גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמריצים ושינויי חקיקה: איך משקמים את תחום הדיור המוגן מהריסות הקורונה?

בימי הקורונה הפכו תמריצים כלכליים ושינויי חקיקה להכרחיים בתחום הדיור המוגן, טוענים הבכירים בענף ● למבוגרים עצמם חשוב לשמר את השגרה שלפני המגפה, על מנת לתרום לבריאותם הנפשית והפיזית ● בונים מחדש – האתגרים של ענף הנדל"ן, כתבה רביעית בסדרה

בונים מחדש האתגרים של ענף הנדלן / צילום: א.ס.א.פ קריאייטיב, שאטרסטוק
בונים מחדש האתגרים של ענף הנדלן / צילום: א.ס.א.פ קריאייטיב, שאטרסטוק

מגפת הקורונה מטלטלת את חיינו ויש לה גם השפעה משמעותית על תחום הנדל"ן. הממשלה עשתה מאמץ גדול כדי לאפשר לקבלנים להמשיך לעבוד גם בימי הסגר, מתוך ידיעה שמדובר בענף עתיר כוח אדם ומתוך הבנה שעצירת הבנייה בימים אלה תצמצם את היצע הדירות בטווח הבינוני. למרות זאת המגפה השפיעה ועוד תשפיע גם על הענף.

השבוע אנחנו מפרסמים ב"גלובס" סדרת כתבות שבודקת חמישה סגמנטים בתחום הנדל"ן. בכל יום נשוחח עם שלושה מומחים שינתחו את מצבו של הענף וינסו להעריך מה הממשלה צריכה לעשות בתקופה זו. היום נעסוק בתחום הדיור המוגן, הכולל כ-350 בתי אבות ובתי דיור מוגן ברחבי הארץ. חלקם עלו לכותרות כשהתפרצה בהם מגפת הקורונה, אולם נדמה שהם נשכחו מחדש תוך זמן קצר

"צריך לתמרץ רופאים לבוא לעבוד בדיור המוגן"

ד"ר אבי ביצור, ראש לימודי הזקנה במכללה האקדמית בית ברל

ד"ר אבי ביצור, ראש המגמה לביטחון והגנת העורף / צילום: המכללה האקדמית בית ברל

90 יום, לא פחות, נדרשו לממשלה להבין שהנפגעים המרכזיים מהקורונה הם הזקנים בחברה הישראלית. ממוצע גיל הנפטרים הוא 80.3, וקרוב ל-85% מכלל החולים המונשמים או המתים הם אנשים המוגדרים בגיל הזקנה בישראל, כלומר, מעל 62 לאישה ו-69 לגבר, בהתאמה.

90 ימים ארוכים אלו הביאו להזנחה שאין לה שום מחילה וסליחה, כי רק אז הבינו בישראל שללא בדיקות לזקנים ולמשפחותיהם ולמטפליהם, לא נדע ולא נשכיל לעצור את מלאך המוות שקצר ללא רחם בבתי האבות.

בתי האבות והדיור המוגן הם סוג של נדל"ן שבימי קורונה כדאי, ראוי וחובה שגם הפרויקטור של "מגן אבות ואימהות" וגם שר הרווחה ושר הבריאות ובוודאי שהשרה לשוויון חברתי, יתנו דעתם עליו ועל הרכוש האנושי שלנו שטמון בו, קרי, הורינו. כבר למעלה ממאה ימים, שאלו מהם שבמחלקות הסיעודיות לא זכו לביקור משפחות מחשש להדבקה, וכמה מהם לא זכו להגיע לרגעים אלו, כי הזנחנו וחטאנו ביחסינו אליהם.

פרויקט "מגן אבות ואימהות" פועל כרגע ואפילו היטב, אבל יש בו בעיות קטנות שלגביהן יש צורך לקום ולעשות מעשה, כדי שנוכל להגיד "לא השלכנו אותם לעת זקנה", ולהתכוון לזה.

1. למנות מתאמי ביקורים

בימים אלה ביקורי המשפחות את קרוביהן נערכים בחצרות של בתי האבות הסיעודיים. חשוב ביותר לאפשר את המפגשים הללו, לטובת כל הצדדים. לשם כך, חובה להכניס מיד שני אנשים לכל בית אבות ולכל בית דיור מוגן, שיעסקו בתיאום המשפחות וביקוריהן ובהעלאת והורדת הזקנים הסיעודיים לביקור.

"זה נשמע כמו עניין קטן, אבל היום במקומות מסוימים עושות זאת העובדות הסוציאליות, שנמצאות גם ככה על סף קריסה, ובכך אינן מתפנות למטלות האחרות שלהן. בחשבון גס העלות של זה תעמוד על כמיליון שקל, תקציב הבוטנים והגרעינים במשרד הביטחון לעסקת צוללות, ובכך נכסה כ-300 בתי אבות. זה משתלם. בהזדמנות זו גם נציע תעסוקה למובטלים מתוך כ-900 אלף הבלתי מועסקים כרגע.

2. להשקיע בתרבות ובספורט

יש צורך קיומי בהקמת צוותי הווי, בידור, וספורט בבתי האבות ובתי הדיור המוגן. זה יעסיק את הזקנים שאינם יכולים לצאת מהם, ויתרום לנפשם ולרוחם. נכון, רק 7% מ-1.35 מיליון הקשישים מתגוררים במקומות אלה, אבל אם נטפל בהם, זו תהיה תחילת הדרך לטיפול גם בזקנים בקהילה. אם נשלח אמן, זמר או מנחה שיעור התעמלות לכל מוסד כזה, מצאנו דרך לגרום אושר והנאה והפגת בדידות להורינו. זה משתלם, וגם במקרה זה יתרום לתעסוקה".

3. להקצות תקנים לרופאים

יש צורך קיומי וחיוני להקצאת תקנים - ולאיושם - של רופאים לדיורים המוגנים ולבתי אבות. לא רבים בוחרים בקריירה הזאת, ובטח לא בימים אלו, ולכן יש צורך לתמרץ בתקנים, ויפה שעה אחת קודם - שהרי המגפה אינה נעלמת בקרוב.

אלה שלוש המלצות קטנות ובוודאי שיועילו גם בעתיד, ללא קורונה, כי הורה זקן או אדם זקן הוא כבוד בחברה הישראלית, ואין הוא שק אגרוף.

"עבודה בדיור מוגן צריכה להיחשב 'עבודה מועדפת' אחרי צבא"

גולן רובינשטיין, מנכ"ל בית הזהב

גולן רובינשטיין / צילום: יוסי כהן

מחקרים הראו כי מעבר לתזונה, לשינה או לפעילות גופנית, הפקטור החשוב מכולם לאריכות ימים הוא שמירה על פעילות ותקשורת בין אישית. כל בני הגיל השלישי משתייכים לאוכלוסייה בסיכון גבוה לקורונה, ומשכך, בלי קשר למקום מגוריהם, נגזרו עליהם מגבלות בידוד חברתי מחמיר. מגבלות אלה מהוות סיכון לבריאותם הנפשית והפיזית. לכן, יש למצוא את האיזון הנכון בשמירה על חיים פעילים ותקשורת בין אישית לבין שמירה על הביטחון הרפואי - ולממשלה יש מה לעשות בעניין הזה.

1. לקדם חקיקה בתחום כוח האדם

דרושים תמריצים ושינוי חקיקתי בנוגע לכוח האדם המועסק בענף, אשר סובל זה שנים ממחסור גדול בכוח אדם מיומן, רגיש, אחראי והחשוב מכול - יציב. הקורונה הגדילה את העול על העובדים, חייבה אותם בעבודה מאומצת עם מיגון, חייבה בשמירה קפדנית גם מחוץ לעבודה, והכול תוך חשיפה אישית מוגברת להידבקות בעצמם.

נכון יהיה לכלול את התחום כעבודה מועדפת לאחר שירות צבאי, ולחשוב על הטבת מס לעובדים או למעסיק. יש לפעול לחקיקה שתאפשר מכסות להבאת עובדים זרים לתחום, וכן חקיקה שתאפשר לבתי הדיור המוגן לנהל את מטפלות הביטוח הלאומי. חקיקות אלו יאפשרו ניהול כוח אדם בצורה יעילה יותר, תוך צמצום וניהול החשיפה להידבקות בנגיף מצד הצוות.

2. להציב מגבלות מותאמות למוסד

כשמטילים מגבלות, חשוב להבחין בין הדיור המוגן, שבו מספר הנדבקים קטן ביותר - בשיעור נמוך מאלו הגרים בביתם, באותן שכבות גיל - לבין מוסדות לאשפוז סיעודי. באחרונים הסיכון גבוה הן בשל העובדה כי הדיירים במצב רפואי ותפקודי שברירי מלכתחילה, והן בשל הטיפול האישי והמגע הכרוך במתן סיעוד לאותם דיירים בפעולות יומיומיות.

3. לתת פטור ממס שבח במעבר לדיור מוגן

בימים אלה, רבים מבני הגיל השלישי בקהילה הרחבה ספונים בביתם, ויש להם אינטראקציה מוגבלת מאוד עם אנשים אחרים, בשל הפחד מהידבקות. לעומת זאת, דיור מוגן מהווה קהילה סגורה ומוגנת, שבה דיירים ממשיכים לחיות עם מגבלות נמוכות בהרבה, והחשוב מכל, עם תקשורת בין אישית. אני ממליץ לתת תמריצים כלכליים והעדפה לדיור המוגן.

כך, לדוגמה, פטור ממס שבח על מכירת דירה הכרוכה במעבר לדיור מוגן, או מתן פטור ממע"מ בתחום (כמקובל במקומות רבים בעולם), יעודדו את הביקוש. חשוב לשמור על מפעילי הדיור המוגן בתקופת הקורונה, באמצעות סיוע כספי בצורת מענקים או הלוואות בערבות מדינה בהיקף נרחב יותר, ולהכיר בכך שהדיור המוגן הוא אופציית מגורים מועדפת שנותנת מענה לבדידות. ראוי לסייע גם בהקצאת משאבי כוח אדם ובהקמת מערך מתנדבים ארצי לחלק מהמשימות והאתגרים העומדים בפני המפעילים.

"חייבים לשמור על מעורבותם של אנשים מבוגרים במרקם החברתי"

פרופ' ליאת איילון, בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר אילן

אחד האתגרים המרכזיים של אנשים מבוגרים בתקופה הנוכחית הוא העובדה שהקורונה היא מחלה גילנית, המפלה על פי גיל. לפחות לפי הידע הקיים כיום, גיל הוא גורם סיכון בלתי תלוי למוות מהמחלה. ככל שאנשים מבוגרים יותר, כך גדל הסיכון שלהם למוות או למחלה קשה בעקבות הידבקות בקורונה. עם זאת, חשוב לזכור שגם אם אנחנו נמצאים בקבוצת סיכון בגלל גילנו, עדיין יש הרבה מה לעשות על מנת לשמור ולשפר את הבריאות ואת תהליך ההזדקנות שלנו.

1. להימנע משטף המידע

נכון שיש צורך להימנע מפעילויות ומהתכנסויות שעד לפני כמה חודשים נחשבו לנעימות ולרצויות, אולם התחליף - צפייה בטלוויזיה וקריאת עיתונים במשך ימים שלמים - אינו תורם לרווחה הנפשית. חשוב לנסות לשמר את השגרה שהייתה עוד לפני הופעת הקורונה, ובמיוחד לשמר התנהגויות התורמות לבריאותנו הנפשית והפיזית. גם כאשר שומרים על ריחוק חברתי, אין סיבה לא לצאת לטייל בפארק בשעות שבהן יש פחות אנשים או אפילו לפגוש אנשים בגינה, תוך שמירה על כללי הזהירות.

2. לדאוג לתחזוקה בריאותית

קיימת שונות גדולה בין אנשים ברמת התפקוד והבריאות, ודווקא בגיל מבוגר השונות הזו מתעצמת ונקבעת הרבה על ידי הבחירות שלנו והתנהגויות הבריאות שאנו מאמצים לעצמנו, ופחות בגלל גנטיקה או בגלל גיל כרונולוגי. אפשר להתמודד טוב יותר עם איומי הקורונה אם נתרחק קצת מהתקשורת ומשטף המידע. צפייה בלתי פוסקת בדיווחים בנוגע להתפשטות מחלת הקורונה אינה תורמת לבריאות, אלא גורמת ללחץ ולחרדה מיותרים.

התחזוקה הבריאותית היומיומית היא הכרחית. חשוב לשמר את כל ביקורי הרופאים, הבדיקות והטיפולים השוטפים. אדם מבוגר שצריך פיזיותרפיה אבל הפסיק את הטיפול בגלל הקורונה, עלול לסבול מנפילות או מכאבים שהיו יכולים להימנע אילולא היה מטופל. הקורונה מסוכנת, אבל היא לא הבעיה היחידה שעמה אנחנו מתמודדים. חלק מהבעיות הבריאותיות, כולל הנפשיות, שמהן אנו סובלים יכולות להיות דחופות וחמורות הרבה יותר מהסיכון העתידי להידבק בקורונה.

3. לא לסגור את המבוגרים

קובעי המדיניות, וכל מי שחושב שהגבלות על אנשים מבוגרים יביאו להתמודדות טובה יותר של החברה עם הקורונה, צריכים לדעת ששיעור הנדבקים הגבוה ביותר הוא בקרב בני 20-29 (מעל 10%), ואילו בני ה-60 ומעלה מהווים פחות מ-10% מהנדבקים, כלומר פחות משיעורם באוכלוסייה. זה אומר שבסך הכול, אנשים מבוגרים יודעים לשמור על עצמם ולהיזהר מהקורונה. עכשיו צריך לדאוג ששאר האוכלוסייה תדע להיזהר.

אנשים מבוגרים הם חלק אינטגרלי מהחברה. בדיוק כמו אנשים צעירים, הם שותפים מלאים לחיים החברתיים, ולכן חייבים לשמור על מעורבותם במרקם החברתי. ממחקרים אנו יודעים שאנשים מבוגרים שנכפה עליהם סגר הדוק וארוך יותר מהרגיל במהלך תקופת הקורונה, הידרדרו מבחינה בריאותית ונפשית, וחוו מצוקה גדולה. יותר מזה, מדובר בהפרה של זכויות אדם בסיסיות שאמנם הפכה לרווחת בתקופת הקורונה, אבל אסור לקבלה".

עוד כתבות

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

ההצעה להרחיב את הפטור ממע"מ מוכיחה שאין לח"כים משנה סדורה

שר האוצר זרק עוד הצעה ● בצבא לא רוצים את עקבות הפיצה ● ובענף הבנייה מרגישים היטב את המתח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי אקספרס / צילום: Shutterstock

אפקט סמוטריץ': הרכישות מחו"ל צמחו בינואר ב-35% לעומת אשתקד

בזמן שמליאת הכנסת ושר האוצר מתכתשים על צו הפטור ממס על יבוא אישי, הישראלים הגדילו את סלי הקנייה שלהם - מאופנה ועד מוצרי חשמל ● המדד החודשי של רכישות מאתרי האונליין

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

מפקד הצבא האמריקאי במזה"ת תדרך את טראמפ על תקיפה באיראן

שר החוץ של עומאן ייפגש היום סגן נשיא ארה"ב לשיחות בנושא איראן ● סגן נשיא ארה"ב: לא נלך למלחמה שתימשך שנים במזרח התיכון ● בכיר איראני: "האווירה עם ארה"ב הייתה חיובית" ● עדכונים שוטפים

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי, הסיכון שלה גדל: אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

המכשול הכי גדול של המכונית הזו הוא המחיר שלה

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה נפלה ב-5.5%, מניות הקוונטים זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● מניות התוכנה עלו, זה היום השלישי ברציפות ● מניות הקוונטים זינקו בעקבות דוחות טובים של IonQ ודי ווייב ● עלייה קלה במספר המובטלים החדשים בארה"ב ● התשואה על אג״ח ממשלת ארה״ב ל-10 שנים ירדה לשפל של 2026 ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● נובה, אלביט ונייס בפער ארביטרז' חיובי ● אתמול בוול סטריט - אנבידיה הובילה את נאסד"ק לירידות, מניות התוכנה עלו ● בבלקרוק אומרים כי זו תקופה מצוינת להשקעה לשם השגת הכנסה קבועה ● ואיזו מניית טכנולוגיה ישראלית זוכה להמלצת קנייה מ־UBS ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א