גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיריית ראש העין: "אין מניעה לאשר בקשת ליאת בן-ארי לפיצול הדירה"

עו"ד ליאת בן-ארי-שווקי זומנה לחקירה בחשד כי היא ובעלה ביצעו עבירת בנייה של פיצול ללא היתר בבית שרכשו בעיר ● גם הבעל, אביב שווקי, זומן לחקירה ● מעיריית ראש העין נמסר: "היועמ"שים של העירייה והוועדה לתכנון ולבניה סבורים כי אין מניעה משפטית לאשר הבקשה"

עו"ד ליאת בן ארי / צילום: שלומי יוסף
עו"ד ליאת בן ארי / צילום: שלומי יוסף

ההסתבכות של ראש צוות התביעה במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בגין חשד לביצוע עבירת בנייה, נמשכת.

עו"ד ליאת בן-ארי-שווקי, המשנה לפרקליט המדינה (אכיפה כלכלית) ופרקליטת מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה), זומנה על ידי המחלקה המשפטית בעיריית ראש העין לחקירה. זאת, בחשד כי היא ובעלה ביצעו עבירת בנייה של פיצול ללא היתר בבית שרכשו בעיר במסגרת קבוצת רכישה. גם הבעל, אביב שווקי, זומן לחקירה. התובעת העירונית בראש העין תחליט אם להגיש נגד הזוג בן-ארי-שווקי כתב אישום בגין עבירת בנייה, או לסגור את התיק, או להטיל קנס על בני הזוג.

עבירות בנייה, דוגמת אלו שנטען כי בן-ארי-שווקי שותפה לביצוען, הן מאוד נפוצות בארץ. בעבר הגדיר אותן בית המשפט העליון כ"מכת מדינה". ביישובים רבים בארץ ניתן למצוא שלל מבנים שלא נבנו לפי תוכנית הבנייה שאושרה במוסדות התכנון - דבר שמסווג כמעט אוטומטית כעבירת בנייה. עבירות בנייה אמנם נכללות בסדר הדין הפלילי, אולם עורכי דין שעוסקים בנדל"ן נוהגים לכנותן עבירות "מעין פליליות". זאת, בשל מעמדן הנמוך לכאורה מול עבירות פליליות מובהקות.

משרד המשפטים: ניסיונות הכפשה

בעת שהפרשייה נחשפה מסרה עו"ד בן-ארי-שווקי כי: "מדובר בנכס שנרכש על ידי קבוצת רכישה שבה השקיע בעלה של עו"ד בן-ארי-שווקי. לא מדובר בדירת המגורים המשותפת של בני הזוג והמשפחה". עוד נמסר מטעמה של בן-ארי-שווקי כי "נושא פיצול הנכס, שבנייתו הושלמה לפני כחצי שנה, אמור להיות מוסדר באמצעות הוראת השעה החוקית הרלבנטית (תיקון 117 לחוק התכנון הבנייה). למען הסר ספק, לגב' בן-ארי אין שום מעורבות בהשקעות ובעסקים של בעלה, שהוא אזרח פרטי מן השורה".

משרד המשפטים לא היה מעוניין להגיב לזימון לחקירה של בני הזוג בן-ארי-שווקי. מהמשרד נמסר בעניין זה בעבר כי: "בתקופה האחרונה גוברים ניסיונות חוזרים ונשנים להכפיש את עו"ד בן-ארי-שווקי בפרסומים ברשת ובתקשורת, לחדור לפרטיותה ולפשפש בענייני בני משפחתה על מנת לפגוע בשמה הטוב. המניעים לכך ברורים לכל, והעיתוי איננו מקרי.

"אין בכוונתנו לתת יד לניסיונות אלה ואין כל מקום להתייחס לשאלות הנוגעות לחייה האישיים של בן-ארי-שווקי. למען הסר ספק, איננו מגיבים בדרך כלשהי לטענה כזו או אחרת, שממילא לא מטופלת במשרדנו. כל פרסום בהקשר זה וכל פגיעה בשמה הטוב של בן-ארי-שווקי - יהיה אך ורק באחריות מי שפרסם אותו, על כל המשתמע מכך"

פיצול נכס ללא אישור

תחילת הפרשה בפברואר השנה אז ביקר פקח בנייה עירוני בווילה שרכשו בראש העין עו"ד בן-ארי-שווקי ובעלה, אביב שוויקי, ושבנייתה הסתיימה לאחרונה. הביקור הוליד דוח שלפיו במקום בוצע פיצול, כך שנוצרה דירת מגורים בתוך הנכס.

לפי הדוח, הפיצול בוצע ללא אישור או דיווח לרשויות ותוך פתיחת דלת בניגוד לתוכנית מאושרת, ולכן לכאורה מדובר בעבירת בנייה. עם זאת החוק (תיקון 117 לחוק התכנון והבנייה) מאפשר לקיים פיצול בנכסים מסוג זה, ובעירייה אף אישרו ל"גלובס" כי בשנים האחרונות קיבלו 200 בקשות כאלה ברחבי העיר.

לאחר ביקור הפקח הגיש הזוג בקשה שתכשיר בדיעבד את עבירת הבנייה לכאורה. בעירייה מסרו כי ככל הנראה הבקשה תאושר. במקביל מתקיים המסלול האכיפתי, שבמסגרתו זומנו בן-ארי-שווקי לחקירה.

מעבר לכך עלו בשבועות האחרונים טענות נוספות בפרשה. לפי אחת מהן היה אסור לפרקליטה הבכירה ולבעלה לרכוש את הנכס מלכתחילה, הואיל והוא נועד להשקעה ולא למגורים. עם זאת, בירור שערך "גלובס" עם רשות מקרקעי ישראל העלה כי המכרז לא מנע השתתפות בעמותת בנייה במטרה לייצר נכס להשקעה. המכרז רק אסר למכור את הנכס בשלוש השנים הראשונות, ואין כל איסור להשכיר אותו מיידית.

כן עלו תהיות באשר לרכישת הקרקע שעליה בנוי הבית. הקרקע נרכשה במסגרת מכרז של רשות מקרקעי ישראל. העמותה שבמסגרתה רכשו בני הזוג את הקרקע, הגישה הצעה נמוכה בכ-10 מיליון שקלים מההצעה הגבוהה, ולכן לא הייתה אמורה לזכות במכרז. מרמ"י נמסר ל"גלובס" בנושא כי, "העמותה הוכרזה כזוכה על ידי ועדת המכרזים של רשות מקרקעי ישראל, כאשר ההצעה האחרת שהוגשה במכרז נפסלה הואיל ולא עמדה בתנאי המכרז".

גישה מחמירה בתיקי נתניהו

עו"ד בן-ארי-שווקי מונתה בספטמבר 2019 לתפקיד משנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית. טרם המינוי היא כיהנה כפרקליטת מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה), תפקיד שבו היא מחזיקה גם היום. עו"ד בן-ארי-שווקי נחשבת לפרקליטה מוכרת מאוד ולמועמדת להתמנות לפרקליטת המדינה.

עו"ד בן-ארי-שווקי היא הפרקליטה המובילה שליוותה את חקירת ראש הממשלה בנימין נתניהו בשלושת תיקיו, וכעת היא מובילה את התביעה במשפטו הפלילי. עו"ד בן-ארי-שווקי סברה כי יש להעמיד את נתניהו לדין בגין קבלת שוחד בשלושת התיקים - תיק 1000 (פרשת המתנות), תיק 2000 (פרשת נתניהו-מוזס) ותיק 4000 (פרשת בזק-וואלה). בכך, ביחד עם פרקליט המדינה לשעבר, עו"ד שי ניצן, היא הציגה גישה מחמירה משמעותית יותר מזו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ביחס למעשיו של נתניהו, כפי שעלו מחומרי החקירה. בסופו של דבר מנדלבליט החליט להאשים את נתניהו בקבלת שוחד משאול אלוביץ בתיק 4000, אך להסתפק בהעמדתו לדין של נתניהו בעבירה של מרמה והפרת אמונים בתיק 1000 שבמרכזו יחסי רה"מ ואיל ההון, ארנון מילצ'ן, וכן בתיק 2000, העוסק ביחסיו עם מו"ל ידיעות אחרונות, ארנון (נוני) מוזס.

בתחילת אוקטובר 2010 נמתחה ביקורת על עו"ד בן-ארי-שווקי על כך שהיא נעדרה מחלק גדול מהליך השימוע שנערך לנאשמים בתיקי נתניהו. עו"ד בן-ארי-שווקי נעדרה משתיים מתוך ארבע ישיבות השימוע עקב חופשה משפחתית בחו"ל שתוכננה זמן רב קודם לשימוע.

עו"ד בן-ארי-שווקי היא גם הפרקליטה שניהלה את משפטו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בתיק הולילנד. היא הביאה להרשעה, אומנם חלקית, של כל החשודים המרכזיים בפרשה, ובראשם אולמרט.

הפגנות בסמוך לבית הפרטי

בשבועות האחרונים עו"ד בן-ארי-שווקי נאלצת להתמודד עם הפגנות סוערות של פעילי ליכוד, תומכי רה"מ נתניהו, בסמוך לביתה הפרטי. לטענת המפגינים, בן-ארי-שווקי "רודפת את נתניהו". בשבוע שעבר הודיעה המשטרה שתגביל את ההפגנות הללו. ההחלטה התקבלה על בסיס פסיקת בית המשפט העליון הקובעת כי אין להפגין מול בתים של אישי ציבור, אלא בסמוך להם. זאת, בניגוד להפגנות מול מקום העבודה שלהם. לפי הוראות המשטרה, בין היתר, נאסר על המפגינים למחות מול הבית של עו"ד בן-ארי-שווקי ונקבע כי ההפגנות יתקיימו יומיים בשבוע לכל היותר, למשך שלוש שעות (עד 22:00), במגרש חניה המרוחק 450 מטר מהבית.

כמו כן, ב-6 באוגוסט ביקש היועמ"ש מנדלבליט מבית משפט השלום ברמלה לאסור על פעילת ליכוד בשם אורלי לב להמשיך לטעון כי בנה של עו"ד בן-ארי-שווקי, תקף שוטר. לב פרסמה לאחרונה כמה פעמים סרטון, שבו היא נשמעה טוענת כי בנה של הפרקליטה הבכירה, תקף שוטר במהלך הפגנה נגדה מול ביתה.

בפנייתו לביהמ"ש כתב היועמ"ש כתב כי לב המשיכה לטעון זאת, אף שמשרד המשפטים הבהיר כי כלל לא מדובר בבנה של בן-ארי-שווקי. מנדלבליט ביקש מבית המשפט לאלץ את לב להפסיק לפרסם את הסרטון ולמחוק את כל פרסומיה האחרים בעניין.

השופט הישאם אבו שחאדה קיבל במעמד צד אחד ובאופן זמני את בקשת מנדלבליט להוצאת צו מניעת הטרדה מאיימת נגד לב. עד לדיון שצפוי להיערך בקרוב, ביהמ"ש אסר על הפעילה להמשיך להפיץ את הסרטון או להתייחס אליו ברשתות החברתיות.

מעיריית ראש העין נמסר: "עו"ד ליאת בן ארי ובן זוגה אביב שוויקי, הוזמנו לחקירה שגרתית בחשד לחריגת בנייה בנכס הרשום על שמם בראש העין. מבדיקת הפיקוח העירוני עלה שבני הזוג פיצלו את הדירה שברשותם באמצעות דלת כניסה נפרדת, ללא כל תוספת בנייה.

"בני הזוג הגישו בקשה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה לקבלת היתר לפיצול הדירה לאחר שפקח איתר את החריגה בשטח והנושא נמצא בהליך הסדרה. בעיריית ראש העין מטפלים בעשרות מקרים דומים מידי שנה, ובכל מקרה של חשד לחריגת בנייה, בעל הנכס מוזמן לחקירה.

"היועצים המשפטיים של העירייה והוועדה לתכנון ולבניה סבורים כי אין מניעה משפטית לאשר הבקשה בדומה לבקשות רבות ודומות אשר נדונו ואושרו ע"י הוועדה".

***חזקת החפות: נגד ליאת בן-ארי ובעלה לא הוגש כתב אישום בגין עבירות בנייה. הם מכחישים את המיוחס להם, ועומדת לזכותם חזקת החפות.

עוד כתבות

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

כותרות העיתונים בעולם

בלי לירות ירייה אחת: האסטרטגיה הסינית במלחמה המסתמנת באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את ביקור ראש ממשלת הודו בישראל, מה סין יכולה להפסיד אם איראן תיפול, וטראמפ עלול לחזור על הטעות של בוש במלחמת עיראק • כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

רוחות מלחמה: הבורסה יורדת, הדולר קופץ

הבורסה עברה לירידות לאחר שארה"ב הודיעה על פינוי חלק מעובדי השגרירות בישראל ● ת"א 35 יורד בכ-0.6% ות"א 90 מאבד 1.3% ● נובה, נקסט ויזן ונייס בולטות בעליות ● אתמול בוול סטריט - אנבידיה הובילה את נאסד"ק לירידות, מניות התוכנה עלו ● בבלקרוק אומרים כי זו תקופה מצוינת להשקעה לשם השגת הכנסה קבועה ● ואיזו מניית טכנולוגיה ישראלית זוכה להמלצת קנייה מ־UBS ● עדכונים שוטפים

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

זום גלובלי/ צילומים: רויטרס

חזית חדשה מול אוקראינה? הונגריה שולחת חיילים לגבול

שעות לפני המו"מ בז'נבה: איראן בדרך לחתום על עסקת נשק ימי עם סין וארה"ב הטילה סנקציות על טהרן • הונגריה מאשימה את אוקראינה ושולחת חיילים לגבול • ובמקסיקו חוששים: חיסול מנהיג קרטל הסמים עשוי לפגוע באירועי המונדיאל במדינה • זום גלובלי, מדור חדש

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכיר אמריקאי: השיחות עם איראן היו חיוביות

שר החוץ של עומאן: "התקדמות משמעותית במשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן"  ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

ביקור ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

יותר מנשק או טכנולוגיה: מה חיפש ראש ממשלת הודו בישראל השבוע

השבוע נולדה בישראל "ארכיטקטורת היהלום": רשת בריתות אסטרטגית המשתרעת מיוון במערב ועד הודו ● בלב הציר עומד נרנדרה מודי שהגיע לירושלים כדי לקבוע סדר עולמי חדש ● איך נראה המרחב מהעיניים שלו ומה אנחנו מביאים לשולחן? ● טור אורח 

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל

בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● שר החוץ של עומאן ייפגש היום סגן נשיא ארה"ב לשיחות בנושא איראן ● סגן נשיא ארה"ב: לא נלך למלחמה שתימשך שנים במזרח התיכון ● שגרירות ארה"ב בישראל הודיעה על פינוי עובדים שאינם נדרשים בחירום ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה ● עדכונים שוטפים

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

ההצעה להרחיב את הפטור ממע"מ מוכיחה שאין לח"כים משנה סדורה

שר האוצר זרק עוד הצעה ● בצבא לא רוצים את עקבות הפיצה ● ובענף הבנייה מרגישים היטב את המתח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טל דיליאן / איור: גיל ג'יבלי

פרשת הריגול שטלטלה את אירופה: שמונה שנות מאסר למייסד הישראלי

ארבעה בכירים בחברת הסייבר ההתקפי אינטלקסה, ביניהם שני ישראלים, הורשעו בפגיעה בפרטיות ובהאזנות סתר ● כעת, גזר הדין מעוכב עד להכרעה בערעור ומסמן תקדים בינלאומי נגד יצרנית רוגלה

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ