גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביה"ד הארצי מצמצם את ההגדרה של "יחסי מרות" לצורך הוכחה של הטרדה מינית

ביה"ד הארצי לעבודה הפך את פסיקתו של ביה"ד האזורי, וקבע כי לא התקיימו יחסי מרות בין שני עובדים שניהלו מערכת יחסים ● זאת, בין היתר, בנימוק כי ההשפעה והשליטה של העובד על העובדת לא היו בעלי נפח המעורר חשש כי העובדת הסכימה ליחסים בשל ההשפעה

בית הדין הארצי לעבודה נוקט בגישה מצמצמת ביחס להגדרה של "יחסי מרות" במקום העבודה. שופטות ביה"ד הארצי, הנשיאה ורדה וירט-ליבנה, סיגל דוידוב-מוטולה וחני אופק-גנדלר, ביטלו לאחרונה פסק דין של ביה"ד האזורי לעבודה בירושלים שפסק פיצויים בהיקף של כמיליון שקלים לנהגת בחברת אוטובוסים בירושלים, שטענה כי הוטרדה מינית על ידי אדם שעבד כסדרן רציפים באותה חברה.

שלוש השופטות ביטלו בפסק דינן הן את קביעת ביה"ד האזורי כי בין הנהגת התובעת לבין הסדרן היו יחסי מרות, זאת, בנימוק שלפיו קביעת ביה"ד האזורי מרחיבה את המושג יחסי מרות מעבר לקבוע בחוק. לדברי ביה"ד הארצי, השפעה אקראית ונקודתית של עובד על תנאי העבודה של עובדת לא תיחשב ליחסי מרות בין השניים. בנוסף, ביטל ביה"ד הארצי את קביעת ביה"ד האזורי כי הסדרן הטריד מינית את הנהגת, ופסק כי היחסים בין השניים היו בהסכמה מלאה.

הרשעה בהטרדה טלפונית

הנהגת, ילידת 1980, עבדה כנהגת בחברת אוטובוסים גדולה מאוד בירושלים, מאפריל 2007 ועד לדצמבר 2009, אז התפטרה מעבודתה. הסדרן, יליד 1967, נשוי ואב לילדה, עבד כ-20 שנה בתפקידים שונים בחברה. בין השנים 2008-2006 עבד כסדרן רציפים-משלח בירושלים.

זמן קצר לאחר תחילת עבודתה בחברה, הכירה הנהגת את סדרן הרציפים. לאחר היכרות קצרה החלו השניים לקיים מערכת יחסים שנמשכה למעלה משנתיים. בתום כשנתיים של מערכת יחסים הנהגת דרשה להיפרד, אך הסדרן סירב להשלים עם הפרידה. לאחר סיום הקשר עם הנהגת, התמוטט הסדרן נפשית והוכר כבעל דרגת נכות נפשית בשיעור 100%, ואף עזב את עבודתו.

באוקטובר 2009 התלוננה הנהגת במשטרה בטענה כי הסדרן מטריד אותה בשיחות טלפון. הסדרן הועמד לדין פלילי והורשע בעבירה של "הטרדה באמצעות מתקן בזק".

קשר מיני נצלני

מאוחר יותר הגישה הנהגת תביעה לביה"ד האזורי לעבודה בירושלים נגד הסדרן ונגד החברה. באמצעות עוה"ד יאיר מאק וכפיר אלימלך, טענה הנהגת כי היא הוטרדה מינית על ידי הסדרן, כיוון שהיה בעל מרות כלפיה, ניצל את תפקידו וכל שהיה ביניהם היה למעשה הטרדה מינית שגבלה במעשי אונס.

הסדרן טען מנגד, כי היחסים בינו לבין הנהגת היו קשר בין אוהבים ובהסכמה, היינו רומן בין שני בוגרים. באמצעות עו"ד ירון מויאל, ציין הסדרן כי אכן נכון שהנהגת צעירה ממנו ושהוא איש נשוי שקשור לאשתו. אולם לטענתו, בינו לבין הנהגת היו יחסי חברות ואהבה אמתיים.

עוד טען הסדרן כי הוא לא היה בעל מרות ביחס לנהגת. לדבריו, הוא לא היה נהג אלא היה שכיר בחברה בדומה לנהגת, בתפקיד סדרן רציפים. הוא ציין שתפקידו היה לטפל במקרים של איחור בכניסת אוטובוס לרציף.

ביה"ד האזורי התרשם, כי עדותה של הנהגת היא אמינה ומהימנה, ונתמכת על ידי עדויות נוספות. השופט אייל אברהמי פסק כי אכן התקיימו יחסי מרות בין השניים וקיבל את עמדת הנהגת כי היא ראתה בסדרן כממונה עליה. בית הדין האזורי ציין כי "מדובר בתפיסה סובייקטיבית של הנהגת על אודות מרותו של הסדרן ויכולתו להשפיע על תנאי עבודתה לטוב או לרע. תפיסתה זו נתמכה בסממנים אובייקטיביים שהציג בפניה והתבססה במציאות בראותה עניינים שפעל בפועל לטובתה".

בהמשך לכך, פסק בית הדין האזורי, כי מערכת היחסים בין הנהגת לסדרן לא הייתה מערכת יחסים תקינה, אלא קשר מיני נצלני. השופט אברהמי קבע כי הסדרן ניצל את מצבה הנפשי של הנהגת, ואת רצונה לקיים איתו מערכת יחסים כנה לצרכיו האישיים.

השפעה אקראית לצורך נקודתי

הסדרן לא השלים עם ההחלטה וערער עליה לביה"ד הארצי לעבודה. הוא חזר על טענותיו כי היחסים בינו לבין הנהגת היו מערכת יחסים רומנטית בין שני בוגרים, שנתנו את הסכמתם החופשית ליצירת קשר רומנטי ומיני. הנהגת טענה מנגד כי אין מקום להתערב בקביעותיו של ביה"ד האזורי לעבודה.

שופטות ביה"ד הארצי לעבודה קיבלו את ערעור הסדרן וביטלו את פסק הדין של השופט אברהמי. השופטות פסקו כי "בנסיבות המקרה, לא התקיימו יחסי מרות בין הנהגת לסדרן, וקביעתו של ביה"ד האזורי לעבודה מרחיבה את המושג יחסי מרות מעבר לקבוע בחוק".

יתר על כן, השופטות ציינו כי גם אם היו סבורות כי מתקיימים כאן יחסי מרות, הרי שלא היה מדובר בהטרדה מינית. זאת, מאחר שהיחסים בין הנהגת לסדרן היו בהסכמה והתקיימו מחוץ לסביבת העבודה.

באשר לעניין יחסי המרות - על פי הפסיקה, "מרות במשמעותה הפשוטה היא שליטה של הממונה על מי שכפוף לו. מרכיב המרות כולל בחובו גם השפעה וסמכות עקיפה ומונח זה אינו מוגבל ליחסים של מעסיק או ממונה ישיר בלבד". אולם לדברי שופטות ביה"ד הארצי, "לאחר עיון מעמיק בעדויות שנפרשו בביה"ד האזורי איננו סבורים כי התקיימו יחסי מרות במקרה דנא. שוכנענו כי הסדרן לא שימש כאחראי או כממונה על הנהגת באף שלב מתקופת עבודתם המשותפת בחברת האוטובוסים".

לפי פסק הדין של ביה"ד הארצי, "בתקופת עבודתו של המערער הוא שימש כ'סדרן רציפים-משלח', ובשום שלב לא שימש כסדרן עבודה של הנהגים, והתובעת בכללותם. 'סדרן רציפים/משלח' אינו אחראי על סידור עבודה, לא יכול היה לפגוע או להיטיב עם תנאי עבודתה של הנהגת, וברור כי לא היה ממונה עליה".

בנוסף, לדברי השופטות, "הסדרן לא היה בעל מעמד בכיר בחברת האוטובוסים, כשלבכירות המעמד נלוות דרך כלל גם הנחה, הניתנת לסתירה, בדבר השפעה ושליטה עקיפה". לפי פסק הדין, "אמנם, אין לשלול נסיבות עובדתיות, שבהן יהא עובד בעל השפעה ושליטה עקיפים, גם בהיעדר מעמד בכיר בארגון, וזאת מכוח מציאות תעסוקתית שהתקבעה אף ללא הסמכה פורמלית. אולם מציאות כזו טעונה הוכחה, ונדרש שתהא בעלת נפח המעורר חשש להטיית הסכמת העובדת (ליחסים, ח' מ') מפאת ההשפעה והשליטה. נסיבות שכאלה לא הונחו בפנינו".

לפי פסק הדין, "מעיון בעדות הסדרן - שעליה בין היתר השעין בית הדין האזורי את הכרעתו - עולה כי ההשפעה הייתה אקראית, לא כוונה לסידור העבודה הראשוני, אלא כוונה למצבים בהם נוצר צורך נקודתי לאחר סידור העבודה, וגם אז היה הדבר נעשה על ידי הסדרן האחראי שאליו היה פונה הסדרן המערער, ולא בידי הסדרן המערער".

מערכת יחסים מתוך בחירה

עוד קבעו שופטות ביה"ד הארצי, כי לא הוכח שהסדרן הטריד מינית את הנהגת, וכי למעשה מדובר היה במערכת יחסים הדדית מתוך רצון ובחירה. "מערכות יחסים בין בני אדם יכולות להיות בעלות אופנים שונים ומגוונים, ואין זה מתפקידו של ביה"ד להכריע בדבר טיב מערכת היחסים וכנותה, נוכח האופן שבו הביאו הצדדים את מערכת היחסים והרגשות ביניהם לידי ביטוי", כתבו השופטות והוסיפו: "רבות הן הדרכים בהם בני זוג מביאים לידי ביטוי את יחסיהם, וביה"ד איננו בוחן את האיכות והאופן בו הם מתממשים".

באשר למקרה הקונקרטי הן כתבו כי: "התחקות מדוקדקת אחר העדויות שנפרשו בפני ביה"ד האזורי מלמדת כי בזמן אמת התקיימה בין הנהגת לסדרן מערכת יחסים הדדית בהסכמה, ואך בדיעבד נצבעה על ידי הנהגת בצבעים אחרים.

כך למשל, ציינו השופטות כי בהודעתה במשטרה נגד הסדרן אמרה הנהגת כי "יצאנו ביחד בערך שנתיים, ולאחרונה נפרדתי ממנו". ובהזדמנות נוספת ציינה "הייתי חברה שלו... היינו חברים שנתיים". לדברי השופטות, בנוסף, עדותה של הנהגת במסגרת ההליך הפלילי נפתחה באמירה שלה ש"היה לי ולסדרן קשר רומנטי"; וגם בביה"ד האזורי העידה הנהגת: "הסדרן היה בן זוגי בעבר.. כשבקשתי להיפרד ממנו הוא התחיל להטריד אותי בטלפונים לדירה שלי."

שופטות ביה"ד הארצי הדגישו כי נפגעת מינית לעיתים מבינה כי נוצלה מינית בדיעבד ולא "בזמן אמת". אולם לדבריהן, "בענייננו אנו סבורים כי מעיון בכלל העדויות והראיות שהובאו בפני ביה"ד האזורי, מצטיירת תמונה של יחסים בהסכמה בין הסדרן לנהגת, אשר רובם כלל לא התנהלו במסגרת העבודה.

"עוד עולה מהראיות כי הקשר בין הצדדים הגיע לסיום על רקע לחץ מצד בני משפחתה של הנהגת לסיים את הקשר, מה שגרם לסדרן לאבד את עשתונותיו ולהטריד באופנים שונים את הנהגת". (ע"ע 42257-07-19 - אלמוני נגד פלונית).

עוד כתבות

מתקן הפקה בשדה הגז שנסגר בחרונינגן, הולנד / צילום: Reuters, Michael Kooren

בין חזון ירוק למציאות כלכלית: אירופה חוזרת להשקיע בקידוחי גז ונפט מקומיים

מצוקת האנרגיה המחריפה מאלצת את ממשלות אירופה לחשב מסלול מחדש ולתעדף ביטחון אנרגטי על פני חזון סביבתי ● מגרמניה ועד דנמרק, היבשת מאריכה רשיונות קידוח ומפתחת שדות גז חדשים - מתוך הבנה שהכלכלה לא יכולה להמתין להשלמת המהפכה הירוקה

חן רוטנברג ריכטר / צילום: עדי סגל

"הייתי בכלוב של זהב": הצעירה שהימרה על הכול - כדי לשקם מותג על סף פשיטת רגל

חן רוטנברג־ריכטר הייתה סמנכ"לית במשרד הפרסום של אמה - עד שהגיעה ההצעה שטרפה את הקלפים ● היא ובעלה הימרו על הזיכיון לרשת פאפא ג'ונס, שמנתה בארץ שלושה סניפים על סף פשיטת רגל: "שמנו את כל החסכונות" ● שש שנים אחרי, לחברה יש 50 מסעדות בישראל ובהולנד וכ-1,500 עובדים ● פרויקט 40 עד 40

אילוסטרציה: Shutterstock

היכונו לירידה דרמטית בשווקים: האזהרה של המשקיע הפסימי

הכלכלן הוותיק גארי שילינג, שהיה בין הבודדים שחזו את המשבר הפיננסי של 2008, בטוח שארה"ב בדרך למיתון ולקריסה בשוק המניות ● אלו הסיבות שבגללן הוא כל כך פסימי - ולא בפעם הראשונה

ראש עיריית ניו יורק זוהרן ממדאני מכריז על המשחקים שייערכו בעיר / צילום: Reuters, Anthony Behar/Sipa USA

מונדיאל לעשירים בלבד? מחירי התחבורה והחניה עלולים להגיע למאות דולרים

אמריקאים שמתכננים להגיע השנה לטורניר הכדורגל בארה"ב מגלים שכרטיסי הכניסה לאצטדיון עלולים להיות הכסף הקטן ● העומסים הכבדים צפויים להקפיץ את מחירי התחבורה, וישנם גם כאלה שיבחרו להגיע במסוקים ● ובינתיים, הסערה כבר הגיעה למערכת הפוליטית

מימין: נדב צפריר, לירון אייזנמן, יורם זלינגר / צילום: מנש כהן, ברצי גולדבלט, ולנס

הישראליות שזינקו ב-50% תוך יומיים, וזו שרשמה את הצניחה החדה מזה עשורים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● צ'ק פוינט צנחה בקרוב ל-20%, לאחר שהנמיכה את תחזית ההכנסות שלה ● סיליקום זינקה ב-50%, לאחר שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ולנס קפצה גם היא בשיעור דומה, מבלי שהוציאה דיווח מהותי כלשהו

מכשירי אייפון וגלקסי של סמסונג / צילום: יחצ

המשימה הכי מסובכת בטלפון החדש: להעביר את הישן

רכשתם סמארטפון חדש? לפני שאתם מעבירים את המידע מהטלפון הקודם, אל תשכחו לעשות גיבוי ● אם אתם עוברים מהאקו–סיסטם של אפל לאנדרואיד, או להפך, כדאי שתכירו עוד כמה כלים שיעזור לכם לא לאבד נתונים

מי התמנה השבוע לתפקיד ראש מערך הדיגיטל הלאומי? / צילום: Shutterstock

מי התמנה השבוע לתפקיד ראש מערך הדיגיטל הלאומי?

מהי התקפת טרומפווסקי, מהי המילה העברית לטראומה, ומי היה הנשיא האמריקאי הראשון שהתגורר בבית הלבן? ● הטריוויה השבועית

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: רמי זרנגר ותמר מצפי

כך נבחרו הצעירים המבטיחים: מאחורי הקלעים של רשימת 40 עד 40 של גלובס

מעל 500 מועמדים, עשרות שופטים ותהליך רב-שלבי: בכנס המנהיגות הצעירה של גלובס הסבירה ד"ר ליאת בסיס איך נבחרו 40 הצעירים המבטיחים של גלובס ומה העקרונות שעמדו מאחורי הבחירות ● וגם: העלייה בייצוג נשים שנרשמה השנה

מגדל ''בית שיאים'' בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

4 דירות נמכרו בחודש אחד במגדל שהקדים את זמנו. ואיך המחירים?

ניתוח 4 עסקאות ב"בית שיאים" בבאר שבע, משקף ירידות של עד 14% מהשיא של 2024 ● "בית שיאים" הוא מגדל מגורים שהוקם לפני 30 שנה בשכונה ג' ● ארבע העסקאות שבחרנו לנתח הן של דירות שני חדרים, בשטח של כ־55 מ"ר

אורי אלון, יו״ר דירקטוריון בנק לאומי / צילום: רמי זרנגר ותמר מצפי

יו"ר לאומי לנבחרת 40 מתחת ל-40: "אל תחכו להיות גדולים כדי להשפיע"

יו"ר בנק לאומי אורי אלון אמר בכנס המנהיגות הצעירה של גלובס"ההיסטוריה שלנו מלמדת אותנו שוב ושוב שאנחנו יודעים לצאת ממשברים חזקים יותר, וליצור מציאות חדשה. ובתוך המציאות הזו, למנהיגות העסקית, הכלכלית והחברתית יש תפקיד מרכזי" ● עוד הדגיש כי כאשר קיימת אי ודאות, המשק זקוק לעוגנים של יציבות, אחריות והמשכיות

כנס בעלי המניות השנתי של ברקשייר הת'אוויי, הערב (ש') / צילום: Reuters, Brendan McDermid

הרבעון הראשון בלי באפט כמנכ"ל: המניה דשדשה, הרווח קפץ וחמש ההשקעות הכי גדולות

ברקשייר האת'וויי, חברת האחזקות של וורן באפט, הציגה קפיצה של 18% ברווח התפעולי ברבעון הראשון של גרג אייבל כמנכ"ל, ומאגר המזומנים שבר שיא חדש ● המניה ירדה מתחילת השנה בכ-6% ומפגרת מאחורי ה-S&P 500 ● וגם: מי נצפה בקהל בכנס השנתי של בעלי המניות?

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

לידיעת עובדי ההייטק: זה התאריך שבו יסתיים השת"פ של וולט וסיבוס

לאחר כ-6 שנות פעילות משותפת יסתיים בסוף 2026 שיתוף הפעולה העסקי בין וולט לסיבוס ● שווי שוק משלוחי האוכל בישראל הוא כ-5 מיליארד שקל בשנה, עליו מתחרות וולט, תן ביס, משלוחה, האאט ויאנגו דלי

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מנהל ההשקעות שממליץ על המניות "שחובה בכל תיק" – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

שלושה ענקי פיננסים נפגשו על במה אחת והזהירו מהשלכות המלחמה ● הדפוס שמסביר את תיקון הבזק בוול סטריט ● מנהל ההשקעות שמציע לעשות שורט על הנפט, וממליץ על מניות "שחייבים לקנות" ● וגם: מה מלמדת ההיסטוריה על חודש מאי בשווקים ולמה לא כדאי להקשיב לה הפעם

מיטל שמיע / צילום: יונתן בלום

"יותר מחצי הפכו ליוניקורנים": הישראלית הבכירה שמאתרת חברות עבור מיקרוסופט

בגיל 10 כבר ניהלה כסף בחשבון השקעות, בטנזניה בנתה פתרונות אנרגיה, ותאונה בפורטוגל ריתקה אותה לכיסא גלגלים ● היום מיטל שמיע מאתרת משקיעים וחברות לחממה במיקרוסופט ● פרויקט 40 עד 40

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם בריכה ומגרש טניס בבניין: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים ליד הים בנתניה?

דירת 3 חדרים בשטח של 84 מ"ר נמכרה תמורת 2.08 מיליון שקל ● הקונה הוא תושב ארה"ב שבא לסיור בארץ, ובמהלך המשא ומתן השקל התחזק והעסקה הפכה ליקרה יותר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

עו''ד אסי מסינג / צילום: יחיאל ינאי

מהאוצר למשרד עורכי הדין הרצוג: התפקיד החדש של עו"ד אסי מסינג

עו"ד אסי מסינג פרש לפני כשנה לאחר כ-9 שנים כיועץ המשפטי במשרד האוצר, וכעת מצטרף כשותף וראש תחום משפט ציבורי כלכלי במשרד הרצוג ● במהלך כהונתו ליווה חקיקות והסדרים לצורך התמודדות עם ההיבטים הכלכליים והמשקיים בעת משבר נגיף הקורונה ומלחמת חרבות ברזל

ספינה של MSC בנמל חיפה / צילום: גיא ליברמן

מאירופה לסעודיה בלי ישראל: הנתיב החדש שנולד בצל המלחמה

עקב השפעות מבצע "שאגת הארי", MSC השיקה נתיב הובלות לנמלי המפרץ הנצורים דרך ערב הסעודית ● המהלך פוגע בהיתכנות מימושה של תוכנית מסדרון IMEC, שנועדה לחבר בין הודו לאירופה, דרך איחוד האמירויות, ערב הסעודית, ירדן וישראל ● MSC היא חברת הספנות הגדולה בעולם וחולשת על כ-20% מתנועת המכולות הגלובלית

חידוש רצפות בשדרת הכוכבים של הוליווד / צילום: Shutterstock

דלויט הביאה ראיות מרשיעות: לתעשיית הבידור כבר לא משנה התוכן

שני דוחות שפורסמו לאחרונה חושפים מהפך בתעשיית המוזיקה: אלגוריתמים של בינה מלאכותית מנפחים האזנות וגוזלים תמלוגים מאמנים בשר ודם ● במקום להכתיב טעם, הוליווד נכנעת לאלגוריתם ומנסה להדהד את מה שהקהל ממילא צורך בפורמט של 15 שניות

איור: גיל ג'יבלי

מתכוונים למכור את הדירה ולקנות חדשה? תקראו את הכתבה הזו קודם

נתוני רשות המסים שהגיעו לידי גלובס חושפים: רבע מרוכשי הדירות שצריכים למכור את דירתם הישנה, מאבדים את הפטור ממס משום שאינם מצליחים למכור בתקופה המותרת, בשל הקיפאון בשוק ● רו"ח איריס שטרק: "שלושה חודשי הארכה זה פלסטר, צריך לפחות שנה"

וול סטריט. המשקיעים לוקחים ברצינות את מחקרי החברה / צילום: ap, Seth Wenig

אנליסט בהורמוז ותחזיות אימה: חברת המחקר המסתורית שמטלטלת את השוק

עם דוח ויראלי שחוזה אבטלה המונית בשל הבינה המלאכותית, הצליחה חברת המחקר סיטריני למחוק מיליארדי דולרים משווי חברות הענק בוול סטריט ● בזמן שהשפעתה הולכת וגדלה, יש התוהים אם מדובר בניסיון מתוחכם של גופים מוסדיים להזיז את השווקים לטובתם