גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

ההשקעות שמנצחות את הקורונה: גם מניות הציוד הרפואי מספקות את הסחורה

כולם מדברים על הביצועים הפנומנליים של חברות הטכנולוגיה והנאסד"ק, שעלו ב-60% מאז שהתחיל התיקון בשווקים בסוף מרץ ● אבל, האם שמתם לב לכך שמניות חברות הציוד הרפואי עלו בדיוק באותם שיעורים?

בדיקות קורונה של אבוט לבורטוריס / צילום: David J. Phillip, Associated Press
בדיקות קורונה של אבוט לבורטוריס / צילום: David J. Phillip, Associated Press

המירוץ לפיתוח חיסון לקורונה הקפיץ את מניותיהן של חברות התרופות הפועלות במרץ בתחום זה - והזניק אל על את המניות של חברות הביוטכנולוגיה שמשתתפות במאמץ. בעוד שמניותיהן של יצרניות תרופות ענקיות כמו פייזר, אסטרה-זנקה ומרק עלו בשיעורים נאים מהשפל - אך חלקן עדיין בתשואה שלילית מתחילת 2020 - המניות של חברות הביוטק הקטנות יותר העובדות על החיסון, בהן מודרנה, נובה-וקס, אדפטיב ביוטכנולוג'יס, היי ביולוג'יקס ואחרות זינקו במאות אחוזים ולעתים גם באלפי אחוזים.

הסיכון שנוטלים על עצמם המשקיעים במניות אלה עצום. מצד אחד, מדובר בהימור על הצלחה גדולה או כישלון מהדהד, שכן במקרה הטוב, רק אחת מהחברות האלה תצליח לפתח חיסון (גם לא בטוח). מצד שני, חלון ההזדמנויות כאן צר במיוחד - מי שלא תגיע ראשונה לקו הגמר עשויה לרדת את כל הדרך חזרה למטה, ולהסב למשקיעיה הפסדים צורמים.

אולם, ההשקעה בחברות שמרוויחות וינצחו את הקורונה לא חייבת להיות בעלת פרופיל סיכון גבוה כל כך. הדוגמה הבולטת והמרכזית הן חברות הציוד הרפואי. לא רק שהעסקים שלהן יציבים יותר - הן חוות גידול עצום בביקושים, שמשפיע כמובן גם על הרווחיות שלהן ועל הביצועים של המניות שלהן. ובניגוד לחברות הביוטק, במקרה של הציוד הרפואי, הביקוש לא צפוי להיעלם ביום שבו יימצא החיסון, וגם לא בשנה הקרובה.

המכשור-הרפואי-מרקיע-שחקים

ציוד רפואי: 60% בארבעה חודשים

נראה כי לא מעט משקיעים מבינים את הפוטנציאל הגלום בהשקעה במדדי מניות של ציוד רפואי. הביצועים החזקים של מניות הטכנולוגיה זוכים אמנם לכל הכותרות ולתשומת הלב התקשורתית בתקופה האחרונה, אך הביצועים של מניות הציוד הרפואי עשויים להפיל אתכם מהרגלים. מאז החל התיקון בשווקים ב-23 במרץ, זינק מדד מניות הטכנולוגיה נאסד"ק 100 בכ-60% - בדיוק כמו העלייה של מניות הציוד הרפואי (ראו תרשים).

איך זה ייתכן, אתם ודאי שואלים. הרי החברות שמתמחות בייצור ציוד רפואי הן לרוב חברות ענק, ותיקות ורווחיות, אז איך ביצועי המניות שלהן חזקים כל כך?

התשובה לכך טמונה במחסור שיצרה הקורונה בציוד הרפואי. לא רק הביקוש של צרכנים למוצרים שמייצרות החברות בסקטור, כמו מסכות, כפפות חד-פעמיות ואלכוג'ל זינק, אלא גם הביקוש המוסדי; בתי חולים בכל העולם מתמודדים עם זרם גובר של חולים, ודרישות המיגון והטיפול באות לידי ביטוי לא רק בתרופות, אלא בעיקר בציוד רפואי בסיסי לצד מכשור מתקדם. נוסף על כל אלה, הסקטור כולו מושפע כמובן מהמרוץ לחיסון או לתרופה ייעודיים נגד הקורונה, וכן מפיתוח בדיקות מהירות לזיהוי הנגיף.

קחו לדוגמה את אבוט לבורטוריס, אחת החברות הגדולות בעולם בתחום הציוד הרפואי. כ-50% מפעילות אבוט כיום הם ממוצרי ציוד רפואי כמו צנתרים, מזרקים, ציוד למעבדות ובנקי דם. לחברה הכנסות שנתיות של מעל 31 מיליארד דולר ורווח שנתי של מעל 3.5 מיליארד דולר.

בחודשים האחרונים קיבלה אבוט אישור FDA לשיווק של בדיקה לזיהוי קורונה. במחצית הראשונה של 2020 מכרה החברה 40 מיליון בדיקות, ורובן רק ברבעון השני מאז שניתן האישור. הדבר עשוי ללמד על פוטנציאל מכירות של 150 מיליון יחידות בשנה הקרובה.

במלים אחרות, ייתכן כי המכירות של ערכת הבדיקה של אבוט יניבו לחברה תוספת הכנסות של 2 מיליארד דולר בשנה הקרובה רק מפעילות זו. אומנם ייתכן כי במחצית הראשונה של 2021 יפותח חיסון למגפה, אך נראה כי בדיקת הקורונה תהיה מצרך מבוקש גם אז.

אבוט אינה יוצאת דופן. תרמו פישר סיינטיפיק (Thermo Fisher Scientific), חברה גדולה אחרת בסקטור הציוד הרפואי, המתמחה במכשור רפואי, בריאגנטים, במוצרים מתכלים ובתוכנה ושירותים בתחום הבריאות, הכתה את התחזיות לרבעון השני, בעיקר בזכות מוצרים הקשורים לקורונה ולבדיקות לנגיף. היא אחת החברות הבודדות שצמחו בהשוואה לרבעון המקביל, ועוד בקצב של כ-10%. הכנסות החברה ברבעון היו כמעט 7 מיליארד דולר, 20% מהן הכנסות ממוצרים ושירותים הקשורים לקורונה.

הדוגמאות בסקטור הזה רבות בכל קנה מידה. מניתוח המגמות של הדוחות הכספים לרבעון השני בארה"ב בקרב כל חברות S&P 500, ראינו שסקטור הבריאות היה אחד החזקים. ההכנסות של החברות בסקטור הבריאות עלו בממוצע בכ-5%, והרווח למניה ב9%, לעומת ממוצע ירידה של 11% בהכנסות כל החברות ב-S&P 500 וירידה של 9% ברווח. מי שבלטו במיוחד בסקטור הבריאות הן כמובן חברות הציוד הרפואי, עם צמיחה בהכנסות של כ-8%, ועלייה של 31% ברווחים - תוצאות שמסבירות חלק משמעותי מהעוצמה של מניות הסקטור בחודשים האחרונים.

למה עדיין לא מאוחר מדי

היתרון הגדול של החשיפה לסקטור הציוד הרפואי טמון בכך שהקורונה אומנם תורמת לביקושים ולמכירות, אך גם ביום שאחריה החברות צפויות להמשיך להפגין עוצמה. זו לא רק ההבנה של מדינות וממשלות בצורך במערכות בריאות חזקות יותר, בהגדלת תקציבים ובהקמת בתי חולים ומפעלים בשטחן לצורך ייצור עצמי; לסקטור הציוד הרפואי יש מנועי צמיחה אדירים אחרים שבאים לידי ביטוי במגמות הדמוגרפיות והמאקרו-כלכליות של השנים האחרונות.

חברות הציוד הרפואי מרוויחות מהמגמה העולמית המרכזית של העשורים האחרונים - התארכות תוחלת החיים והרצון לנצל אותה טוב יותר. גורם זה מתורגם בין היתר לביקוש הולך וגובר להליכים רפואיים לא חיוניים, פרוצדורות אסתטיות (כולל הסרת שיער, טיפולי בוטוקס וכו'), טיפולים לגיל השלישי וטיפולי מניעה שונים בהתאם למגמות של חיים בריאים יותר ושיפור באיכות החיים.

בזכות המגמות האלה, בלטו מניות הציוד הרפואי בביצועים מרשימים עוד לפני הקורונה. בחמש השנים שקדמו להתפרצות הנגיף, בין 2015 לתחילת 2020, עלתה תעודת הסל (ETF) של IHI, העוקבת אחר מדד הציוד הרפואי בכ-140%, לעומת עלייה של 115%, למשל, במדד נאסד"ק 100.

בהתחשב בעובדה שהסקטור כולל חברות גדולות, שלרוב קצב הצמיחה שלהן לא מהיר כל כך, מיד מתעוררת השאלה האם לא מאוחר מדי לסקטור, והאם התמחור שלו לא גבוה מדי. מניתוח רמות המכפילים הממוצעים של מניות הציוד הרפואי עולה כי מכפיל הרווח ל-12 החודשים הקרובים הוא 30, נתון גבוה לכאורה, אך בהתחשב בעובדה שהמכפיל הממוצע בחמש השנים האחרונות היה 39 נראה כי יש עדיין מקום לעליות.

אגב, המכפילים של החברות הגדולות נמוכים יותר - של אבוט הוא 28 (הממוצע בחמש השנים האחרונות היה 39.8), של תרמו פישר 26 (ממוצע 38.9) ובמדטרוניק - המתמחה בעיקר במכשור לטיפול בהפרעות קצב (צנתרים, קוצבי לב דיפיברילטורים) - מכפיל הרווח ל-12 החודשים הקרובים הוא 26, לעומת מכפיל ממוצע של 34 בחמש השנים האחרונות.

בהסתכלות הרחבה הזו, נראה כי על רקע השילוב בין חברות רווחיות עם לקוחות חוזרים בתחום שהביקוש אליו נמצא במגמת עלייה מתמדת גם מחוץ לתקופת הקורונה, יחד עם תוחלת חיים ארוכה יותר ורצון לנצל אותה טוב יותר - חברות הציוד הרפואי הן אפיק השקעה שעשוי להמשיך לבלוט בשנים הקרובות. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב או חברות בקבוצת הראל או בעלי עניין בהן או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק או לסחור, בעבור עצמם או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בטור, או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בו, שהשקעותיהם יכללו ני"ע ונכסים פיננסיים המצוינים בו. אין לראות בכתוב משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל משקיע. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: איל יצהר

רשות המסים מציגה: כך יעשה לאיש שמנסה להנגיש נתונים לציבור

אתר "גרסאות לעם" של עו"ד גיא זומר הוקם לפני ימים אחדים, במטרה לרכז במקום אחד את כל מאגרי הנתונים הממשלתיים, בעיקר נתוני נדל"ן ועסקאות נדל"ן ● בין המאגרים המרכזיים שמהם "שאב" נתונים נמצא אתר "מידע נדל"ן" של רשות המסים, שכעת נחסם לשימוש בשבילו ● אתר הנדל"ן הממשלתי עודנו פתוח, אך הנתונים בו חלקיים

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

רשות החברות לצים: נעצרו הדיונים בעסקת המכירה

רשות החברות הממשלתיות הודיעה לצים כי היא מפסיקה את הטיפול במתווה למכירת החברה להפג-לויד ולקרן פימי, זאת לאחר שהאוצר ומשרד ראש הממשלה הביעו הסתייגויות מהעסקה, שמשקפת לצים שווי של 4.2 מיליארד דולר

הפרויקט החדש OpenAI עלול לנגוס ברשתות החברתיות של מטא ואילון מאסק / צילום: Associated Press, Michael Dwyer

המנהל שיוביל את OpenAI בישראל, למרות ההכחשות

מוטי הדס, לשעבר סמנכ"ל במטריקס ואיש מכירות בכיר בגוגל ובמנוגו די.בי, יקים פעילות שירות ומכירות לשוק הטכנולוגיה הישראלי ● הדס כתב פוסט בעמוד הלינקדין שלו כי הוא מונה לתפקיד מייסד הפעילות בישראל וכי המהלך מסמן את הגעתה של ענקית הבינה המלאכותית ל"קהילת הדיגיטל" הישראלית

מימין לשמאל: דנה עזריאלי, רז קינסטליך וישראל אהרוני / צילום: מורג ביטן

עזריאלי משיקה את בית דיור מוגן חדש בהשקעה של כ-590 מיליון שקל

עזריאלי משיקה בראשון לציון את פאלאס החדש, בהשקעה של כ־590 מיליון שקל, כשכ־40% מיחידות הדיור כבר נמכרו עוד לפני ההשקה ● אפליקציית Waze תשלב באוקטובר מסרים לעידוד נשים להיבדק לסרטן השד, בקמפיין עם עדי אשכנזי ועמותת אחת מתשע ● רשת ארכה תשמש כספונסרית של הפועל ירושלים בכדורגל ● אירועים ומינויים

מתקן אנרגיה מתחדשת של דוראל / צילום: חנני לדל, דוראל אנרגיה מתחדשת

בהשקעה של כ-850 מיליון שקל: פרויקט הענק של דוראל חושמל בהצלחה

הפרויקט הסולארי "הדרי שאן", אותו הקימה דוראל בעמק המעיינות, חושמל בהצלחה ● הפעלתו המסחרית צפויה בחודשים הקרובים, ולפי החברה צפויה להניב לה הכנסות שנתיות של כ-150 מיליון שקל

זנב המטוס של פליי דובאי נפגע כתוצאה מהצניחה המהירה / צילום: לפי סעיף 27 א'

"תקרית" ו"ריב בין טייסים": איך מסקרים בעולם את טיסת פליי דובאי

באיחוד האמירויות מנסים להקטין את האירוע עם טיסת פליי דובאי לישראל, שנחתה בסעודיה בשל מה שמסתמן כניסיון לפיגוע ● בבריטניה חלק מכלי התקשורת דיווחו על האירוע כ"ריב בין הטייסים", בעוד שאחרים ציינו שמדובר בטרור

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

"אין מקום שני": טראמפ מגייס את ענקיות ה-AI למאבק מול סין

נשיא ארה"ב כינס את בכירי ענקיות הטכנולוגיה והוביל להסכמה על מנגנוני פיקוח וולונטריים, אך הבהיר כי לא יאפשר לרגולציה לבלום את המרוץ האמריקאי מול סין

Smit Machchhar / צילום: צילום מסך יוטיוב

גיבור היום: זה הטייס שנדקר ונאבק כדי להציל את טיסת פליי דובאי

זהותו של הקברניט שנדקר ונאבק בטייס המשנה העומאני שניסה להשתלט על המטוס במהלך טיסת פליי דובאי נחשפה: סמיט מאצ'צ'אר, אזרח הודו, הוא טייס ותיק עם כ־15 שנות ניסיון ויותר מ־9,750 שעות טיסה ● במהלך המאבק נפצע ולאחר הנחיתה בסעודיה פונה לקבלת טיפול רפואי

ספוטיפיי / צילום: Shutterstock

מאות אלפי משתמשים מדווחים על תקלה עולמית בספוטיפיי

יותר מ־200 אלף דיווחים על תקלות בספוטיפיי התקבלו ביותר מ־170 מדינות, בהם כמה מאות בישראל ● משתמשים מדווחים על קשיים בהפעלת האפליקציה, בהשמעת מוזיקה ובחיפוש שירים ● בחברה מסרו כי הם מודעים לבעיות ובודקים אותן

אור ליביס, סמנכ''ל בכיר לכלכלה, תקציבים ואסטרטגיה במשרד התחבורה / צילום: כדיה לוי

בעקבות התסכול מחוסר הקידום של בסיס וויזאייר: סמנכ"ל בכיר במשרד התחבורה עוזב

אור ליביס, סמנכ"ל בכיר לכלכלה, תקציבים ואסטרטגיה במשרד התחבורה, עוזב את המשרד ● לגלובס נודע כי הסיבה לעזיבתו היא התסכול שלו מחוסר היכולת לקדם מהלכים במשרד, ובפרט הנסיגה מהקמת הבסיס של וויזאייר בארץ ● בשלב זה לא מונה לו מחליף, ולא נעשתה חפיפה מסודרת

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון (ארכיון גלובס) / צילום: ט. ג. הפקות

אחרי הברקס של רשות החשמל: נחשפים התנאים החדשים להקמת חוות שרתים

לגלובס נודע כי ברשות החשמל מקדמים תנאי סף חדשים ומחמירים להקמת חוות שרתים ● על הפרק: דרישת ערבות של כ־2 מיליון שקל לכל מגוואט וקבלת רישיון מיוחד ממטה הבינה המלאכותית ● המהלך נועד להסדיר את ההחלטה לא לאפשר חיבור של חוות שרתים חדשות לרשת החשמל, בעקבות מבול בקשות

תא טייס / צילום: Shutterstock

מי יכול לפתוח את דלת הקוקפיט, וכיצד מפעילים את אות החירום?

בעקבות האירוע החריג בטיסה מדובאי לתל אביב, שאלות רבות עולות בנוגע למנגנוני האבטחה במטוס ● איך פורצים לקוקפיט בזמן טיסה, כיצד משדרים אות חירום, ומה קורה לטייס האוטומטי בזמן אירוע קיצון? ● קברניט אל על לשעבר ומפעיל תוכנית "סימפליפליי", אלון פרג, מסביר ● גלובס עושה סדר

שכונת Palm Meadows Estates. בעיגול: לארי אליסון / צילום: trulia, AP (Evan Vucci)

הקהילה הסגורה שבה לארי אליסון קנה שמונה בתים לעובדיו

המיליארדר מאורקל הוציא כמעט 10 מיליון דולר על בתים למורים הפרטיים של ילדיו ולעובדים נוספים, במרחק של כחצי שעה מהמתחם שלו בפלורידה

מטוס של אייר אירופה / צילום: Shutterstock

העובדים דורשים לא להגיע לישראל, בחברת התעופה מתעלמים

עפ"י דיווחים, חברת התעופה אייר אירופה מתעלמת מבקשות חוזרות ונשנות לאפשר לצוותי האוויר לבחור אם להפעיל את הקו מדריד-ת"א ● בעוד שהעובדים דורשים שהטיסות לישראל יהיו על בסיס התנדבותי, כדי למנוע "רמות גבוהות של לחץ וחרדה" - החברה ממשיכה לאכוף את חובה הטיסה לארץ

המפגש בין רה''מ נתניהו לנוסעי טיסת פליי דובאי הערב / צילום: קובי גדעון, לע''מ

הנוסעים של פליי דובאי נחתו בישראל; נתניהו שוחח עם בן זאיד בעניין אבטחת המטוסים

על רקע התחזקות החשד למניע לאומני, הנוסעים הישראלים הגיעו לארץ • רה"מ נתניהו קיבל את פניהם ושמע את עדותו של ישראלי שנטרל את טייס המשנה • בנתב"ג נערכו בכוחות מתוגברים לחזרתם ● בירושלים ממתינים לתוצאות חקירת טייס המשנה העומאני, שניסה לפי החשד לרסק את המטוס ● ראש המוסד מנהל את החקירה • עדכונים שוטפים 

שרון רייך, מנכ''ל איילון ביטוח / צילום: רמי זנגר

"היא מתחרה קשה ומזיזה את המחט": המהפך באיילון והאם יש עוד אפסייד במניה

בשלוש שנים זינקה מניית איילון מעל 1,200%, כשהיא מותירה אבק לחברות הביטוח הגדולות ● בשוק מייחסים את השינוי ב־DNA למנכ"ל שרון רייך, שחתך פעילויות מפסידות ומקים מחדש את זרוע הגמל ● אך גם האתגרים גדולים: חיתום חלש ברכב וסוגיית הרגולציה לנוכח עסקת אלטשולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. ''120 ואחת'', ynet, 27.09.26 / צילום: יצחק קלמן

האם רק סמוטריץ' הוריד מסים בשני העשורים האחרונים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טען שהוא הראשון להקל את נטל המס מזה שני עשורים ● יש לא מעט מקרים שהוא שכח בדרך ● המשרוקית של גלובס

טייסים בקוקפיט / צילום: בן יוסטר

הפסיכולוג של הטייסים: "בכל שנותיי בעולם התעופה לא ראיתי אירוע כזה"

החשד לניסיון חטיפת המטוס והעימות החריג בקוקפיט של פליי דובאי מציבים במוקד את ההיבטים הפסיכולוגיים של צוותי האוויר, ואת השאלה האם ניתן לזהות מראש סימני אזהרה אצל טייסים במסגרת הליכי המיון, ההכשרה והפיקוח השוטף ● הפסיכולוג ד"ר אייל גושן, מסביר כי "יש להפריד בין חלק אישיותי, כמו משבר פסיכוטי או דיכאון, לבין אדם שהופך להיות מחבל מסיבות אידיאולוגיות"

דובאי / צילום: ap, Kamran Jebreili

אל על, ישראייר וארקיע יחזרו לטוס לדובאי אחרי יותר מחצי שנה

האירוע החריג בטיסת פליי דובאי היום הוביל דווקא להתקדמות במגעים הביטחוניים בין ישראל לאיחוד האמירויות • לאחר חודשים שבהם חברות התעופה הישראליות לא טסו למדינה, האמירתים הסכימו לדרישות האבטחה של גורמי הביטחון, ואל על וארקיע כבר נערכות לחידוש הקו ● במקביל דווח כי טיסות פליי דובאי לישראל יושעו בימים הקרובים, ובמקומן יפעלו טיסות חילוץ של החברות הישראליות

תא טייס / צילום: Shutterstock

"אירוע פלילי": מה העונש הצפוי לטייסים של פליי דובאי?

מטוס של פליי דובאי שהיה בדרכו לתל אביב שידר אות מצוקה ועורר חשד לחטיפה, אלא שאז התברר כי האות שודר בשל קטטה בין הטייסים ● מומחה תעופה: "יש סיכוי טוב שהם יפוטרו ויאבדו את רישיון הטיסה שלהם"