גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם אנשי הקמפיין של ביידן לא יתעשתו, הוא עלול למצוא את עצמו בשידור חוזר

הבחירות לנשיאות ארה"ב ייערכו בעוד שלושה חודשים, נצח במונחי בחירות, אך כבר עכשיו ניתן לזהות מגמות שונות בניהול הקמפיינים מצד שני המתמודדים ● למרות נקודת המוצא החלומית, ביידן עדיין בשלב למידת החומר ומולו פועלת מכונה משומנת

האריס וביידן בעימות בין המתמודדים הדמוקרטים על מועמדות המפלגה לנשיאות ארה"ב / צילום: Paul Sancya, Associated Press
האריס וביידן בעימות בין המתמודדים הדמוקרטים על מועמדות המפלגה לנשיאות ארה"ב / צילום: Paul Sancya, Associated Press

הבחירות לנשיאות ארה"ב ייערכו בעוד שלושה חודשים, אומנם נצח במונחי בחירות, אך כבר עכשיו ניתן לזהות מגמות שונות בניהול הקמפיינים מצד שני המתמודדים, שהם המבוגרים ביותר שהתמודדו זה מול זה בהיסטוריית הבחירות של ארה"ב.

הגיל והערכים הנלווים אליו, כמו ניסיון, סמכותיות ואחריות, היו יכולים להוות יתרון בשעה זו לשני המועמדים, אך נדמה שההשוואה ביניהם יכולה להסתכם רק בזה, גם ברמת האישיות, אך בעיקר באופי ניהול הקמפיין.

טראמפ היה ועודנו המועמד המושלם בעידן הריאליטי שצמא ללחם ושעשועים, אקשן ובידור, סיסמאות ופוליטיקת זהויות עמוסות נוסטלגיה ורגש. לצערו, העידן הזה התהפך והפך בין רגע לזירת אסון. כשטראמפ דיבר על להחזיר את אמריקה לגדולתה, הוא בוודאי לא דמיין שהימים אליהם היא תחזור בשלהי כהונות יהיו ימי השפעת הספרדית של 1918 והשפל הכלכלי של 1933. הקורונה הופכת את מופע הבידור על פניו וחושפת את יכולות הניהול האמיתיות של המנהיגים, בטח הפופוליסטים שבהם.

הפייק של טראמפ על ביידן והסנקציות של פייסבוק. מתוך כתבה ב-CNN / צילום: צילום מסך

ואכן, בשעה שלמעלה מחמישה מיליון אמריקאים כבר נדבקו בקורונה ושיעור האבטלה במדינה מטפס ל-11.1%, במקביל לעלייה בייאוש, במתח הבין גזעי ובמחאות נגד מחדלי הממשל בטיפול במשבר, סקרי שביעות הרצון מהנשיא טראמפ נמוכים במיוחד. נכון לעכשיו, ביידן מראה יתרון עקבי בסקרים, כולל במדינות רפובליקאיות מובהקות. יחד עם זאת, בשבועות האחרונים הפער מצטמצם. על אף ההבדלים בין ביידן למועמדת המפלגה הדמוקרטית ב-2016 הילארי קלינטון, זה מרגיש קצת כמו שידור חוזר.

משחקים מול טראמפ במגרש של טראמפ. מתוך קמפיין ביידן / צילום: צילום מסך

בשעה המקבילה ב-2016, הפערים לטובתה של הילרי קלינטון בסקרי דעת הקהל היו מעט יותר נמוכים מאלו שזוכה להם ביידן כעת מול טראמפ במדינות מפתח. הסקרים באותה השעה גם הציגו פערים משמעותיים לטובתה במדינות שהביאו בסופו של דבר לטראמפ את הניצחון ב-2016 - הודות לשיטת האלקטורים הייחודית לארה"ב ולמרות פיגור של שלושה מיליון קולות בתמיכה הכללית באותן בחירות לטובת קלינטון.

ביידן, שלראשונה התמודד בפריימריס הדמוקרטים לנשיאות ב-1988, ולאחר שכיהן במשך שתי קדנציות כסגנו של אובמה, הוא מועמד ממלכתי, נטול ברק, אפור ואף משעמם (ועל כן זכה מיריבו לכינוי "ג'ו הישנוני", אלמנט אחד בניסיון להציג אותו כאדם תימהוני ובודד), אך עם הרבה מאוד ניסיון בממשל האמריקאי וקרדיט לו הוא זוכה מקהלים דמוקרטים ורפובליקאנים כאחד.

אדם שדרכו נסללה לאורך שנים לנשיאות, ההפך הגמור מטראמפ, שמנהל קמפיין חסר בושה שלא מהסס לעוות את המציאות כדי להתאים אותה לצרכי הקמפיין - כולל הצגה של ביידן כאדם מסוכן שימיט על ארה"ב עתיד אפוקליפטי. ביידן מנגן על הסנטימנט הממלכתי, המאחד והאחראי, כדי להוכיח שהוא האדם הנכון בזמן הנכון לעומת טראמפ שנתפס כמפלג ומשסה.

אך נדמה שאת קולות המנגינה הללו לא שומעים מספיק. בדומה לקלינטון, שניהלה קמפיין עצל וממלכתי, גם ביידן מסתפק בשלב הזה בעצימות נמוכה: למשל, בעוד שפעילי טראמפ מתדפקים על מיליון דלתות בשבוע (אם להאמין לקמפיין, כמובן), הקמפיין של ביידן ויתר כמעט לחלוטין על השטח, כאשר הוא נמנע גם כמעט לגמרי עד כה מקיום אירועים פומביים. יש כאן גם מסר שמשרת, לשיטת ביידן, את הקמפיין: אחריות לאומית וריחוק חברתי בעידן מגפה. אבי אבות הממלכתיות. השאלה שצריכה להישאל, מה לממלכתיות ולניצחון בבחירות?

זה היה יכול להיות נסלח לו הקמפיין של ביידן ברשת היה מאופיין באחיזה ובפעילות דומה לזו של טראמפ ברשתות החברתיות, אך הקמפיין מיושן ומסורתי וכולל פנייה למכנה הרחב ומאופיין במסרים ממלכתיים וכלליים של "תקווה" ו-"תיקון". קמפיין גנרי ושקט, שיוצא מנקודת הנחה שכדי לנצח את טראמפ מספיק לא להיות טראמפ, להרדים את הקמפיין מתוך הנחה שטראמפ עושה מספיק נזק לעצמו בכל פעם שהוא מתראיין או מצייץ. זה קמפיין שכבר ראינו כמותו, ושיכול להסביר מדוע הפער ביניהם לאחרונה מצטמצם.

לעומתו, קמפייין טראמפ, שרבים מאמינים שהאחיזה שלו ברשתות החברתיות (וגם ההתערבות הרוסית לטובתו ומכתב ראש ה-FBI נגד קלינטון) היא שעשתה את ההבדל ב-2016 והעניקה לו את הניצחון במדינות מפתח בהן הקרב היה צמוד, השקיע עד כה פי כמה וכמה יותר כסף בפרסום ברשתות החברתיות ופרסם כבר מאות אלפי מודעות שונות, שמגלמות במובן הזה את ההבדל בניהול הקמפיין ברשתות החברתיות: ביידן עדיין בשלב למידת החומר ומולו פועלת מכונה משומנת. כך למשל, זמן קצר אחרי שביידן הכריז על קמלה האריס כמועמדת לסגנות הנשיא - המכונה של טראמפ כבר החלה להפיץ לכל עבר סרטונים וכרזות המטילים בה דופי רב (בלשון המעטה), על מנת להסיט את הדיון.

קמפיין טראמפ פונה באמצעות ריבוי מסרים לקהלים שונים, לומד אותם, מזהה מה עובד עליהם, מתאים ומשכלל עבורם מסרים (מה שנקרא "מיקרו טרגטינג"). הגישה הזו בניהול הקמפיין נושאת שכר בדמות שלהוב קהלים באמצעות נגיעה ישירה במה שמפריע להם ("זה כאילו הם מדברים אליי!"), יצירת נאמנות ומחויבות ובסופו של דבר גם הנעה שלהם לצאת ולהצביע (שכן תמיכה לבדה לא שווה כלום אם היא לא כוללת את המעשה עצמו).

מתחת לחגורה. מתוך הקמפיין של טראמפ / צילום: צילום מסך

מעבר לכך, טראמפ ממשיך לעורר סקנדלים יומיומיים, מצייץ מתחת לחגורה, מפיץ ביודעין פייק ואף הופך למנהיג הראשון שטוויטר ופייסבוק מצנזרות לו ציוצים, או מוסיפות לצידם הבהרה שהמידע שפורסם בהם אינו מדויק. העובדה הזו משרתת היטב את אלמנט הרדיפה עליו הוא משחק גם מול הרשתות החברתיות וגם מול התקשורת, על אף האחיזה והשליטה שלו בסדר היום של שתיהן. אולי זה מזכיר לכם מנהיג אחר במדינה קטנה במזרח התיכון: טראמפ מצליח להפוך את הרדיפה של התקשורת, פייסבוק וטוויטר (שבעצם מהדהדות את מסריו ומסייעות לו להשתלט על סדר היום) למלחמה של אמריקה הליברלית באמריקה השמרנית והדתית, אותה הוא מתיימר לייצג. משם, כמו אותו מנהיג, הוא שואב את כוחו.

חשוב לציין שהקמפיין של ביידן עושה דברים חשובים ומתמקד בהסרת החסמים להצבעה - כמו התמודדות עם דיכוי מצביעים מצד מושלים רפובליקנים, עידוד מיעוטים לקחת חלק בבחירות, רישום להצבעה וכמובן קידום ההצבעה בדואר - סוגיה קריטית במערכת בחירות שמתקיימת בצל מגפה.

גם המשבר הכלכלי והמהומות הבין גזעיות שהתרחשו בארה"ב לאחר רצח פלוייד, מהוות הבדל חשוב ומהותי בין בחירות 2016 לאלו שיתקיימו בעוד כשלושה חודשים. ניתן לקבוע במידה רבה של וודאות שמערכת הבחירות הזו לא תוכרע רק על בסיס קמפיינים ורעש ברשתות, אבל ככל שהפער יצטמצם אם המגמה הזו תימשך, לא יהיה מופרך לחשוב שבדומה ל-2016, גם הפעם לפלטפורמות הדיגיטליות עשוי להיות תפקיד מפתח, בעיקר במקומות בהם הפער הוא צמוד.

בזירות האלה, ביידן משתרך הרבה מאחור (לצדו יש את פרויקט לינקולן, מעין גרסת V15 אמריקאית שמשחקת מול טראמפ במגרש שלו). נדמה שכרגע, ויש עוד זמן רב לשנות את זה, הקמפיין שלו לפחות בזירת הדיגיטל, הולך בדרכיו של קמפיין קלינטון. כשהשטח כבוי, החשיבות של העבודה ברשת עולה, ואם בקמפיין ביידן לא ישכילו לפתוח מבערים, לפנות לקהלים בצורה ממוקדת יותר, לעבוד על ריבוי מסרים מותאמים באופן אישי וללחוץ על המצוקות הייחודיות של כל אוכלוסייה באזורי מפתח בהם הקרב עשוי להיות צמוד, וימשיכו עם מסרים גנריים ממלכתיים וכלליים שפונים לכולם אבל בעצם לאף אחד מיוחד - יש סיכוי לא רע שהשידור החוזר יימשך עד הסוף. כרגע מי שהכי צריכים לפחד הם הסוקרים.

רז ציפריס הוא שותף במשרד הפרסום "סוסנקו ציפריס", המתמחה בקמפיינים פוליטיים וציבוריים

עוד כתבות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב