גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשקעות שמנצחות את הקורונה: גם מניות הציוד הרפואי מספקות את הסחורה

כולם מדברים על הביצועים הפנומנליים של חברות הטכנולוגיה והנאסד"ק, שעלו ב-60% מאז שהתחיל התיקון בשווקים בסוף מרץ ● אבל, האם שמתם לב לכך שמניות חברות הציוד הרפואי עלו בדיוק באותם שיעורים?

בדיקות קורונה של אבוט לבורטוריס / צילום: David J. Phillip, Associated Press
בדיקות קורונה של אבוט לבורטוריס / צילום: David J. Phillip, Associated Press

המירוץ לפיתוח חיסון לקורונה הקפיץ את מניותיהן של חברות התרופות הפועלות במרץ בתחום זה - והזניק אל על את המניות של חברות הביוטכנולוגיה שמשתתפות במאמץ. בעוד שמניותיהן של יצרניות תרופות ענקיות כמו פייזר, אסטרה-זנקה ומרק עלו בשיעורים נאים מהשפל - אך חלקן עדיין בתשואה שלילית מתחילת 2020 - המניות של חברות הביוטק הקטנות יותר העובדות על החיסון, בהן מודרנה, נובה-וקס, אדפטיב ביוטכנולוג'יס, היי ביולוג'יקס ואחרות זינקו במאות אחוזים ולעתים גם באלפי אחוזים.

הסיכון שנוטלים על עצמם המשקיעים במניות אלה עצום. מצד אחד, מדובר בהימור על הצלחה גדולה או כישלון מהדהד, שכן במקרה הטוב, רק אחת מהחברות האלה תצליח לפתח חיסון (גם לא בטוח). מצד שני, חלון ההזדמנויות כאן צר במיוחד - מי שלא תגיע ראשונה לקו הגמר עשויה לרדת את כל הדרך חזרה למטה, ולהסב למשקיעיה הפסדים צורמים.

אולם, ההשקעה בחברות שמרוויחות וינצחו את הקורונה לא חייבת להיות בעלת פרופיל סיכון גבוה כל כך. הדוגמה הבולטת והמרכזית הן חברות הציוד הרפואי. לא רק שהעסקים שלהן יציבים יותר - הן חוות גידול עצום בביקושים, שמשפיע כמובן גם על הרווחיות שלהן ועל הביצועים של המניות שלהן. ובניגוד לחברות הביוטק, במקרה של הציוד הרפואי, הביקוש לא צפוי להיעלם ביום שבו יימצא החיסון, וגם לא בשנה הקרובה.

המכשור-הרפואי-מרקיע-שחקים

ציוד רפואי: 60% בארבעה חודשים

נראה כי לא מעט משקיעים מבינים את הפוטנציאל הגלום בהשקעה במדדי מניות של ציוד רפואי. הביצועים החזקים של מניות הטכנולוגיה זוכים אמנם לכל הכותרות ולתשומת הלב התקשורתית בתקופה האחרונה, אך הביצועים של מניות הציוד הרפואי עשויים להפיל אתכם מהרגלים. מאז החל התיקון בשווקים ב-23 במרץ, זינק מדד מניות הטכנולוגיה נאסד"ק 100 בכ-60% - בדיוק כמו העלייה של מניות הציוד הרפואי (ראו תרשים).

איך זה ייתכן, אתם ודאי שואלים. הרי החברות שמתמחות בייצור ציוד רפואי הן לרוב חברות ענק, ותיקות ורווחיות, אז איך ביצועי המניות שלהן חזקים כל כך?

התשובה לכך טמונה במחסור שיצרה הקורונה בציוד הרפואי. לא רק הביקוש של צרכנים למוצרים שמייצרות החברות בסקטור, כמו מסכות, כפפות חד-פעמיות ואלכוג'ל זינק, אלא גם הביקוש המוסדי; בתי חולים בכל העולם מתמודדים עם זרם גובר של חולים, ודרישות המיגון והטיפול באות לידי ביטוי לא רק בתרופות, אלא בעיקר בציוד רפואי בסיסי לצד מכשור מתקדם. נוסף על כל אלה, הסקטור כולו מושפע כמובן מהמרוץ לחיסון או לתרופה ייעודיים נגד הקורונה, וכן מפיתוח בדיקות מהירות לזיהוי הנגיף.

קחו לדוגמה את אבוט לבורטוריס, אחת החברות הגדולות בעולם בתחום הציוד הרפואי. כ-50% מפעילות אבוט כיום הם ממוצרי ציוד רפואי כמו צנתרים, מזרקים, ציוד למעבדות ובנקי דם. לחברה הכנסות שנתיות של מעל 31 מיליארד דולר ורווח שנתי של מעל 3.5 מיליארד דולר.

בחודשים האחרונים קיבלה אבוט אישור FDA לשיווק של בדיקה לזיהוי קורונה. במחצית הראשונה של 2020 מכרה החברה 40 מיליון בדיקות, ורובן רק ברבעון השני מאז שניתן האישור. הדבר עשוי ללמד על פוטנציאל מכירות של 150 מיליון יחידות בשנה הקרובה.

במלים אחרות, ייתכן כי המכירות של ערכת הבדיקה של אבוט יניבו לחברה תוספת הכנסות של 2 מיליארד דולר בשנה הקרובה רק מפעילות זו. אומנם ייתכן כי במחצית הראשונה של 2021 יפותח חיסון למגפה, אך נראה כי בדיקת הקורונה תהיה מצרך מבוקש גם אז.

אבוט אינה יוצאת דופן. תרמו פישר סיינטיפיק (Thermo Fisher Scientific), חברה גדולה אחרת בסקטור הציוד הרפואי, המתמחה במכשור רפואי, בריאגנטים, במוצרים מתכלים ובתוכנה ושירותים בתחום הבריאות, הכתה את התחזיות לרבעון השני, בעיקר בזכות מוצרים הקשורים לקורונה ולבדיקות לנגיף. היא אחת החברות הבודדות שצמחו בהשוואה לרבעון המקביל, ועוד בקצב של כ-10%. הכנסות החברה ברבעון היו כמעט 7 מיליארד דולר, 20% מהן הכנסות ממוצרים ושירותים הקשורים לקורונה.

הדוגמאות בסקטור הזה רבות בכל קנה מידה. מניתוח המגמות של הדוחות הכספים לרבעון השני בארה"ב בקרב כל חברות S&P 500, ראינו שסקטור הבריאות היה אחד החזקים. ההכנסות של החברות בסקטור הבריאות עלו בממוצע בכ-5%, והרווח למניה ב9%, לעומת ממוצע ירידה של 11% בהכנסות כל החברות ב-S&P 500 וירידה של 9% ברווח. מי שבלטו במיוחד בסקטור הבריאות הן כמובן חברות הציוד הרפואי, עם צמיחה בהכנסות של כ-8%, ועלייה של 31% ברווחים - תוצאות שמסבירות חלק משמעותי מהעוצמה של מניות הסקטור בחודשים האחרונים.

למה עדיין לא מאוחר מדי

היתרון הגדול של החשיפה לסקטור הציוד הרפואי טמון בכך שהקורונה אומנם תורמת לביקושים ולמכירות, אך גם ביום שאחריה החברות צפויות להמשיך להפגין עוצמה. זו לא רק ההבנה של מדינות וממשלות בצורך במערכות בריאות חזקות יותר, בהגדלת תקציבים ובהקמת בתי חולים ומפעלים בשטחן לצורך ייצור עצמי; לסקטור הציוד הרפואי יש מנועי צמיחה אדירים אחרים שבאים לידי ביטוי במגמות הדמוגרפיות והמאקרו-כלכליות של השנים האחרונות.

חברות הציוד הרפואי מרוויחות מהמגמה העולמית המרכזית של העשורים האחרונים - התארכות תוחלת החיים והרצון לנצל אותה טוב יותר. גורם זה מתורגם בין היתר לביקוש הולך וגובר להליכים רפואיים לא חיוניים, פרוצדורות אסתטיות (כולל הסרת שיער, טיפולי בוטוקס וכו'), טיפולים לגיל השלישי וטיפולי מניעה שונים בהתאם למגמות של חיים בריאים יותר ושיפור באיכות החיים.

בזכות המגמות האלה, בלטו מניות הציוד הרפואי בביצועים מרשימים עוד לפני הקורונה. בחמש השנים שקדמו להתפרצות הנגיף, בין 2015 לתחילת 2020, עלתה תעודת הסל (ETF) של IHI, העוקבת אחר מדד הציוד הרפואי בכ-140%, לעומת עלייה של 115%, למשל, במדד נאסד"ק 100.

בהתחשב בעובדה שהסקטור כולל חברות גדולות, שלרוב קצב הצמיחה שלהן לא מהיר כל כך, מיד מתעוררת השאלה האם לא מאוחר מדי לסקטור, והאם התמחור שלו לא גבוה מדי. מניתוח רמות המכפילים הממוצעים של מניות הציוד הרפואי עולה כי מכפיל הרווח ל-12 החודשים הקרובים הוא 30, נתון גבוה לכאורה, אך בהתחשב בעובדה שהמכפיל הממוצע בחמש השנים האחרונות היה 39 נראה כי יש עדיין מקום לעליות.

אגב, המכפילים של החברות הגדולות נמוכים יותר - של אבוט הוא 28 (הממוצע בחמש השנים האחרונות היה 39.8), של תרמו פישר 26 (ממוצע 38.9) ובמדטרוניק - המתמחה בעיקר במכשור לטיפול בהפרעות קצב (צנתרים, קוצבי לב דיפיברילטורים) - מכפיל הרווח ל-12 החודשים הקרובים הוא 26, לעומת מכפיל ממוצע של 34 בחמש השנים האחרונות.

בהסתכלות הרחבה הזו, נראה כי על רקע השילוב בין חברות רווחיות עם לקוחות חוזרים בתחום שהביקוש אליו נמצא במגמת עלייה מתמדת גם מחוץ לתקופת הקורונה, יחד עם תוחלת חיים ארוכה יותר ורצון לנצל אותה טוב יותר - חברות הציוד הרפואי הן אפיק השקעה שעשוי להמשיך לבלוט בשנים הקרובות. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב או חברות בקבוצת הראל או בעלי עניין בהן או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק או לסחור, בעבור עצמם או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בטור, או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בו, שהשקעותיהם יכללו ני"ע ונכסים פיננסיים המצוינים בו. אין לראות בכתוב משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל משקיע. 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

העליות בת"א נמחקו בנעילה; מניות הבנקים והביטוח ירדו

מדד המניות הבטחוניות היווה היום נקודת אור ● השקל נסחר ב-2.95 שקלים, שיא חדש ● נקסט ויז'ן קופצת אחרי שדיווחה על הזמנה בגובה 14.5 מיליון דולר ● בלידר שוקי הון המליצו על טבע בפרמיה של 30% ● מחירי הנפט קפצו לרמתם הגבוהה מאז פרוץ המלחמה, אך בהמשך מחקו את העליות החדות

חיילים גרמנים / צילום: Shutterstock

המדינה שרוצה להפוך לצבא החזק באירופה עד 2039

בתקציב הביטחון של ארה"ב עלתה דרישה לתקצוב 4.2 מיליארד דולר עבור תוכנית "תשתית הבינה המלאכותית הריבונית" ● במבצע שאגת הארי השתמשה ארה"ב בטכנולוגיות שהניסוי המבצעי המהותי הראשון בהן היה דווקא באוקראינה • המדינה באירופה שנהנית ממכירות בשווקים שישראל לא נמצאת בהם ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי חברת BUYME / צילום: איל יצהר

לפי שווי של כמיליארד שקל: הפניקס השלימה את רכישת BUYME

רשות התחרות אישרה את מכירת חברת הארנקים הדיגיטליים ותווי הקנייה לקבוצת הפניקס, שתחזיק כ־65% מהחברה ● מנכ"ל BUYME זיו רוזן יסיים את תפקידו, והחברה צפויה למנות מחליף בשבועות הקרובים ● העסקה מהווה אקזיט נוסף למשפחות שחר ומאיר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הסעיף שבגללו עשרות אלפי עסקים לא יקבלו בקרוב פיצוי מלא מהמדינה

מתווה הפיצויים לעסקים נכנס לישורת האחרונה, חודשיים לאחר פרוץ המערכה מול איראן ● עם זאת, עשרות אלפי עסקים צפויים להידרש לעבור בדיקה מעמיקה מסיבות בירוקרטיות - מה שצפוי לעכב את התשלום בחודשים ● ומה לגבי העובדים שהוצאו לחל"ת?

איור: גיל ג'יבלי

השקעות של מיליארדים ואקזיטים נוצצים: התחום החם הבא בתעשיית השבבים

אחרי המרוץ למעבדים הגרפיים, הבינה המלאכותית מסמנת את היעד הבא: העברת נתונים באור ● סדרת אקזיטים כחול-לבן והשקעות ענק חושפות כיצד טכנולוגיית הסיליקון פוטוניקס הופכת לתנאי הכרחי, ולמה בלי אופטיקה ה־AI עלולה להיתקע ● נתון בשבוע – עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

כותרות העיתונים בעולם

המדינה ש"השפילה" את טראמפ והנקמה שמגיעה כעת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איחוד האמירויות מתקרבת לישראל על חשבון סעודיה, הקהילה היהודית בבריטניה "חיה בפחד", ומבקרת בחריפות את רה"מ סטארמר, ומדוע ארה"ב שוקלת להסיג כוחות מגרמניה? ● כותרות העיתונים בעולם

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

עוד לפני הירושה: מאבק משפחתי הגיע לבית המשפט - וההשתלטות על הרכוש נבלמה

פסק דין שניתן השבוע מדגים כיצד פעולה משפטית בזמן אמת, עוד בחיי הקשיש, יכולה למנוע נישול יורשים ● בית המשפט ביטל העברת דירה לאחת הבנות, הורה על השבת כספים וחייב אותה בפיצוי לעיזבון, לאחר שנקבע כי ניצלה את מצבה של האם והרחיקה ממנה את אחותה במשך שנים

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

ענקית התעופה שמבטלת את הטיסות לישראל בחודש יוני

חברות התעופה של הקבוצה ימשיכו בשלב זה לבטל טיסות מישראל ואליה מעבר למועד הקודם שנקבע, ה-31 במאי ● עם זאת, בלופטהנזה מציינים כי ייתכן שחלק מהטיסות יחודשו כבר בתחילת יוני, אם התנאים יאפשרו זאת ● ברקע: סוכנות הבטיחות האווירית של האיחוד האירופי (EASA) צפויה לעדכן את הנחיותיה לגבי ישראל

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

למכור במאי וללכת? לא הפעם

אסטרטגיית ההשקעות הוותיקה של וול סטריט קוראת לצאת מהשווקים במאי לקראת חולשה מתמשכת שתועדה עד אוקטובר ● אך יש מי שמאמינים שהפעם השווקים דווקא בדרך לעליות, ואלה הסיבות

שינוי מדרגות המס / אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכירים שיקבלו מחר תוספת של מאות שקלים בתלוש השכר

כניסתן לתוקף של מדרגות השכר החדשות מובילות לכך שעובדים רבים ישלמו פחות מס, ואף חלקם יקבלו החזר רטרואקטיבי • השינוי יחול על כל העובדים שמרוויחים יותר מ-16,150 שקלים

מתקן של מקורות / צילום: בר - אל

מקורות ו-nT-Tao יקדמו הקמת מתקן פיילוט לבחינת היתוך גרעיני לתשתיות מים חיוניות

חברת המים הלאומית וחברת ההיתוך הישראלית חתמו על מזכר הבנות לבחינת הקמת מרכז מחקר ופיתוח ומתקן פיילוט, לבחינת אספקת חשמל רציפה לתשתיות מים ושפכים בתנאי אמת

דיון בוועדת הכספים בנושא מתווה פיצויים בעקבות המלחמה / צילום: דני שם טוב-דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים על "שאגת הארי" יוצא לדרך: מתי הכסף יגיע ומי זכאי?

ועדת הכספים אישרה אתמול (ד') את מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו ב"שאגת הארי", בעלות כוללת של כ-7 מיליארד שקל ● מי זכאי לפיצוי, על איזה סכום הוא עומד ואיך פתרו את המחלוקת העיקרית? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה במגמה שלילית; אינטל זינקה ב-10%, זאת הסיבה

נאסד"ק ללא שינוי, דאו ג'ונס השיל 0.5% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ● פייבר מזנקת בעקבות הדוחות, גם ורוניס וטבע, למונייד נסוגה למרות תוצאות טובות ● הלילה: מגה־אירוע של עונת הדוחות, במסגרתו ידווחו אלפאבית, מטא, אמזון ומיקרוסופט ● מניית Pershing Square של ביל אקמן החלה להיסחר הרבה מתחת למחיר ההנפקה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות זה היום השמיני ברציפות

קומת האוכל של קניון רמת אביב / צילום: ערן לביא

קניון רמת אביב משיק את הקומה השלישית

קומת הקולינריה בקניון רמת אביב נפתחת לקהל הרחב בהשקעה של כ-100 מיליון שקל, עם מסעדות שף, רשתות מזון ורוף טופ לאירועים ● וגם: משרד פרסום ישראלי גורף פרסים בפסטיבל קליאו הבינלאומי ● אירועים ומינויים

קן גריפין, ניקולאי טנגן, ג'יימי דיימון / צילומים: reuters, AP

שלושה ענקי השקעות פיזרו כמה אזהרות שכל משקיע צריך להכיר

הכנס השנתי של קרן העושר הנורבגית, שנערך השבוע בהשתתפות בכירי הכלכלה הגלובלית ותעשיית הפיננסים, סיפק שורת אזהרות לשנים הקרובות ● על הפרק: מיתון ומשבר אינפלציוני ברחבי העולם ● במוקד: השפעות המלחמות באיראן ובאוקראינה

40 מתחת ל-40: הכירו את נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס לשנת 2026

הבכירה שמנתבת לישראל השקעות במיליארדים, הזכיינית שהפכה רשת כושלת למותג מצליח והכדורסלן שעשה אקזיט לאנבידיה ● יותר מ־500 מועמדים הגישו מועמדות לפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס ● לאחר שלושה שלבי מיון וכ־60 מומחים, קבלו את 40 הנבחרים

לארי אליסון / צילום: ap, Mark J. Terrill

אחד מעשירי העולם או הכי שקוע בחובות? במקרה של לארי אליסון זה לא סותר

מייסד ובעלי אורקל התחייב לשעבד חלק ניכר מהחזקותיו בחברת הטכנולוגיה לטובת הלוואות אישיות ● כל זה עוד לפני שהעניק גיבוי אישי בעשרות מיליארדים לעסקת הענק בתחום המדיה לרכישת וורנר ● מה יכולים להסיק מכך משקיעי אורקל ומיליארדרים אחרים בעולם

טראמפ ונתניהו, ארכיון / צילום: Reuters, EyePress News

הבקשה של ישראל מטראמפ: הגבלת ניסיונות המו"מ עם לבנון לעוד שבועיים בלבד

באיראן נערכים לתרחיש של חידוש הלחימה ומאיימים: "נחשוף יכולות חדשות" ● דיווח: טראמפ הורה להמשיך במצור הימי על איראן: "המטרה - לחנוק את הכלכלה" ● גורמים רשמיים בארה"ב: טראמפ לא יוותר על הדרישה המרכזית שלו בסוגיית הגרעין ● עאמר חוג'יראת, בן 44 משפרעם, הוא האזרח הישראלי עובד משרד הביטחון שנהרג אתמול בלבנון ● עדכונים שוטפים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

אילון מאסק בדרך לישראל: נקבע תאריך חדש לוועידה בהשתתפותו

לאחר דחייה בעקבות המלחמה עם איראן, אילון מאסק מנכ"ל טסלה, צפוי להגיע לישראל ולנאום לצד בכירי תעשיית הרכב האוטונומי והתחבורה החכמה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

אחרי תנובה וטרה: גם שטראוס מעלה מחירים

לאחר גל ההתייקרויות במוצרי החלב, כעת גם שטראוס מודיעה על העלאת מחירים של חלק ממוצריה ● על פי הודעת החברה, עדכון המחירון לקמעונאים ייכנס לתוקף אחרי חג השבועות