גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשקעות שמנצחות את הקורונה: גם מניות הציוד הרפואי מספקות את הסחורה

כולם מדברים על הביצועים הפנומנליים של חברות הטכנולוגיה והנאסד"ק, שעלו ב-60% מאז שהתחיל התיקון בשווקים בסוף מרץ ● אבל, האם שמתם לב לכך שמניות חברות הציוד הרפואי עלו בדיוק באותם שיעורים?

בדיקות קורונה של אבוט לבורטוריס / צילום: David J. Phillip, Associated Press
בדיקות קורונה של אבוט לבורטוריס / צילום: David J. Phillip, Associated Press

המירוץ לפיתוח חיסון לקורונה הקפיץ את מניותיהן של חברות התרופות הפועלות במרץ בתחום זה - והזניק אל על את המניות של חברות הביוטכנולוגיה שמשתתפות במאמץ. בעוד שמניותיהן של יצרניות תרופות ענקיות כמו פייזר, אסטרה-זנקה ומרק עלו בשיעורים נאים מהשפל - אך חלקן עדיין בתשואה שלילית מתחילת 2020 - המניות של חברות הביוטק הקטנות יותר העובדות על החיסון, בהן מודרנה, נובה-וקס, אדפטיב ביוטכנולוג'יס, היי ביולוג'יקס ואחרות זינקו במאות אחוזים ולעתים גם באלפי אחוזים.

הסיכון שנוטלים על עצמם המשקיעים במניות אלה עצום. מצד אחד, מדובר בהימור על הצלחה גדולה או כישלון מהדהד, שכן במקרה הטוב, רק אחת מהחברות האלה תצליח לפתח חיסון (גם לא בטוח). מצד שני, חלון ההזדמנויות כאן צר במיוחד - מי שלא תגיע ראשונה לקו הגמר עשויה לרדת את כל הדרך חזרה למטה, ולהסב למשקיעיה הפסדים צורמים.

אולם, ההשקעה בחברות שמרוויחות וינצחו את הקורונה לא חייבת להיות בעלת פרופיל סיכון גבוה כל כך. הדוגמה הבולטת והמרכזית הן חברות הציוד הרפואי. לא רק שהעסקים שלהן יציבים יותר - הן חוות גידול עצום בביקושים, שמשפיע כמובן גם על הרווחיות שלהן ועל הביצועים של המניות שלהן. ובניגוד לחברות הביוטק, במקרה של הציוד הרפואי, הביקוש לא צפוי להיעלם ביום שבו יימצא החיסון, וגם לא בשנה הקרובה.

המכשור-הרפואי-מרקיע-שחקים

ציוד רפואי: 60% בארבעה חודשים

נראה כי לא מעט משקיעים מבינים את הפוטנציאל הגלום בהשקעה במדדי מניות של ציוד רפואי. הביצועים החזקים של מניות הטכנולוגיה זוכים אמנם לכל הכותרות ולתשומת הלב התקשורתית בתקופה האחרונה, אך הביצועים של מניות הציוד הרפואי עשויים להפיל אתכם מהרגלים. מאז החל התיקון בשווקים ב-23 במרץ, זינק מדד מניות הטכנולוגיה נאסד"ק 100 בכ-60% - בדיוק כמו העלייה של מניות הציוד הרפואי (ראו תרשים).

איך זה ייתכן, אתם ודאי שואלים. הרי החברות שמתמחות בייצור ציוד רפואי הן לרוב חברות ענק, ותיקות ורווחיות, אז איך ביצועי המניות שלהן חזקים כל כך?

התשובה לכך טמונה במחסור שיצרה הקורונה בציוד הרפואי. לא רק הביקוש של צרכנים למוצרים שמייצרות החברות בסקטור, כמו מסכות, כפפות חד-פעמיות ואלכוג'ל זינק, אלא גם הביקוש המוסדי; בתי חולים בכל העולם מתמודדים עם זרם גובר של חולים, ודרישות המיגון והטיפול באות לידי ביטוי לא רק בתרופות, אלא בעיקר בציוד רפואי בסיסי לצד מכשור מתקדם. נוסף על כל אלה, הסקטור כולו מושפע כמובן מהמרוץ לחיסון או לתרופה ייעודיים נגד הקורונה, וכן מפיתוח בדיקות מהירות לזיהוי הנגיף.

קחו לדוגמה את אבוט לבורטוריס, אחת החברות הגדולות בעולם בתחום הציוד הרפואי. כ-50% מפעילות אבוט כיום הם ממוצרי ציוד רפואי כמו צנתרים, מזרקים, ציוד למעבדות ובנקי דם. לחברה הכנסות שנתיות של מעל 31 מיליארד דולר ורווח שנתי של מעל 3.5 מיליארד דולר.

בחודשים האחרונים קיבלה אבוט אישור FDA לשיווק של בדיקה לזיהוי קורונה. במחצית הראשונה של 2020 מכרה החברה 40 מיליון בדיקות, ורובן רק ברבעון השני מאז שניתן האישור. הדבר עשוי ללמד על פוטנציאל מכירות של 150 מיליון יחידות בשנה הקרובה.

במלים אחרות, ייתכן כי המכירות של ערכת הבדיקה של אבוט יניבו לחברה תוספת הכנסות של 2 מיליארד דולר בשנה הקרובה רק מפעילות זו. אומנם ייתכן כי במחצית הראשונה של 2021 יפותח חיסון למגפה, אך נראה כי בדיקת הקורונה תהיה מצרך מבוקש גם אז.

אבוט אינה יוצאת דופן. תרמו פישר סיינטיפיק (Thermo Fisher Scientific), חברה גדולה אחרת בסקטור הציוד הרפואי, המתמחה במכשור רפואי, בריאגנטים, במוצרים מתכלים ובתוכנה ושירותים בתחום הבריאות, הכתה את התחזיות לרבעון השני, בעיקר בזכות מוצרים הקשורים לקורונה ולבדיקות לנגיף. היא אחת החברות הבודדות שצמחו בהשוואה לרבעון המקביל, ועוד בקצב של כ-10%. הכנסות החברה ברבעון היו כמעט 7 מיליארד דולר, 20% מהן הכנסות ממוצרים ושירותים הקשורים לקורונה.

הדוגמאות בסקטור הזה רבות בכל קנה מידה. מניתוח המגמות של הדוחות הכספים לרבעון השני בארה"ב בקרב כל חברות S&P 500, ראינו שסקטור הבריאות היה אחד החזקים. ההכנסות של החברות בסקטור הבריאות עלו בממוצע בכ-5%, והרווח למניה ב9%, לעומת ממוצע ירידה של 11% בהכנסות כל החברות ב-S&P 500 וירידה של 9% ברווח. מי שבלטו במיוחד בסקטור הבריאות הן כמובן חברות הציוד הרפואי, עם צמיחה בהכנסות של כ-8%, ועלייה של 31% ברווחים - תוצאות שמסבירות חלק משמעותי מהעוצמה של מניות הסקטור בחודשים האחרונים.

למה עדיין לא מאוחר מדי

היתרון הגדול של החשיפה לסקטור הציוד הרפואי טמון בכך שהקורונה אומנם תורמת לביקושים ולמכירות, אך גם ביום שאחריה החברות צפויות להמשיך להפגין עוצמה. זו לא רק ההבנה של מדינות וממשלות בצורך במערכות בריאות חזקות יותר, בהגדלת תקציבים ובהקמת בתי חולים ומפעלים בשטחן לצורך ייצור עצמי; לסקטור הציוד הרפואי יש מנועי צמיחה אדירים אחרים שבאים לידי ביטוי במגמות הדמוגרפיות והמאקרו-כלכליות של השנים האחרונות.

חברות הציוד הרפואי מרוויחות מהמגמה העולמית המרכזית של העשורים האחרונים - התארכות תוחלת החיים והרצון לנצל אותה טוב יותר. גורם זה מתורגם בין היתר לביקוש הולך וגובר להליכים רפואיים לא חיוניים, פרוצדורות אסתטיות (כולל הסרת שיער, טיפולי בוטוקס וכו'), טיפולים לגיל השלישי וטיפולי מניעה שונים בהתאם למגמות של חיים בריאים יותר ושיפור באיכות החיים.

בזכות המגמות האלה, בלטו מניות הציוד הרפואי בביצועים מרשימים עוד לפני הקורונה. בחמש השנים שקדמו להתפרצות הנגיף, בין 2015 לתחילת 2020, עלתה תעודת הסל (ETF) של IHI, העוקבת אחר מדד הציוד הרפואי בכ-140%, לעומת עלייה של 115%, למשל, במדד נאסד"ק 100.

בהתחשב בעובדה שהסקטור כולל חברות גדולות, שלרוב קצב הצמיחה שלהן לא מהיר כל כך, מיד מתעוררת השאלה האם לא מאוחר מדי לסקטור, והאם התמחור שלו לא גבוה מדי. מניתוח רמות המכפילים הממוצעים של מניות הציוד הרפואי עולה כי מכפיל הרווח ל-12 החודשים הקרובים הוא 30, נתון גבוה לכאורה, אך בהתחשב בעובדה שהמכפיל הממוצע בחמש השנים האחרונות היה 39 נראה כי יש עדיין מקום לעליות.

אגב, המכפילים של החברות הגדולות נמוכים יותר - של אבוט הוא 28 (הממוצע בחמש השנים האחרונות היה 39.8), של תרמו פישר 26 (ממוצע 38.9) ובמדטרוניק - המתמחה בעיקר במכשור לטיפול בהפרעות קצב (צנתרים, קוצבי לב דיפיברילטורים) - מכפיל הרווח ל-12 החודשים הקרובים הוא 26, לעומת מכפיל ממוצע של 34 בחמש השנים האחרונות.

בהסתכלות הרחבה הזו, נראה כי על רקע השילוב בין חברות רווחיות עם לקוחות חוזרים בתחום שהביקוש אליו נמצא במגמת עלייה מתמדת גם מחוץ לתקופת הקורונה, יחד עם תוחלת חיים ארוכה יותר ורצון לנצל אותה טוב יותר - חברות הציוד הרפואי הן אפיק השקעה שעשוי להמשיך לבלוט בשנים הקרובות. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב או חברות בקבוצת הראל או בעלי עניין בהן או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק או לסחור, בעבור עצמם או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בטור, או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בו, שהשקעותיהם יכללו ני"ע ונכסים פיננסיים המצוינים בו. אין לראות בכתוב משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל משקיע. 

עוד כתבות

נשיא סוריה אל־ג'ולאני / צילום: ap, Mosa'ab Elshamy

שנה אחרי המרד של א-שרע: סוריה מתפוררת ובינתיים יש רק מנצחת אחת

מחליפו של אסד קיבל לידיו מדינה מוכת בעיות: 90% מתחת לקו העוני, מיעוטים שמסרבים להתיישר וטרוריסטים שמתבססים ● טורקיה ניצלה את שעת הכושר לבסס את מקומה במדינה באמצעות הזרמת נשק, כסף וגדודי ג'יהאדיסטים ● כעת היא מכוונת בין היתר לקידוחים במים הכלכליים שלה: "לטורקים יש תוכנית לחנוך בסיסים צבאיים במרכז סוריה, ואם יתאפשר - גם לרדת דרומה"

מפעל של יצרנית הרכב צ'רי בווהו, סין / צילום: Reuters, Xiao Benxiang/VCG

בתעשיות הביטחוניות כבר מודאגים: האם הגיע הזמן לחשוב מחדש על הרכבים הסיניים?

כלי הרכב החכמים תוצרת סין מצוידים במצלמות, חיישנים ומערכות מקושרות לרשת, ומסוגלים לאסוף כמויות עצומות של מידע לאורך זמן ● בעוד שגופי הביטחון בישראל הולכים אחרי ארה"ב ומטילים מגבלות שימוש, כרבע מיליון כלי רכב סיניים כבר נוסעים בכבישי ישראל ● האם אובדן הפרטיות הוא מחיר סביר לנוחות טכנולוגית, או שמא מדובר בסיכון ביטחוני?

ח'אן יונס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

קצה חוט חדש: ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר החטוף החלל רן גואילי

בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה  ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"

עומרי כספי / צילום: Ilya Melnikov

עולה ליגה: עומרי כספי גייס 100 מיליון דולר לקרן ההון סיכון שלו

משקיע ההון סיכון וכוכב הכדורסל לשעבר גייס 100 מיליון דולר נוספים לקרן ההון סיכון, סוויש קפיטל ● הקרן החדשה תאפשר לסוויש להמשיך ולשמור על החזקותיה גם בשלבי גיוס מאוחרים יותר לחברות ● ויש לו גם מסר מעודד: "המשקיעים שלנו מאוד אופטימיים לגבי ישראל"

BYD SEALION 05  פלאג–אין / צילום: יח''צ

בפחות מ-170 אלף שקל: הקרוס אובר הזה עושה כמעט 50 ק"מ לליטר דלק

הסינים ממשיכים לשנות את שוק הרכב, והפעם מגיע אלינו BYD SEALION 05: קרוס-אובר משפחתי מרווח ומאובזר היטב, המצויד בהנעת פלאג-אין בוגרת ומעניק טווח משולב חשמל-בנזין של מעל 1,000 ק"מ ● הרכב אינו חף מפגמים, אבל במחיר פתיחה של פחות מ–170 אלף שקל יש לו פוטנציאל להיות להיט מכירות

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר

משבר השמאים הוכיח שוב שדחיינות היא שם המשחק

דחיינות היא עדיין שיטת עבודה ● רוכבי האופניים ניצחו את החזית האנטי-ישראלית ● ומתברר שאנחנו כן יכולים לנצל דאטה לטובתנו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

היתר בנייה ראשון לפרויקט דיור להשכרה בשדה דב

שיכון ובינוי מזנקת קדימה בשדה דב עם היתר בנייה ראשון ל־324 דירות להשכרה ארוכת-טווח, כשברקע ירידות ערך מתמשכות בסקטור זה ● בקיבוץ האון הסכם פשרה עם רמ"י מחזיר את פרויקט הבנייה למסלול; בין הזוכים במגרשים ששווקו - עשרות חיילי מילואים ● וקרן ספיר של רובי קפיטל משלימה מכירת קרקע בחולון ברווח של עשרות מיליוני שקלים, לאחר השבחה משמעותית ● חדשות השבוע בנדל"ן

גליל מדיקל בפארק ההייטק יקנעם / צילום: גיל ארבל

מפעל גליל מדיקל ביקנעם ייסגר, ופעילותו תועבר לאירלנד

בעלת השליטה בוסטון סיינטיפיק החליטה להעביר את הפעילות של מפעל גליל מדיקל לאירלנד, במעבר הדרגתי שיושלם ב-2028 ● עפ"י הערכות, במפעל מועסקים כ-100 עובדים

האירוע שקיימה ניקוסיה עם סטארט-אפ ניישן סנטרל / צילום: Startup Nation Central

אחת הידידות הקרובות של ישראל שואפת להעמיק עוד יותר את הקשרים

קפריסין קיימה יחד עם סטארט-אפ ניישן סנטרל את אירוע Tech Horizons of the Mediterranean ● מאות מנהלי ועובדי פלאפון ו-yes לקחו חלק בשבוע מעורבות חברתית ● התערוכה שמוצגת במודיעין בהשתתפות אמנים מכל אירופה ● וזה המנכ"ל החדש של אקוואריוס ● אירועים ומינויים

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

פרשת "יד לוחצת יד": ביהמ"ש ידון בבקשת המשטרה להרחיק את ארנון בר דוד מההסתדרות עד מרץ 2026

לפי המשטרה, יו"ר ההסתדרות "רקם מנגנון שוחדי", וחזרתו לתפקיד עלולה לאפשר ביצוע עבירות זהות ושיבוש חקירה ● בר דוד, המורחק מההסתדרות מאז נעצר בנובמבר, מסכים להרחקה נוספת לשבועיים בלבד – ומציע כי אז יחזור לתפקיד, אך לא יעסוק במינוי דירקטורים ובמכרזים, וייפגש עם מעורבים בפרשה רק בנוכחות יועץ משפטי או מבקר ההסתדרות

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת צנחה במסחר ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

החלטת ממשלה או חקיקה? כ"ץ יביא לאישור את סגירת גלי צה"ל ב-21.12

שר הביטחון הודיע כי יביא בעוד כשבוע וחצי לאישור הממשלה את ההחלטה על סגירת תחנת הרדיו הצבאית ● ההחלטה תגיע לישיבת הממשלה לאחר שהייעוץ המשפטי לממשלה יוכל להשלים את חוות-דעתו ביחס להחלטה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א סוגרת שבוע חיובי: ת"א 35 עלה ב-3.5%, מדד הביטוח ב-10%

מדד ת"א 35 בשיא חדש, ה-57 השנה ● השקל מתחזק מול הדולר ● מדד הביטוח זינק ב-10% השבוע ● מניות השבבים הדואליות ירדו ● הפד הוריד את ריבית ארה"ב כצפוי, אך אותת כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב - וול סטריט ננעלה בירוק ●

זוהר עיני ויונתן בוגוסלבסקי, מייסדי פורט / צילום: Port

מנוע בינה מלאכותית כחול-לבן: פורט הישראלית כבר שווה 800 מיליון דולר

פורט, חברת הסטארט-אפ הישראלית שמבקשת לעצב מחדש את עבודת המפתחים, מגייסת 100 מיליון דולר לפי שווי של 800 מיליון דולר אחרי הכסף, במהלך שמציב אותה כאחת השחקניות המסקרנות בגל החדש של פלטפורמות הבינה המלאכותית לארגוני פיתוח

השטח שעליו תוקם תחנת הכוח ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

תחנת הכוח "קסם" סגרה פיננסית ותקבל תגמול מוגדל מרשת החשמל

ההלוואה מבנק הפועלים עומדת על 1.1 מיליארד אירו ועוד 300 מיליון שקל - ובסך-הכול כ-4.5 מיליארד שקל ● בכך הבטיחה "קסם" את הקמתה ואת "תשלום הזמינות" הגבוה שתקבל מרשת החשמל - זאת מכיוון שמדובר בתחנה קריטית לאספקת חשמל באזור צפון גוש דן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

בנק ישראל נגד חוק הגיוס: "לוקה בחסר ולא יביא לגיוס החרדים הנדרש"

הבנק המרכזי מזהיר כי הנוסח הנוכחי של חוק הגיוס "לוקה בחסר", וזאת משום שהיעדים שקבעה הצעת החוק הם נמוכים, והתמריצים הכלכליים בעלי אפקטיביות נמוכה ● "העברת החוק במתכונתו הנוכחית עלולה לא להביא לשינוי משמעותי בהיקף הגיוס, ובכך לשמר את הנטל הכלכלי האישי והמשקי הנובע מהשימוש הנרחב באנשי מילואים"

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

שמרנות, דשדוש ב-AI ותוכנית ירושה: מאחורי גל העזיבות באפל

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

מרכז יזמות לחרדים בירושלים (ארכיון) / צילום: יוסי זמיר

עידוד תעסוקת חרדים? ההחלטה ה"שקטה" שרחוקה מלהספיק

ברקע העיסוק הער בסוגיית השתלבות החרדים בחברה הישראלית, עברה החלטת ממשלה ששאפה לקדם את תעסוקת הגברים החרדים ● עד כמה ההחלטה הזאת מורגשת בשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מיצוי פוטנציאל תעסוקת גברים חרדים

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

ענף הפיננסים משתלט על הפסקת הפרסומות: דיסקונט הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה

הפרסומת של דיסקונט היא הזכורה ביותר זה השבוע השלישי, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה● ביטוח 9 מחזירים לאוויר פרסומת ישנה לרגל סוף השנה ● וחברת התקשורת פרטנר מתברגת גבוה כבר בשבוע הראשון באוויר