גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת בן-ארי: חייבים לפרסם את המידע, אך גם את התמונה המלאה

הפרסומים בנושא עבירת הבנייה, לכאורה, של בן ארי, הם חלק מקמפיין מתוזמר שמתנהל דווקא עכשיו נגד הפרקליטות ובכיריה העוסקים בתיקי נתניהו • התקשורת חייבת לתת גם את ההקשר הרחב לפרשה

בנימין נתניהו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
בנימין נתניהו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

1.

א. עו"ד ליאת בן-ארי-שווקי, ראשת צוות התביעה בתיק רה"מ בנימין נתניהו, המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, הייתה כנראה שותפה לחריגת בנייה שמהווה עבירת בנייה לכאורה בבית שרכשה עם בעלה, אביב שווקי, בראש העין.

מפקח עירוני שהגיע למקום גילה שהם פיצלו את הדירה שברשותם באמצעות דלת כניסה נפרדת ללא היתר, ורק בדיעבד ביקשו היתר לכך מהוועדה המקומית.

ב. בן-ארי טוענת, שהיא לא הייתה מעורבת בפיצול, שלא היה לה מושג, שזה היה עיסוקו של בעלה עם קבוצת הרכישה, ושהוא לא עדכן אותה על כך.

ג. זה ממש לא משנה. בן-ארי פישלה. פרקליטה כל כך בכירה בתפקיד כל-כך חשוב, לא יכולה להרשות לעצמה להיתפס בעבירה בנכס שבבעלותה, פעוטה ככל שתהיה. עליה לתת דוגמה אישית, להקפיד על קלה כחמורה. אסור לה לעבור את המהירות המותרת בכביש, עליה להקפיד לעטות מסיכה בתקופת הקרונה. זה גם לא ראוי שהיא "זורקת" את האחריות על בעלה. היא שותפה בנכס ונהנית מפירותיו, כך שעליה לקבל אחריות.

ד. העבירה שבה חשודה בן-ארי היא קלה. העוסקים בנדל"ן מכנים עבירות בנייה כגון אלה כ"מעין פליליות". לצערנו, במדינת ישראל יש מאות-אלפי אנשים שביצעו עבירות בנייה דומות, כי כל חריגת בנייה מהווה עבירת בנייה. זה לא מצדיק את מעשיה של בן-ארי. זה שם את הדברים בפרופורציה.

ה. לפי המחלקה המשפטית של עיריית ראש העין, בשלוש השנים האחרונות הוגשו בה יותר מ-200 בקשות דומות לפיצול; יותר מ-95% מהן הוגשו בדיעבד, ומרביתן אושרו.

ו. המחלקה המשפטית בעירייה הבהירה, כי בכוונתה לנהוג באופן דומה בבן-ארי ובבעלה. לדבריה, "היועצים המשפטיים של העירייה והוועדה לתכנון ובנייה, סבורים כי אין מניעה משפטית לאשר את הבקשה בדומה לבקשות רבות ודומות אשר נדונו ואושרו על ידי הוועדה".

ז. טענה נוספת שהועלתה נגד בן-ארי, היא שאסור היה לה ולבעלה להשתתף בעמותה שהתמודדה במכרז לרכישת הפרויקט בראש העין (שנרכש במסגרת קבוצת רכישה), כי הוא נועד רק למי שמתכוון לגור בבית, ולא למשקיעים. אולם בדיקת חוברת המכרז שערכה במקום רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), מעלה כי העמותה נדרשה לכלול בחוזה בינה למשתכנים תנאי, האוסר על חבר העמותה למכור את דירתו במשך שלוש שנים ממועד סיום בנייתה. כלומר, המדינה התירה לרכוש את הנכס להשקעה, בתנאי שיימכר רק לאחר שלוש שנים.

ח. התקשורת מחויבת לפרסם את המידע האמור על התנהלות של בן-ארי. את כל המידע. לציבור הרחב יש זכות לדעת איך התנהלה הפרקליטה הבכירה, יש אינטרס ציבורי בפרסום זה. צודק מי שטען, שהוא בטח לא פחות חשוב מפרסומים שראינו בעבר ואיננו יודעים עד היום את מידת נכונותם. למשל, על כך שבנו של רה"מ, יאיר נתניהו, נהג לשים גרביים במקרר כדי שעובדות מעון ראש הממשלה "יקבלו על הראש"; או פרסום על כך ששרה נתניהו פחדה מהאזנות ולכן דיברה רק בטלפון הקווי.

ט. אבל התקשורת חייבת לתת גם את ההקשרים הרחבים של פרשיית עבירת הבנייה לכאורה של ליאת בן-ארי. את התמונה הגדולה.

י. עליה להזכיר, כי המידע המכפיש על בן-ארי, שכאמור יש לפרסמו, לא יצא עכשיו במקרה. שהוא חלק מקמפיין שלם שמתנהל נגד הפרקליטות בכלל, נגד היועמ"ש ונגד הפרקליטה הבכירה בפרט. בן-ארי עומדת בשבועות ובחודשים האחרונים תחת מתקפות מכיוונים שונים. עשרות מפגינים מגיעים כמעט מדי יום סמוך לביתה, בטענה כי בן-ארי שותפה לרדיפתו של רה"מ נתניהו; ל"תפירת התיק" נגד נתניהו. זכות המחאה וההפגנה היא זכות יסוד ויש לאפשרה כמעט בכל מחיר. אבל הפגנה מול ביתו של נבחר ציבור לא דומה להפגנה מול ביתו של עובד ציבור. ובן-ארי היא כזו.

י"א. יתר על כן, המתקפות על בן-ארי לא מסתיימות בסמוך לביתה. הן נמשכות ברשתות החברתיות; מלוות בפייק-ניוז; והן מופנות גם כלפי בני משפחתה. אחד הביטויים של המתקפות היה כשהפעילה החברתית אורלי לב הפיצה לאחרונה סרטון מזויף, שהציג בכזב כאילו בנה של בן-ארי תקף שוטר.

י"ב. לפי מידע שבידיי, ישנם גם איומים קונקרטיים על חייה של בן-ארי. בואו נגיד את זה בלי כחל וסרק, ישר לעניין - המתקפות והאיומים על הפרקליטה הבכירה מתחילים להזכיר שיטות של מאפיה.

י"ג. הפרקליטה בן-ארי היא עובדת ציבור. היא קיבלה על עצמה לנהל את התיק שבו מדינת ישראל מאשימה את ראש ממשלתה, בנימין נתניהו, בשוחד, במרמה ובהפרת אמונים.

י"ד. אפשר להצדיק את ההחלטות שבן-ארי קיבלה עד היום בתיקי נתניהו, ואפשר לבקר אותן, אבל הפרקליטה קיבלה אותן על-סמך הניתוח המקצועי שעשתה לחומרי החקירה שנאספו בחקירות ראש הממשלה ושאר המעורבים. עו"ד בן-ארי נחשבת לפרקליטה שמנסה לנהל מלחמה חסרת פשרות בשחיתות שלטונית ובעבריינות כלכלית קשה. גישה לוחמנית דומה היא הציגה ביחס לרה"מ לשעבר אהוד אולמרט, שאותו העמידה לדין בגין שוחד במשפט "פרשת הולילנד", ובעוד תיקים רבים נוספים שניהלה לאורך השנים.

ט"ו. במסגרת עבודתה, בן-ארי אינה מקבלת אף פעם את ההחלטות בתיקים לבדה. היא חלק ממערכת, והיא לא עומדת בראשה. ההחלטות בתיקי נתניהו התקבלו על-ידי צוות של 25 פרקליטים בכירים, בהובלת היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. למעשה, עמדתה של בן-ארי כי יש להאשים את נתניהו בשוחד גם בתיקים 1000 ו-2000, ולא רק בתיק 4000, נדחתה על-ידי היועמ"ש.

2.

פרשיית ההתעללות בפעוטות בגן הילדים ברמלה, היא כל-כך מזעזעת, עד שהח"מ לא מסוגל לצפות בסרטונים שמתעדים את הזוועה. גם ככה, התיאורים המילוליים שיוצאים מהמשטרה, קשים לי מאוד. לא מדובר במטפלת בודדת, תפוח רקוב, ביחס חריג. מדובר בקבוצה שלמה של נשים וגבר אחד, שלפי החשד היו שותפים בפועל ובשתיקה למסכת התעללות מתמשכת בפעוטים מתוקים וחסרי ישע.

איך זה בכלל ייתכן? הסיפור הזה מעלה (שוב) שאלות קשות באשר לטיבו של המין האנושי. אמנם אני לא בעד ענישה מחמירה ברוב המקרים (בהתאם). אבל בזמן האחרון ישנה תחושה שמערכת המשפט מקילה מדי עם מטפלות ומטפלים שמתעללים בחסרי ישע, בקטינים, באנשים עם מוגבלות ובקשישים.

כך למשל, בינואר השנה נשלחה המטפלת ספיר בוקשטיין מאשקלון, שהורשעה בהתעללות בתינוק ובהטחתו ברצפה, ל-15 חודשי מאסר בלבד. וביולי גזר בימ"ש השלום ברחובות שנת מאסר אחת בלבד על המטפלת ציפורה דוד, שהורשעה בהתעללות בתינוק בן 11 חודשים בנס-ציונה.

לאחרונה פורסם, כי הפרקליטות מנהלת משא-ומתן להסדר טיעון עם הגננת-מטפלת כרמל מעודה, המתעללת מראש העין. לרוב, הסדרי טיעון מביאים גם להקלה בעונש.

ולכן, צודקים ראש הממשלה נתניהו וח"כ אופיר כץ (הליכוד), שמקדמים הצעת חוק שתקבע עונש מאסר בפועל מינימלי למתעללים בחסרי ישע. חברה נורמלית-תקינה לא יכולה לקבל אפשרות שמי שהורשע בהתעללות בתינוקות, לא ירצה לפחות עונש מאסר מאחורי סורג ובריח. ומבחינתי, לשנים ארוכות.

*** חזקת החפות: נגד ליאת בן-ארי ובעלה לא הוגש כתב אישום בגין עבירות בנייה. הם מכחישים את המיוחס להם, ועומדת לזכותם חזקת החפות

עוד כתבות

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

שמחון לבלומברג: משלחת יוצאת לוושינגטון לסגור הסכם סחר. על אזהרות סוכנויות הדירוג: "תירוצים"

לדברי יועצו הכלכלי הוותיק של ראש הממשלה, ישראל וארה"ב סיכמו מסגרת להסכם סחר הדדי, ומשלחת ישראלית תיסע לוושינגטון השבוע לסגירת הפרטים ● שמחון דחה את האזהרות של סוכנויות הדירוג לפיהן צעדים להחלשת מערכת המשפט עלולים להשפיע על הדירוג

רצי מרתון / אילוסטרציה: ap, Michael Sohn

גם מרתון לא יעזור לכם: מקסימום הקלוריות שאפשר לשרוף נחשף

האם הכושר הגופני של אדם וקצב שריפת הקלוריות שלו יכולים להשתפר ללא סוף? מחקר שפורסם בכתב-העת "Current Biology" עונה על השאלה הזו בשלילה

"הזדמנויות כלכליות חדשות": למה נשיא בואינג גלובל ביקר בטכניון?

ד"ר ברנדון נלסון, נשיא בואינג גלובל, השיק את מרכז החדשנות של בואינג והטכניון לדלק סילוני בר קיימא ● סוכנות C, מקבוצת פובליסיס, הוכרזה כאחת משלוש סוכנויות התוכן הטובות בעולם לשנת 2025 ● ושורדת השבי נועה ארגמני התארחה בכנס Cybertech Global 2026 ● אירועים ומינויים

עופרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: משפחת שטראוס מכרה מניות של חברת המזון ב-405 מיליון שקל

המכירה בוצעה במחיר של 114.5 שקלים למניה, דיסקאונט של 3% על מחירה בבורסה ● המכירה מצטרפת למימושים נוספים שביצעה שטראוס בשנים האחרונות, בסך מצטבר של קרוב למיליארד שקל

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

"עוף מרוט" ו"פאול" של 50 מיליון שקל: דנקנר מתייחס לפרשה ששלחה אותו לכלא

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, שריצה בעבר עונש מאסר על הרצת מניות, העיד בתביעה הייצוגית שהוגשה נגדו בפרשה ● לדבריו, הוא "נגרר" אליה על ידי שותפו לשעבר, איתי שטרום ● עוד טען דנקנר כי העונש שספג היה חמור יותר משטרום רק כי היה "דג שמן"

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

במקום הפקעה: המתווה שיאפשר לבעלי דירות בתוואי המטרו למכור אותן למדינה

אלפי יח"ד ותשלומים בשווי מיליארדים: משרד המשפטים מגבש פתרון ל"מלכוד" הפיצויים של פרויקט התשתית הגדול בישראל ● איך יחושבו המחירים, למה רשות המסים צפויה להעניק פטור, ומהם התנאים שבהם ניתן לדלג על הבירוקרטיה המנדטורית ולראות את הכסף מיידית

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

ביטלי הטיסות פוגעים בענף התיירות / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

עם העיניים לאיראן: חברות התעופה מבטלות טיסות, וענף התיירות נפגע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות בכל הענפים בהשוואה לשבוע הקודם, אך בעיקר בתחום הטיסות

משרד של יונייטד הלת' בקליפורניה / צילום: Reuters, Mike Blake

הדוח שאכזב והחשש מטראמפ: מה מפיל את מניות ביטוחי הבריאות בארה"ב?

ענקית ביטוחי הבריאות יונייטד הלת' גרופ צוללת בעקבות תחזית מאכזבת לשנת 2026, וגוררת איתה חברות מרכזיות נוספות בתחום ● במקביל, הדיווח על כך שטראמפ צפוי להקפיא את עדכוני התשלומים שמקבלות חברות הביטוח הנותנות שירותים ממשלתיים, מכביד גם הוא על הסקטור

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט, לוקהיד מרטין, AP

עסקאות ב־2.2 מיליארד שקל: החברות הביטחוניות שוברות שיאים, והשנה רק התחילה

מתחילת השנה דיווחו חברות תעשייה ביטחונית בבורסה, ובראשן אלביט מערכות ונקסט ויז'ן, על 14 עסקאות שונות ● במקביל, מדד ת"א־ביטחוניות, שהושק רק בנובמבר, זינק ב־28% בפחות מחודש ● מה עומד מאחורי הביקוש הגובר למוצרים שמספקות התעשיות הביטחוניות מישראל?

אילוסטרציה: Shutterstock

למרות שרשמו הערת אזהרה במשותף: האישה תקבל את כל הזכויות בשתי דירות

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע חלוקה לא שוויונית של נכסי מקרקעין שנרכשו במהלך הנישואים לזוג עם שני ילדים משותפים, לאחר שהוכח כי עיקר המימון הגיע מכספים של האישה, בהם פיצויים שניתנו לה כאלמנת פעולות איבה ● בין היתר נקבע כי רישום הערת אזהרה אינו יוצר זכות קניינית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט; ענקית הביטוח יונייטד הלת' צוללת בכ-20%

ה-S&P 500 עולה בכ-0.5% ● בורסת פריז עולה בכ-0.4% ● המשקיעים בוחנים את הסכם הסחר החופשי עליו הודיעו הודו והאיחוד האירופי ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה ירדו ● עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● מדד הדולר נחלש בכ-0.5% ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

התחרות תגדל, ומה עם המחירים? סימני השאלה סביב הכניסה האפשרית של אובר

מליאת הכנסת נתנה אור ירוק ראשוני לחוק התחבורה השיתופית, אך הדרך להפעלת השירות בישראל עוד ארוכה ● סימני השאלה לגבי המודל רבים, כשהמבחן יהיה בהורדת מחירי הנסיעה ● עוד על הסוגיה - בכנס "תשתיות לעתיד" של גלובס שייערך ביום ד'

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

דיווח: הודו תסכים להפחית מכסים על כלי רכב אירופיים

הסכם סחר מתגבש בין האיחוד האירופי להודו עשוי להוביל להפחתה חדה במכסים על יבוא סחורה אירופית, כחלק ממהלך רחב יותר לפתיחת שווקים הדדית

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

המחיר נחשף: הפרסומות ב־ChatGPT יהיו יקרות משמעותית משל מטא וגוגל

OpenAI תגבה כ־60 דולר לאלף חשיפות, לעומת פחות מ־20 דולר במטא ובגוגל ● יחד עם זאת, בשלב הראשון היא תספק למפרסמים רק נתונים בסיסיים על מספר חשיפות וקליקים

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

ראש האופוזיציה יאיר לפיד (נאום במליאת הכנסת, 05.01.26) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025 – כמה מהם ילידי הארץ?

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025, והנתון עורר סערה במערכת הפוליטית ● יאיר לפיד קבע שאי־אפשר לתרץ את זה באוקראינים שחזרו לארצם - האם הוא צודק? ● המשרוקית של גלובס

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה