גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה"בן-אריסטים" מאמצים את השיטות של ה"ביביסטים"

הם טוענים שהיא לא עשתה שום עבירה וסתם מתנכלים אליה, שהסיפור האמיתי הוא לא המעשה שלה אלא האינטרסים של מתנגדיה, ומזדעזעים מההפגנות נגדה ● כל הטענות שמחנה לוחמי השחיתות לעגו להן עד לפני רגע, מאומצות שם עכשיו בחום רב

עו"ד ליאת בן־ארי / צילום: מארק ישראל סלם - ג'רוזלם פוסט
עו"ד ליאת בן־ארי / צילום: מארק ישראל סלם - ג'רוזלם פוסט

עיתונאי חדשות 13 רביב דרוקר העלה אתמול טענה מדהימה. הייתי צריך לשפשף את עיניי כדי להאמין שהיא באמת נכתבה. "קשה לתאר איזה עוול נעשה לליאת בן ארי בסיפור של הבית בראש העין ו'עבירת הבניה' שכביכול נעשתה. שום עבירת בניה. ההיפך. ביביסטים מהמניעים הכי זרים מונעים ממנה ומעוד משפחות לקבל את ההיתר שמגיע להם, וכמובן שרצים מהר לתקשורת כדי שייראה כאילו יש משהו".

עוד מעט אגיע לביביסטים, אבל אני רוצה ברשותכם לכתוב קודם כל על ה"בן-אריסטים". לוחם השחיתות דרוקר קובע שלא רק שאין פה עבירת בניה, אלא ההפך, וקשה לו לתאר את העוול שנעשה לה. איך אפשר להתכחש לעובדה, שכלל איננה שנויה במחלוקת, שהדירה פוצלה לצורך השכרתה ללא בקשת היתר כפי שנדרש בחוק? ליאת בן ארי לא מתכחשת לכך. לטענתה, היא לא הייתה מעורבת בכך אלא בעלה איש העסקים. דרוקר החליט שהטענה הזו אולי לא מספיק חזקה כי בכל זאת היא משאירה איזשהו רבב עליה, והוא החליט לטעון שבכלל אין פה עבירה אלא רדיפה מעוולת. יש מישהו שבאמת טוען שמותר קודם כל לפצל ללא תשלום היטל השבחה ורק אחרי שגורם פלוני, ביביסט או סתם שכן, מתלונן לפיקוח העירוני, ורק אז להגיש את בקשת פיצול הדירה כחוק? היה אפשר לטעון שזו עבירת בניה קלה ומעשים שבכל יום, אבל הבן-אריסטים לא מסתפקים בכך. לדבריהם, זו פשוט לא עבירה. המגננה של דרוקר מזכירה לי טענה של עיתונאי מסוים מהמחנה השני, שהתעקש לכתוב שהסעיף מתוך חוק העונשין בו הודתה והורשעה שרה נתניהו, הוא "סעיף לא פלילי". למה? ככה.

ייתכן מאוד כלשונו של דרוקר, "שביביסטים מהמניעים הכי זרים" מסכלים בניגוד להוראת תיקון 117 לחוק התכנון והבניה את הסדרת הפיצול, אך אין שום קשר בין זה לבין עצם העובדה שבוצעה עבירה ונדרשת אכיפה מנהלית או פלילית.

אור השמש לכולם

עכשיו נדבר על הביביסטים. אין ספק שיש פה מניעים פוליטיים. מי שמנהל את המאבק נגד פיצול הדירה של ליאת בן ארי הוא חנוך עוז, חבר מועצת ראש העין מטעם הליכוד וביביסט מושבע. את מר עוז מייצג לא אחר מאשר היועץ האסטרטגי של הליכוד לעניין משפט ותקשורת, עו"ד מיכאל דבורין. דבורין מייצג את הליכוד ואת נתניהו בתקשורת בכל הנוגע למצבו המשפטי של נתניהו, ופועל גם בערכאות משפטיות כדי לקדם את האינטרס הליכודי. לפעמים הוא עושה זאת באמצעות ארגונים שונים ולא ישירות דרך הליכוד או בשמו של נתניהו. כך לדוגמה עתר לבג"ץ בשם ארגון לביא נגד סחבת היועמ"ש בעניין ההעמדה לדין של התאגידים בפרשת 2000 ו-4000. דבורין המומחה לתקשורת, הביא מבחינה זו הישגים יפים עבור שולחיו. יש להניח שלא במקרה דבורין הירושלמי התחבר לעוז מראש העין. נתניהו דרש לחקור את חוקריו, ודבורין נרתם לעניין.

כאמור, בהחלט בוחשים בפרשת "הפרקליטה המפצלת" גורמים בעלי אינטרס. אם לא מדובר היה בראש צוות התביעה של ראש הממשלה נתניהו, הפרשה הזו לא הייתה מעניינת אפילו את המקומון של ראש העין. אבל מהדורות החדשות של ישראל נפתחו בסיפורים הרבה יותר זניחים כאשר היה מדובר בראש הממשלה נתניהו. אפילו כשלא היה מדובר בנתניהו עצמו, אלא באשתו או בבנו הצעיר. יש אדם אחד בישראל שהיה מתעניין בסיפור הגרביים, בסיפור הערדליים או בפרשות הבקבוקים ושירה רבן, אם לא היה מדובר בנתניהו אלא בעובד ציבור נידח? ככל שאתה בכיר יותר, כך פרשות זניחות זוכות לעניין רב יותר, וגם מצפים ממך ליותר. האם חלק מהפרשות על נתניהו לא נפתחו בגלל מניעים זרים או פוליטיים של הגורמים שהעבירו מידע? ברור שכן. האם זה מתרץ משהו או רלוונטי לעצם החשדות? ברור שלא. בסופו של דבר צריך לבחון את הסיפור כשלעצמו, ללא קשר לאינטרס של הגורם שהוציא אותו לאור השמש.

גם הזעקות של הבן-אריסטים נגד ההפגנות מול ביתה או הטענות לאיומים על חייה ברשתות החברתיות, יש בהן מן הצביעות. שלא תהיה טעות - איומים צריכים להיחקר, והפגנות מטרידות נגד עובדי ציבור הן סוגיה שראויה לדיון, רק קשה שלא לשאול איפה היו אותם זועקים בשנתיים בהן שכניו של מנדלבליט סבלו מדי מוצאי שבת מהפגנות "לוחמי השחיתות", והוא עצמו זכה לרדיפה מצידם אפילו כשהלך לבית הכנסת או למכולת השכונתית.

ליאת בן ארי לא רק עומדת בראש צוות התביעה של נתניהו אלא היא המשנה לפרקליט המדינה, האחראית על תחום האכיפה הכלכלית. למרבה האירוניה, היא גם חברה בצוות לבחינת דרכים לחיזוק שלטון החוק ברשויות המקומיות. אני אישית סיימתי השבוע, בעזרת השם, לבנות את ביתי. אם אני הקפדתי לא לחרוג מההיתרים שניתנו לי, אני מצפה לכל הפחות לאותו סטנדרט גם מבכירי מערכת אכיפת החוק. ייתכן שיש לבן ארי תשובות ענייניות לטענות הפיצול ונושאים נוספים שהועלו בפרשה. לא מופרך בעיניי שהיא באמת לא הייתה מעורבת בפיצול הלא חוקי, ולא הייתה בקיאה בפרטים. כמו שראש הממשלה מעולם לא נחשד בתיק המעונות, אלא רק אשתו שנחקרה, הועמדה לדין והורשעה. זה כשלעצמו לא נימוק מופרך. רק כדאי ששני הצדדים ישמרו על עקביות. הן ביחס הבלתי סלחני לעבירות קלות, הן ביחס לטענת 'לא ידעתי', הן ביחס לטענת אכיפה בררנית, והן ביחס לטענת המניעים הזרים.

הדרך של יאיר

עורכי דין רבים באו והלכו לאורך שנותיו "הפליליות" של ראש הממשלה בנימין נתניהו. כולם, ללא יוצא מן הכלל, הזהירו אותו לא ללכת על הראש של מערכת אכיפת החוק, אלא לשמור על ממלכתיות ויחס ענייני. הראשון שהזהיר אותו שהקמפיין נגד החוקרים יגרום לו נזק היה עורך דינו המנוח, הפרקליט בה' הידיעה, יעקב וינרוט ז"ל.

יאיר נתניהו לא אהב את הקו הזה, בלשון המעטה, וניסה שוב ושוב לשכנע את אביו לשנות גישה. יאיר סיגל לעצמו מנהג, עליו הוא שומר עד היום, ליטול חלק מדי פעם בישיבותיו המקצועיות של אביו עם צוות פרקליטיו בבית מעון ראש הממשלה בבלפור. יאיר מתיישב לכמה דקות, מחווה דעתו בפאתוס על התנהלות המשטרה והפרקליטות, וממשיך לדרכו. באחת הפעמים הוא הטיח בוינרוט, שמחלת הסרטן כבר השתוללה בגופו, כי הוא פחדן ותבוסתן. בצעקות הוא דרש כי וינרוט ייצא למלחמה נגד חוקרי המשטרה. וינרוט לא נבהל, ושב והסביר כי הצעתו של יאיר היא טעות קשה שתסב לנתניהו מחירים קשים. המערכת כולה תתגייס נגדו, החוקרים המותקפים יתקשו להפריד בין האישי למקצועי, והתוצאה תהיה טרגית עבור נתניהו.

מאז הרבה מים ופרקליטים עברו, אך הטענה שהקו הלוחמני לא משרת את האינטרס של נתניהו, נשמרה אצל כולם. אולם ככל שהתהליך התקדם, נתניהו הלך והשתכנע כי עשה טעות שהקשיב לעורכי דינו. באחת הפעמים טען יאיר נתניהו כי חייבים ללכת הכי חזק שרק אפשר על הפרקליטות, בית המשפט והדיפ סטייט. עורכי הדין שבו והסבירו כי לדעתם מדובר בטעות. יאיר שהיה נסער טען כי הם פשוט לא רוצים לקלקל את הקשר שלהם עם חבריהם בפרקליטות ומול השופטים, אך זה לא מה שייטיב עם אביו. בהמשך התנצל יאיר ואמר כי הוא מאוד מעריך את העבודה שלהם, אך הוא מאוד אוהב את אבא שלו והוא מאמין שהקו שהם מציעים איננו נכון, שצריך "לשרוף את המועדון", ואת מנדלבליט צריך לשלוח ל-3,000 שנות מאסר.

ביום בו החליט היועץ המשפטי לממשלה להגיש את כתב האישום נגד ראש הממשלה, עורכי דינו ישבו אצלו מבוקר עד לילה. יאיר חזר ואמר כי הקו הממלכתי הזיק לו, ולראשונה אבא שלו הצדיק אותו. "ידעתי שהייתי צריך ללכת להם על הראש. כמו שאמרתם לי שיחקתי את המשחק שלהם ולא שברתי את הכלים, וזה לא עזר לי בכלום", אמר אז בנימין נתניהו. באותו ערב נתניהו כבר נשא נאום לוחמני ותקיף במיוחד, שטלטל את משרד המשפטים. מיום ליום הקו התקיף הולך ומתגבר. האם הקמפיין האגרסיבי על הראש של ליאת בן-ארי, בעלה ובניה משרת את האינטרס של נתניהו? לטענת סוללת עורכי הדין המתחלפת של נתניהו, התשובה שלילית לחלוטין. יאיר נתניהו שמוביל ברשתות החברתיות את הקמפיין הזה, סבור שזו הדרך הנכונה והאמיצה להיאבק בדיפ-סטייט ובתפירת התיקים. 

עוד כתבות

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים ● כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל ● עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

אלי שגיב, מנכ''ל לוריאל ישראל / צילום: גדי סיארה

בהיקף של 100 מיליון אירו: לוריאל משיקה תוכנית עולמית בנושא חדשנות

קבוצת לוריאל משיקה תוכנית האצה עולמית לחדשנות בת-קיימא בהיקף של 100 מיליון אירו על פני חמש שנים ● האקזיטים של שלוש חברות הייטק הפכו לאחרונה לתרומה של 1.2 מיליון שקל לארגונים ועמותות, באמצעות קרן תמורה ● לאור הנזק שנגרם בבאר שבע מהטילים, ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד האמריקאי גייס תרומה של כ-10 מיליון שקל עבור שורת מיזמי חירום לסיוע לתושבים ● אירועים ומינויים

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר