גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ארה"ב תפסיק להיות המבוגר האחראי של המערב?

במשך 70 שנה ארה"ב הייתה הגננת והמטפלת של מדינות העולם המערבי והגנה על חרויותיהן ● מאז עלה טראמפ לשלטון, ולאחרונה ביתר שאת, היוצרות מתהפכים ● מי יגן על אמריקה?

דונלד טראמפ בתצוגת בייסבול בבית הנשיא / צילום: Evan Vucci, Associated Press
דונלד טראמפ בתצוגת בייסבול בבית הנשיא / צילום: Evan Vucci, Associated Press

פגי נונאן (Noonan), בעלת טור ב"וול סטריט ג’רנל", נהגה לכתוב את נאומיו של הנשיא רונלד רייגן בשנות ה-80. הם עזרו לשוות לרייגן את הדימוי של אופטימיסט מושבע בימים שבהם אמריקה הייתה זקוקה לנסיוב של אופטימיות.

בשבוע שעבר נונאן כתבה בטורה כי אמריקה הייתה לארץ של דאגות ושל חרדות. אמריקאים אינם מצליחים להירגע בחופשות הקיץ שלהם. "הכול מפוחדים, הכול מנסים להבין איפה אפשר למצוא מקלט בטוח, הכול חוששים לשגות".

היא עצמה רפובליקאית מאז ומעולם. אבל היא כותבת כי "נדמה שאין כלל נשיא, שהבית הלבן ריק, שאיש בעצם אינו נמצא שם, שאין זה ממשל אלא מאורע אקסצנטרי מעורר איבה. מעולם לא הרגשתי קודם שהבית הלבן ריק וחסר משקל".

נונאן שייכת למיעוט בתוך מפלגתה: היא חוזרת ומבקרת את דונלד טראמפ. אבל טעות תהיה לראות את הדוח שלה על מצב הרוח האמריקאי רק באור פוליטי. היא מדברת על חרדה קיומית, על פסימיות עמוקה, על תחושה של אובדן דרך.

"כאשר אמריקה מתעטשת"

במובן הזה נונאן אינה היחידה. שורה של אינטלקטואלים אירופיים כתבו בשבועות האחרונים בעיתוני ארה"ב על הדאגה הגוברת בין בעלות בריתה של אמריקה מעבר לים.
"כאשר אמריקה מתעטשת, שאר העולם מצטנן. כרגע, לאמריקה יש דלקת ריאות", כתב דניאל שוואמנטאל, יהודי גרמני המנהל את המכון הטראנס-אטלנטי של הוועד היהודי האמריקאי בבריסל.

שוואמנטאל מנסה להזכיר לאמריקאים שארצם אמנם פגומה, כמו כל ארץ אחרת, "אבל היא גם כוח נדיר למען הטוב בעולם. שום חברה רב-לאומית ורב-לשונית אינה יכולה לטעון ליותר דמוקרטיה, ליותר שגשוג וליותר צדק מארה"ב".

פרדוקסלית, המסרים האלה אינם מדברים אל לבם של נותני הטון הן בשמאל והן בימין.
בשמאל, מפני שמאז חניקת ג’ורג’ פלויד, בסוף מאי, מתנהלת מערכה מסיבית להבאשת ריחה של המורשת האמריקאית. ממילא נדחים על הסף כל הניסיונות להציע הקשרים רחבים. בעיני מבאישי ריחה אין לאמריקה צדדים של זכות, וכל מה שיש בה הוא תוצאת "זכויות היתר של האדם הלבן".

בימין, מפני שאף כי הוא קושר לאמריקה כתרים ודוחה את ביקורת השמאל, בעידן טראמפ אין לימין האמריקאי התחושה המפותחת של שליחות פוליטית גלובלית. גם אם הימין מאמין שאמריקה היא הגדולה מכולן, הנה תחת המכבש הלאומני פופוליסטי של טראמפ הגדוּלה הזו אינה מיועדת עוד ליצוא. העניין הטראמפיסטי בעולם החיצון הוא מסחרי ופרגמטי, לא רעיוני ומוסרי. אמריקה של טראמפ אינה מניפה עוד דגלים של זכויות אדם (אם כי הטון השתנה סלקטיבית בשבועות האחרונים, בייחוד כלפי סין).

תחושות של טינה ובוז

יחסי אמריקה עם העולם החיצון היו טבועים בחותם של חוסר חשק עוד מימיה הראשונים. בדלנות כמו נטבעה בצופן הגנטי שלה. אפילו לאחר ש-16 מיליון אמריקאים שירתו במלחמת העולם השנייה, ו-417 אלף נפלו בשדות קרב רחוקים, הדחף המידי היה להתקפל ולחזור הביתה.

בסופו של דבר, האיום הקומוניסטי של סוף שנות ה-40 שכנע את אמריקה להישאר, ולקבל עליה את עול הגנתו של המערב. בלעדיה, אירופה, המזרח התיכון וחלקים גדולים של אסיה היו נופלים בידי הסובייטים. בזה אין כל ספק.

ארה"ב הייתה לא רק המנהיגה המדינית והצבאית של העולם החופשי (שאמנם לא כולו היה חופשי, וממילא לא כולו היה ראוי להגנתה); היא הייתה גם המטפלת, או הגננת של הדמוקרטיות. היא דאגה לשלומו של המערב בשעה שהוא לא היה מסוגל לדאוג לעצמו, מכיוון שהיה מפורד, מפולג, מלא ספקות עצמיים. הדברים הגיעו לידי כך שכאשר רבע מיליון חיילים אמריקאים חנו על אדמת גרמניה בשנות ה-80 כדי להגן על אירופה מפני פלישה סובייטית, מיליוני אירופים הפגינו ברחובות נגד עצם הנוכחות הזו.

אמריקה ידעה מדוע היא נמצאת מעבר לים ועל מה היא מגוננת; וגם כאשר חדלה להתעמק בסיבות, היא הוסיפה לגונן מתוך אינרציה. מקומה של אמריקה במשוואה ההיא היה ברור: מטרייתה הגדולה פתוחה, בעלי הברית החלשים מסתופפים תחתיה.

מימי נשיאותו הראשונים, דונלד טראמפ התחיל במאמץ לא-תמיד-שיטתי לסיים את יחסיה המיוחדים של ארה"ב עם ידידותיה. הדמוקרטיות הליברליות מצליחות לעורר בטראמפ שתי תחושות עיקריות: טינה ובוז. קשה להבין את העיוות הזה, שכרוכה בו העדפה גלויה או משתמעת של רודנים ושל סמכותנים. ישראל הייתה בעצם בעלת הברית הדמוקרטית היחידה שטראמפ שמר לה אמונים באופן שיטתי. אבל טעות תהיה להניח שהלויאליות שלו לישראל מעוגנת בסנטימנטים או בהכרה רעיונית ומוסרית. אין כל סיבה להניח שיש להפשטות כאלה מקום במחשבתו.

אחדות הגורל: לא עוד

מאז עלה טראמפ לשלטון, וביתר שאת בחודשים האחרונים, התהפכה על ראשה משוואת 70 השנה שקדמו לו ביחסי אמריקה עם שאר המערב. אין זה רק עניין של סדר יום ושל החלטות. חולשתה הפנימית של אמריקה היא המדאיגה את ידידותיה. היא נקרעת לגזרים במידה המזכירה את חולשתן של הדמוקרטיות האירופיות בשנות ה-60 וה-70. מתפוגגת ההסכמה הרחבה, שעמדה ביסוד חייה של אמריקה מאז מלחמת העולם השנייה. הסכמה רחבה אינה מחייבת תמימות דעים. אדרבא, יש בה מקום לוויכוח ער. אבל כרוכה בה הגדרה של יעדים לאומיים משותפים.

כאשר ארץ ענקית, מורכבת ורבת סתירות חדֵלה להאמין באחדות הגורל שלה, גודלה ומורכבותה עלולים להיות לה לרועץ. נטיות צנטריפוגליות עלולות להתפתח לרעת אחדותה הפוליטית והגאוגרפית.

מתוך סיר הלחץ הפוליטי של מערכת הבחירות לנשיאות, על רקע החמרת משבר הקורונה, אגב התסיסה החברתית והאלימות ברחובות הערים, מוטב להתרגל לצליל מבשר הרעות של שאלה שלא הייתה עולה כלל על הדעת רק לפני שנה: האם אמריקה אובדת למערב?

עוד כתבות

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

חנן מור שילם פי 5: מי קנה השבוע קרקע ברמת גן ב-330 אלף שקל לדירה?

באוצר רוצים לפתור בעיית כוח אדם עם AI ● שר הכלכלה לא מתמצא בפטורים ממס ● ומה נדרש כדי לשכנע יזמים להקים פה דירות שמניבות תשואה נמוכה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זירת הפיגוע סמוך לעין חרוד / צילום: תיעוד מבצעי מד''א

מחבל דרס למוות בן 68, רצח בדקירות בת 19 - ונוטרל

שמשון מרדכי ואביב מאור נרצחו בפיגוע בצפון ● ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז היום על הכרה רשמית ברפובליקה של סומלילנד כמדינה עצמאית וריבונית; מצרים וטורקיה גינו ● החל מ-1.1: ההנחיות החדשות של צה"ל למשרתי המילואים ● המאמצים לאיתור רן גואילי והמסר הישראלי למתווכות ● עדכונים שוטפים

יינות קבוצת אמפורה / צילום: אנטולי מיכאלו

עם קצת עזרה מהמבקרים ביקב: חשיבותה של קבוצת אמפורה לתרבות היין בישראל גדולה מהיקף הייצור שלה

יקב אמפורה הפיק יינות בומבסטיים ויקרים, ואז החליף ידיים ושינה כיוון ● ההימור על יינן צעיר ומוכשר השתלם, החתירה ליוקרה הומרה לנגישות מקומית, ומרכז המבקרים ביסס את מעמדו כביקור חובה לחובבי יין

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

המקום שבו עמד בעבר בית מעריב וייבנה בו המגדל החדש / צילום: דרור מרמור

רת"א אישרו להכשרת הישוב 10 קומות נוספות למגדל בבית מעריב

לאחר שנים של מאבקים, רשות התעופה האזרחית נתנה אור ירוק לחברת הכשרת הישוב לבנות את מגדל יעקב נמרודי בגובה כ־220 מטר ובכ־52 קומות ● הפרויקט, שייבנה בבית מעריב המיתולוגי, צפוי להפוך לאטרקטיבי במיוחד הודות לנגישות לשני קווי רכבת קלה ● במקביל, בהכשרת הישוב פועלים לקידום היתר בנייה לשטחים העיליים במגדל

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

העלאות הארנונה ב־2026: לאילו רשויות אושרה העלאה, והיכן נדחו הבקשות

תעריף הארנונה יעלה ב־2026 בכ־1.6% - אך לרשויות רבות אושרה העלאה גבוהה הרבה יותר, לעומת אחרות שבקשותיהן נדחו ● במתחם הדולפינריום בת"א התעריף יעלה ביותר מ־100%, ומנגד, באזור הבורסה ברמת גן לא אושר שינוי ● גלובס בדק את המצב בכמה ערים גדולות

למה בישראל אי אפשר באמת לבטל עסקה לרכישת דירה / אילוסטרציה: תמר מצפי

זה לא באג אלא פיצ'ר: לקוני הדירות אין באמת חלון יציאה

מי שקנה במבצעי ה-95/5 ומרגיש שיש לו אופציה לצאת, ומי שמתחרט ומגלה שהדלת נעולה - בישראל אין "נון־ריקורס" ואין חרטות ● למה המודל הישראלי לא מונע משברים, אלא פשוט מעדיף שהם יתגלגלו לסלון שלכם ויישארו שם

הדמיית הפרויקט. 475 דירות במקום 196 / הדמיה: משה צור אדריכלים

למה פרויקט ברמת אביב תקוע חמש שנים בוועדה המקומית

שני מתחמים ברמת אביב, ברחובות ליאון בלום וברזיל, מחכים לאישור תוכנית פינוי־בינוי בוועדה המקומית תל אביב אולם שוב ושוב, האישור נדחה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

נתניה / צילום: Shutterstock

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

מטוס של חברת התעופה TUS IL / צילום: באדיבות אתר TUS

חברת התעופה הישראלית החדשה החלה בגיוס טייסים

קבוצת קווי חופשה, שכיום מחזיקה בבעלותה את בלו בירד וטוס איירווייז האירופיות, תשיק בקרוב חברת תעופה ישראלית חדשה, TUS IL, שתתחרה על טיסות קצרות־טווח ● גיוס הטייסים לחברה החל וזאת לקראת תחילת פעילותה, אשר צפוי כבר ברבעון הראשון של 2026

הרב עמיאל הירש / צילום: Shahar Azran

אחד הרבנים המשפיעים בניו יורק: "שנאת היהודים בארה"ב התפוצצה, השינוי דרמטי ומובהק"

הרב עמיאל הירש הוא מהדמויות המשפיעות ביהדות ארה"ב, וגם אחת השנויות במחלוקת ● הוא הרב הבכיר בקהילה רפורמית ניו יורקית, ומעז לערער על הקונצנזוס של המחנה שממנו צמח ● הוא לא מהסס לפגוש גורמים אנטי-ציוניים, מצעירים שפונים אליו ועד ראש העיר ממדאני, למרות הסערה שזה יצר: "האתגר גובר מבחינת מספרים ומבחינת העוינות"

זום גלובלי / צילום: AP

הודו עושה היסטוריה, והתחנה הגרעינית שחוזרת לפעול ביפן

הודו עשתה היסטוריה ושיגרה לחלל את לוויין התקשורת המסחרי הכבד בעולם ● תחנת הכוח הגרעינית הגדולה ביפן שבה לפעול אחרי יותר מעשור ● ובהונדורס המועמד של טראמפ זכה בבחירות - ועורר טענות לזיוף • זום גלובלי, מדור חדש

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלוויתן ותמר לקפריסין, למורת־רוחה של טורקיה

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב