גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת בן-ארי: חייבים לפרסם את המידע, אך גם את התמונה המלאה

הפרסומים בנושא עבירת הבנייה, לכאורה, של בן ארי, הם חלק מקמפיין מתוזמר שמתנהל דווקא עכשיו נגד הפרקליטות ובכיריה העוסקים בתיקי נתניהו • התקשורת חייבת לתת גם את ההקשר הרחב לפרשה

בנימין נתניהו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
בנימין נתניהו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

1.

א. עו"ד ליאת בן-ארי-שווקי, ראשת צוות התביעה בתיק רה"מ בנימין נתניהו, המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, הייתה כנראה שותפה לחריגת בנייה שמהווה עבירת בנייה לכאורה בבית שרכשה עם בעלה, אביב שווקי, בראש העין.

מפקח עירוני שהגיע למקום גילה שהם פיצלו את הדירה שברשותם באמצעות דלת כניסה נפרדת ללא היתר, ורק בדיעבד ביקשו היתר לכך מהוועדה המקומית.

ב. בן-ארי טוענת, שהיא לא הייתה מעורבת בפיצול, שלא היה לה מושג, שזה היה עיסוקו של בעלה עם קבוצת הרכישה, ושהוא לא עדכן אותה על כך.

ג. זה ממש לא משנה. בן-ארי פישלה. פרקליטה כל כך בכירה בתפקיד כל-כך חשוב, לא יכולה להרשות לעצמה להיתפס בעבירה בנכס שבבעלותה, פעוטה ככל שתהיה. עליה לתת דוגמה אישית, להקפיד על קלה כחמורה. אסור לה לעבור את המהירות המותרת בכביש, עליה להקפיד לעטות מסיכה בתקופת הקרונה. זה גם לא ראוי שהיא "זורקת" את האחריות על בעלה. היא שותפה בנכס ונהנית מפירותיו, כך שעליה לקבל אחריות.

ד. העבירה שבה חשודה בן-ארי היא קלה. העוסקים בנדל"ן מכנים עבירות בנייה כגון אלה כ"מעין פליליות". לצערנו, במדינת ישראל יש מאות-אלפי אנשים שביצעו עבירות בנייה דומות, כי כל חריגת בנייה מהווה עבירת בנייה. זה לא מצדיק את מעשיה של בן-ארי. זה שם את הדברים בפרופורציה.

ה. לפי המחלקה המשפטית של עיריית ראש העין, בשלוש השנים האחרונות הוגשו בה יותר מ-200 בקשות דומות לפיצול; יותר מ-95% מהן הוגשו בדיעבד, ומרביתן אושרו.

ו. המחלקה המשפטית בעירייה הבהירה, כי בכוונתה לנהוג באופן דומה בבן-ארי ובבעלה. לדבריה, "היועצים המשפטיים של העירייה והוועדה לתכנון ובנייה, סבורים כי אין מניעה משפטית לאשר את הבקשה בדומה לבקשות רבות ודומות אשר נדונו ואושרו על ידי הוועדה".

ז. טענה נוספת שהועלתה נגד בן-ארי, היא שאסור היה לה ולבעלה להשתתף בעמותה שהתמודדה במכרז לרכישת הפרויקט בראש העין (שנרכש במסגרת קבוצת רכישה), כי הוא נועד רק למי שמתכוון לגור בבית, ולא למשקיעים. אולם בדיקת חוברת המכרז שערכה במקום רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), מעלה כי העמותה נדרשה לכלול בחוזה בינה למשתכנים תנאי, האוסר על חבר העמותה למכור את דירתו במשך שלוש שנים ממועד סיום בנייתה. כלומר, המדינה התירה לרכוש את הנכס להשקעה, בתנאי שיימכר רק לאחר שלוש שנים.

ח. התקשורת מחויבת לפרסם את המידע האמור על התנהלות של בן-ארי. את כל המידע. לציבור הרחב יש זכות לדעת איך התנהלה הפרקליטה הבכירה, יש אינטרס ציבורי בפרסום זה. צודק מי שטען, שהוא בטח לא פחות חשוב מפרסומים שראינו בעבר ואיננו יודעים עד היום את מידת נכונותם. למשל, על כך שבנו של רה"מ, יאיר נתניהו, נהג לשים גרביים במקרר כדי שעובדות מעון ראש הממשלה "יקבלו על הראש"; או פרסום על כך ששרה נתניהו פחדה מהאזנות ולכן דיברה רק בטלפון הקווי.

ט. אבל התקשורת חייבת לתת גם את ההקשרים הרחבים של פרשיית עבירת הבנייה לכאורה של ליאת בן-ארי. את התמונה הגדולה.

י. עליה להזכיר, כי המידע המכפיש על בן-ארי, שכאמור יש לפרסמו, לא יצא עכשיו במקרה. שהוא חלק מקמפיין שלם שמתנהל נגד הפרקליטות בכלל, נגד היועמ"ש ונגד הפרקליטה הבכירה בפרט. בן-ארי עומדת בשבועות ובחודשים האחרונים תחת מתקפות מכיוונים שונים. עשרות מפגינים מגיעים כמעט מדי יום סמוך לביתה, בטענה כי בן-ארי שותפה לרדיפתו של רה"מ נתניהו; ל"תפירת התיק" נגד נתניהו. זכות המחאה וההפגנה היא זכות יסוד ויש לאפשרה כמעט בכל מחיר. אבל הפגנה מול ביתו של נבחר ציבור לא דומה להפגנה מול ביתו של עובד ציבור. ובן-ארי היא כזו.

י"א. יתר על כן, המתקפות על בן-ארי לא מסתיימות בסמוך לביתה. הן נמשכות ברשתות החברתיות; מלוות בפייק-ניוז; והן מופנות גם כלפי בני משפחתה. אחד הביטויים של המתקפות היה כשהפעילה החברתית אורלי לב הפיצה לאחרונה סרטון מזויף, שהציג בכזב כאילו בנה של בן-ארי תקף שוטר.

י"ב. לפי מידע שבידיי, ישנם גם איומים קונקרטיים על חייה של בן-ארי. בואו נגיד את זה בלי כחל וסרק, ישר לעניין - המתקפות והאיומים על הפרקליטה הבכירה מתחילים להזכיר שיטות של מאפיה.

י"ג. הפרקליטה בן-ארי היא עובדת ציבור. היא קיבלה על עצמה לנהל את התיק שבו מדינת ישראל מאשימה את ראש ממשלתה, בנימין נתניהו, בשוחד, במרמה ובהפרת אמונים.

י"ד. אפשר להצדיק את ההחלטות שבן-ארי קיבלה עד היום בתיקי נתניהו, ואפשר לבקר אותן, אבל הפרקליטה קיבלה אותן על-סמך הניתוח המקצועי שעשתה לחומרי החקירה שנאספו בחקירות ראש הממשלה ושאר המעורבים. עו"ד בן-ארי נחשבת לפרקליטה שמנסה לנהל מלחמה חסרת פשרות בשחיתות שלטונית ובעבריינות כלכלית קשה. גישה לוחמנית דומה היא הציגה ביחס לרה"מ לשעבר אהוד אולמרט, שאותו העמידה לדין בגין שוחד במשפט "פרשת הולילנד", ובעוד תיקים רבים נוספים שניהלה לאורך השנים.

ט"ו. במסגרת עבודתה, בן-ארי אינה מקבלת אף פעם את ההחלטות בתיקים לבדה. היא חלק ממערכת, והיא לא עומדת בראשה. ההחלטות בתיקי נתניהו התקבלו על-ידי צוות של 25 פרקליטים בכירים, בהובלת היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. למעשה, עמדתה של בן-ארי כי יש להאשים את נתניהו בשוחד גם בתיקים 1000 ו-2000, ולא רק בתיק 4000, נדחתה על-ידי היועמ"ש.

2.

פרשיית ההתעללות בפעוטות בגן הילדים ברמלה, היא כל-כך מזעזעת, עד שהח"מ לא מסוגל לצפות בסרטונים שמתעדים את הזוועה. גם ככה, התיאורים המילוליים שיוצאים מהמשטרה, קשים לי מאוד. לא מדובר במטפלת בודדת, תפוח רקוב, ביחס חריג. מדובר בקבוצה שלמה של נשים וגבר אחד, שלפי החשד היו שותפים בפועל ובשתיקה למסכת התעללות מתמשכת בפעוטים מתוקים וחסרי ישע.

איך זה בכלל ייתכן? הסיפור הזה מעלה (שוב) שאלות קשות באשר לטיבו של המין האנושי. אמנם אני לא בעד ענישה מחמירה ברוב המקרים (בהתאם). אבל בזמן האחרון ישנה תחושה שמערכת המשפט מקילה מדי עם מטפלות ומטפלים שמתעללים בחסרי ישע, בקטינים, באנשים עם מוגבלות ובקשישים.

כך למשל, בינואר השנה נשלחה המטפלת ספיר בוקשטיין מאשקלון, שהורשעה בהתעללות בתינוק ובהטחתו ברצפה, ל-15 חודשי מאסר בלבד. וביולי גזר בימ"ש השלום ברחובות שנת מאסר אחת בלבד על המטפלת ציפורה דוד, שהורשעה בהתעללות בתינוק בן 11 חודשים בנס-ציונה.

לאחרונה פורסם, כי הפרקליטות מנהלת משא-ומתן להסדר טיעון עם הגננת-מטפלת כרמל מעודה, המתעללת מראש העין. לרוב, הסדרי טיעון מביאים גם להקלה בעונש.

ולכן, צודקים ראש הממשלה נתניהו וח"כ אופיר כץ (הליכוד), שמקדמים הצעת חוק שתקבע עונש מאסר בפועל מינימלי למתעללים בחסרי ישע. חברה נורמלית-תקינה לא יכולה לקבל אפשרות שמי שהורשע בהתעללות בתינוקות, לא ירצה לפחות עונש מאסר מאחורי סורג ובריח. ומבחינתי, לשנים ארוכות.

*** חזקת החפות: נגד ליאת בן-ארי ובעלה לא הוגש כתב אישום בגין עבירות בנייה. הם מכחישים את המיוחס להם, ועומדת לזכותם חזקת החפות

עוד כתבות

גלולת ההרזיה וויגובי של נובו נורדיסק / צילום: נובו נורדיסק

גלולת ההרזיה של נובו נורדיסק אושרה: מתי היא תגיע לישראל?

החברה הדנית הקדימה את המתחרה הגדולה שלה אלי לילי באישור הגלולה להרזיה בארה"ב, והמניה שלה הגיבה בעלייה ● למי המוצר מיועד, והאם נובו נורדיסק תחזור לעמדת הובלה?

לא מרוצים: התגובות בטורקיה למפגש של ישראל, יוון וקפריסין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הכוונה לסגור את גל"צ, טורקיה לא מרוצה משיתוף הפעולה של ישראל, יוון וקפריסין, ההאקרים האיראנים שהביכו את ישראל, והקבוצה היהודית שמצאה אדם ששלח עשרות מכתבים אנטישמיים ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ לשעבר נפתלי בנט / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

על רקע פרשת קטארגייט, בנט תקף את נתניהו

בנט פנה לשב"כ ולמשטרה: "חובתכם למצות את החקירה עד תום" ●  סגנו של ראש השב"כ פורש מתפקידו - בגלל חילוקי דעות קשים עם זיני ● במערכת הביטחון העלו חשש: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● משרד האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

השינויים שצפויים בענף החיסכון ב־2026 / צילום: Shutterstock

מקופות הגמל למדרגות המס: השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב־2026

תקרת ההפקדה לגמל להשקעה תעלה, "חיסכון לכל ילד" ייצא מהקפאה והפטור ממס על הקצבאות לפנסיה יגדל מעט ● הבשורה הרעה: דמי הניהול בחלק מקרנות הנאמנות עשויים לעלות ● כל מה שצריך לדעת לקראת 2026

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר מתחת ל-3.2 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר יומיים רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה יקבלו 10,000 שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

עליה בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתל אביב, בירושלים וברחובות: אושרו העלאות חריגות בארנונה

לאחר הודעת הממשלה כי גם ב־2026 תוכלנה הרשויות להגיש בקשות חריגות להעלאת ארנונה, מספר עיריות מרכזיות - בהן תל אביב, ירושלים, רחובות, ראשון לציון ורעננה - קיבלו אישור להעלאות בתעריפים

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

S&P 500 ננעל ביום שלישי ברציפות של עליות; הזהב בשיא חדש

המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך והמניה עלתה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

בצעד חריג, רמ"י רכשה קרקע בירושלים ב־30 מיליון שקל

רשות מקרקעי ישראל רכשה זכויות בקרקע פנויה בת 17.2 דונם בצפון רמות במכרז של כונסי נכסים, בסכום של 30 מיליון שקל ● הצעד יוצא הדופן מאפשר לקדם תוכניות בניין עיר ולשווק את השטח במכרזים

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; S&P 500 שבר שיא סגירה חדש

הממדים המרכזיים בוול סטריט רשמו עליות קלות, אך נפח המסחר נמוך - לקראת היציאה לחופש ● הפתעה לטובה בצמיחה בארה"ב: הקצב השנתי עלה ל-4.3% ברבעון השלישי ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו" • המדד שעקף את מדדי וול סטריט, ובשוק צופים לו אפסייד נוסף ב-2006

מפעל מכונות הדפוס Heidelberger Druckmaschinen מחפש כניסה לתחום הביטחוני / צילום: Reuters, Uwe Anspach/dpa

מרוץ החימוש משנה את הכללים בכלכלה הגדולה באירופה

ברלין התחייבה להוציא סכום של יותר מחצי טריליון דולר על תחום הביטחון בעשור הקרוב ● עבור יצרני תעשייה גרמנים, המתמודדים עם קיפאון בכלכלה ועם ירידה ביצוא לארה"ב ולסין, זו הזדמנות קורצת להמציא את עצמם מחדש כספקים בתחומים הצבאיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ממוצע המשכנתאות בנובמבר - הנמוך ביותר ב-7 החודשים האחרונים

נתוני בנק ישראל מגלים ירידות מסוימות בהיקפי המשכנתא הממוצעת שנלקחה בחודש שעבר, ואף ירידה קלה בהיקף המשכנתאות בפיגור ● ממוצע כלל המשכנתאות שנלקחו בנובמבר הגיע ל-1.023 מיליון שקל, שהוא הנמוך ביותר מאז אפריל השנה

אילוסטרציה של דגימות דם / צילום: Shutterstock

מטופלים במיון יוכלו לתרום דגימות למאגר חדש: הבנק שמצטרף למגמה העולמית במחקר

מאבחון מוקדם של סרטן ועד המלצות איך ללכת - בנקי דגימות הם הדבר החם בקידום מחקרים ● השבוע הוכרז על הקמת מאגר חדש בישראל על ידי חברת MeMed, בשיתוף שלושה בתי חולים והטכניון ● בארץ כבר פועלים כמה מאגרים מרשימים, אז למה שיתוף הפעולה ביניהם מסובך ומה הסיכוי שנראה כאן בנק דגימות לאומי ענק כמו בבריטניה

רה''מ בנימין נתניהו לצד ראשי ממשלת יוון וקפריסין בפסגה המשולשת בירושלים / צילום: Reuters, ABIR SULTAN

ישראל, יוון וקפריסין עלולות למצוא עצמן בהתנגשות עם טורקיה

פסגת ישראל־יוון־קפריסין הובילה להערכות כי העבודות על פרויקט האינטרקונקטור יחלו כבר ב־2026 ● בתכנון: כבל תת־ימי שיחבר את רשת החשמל בישראל לאירופה, ויהווה חלק מ־IMEC ● מנגד, טורקיה טוענת שחלק מהשטח הימי שלה, והמדינות מסתכנות בעימות ישיר