גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד ראש הממשלה: נמצא מקום חליפי למעון הרשמי החדש

בדיון בוועדה לביקורת המדינה הודיע סמנכ"ל ביטחון וחירום במשרד ראש הממשלה כי נמצא מקום חדש לבניית מעון ראש הממשלה ● זאת לאחר שבשבוע שעבר פרסם מבקר המדינה דוח חמור בנושא ● עד היום הושקעו בתכנון המעון במקומו המקורי שישה מיליון שקל

עפר שלח / צילום: שלומי יוסף
עפר שלח / צילום: שלומי יוסף

בשבוע שעבר ספג משרד ראש הממשלה ביקורת קשה בדוח מבקר המדינה על כך שהוא מקדם את בניית מעון ראש הממשלה החדש באתר אחר מזה שיועד לו בתחילה והיום (ד') אלון חליווה, סמנכ"ל ביטחון וחירום ממשרד ראש הממשלה, גילה בדיון בוועדה לביקורת המדינה, כי אותר מקום חילופי למעון.

בתוכניות וההכנות לבניית הבית באתר הקודם הושקעו שישה מיליון שקל. לפי חליווה, האתר החדש עבר את כל השלבים ומחכים רק לדוח בדיקה מקצועית להשלכות התחבורתיות שיהיה על האזור. "זה עניין של ימים עד שבועות שהנושא הזה כבר ייצא אל הפועל. בדיקת החלופה נעשית בתיאום מלא עם כל הגורמים. האדריכל של המקום החלופי הוא האדריכל של קריית הממשלה על מנת שהכול יתאים בכל צעד לתפיסה האדריכלית בכל האזור", אמר חליווה.

לדבריו, "לא ניתן, לא נכון ולא רצוי להקים את הפרויקט במיקום הנוכחי שדובר. פעילות במיקום הנוכחי תחייב את האגף לשנות הרבה סדרי העבודה באופן משמעותי. השישה מיליון שקל של התכנון אכן ירד לטמיון אבל ביצוע במקום הנדון, זה הורדת מאות מיליונים לטמיון ובכייה לדורות. החלופה החדשה תהיה זולה במאות מיליונים".

ההחלטה למעבר לאתר חדש התקבלה בין השאר בגלל מיקום האתר הראשון שהעלה בעיות ביטחוניות קשות בשל מבנים גבוהי האמורים להיבנות בסמיכות ובשל תוואי הרכבת הקלה שאמור לעבור בציר התנועה הנושק למתחם.

דוח המבקר העלה כי בניית הפרויקט טרם החלה, על אף החלטת קבינט מדצמבר 2015 ובניגוד לעמדת גורמי המקצוע. השב"כ ומשרד רה"מ גיבשו עמדה על בסיס מידע תכנוני ישן ומנהלי הפרויקט - לא וידאו העברת מידע סדורה ומלאה. ככה יצא שכל הבינוי המתוכנן בסביבת הפרויקט כלל לא נלקח בחשבון.

יובל חיו, מנהל חטיבה לביקורת במשרד המבקר שהיה אחראי על ביקורת זו אמר "יש בעיה מהותית וטשטוש של גורמים שונים באחריות שנושאים בתפקיד הפרויקט. מלכתחילה כל הפרויקט נבנה בצורה בעייתית שאין סדר וסמכויות בחלוקת האחראים".

זאב צוק רם, שהיה האחראי על פרויקט בניית מעון רה"מ, אמר כי "אנחנו הסתמכנו באופן קבוע על איש הדיור הממשלתי שנמצא בדיונים. הוא היה איש הקשר שלנו עם מהנדס העיר ירושלים - אבל מילה הם לא אמרו לנו על הנושא הזה שיוקם תוואי רכבת קלה על יד זה, ומגדלים כה גבוהים בסמיכות ממש לפרויקט. רק בתחילת 2018 השב"כ יצר איתי קשר ואמר שיש בעיה והם מופתעים כי יש תב"ע עירונית שלא היו מודעים אליה. די הופתעתי ונדהמתי כי הנציגים שהציגו את הפרויקט בהיבט של הבינוי בצד של הדיור הממשלתי בקבינט שבו הוחלט לצאת לפרויקט, לא העלה אפילו בעיה קטנה בהיבט זה. כל פעם שהסתכלתי במראה אחרי שהבעיה נודעה, אמרתי זה תקלה שלי ואי אפשר להימלט מזה."

מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן דחה את הטענות ואמר כי "במאי 2005 מופיע כבר בדוח ההכנה לפרויקט שיוקם תוואי רכבות והתוכנית החדשה לבניית מגדלים וכו' ולכן זה מוזר להגיד שהם לא ידעו ופתאום זה התגלה. אנחנו לא יוזמים שאלות מקצועיות וביטחוניות ופרויקט אלמוג אף לא חשוף אלינו משיקולים ביטחוניים ולכן על מי שהיה ליזום התנגדויות כמו בכל מקום זה על השכנים שסובבים את הפרויקט".

סגן החשכ"ל והממונה על הבינוי הממשלתי במשרד האוצר, גבי שוחט אמר כי "מאז 94 הפרויקט ידע עליות וירידות. היו שיקולים שונים וגם פוליטיים ולאו דווקא תקציביים. אי אפשר היה להוביל את הפרויקט באופן מסודר. אמרתי את זה בשעתו גם לשר הממונה עלי דאז, יובל שטייניץ. אבל בכל שלב, השב"כ וגורמי המל"ל היו בדיונים וידעו בדיוק מה קורה בפרויקט - אז לא ייתכן שיגידו שלא ידעו . ההיפך הוא הנכון השב"כ ביקש להריץ את הפרויקט, כמו שביקש ממנו פעמים ספור לעצור את בניית הספרייה הלאומית כי המצב הנוכחי מאוד הקשה על השיירות של רה"מ בקריית הממשלה והם רצו לזרז. רק ב-2018 הם חזרו הנה והודיעו שמתנגדים. העברת הפרויקט למשרד הביטחון ממשרד האוצר הייתה כי זה לא היה מוצא חן בעיני הגורמים ההתנהלות של האוצר, גם בנושא של עלויות וגם בנושא של הפרוגרמה.

יו"ר הוועדה, ח"כ עפר שלח אמר כי "יש זלזול מכוון מצד ראש הממשלה בסדר ופרוצדורה - מי שמזלזל בסיבה הזו, מגיע לתוצאה של מיליונים שהולכים לטמיון ואלפי שעות עבודה של מאות גורמים שעבדו לחינם. הזלזול הזה נהיה מובנה לאחרונה בעבודת הממשלה ואפשר לראות אותה גם לגבי הקורונה. רה"מ אומר שלא משנה איך מתקבלות ההחלטות. העיקר שהן נעשות. זוהי אמירה בעייתית שמזלזלת בתהליך וגורמת לתוצאות העגומות כפי שעולות כאן בוועדה מידי יום, אך היום בהחלט חזינו בתוצאה הזויה ביותר"

עוד כתבות

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

חוסר היציבות בנופר נמשך: סמנכ"ל הכספים עוזב אחרי חודשיים וחצי

שרשרת העזיבות והשינויים בצמרת חברת האנרגיה המתחדשת של עופר ינאי נמשכת ● את מקומו של ניר פלג המתפטר יחליף אברהם גולדה, ששימש עד לאחרונה כסמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

יותר מ-65 חברות תעופה חוזרת לארץ: מה זה יעשה למחירי הטיסות?

חזרת חברות התעופה הזרות והגברת התדירויות בקווים מבוקשים יוצרות תחרות מחודשת לקראת החג ● חלק מהמחירים כבר בירידה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, אך ביעדים אחרים ההיצע עדיין מוגבל ● דחיית החופשה לשבוע שאחרי פסח עשויה לחסוך עשרות אחוזים

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גלי צה"ל, וזאת בניגוד לחוות-הדעת של היועמ"שית ● שר הביטחון כ"ץ הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה

טעינת רכב חשמלי / צילום: Shutterstock

מי ימצמץ ראשון? המאבק על מס הקנייה שעלול לעלות ביוקר לבעלי הרכב הצמוד

המחלוקת בנוגע למס הקנייה על רכב חשמלי ושווי השימוש נמשכת ● ועדת הכספים והאוצר מתבצרים בעמדתם, מה שעלול להביא לכך שלמעלה מ-150 אלף עובדים ישלמו החל מינואר 500-1,500 שקל יותר על שווי השימוש החודשי

לארי אליסון / צילום: ap, Eric Risberg

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה לרכישת וורנר ברדרס באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

בניין גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הממשלה אישרה פה-אחד את ההצעה לסגירת גלי צה"ל

השרים אישרו היום את החלטת שר הביטחון ישראל כ"ץ, לפיה שידורי גלי צה"ל יופסקו עד 1 במרץ 2026 ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי ההחלטה אינה חוקית ● מיד לאחר פרסום ההחלטה הוגשו לבג"ץ מספר עתירות בנושא ● כ"ץ הנחה להתחיל בשיבוץ מחדש של חיילי התחנה - "תוך מתן עדיפות לתפקידי לוחמה"

קניון הזהב בראשון לציון / הדמיה: ולדי קובליוב

אחרי רכישת השליטה בידי מליסרון: קניון הזהב עובר שיפוץ ב-180 מיליון שקל

במקביל להקמת קומה חדשה, גם האגף הוותיק של קניון הזהב עובר חידוש, ובנוסף מתבצע שיפוץ מקיף של כלל חזיתות הקניון ● בהודעת הקניון צוין כי המהלך נועד לשמר ולחזק את מעמדו ולהתאים אותו למציאות הקמעונאית המשתנה

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר מתחת ל-3.2 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר יומיים רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת בעלי חברות ארנק: ביהמ"ש קובע מתי יחול מס שולי של כ-50% ומתי מס חברות של 23%

רו"ח סיפק שירותים לפירמת ראיית חשבון באמצעות חברה בבעלותו ● ביהמ"ש המחוזי קיבל את ערעורו על קביעת פקיד השומה כי הוא בעל "חברת ארנק", ועל כן יש למסותו במס השולי הגבוה משמעותית ממס החברות ● לפסק הדין יש השלכות על בעלי מקצועות חופשיים הפועלים באמצעות שותפויות וחברות בבעלותם

מימין: אבי אורטל, אר פי אופטיקל; ריצ'י הנטר, מחלבות גד; חיים דנון, UMI; ארז דהבני, בלדי / איור: גיל ג'יבלי

מאטליז בשוק הכרמל לשווי של מיליארדים: ההנפקות הגדולות של 2025

התשואות הגבוהות שהניבו הנפקות ראשוניות בבורסה השנה, יצרו הון לבעלי מניות מרכזיים באותן חברות ● ארז דהבני חולש על מניות בלדי ב־1.3 מיליארד שקל, ואילו קרן מנור אוורגרין מחזיקה מניות אר פי אופטיקל ב־465 מיליון שקל ● וכמה הרוויח מייסד מחלבות גד, עזרא כהן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

המכס האמריקאי על ישראל יישאר 15%: "זה האפס החדש"

גובה המכס הכללי שיוטל על סחורות מישראל לא ישתנה לעומת השלב הקודם של תוכנית המכסים האמריקאית ● החידוש בהכרזה צפוי להיות בהחרגות ובהקלות שיינתנו למוצרים מענפים מסוימים - כגון תעשיות ביטחוניות ויהלומים ● בכירה במשרד הכלכלה: "ישראל כבר הלכה כברת דרך גדולה לכיוון האמריקאים; מקווה שנצליח להשיג הקלות נוספות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בבורסה; ת"א 35 שוב ננעל בשיא - הפעם ה-61 השנה

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6%, ת"א 90 איבד 0.2% ● מיטב: למרות הגירעון בחשבון השוטף, השקל לא ייפגע ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? ● לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש - זו רשימת הסיכונים

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בטהרן, ארכיון / צילום: ap

ההיערכות בישראל לעימות עם איראן, והמסר: לא ניקח סיכון

רה"מ קיים פגישה משולשת עם ראש ממשלת יוון ונשיא קפריסין, כחלק מניסיון לבסס ציר אנטי-טורקי ● ארה"ב פועלת לכינוס ועידה לשיקום רצועת עזה ● הבכיר האמריקאי מאיים: "כנראה שאיראן לא הבינה את המסר" ● ניסוי הטילים באיראן והאיומים: "נגיב באופן נחרץ לכל פעולה עוינת" ● ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הקמת ועדת החקירה הפוליטית לחקר אירועי ה-7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

יציבות בבורסות אירופה; נובו נורדיסק מזנקת ב-6%

בוול סטריט נפתח אתמול שבוע המסחר המקוצר בעליות, זה היום השלישי ברציפות ● סוחרי האג"ח בארה"ב מהמרים על ירידה בתשואות • שנת שיא בקיצוצי כח אדם בארה"ב, AI אחראי לכמעט 55 אלף פיטורים • לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו" • המדד שעקף את מדדי וול סטריט, ובשוק צופים לו אפסייד נוסף ב-2006

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א לחברות הציבוריות: כך תוכלו לממש את הפוטנציאל של מסחר בשישי

לקראת המעבר לימי מסחר גלובליים בתחילת ינואר, הבורסה בת"א פנתה למנכ"לי החברות הציבוריות במטרה לנצל את השינוי ולהגדיל את חשיפתן למשקיעים זרים ● בין ההמלצות: לחזק פעילות באנגלית, להעמיק קשרי משקיעים בינלאומיים וליישר קו עם סטנדרט הדיווח המקובל בעולם