גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביה"ד הארצי מצמצם את ההגדרה של "יחסי מרות" לצורך הוכחה של הטרדה מינית

ביה"ד הארצי לעבודה הפך את פסיקתו של ביה"ד האזורי, וקבע כי לא התקיימו יחסי מרות בין שני עובדים שניהלו מערכת יחסים ● זאת, בין היתר, בנימוק כי ההשפעה והשליטה של העובד על העובדת לא היו בעלי נפח המעורר חשש כי העובדת הסכימה ליחסים בשל ההשפעה

בית הדין הארצי לעבודה נוקט בגישה מצמצמת ביחס להגדרה של "יחסי מרות" במקום העבודה. שופטות ביה"ד הארצי, הנשיאה ורדה וירט-ליבנה, סיגל דוידוב-מוטולה וחני אופק-גנדלר, ביטלו לאחרונה פסק דין של ביה"ד האזורי לעבודה בירושלים שפסק פיצויים בהיקף של כמיליון שקלים לנהגת בחברת אוטובוסים בירושלים, שטענה כי הוטרדה מינית על ידי אדם שעבד כסדרן רציפים באותה חברה.

שלוש השופטות ביטלו בפסק דינן הן את קביעת ביה"ד האזורי כי בין הנהגת התובעת לבין הסדרן היו יחסי מרות, זאת, בנימוק שלפיו קביעת ביה"ד האזורי מרחיבה את המושג יחסי מרות מעבר לקבוע בחוק. לדברי ביה"ד הארצי, השפעה אקראית ונקודתית של עובד על תנאי העבודה של עובדת לא תיחשב ליחסי מרות בין השניים. בנוסף, ביטל ביה"ד הארצי את קביעת ביה"ד האזורי כי הסדרן הטריד מינית את הנהגת, ופסק כי היחסים בין השניים היו בהסכמה מלאה.

הרשעה בהטרדה טלפונית

הנהגת, ילידת 1980, עבדה כנהגת בחברת אוטובוסים גדולה מאוד בירושלים, מאפריל 2007 ועד לדצמבר 2009, אז התפטרה מעבודתה. הסדרן, יליד 1967, נשוי ואב לילדה, עבד כ-20 שנה בתפקידים שונים בחברה. בין השנים 2008-2006 עבד כסדרן רציפים-משלח בירושלים.

זמן קצר לאחר תחילת עבודתה בחברה, הכירה הנהגת את סדרן הרציפים. לאחר היכרות קצרה החלו השניים לקיים מערכת יחסים שנמשכה למעלה משנתיים. בתום כשנתיים של מערכת יחסים הנהגת דרשה להיפרד, אך הסדרן סירב להשלים עם הפרידה. לאחר סיום הקשר עם הנהגת, התמוטט הסדרן נפשית והוכר כבעל דרגת נכות נפשית בשיעור 100%, ואף עזב את עבודתו.

באוקטובר 2009 התלוננה הנהגת במשטרה בטענה כי הסדרן מטריד אותה בשיחות טלפון. הסדרן הועמד לדין פלילי והורשע בעבירה של "הטרדה באמצעות מתקן בזק".

קשר מיני נצלני

מאוחר יותר הגישה הנהגת תביעה לביה"ד האזורי לעבודה בירושלים נגד הסדרן ונגד החברה. באמצעות עוה"ד יאיר מאק וכפיר אלימלך, טענה הנהגת כי היא הוטרדה מינית על ידי הסדרן, כיוון שהיה בעל מרות כלפיה, ניצל את תפקידו וכל שהיה ביניהם היה למעשה הטרדה מינית שגבלה במעשי אונס.

הסדרן טען מנגד, כי היחסים בינו לבין הנהגת היו קשר בין אוהבים ובהסכמה, היינו רומן בין שני בוגרים. באמצעות עו"ד ירון מויאל, ציין הסדרן כי אכן נכון שהנהגת צעירה ממנו ושהוא איש נשוי שקשור לאשתו. אולם לטענתו, בינו לבין הנהגת היו יחסי חברות ואהבה אמתיים.

עוד טען הסדרן כי הוא לא היה בעל מרות ביחס לנהגת. לדבריו, הוא לא היה נהג אלא היה שכיר בחברה בדומה לנהגת, בתפקיד סדרן רציפים. הוא ציין שתפקידו היה לטפל במקרים של איחור בכניסת אוטובוס לרציף.

ביה"ד האזורי התרשם, כי עדותה של הנהגת היא אמינה ומהימנה, ונתמכת על ידי עדויות נוספות. השופט אייל אברהמי פסק כי אכן התקיימו יחסי מרות בין השניים וקיבל את עמדת הנהגת כי היא ראתה בסדרן כממונה עליה. בית הדין האזורי ציין כי "מדובר בתפיסה סובייקטיבית של הנהגת על אודות מרותו של הסדרן ויכולתו להשפיע על תנאי עבודתה לטוב או לרע. תפיסתה זו נתמכה בסממנים אובייקטיביים שהציג בפניה והתבססה במציאות בראותה עניינים שפעל בפועל לטובתה".

בהמשך לכך, פסק בית הדין האזורי, כי מערכת היחסים בין הנהגת לסדרן לא הייתה מערכת יחסים תקינה, אלא קשר מיני נצלני. השופט אברהמי קבע כי הסדרן ניצל את מצבה הנפשי של הנהגת, ואת רצונה לקיים איתו מערכת יחסים כנה לצרכיו האישיים.

השפעה אקראית לצורך נקודתי

הסדרן לא השלים עם ההחלטה וערער עליה לביה"ד הארצי לעבודה. הוא חזר על טענותיו כי היחסים בינו לבין הנהגת היו מערכת יחסים רומנטית בין שני בוגרים, שנתנו את הסכמתם החופשית ליצירת קשר רומנטי ומיני. הנהגת טענה מנגד כי אין מקום להתערב בקביעותיו של ביה"ד האזורי לעבודה.

שופטות ביה"ד הארצי לעבודה קיבלו את ערעור הסדרן וביטלו את פסק הדין של השופט אברהמי. השופטות פסקו כי "בנסיבות המקרה, לא התקיימו יחסי מרות בין הנהגת לסדרן, וקביעתו של ביה"ד האזורי לעבודה מרחיבה את המושג יחסי מרות מעבר לקבוע בחוק".

יתר על כן, השופטות ציינו כי גם אם היו סבורות כי מתקיימים כאן יחסי מרות, הרי שלא היה מדובר בהטרדה מינית. זאת, מאחר שהיחסים בין הנהגת לסדרן היו בהסכמה והתקיימו מחוץ לסביבת העבודה.

באשר לעניין יחסי המרות - על פי הפסיקה, "מרות במשמעותה הפשוטה היא שליטה של הממונה על מי שכפוף לו. מרכיב המרות כולל בחובו גם השפעה וסמכות עקיפה ומונח זה אינו מוגבל ליחסים של מעסיק או ממונה ישיר בלבד". אולם לדברי שופטות ביה"ד הארצי, "לאחר עיון מעמיק בעדויות שנפרשו בביה"ד האזורי איננו סבורים כי התקיימו יחסי מרות במקרה דנא. שוכנענו כי הסדרן לא שימש כאחראי או כממונה על הנהגת באף שלב מתקופת עבודתם המשותפת בחברת האוטובוסים".

לפי פסק הדין של ביה"ד הארצי, "בתקופת עבודתו של המערער הוא שימש כ'סדרן רציפים-משלח', ובשום שלב לא שימש כסדרן עבודה של הנהגים, והתובעת בכללותם. 'סדרן רציפים/משלח' אינו אחראי על סידור עבודה, לא יכול היה לפגוע או להיטיב עם תנאי עבודתה של הנהגת, וברור כי לא היה ממונה עליה".

בנוסף, לדברי השופטות, "הסדרן לא היה בעל מעמד בכיר בחברת האוטובוסים, כשלבכירות המעמד נלוות דרך כלל גם הנחה, הניתנת לסתירה, בדבר השפעה ושליטה עקיפה". לפי פסק הדין, "אמנם, אין לשלול נסיבות עובדתיות, שבהן יהא עובד בעל השפעה ושליטה עקיפים, גם בהיעדר מעמד בכיר בארגון, וזאת מכוח מציאות תעסוקתית שהתקבעה אף ללא הסמכה פורמלית. אולם מציאות כזו טעונה הוכחה, ונדרש שתהא בעלת נפח המעורר חשש להטיית הסכמת העובדת (ליחסים, ח' מ') מפאת ההשפעה והשליטה. נסיבות שכאלה לא הונחו בפנינו".

לפי פסק הדין, "מעיון בעדות הסדרן - שעליה בין היתר השעין בית הדין האזורי את הכרעתו - עולה כי ההשפעה הייתה אקראית, לא כוונה לסידור העבודה הראשוני, אלא כוונה למצבים בהם נוצר צורך נקודתי לאחר סידור העבודה, וגם אז היה הדבר נעשה על ידי הסדרן האחראי שאליו היה פונה הסדרן המערער, ולא בידי הסדרן המערער".

מערכת יחסים מתוך בחירה

עוד קבעו שופטות ביה"ד הארצי, כי לא הוכח שהסדרן הטריד מינית את הנהגת, וכי למעשה מדובר היה במערכת יחסים הדדית מתוך רצון ובחירה. "מערכות יחסים בין בני אדם יכולות להיות בעלות אופנים שונים ומגוונים, ואין זה מתפקידו של ביה"ד להכריע בדבר טיב מערכת היחסים וכנותה, נוכח האופן שבו הביאו הצדדים את מערכת היחסים והרגשות ביניהם לידי ביטוי", כתבו השופטות והוסיפו: "רבות הן הדרכים בהם בני זוג מביאים לידי ביטוי את יחסיהם, וביה"ד איננו בוחן את האיכות והאופן בו הם מתממשים".

באשר למקרה הקונקרטי הן כתבו כי: "התחקות מדוקדקת אחר העדויות שנפרשו בפני ביה"ד האזורי מלמדת כי בזמן אמת התקיימה בין הנהגת לסדרן מערכת יחסים הדדית בהסכמה, ואך בדיעבד נצבעה על ידי הנהגת בצבעים אחרים.

כך למשל, ציינו השופטות כי בהודעתה במשטרה נגד הסדרן אמרה הנהגת כי "יצאנו ביחד בערך שנתיים, ולאחרונה נפרדתי ממנו". ובהזדמנות נוספת ציינה "הייתי חברה שלו... היינו חברים שנתיים". לדברי השופטות, בנוסף, עדותה של הנהגת במסגרת ההליך הפלילי נפתחה באמירה שלה ש"היה לי ולסדרן קשר רומנטי"; וגם בביה"ד האזורי העידה הנהגת: "הסדרן היה בן זוגי בעבר.. כשבקשתי להיפרד ממנו הוא התחיל להטריד אותי בטלפונים לדירה שלי."

שופטות ביה"ד הארצי הדגישו כי נפגעת מינית לעיתים מבינה כי נוצלה מינית בדיעבד ולא "בזמן אמת". אולם לדבריהן, "בענייננו אנו סבורים כי מעיון בכלל העדויות והראיות שהובאו בפני ביה"ד האזורי, מצטיירת תמונה של יחסים בהסכמה בין הסדרן לנהגת, אשר רובם כלל לא התנהלו במסגרת העבודה.

"עוד עולה מהראיות כי הקשר בין הצדדים הגיע לסיום על רקע לחץ מצד בני משפחתה של הנהגת לסיים את הקשר, מה שגרם לסדרן לאבד את עשתונותיו ולהטריד באופנים שונים את הנהגת". (ע"ע 42257-07-19 - אלמוני נגד פלונית).

עוד כתבות

דוכן להמרת מטבע / צילום: Shutterstock

הדולר קרס, השטרות נעלמו: בצ'יינג'ים מדווחים על מחסור חריג במטבע זר

בדיקת גלובס מעלה כי בקרב חלפני הכספים קיים מחסור משמעותי במט"ח בשבועות האחרונים ● בין הסיבות: שיבושים בשרשראות האספקה וביקושים גדולים מצד לקוחות שמבקשים ליהנות מהדולר הנמוך ● התוצאה: חלפנים דורשים סכומים גבוהים בהרבה מהשערים היציגים

חן ליכטנשטיין

דירקטוריון צים החליט: חן ליכטנשטיין ימונה למנכ"ל

המינוי של ליכטנשטיין מגיע על רקע העסקה למכירת צים לידי הפג-לויד וקרן פימי, עסקה של 4.2 מיליארד דולר שאושרה ברוב גורף של מעל 97% על־ידי בעלי המניות של צים ● הוא צפוי להיכנס לתפקידו ב-1 ביולי 2026

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

המסחר בוול סטריט ננעל בעליות קלות; הנפט זינק, מניית דל קפצה

וול סטריט ננעלה בעליות קלות ● מחירי הנפט זינקו לנוכח עצירת המו"מ של איראן עם ארה"ב ● מורגן סטנלי וגולדמן זאקס העלו את המלצתותיהם למניית דל, ויותר מהכפילו את מחיר היעד שלה ● מניית אנבידיה טיפסה במעל 6% ● בורסת פרנקפורט נסגרה בירידת שערים קלה ● בורסת סיאול זינקה במעל 3% לשיא חדש של כל הזמנים ● הזהב והביטקוין נחלשים

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

היזמים שצמאים למזומן: גל חדש ובעייתי של חברות נדל"ן מגיע לתל אביב

שורה של חברות נדל"ן פועלות להנפיק אג"ח בת"א - בהן ברקליס מלונות של מוטי גרין, הנדרשת לפרוע בקרוב חובות לבנקים, ועמים יזמות, המבקשת להחליף הלוואות בריבית של כ-13% ● שוק החוב מושך בעיקר חברות נדל"ן בינוניות-קטנות, שרוצות להיפטר מהלוואות יקרות

שלמה אליהו / צילום: נאו מדיה

מגדל תיקנס ב-6.5 מיליון שקל בעקבות כשלים בממשל התאגידי

רשות שוק ההון מתכוונת לקנוס את חברת הביטוח מגדל ב-6.5 מיליון שקל בשל ליקויי ממשל תאגידי חמורים בין השנים 2021 ל-2024 ● בדוח הביקורת עלו ממצאים קשים לגבי מעורבותו של בעל השליטה שלמה אליהו וחוסר היציבות הניהולית בחברה, שנותרה במשך כשנה ללא יו"ר קבוע ● מגדל: "מרבית האירועים טופלו"

פרויקט ''קונספט'' של אורון נדל''ן באור יהודה. עיכוב של 6 עד 13 חודשים / הדמיה: אורון נדל''ן

שלוש תביעות הוגשו החודש נגד אורון נדל"ן בשל איחור במסירת דירות

רוכשי דירות בשלושה פרויקטים של החברה באור יהודה, בראשון לציון ובמבשרת ציון תובעים פיצויים על עיכובי מסירה של חודשים ארוכים ● החברה צפויה לטעון כי מלחמת "חרבות ברזל" מהווה כוח עליון, בעוד הרוכשים דוחים זאת ומייחסים את העיכובים לסיבות אחרות כמו צווי הפסקה מינהליים וסכסוכים עסקיים עם קבלנים

דל / צילום: Shutterstock, Gabriel Pahontu

בעיקר אלטשולר שחם: המרוויחים המקומיים הגדולים מהזינוק במניות דל ו-IBM

שוויין של שתי חברות המחשוב נסק בסוף השבוע בעשרות מיליארדי דולרים ● לצד אלטשולר שחם, המחזיק המקומי הגדול ב-IBM, מעסיקות החברות בארץ אלפי עובדים

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

דוראל גייסה 920 מיליון שקל ונפגעה מהירידות החדות בבורסה

לגלובס נודע כי חברת האנרגיה המתחדשת דוראל גייסה 920 מיליון שקל, פחות מכמיליארד השקלים שקיוותה להשיג בהנפקה ● הסיבה: הירידות החדות היום בבורסת ת"א ● המחיר בהנפקה הוא 83 שקל למניה, דיסקאונט אפקטיבי של 23% למוסדיים ● עוד נודע לגלובס כי דוראל צפויה להשקיע כ-200 מיליון דולר נוספים במניות החברה הבת

המחאות בירושלים, היום / צילום: Reuters

ההפגנות - והכאוס התחבורתי: מפגינים חרדים התיישבו על המסילות, תנועת הרכבות במרכז הופסקה

גבר בן 25 ניסה לחסום אופנוע בכביש, ונפגע קשה, אדם נוסף נפגע בינוני ● המפכ"ל דני לוי: אני רואה בחומרה רבה את הפגיעה בשוטרים ובמתקני משטרה ● חסימות ענק בכביש 4: מפגינים פרצו את המחסומים במחלף גנות ● רכבת שהייתה בדרכה לירושלים שבה לתל אביב בעקבות חסימת המסילות ● התפרעויות בפתח ביתו של ראש אגף התנועה בירושלים ובשלושה מוקדים נוספים בעיר

רומן גופמן / צילום: דובר צה''ל

בג"ץ דחה את העתירות: האלוף רומן גופמן ימונה לראש המוסד

בעתירה שהגישו התנועה לאיכות השלטון והתנועה לטוהר המידות נטען כי נפל פגם בטוהר המידות של גופמן בכל הקשור לפרשת מעצרו של הקטין אורי אלמקייס, אך שופטי בג"ץ דחו את הטענות וקבעו כי אין מקום להתערב בהחלטה על המינוי ● גופמן ייכנס מחר לתפקידו

כותרות העיתונים בעולם

"עורק חלופי ובטוח": המדינה המפתיעה שרוצה להחליף את הורמוז

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את השתלטות צה"ל על מבצר הבופור, סוריה רוצה להפוך לחלופה למצר הורמוז, והאנטישמיות בנורבגיה דוחקת יהודים מחוץ למרחב הציבורי • כותרות העיתונים בעולם 

הבינה המלאכותית וההשפעה על העובדים בחברות הייטק / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי של אפולו: "אפס ראיות לאובדן משרות בגלל בינה מלאכותית"

טורסטן סלוק, הכלכלן הראשי של אפולו, סבור כי לא רק ש-AI אינה הגורם לפיטורים, הבינה המלאכותית תגדיל את מספר המשרות ותעלה שכר ● ואיך הגיבו בתעשייה לדבריו?

אילוסטרציה: Shutterstock

שתי הצעות חדשות לעצירת ההתרסקות של הדולר

הדולר בשפל של 2.8 שקלים, אך באוצר ובבנק ישראל יושבים על הגדר ● ד"ר אדם רויטר מציע מהלך חריג לגידור החוב הלאומי שימתן את הלחץ על המטבע - ואף נפגש בנושא עם אגף החשבת הכללית באוצר ● וגם: לגלובס נודע כי בצעד של ייאוש, בהתאחדות התעשיינים מנסים לגייס ח"כים להצעת חוק שתגביל את עצמאות בנק ישראל

מימין: עו''ד גלעד וינקלר, עו''ד דן גבע, עו''ד גיל וייט, עו''ד לוי אמיתי, עו''ד ד''ר דוד תדמור / צילום: רמי זרנגר, איל יצהר, דדי אליאס, עידן גרוס

"מקצועות מושלמים קיימים רק באגדות": עורכי הדין הבכירים מדברים

גלובס שוחח עם חמישה בכירים מהפירמות החזקות בישראל על השאלה איך ייראה ענף עריכת הדין בשנים הבאות ● הם רואים את מהפכת ה־AI במקצועם ואת השפעת מגמת המיזוגים, וגם: האם ימליצו לילדיהם לעסוק בעריכת דין?

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

המגבלות החריגות שצרפת מטילה על ישראל בתערוכה בינלאומית

ממשלת צרפת הודיעה כי גם השנה לא תאפשר לישראל להשתתף באופן רשמי בתערוכת ביטחון בינלאומית שתתקיים החודש בפריז ● ההחלטה כוללת איסור על הקמת ביתן לאומי והגבלות על הצגת מערכות נשק התקפיות של התעשיות הביטחוניות הישראליות ● במשרד הביטחון תקפו: "החלטה מבישה המדיפה ניחוח כבד של שיקולים פוליטיים"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניה שתצנח היום במעל 10%, והכלכלן שממליץ להפחית חשיפה לבורסה בת"א

השווקים הגלובליים נכנסים לשבוע נוסף של אי־ודאות סביב המגעים בין ארה"ב ואיראן - אך מהמרים על עסקה קרובה ● מניית טאואר צפויה לצנוח היום בפתיחת המסחר בת"א, וגם מניות דואליות נוספות מגיעות עם פערים שליליים ● השקל לא עוצר, ויש מי שמהמר שגם ההחלטה ההבאה של בנק ישראל תהיה הורדת ריבית ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב ממליץ להפחית חשיפה לבורסה בת"א ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

כרטיס אשראי של מועדון ''בהצדעה'' / צילום: יחצ

"צריך לסגור לגמרי": למה מילואימניקים יוצאים נגד "בהצדעה"

עשרות מיליוני שקלים מתקציב המדינה זורמים למועדון הצרכנות "בהצדעה" של חיילים משוחררים ומילואימניקים, אך הלקוחות מעלים טענות על אפליקציה קורסת, מחירים מזנקים ומלאי שאוזל מיד ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים צניחה במכירות ובנתח השוק

נופר אנרג'י. ניתוח עסקה / צילום: מצגת החברה

המניה שקפצה 200% בשנה, והיא כבר לא עוד חברת אנרגיה

מניית נופר אנרג'י היא אחת הלוהטות בשוק המקומי עם זינוק של יותר מפי 3 בשווי בפחות משנה – ועדיין, לדעתי יש מקום לאפסייד משמעותי ● אומנם הסגנון הניהולי של עופר ינאי שנוי במחלוקת, אך קשה להתעלם מהמהלך הדרמטי שהפך "עוד חברת אנרגיה" לחברת תשתיות בינלאומית ● ניתוח חברה, מדור חדש

קלפי / צילום: איל יצהר

המפקח על הכסף הפוליטי: כך מבקר המדינה יוכל להשפיע על הבחירות

השבוע ייבחר מבקר מדינה חדש, בתקופה מורכבת מאוד לביצוע התפקיד ● מערכת הבחירות מטילה על המבקר תפקידים מיוחדים ורגישים במיוחד. מהם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

אחרי הזינוק בשווי: אנתרופיק הגישה תשקיף חסוי לקראת הנפקה

חברת הבינה המלאכותית הודיעה כי הגישה תשקיף חסוי ל-SEC לקראת הנפקה אפשרית ● לאחרונה השלימה סיבוב גיוס לפי שווי של 965 מיליארד דולר ● בשוק מעריכים כי גם OpenAI צפויה להתקדם למסלול דומה, וברקע מרחפת גם SpaceX של אילון מאסק