אלקטרה, והעריכה את שוויו במאות מיליונים ● אלא שמתברר כי החישוב כולל הרבה "חורים" ואלמנטים לא ודאיים, כמו ההכנסות עבור תקופות האופציה ושטחים נוספים שהפירמה עשויה לשכור בעתיד ● הנוסחה שבעזרתה התקבל הסכום המצוין לא ברורה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג בפגישתם השבוע / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארבע מדינות, 6 הסכמים: על מה חתם דונלד טראמפ בביקורו באסיה

סיורו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ באסיה הסתיים היום, כאשר במהלכו הוא נפגש נפגש עם מנהיגי קוריאה, סין ויפן וחתם עמם סדרת הסכמים מדיניים וכלכליים רחבי-היקף ● הביקור מסמן את החזרה של ארה"ב למזרח אסיה, במטרה לחזק את שותפויותיה האסטרטגיות ולהרחיב את נוכחותה הכלכלית באזור

חזית המדע / צילום: Shutterstock

חוקרי תזונה חשבו שצום לסירוגין מאט הזדקנות ובריא לגוף. מה גרם להם לשנות את דעתם?

צום לסירוגין הפך ללהיט בעולם הדיאטות והבטיח לא רק ירידה במשקל ● אבל מחקרים חדשים מעלים ספקות לגבי התועלת שלו, ואחד מהם אפילו מרמז שהוא עלול להזיק ● שאלנו מומחים לתזונה על השינוי בעמדת המדע ועל הפער שבין הממצאים במעבדה לחיים עצמם

הפגנת חרדים נגד גיוס לצה''ל / צילום: Shutterstock

המאבק על גיוס החרדים: הסנקציות האפקטיביות בחוץ, אלה שלא משפיעות - בפנים

המתווה של בועז ביסמוט להסדרת הפטור לגיוס חרדים עורר סערה. אלה הנקודות שכדאי לשים לב אליהן ● המשרוקית של גלובס

''לורד אוף דה בורד'' של ביץ' באם / צילום: צילום מסך

חברת משחקי השש-בש מרעננה מפטרת 10% מהעובדים

חברת ביצ' באם שנמכרה לפני ארבע שנים לחברת וודו הצרפתית, מפטרת 10% מכוח האדם שלה בישראל ● לגלובס נודע כי הסיבה לכך היא חוסר ההצלחה של אחד מהמשחקים שפיתחה לאחרונה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

נדל"ן, ביטחוניות ותשתיות: "בליץ" המדדים החדשים שמשיקה הבורסה

אל שני המדדים שהושקו לאחרונה בבורסת ת"א יצטרפו בשבועיים הקרובים עוד שלושה - בתחומי הנדל"ן, התעשיות הביטחוניות והתשתיות ● בבורסה בונים על ביקושים גבוהים על רקע צפי להורדות ריבית, הגדלת תקציבי הביטחון בעולם והצורך בעבודות שיקום לאחר המלחמה

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל Open AI. בדרך להנפקת ענק? / צילום: ap, Markus Schreiber

OpenAI מתכוננת להנפקת ענק לפי שווי של עד טריליון דולר

לפי דיווח ברויטרס, ענקית הבינה המלאכותית החלה להניח את התשתית לקראת הנפקה בוול סטריט, ושוקלת להגיש טיוטת תשקיף כבר במחצית השנייה של 2026 ● ההערכות בשוק מצביעות על גיוס 60 מיליארד דולר לפחות, סכום שעשוי אף לגדול בהתאם לתנאי השוק וצמיחת החברה

סאטיה נאדלה, סונדר פיצ'אי ומארק צוקרברג / צילום: Reuters

גוגל הפתיעה, ומי שתי הענקיות שאכזבו? מאחורי הדוחות הדרמטיים בוול סטריט

אלפאבית (גוגל) ניפצה את התחזיות, עם הכנסות שעלו לראשונה על 100 מיליארד דולר, אך התוצאות של מיקרוסופט לא הלהיבו את המשקיעים, ורווחי מטא נחתכו בחדות עקב אירוע מס לא צפוי ● על רקע הוצאות ההון העצומות בתחום ה-AI, השוק מאותת כעת בבירור: עידן הסיפורים נגמר, ועידן הקבלות התחיל

חיים לוינסון / צילום: צילום מסך יוטיוב

חיים לוינסון הודיע על עזיבת "הארץ"; העיתון: הוחלט לסיים את עבודתו

בפוסט ברשת X הסביר לוינסון כי "מלאכת הכתיבה היומיומית כבר לא מדברת אליי כמו שהייתה" ● מספר שעות לאחר מכן, ב"הארץ" פורסם תחקיר לפיו לוינסון קיבל לפחות 200 אלף שקל מחברת פרספשן שבבעלות היועץ הפוליטי שרוליק איינהורן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה במגמה מעורבת; אוקטובר הסתיים בעליות

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● מדד הביטוח זינק ב-4% ורשם זינוק חודשי של 2%,מדד הנדל"ן עלה ב-8% החודש ● הפדרל ריזרב הוריד אתמול את הריבית בארה"ב, אך יו"ר הפד פאוול ציין כי הורדה נוספת בדצמבר רחוקה מלהיות מובנת מאליה ● אלפאבית ניפצה אמש את התחזיות, מטא צנחה במסחר המאוחר בעקבות אירוע מס בדוחות

שוק הקריפטו פורח בישראל / צילום: Shutterstock

שוק הקריפטו פורח בישראל. הממשלה מגיעה אליו באיחור

בעוד שבעולם ממשלות מציגות רגולציה מקיפה על מטבעות דיגיטליים, ישראל נשארה מאחור ● עד כמה הצליח הניסיון לשנות את זה? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי קידום האסדרה של הפעילות בנכסים דיגיטליים

סניף אוטומקס / צילום: באדיבות החברה

פרשת אוטומקס: רוה"ח שהתפטרו מושכים את מסמכי הביקורת

פירמת BDSK, בן דוד שליו קופ, ששימשה כרואי החשבון המבקרים של אוטומקס, מרחיקה את עצמה מהאירועים סביב החברה - והודיעה הבוקר על משיכת חוות-הדעת, דוחות הסקירה ומכתב ההסכמה שערכה באשר לדוחות הכספיים של אוטומקס

יאיר נתניהו / צילום: שלומי יוסף

יאיר נתניהו הוכרז כחבר הנהלה בהסתדרות הציונית העולמית, בעקבות הסערה - ההחלטה נדחתה בשבועיים

השר מיקי זוהר הודיע כי בנו של ראש הממשלה ימונה לחבר הנהלה בהסתדרות הציונית העולמית - וייהנה מתנאים זהים כמעט לחלוטין לאלו של שר בממשלה • באופוזיציה דרשו לבטל את ההסכם - שנחתם כחלק מדיל עם האופוזיציה • השר זוהר הציע לקיים דיונים עד הלילה: "מינוי כדת וכדין", הצעתו נדחתה

ניר פרי (עם נציגי סמסונג) / צילום: יח''צ

הסטארט־אפ הישראלי שזכה בתחרות היוקרתית של סמסונג

סייברייט הישראלי נבחר כאחד הזוכים בתחרות של ענקית הטכנולוגיה סמסונג ● קבוצת הרכישה "כאן ועכשיו" של מוזיאון ישראל פתחה את העונה באירוע חגיגי וביקור ביריד האמנות בפריז ● התאחדות המלאכה והתעשייה משיקה פורום סיוע לעסקים שנפגעו מהמלחמה ● וגם: מינויים חדשים בקומרה קפיטל ובחברת סימילרווב ● אירועים ומינויים

אמבולנס של הצלב האדום ברצועת עזה

ארונות שני החטופים החללים הגיעו למכון לרפואה משפטית

שני ארונות של חטופים חללים הועברו להליך הזיהוי בישראל ● תקרית חריגה בכפר בלידא שבדרום לבנון: "עובד עירייה נורה למוות בזמן שישן" ● בצלב האדום טענו: לא היינו מודעים לתרגיל של חמאס, התיעוד מהשטח מוכיח אחרת ● במקום אדלשטיין: טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה על הדלפת מידע סודי, תמונה לחברת ועדת החוץ והביטחון ● עדכונים שוטפים

ההפגנה נגד גיוס חרדים בירושלים / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

צעיר נהרג בנפילה מגובה בהפגנת ההמונים נגד הגיוס בירושלים, עימותים קשים עם שוטרים לאחר ההפגנה

הנער נהרג כשנפל מגובה רב באתר בנייה • רבבות משתתפים במחאה נגד הגיוס • כביש 1 נחסם מאזור לטרון ועד גינות סחרוב • עשרות אנשי מילואים מפגינים מול מחאת הענק של הציבור החרדי • עיתונאי חדשות 12 הותקפו על ידי מפגינים • שוטר נפצע בינוני מפגיעת אוטובוס שהיה בדרכו להפגנה • צפו במפת החסימות המלאה