גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה"בן-אריסטים" מאמצים את השיטות של ה"ביביסטים"

הם טוענים שהיא לא עשתה שום עבירה וסתם מתנכלים אליה, שהסיפור האמיתי הוא לא המעשה שלה אלא האינטרסים של מתנגדיה, ומזדעזעים מההפגנות נגדה ● כל הטענות שמחנה לוחמי השחיתות לעגו להן עד לפני רגע, מאומצות שם עכשיו בחום רב

עו"ד ליאת בן־ארי / צילום: מארק ישראל סלם - ג'רוזלם פוסט
עו"ד ליאת בן־ארי / צילום: מארק ישראל סלם - ג'רוזלם פוסט

עיתונאי חדשות 13 רביב דרוקר העלה אתמול טענה מדהימה. הייתי צריך לשפשף את עיניי כדי להאמין שהיא באמת נכתבה. "קשה לתאר איזה עוול נעשה לליאת בן ארי בסיפור של הבית בראש העין ו'עבירת הבניה' שכביכול נעשתה. שום עבירת בניה. ההיפך. ביביסטים מהמניעים הכי זרים מונעים ממנה ומעוד משפחות לקבל את ההיתר שמגיע להם, וכמובן שרצים מהר לתקשורת כדי שייראה כאילו יש משהו".

עוד מעט אגיע לביביסטים, אבל אני רוצה ברשותכם לכתוב קודם כל על ה"בן-אריסטים". לוחם השחיתות דרוקר קובע שלא רק שאין פה עבירת בניה, אלא ההפך, וקשה לו לתאר את העוול שנעשה לה. איך אפשר להתכחש לעובדה, שכלל איננה שנויה במחלוקת, שהדירה פוצלה לצורך השכרתה ללא בקשת היתר כפי שנדרש בחוק? ליאת בן ארי לא מתכחשת לכך. לטענתה, היא לא הייתה מעורבת בכך אלא בעלה איש העסקים. דרוקר החליט שהטענה הזו אולי לא מספיק חזקה כי בכל זאת היא משאירה איזשהו רבב עליה, והוא החליט לטעון שבכלל אין פה עבירה אלא רדיפה מעוולת. יש מישהו שבאמת טוען שמותר קודם כל לפצל ללא תשלום היטל השבחה ורק אחרי שגורם פלוני, ביביסט או סתם שכן, מתלונן לפיקוח העירוני, ורק אז להגיש את בקשת פיצול הדירה כחוק? היה אפשר לטעון שזו עבירת בניה קלה ומעשים שבכל יום, אבל הבן-אריסטים לא מסתפקים בכך. לדבריהם, זו פשוט לא עבירה. המגננה של דרוקר מזכירה לי טענה של עיתונאי מסוים מהמחנה השני, שהתעקש לכתוב שהסעיף מתוך חוק העונשין בו הודתה והורשעה שרה נתניהו, הוא "סעיף לא פלילי". למה? ככה.

ייתכן מאוד כלשונו של דרוקר, "שביביסטים מהמניעים הכי זרים" מסכלים בניגוד להוראת תיקון 117 לחוק התכנון והבניה את הסדרת הפיצול, אך אין שום קשר בין זה לבין עצם העובדה שבוצעה עבירה ונדרשת אכיפה מנהלית או פלילית.

אור השמש לכולם

עכשיו נדבר על הביביסטים. אין ספק שיש פה מניעים פוליטיים. מי שמנהל את המאבק נגד פיצול הדירה של ליאת בן ארי הוא חנוך עוז, חבר מועצת ראש העין מטעם הליכוד וביביסט מושבע. את מר עוז מייצג לא אחר מאשר היועץ האסטרטגי של הליכוד לעניין משפט ותקשורת, עו"ד מיכאל דבורין. דבורין מייצג את הליכוד ואת נתניהו בתקשורת בכל הנוגע למצבו המשפטי של נתניהו, ופועל גם בערכאות משפטיות כדי לקדם את האינטרס הליכודי. לפעמים הוא עושה זאת באמצעות ארגונים שונים ולא ישירות דרך הליכוד או בשמו של נתניהו. כך לדוגמה עתר לבג"ץ בשם ארגון לביא נגד סחבת היועמ"ש בעניין ההעמדה לדין של התאגידים בפרשת 2000 ו-4000. דבורין המומחה לתקשורת, הביא מבחינה זו הישגים יפים עבור שולחיו. יש להניח שלא במקרה דבורין הירושלמי התחבר לעוז מראש העין. נתניהו דרש לחקור את חוקריו, ודבורין נרתם לעניין.

כאמור, בהחלט בוחשים בפרשת "הפרקליטה המפצלת" גורמים בעלי אינטרס. אם לא מדובר היה בראש צוות התביעה של ראש הממשלה נתניהו, הפרשה הזו לא הייתה מעניינת אפילו את המקומון של ראש העין. אבל מהדורות החדשות של ישראל נפתחו בסיפורים הרבה יותר זניחים כאשר היה מדובר בראש הממשלה נתניהו. אפילו כשלא היה מדובר בנתניהו עצמו, אלא באשתו או בבנו הצעיר. יש אדם אחד בישראל שהיה מתעניין בסיפור הגרביים, בסיפור הערדליים או בפרשות הבקבוקים ושירה רבן, אם לא היה מדובר בנתניהו אלא בעובד ציבור נידח? ככל שאתה בכיר יותר, כך פרשות זניחות זוכות לעניין רב יותר, וגם מצפים ממך ליותר. האם חלק מהפרשות על נתניהו לא נפתחו בגלל מניעים זרים או פוליטיים של הגורמים שהעבירו מידע? ברור שכן. האם זה מתרץ משהו או רלוונטי לעצם החשדות? ברור שלא. בסופו של דבר צריך לבחון את הסיפור כשלעצמו, ללא קשר לאינטרס של הגורם שהוציא אותו לאור השמש.

גם הזעקות של הבן-אריסטים נגד ההפגנות מול ביתה או הטענות לאיומים על חייה ברשתות החברתיות, יש בהן מן הצביעות. שלא תהיה טעות - איומים צריכים להיחקר, והפגנות מטרידות נגד עובדי ציבור הן סוגיה שראויה לדיון, רק קשה שלא לשאול איפה היו אותם זועקים בשנתיים בהן שכניו של מנדלבליט סבלו מדי מוצאי שבת מהפגנות "לוחמי השחיתות", והוא עצמו זכה לרדיפה מצידם אפילו כשהלך לבית הכנסת או למכולת השכונתית.

ליאת בן ארי לא רק עומדת בראש צוות התביעה של נתניהו אלא היא המשנה לפרקליט המדינה, האחראית על תחום האכיפה הכלכלית. למרבה האירוניה, היא גם חברה בצוות לבחינת דרכים לחיזוק שלטון החוק ברשויות המקומיות. אני אישית סיימתי השבוע, בעזרת השם, לבנות את ביתי. אם אני הקפדתי לא לחרוג מההיתרים שניתנו לי, אני מצפה לכל הפחות לאותו סטנדרט גם מבכירי מערכת אכיפת החוק. ייתכן שיש לבן ארי תשובות ענייניות לטענות הפיצול ונושאים נוספים שהועלו בפרשה. לא מופרך בעיניי שהיא באמת לא הייתה מעורבת בפיצול הלא חוקי, ולא הייתה בקיאה בפרטים. כמו שראש הממשלה מעולם לא נחשד בתיק המעונות, אלא רק אשתו שנחקרה, הועמדה לדין והורשעה. זה כשלעצמו לא נימוק מופרך. רק כדאי ששני הצדדים ישמרו על עקביות. הן ביחס הבלתי סלחני לעבירות קלות, הן ביחס לטענת 'לא ידעתי', הן ביחס לטענת אכיפה בררנית, והן ביחס לטענת המניעים הזרים.

הדרך של יאיר

עורכי דין רבים באו והלכו לאורך שנותיו "הפליליות" של ראש הממשלה בנימין נתניהו. כולם, ללא יוצא מן הכלל, הזהירו אותו לא ללכת על הראש של מערכת אכיפת החוק, אלא לשמור על ממלכתיות ויחס ענייני. הראשון שהזהיר אותו שהקמפיין נגד החוקרים יגרום לו נזק היה עורך דינו המנוח, הפרקליט בה' הידיעה, יעקב וינרוט ז"ל.

יאיר נתניהו לא אהב את הקו הזה, בלשון המעטה, וניסה שוב ושוב לשכנע את אביו לשנות גישה. יאיר סיגל לעצמו מנהג, עליו הוא שומר עד היום, ליטול חלק מדי פעם בישיבותיו המקצועיות של אביו עם צוות פרקליטיו בבית מעון ראש הממשלה בבלפור. יאיר מתיישב לכמה דקות, מחווה דעתו בפאתוס על התנהלות המשטרה והפרקליטות, וממשיך לדרכו. באחת הפעמים הוא הטיח בוינרוט, שמחלת הסרטן כבר השתוללה בגופו, כי הוא פחדן ותבוסתן. בצעקות הוא דרש כי וינרוט ייצא למלחמה נגד חוקרי המשטרה. וינרוט לא נבהל, ושב והסביר כי הצעתו של יאיר היא טעות קשה שתסב לנתניהו מחירים קשים. המערכת כולה תתגייס נגדו, החוקרים המותקפים יתקשו להפריד בין האישי למקצועי, והתוצאה תהיה טרגית עבור נתניהו.

מאז הרבה מים ופרקליטים עברו, אך הטענה שהקו הלוחמני לא משרת את האינטרס של נתניהו, נשמרה אצל כולם. אולם ככל שהתהליך התקדם, נתניהו הלך והשתכנע כי עשה טעות שהקשיב לעורכי דינו. באחת הפעמים טען יאיר נתניהו כי חייבים ללכת הכי חזק שרק אפשר על הפרקליטות, בית המשפט והדיפ סטייט. עורכי הדין שבו והסבירו כי לדעתם מדובר בטעות. יאיר שהיה נסער טען כי הם פשוט לא רוצים לקלקל את הקשר שלהם עם חבריהם בפרקליטות ומול השופטים, אך זה לא מה שייטיב עם אביו. בהמשך התנצל יאיר ואמר כי הוא מאוד מעריך את העבודה שלהם, אך הוא מאוד אוהב את אבא שלו והוא מאמין שהקו שהם מציעים איננו נכון, שצריך "לשרוף את המועדון", ואת מנדלבליט צריך לשלוח ל-3,000 שנות מאסר.

ביום בו החליט היועץ המשפטי לממשלה להגיש את כתב האישום נגד ראש הממשלה, עורכי דינו ישבו אצלו מבוקר עד לילה. יאיר חזר ואמר כי הקו הממלכתי הזיק לו, ולראשונה אבא שלו הצדיק אותו. "ידעתי שהייתי צריך ללכת להם על הראש. כמו שאמרתם לי שיחקתי את המשחק שלהם ולא שברתי את הכלים, וזה לא עזר לי בכלום", אמר אז בנימין נתניהו. באותו ערב נתניהו כבר נשא נאום לוחמני ותקיף במיוחד, שטלטל את משרד המשפטים. מיום ליום הקו התקיף הולך ומתגבר. האם הקמפיין האגרסיבי על הראש של ליאת בן-ארי, בעלה ובניה משרת את האינטרס של נתניהו? לטענת סוללת עורכי הדין המתחלפת של נתניהו, התשובה שלילית לחלוטין. יאיר נתניהו שמוביל ברשתות החברתיות את הקמפיין הזה, סבור שזו הדרך הנכונה והאמיצה להיאבק בדיפ-סטייט ובתפירת התיקים. 

עוד כתבות

פרויקט שכירות בשכונת סירקין בפתח תקווה / הדמיה: סנאפצט רועי כהן

איזו עיר בישראל היא שיאנית המגורים בשכירות, ואיזו מדינה היא שיאנית הפעילות הספורטיבית?

מי היה הסנדק של אריק איינשטיין, כמה צמדים של אב ובן כיהנו כנשיאי ארה"ב ןבראש איזו מדינה עומדים יחד נשיא צרפת ובישוף אורז'ל? ● הטריוויה השבועית

בודקים את המיתוס. האם קור הוא גורם ישיר למחלות / צילום: ציור: מיקל אנקר

בניגוד למה שחושבים על החורף, הקשר בין קור למחלות הוא עקיף בלבד

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החורף מתקרב ובקרוב כולנו נשלוף את הטישו, אך הקשר בין השניים שונה ממה שחושבים

רחוב בתל אביב. ''כל בעל מקצוע חושב על החלק שלו, יועץ אשפה רוצה מקום למשאיות'' / צילום: Shutterstock

למה נעים יותר ללכת בשינקין מאשר בשכונת המשתלה

מחקר חדש של המתכנן העירוני טל אלסטר חושף שורה ארוכה של חסמים מערכתיים, רגולטוריים ותרבותיים שמונעים תכנון עירוני אמיתי בישראל - ומציע מתודולוגיה לתיקון המצב, מהשלטון המרכזי ועד העיריות

קורטני קרדשיאן בסרטון הקמפיין. כל המשפחה משתתפת בקידום / צילום: צילום מסך יוטיוב

החברה מטירת הכרמל פיתחה תוסף מזון. קורטני קרדשיאן התאהבה בו

המותג Lemme של קורטני קרדשיאן השיק תוסף מזון בקמפיין שזכה ליותר מ–8.4 מיליון צפיות ● המוצר, בצורת סוכריות גומי, מבוסס על פיתוח של סטארט–אפ ישראלי שמפיק אבקת חלבונים עם סגולות ייחודיות מחלב פרה ● "זה המותג הכי סקסי שקנה מאיתנו", מספרת המייסדת מאיה אוטמזגין–אשכנזי, ומשוכנעת: בקרוב הטרנד יגיע לישראל

"טיהור אתני בדלת האחורית": מי עוצר את הארגון שמפנה עזתים מהרצועה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: הכוח הבינלאומי של טראמפ מתקשה למצוא מדינות שיסכימו לקחת חלק בשיקום עזה, רומניה תשלם 400 מיליון דולר לאלביט עבור "מל"טים שיזהו תנועות של הרוסים סמוך לגבולה", וזה הארגון המסתורי שמסייע לעזתים לברוח דרך ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי/ידיעות אחרונות

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיש בקשת חנינה לנשיא הרצוג

סנגורו של נתניהו כתב להרצוג כי "על רקע הצורך להביא לאיחוד העם ואיחוי הקרעים, ראש הממשלה נכון לצעוד בדרך זאת של בקשת חנינה, למרות שבכך הוא יוותר על זכותו לנהל את ההליך המשפטי בעניינו עד תום - וזאת מתוך ראיית האינטרס הציבורי" ● בית הנשיא: "מדובר בבקשת חנינה יוצאת דופן, שתישקל באחריות ובכובד-ראש"

הקרקע באזור התעשייה קריית אריה / צילום: יח''צ

בית המשפט: לא יוטלו היטלי השבחה בגין תוכנית קריית אריה

בית המשפט לעניינים מינהליים דחה את ערר עיריית פתח תקווה והיועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי תוכנית המתאר של אזור התעשייה קריית אריה אינה מקנה זכויות בנייה קונקרטיות ולכן אינה יוצרת אירוע מס

בכמה נמכרה דירת 2 חדרים במגדל בחיפה? / צילום: אליאס שאער

ממשקיע למשקיע: בכמה נמכרה דירת 2 חדרים במגדל בחיפה?

דירת 2 חדרים בשטח 51 מ"ר עם מרפסת בשטח 11 מ"ר וחניה תת־קרקעית תמורת נמכרה בשכונת הדר כרמל בחיפה תמורת 1.28 מיליון שקל ● המוכר הוא משקיע מהמרכז שהשכיר את הדירה תמורת 4,000 שקל בחודש

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שצפויות לעלות היום, ומה צפוי בשווקים בדצמבר

עונת הדוחות בבורסה תגיע היום לסיומה, וגל ההנפקות מתחמם עם שתי חברות חדשות ● טבע וטאואר חוזרות עם פערי ארביטראז' חיוביים ● והתחזיות של הבנקים הגדולים בארה"ב ל-S&P 500

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר אודי לוי / צילום: פרטי

איש המוסד לשעבר שמסביר: "השקל מימן את 7 באוקטובר. עשרות מיליונים ממשיכים לזרום"

שיחה עם ד"ר אודי לוי, חוקר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון ולשעבר ראש יחידת צלצל ללוחמה בטרור כלכלי של המוסד ● על המסלול של הכסף לחמאס בקריפטו, כיצד חיזבאללה משתמש בזהב שלו כדי להתעצם ומה ישראל עושה כדי לסגור את החמצן לארגוני הטרור ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה ראשונה בסדרה

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

למרות התנגדות הייעוץ המשפטי: חוק השידורים בדרך לוועדה מיוחדת

ועדת הכנסת תדון ביצירת מסלול עוקף לקידום הצעת החוק של שר התקשורת שלמה קרעי, ובכך תדלג על ההתנגדות שהוביל יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן ● בענף מביעים חשש מפוליטיזציה

בדיקה טכנולוגית / צילום: Shutterstock

האם המודל החדש של ג'מיני מצדיק את ההתלהבות?

מודל הבינה המלאכותית החדש של גוגל, ג'מיני 3, מציע מספר מצבים - מהיר, חושב וקנבס - עולה 20 דולר בחודש ומהווה שדרוג משמעותי לעומת הדור הקודם ● עם זאת, גם כעת לא מומלץ לסמוך עליו בעיניים עצומות

אבי לוי, יו''ר להב אל.אר / צילום: יח''צ

כשהוא קנה את השליטה בחברת ההחזקות, היא הייתה שווה בקושי 100 מיליון שקל. היום היא שווה מיליארדים

כשהוא שולט בחברת הנדל"ן והקמעונאות להב אל.אר, הנסחרת בשווי של כ־2 מיליארד שקל, אבי לוי מביט אחורה ללא זעם על הפרידה מענקית הקניונים מליסרון שניהל: "אני אוהב את ליאורה עופר כמו אחות" ● הוא מספר על תוכניות ההתרחבות עם דלק ישראל ועל הניסיון שלא צלח להשתלטות על שופרסל, ומחמיא לאחים אמיר: "אני מוריד את הכובע בפניהם, לא חושב שהיינו מסוגלים לעשות יותר מזה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הדס פרוש

נתניהו לא הגיש בקשת חנינה אלא כתב "אני מאשים"

המסמך שהגיש רה"מ לנשיא המדינה לא כולל הודאה באשמה ומבהיר כי לא יפרוש ● היועמ"שית צפויה להתנגד, אבל הנשיא הרצוג עשוי לתמוך – ובאקלים הנוכחי המהלך עשוי אף לקבל את ברכת בג"ץ ● התנהלות שופטי נתניהו מבהירה כי גם זיכוי על הפרק

עו''ד שגית אפיק, היועצת המשפטית לכנסת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

היועצת המשפטית לכנסת מתנגדת להקמת ועדה מיוחדת לחוק השידורים

לעמדתה של עו"ד שגית אפיק, ועדת הכלכלה היא הוועדה המוסמכת והמתאימה לדון בהצעת חוק השידורים של השר שלמה קרעי, והעברת החוק לוועדה מיוחדת - שנועדה לעקוף את יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן - תהווה פגם מהותי בהליך החקיקה

שלט לא לעשן / צילום: Shutterstock

מעשנים רק שתי סיגריות ביום? זו ההשפעה על הבריאות שלכם

מחקר חדש מראה כי עישון 2־5 סיגריות ביום מעלה את הסיכון לתמותה מהתקף לב ב־57% ● נראה כי ההשפעה היא לא לינארית, וגם עישון חברתי כבר מכניס את המעשנים לטריטוריה מסוכנת ● ומה קורה כשמפסיקים? לפי הנתונים חלה ירידה ניכרת בסיכון, אך רק אחרי 30 שנה נעלמות ההשפעות לחלוטין

ד''ר זואי צ'אנס / צילום: איאין כריסטמן

החוקרת שמלמדת איך לשכנע אנשים להגיד כן

כמומחית לשיווק וחוקרת של קבלת החלטות, צ'אנס הבינה שמערכות יחסים יותר אפקטיביות מטיעונים כשמנסים לשכנע אחרים ● הקורס שלה באוניברסיטת ייל כבר הפך לאחד המבוקשים בקרב מנהלים וקובעי מדיניות ● בראיון לגלובס, עם יציאת רב המכר שלה "התנין והשופט" בעברית, היא מסבירה איך כל אחד יכול לחולל שינוי

העיתונאית הסורית שמלמדת על ישראל: "לחיזבאללה הייתה הילה סביבו, כמו בועה שישראל פוצצה עם חיסול נסראללה"

אשת התקשורת הייבי בוזו, שפועלת לקידום דו־קיום והשמעת קולות ליברליים בעולם הערבי, מתארת שינוי איטי אך חסר תקדים בתודעה האזורית: "אנשים כבר מבינים את האמת על חמאס" ● היא מאמינה שהנרטיב הקיצוני של אל־ג'זירה מאבד אחיזה, בעוד רבים במזרח התיכון מביעים לראשונה רצון אמיתי לשלום ויציבות

נשיא סוריה אחמד א־שרע / צילום: ap, Stephanie Lecocq

בישראל משגרים מסר לנשיא סוריה: "לא ניתן עוד לעצום עין"

מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם התייחס לראשונה לחיסול רמטכ"ל ארגון הטרור בלבנון ● צה"ל עדכן כי חיל האוויר חיסל הבוקר שני חשודים בדרום הרצועה שחצו את הקו הצהוב ● צה"ל הודיע ליישובים שנטבחו ב-7 באוקטובר: מ-1 בינואר אין יותר מילואים בכיתות הכוננות ● דובר צה"ל: "השינוי נוגע לצמצום השימוש במשאב ימי המילואים בלבד" ● עדכונים שוטפים

מלמעלה: קוואי לנארד, באלמר וסנברג. הכוכב, הבעלים והספונסר בעסקה / צילום: AP - David Zalubowski, Eric Thayer

העסקה שמסבכת את מנכ"ל מיקרוסופט האגדי בחקירה מתוקשרת של ה-NBA

הבנק שהקים היזם ג'ו סנברג משך משקיעים נוצצים, בהם רוברט דאוני ג'וניור, ליאונרדו דיקפריו ומנכ"ל מיקרוסופט לשעבר ובעלי הלוס אנג'לס קליפרס סטיב באלמר ● אלא שאז נקלע לקשיים, רקם תרמית של מאות מיליוני דולרים וגם הודה בה ● עסקה תמוהה שחתם עליה דווקא בשיא הפרשה מסבכת את באלמר בחקירה מתוקשרת של ה–NBA