גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת בן-ארי: חייבים לפרסם את המידע, אך גם את התמונה המלאה

הפרסומים בנושא עבירת הבנייה, לכאורה, של בן ארי, הם חלק מקמפיין מתוזמר שמתנהל דווקא עכשיו נגד הפרקליטות ובכיריה העוסקים בתיקי נתניהו • התקשורת חייבת לתת גם את ההקשר הרחב לפרשה

בנימין נתניהו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
בנימין נתניהו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

1.

א. עו"ד ליאת בן-ארי-שווקי, ראשת צוות התביעה בתיק רה"מ בנימין נתניהו, המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, הייתה כנראה שותפה לחריגת בנייה שמהווה עבירת בנייה לכאורה בבית שרכשה עם בעלה, אביב שווקי, בראש העין.

מפקח עירוני שהגיע למקום גילה שהם פיצלו את הדירה שברשותם באמצעות דלת כניסה נפרדת ללא היתר, ורק בדיעבד ביקשו היתר לכך מהוועדה המקומית.

ב. בן-ארי טוענת, שהיא לא הייתה מעורבת בפיצול, שלא היה לה מושג, שזה היה עיסוקו של בעלה עם קבוצת הרכישה, ושהוא לא עדכן אותה על כך.

ג. זה ממש לא משנה. בן-ארי פישלה. פרקליטה כל כך בכירה בתפקיד כל-כך חשוב, לא יכולה להרשות לעצמה להיתפס בעבירה בנכס שבבעלותה, פעוטה ככל שתהיה. עליה לתת דוגמה אישית, להקפיד על קלה כחמורה. אסור לה לעבור את המהירות המותרת בכביש, עליה להקפיד לעטות מסיכה בתקופת הקרונה. זה גם לא ראוי שהיא "זורקת" את האחריות על בעלה. היא שותפה בנכס ונהנית מפירותיו, כך שעליה לקבל אחריות.

ד. העבירה שבה חשודה בן-ארי היא קלה. העוסקים בנדל"ן מכנים עבירות בנייה כגון אלה כ"מעין פליליות". לצערנו, במדינת ישראל יש מאות-אלפי אנשים שביצעו עבירות בנייה דומות, כי כל חריגת בנייה מהווה עבירת בנייה. זה לא מצדיק את מעשיה של בן-ארי. זה שם את הדברים בפרופורציה.

ה. לפי המחלקה המשפטית של עיריית ראש העין, בשלוש השנים האחרונות הוגשו בה יותר מ-200 בקשות דומות לפיצול; יותר מ-95% מהן הוגשו בדיעבד, ומרביתן אושרו.

ו. המחלקה המשפטית בעירייה הבהירה, כי בכוונתה לנהוג באופן דומה בבן-ארי ובבעלה. לדבריה, "היועצים המשפטיים של העירייה והוועדה לתכנון ובנייה, סבורים כי אין מניעה משפטית לאשר את הבקשה בדומה לבקשות רבות ודומות אשר נדונו ואושרו על ידי הוועדה".

ז. טענה נוספת שהועלתה נגד בן-ארי, היא שאסור היה לה ולבעלה להשתתף בעמותה שהתמודדה במכרז לרכישת הפרויקט בראש העין (שנרכש במסגרת קבוצת רכישה), כי הוא נועד רק למי שמתכוון לגור בבית, ולא למשקיעים. אולם בדיקת חוברת המכרז שערכה במקום רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), מעלה כי העמותה נדרשה לכלול בחוזה בינה למשתכנים תנאי, האוסר על חבר העמותה למכור את דירתו במשך שלוש שנים ממועד סיום בנייתה. כלומר, המדינה התירה לרכוש את הנכס להשקעה, בתנאי שיימכר רק לאחר שלוש שנים.

ח. התקשורת מחויבת לפרסם את המידע האמור על התנהלות של בן-ארי. את כל המידע. לציבור הרחב יש זכות לדעת איך התנהלה הפרקליטה הבכירה, יש אינטרס ציבורי בפרסום זה. צודק מי שטען, שהוא בטח לא פחות חשוב מפרסומים שראינו בעבר ואיננו יודעים עד היום את מידת נכונותם. למשל, על כך שבנו של רה"מ, יאיר נתניהו, נהג לשים גרביים במקרר כדי שעובדות מעון ראש הממשלה "יקבלו על הראש"; או פרסום על כך ששרה נתניהו פחדה מהאזנות ולכן דיברה רק בטלפון הקווי.

ט. אבל התקשורת חייבת לתת גם את ההקשרים הרחבים של פרשיית עבירת הבנייה לכאורה של ליאת בן-ארי. את התמונה הגדולה.

י. עליה להזכיר, כי המידע המכפיש על בן-ארי, שכאמור יש לפרסמו, לא יצא עכשיו במקרה. שהוא חלק מקמפיין שלם שמתנהל נגד הפרקליטות בכלל, נגד היועמ"ש ונגד הפרקליטה הבכירה בפרט. בן-ארי עומדת בשבועות ובחודשים האחרונים תחת מתקפות מכיוונים שונים. עשרות מפגינים מגיעים כמעט מדי יום סמוך לביתה, בטענה כי בן-ארי שותפה לרדיפתו של רה"מ נתניהו; ל"תפירת התיק" נגד נתניהו. זכות המחאה וההפגנה היא זכות יסוד ויש לאפשרה כמעט בכל מחיר. אבל הפגנה מול ביתו של נבחר ציבור לא דומה להפגנה מול ביתו של עובד ציבור. ובן-ארי היא כזו.

י"א. יתר על כן, המתקפות על בן-ארי לא מסתיימות בסמוך לביתה. הן נמשכות ברשתות החברתיות; מלוות בפייק-ניוז; והן מופנות גם כלפי בני משפחתה. אחד הביטויים של המתקפות היה כשהפעילה החברתית אורלי לב הפיצה לאחרונה סרטון מזויף, שהציג בכזב כאילו בנה של בן-ארי תקף שוטר.

י"ב. לפי מידע שבידיי, ישנם גם איומים קונקרטיים על חייה של בן-ארי. בואו נגיד את זה בלי כחל וסרק, ישר לעניין - המתקפות והאיומים על הפרקליטה הבכירה מתחילים להזכיר שיטות של מאפיה.

י"ג. הפרקליטה בן-ארי היא עובדת ציבור. היא קיבלה על עצמה לנהל את התיק שבו מדינת ישראל מאשימה את ראש ממשלתה, בנימין נתניהו, בשוחד, במרמה ובהפרת אמונים.

י"ד. אפשר להצדיק את ההחלטות שבן-ארי קיבלה עד היום בתיקי נתניהו, ואפשר לבקר אותן, אבל הפרקליטה קיבלה אותן על-סמך הניתוח המקצועי שעשתה לחומרי החקירה שנאספו בחקירות ראש הממשלה ושאר המעורבים. עו"ד בן-ארי נחשבת לפרקליטה שמנסה לנהל מלחמה חסרת פשרות בשחיתות שלטונית ובעבריינות כלכלית קשה. גישה לוחמנית דומה היא הציגה ביחס לרה"מ לשעבר אהוד אולמרט, שאותו העמידה לדין בגין שוחד במשפט "פרשת הולילנד", ובעוד תיקים רבים נוספים שניהלה לאורך השנים.

ט"ו. במסגרת עבודתה, בן-ארי אינה מקבלת אף פעם את ההחלטות בתיקים לבדה. היא חלק ממערכת, והיא לא עומדת בראשה. ההחלטות בתיקי נתניהו התקבלו על-ידי צוות של 25 פרקליטים בכירים, בהובלת היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. למעשה, עמדתה של בן-ארי כי יש להאשים את נתניהו בשוחד גם בתיקים 1000 ו-2000, ולא רק בתיק 4000, נדחתה על-ידי היועמ"ש.

2. 

פרשיית ההתעללות בפעוטות בגן הילדים ברמלה, היא כל-כך מזעזעת, עד שהח"מ לא מסוגל לצפות בסרטונים שמתעדים את הזוועה. גם ככה, התיאורים המילוליים שיוצאים מהמשטרה, קשים לי מאוד. לא מדובר במטפלת בודדת, תפוח רקוב, ביחס חריג. מדובר בקבוצה שלמה של נשים וגבר אחד, שלפי החשד היו שותפים בפועל ובשתיקה למסכת התעללות מתמשכת בפעוטים מתוקים וחסרי ישע.

איך זה בכלל ייתכן? הסיפור הזה מעלה (שוב) שאלות קשות באשר לטיבו של המין האנושי. אמנם אני לא בעד ענישה מחמירה ברוב המקרים (בהתאם). אבל בזמן האחרון ישנה תחושה שמערכת המשפט מקילה מדי עם מטפלות ומטפלים שמתעללים בחסרי ישע, בקטינים, באנשים עם מוגבלות ובקשישים.

כך למשל, בינואר השנה נשלחה המטפלת ספיר בוקשטיין מאשקלון, שהורשעה בהתעללות בתינוק ובהטחתו ברצפה, ל-15 חודשי מאסר בלבד. וביולי גזר בימ"ש השלום ברחובות שנת מאסר אחת בלבד על המטפלת ציפורה דוד, שהורשעה בהתעללות בתינוק בן 11 חודשים בנס-ציונה.

לאחרונה פורסם, כי הפרקליטות מנהלת משא-ומתן להסדר טיעון עם הגננת-מטפלת כרמל מעודה, המתעללת מראש העין. לרוב, הסדרי טיעון מביאים גם להקלה בעונש.

ולכן, צודקים ראש הממשלה נתניהו וח"כ אופיר כץ (הליכוד), שמקדמים הצעת חוק שתקבע עונש מאסר בפועל מינימלי למתעללים בחסרי ישע. חברה נורמלית-תקינה לא יכולה לקבל אפשרות שמי שהורשע בהתעללות בתינוקות, לא ירצה לפחות עונש מאסר מאחורי סורג ובריח. ומבחינתי, לשנים ארוכות. 

*** חזקת החפות: נגד ליאת בן-ארי ובעלה לא הוגש כתב אישום בגין עבירות בנייה. הם מכחישים את המיוחס להם, ועומדת לזכותם חזקת החפות 

עוד כתבות

צילום: Shutterstock

מתמחור המניות ועד צמיחה כלכלית: 5 סיבות לאופטימיות המחודשת בוול סטריט

העליות בשוק לאחרונה מעידות שהמשקיעים רוחשים יותר אמון כיום למניות, וזה לא רק בגלל הייפ הבינה המלאכותית ● מדדים פופולריים לחישוב תשואה עודפת נוטים שוב לטובת המניות, נתוני מאקרו נותנים סיבה לתקווה, ומסתמן שגם סקטורים פחות נחשקים מצטרפים לחגיגה

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

שני מחבלים חוסלו על ידי כוחות צה"ל באזור ג'באליה

בעקבות הסופה: הרמטכ"ל הנחה על עוצר יציאות והגבלת פעילות בצה"ל - עד יום שישי בבוקר ● באל-ג'זירה מדווחים על משט חדש שמתכונן לצאת לכיוון עזה בקרוב ● ישראל העבירה למתווכות מידע: "יש בג'יהאד מי שיודע איפה רן גואילי מוחזק" ● עדכונים שוטפים

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

הראל ויזל ואדם אדרי רכשו קרקע ב-140 מיליון שקל למרכז מסחרי בקדימה צורן

קבוצת משקיעים בראשות הראל ויזל ואדם אדרי רכשה קרקע ב-140 מיליון שקל למרכז מסחרי בקדימה צורן ● התוכנית לקרקע כוללת הקמת מרכז בילוי, פנאי ומסחר, משרדים ושירותים קהילתיים, בשטח בנוי של כ-30 אלף מ"ר ובהשקעה מוערכת של 600 מיליון שקל

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

הפרויקט הישראלי שיהפוך 3,500 תושבים באיי פוקלנד למיליונרים

נאוויטס מקבלת החלטת השקעה סופית בפרויקט "סי ליון" באיי פוקלנד - מהלך שצפוי להניב כ־4 מיליארד ליש"ט לממשלת הטריטוריה ולהפוך את 3,500 תושביה למיליונרים ● חלקה של החברה עומד על כ-1.2 מיליארד דולר, ותחילת ההפקה בפרויקט צפויה במהלך הרבעון הראשון של שנת 2028

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

המגדלים של לוזון וחג'ג' בשדה דב צפויים לקבל היתר בנייה מאדריכל

שני המגדלים, בני 45 קומות, צפויים לקבל היתר במסלול הרישוי העצמי החדש, בו האדריכל עושה זאת במקום הוועדה המקומית ● "זה מהלך שמסייע לכולם - לעירייה, ליזמים, וגם לרוכשי הדירות", אומרים בענף ● אז למה זה בכל זאת עדיין מורכב?

היקפי המשכנתאות מוסיפים להיות גבוהים / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

שוק הדירות דועך, אך היקפי המשכנתאות מוסיפים להיות גבוהים

היקף המשכנתאות שנלקחו בנובמבר האחרון, גבוה בכ-4% מהיקף המשכנתאות שנלקחו בנובמבר שנה שעברה, וב-63% מהמשכנתאות שנלקחו בנובמבר לפני שנתיים, כך עולה מפרסום של בנק ישראל ● יחד עם זאת, היקפי המשכנתאות שנלקחו ב-11 החודשים הראשונים של 2025, גבוהים בכמעט 20% מאלה שנלקחו ב-11 החודשים של 2024

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמשנה כיוון לגבי "שבע המופלאות"

אד ירדני, נשיא חברת ייעוץ ההשקעות Yardeni Research, צופה כי התגברות התחרות בקרב חברות הטכנולוגיה הגדולות תאט את קצב הצמיחה של הרווחים שלהן בעתיד, וממליץ לתת משקל־יתר לסקטורים כמו ביטוח בריאות ותעשייה ● "בפועל, עמדתנו היא שכל חברה מתפתחת להיות חברת טכנולוגיה", כתב ירדני

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

האוצר: תשלומי הריבית של המדינה יהיו גבוהים ב־50% ביחס לערב המלחמה

גיוס חוב של חצי טריליון שקל, סביבת ריבית גבוהה ופרמיית סיכון שטרם התאפסה הביאו לזינוק בהוצאות הריבית של ישראל ● הצד האופטימי: חלק ניכר יתגלגל לפנסיות של הישראלים

"איום ממשי": המדינה האירופית שעל הכוונת של חמאס

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: באירופה מזהים סיכון משמעותי שחמאס יבצע פיגועים ביבשת, איראן לועגת לארה"ב לאחר שזו הודיעה שתפרוס כטב"מים שמבוססים על כטב"ם איראני, ואיך בקשת החנינה של נתניהו תשפיע על הדמוקרטיה הישראלית ● כותרות העיתונים בעולם

האחים אמיר ופיני יעקובי / צילום: אריק סולטן

המניה נפלה ביותר מ-70% מאז ההנפקה. משפחת יעקובי משדרגת לעצמה את השכר

חברת התשתיות יעקובי מתכננת להעלות את שכרם של בעלי השליטה ושל חמשת קרוביהם הבכירים ● במשרדי בלוסטון LIVE NATION הושקה חברת הדיגיטל והמשפיענים החדשה MIND ● וזה המנהל החדש של בית החולים השיקומי ● אירועים ומינויים

מחשב קוונטי / צילום: Shutterstock

מאה מיליון דולר: הגיוס החדש של חברת הקוונטים מנס ציונה

קוונטום ארט, שמפתחת מחשבים קווונטים, גייסה מאה מיליון דולר כדי לבנות את הדור הבא של המחשוב הקוונטי ● את הסבב הנוכחי של החברה, שהוקמה ב-2022 כספין אוף ממכון ויצמן, הובילה קרן Bedford Ridge Capital

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Jose Luis Magana

קרע פנימי ולחץ של טריליון דולר: מאחורי מצב החירום ב–OpenAI

הכרזת ה"קוד האדום" של סם אלטמן לאחר השקת מודל ה־AI החדש של גוגל, חשפה מחלוקת עמוקה לגבי זהות OpenAI ● כעת, בחברה מנסים לשמור על צמיחה בזמן שהמתחרות מחזקות מעמדן

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תדמית הפקות

משבר בהגדלות הרמטכ"ל: נתניהו שינה את דעתו, צה"ל מסרב לפשרה

לאחר פגישה לילית עם יו"ר ועדת חוץ ובטחון, בועז ביסמוט וראש המתנגדים להכשרת הגדלות הרמטכ"ל, ח"כ עמית הלוי, ראש הממשלה עבר לתמוך בפשרה מקיפה שלא כוללת את אישור ההגדלות לפנסיות הגישור ● בצה"ל דוחים את המהלך, והדיון שתוכנן בוועדת החוץ והביטחון בוטל - בעוד המועד שקבע בג"ץ להסדרת החוק מתקרב

עמית גל, המפקח על הביטוח / צילום: שלומי יוסף

יועצי המשכנתאות במוקד: רשות שוק ההון בוחנת את התגמול שלהם

הרשות צפויה לפנות למספר דו־ספרתי של חברות חוץ בנקאיות כדי לקבל נתונים על שכר יועצי המשכנתאות ● ברקע: טענות בשוק על תשלומים באמצעות טיסות לחו"ל וחופשות בבתי מלון

האלוף במיל' ניצן אלון בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

האלוף במיל' ניצן אלון ומייסד אנלייט גלעד יעבץ פותחים קרן השקעות באנרגיה

עד לאחרונה היה האלוף במיל' ניצן אלון, ראש מפקדת השבויים והנעדרים בצה"ל ● קרן ההשקעות החדשה "אלמנטס" תשקיע בחברות בתחום האנרגיה, התשתיות והאקלים

הנפקת אאוטבריין בנאסד''ק / צילום: נועם גלאי

סוף השנה בהייטק הפעם אגרסיבי במיוחד: כ-2,000 מפוטרים בחודש

חברות ההייטק מנצלות את סוף השנה להתייעלות, והפעם המגמה חריפה במיוחד ● בין המפטרים סטארט-אפים, חדי-קרן וחברות ותיקות כמו מובילאיי, אאוטבריין ופייבר ● חלק גדול מהפיטורים נובע מהבינה המלאכותית, שדוחקת חלק מהמקצועות, וממעבר מהיר למיקוד ברווחיות

חניון תת קרקעי, רחוב ז'בוטינסקי 9  בני ברק / צילום: איל יצהר

חוק החניונים לא היחיד: החוקים למען הציבור שהפכו לנטל

חוק החניונים החדש, שנועד לגבות חניה לפי דקה במקום לפי שעה, הוביל דווקא לעליית מחירים ● סקירת גלובס את השנים האחרונות מראה כיצד חוקים שונים, משכירות הוגנת ועד הפעוטונים, התחילו מכוונה טובה - אך הסתיימו בהכבדה על הציבור

יצחק תשובה ועידן וולס / צילום: גדעון לוין ורון קדמי

שוויה של ישראכרט זינק, ויצחק תשובה ברווח של כמעט מיליארד שקל "על הנייר"

כתוצאה מהזינוק במחיר המניה שרק בחודש האחרון קפצה ב-12%, קבוצת דלק של יצחק תשובה מורווחת "על הנייר" כמעט מיליארד שקל ● הזינוק החד בשווי השוק של ישראכרט, מגיע על רקע הציפיות הגבוהות של המשקיעים ממהלכי דלק בחברה

הונאות בפייסבוק ובאינסטגרם / צילום: צילומי מסך

מתחזים לבכירי המשק, מציעים לכם חברות - ואז מנסים לבצע עוקץ

ההונאות בפייסבוק ובאינסטגרם לא מפסיקות להשתכלל ● נוכלים מתחזים לדמויות מפתח בשוק ההון ועוקצים מליונים ● בנתיים, הפלטפורמות מרוויחות מהמודעות — והמשתמשים נותרים חשופים

מדד חדש למיתוג מעסיק / צילום: פלייטיקה

מה הכי חשוב לכם במקום העבודה? סקר מיתוג המעסיק - הצביעו והשפיעו

חווית הקליטה לעבודה, מיתוג גלובלי או פנייה לאוכלוסיות מגוונות: דרגו את הערכים והקריטריונים שחשובים לכם במיתוג המעסיק במקום העבודה שלכם ● תוצאות מדד "מיתוג המעסיק" של גלובס ופלייטיקה יפורסמו בשבוע הבא