גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה"בן-אריסטים" מאמצים את השיטות של ה"ביביסטים"

הם טוענים שהיא לא עשתה שום עבירה וסתם מתנכלים אליה, שהסיפור האמיתי הוא לא המעשה שלה אלא האינטרסים של מתנגדיה, ומזדעזעים מההפגנות נגדה ● כל הטענות שמחנה לוחמי השחיתות לעגו להן עד לפני רגע, מאומצות שם עכשיו בחום רב

עו"ד ליאת בן־ארי / צילום: מארק ישראל סלם - ג'רוזלם פוסט
עו"ד ליאת בן־ארי / צילום: מארק ישראל סלם - ג'רוזלם פוסט

עיתונאי חדשות 13 רביב דרוקר העלה אתמול טענה מדהימה. הייתי צריך לשפשף את עיניי כדי להאמין שהיא באמת נכתבה. "קשה לתאר איזה עוול נעשה לליאת בן ארי בסיפור של הבית בראש העין ו'עבירת הבניה' שכביכול נעשתה. שום עבירת בניה. ההיפך. ביביסטים מהמניעים הכי זרים מונעים ממנה ומעוד משפחות לקבל את ההיתר שמגיע להם, וכמובן שרצים מהר לתקשורת כדי שייראה כאילו יש משהו".

עוד מעט אגיע לביביסטים, אבל אני רוצה ברשותכם לכתוב קודם כל על ה"בן-אריסטים". לוחם השחיתות דרוקר קובע שלא רק שאין פה עבירת בניה, אלא ההפך, וקשה לו לתאר את העוול שנעשה לה. איך אפשר להתכחש לעובדה, שכלל איננה שנויה במחלוקת, שהדירה פוצלה לצורך השכרתה ללא בקשת היתר כפי שנדרש בחוק? ליאת בן ארי לא מתכחשת לכך. לטענתה, היא לא הייתה מעורבת בכך אלא בעלה איש העסקים. דרוקר החליט שהטענה הזו אולי לא מספיק חזקה כי בכל זאת היא משאירה איזשהו רבב עליה, והוא החליט לטעון שבכלל אין פה עבירה אלא רדיפה מעוולת. יש מישהו שבאמת טוען שמותר קודם כל לפצל ללא תשלום היטל השבחה ורק אחרי שגורם פלוני, ביביסט או סתם שכן, מתלונן לפיקוח העירוני, ורק אז להגיש את בקשת פיצול הדירה כחוק? היה אפשר לטעון שזו עבירת בניה קלה ומעשים שבכל יום, אבל הבן-אריסטים לא מסתפקים בכך. לדבריהם, זו פשוט לא עבירה. המגננה של דרוקר מזכירה לי טענה של עיתונאי מסוים מהמחנה השני, שהתעקש לכתוב שהסעיף מתוך חוק העונשין בו הודתה והורשעה שרה נתניהו, הוא "סעיף לא פלילי". למה? ככה.

ייתכן מאוד כלשונו של דרוקר, "שביביסטים מהמניעים הכי זרים" מסכלים בניגוד להוראת תיקון 117 לחוק התכנון והבניה את הסדרת הפיצול, אך אין שום קשר בין זה לבין עצם העובדה שבוצעה עבירה ונדרשת אכיפה מנהלית או פלילית.

אור השמש לכולם

עכשיו נדבר על הביביסטים. אין ספק שיש פה מניעים פוליטיים. מי שמנהל את המאבק נגד פיצול הדירה של ליאת בן ארי הוא חנוך עוז, חבר מועצת ראש העין מטעם הליכוד וביביסט מושבע. את מר עוז מייצג לא אחר מאשר היועץ האסטרטגי של הליכוד לעניין משפט ותקשורת, עו"ד מיכאל דבורין. דבורין מייצג את הליכוד ואת נתניהו בתקשורת בכל הנוגע למצבו המשפטי של נתניהו, ופועל גם בערכאות משפטיות כדי לקדם את האינטרס הליכודי. לפעמים הוא עושה זאת באמצעות ארגונים שונים ולא ישירות דרך הליכוד או בשמו של נתניהו. כך לדוגמה עתר לבג"ץ בשם ארגון לביא נגד סחבת היועמ"ש בעניין ההעמדה לדין של התאגידים בפרשת 2000 ו-4000. דבורין המומחה לתקשורת, הביא מבחינה זו הישגים יפים עבור שולחיו. יש להניח שלא במקרה דבורין הירושלמי התחבר לעוז מראש העין. נתניהו דרש לחקור את חוקריו, ודבורין נרתם לעניין.

כאמור, בהחלט בוחשים בפרשת "הפרקליטה המפצלת" גורמים בעלי אינטרס. אם לא מדובר היה בראש צוות התביעה של ראש הממשלה נתניהו, הפרשה הזו לא הייתה מעניינת אפילו את המקומון של ראש העין. אבל מהדורות החדשות של ישראל נפתחו בסיפורים הרבה יותר זניחים כאשר היה מדובר בראש הממשלה נתניהו. אפילו כשלא היה מדובר בנתניהו עצמו, אלא באשתו או בבנו הצעיר. יש אדם אחד בישראל שהיה מתעניין בסיפור הגרביים, בסיפור הערדליים או בפרשות הבקבוקים ושירה רבן, אם לא היה מדובר בנתניהו אלא בעובד ציבור נידח? ככל שאתה בכיר יותר, כך פרשות זניחות זוכות לעניין רב יותר, וגם מצפים ממך ליותר. האם חלק מהפרשות על נתניהו לא נפתחו בגלל מניעים זרים או פוליטיים של הגורמים שהעבירו מידע? ברור שכן. האם זה מתרץ משהו או רלוונטי לעצם החשדות? ברור שלא. בסופו של דבר צריך לבחון את הסיפור כשלעצמו, ללא קשר לאינטרס של הגורם שהוציא אותו לאור השמש.

גם הזעקות של הבן-אריסטים נגד ההפגנות מול ביתה או הטענות לאיומים על חייה ברשתות החברתיות, יש בהן מן הצביעות. שלא תהיה טעות - איומים צריכים להיחקר, והפגנות מטרידות נגד עובדי ציבור הן סוגיה שראויה לדיון, רק קשה שלא לשאול איפה היו אותם זועקים בשנתיים בהן שכניו של מנדלבליט סבלו מדי מוצאי שבת מהפגנות "לוחמי השחיתות", והוא עצמו זכה לרדיפה מצידם אפילו כשהלך לבית הכנסת או למכולת השכונתית.

ליאת בן ארי לא רק עומדת בראש צוות התביעה של נתניהו אלא היא המשנה לפרקליט המדינה, האחראית על תחום האכיפה הכלכלית. למרבה האירוניה, היא גם חברה בצוות לבחינת דרכים לחיזוק שלטון החוק ברשויות המקומיות. אני אישית סיימתי השבוע, בעזרת השם, לבנות את ביתי. אם אני הקפדתי לא לחרוג מההיתרים שניתנו לי, אני מצפה לכל הפחות לאותו סטנדרט גם מבכירי מערכת אכיפת החוק. ייתכן שיש לבן ארי תשובות ענייניות לטענות הפיצול ונושאים נוספים שהועלו בפרשה. לא מופרך בעיניי שהיא באמת לא הייתה מעורבת בפיצול הלא חוקי, ולא הייתה בקיאה בפרטים. כמו שראש הממשלה מעולם לא נחשד בתיק המעונות, אלא רק אשתו שנחקרה, הועמדה לדין והורשעה. זה כשלעצמו לא נימוק מופרך. רק כדאי ששני הצדדים ישמרו על עקביות. הן ביחס הבלתי סלחני לעבירות קלות, הן ביחס לטענת 'לא ידעתי', הן ביחס לטענת אכיפה בררנית, והן ביחס לטענת המניעים הזרים.

הדרך של יאיר

עורכי דין רבים באו והלכו לאורך שנותיו "הפליליות" של ראש הממשלה בנימין נתניהו. כולם, ללא יוצא מן הכלל, הזהירו אותו לא ללכת על הראש של מערכת אכיפת החוק, אלא לשמור על ממלכתיות ויחס ענייני. הראשון שהזהיר אותו שהקמפיין נגד החוקרים יגרום לו נזק היה עורך דינו המנוח, הפרקליט בה' הידיעה, יעקב וינרוט ז"ל.

יאיר נתניהו לא אהב את הקו הזה, בלשון המעטה, וניסה שוב ושוב לשכנע את אביו לשנות גישה. יאיר סיגל לעצמו מנהג, עליו הוא שומר עד היום, ליטול חלק מדי פעם בישיבותיו המקצועיות של אביו עם צוות פרקליטיו בבית מעון ראש הממשלה בבלפור. יאיר מתיישב לכמה דקות, מחווה דעתו בפאתוס על התנהלות המשטרה והפרקליטות, וממשיך לדרכו. באחת הפעמים הוא הטיח בוינרוט, שמחלת הסרטן כבר השתוללה בגופו, כי הוא פחדן ותבוסתן. בצעקות הוא דרש כי וינרוט ייצא למלחמה נגד חוקרי המשטרה. וינרוט לא נבהל, ושב והסביר כי הצעתו של יאיר היא טעות קשה שתסב לנתניהו מחירים קשים. המערכת כולה תתגייס נגדו, החוקרים המותקפים יתקשו להפריד בין האישי למקצועי, והתוצאה תהיה טרגית עבור נתניהו.

מאז הרבה מים ופרקליטים עברו, אך הטענה שהקו הלוחמני לא משרת את האינטרס של נתניהו, נשמרה אצל כולם. אולם ככל שהתהליך התקדם, נתניהו הלך והשתכנע כי עשה טעות שהקשיב לעורכי דינו. באחת הפעמים טען יאיר נתניהו כי חייבים ללכת הכי חזק שרק אפשר על הפרקליטות, בית המשפט והדיפ סטייט. עורכי הדין שבו והסבירו כי לדעתם מדובר בטעות. יאיר שהיה נסער טען כי הם פשוט לא רוצים לקלקל את הקשר שלהם עם חבריהם בפרקליטות ומול השופטים, אך זה לא מה שייטיב עם אביו. בהמשך התנצל יאיר ואמר כי הוא מאוד מעריך את העבודה שלהם, אך הוא מאוד אוהב את אבא שלו והוא מאמין שהקו שהם מציעים איננו נכון, שצריך "לשרוף את המועדון", ואת מנדלבליט צריך לשלוח ל-3,000 שנות מאסר.

ביום בו החליט היועץ המשפטי לממשלה להגיש את כתב האישום נגד ראש הממשלה, עורכי דינו ישבו אצלו מבוקר עד לילה. יאיר חזר ואמר כי הקו הממלכתי הזיק לו, ולראשונה אבא שלו הצדיק אותו. "ידעתי שהייתי צריך ללכת להם על הראש. כמו שאמרתם לי שיחקתי את המשחק שלהם ולא שברתי את הכלים, וזה לא עזר לי בכלום", אמר אז בנימין נתניהו. באותו ערב נתניהו כבר נשא נאום לוחמני ותקיף במיוחד, שטלטל את משרד המשפטים. מיום ליום הקו התקיף הולך ומתגבר. האם הקמפיין האגרסיבי על הראש של ליאת בן-ארי, בעלה ובניה משרת את האינטרס של נתניהו? לטענת סוללת עורכי הדין המתחלפת של נתניהו, התשובה שלילית לחלוטין. יאיר נתניהו שמוביל ברשתות החברתיות את הקמפיין הזה, סבור שזו הדרך הנכונה והאמיצה להיאבק בדיפ-סטייט ובתפירת התיקים.

עוד כתבות

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

סופית: השקעת הענק של שותפויות הגז בהרחבת פיתוח לוויתן ב-2.4 מיליארד דולר

שותפויות מאגר לוויתן, שברון, ניו-מד ורציו, החליטו סופית להשקיע בהגדלת ההפקה במאגר לקדוח שלוש בארות נוספות, במטרה להגיע ליכולת הפקה של עד 21 BCM בשנה במחצית השנייה של 2029 ● ההחלטה התקבלה לאחר הסכם יצוא הגז הענק למצרים בהיקף של כ-12% מעתודות הגז של ישראל ובהיקף כספי של 35 מיליארד דולר

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

מומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק / צילום: Shutterstock

השינוי בתקן 21: המומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק

השמאי הממשלתי פרסם הנחיות חדשות לבדיקת כדאיות כלכלית בהתחדשות עירונית. מומחים מסבירים מה משמעות השינויים

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

סזאר / צילום: דר טייב

אחרי 20 שנה - המסעדה הזו מצליחה להמציא את עצמה מחדש

בסזאר שברחובות תמצאו לצד מנות "באנקר" בלתי מנוצחות - שניצל, המבורגר, פירה, סלט קיסר – גם מנות שמדברות קולינריה עכשווית

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

יו''ר רשות ני''ע ספי זינגר ומנכ''ל הבורסה איתי בן זאב, לצד יו''ר ה-SEC פול אטקינס, בטקס פתיחת המסחר בתל אביב, הבוקר (ו') / צילום: דרור סיתהכל

מסתמן: הישראליות בוול סטריט יוחרגו מההחמרה בדיווחים בארה"ב

יו"ר ה-SEC אמר בביקור בישראל כי ברשות האמריקאית בוחנים את החלת הכללים בצורה שלא תפגע ברוב החברות הישראליות הנסחרות בבורסות בארה"ב, אלא תתמקד בחברות סיניות ● רשות ני״ע פועלת בחודשים האחרונים מול האמריקאים כדי לקדם את ההחרגה

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גם זה קרה פה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, איל יצהר

שמחון מציג: עוד תוכניות להרעפת מזומנים על הציבור

בכנסת אי אפשר לסיים משפט ● מה אומר המדד שאוהבים לסקר ● ומה עקום בתוכנית המשכנתאות החדשה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים זינקו בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עלה בכ-0.3% ● TSMC קפצה במעל 4% אחרי הדוחות, ומשכה עמה מעלה את אנבידיה, AMD וחברות נוספות בסקטור ● בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן סאקס טיפסו בעקבות פרסומי הדוחות ● מניית בלאקרוק זינקו, לאחר שבית ההשקעות דיווח על שיא של נכסים מנוהלים, בגובה מעל 14 טריליון דולר ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט ירדו במעל 4%

פרופ' דפנה קולר / צילום: Scott R. Kline for insitro

העצה של חלוצת ה־AI למי שרוצה לשרוד בשוק העבודה העתידי

לפני 15 שנה כמעט עשתה פרופ' דפנה קולר מהפכה בגישה ללימודים כשהקימה את קורסרה, ועכשיו היא פועלת במרץ לקידום המהפכה הבאה - שינוי עולם התרופות מהיסוד, בעזרת בינה מלאכותית ● השבוע רכשה אינסיטרו, החברה שהקימה, סטארט־אפ ישראלי כדי לסייע לה במשימה ● בראיון בלעדי לגלובס היא מסבירה למה היא נלהבת כל כך מ־AI ומגלה איזו יכולת הכי חשובה כדי לשרוד בעולם העבודה העתידי

צילומים: AP/Jacquelyn Martin, Denes Erdos, רויטרס

סקר ענק קובע: זו המדינה שמחליפה את ארה"ב כמעצמה העולמית

סקר בקרב 21 מדינות מלמד כי סין בדרך להפוך למעצמה החזקה בעולם בגלל המדיניות של טראמפ ● נשיא דרום קוריאה לשעבר עשוי לעמוד בפני גזר דין מוות ● והמנהיג הוותיק ביותר באיחוד האירופי שעשוי לחטוף מכה בבחירות הקרובות ● זום גלובלי, מדור חדש 

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרימיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרימיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל פוקס / צילום: ההסתדרות

הסמנכ"ל החדש בחברת הבת של פוקס: הבן של ויזל

איתי ויזל ימונה לסמנכ"ל מכירות בחברת הבת איתי ברנדס ● בתחילת 2025 עוד עמד שכרו על כ-13 אלף שקל ובשנת 2028 הוא צפוי לעמוד על כ-28 אלף שקל

ההצעה של אב־גד / צילום: יח''צ

הטרייד־אין של אב-גד חוסך עשרות אלפי שקלים ובעיקר כאב ראש

החברה מציעה לרוכשים למכור עבורם את הדירה הישנה בהפחתה של 6% מהמחיר שיקבע שמאי, ב־14 פרויקטים שהיא משווקת כיום בארץ • למשפרי דיור ההצעה יכולה לחסוך בעיות בתקופה קשה בשוק היד השנייה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

המולטי-מיליונר האיראני שרוצה לפתח תרופה לסרטן בישראל

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

ההזמנות מ-iHerb גדלו / צילום: Shutterstock

הפטור של סמוטריץ' עובד: הישראלים הגדילו את הרכישות מהאתרים הבינ"ל

מספר ההזמנות באתרים כמו iHerb, אמזון ונקסט עלה בדצמבר בעקבות הגדלת הפטור ממע"מ, אך סך ההזמנות ירד ב-18% לעומת החודש הקודם ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים / אילוסטרציה: Shutterstock

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים: 4 טריליון שקל

בכך הוכפלו כספי החוסכים בפנסיה ובגמל בתוך פחות מ-7 שנים ● החזרה הביתה: היקף החשיפה של המוסדיים לחו"ל ירד ל-22.6%, לאחר שכבר עמד על כמעט 27%

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים