גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה"בן-אריסטים" מאמצים את השיטות של ה"ביביסטים"

הם טוענים שהיא לא עשתה שום עבירה וסתם מתנכלים אליה, שהסיפור האמיתי הוא לא המעשה שלה אלא האינטרסים של מתנגדיה, ומזדעזעים מההפגנות נגדה ● כל הטענות שמחנה לוחמי השחיתות לעגו להן עד לפני רגע, מאומצות שם עכשיו בחום רב

עו"ד ליאת בן־ארי / צילום: מארק ישראל סלם - ג'רוזלם פוסט
עו"ד ליאת בן־ארי / צילום: מארק ישראל סלם - ג'רוזלם פוסט

עיתונאי חדשות 13 רביב דרוקר העלה אתמול טענה מדהימה. הייתי צריך לשפשף את עיניי כדי להאמין שהיא באמת נכתבה. "קשה לתאר איזה עוול נעשה לליאת בן ארי בסיפור של הבית בראש העין ו'עבירת הבניה' שכביכול נעשתה. שום עבירת בניה. ההיפך. ביביסטים מהמניעים הכי זרים מונעים ממנה ומעוד משפחות לקבל את ההיתר שמגיע להם, וכמובן שרצים מהר לתקשורת כדי שייראה כאילו יש משהו".

עוד מעט אגיע לביביסטים, אבל אני רוצה ברשותכם לכתוב קודם כל על ה"בן-אריסטים". לוחם השחיתות דרוקר קובע שלא רק שאין פה עבירת בניה, אלא ההפך, וקשה לו לתאר את העוול שנעשה לה. איך אפשר להתכחש לעובדה, שכלל איננה שנויה במחלוקת, שהדירה פוצלה לצורך השכרתה ללא בקשת היתר כפי שנדרש בחוק? ליאת בן ארי לא מתכחשת לכך. לטענתה, היא לא הייתה מעורבת בכך אלא בעלה איש העסקים. דרוקר החליט שהטענה הזו אולי לא מספיק חזקה כי בכל זאת היא משאירה איזשהו רבב עליה, והוא החליט לטעון שבכלל אין פה עבירה אלא רדיפה מעוולת. יש מישהו שבאמת טוען שמותר קודם כל לפצל ללא תשלום היטל השבחה ורק אחרי שגורם פלוני, ביביסט או סתם שכן, מתלונן לפיקוח העירוני, ורק אז להגיש את בקשת פיצול הדירה כחוק? היה אפשר לטעון שזו עבירת בניה קלה ומעשים שבכל יום, אבל הבן-אריסטים לא מסתפקים בכך. לדבריהם, זו פשוט לא עבירה. המגננה של דרוקר מזכירה לי טענה של עיתונאי מסוים מהמחנה השני, שהתעקש לכתוב שהסעיף מתוך חוק העונשין בו הודתה והורשעה שרה נתניהו, הוא "סעיף לא פלילי". למה? ככה.

ייתכן מאוד כלשונו של דרוקר, "שביביסטים מהמניעים הכי זרים" מסכלים בניגוד להוראת תיקון 117 לחוק התכנון והבניה את הסדרת הפיצול, אך אין שום קשר בין זה לבין עצם העובדה שבוצעה עבירה ונדרשת אכיפה מנהלית או פלילית.

אור השמש לכולם

עכשיו נדבר על הביביסטים. אין ספק שיש פה מניעים פוליטיים. מי שמנהל את המאבק נגד פיצול הדירה של ליאת בן ארי הוא חנוך עוז, חבר מועצת ראש העין מטעם הליכוד וביביסט מושבע. את מר עוז מייצג לא אחר מאשר היועץ האסטרטגי של הליכוד לעניין משפט ותקשורת, עו"ד מיכאל דבורין. דבורין מייצג את הליכוד ואת נתניהו בתקשורת בכל הנוגע למצבו המשפטי של נתניהו, ופועל גם בערכאות משפטיות כדי לקדם את האינטרס הליכודי. לפעמים הוא עושה זאת באמצעות ארגונים שונים ולא ישירות דרך הליכוד או בשמו של נתניהו. כך לדוגמה עתר לבג"ץ בשם ארגון לביא נגד סחבת היועמ"ש בעניין ההעמדה לדין של התאגידים בפרשת 2000 ו-4000. דבורין המומחה לתקשורת, הביא מבחינה זו הישגים יפים עבור שולחיו. יש להניח שלא במקרה דבורין הירושלמי התחבר לעוז מראש העין. נתניהו דרש לחקור את חוקריו, ודבורין נרתם לעניין.

כאמור, בהחלט בוחשים בפרשת "הפרקליטה המפצלת" גורמים בעלי אינטרס. אם לא מדובר היה בראש צוות התביעה של ראש הממשלה נתניהו, הפרשה הזו לא הייתה מעניינת אפילו את המקומון של ראש העין. אבל מהדורות החדשות של ישראל נפתחו בסיפורים הרבה יותר זניחים כאשר היה מדובר בראש הממשלה נתניהו. אפילו כשלא היה מדובר בנתניהו עצמו, אלא באשתו או בבנו הצעיר. יש אדם אחד בישראל שהיה מתעניין בסיפור הגרביים, בסיפור הערדליים או בפרשות הבקבוקים ושירה רבן, אם לא היה מדובר בנתניהו אלא בעובד ציבור נידח? ככל שאתה בכיר יותר, כך פרשות זניחות זוכות לעניין רב יותר, וגם מצפים ממך ליותר. האם חלק מהפרשות על נתניהו לא נפתחו בגלל מניעים זרים או פוליטיים של הגורמים שהעבירו מידע? ברור שכן. האם זה מתרץ משהו או רלוונטי לעצם החשדות? ברור שלא. בסופו של דבר צריך לבחון את הסיפור כשלעצמו, ללא קשר לאינטרס של הגורם שהוציא אותו לאור השמש.

גם הזעקות של הבן-אריסטים נגד ההפגנות מול ביתה או הטענות לאיומים על חייה ברשתות החברתיות, יש בהן מן הצביעות. שלא תהיה טעות - איומים צריכים להיחקר, והפגנות מטרידות נגד עובדי ציבור הן סוגיה שראויה לדיון, רק קשה שלא לשאול איפה היו אותם זועקים בשנתיים בהן שכניו של מנדלבליט סבלו מדי מוצאי שבת מהפגנות "לוחמי השחיתות", והוא עצמו זכה לרדיפה מצידם אפילו כשהלך לבית הכנסת או למכולת השכונתית.

ליאת בן ארי לא רק עומדת בראש צוות התביעה של נתניהו אלא היא המשנה לפרקליט המדינה, האחראית על תחום האכיפה הכלכלית. למרבה האירוניה, היא גם חברה בצוות לבחינת דרכים לחיזוק שלטון החוק ברשויות המקומיות. אני אישית סיימתי השבוע, בעזרת השם, לבנות את ביתי. אם אני הקפדתי לא לחרוג מההיתרים שניתנו לי, אני מצפה לכל הפחות לאותו סטנדרט גם מבכירי מערכת אכיפת החוק. ייתכן שיש לבן ארי תשובות ענייניות לטענות הפיצול ונושאים נוספים שהועלו בפרשה. לא מופרך בעיניי שהיא באמת לא הייתה מעורבת בפיצול הלא חוקי, ולא הייתה בקיאה בפרטים. כמו שראש הממשלה מעולם לא נחשד בתיק המעונות, אלא רק אשתו שנחקרה, הועמדה לדין והורשעה. זה כשלעצמו לא נימוק מופרך. רק כדאי ששני הצדדים ישמרו על עקביות. הן ביחס הבלתי סלחני לעבירות קלות, הן ביחס לטענת 'לא ידעתי', הן ביחס לטענת אכיפה בררנית, והן ביחס לטענת המניעים הזרים.

הדרך של יאיר

עורכי דין רבים באו והלכו לאורך שנותיו "הפליליות" של ראש הממשלה בנימין נתניהו. כולם, ללא יוצא מן הכלל, הזהירו אותו לא ללכת על הראש של מערכת אכיפת החוק, אלא לשמור על ממלכתיות ויחס ענייני. הראשון שהזהיר אותו שהקמפיין נגד החוקרים יגרום לו נזק היה עורך דינו המנוח, הפרקליט בה' הידיעה, יעקב וינרוט ז"ל.

יאיר נתניהו לא אהב את הקו הזה, בלשון המעטה, וניסה שוב ושוב לשכנע את אביו לשנות גישה. יאיר סיגל לעצמו מנהג, עליו הוא שומר עד היום, ליטול חלק מדי פעם בישיבותיו המקצועיות של אביו עם צוות פרקליטיו בבית מעון ראש הממשלה בבלפור. יאיר מתיישב לכמה דקות, מחווה דעתו בפאתוס על התנהלות המשטרה והפרקליטות, וממשיך לדרכו. באחת הפעמים הוא הטיח בוינרוט, שמחלת הסרטן כבר השתוללה בגופו, כי הוא פחדן ותבוסתן. בצעקות הוא דרש כי וינרוט ייצא למלחמה נגד חוקרי המשטרה. וינרוט לא נבהל, ושב והסביר כי הצעתו של יאיר היא טעות קשה שתסב לנתניהו מחירים קשים. המערכת כולה תתגייס נגדו, החוקרים המותקפים יתקשו להפריד בין האישי למקצועי, והתוצאה תהיה טרגית עבור נתניהו.

מאז הרבה מים ופרקליטים עברו, אך הטענה שהקו הלוחמני לא משרת את האינטרס של נתניהו, נשמרה אצל כולם. אולם ככל שהתהליך התקדם, נתניהו הלך והשתכנע כי עשה טעות שהקשיב לעורכי דינו. באחת הפעמים טען יאיר נתניהו כי חייבים ללכת הכי חזק שרק אפשר על הפרקליטות, בית המשפט והדיפ סטייט. עורכי הדין שבו והסבירו כי לדעתם מדובר בטעות. יאיר שהיה נסער טען כי הם פשוט לא רוצים לקלקל את הקשר שלהם עם חבריהם בפרקליטות ומול השופטים, אך זה לא מה שייטיב עם אביו. בהמשך התנצל יאיר ואמר כי הוא מאוד מעריך את העבודה שלהם, אך הוא מאוד אוהב את אבא שלו והוא מאמין שהקו שהם מציעים איננו נכון, שצריך "לשרוף את המועדון", ואת מנדלבליט צריך לשלוח ל-3,000 שנות מאסר.

ביום בו החליט היועץ המשפטי לממשלה להגיש את כתב האישום נגד ראש הממשלה, עורכי דינו ישבו אצלו מבוקר עד לילה. יאיר חזר ואמר כי הקו הממלכתי הזיק לו, ולראשונה אבא שלו הצדיק אותו. "ידעתי שהייתי צריך ללכת להם על הראש. כמו שאמרתם לי שיחקתי את המשחק שלהם ולא שברתי את הכלים, וזה לא עזר לי בכלום", אמר אז בנימין נתניהו. באותו ערב נתניהו כבר נשא נאום לוחמני ותקיף במיוחד, שטלטל את משרד המשפטים. מיום ליום הקו התקיף הולך ומתגבר. האם הקמפיין האגרסיבי על הראש של ליאת בן-ארי, בעלה ובניה משרת את האינטרס של נתניהו? לטענת סוללת עורכי הדין המתחלפת של נתניהו, התשובה שלילית לחלוטין. יאיר נתניהו שמוביל ברשתות החברתיות את הקמפיין הזה, סבור שזו הדרך הנכונה והאמיצה להיאבק בדיפ-סטייט ובתפירת התיקים.

עוד כתבות

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

שירותי האינטרנט של לקוחות סלקום חזרו לפעילות: "מתחקרים את האירוע"

לקוחות חברת סלקום דיווחו על תקלות בשימוש באינטרנט ● בסלקום מעדכנים: "השירות חזר לפעילות. אנחנו מתחקרים את האירוע ומתנצלים על אי-הנוחות"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

חשד: מנהלים בחברת יזמות הגישו תביעה כוזבת לקרן הפיצויים בסך 40 מיליון שקל

שני המנהלים טענו כי למבנה בת"א נגרמו נזקים בהיקף 40 מיליון שקל כתוצאה מהדף של טיל איראני שנפל באזור - אך מהחקירה עולה חשד כי מאז 2021 המבנה מוכר ע"י העירייה כלא ראוי למגורים ● השניים חשודים בקבלת דבר במרמה, לאחר שקיבלו מהמדינה כ-2 מיליון שקל על בסיס התביעה ● לבקשת החשודים, שמם נאסר בשלב זה לפרסום

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

ניר וברית בן עמרם, בעלי בלונדי גריל צ'יז / צילום: משה ניסים

"רעדתי מפחד": בית הקפה שממציא את עצמו מחדש אחרי שנים סוערות

ברית וניר בן עמרם נאלצו לסגור את העסקים שלהם בקורונה, ותכננו לפתוח בית קפה בצפון ב-8 באוקטובר 2023 ● מאוחר יותר, כשפתחו בירושלים, החלה המלחמה עם איראן: "חיילים צוחקים איתי שפעם הבאה אשלח להם צו 8 מראש" ● ולמרות הכול, הם מצליחים להגשים את החלום שלהם: "אפשר לקנות אלף מאפים טעימים, אבל אנחנו רוצים לעורר באנשים זיכרונות"

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

נמנעים מבדיקות? אולי יש לכם FOFO

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, מניות האנרגיה זינקו

ת"א 35 עלה בכ-0.7% לשיא ה-59 שלו השנה ● השקל תנודתי לאחר פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב ● מניות התקשורת יורדות ומעיבות על השוק, מנגד אישור עסקת הגז תומכת בשוק ● אפקון גייסה 74 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים, מור תהפוך לבעלת עניין ● ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ברבע אחוז כצפוי

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ההורה לא מימש את זכויותיו ונפטר. האם יורש רשאי להגיש תביעה בשמו?

בת הגישה בשם אמה המנוחה תביעה נגד אחיה, בדרישה לבטל עסקת מתנה של מקרקעין שביצע אביהם המנוח ● הבת טענה כי מחצית מהזכויות במקרקעין שייכות לאם מכוח נישואי הוריהם, ולכן האב לא היה רשאי להעניק במתנה זכויות שאינן בבעלותו ● מה קבע ביהמ"ש?

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

מרקו רוביו, מזכיר המדינה של ארה''ב / צילום: ap, Mark Schiefelbein

רוביו: "מקווים שהשיחות בין לבנון לישראל יביאו להתקדמות וימנעו עימות"

היום התקיים בנאקורה שבגבול בין ישראל ללבנון הסבב השני של שיחות בין המדינות תחת חסות ארה"ב ● בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock

החל ממרץ: הטיסה הבינלאומית הראשונה שתצא משדה התעופה רמון

לגלובס נודע כי הקו הראשון שחברת הלואו קוסט וויזאייר תפעיל מנמל התעופה רמון יהיה קו בודפשט-אילת ויפעל כבר מחודש מרץ הקרוב ● המהלך הוא חלק מהקמת בסיסי הפעילות של החברה בישראל ומההסכמות שהושגו במו"מ עם משרד התחבורה

טארטלט לימון שומשום / צילום: יעל יצחקי

אפייה משובחת וביסטרו חכם: "זיגו" מכניס דם חדש לזכרון יעקב

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של ארה''ב למזרח התיכון. דוחא (מאי) / צילום: ap, Alex Brandon

פסגת מיאמי: וויטקוף והמתווכות ידונו על ההסכם בעזה

ארה"ב והמתווכות סבורות: ישראל וחמאס גוררות רגליים ● עדויות שורדי השבי בשב"כ חושפות: כך פועל חמאס מבפנים ● בממשלה דנים באפשרות להקמת טריבונל צבאי ייעודי להעמדת מחבלי הנוח'בה לדין ● המאבק פנימי שמאיים על עתיד חיזבאללה ● בנט: "פרצו לי לטלגרם, צ'אטים ומספרים אמיתיים הופצו" ● חשש במערכת הביטחון: יש בידי הפורצים שמות ומספרים של בכירים ביטחוניים ● עדכונים שוטפים

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

האקזיט הענק של פורר וסרצ׳לייט: ביקום מחלקת 2.8 מיליארד שקל לבעלי המניות

כחודש לאחר שהשלימה את מכירת מניותיה בבזק, בי קומיוניקיישן הולכת לפירוק ותחלק את המזומן שבקופתה לבעלי המניות ● קרן סרצ'לייט תקבל 1.86 מיליארד שקל, ודוד פורר יקבל 350 מיליון שקל

אלון שטאובר / צילום: אפרת קופר

"יש תחושה של הזדמנויות בשוק": המנכ"ל שקנה חברת נדל"ן ותיקה בראיון

אלון שטאובר, מנכ"ל ושותף בקבוצת מסד עוז, נכנס לאחרונה גם לתפקיד מנכ"ל משותף בחברת אמריקה ישראל לאחר השלמה של מיזוג בין החברות, וכעת נערך להנפקה בשנתיים הקרובות ● מסד עוז מנהלת כיום פרויקטים בהיקף של 40 מיליארד שקל, ומה שחסר לה זה רק מהנדסים

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

היו”ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: למרות ביקורת מהמדינה, העליון אישר הליך גישור לפיצוי החוסכים

השופט גרוסקופף קבע כי הדיון בערעור שהגישו חוסכים על הפטור שקיבלו סוכני נטו מתביעות יידחה ל-2026 ● חלק מהחוסכים מתנגדים: "הגישור נועד לחפות על המחדלים וירחיק את הריפוי" ● בהסדר חוב נמכרה פעילות נטו לארבע עונות בכ-50 מיליון שקל