גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בים בם בום: איך הפך התירס לאבוקדו החדש

אחרי הקורונה יהיה גל של מסעדות יוקרה, מתנבא השף שחף שבתאי, ורואה במסעדה החדשה שלו, סנונית ראשונה ● אחד הכוכבים בתפריט הוא התירס, שעכשיו בשיאו ● גם בגרסת פנקוטה תירס עם פופקורן מקורמל

פנקוטה תירס ששודכה לפופקורן מקורמל  / צילום: ניצן רובין
פנקוטה תירס ששודכה לפופקורן מקורמל / צילום: ניצן רובין

ריח המים בהם נחלטים קלחי תירס עולה מהמטבח - והאף הראש נמלאים בזיכרונות קיץ. בקרב בני הדור שעוד טבוע בו זיכרון עמום של עונתיות קולינרית - לפני שתותים, פטל ואפילו אבוקדו היה אפשר להשיג לאורך כל השנה - הסיר הגדול שמתבשל בעצלתיים על הכיריים היה חלק בלתי נפרד מארוחת הערב המשפחתית בחודשי יולי-אוגוסט, בשיא עונת התירס.

"הקיבוץ שלי מלא עכשיו בתירסים. כל הגליל העליון, ממנו גם אני וגם עופר בן נתן, הקונדיטור שלנו, מגיעים. תירס דה בסט יש בגליל", אומר בגאווה השף המוערך שחף שבתאי. מולו שוקעת השמש על העיר הלבנה, מבעד לחלונות הגדולים של מסעדתו החדשה, "פופ נ' פופ" (Pop & Pope).

הווה: מסעדה חדשה. דווקא עכשיו

החלל רחב הידיים ממוקם בקומה ה-14 של הגשר המחבר בין מגדלי חג'ג', בקצה רחוב הארבעה התל אביבי ונפתח לקהל בשבוע שעבר בשעות הערב. בעוד שבועיים יפתח המתחם גם לעסקיות צהריים. את המתחם, כמו גם את המגדל כולו, כמו שמעידים שלטי הכניסה, עיצב בית ג׳ורג׳יו ארמאני - צוות מתת-המותג ארמאני קאזה, ליתר דיוק, המתמחה בעיצוב פנים.

בעיצוב פופ נ' פופ הושקעו לא פחות מ-30 מיליון שקלים - סכום שיא למסעדה בישראל, חסר תקדים במונחים מקומיים. רואים את ההשקעה בחלל: זהב, שיש, אריגי ג'אקרד, עיטורי במבוק אוריינטליים, גופי תאורה אימתניים. 2,200 מטרים רבועים, שמתחלקים בין מסעדה המשלבת אוכל אסיאתי עם חומרי גלם איטלקיים, בר עם מרפסת פתוחה ועוד בר סודי, ספיק איזי, המתחבא מאחורי אחד מקירותיו שייפתחו גם הם בעתיד הקרוב( וכן אולם אירועים.

השף, שמשמש גם כשף של חברת אל על, היה אמון עד לפני כשנה על תפריט מסעדת ניטן תאי בישראל. אחרי שעמד מאחורי מסעדות מצליחות בניו יורק, ברלין, הודו וצ׳כיה, בסין הוא מנצח כיום על מסעדת Mess, שנפתחה בסוף הקיץ הקודם במוזיאון לאמנות מודרנית בשנגחאי (עליה אמון היום יד ימינו מניטן תאי, השף אלירן גבריאל).

לפני כמה חודשים נקרא שבתאי לדגל ובחזרה מסין לרגל פתיחת פופ נ' פופ. שבועיים הפכו לחודשים ארוכים, שבהם קורקע השף המעופף לתל אביב והתמקד במתחם. "שמרתי על פרופיל נמוך בשנה האחרונה, אבל אני בעיקר כאן", אומר שבתאי ולא מוסיף פרטים על הניתוק המתוקשר מניטן תאי, שנסגרה לאחרונה.

סיגרים במילוי אווז על מצע קרם תירס / צילום: ניצן רובין

השבוע הושקה המסעדה, עליה אמונים בפועל השף עודד שובל והקונדיטור הצעיר בן נתן, שעשה חיל בתקופת הקורונה עם פופ אפ מדובר של קרואסונים ממולאים. הם אגב מככבים בתפריט המסעדה, וגם בזה של המאפייה שעתידה להיפתח בשיתוף שבתאי בקומת הקרקע של מגדל חג'ג'.

שלוש ממנות הדגל של המסעדה הן מחווה לתירס הגלילי עליו גדלו שבתאי ובן נתן: שני פתיחים וקינוח, עם קריצה הומוריסטית שמשלבים בשובבות בין חומר הגלם הלטינו-אמריקאי במקורו למטבח של איטליה, אסיה וגם לזה הישראלי. כך מתחברים ריבועי פולנטה איטלקיים לרוטב מרק תירס סיני וסיגרים מקומיים במילוי אווז מפורק (שהפכו, משום מקום, לאחת המנות הטרנדיות ביותר במסעדות הארץ בשנה האחרונה, ולהן יוקדש מדור נפרד בקרוב).

הם מצטרפים לסלט שהוא טוויסט אסיאתי על ויטלו טונאטו (עגל ברוטב טונה), שם מחליף אווז את הבקר; פפרדלה מגיע עם בשר מפורק ברוטב אסיאתי. פנקוטה תירס שודכה לפופקורן מקורמל - מחווה רטרואית לחטיף המקומי שזכה לפופולריות בשנות ה-80 וה-90 של המאה ה-20.

פנקוטה תירס ששודכה לפופקורן מקורמל  / צילום: ניצן רובין

"תירס מעמק החולה פוגש בצק וונטון מסין ופולנטה מאיטליה", אומר שבתאי. חתימתו - טעמים מעודנים שמשלבים השפעות של מספר מטבחים יחד - ניכרת היטב במנות. הן מצדן מורכבות ומענגות ונהנות הפעם, כיאה להיכל המהודר, מצילחות מרהיב מתמיד. בקיצור: הרבה מים רתחו בסירים המקומיים, מאז התבשל התירס מהספר המפורסם, בים בם בם תירס חם.

עבר: התירס הוא אל

תירס הוא הגידול החקלאי הנרחב ביותר בעולם עם יותר מ-300 זנים בצבעים וטעמים שונים, שמשמשים להכנת קמח, אלכוהול, מספוא ואפילו דלק. מקורו בדרום מקסיקו, שם מגדלים אותו באופן סדיר מאמצע האלף החמישי לפני הספירה וברציפות מעל ל-6,500 שנה.

קצת אחר שבוית במרכז אמריקה - שם הוא מהווה עד היום אבן יסוד של המטבח המקומי - הגיע התירס לרמות הרי האנדים. עמי המאיה והאולמקים שתו אותו לשכרה, בישלו, טחנו ועיבדו אותו לקמח, והוא היווה זרז משמעותי להתפתחות כלכלתם. חשיבותו לבני המאיה הייתה כה מכרעת, שהוא נחשב לגידול קדוש, שממנו, כך האמינו, גם עשויים הם עצמם. הספרדים נחשפו לתירס מרגע בואם ליבשת אמריקה. הכנסייה חששה משילובו של הדגן האמריקאי במשטר התזונה הנוצרי, מתוך פחד שהניזונים ממנו יהפכו לאינדיאנים - והיא גם סירבה להכין ממנו את לחם הקודש.

מי שקיבל אותו בברכה ביבשת הישנה הייתה האימפריה העות‘מאנית, שהשכילה לגדל ולסחור בו. משם גם הגיע שמו לעברית - על שם תירס, נכדו של נוח שהתיישב בטורקיה של ימינו. כך נקרא הדגן ביידיש "חיטת תירס", ומשם התגלגל השם גם לעברית.

מקור זני התירס המתוקים שפופולריים בישראל הוא בחוף המזרחי של אמריקה. יערות בוראו שם לצורך גידולו בידי האינדיאנים מאות שנים לפני בוא הכובשים המערביים, אלפי שנים לפני עוגות הפולנטה שהציפו את ניו יורק ולוס אנג'לס.


עתיד: מסעדות יוקרה ותירס בצבעים

פופ נ' פופ היא סנונית ראשונה של מסעדות אולטרה-פרימיום בישראל, שיתמקמו במגדלי הפאר החדשים שמוקמים לאורך הצירים המרכזיים. "אני חושב שיהיה כאן גל של קולינריית יוקרה אחרי הקורונה", אומר שבתאי. "אמרו שמתחיל פה עידן חדש של אינטימיות ואחווה. כמו שזה לא קורה בפועל - זוהי אולי התקופה הכי אלימה מבחינת שיח ציבורי - כך גם לא תיעלם תעשיית הפרימיום. גם היום יש מקום לפופ נ׳ פופ ויש מקום למסעדות עם סטריט פוד".

מייסדי מסעדת פופ נ' פופ, משמאל לימין: עופר בן נתן שחף שבתאי ועודד שובל / צילום: ניצן רובין

אל פופ נ' פופ תצטרף בהמשך מסעדתו של יובל בן נריה, a, שהייתה אמורה להיפתח השנה ובהשקעה של 12 מיליון שקלים במגדל עזריאלי החדש על ציר בגין. כמה מסעדות נוספות שהיו צריכות להיפתח בגגות או במגדלים חדשים הוקפאו בעקבות המצב, אבל מתוכננות להיפתח ב-2021. הדגש ב-a של בן נריה הוא על אוכל אסיאתי שבו ישולב מנקאי - מזון-על חדש, עתיר חלבונים וערכים תזונתיים, שגידולו מפותח בישראל. את מנת התירס שבו הוא משולב אפשר כבר למצוא בטאיזו, והיא כוללת כיסונים ממולאים תירס טרי על קרם תירס עם חלב אורז ותיבול הל.

מתי המנה תוגש במסעדה? "80 מהתפריט כתוב ומוכן. כשהתמונה תתבהר קצת, ניתן פוש. בינתיים אני לא רואה סיבה למהר. השקענו כסף ומחשבה והדגש הוא הטווח הארוך", אומר בן נריה.

בינתיים תיפתח בקרוב בשרונה מרקט מסעדת מיאזקי של השף, שתכלול מלבד הראמן - אולי הטוב בישראל - גם מנות פיוז׳ן חדשות כמו קבבו-יאקי: קבב יפני בלחמניה אסיאתית.
ומה עם התירס? טוב, תודה, וגם הוא משתדרג. אחרי שכבש את לבבות הפודיז תירס "גילי" מתוק במיוחד, נכנסו בשנתיים האחרונות זנים צבעוניים מתוצרת מקומית: לבן, שמשמש בין השאר להכנת טורטיות מקסיקניות וכן זן סגול-צהוב-לבן, שניהם מתוצרת משק יעקובובסקי במושב צופית (חפשו בפייסבוק).

מתכון

עוגיות תירס זהובות

מתכון של עופר בן נתן, שמתבסס על תירס טחון דק ומיובש, בדומה לקינוחים טרנדיים ונטולי גלוטן שמככבים בארצות הברית. "את הרעיון לעוגיות האלה, שאני משלב בקינוח התירס, לקחתי מאל-איי", הוא מספר.

מרכיבים (לכ-30 עוגיות בקוטר 5 ס"מ):

110 גרם חמאה

120 גרם סוכר

1 ביצה

100 גרם קמח

60 גרם קמח תירס (פולנטה דקה)

1/4 כפית אבקת אפייה

1/4 כפית סודה לשתייה

1/2 כפית מלח

הכנה:

במיקסר עם וו גיטרה מאחדים יחד חמאה וסוכר עד לקבלת תערובת חלקה. מוסיפים ביצה וממשיכים לערבב עד שנטמעת בתערובת, במשך כדקה.

מוסיפים את כל שאר המרכיבים ומערבבים במיקסר רק עד לקבלת תערובת אחידה. מעבירים לשק זילוף ויוצרים עיגולים בקוטר 5 ס"מ.

אופים בתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות במשך 15 דקות. מצננים רבע שעה בטמפרטורת החדר לפני ההגשה.

עוד כתבות

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים