גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשקעות שמנצחות את הקורונה: גם מניות הציוד הרפואי מספקות את הסחורה

כולם מדברים על הביצועים הפנומנליים של חברות הטכנולוגיה והנאסד"ק, שעלו ב-60% מאז שהתחיל התיקון בשווקים בסוף מרץ ● אבל, האם שמתם לב לכך שמניות חברות הציוד הרפואי עלו בדיוק באותם שיעורים?

בדיקות קורונה של אבוט לבורטוריס / צילום: David J. Phillip, Associated Press
בדיקות קורונה של אבוט לבורטוריס / צילום: David J. Phillip, Associated Press

המירוץ לפיתוח חיסון לקורונה הקפיץ את מניותיהן של חברות התרופות הפועלות במרץ בתחום זה - והזניק אל על את המניות של חברות הביוטכנולוגיה שמשתתפות במאמץ. בעוד שמניותיהן של יצרניות תרופות ענקיות כמו פייזר, אסטרה-זנקה ומרק עלו בשיעורים נאים מהשפל - אך חלקן עדיין בתשואה שלילית מתחילת 2020 - המניות של חברות הביוטק הקטנות יותר העובדות על החיסון, בהן מודרנה, נובה-וקס, אדפטיב ביוטכנולוג'יס, היי ביולוג'יקס ואחרות זינקו במאות אחוזים ולעתים גם באלפי אחוזים.

הסיכון שנוטלים על עצמם המשקיעים במניות אלה עצום. מצד אחד, מדובר בהימור על הצלחה גדולה או כישלון מהדהד, שכן במקרה הטוב, רק אחת מהחברות האלה תצליח לפתח חיסון (גם לא בטוח). מצד שני, חלון ההזדמנויות כאן צר במיוחד - מי שלא תגיע ראשונה לקו הגמר עשויה לרדת את כל הדרך חזרה למטה, ולהסב למשקיעיה הפסדים צורמים.

אולם, ההשקעה בחברות שמרוויחות וינצחו את הקורונה לא חייבת להיות בעלת פרופיל סיכון גבוה כל כך. הדוגמה הבולטת והמרכזית הן חברות הציוד הרפואי. לא רק שהעסקים שלהן יציבים יותר - הן חוות גידול עצום בביקושים, שמשפיע כמובן גם על הרווחיות שלהן ועל הביצועים של המניות שלהן. ובניגוד לחברות הביוטק, במקרה של הציוד הרפואי, הביקוש לא צפוי להיעלם ביום שבו יימצא החיסון, וגם לא בשנה הקרובה.

המכשור-הרפואי-מרקיע-שחקים

ציוד רפואי: 60% בארבעה חודשים

נראה כי לא מעט משקיעים מבינים את הפוטנציאל הגלום בהשקעה במדדי מניות של ציוד רפואי. הביצועים החזקים של מניות הטכנולוגיה זוכים אמנם לכל הכותרות ולתשומת הלב התקשורתית בתקופה האחרונה, אך הביצועים של מניות הציוד הרפואי עשויים להפיל אתכם מהרגלים. מאז החל התיקון בשווקים ב-23 במרץ, זינק מדד מניות הטכנולוגיה נאסד"ק 100 בכ-60% - בדיוק כמו העלייה של מניות הציוד הרפואי (ראו תרשים).

איך זה ייתכן, אתם ודאי שואלים. הרי החברות שמתמחות בייצור ציוד רפואי הן לרוב חברות ענק, ותיקות ורווחיות, אז איך ביצועי המניות שלהן חזקים כל כך?

התשובה לכך טמונה במחסור שיצרה הקורונה בציוד הרפואי. לא רק הביקוש של צרכנים למוצרים שמייצרות החברות בסקטור, כמו מסכות, כפפות חד-פעמיות ואלכוג'ל זינק, אלא גם הביקוש המוסדי; בתי חולים בכל העולם מתמודדים עם זרם גובר של חולים, ודרישות המיגון והטיפול באות לידי ביטוי לא רק בתרופות, אלא בעיקר בציוד רפואי בסיסי לצד מכשור מתקדם. נוסף על כל אלה, הסקטור כולו מושפע כמובן מהמרוץ לחיסון או לתרופה ייעודיים נגד הקורונה, וכן מפיתוח בדיקות מהירות לזיהוי הנגיף.

קחו לדוגמה את אבוט לבורטוריס, אחת החברות הגדולות בעולם בתחום הציוד הרפואי. כ-50% מפעילות אבוט כיום הם ממוצרי ציוד רפואי כמו צנתרים, מזרקים, ציוד למעבדות ובנקי דם. לחברה הכנסות שנתיות של מעל 31 מיליארד דולר ורווח שנתי של מעל 3.5 מיליארד דולר.

בחודשים האחרונים קיבלה אבוט אישור FDA לשיווק של בדיקה לזיהוי קורונה. במחצית הראשונה של 2020 מכרה החברה 40 מיליון בדיקות, ורובן רק ברבעון השני מאז שניתן האישור. הדבר עשוי ללמד על פוטנציאל מכירות של 150 מיליון יחידות בשנה הקרובה.

במלים אחרות, ייתכן כי המכירות של ערכת הבדיקה של אבוט יניבו לחברה תוספת הכנסות של 2 מיליארד דולר בשנה הקרובה רק מפעילות זו. אומנם ייתכן כי במחצית הראשונה של 2021 יפותח חיסון למגפה, אך נראה כי בדיקת הקורונה תהיה מצרך מבוקש גם אז.

אבוט אינה יוצאת דופן. תרמו פישר סיינטיפיק (Thermo Fisher Scientific), חברה גדולה אחרת בסקטור הציוד הרפואי, המתמחה במכשור רפואי, בריאגנטים, במוצרים מתכלים ובתוכנה ושירותים בתחום הבריאות, הכתה את התחזיות לרבעון השני, בעיקר בזכות מוצרים הקשורים לקורונה ולבדיקות לנגיף. היא אחת החברות הבודדות שצמחו בהשוואה לרבעון המקביל, ועוד בקצב של כ-10%. הכנסות החברה ברבעון היו כמעט 7 מיליארד דולר, 20% מהן הכנסות ממוצרים ושירותים הקשורים לקורונה.

הדוגמאות בסקטור הזה רבות בכל קנה מידה. מניתוח המגמות של הדוחות הכספים לרבעון השני בארה"ב בקרב כל חברות S&P 500, ראינו שסקטור הבריאות היה אחד החזקים. ההכנסות של החברות בסקטור הבריאות עלו בממוצע בכ-5%, והרווח למניה ב9%, לעומת ממוצע ירידה של 11% בהכנסות כל החברות ב-S&P 500 וירידה של 9% ברווח. מי שבלטו במיוחד בסקטור הבריאות הן כמובן חברות הציוד הרפואי, עם צמיחה בהכנסות של כ-8%, ועלייה של 31% ברווחים - תוצאות שמסבירות חלק משמעותי מהעוצמה של מניות הסקטור בחודשים האחרונים.

למה עדיין לא מאוחר מדי

היתרון הגדול של החשיפה לסקטור הציוד הרפואי טמון בכך שהקורונה אומנם תורמת לביקושים ולמכירות, אך גם ביום שאחריה החברות צפויות להמשיך להפגין עוצמה. זו לא רק ההבנה של מדינות וממשלות בצורך במערכות בריאות חזקות יותר, בהגדלת תקציבים ובהקמת בתי חולים ומפעלים בשטחן לצורך ייצור עצמי; לסקטור הציוד הרפואי יש מנועי צמיחה אדירים אחרים שבאים לידי ביטוי במגמות הדמוגרפיות והמאקרו-כלכליות של השנים האחרונות.

חברות הציוד הרפואי מרוויחות מהמגמה העולמית המרכזית של העשורים האחרונים - התארכות תוחלת החיים והרצון לנצל אותה טוב יותר. גורם זה מתורגם בין היתר לביקוש הולך וגובר להליכים רפואיים לא חיוניים, פרוצדורות אסתטיות (כולל הסרת שיער, טיפולי בוטוקס וכו'), טיפולים לגיל השלישי וטיפולי מניעה שונים בהתאם למגמות של חיים בריאים יותר ושיפור באיכות החיים.

בזכות המגמות האלה, בלטו מניות הציוד הרפואי בביצועים מרשימים עוד לפני הקורונה. בחמש השנים שקדמו להתפרצות הנגיף, בין 2015 לתחילת 2020, עלתה תעודת הסל (ETF) של IHI, העוקבת אחר מדד הציוד הרפואי בכ-140%, לעומת עלייה של 115%, למשל, במדד נאסד"ק 100.

בהתחשב בעובדה שהסקטור כולל חברות גדולות, שלרוב קצב הצמיחה שלהן לא מהיר כל כך, מיד מתעוררת השאלה האם לא מאוחר מדי לסקטור, והאם התמחור שלו לא גבוה מדי. מניתוח רמות המכפילים הממוצעים של מניות הציוד הרפואי עולה כי מכפיל הרווח ל-12 החודשים הקרובים הוא 30, נתון גבוה לכאורה, אך בהתחשב בעובדה שהמכפיל הממוצע בחמש השנים האחרונות היה 39 נראה כי יש עדיין מקום לעליות.

אגב, המכפילים של החברות הגדולות נמוכים יותר - של אבוט הוא 28 (הממוצע בחמש השנים האחרונות היה 39.8), של תרמו פישר 26 (ממוצע 38.9) ובמדטרוניק - המתמחה בעיקר במכשור לטיפול בהפרעות קצב (צנתרים, קוצבי לב דיפיברילטורים) - מכפיל הרווח ל-12 החודשים הקרובים הוא 26, לעומת מכפיל ממוצע של 34 בחמש השנים האחרונות.

בהסתכלות הרחבה הזו, נראה כי על רקע השילוב בין חברות רווחיות עם לקוחות חוזרים בתחום שהביקוש אליו נמצא במגמת עלייה מתמדת גם מחוץ לתקופת הקורונה, יחד עם תוחלת חיים ארוכה יותר ורצון לנצל אותה טוב יותר - חברות הציוד הרפואי הן אפיק השקעה שעשוי להמשיך לבלוט בשנים הקרובות. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב או חברות בקבוצת הראל או בעלי עניין בהן או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק או לסחור, בעבור עצמם או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בטור, או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בו, שהשקעותיהם יכללו ני"ע ונכסים פיננסיים המצוינים בו. אין לראות בכתוב משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל משקיע. 

עוד כתבות

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס; נבות בר, מנכ''ל קיסטון; אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: סטודיו דינו, דודי מוסקוביץ', יח''צ

הדד-ליין לעסקת הוט מובייל מתקרב: מור בחוץ, קיסטון במגעים להיכנס

מזכר ההבנות לרכישת הוט מובייל ב-1.88 מיליארד שקל צפוי לפקוע בסוף השבוע, וברקע מסתמן שינוי דרמטי בהרכב הקבוצה הרוכשת שמובילה דלק ישראל ● בפלאפון עוד מקווים לחזור לתמונה

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Carl Court

האם החברה הגדולה בעולם עדיין אטרקטיבית להשקעה?

אנבידיה, החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק, אומנם תפרסם את תוצאותיה לרבעון הקרוב רק בעוד חודש, אבל לכולם ברור שהיא תמשיך לצמוח בקצב מהיר ● האם למרות השווי, היא עדיין עדיפה על שאר ענקיות הטכנולוגיה?

נשיא סין, שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

סין חוסמת את רכישת חברת הבינה המלאכותית Manus בידי מטא ב-2 מיליארד דולר

הרגולטורים בסין הורו לבטל את העסקה בטענה להפרת חוקי ההשקעות ואסרו על השקעה זרה בחברה ● המהלך עשוי להעמיק את המתיחות הטכנולוגית של סין מול ארה"ב

הפגנה נגד הפשיעה בחברה הערבית / צילום: Reuters, Anadolu Agency

הזינוק בפשיעה בחברה הערבית: כמה זה עולה למשק?

שיעור מקרי הרצח בחברה הערבית ביחס לאוכלוסייה גבוהים מאוד, מה שממצב אותה שלישית מבין מדינות ההשוואה - מדינות ערב וה-OECD, כשמעליה רק עיראק וסודאן ● לפי סקירה שפרסם היום הכלכלן הראשי באוצר, עלות הפשיעה בחברה הערבית למשק נאמדת ב-10 מיליארד שקל בשנה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מעסיקים של משרתי מילואים? שימו לב לתיקון החוק שעבר במליאה

מליאת הכנסת אישרה היום (ב') תיקון לחוק הביטוח הלאומי, לפיו מעסיקים של משרתי מילואים יקבלו שיפוי באופן קבוע בגין ימי השירות של עובדיהם ● שר האוצר סמוטריץ': "קיבוע השיפוי כהוראת קבע מייצר ודאות עסקית ומבסס מחויבות ארוכת טווח בין המדינה למגזר העסקי"

בתי הזיקוק באשדוד / צילום: רפי קוץ

בהשקעה של מעל מיליארד שקל: האם שפיר תשתלט על בית הזיקוק באשדוד?

בשבוע שעבר סיכמה שפיר הנדסה על מכירת החזקותיה בשתי חברות לחלוקת גז - מהלך הסולל עבורה את הדרך, אם תבחר בכך, למימוש אופציות שיהפכו אותה לבעלת שליטה בבית הזיקוק באשדוד (בז"א) ● על רקע עליית מחיר הנפט: מניית בז"א זינקה במעל 50% במרץ

שווי האופציות והמניות - סכום בלתי נתפס / צילום: Shutterstock

"הכסף זורם גם לבורסה בת"א": מה יעשו אופציות בשווי של 150 מיליארד שקל לכלכלה הישראלית

שווי האופציות והמניות החסומות שמחזיקים עובדי ההייטק מישראל עומד כיום על סכום בלתי נתפס ● מה זה עושה למשק? מודי שפריר, הפועלים: "זה תומך בצריכה הפרטית ובצמיחת הכלכלה, וגם מגדיל את אי־השוויון" ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "להערכתי, רוב הסכום הולך לחיסכון ולהשקעות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השכן הפך את חדר האשפה לדירה ונתבע. מה קבע בית המשפט?

סטארט־אפ יפצה ב־10,000 שקל מועמד שהעסקתו בוטלה ברגע האחרון ● מה קבע ביהמ"ש ביחס לבן 80 שעשה שימוש ברכוש משותף במשך 50 שנה? ● והאם שופטת שביקרה את אחד מהצדדים בדיון צריכה להיפסל? ● 3 פסקי דין בשבוע

דיון בוועדת הכספים בנושא מתווה פיצויים בעקבות המלחמה / צילום: דני שם טוב-דוברות הכנסת

כמעט חודשיים מאז החלה המלחמה באיראן, ומתווה הפיצויים לעסקים שוב נדחה

ועדת הכספים מקדמת מתווה פיצויים עצמאי לאחר שדחתה את הצעת האוצר ● התוכנית החדשה צפויה לכלול הגדלת הפיצוי, הרחבת מענקים לעסקים קטנים ופתרון לעובדים שנעדרו רק בחמשת ימי הלחימה הראשונים ● הבשורה השלילית: הצורך בחקיקה צפוי לעכב את הזרמת הכספים

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

עסקת ענק ל"ענן" של מאור מלול ועומר אדם מגלמת שווי של 3 מיליארד שקל לחברה

חברת הניאו-ענן קרוסו, אחת מענקיות הענן הגדולות בארה"ב ומי שאחראית על בניית פרויקט המחשוב "סטארגייט", שכרה שטח בחוות השרתים של "ענן", כחלק מכניסה ראשונה לפעילות בינה מלאכותית בישראל

כותרות העיתונים בעולם

המחיר שטורקיה עלולה לשלם בגלל המלחמה עם איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טורקיה עלולה לשלם מחיר על הניטרליות במלחמה מול איראן, מה אפשר ללמוד מהבחירות הראשונות מזה 20 שנה ברצועת עזה, ופעילים פרו־פלסטינים יעמדו לדין בגרמניה על תקיפת מפעל של אלביט • כותרות העיתונים בעולם

יאיר לפיד ונפתלי בנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בנט ולפיד בהצהרה משותפת: "צעד גדול לתיקון המדינה, אבל ממש לא האחרון"

ראש הממשלה לשעבר וראש האופוזיציה התייצבו לראשונה מול המצלמות אחרי האיחוד לרשימה אחת - ביחד ● "ללפיד ולי דעות שונות במגוון נושאים, ואנחנו לא מסתירים את זה, אנחנו גאים בזה", אמר בנט ● ההתחייבויות הראשונות לציבור אם יקימו ממשלה, והמסר לאיזנקוט: "גדי, דלתנו פתוחה גם עבורך"

הקוטג' ברחוב הלח''י בגדרה

בכמה נמכר קוטג׳ נדיר ביישוב שבו נעשות מעט מאוד עסקאות נדל״ן

לבית יש 8 חדרים ב־2.5 קומות ובשטח רשום של 242 מ"ר, והוא נמכר ב-5.5 מיליון שקל ● זו אחת העסקאות הגבוהות בגדרה בשנה האחרונה

מחירי הדלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

מחיר הדלק צפוי לעלות במאי ל-8.15 שקלים לליטר

לפי הערכות, מחיר הדלק, שעומד כעת על 8.05 שקלים, צפוי לזנק במאי ב-10 אגורות נוספות ● זו הרמה הגבוהה ביותר מאז 2012

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

דוברת הבית הלבן במסיבת עיתונאים: "דנים בהצעה האיראנית"

מרקו רוביו: "למרבה הצער, הקיצוניים בעלי החזון האפוקליפטי הם אלה שמחזיקים בכוח באיראן" ● בירושלים העבירו מסרים לוושינגטון שהקלה במצור בהורמוז לא תקדם את המו"מ ● שר החוץ האיראני בפגישתו עם פוטין: "ההרגלים ההרסניים של ארה"ב גורמים לעיכוב בהתקדמות הדיפלומטיה" ● 4 לוחמים נפצעו בתאונה מבצעית בבסיס בדרום הארץ, אחד מהם במצב קשה ואחד במצב בינוני ● עדכונים שוטפים

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

בג"ץ לממשלה: גבשו מתווה לחקירת ה-7 באוקטובר עד 1 ביולי

בג"ץ הודיע כי יאפשר לממשלה שהות נוספת של כחודשיים למצוא מתווה ראוי לחקור את אירועי טבח ה-7 באוקטובר - "מתוך תקווה שיימצא בקרוב מתווה ראוי לחקר האירועים אשר יזכה להסכמה ציבורית רחבה"

אמיר פנוש, מנכ''ל סיוה / צילום: נטי לוי

"אפקט אינטל": מניית השבבים מרעננה שזינקה בכמעט 70% בפחות מחודש

2025 הייתה שנה שהמשקיעים בחברת סיוה יעדיפו לשכוח. המניה צללה בכ־30% והיא נדחקה מחוץ למדד המניות הקטנות של S&P ● אבל השנה המניה מזנקת בחדות לשווי של 800 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ה-S&P 500 והנאסד"ק בשיאים חדשים; מחירי הנפט טיפסו

ה-S&P 500 והנאסד"ק טיפסו, אך העליות נותרו מוגבלות, בשל הקיפאון בשיחות בין ארה"ב ואיראן והעלייה במחירי הנפט ● נפט מסוג ברנט נסחר סביב 108 דולר לחבית ● בג'יי. פי. מורגן המליצו למשקיעים - "עקבו אחר המנצחים" ● מבחן קריטי לשווקים: חמש מ"שבע המפולאות" ידווחו השבוע • שלושה ימי החלטות ריבית בוושינגטון, באוטווה, בלונדון, בפרנקפורט ובטוקיו צפויים להסתיים ללא שינוי

רונן יחזקאל / צילום: עידן מעוז

אחרי קדנציה סוערת של שנה בלבד: מנכ"ל בז"א פורש

רונן יחזקאל הודיע לדירקטוריון על רצונו לפרוש מהנהלת החברה שסבלה בשנה האחרונה מכמה טלטלות, תקלות כבדות וקנסות ● יחזקאל ימשיך בתפקידו בהתאם להסכם ההעסקה שלו ויקיים תהליך חפיפה מסודר עם המנכ"ל החדש

חדשות הביומד / צילום: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המנכ"ל שמזהיר מבועה ובעיית הבריאות שעולם הרפואה מתעלם ממנה

מנכ"ל רוש מסרב להצטרף לחגיגת המיזוגים והרכישות בתעשיית הביומד העולמית ● חוקרים מתריעים על סכנת הזיהומים הפטרייתיים ● וחברת קמרי פארמה משנה את שמה ומתחילה ניסויים קליניים בתרופה למחלת עור ● השבוע בביומד