גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיריית ראש העין: "אין מניעה לאשר בקשת ליאת בן-ארי לפיצול הדירה"

עו"ד ליאת בן-ארי-שווקי זומנה לחקירה בחשד כי היא ובעלה ביצעו עבירת בנייה של פיצול ללא היתר בבית שרכשו בעיר ● גם הבעל, אביב שווקי, זומן לחקירה ● מעיריית ראש העין נמסר: "היועמ"שים של העירייה והוועדה לתכנון ולבניה סבורים כי אין מניעה משפטית לאשר הבקשה"

עו"ד ליאת בן ארי / צילום: שלומי יוסף
עו"ד ליאת בן ארי / צילום: שלומי יוסף

ההסתבכות של ראש צוות התביעה במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בגין חשד לביצוע עבירת בנייה, נמשכת.

עו"ד ליאת בן-ארי-שווקי, המשנה לפרקליט המדינה (אכיפה כלכלית)  ופרקליטת מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה), זומנה על ידי המחלקה המשפטית בעיריית ראש העין לחקירה. זאת, בחשד כי היא ובעלה ביצעו עבירת בנייה של פיצול ללא היתר בבית שרכשו בעיר במסגרת קבוצת רכישה. גם הבעל, אביב שווקי, זומן לחקירה. התובעת העירונית בראש העין תחליט אם להגיש נגד הזוג בן-ארי-שווקי כתב אישום בגין עבירת בנייה, או לסגור את התיק, או להטיל קנס על בני הזוג.

עבירות בנייה, דוגמת אלו שנטען כי בן-ארי-שווקי שותפה לביצוען, הן מאוד נפוצות בארץ. בעבר הגדיר אותן בית המשפט העליון כ"מכת מדינה". ביישובים רבים בארץ ניתן למצוא שלל מבנים שלא נבנו לפי תוכנית הבנייה שאושרה במוסדות התכנון - דבר שמסווג כמעט אוטומטית כעבירת בנייה. עבירות בנייה אמנם נכללות בסדר הדין הפלילי, אולם עורכי דין שעוסקים בנדל"ן נוהגים לכנותן עבירות "מעין פליליות". זאת, בשל מעמדן הנמוך לכאורה מול עבירות פליליות מובהקות.

משרד המשפטים: ניסיונות הכפשה

בעת שהפרשייה נחשפה מסרה עו"ד בן-ארי-שווקי כי: "מדובר בנכס שנרכש על ידי קבוצת רכישה שבה השקיע בעלה של עו"ד בן-ארי-שווקי. לא מדובר בדירת המגורים המשותפת של בני הזוג והמשפחה". עוד נמסר מטעמה של בן-ארי-שווקי כי "נושא פיצול הנכס, שבנייתו הושלמה לפני כחצי שנה, אמור להיות מוסדר באמצעות הוראת השעה החוקית הרלבנטית (תיקון 117 לחוק התכנון הבנייה). למען הסר ספק, לגב' בן-ארי אין שום מעורבות בהשקעות ובעסקים של בעלה, שהוא אזרח פרטי מן השורה".

משרד המשפטים לא היה מעוניין להגיב לזימון לחקירה של בני הזוג בן-ארי-שווקי. מהמשרד נמסר בעניין זה בעבר כי: "בתקופה האחרונה גוברים ניסיונות חוזרים ונשנים להכפיש את עו"ד בן-ארי-שווקי בפרסומים ברשת ובתקשורת, לחדור לפרטיותה ולפשפש בענייני בני משפחתה על מנת לפגוע בשמה הטוב. המניעים לכך ברורים לכל, והעיתוי איננו מקרי.

"אין בכוונתנו לתת יד לניסיונות אלה ואין כל מקום להתייחס לשאלות הנוגעות לחייה האישיים של בן-ארי-שווקי. למען הסר ספק, איננו מגיבים בדרך כלשהי לטענה כזו או אחרת, שממילא לא מטופלת במשרדנו. כל פרסום בהקשר זה וכל פגיעה בשמה הטוב של בן-ארי-שווקי - יהיה אך ורק באחריות מי שפרסם אותו, על כל המשתמע מכך"

פיצול נכס ללא אישור

תחילת הפרשה בפברואר השנה אז ביקר פקח בנייה עירוני בווילה שרכשו בראש העין עו"ד בן-ארי-שווקי ובעלה, אביב שוויקי, ושבנייתה הסתיימה לאחרונה. הביקור הוליד דוח שלפיו במקום בוצע פיצול, כך שנוצרה דירת מגורים בתוך הנכס.

לפי הדוח, הפיצול בוצע ללא אישור או דיווח לרשויות ותוך פתיחת דלת בניגוד לתוכנית מאושרת, ולכן לכאורה מדובר בעבירת בנייה. עם זאת החוק (תיקון 117 לחוק התכנון והבנייה) מאפשר לקיים פיצול בנכסים מסוג זה, ובעירייה אף אישרו ל"גלובס" כי בשנים האחרונות קיבלו 200 בקשות כאלה ברחבי העיר.

לאחר ביקור הפקח הגיש הזוג בקשה שתכשיר בדיעבד את עבירת הבנייה לכאורה. בעירייה מסרו כי ככל הנראה הבקשה תאושר. במקביל מתקיים המסלול האכיפתי, שבמסגרתו זומנו בן-ארי-שווקי לחקירה. 

מעבר לכך עלו בשבועות האחרונים טענות נוספות בפרשה. לפי אחת מהן היה אסור לפרקליטה הבכירה ולבעלה לרכוש את הנכס מלכתחילה, הואיל והוא נועד להשקעה ולא למגורים. עם זאת, בירור שערך "גלובס" עם רשות מקרקעי ישראל העלה כי המכרז לא מנע השתתפות בעמותת בנייה במטרה לייצר נכס להשקעה. המכרז רק אסר למכור את הנכס בשלוש השנים הראשונות, ואין כל איסור להשכיר אותו מיידית.

כן עלו תהיות באשר לרכישת הקרקע שעליה בנוי הבית. הקרקע נרכשה במסגרת מכרז של רשות מקרקעי ישראל. העמותה שבמסגרתה רכשו בני הזוג את הקרקע, הגישה הצעה נמוכה בכ-10 מיליון שקלים מההצעה הגבוהה, ולכן לא הייתה אמורה לזכות במכרז. מרמ"י נמסר ל"גלובס" בנושא כי, "העמותה הוכרזה כזוכה על ידי ועדת המכרזים של רשות מקרקעי ישראל, כאשר ההצעה האחרת שהוגשה במכרז נפסלה הואיל ולא עמדה בתנאי המכרז".

גישה מחמירה בתיקי נתניהו

עו"ד בן-ארי-שווקי מונתה בספטמבר 2019 לתפקיד משנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית. טרם המינוי היא כיהנה כפרקליטת מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה), תפקיד שבו היא מחזיקה גם היום. עו"ד בן-ארי-שווקי נחשבת לפרקליטה מוכרת מאוד ולמועמדת להתמנות לפרקליטת המדינה.

עו"ד בן-ארי-שווקי היא הפרקליטה המובילה שליוותה את חקירת ראש הממשלה בנימין נתניהו בשלושת תיקיו, וכעת היא מובילה את התביעה במשפטו הפלילי. עו"ד בן-ארי-שווקי סברה כי יש להעמיד את נתניהו לדין בגין קבלת שוחד בשלושת התיקים - תיק 1000 (פרשת המתנות), תיק 2000 (פרשת נתניהו-מוזס) ותיק 4000 (פרשת בזק-וואלה). בכך, ביחד עם פרקליט המדינה לשעבר, עו"ד שי ניצן, היא הציגה גישה מחמירה משמעותית יותר מזו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ביחס למעשיו של נתניהו, כפי שעלו מחומרי החקירה. בסופו של דבר מנדלבליט החליט להאשים את נתניהו בקבלת שוחד משאול אלוביץ בתיק 4000, אך להסתפק בהעמדתו לדין של נתניהו בעבירה של מרמה והפרת אמונים בתיק 1000 שבמרכזו יחסי רה"מ ואיל ההון, ארנון מילצ'ן, וכן בתיק 2000, העוסק ביחסיו עם מו"ל ידיעות אחרונות, ארנון (נוני) מוזס.

בתחילת אוקטובר 2010 נמתחה ביקורת על עו"ד בן-ארי-שווקי על כך שהיא נעדרה מחלק גדול מהליך השימוע שנערך לנאשמים בתיקי נתניהו. עו"ד בן-ארי-שווקי נעדרה משתיים מתוך ארבע ישיבות השימוע עקב חופשה משפחתית בחו"ל שתוכננה זמן רב קודם לשימוע.

עו"ד בן-ארי-שווקי היא גם הפרקליטה שניהלה את משפטו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בתיק הולילנד. היא הביאה להרשעה, אומנם חלקית, של כל החשודים המרכזיים בפרשה, ובראשם אולמרט.

הפגנות בסמוך לבית הפרטי

בשבועות האחרונים עו"ד בן-ארי-שווקי נאלצת להתמודד עם הפגנות סוערות של פעילי ליכוד, תומכי רה"מ נתניהו, בסמוך לביתה הפרטי. לטענת המפגינים, בן-ארי-שווקי "רודפת את נתניהו". בשבוע שעבר הודיעה המשטרה שתגביל את ההפגנות הללו. ההחלטה התקבלה על בסיס פסיקת בית המשפט העליון הקובעת כי אין להפגין מול בתים של אישי ציבור, אלא בסמוך להם. זאת, בניגוד להפגנות מול מקום העבודה שלהם. לפי הוראות המשטרה, בין היתר, נאסר על המפגינים למחות מול הבית של עו"ד בן-ארי-שווקי ונקבע כי ההפגנות יתקיימו יומיים בשבוע לכל היותר, למשך שלוש שעות (עד 22:00), במגרש חניה המרוחק 450 מטר מהבית.

כמו כן, ב-6 באוגוסט ביקש היועמ"ש מנדלבליט מבית משפט השלום ברמלה לאסור על פעילת ליכוד בשם אורלי לב להמשיך לטעון כי בנה של עו"ד בן-ארי-שווקי, תקף שוטר. לב פרסמה לאחרונה כמה פעמים סרטון, שבו היא נשמעה טוענת כי בנה של הפרקליטה הבכירה, תקף שוטר במהלך הפגנה נגדה מול ביתה.

בפנייתו לביהמ"ש כתב היועמ"ש כתב כי לב המשיכה לטעון זאת, אף שמשרד המשפטים הבהיר כי כלל לא מדובר בבנה של בן-ארי-שווקי. מנדלבליט ביקש מבית המשפט לאלץ את לב להפסיק לפרסם את הסרטון ולמחוק את כל פרסומיה האחרים בעניין.

השופט הישאם אבו שחאדה קיבל במעמד צד אחד ובאופן זמני את בקשת מנדלבליט להוצאת צו מניעת הטרדה מאיימת נגד לב. עד לדיון שצפוי להיערך בקרוב, ביהמ"ש אסר על הפעילה להמשיך להפיץ את הסרטון או להתייחס אליו ברשתות החברתיות. 

מעיריית ראש העין נמסר: "עו"ד ליאת בן ארי ובן זוגה אביב שוויקי, הוזמנו לחקירה שגרתית בחשד לחריגת בנייה בנכס הרשום על שמם בראש העין. מבדיקת הפיקוח העירוני עלה שבני הזוג פיצלו את הדירה שברשותם באמצעות דלת כניסה נפרדת, ללא כל תוספת בנייה.

"בני הזוג הגישו בקשה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה לקבלת היתר לפיצול הדירה לאחר שפקח איתר את החריגה בשטח והנושא נמצא בהליך הסדרה. בעיריית ראש העין מטפלים בעשרות מקרים דומים מידי שנה, ובכל מקרה של חשד לחריגת בנייה, בעל הנכס מוזמן לחקירה.

"היועצים המשפטיים של העירייה והוועדה לתכנון ולבניה סבורים כי אין מניעה משפטית לאשר הבקשה בדומה לבקשות רבות ודומות אשר נדונו ואושרו ע"י הוועדה".

***חזקת החפות: נגד ליאת בן-ארי ובעלה לא הוגש כתב אישום בגין עבירות בנייה. הם מכחישים את המיוחס להם, ועומדת לזכותם חזקת החפות.

עוד כתבות

''לולו - קיבוצטריה''. מפלט לנפש ולבטן / צילום: אסף קרלה

המסעדה הגלילית שמוכיחה שאיטליה יכולה להיות גם בקיבוץ

ב"לולו - קיבוצטריה" שבקיבוץ עמיר יש קסם מצטבר וכובש. מהמיקום, דרך העיצוב החם ועד לאוכל המנחם - זו פשוט מסעדה נהדרת

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע במשק באוקטובר: 13,620 שקל. ומה קורה בהייטק?

לפי הלמ"ס, מדובר בעלייה של 2.9% לעומת אוקטובר 2024 ● קצב האינפלציה באוקטובר 2025 עמד על 2.5%, כך שגם ריאלית מדובר בעלייה קלה לעומת החודש המקביל בשנה שעברה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך תשפיע הורדת הריבית על הקרנות הכספיות? התשובה של צבי סטפק

קרנות הנאמנות הכספיות חוו בארבע השנים האחרונות זינוק אדיר בנכסיהן - כמה מזה קשור לרמת הריבית במשק, והאם כעת האטרקטיביות שלהן תפחת? ● עוד מיתוסים שחשוב לבחון: האם רק דמי הניהול מבחינים בין הקרנות, ומה פוטנציאל הצמיחה על חשבון הפיקדונות בבנקים​

"ההזדמנויות עלולות לרדת לטמיון": תחזית פסימית למזרח התיכון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: עיתונאי הוושינגטון פוסט מזהיר שההזדמנויות לשינוי אחרי המלחמה עלולות להיעלם, ההתנחלויות באיו"ש מביאות לעקירת פלסטינים, ומיקרוסופט מסתבכת בגלל ישראל באירלנד ● כותרות העיתונים בעולם

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

בתוך כל כיפופי הידיים, ישראל יכולה לשכוח ממטרת-העל הכלכלית

מה שנחתם מחייב רק לכאורה ● מסגרות התקציב גמישות מתמיד ● והחשבון על החניה הגיע מהר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרידה עבאס-יוסף / צילום: ענבל מרמרי

"החברות המונפקות הן קטנות יחסית ועם גישה מוגבלת למימון": מנהלת מחלקת הנדל"ן ברשות ני"ע בראיון

ראש תחום נדל"ן ברשות ניירות ערך, פרידה עבאס־יוסף, מתארת כיצד מחנק המימון, המינוף הגבוה והעלאת הריבית הובילו לשנת שיא בהנפקות, ומבהירה כי הרשות תתעקש על גילוי מלא של המצב הפיננסי של החברות וצפויה אף להחמיר את ההנחיות

הריסות בניינים בצפון רצועת עזה / צילום: ap, Leo Correa

החשש בחמאס מהצעד של ישראל - וההנחיה: "להתרחק מהמזגן"

למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון ● לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון ● עדכונים שוטפים

וואלה

עיתונאי וואלה במכתב קשה להנהלה: "לא יכולים להמשיך במסלול הנוכחי שמוביל אותנו אל התהום"

יותר מ־20 כתבים ועורכים מתריעים מפני שינוי עמוק באופי אתר החדשות בחודשים האחרונים, לחצים לעמידה ביעדים ו"כתבות מטעם" הפוגעות באמון הציבור ● המכתב מגיע על רקע תקופה סוערת במיוחד במערכת וואלה, שהתאפיינה בעזיבות רבות ומתוקשרות

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

שלוש תחנות כוח קיבלו אישורים לבנייה, למה חלקן עדיין תקועות?

מנהל התכנון הפיק היתר בנייה לתחנת הכוח "קסם", שצפויה לקום ליד גוש דן ● בנוסף ניתן אישור למתן היתר להרחבת "דוראד" באשקלון, אך זו נמצאת בקשיים משפטיים וסכסוך עמוק בין השותפים ● גם השדה הסולארי "דימונה דרום" קיבל אישור למתן היתר, וצפוי להפוך לשדה הסולארי הגדול בישראל

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה ובחוזים העתידיים על וול סטריט

הפוטסי עולה ב-0.2%, ומדד הדאקס עולה ב-0.4% ● בורסות אסיה ננעלו במגמה מעורבת: הקוספי בדרום קוריאה קפץ ב-1.8%, מדד הניקיי איבד מערכו כ-1% ● בהמשך היום יפורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE) ● וול סטריט ננעלה אמש במגמה מעורבת ● החוזים העתידיים על וול סטריט בעליות קלות

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'אקו 8 / צילום: יח''צ

שבעה מקומות וטווח חשמלי חריג: האם המכונית ההיברידית הזו מצדיקה את המחיר?

ג'אקו 8, הקרוס־אובר של ג'אקו, מציע עיצוב מרשים, אבזור שופע, מערכת הנעה מתוחכמת וטווח חשמלי ארוך ● יש מרווחים ממנו, אבל ברמת המחיר יש לו מעט מתחרים

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

תקציב 2026 אושר בממשלה

תקציב המדינה לשנת 2026 אושר כעת בממשלה ברוב גדול. בין היתר, אושרה הרפורמה במשק החלב שעמדה במחלוקת עד הרגע האחרון ● התקציב יעבור כעת לתהליך החקיקה בכנסת, בדרך לדד ליין לאישורו הסופי במליאה, ה-31 במרץ. עד אז, תוכנית התקציב עשויה עוד לעבור שינויים

Rapidos. בחנוכה ייפתח הסניף החמישי בהיכל מנורה מבטחים בתל אביב / צילום: אסף לוי

"חווית אוכל לקהל הישראלי": המסעדה המקסיקנית שהופכת לרשת

קבוצת BBB הופכת את מסעדת Rapidos לרשת; הסניף החמישי ייפתח בהיכל מנורה מבטחים ● חברת הגיימינג הישראלית זכתה בפרס הכסף בתחרות נחשקת ● ומי נכח בכנס הדיקרטוריות בהייטק? ● אירועים ומינויים

סכום שיא שעבר ליורשים המיליארדרים / צילום: Shutterstock

"משימור הון להעצמת הדור הבא": הטרנד החדש של המיליארדרים

מנהלת ההון הגלובלית, UBS, פרסמה היום (ה') את דוח המיליארדרים שלה לשנת 2025, שמצביע על עלייה של 8.8% במספר האולטרה-עשירים בעולם ● מלבד אלו שיצרו את הונם בעצמם, 91 יורשים הפכו למיליארדרים כאשר ירשו סכום שיא של 297.8 מיליארד דולר ● ומה קורה בישראל?

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: צילום מסך יוטיוב

תקציב הפרסום של יד2 עובר למקאן תל אביב

בשמונה השנים האחרונות טופל תקציב יד2 בראובני-פרידן, והחל מ-2026 הוא יעבור למשרד פרסום חדש ● השבוע נמכרה פלטפורמת היד השנייה לקרן אייפקס העולמית תמורת 3.1 מיליארד שקל