גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית התשתיות הלאומיות 2020: עלות הקו הסגול בתל-אביב זינקה ב-2.4 מיליארד שקל

כך עולה מהדוח השנתי על תוכנית התשתיות הלאומית ● התחבורה צפויה למשוך את מירב ההשקעות בתשתיות בשנים הקרובות ● העלות הכוללת של התוכנית: 230 מיליארד שקל

פיתוח תשתיות עבור הקו הסגול של הרכבת הקלה ברחוב ארלוזורוב בת"א / צילום: כדיה לוי
פיתוח תשתיות עבור הקו הסגול של הרכבת הקלה ברחוב ארלוזורוב בת"א / צילום: כדיה לוי

233 פרויקטים גדולים בתחום התשתיות, בעלות כוללת של 230 מיליארד, אמורים לצאת לדרך בישראל בשנים 2024-2020. כך עולה מהדוח השנתי על תוכנית התשתיות הלאומית, שמפרסם היום משרד ראש הממשלה. מדובר בכלל פרויקטי התשתיות הפיזיים, שמקדמים משרדי הממשלה ויחידות הסמך.

הרשימה כוללת כל פרויקט תשתית שאומדן עלותו מעל 100 מיליון שקל, שעבר בדיקת כדאיות כלכלית ושאושר מבחינה תקציבית או שיש לגביו החלטת ממשלה. את עבודת המעקב אחר התקדמות הפרויקטים, מרכזים אגף הכלכלה והתשתיות ואגף ממשל וחברה במשרד ראש הממשלה, בניהולו של מ"מ המנכ"ל רונן פרץ.

מהשוואת הנתונים בדוח החדש לנתוני הדוח הקודם ל-2019 עולה כי אומדן העלות של הקמת הקו הסגול של הרכבת הקלה בת"א זינק מאז 2019 ב-2.4 מיליארד שקל והוא עומד כיום על 11 מיליארד שקל. הקו הסגול אמור לפעול החל משנת 2025 מתחנת הרכבת סבידור בתל-אביב, להתפצל לשתי זרועות באזור בית החולים שיבא בתל-השומר ולהגיע לגבעת שמואל (בזרוע הצפונית) ולצומת בני עטרות (בזרוע הדרומית). בנוסף לקו הסגול התייקרה העלות המשוערת של הקו האדום של הרכבת הקלה בתל-אביב בכ-400 מיליון והיא עומדת כעת על 16.5 מיליארד שקל.

לאחרונה דווח על דחייה של שנה במועד סיום העבודות של הקו האדום לסוף 2022. התייקרויות נוספות נרשמו באומדני עלויות הקמת המסילה הרביעית באיילון (תוספת של 1.3 מיליארד שקל לעומת 2019) ופרויקט כביש 16, כביש הכניסה החדש לירושלים (תוספת של 300 מיליון שקל).

התחבורה צפויה למשוך את מירב ההשקעות בתשתיות בשנים הקרובות: 61% מההיקף הכספי (233 מיליארד שקל) יושקעו בשנים הקרובות בפרויקטים תחבורתיים ובמרכזם קווי רכבת קלה בירושלים, תל-אביב ובין חיפה לנצרת, פרויקט חשמול מסילות הרכבת הכבדה והוספת מסילה רביעית בנתיבי איילון ופרויקטים נוספים. בסך הכל יושקעו בשנים הקרובות 107 מיליארד שקל בפרויקטים של הסעה המונית לעומת 21 מיליארד שקל שיוקעו בפיתוח כבישים. תחומים מוסיפים שמרכזים השקעות ניכרות הם הביטחון (בעיקר מימוש השלבים הבאים בתוכנית העברת מחנות צה"ל לנגב, האנרגיה והמים).

בהודעה שהוציא היום משרד ראש הממשלה לרגל פרסום תוכנית התשתיות לשנת 2020 נאמר כי "התוכנית מהווה צעד מרכזי כחלק ממאמצי הממשלה להאצת הפעילות הכלכלית, הגדלת הפריון והגדלת שיעורי התעסוקה במשק, כחלק מההתמודדות עם משבר הקורונה".

במשרד ראש הממשלה ציינו היום במיוחד את התהדקות שיתוף הפעולה עם משרד הביטחון ומשרד הבריאות, אך ציינו כי קיימת בעיית "אי מיצוי הפוטנציאל" בקידום תשתיות בתחום החינוך. באופן כללי אומרים במשרד ראש הממשלה כי ניכר שיפור עקבי באיכות הנתונים המתקבלים ממשרדי הממשלה, כמו גם עניין הולך וגובר של משקיעים בפיתוח התשתיות בישראל. על-רקע זה מציינים במשרד כי מורגשת עלייה בשיעור הפרויקטים המבוצעים בשיתוף המגזר הפרטי: נכון להיום 14% מכלל הפרויקטים שבתוכנית, המהווים כ-37% מסך ההשקעה הכספית הצפויה, מבוצעים בשיתוף פעולה ציבורי-פרטי.

כאמור הרשימה העדכנית של הפרויקטים שמקדמת הממשלה כוללת 233 פרויקטים, מהם 123 כבר בביצוע ו-110 עדיין בתהליך קבלת האישורים. המשרד המוביל בפרויקטים הוא משרד התחבורה (35) ואחריו משרד האנרגיה (32), משרד משאבי המים החדש (20), משרד הביטחון (9), משרד הבריאות (5), אגף הבינוי במשרד האוצר (5), המשרד להגנת הסביבה (3) ומשרד התקשורת (פרויקט הקרן האוניברסאלית).

בין הפרויקטים הבולטים שהצטרפו השנה לרשימה - 12 פרויקטים של רשות שדות התעופה, פרויקט חשמול המסילות הארצי של משרד התחבורה ושני מתקני התפלה של משרד משאבי המים (המתקנים שורק ב' וגליל מערבי).

עוד כתבות

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

התקנת פאנלים סולאריים בבית מגורים / צילום: Shutterstock

רמות בבאר שבע הופכת לשכונת אנרגיה חכמה: כך זה ייראה

המטרה של פרויקט "שכונת אנרגיה חכמה" הוא לדמות את מדינת ישראל בשנת 2040, כשחלק ניכר מייצור החשמל יגיע מגגות סולאריים ● לשם כך, התושבים מקבלים הנחה, הדרכה וגם סיוע במימון

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?