גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופט בדימוס עודד מודריק: "לנתניהו יש סיכוי לזיכוי לפחות בתיק אחד, ההאשמות נגד ליאת בן ארי לא יועילו"

השופט בדימוס עודד מודריק, שהרשיע את יגאל עמיר ברצח רבין, זיכה את אולמרט בפרשת החשבוניות הפיקטיביות ולאחרונה השתתף לפרק זמן קצר בצוות ההגנה של נתניהו מדבר בראיון גלוי על הביקורת כלפי הפרקליטות, מערכת המשפט ואפילו על תיקי רה"מ

השופט (בדימוס) פרופ' עודד מודריק / צילום: כדיה לוי
השופט (בדימוס) פרופ' עודד מודריק / צילום: כדיה לוי

השופט בדימוס פרופ' עודד מודריק (74), דן לאורך הקריירה השיפוטית הארוכה שלו בכמה תיקים שעסקו בפרשות הדרמטיות ביותר שחוותה מדינת ישראל.

במרץ 1996 היה מודריק שותף להרכב השופטים בבית המשפט המחוזי בת"א שהרשיע את יגאל עמיר ברצח של רה"מ יצחק רבין ז"ל. להבדיל, בספטמבר 1997 זיכה מודריק את רה"מ לשעבר, אהוד אולמרט, מהאישום בפרשת החשבונות הפיקטיביות, שעסק בתרומות שקיבל הליכוד בניגוד לחוק מימון מפלגות. בנובמבר 2018, אחרי שפרש משיפוט ומתפקידו כסגן נשיא ביהמ"ש המחוזי בת"א ועבר למגזר הפרטי, מודריק "חצה את הקווים". הוא נקרא על ידי רה"מ בנימין נתניהו כדי לשמש כיועץ לצוות ההגנה שלו, זמן קצר לפני שנתניהו זומן ע"י היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדבליט, לשימוע לפני הגשת כתב אישום בתיקים 1000 (פרשת המתנות), 2000 (פרשת נתניהו-מוזס), ו-4000 (פרשת בזק-וואלה).

ה"רומן" של מודריק כיועץ לצוות ההגנה של רה"מ לא נמשך זמן רב. חודשים ספורים חלפו, צוות ההגנה הוחלף, ומודריק סיים את תפקידו. בראיון ל"גלובס", מספר מודריק בגילוי לב על נסיבות עזיבתו את התפקיד. "הצטרפתי כיועץ לצוות ההגנה של נתניהו כשעו"ד נבות תל צור הוביל את ההגנה. איכשהו נתפסתי כחלק מקבוצת תל צור. כשנבות החליט להפסיק את הייצוג, והטעמים כנראה ידועים, אני לכאורה לא פוטרתי ולא התפטרתי", הוא אומר.

דיברת אז עם ראש הממשלה?
"כן. הלכתי לפגישה עם נתניהו ושאלתי אותו לאיפה הדברים הולכים. ובמיוחד ניצלתי את הפגישה כדי לומר לרה"מ שהוא עומד בפני מלחמה, וכי למלחמה צריך להתכונן היטב ולא צריך להזניח את סוגיית הייצוג המשפטי".

איך הוא הגיב?
"זה היה נראה לכאורה שאני מתפרץ לדלת פתוחה, ושנתניהו מבין את זה. אבל הוא אמר שהוא בוחר צוות הגנה חדש ושאם הצוות החדש ירצה בעזרתי, אז הוא ישמח. מאז לא פנו אליי, ובזה העניין הסתיים".

נתניהו לא שילם

בחודש שעבר החליטה ועדת ההיתרים שליד מבקר המדינה כי נתניהו לא יוכל לקבל לצורך מימון ההגנה במשפטו סכום של 10 מיליון דולר מידידו ספנסר פרטריץ'. סוגיית תשלום שכר טרחה לעורכי דינו של נתניהו עלתה מספר פעמים לאחר שהחלו החקירות נגדו. נראה כי חלק מעורכי הדין שפרשו מייצוגו של רה"מ עשו זאת בגין אי תשלום שכר טרחה.

נתניהו שילם לך?
"לא. לא קיבלתי תמורה על עבודתי. אבל אני צריך לומר שההשקעה שלי בייצוג של נתניהו הייתה מזערית".

 מה כלל הייצוג?
"השתתפתי בשתיים או שלוש פגישות של צוות ההגנה. בנוסף, הסתכלתי על המסמך שהגישו לוועדת ההיתרים והערתי את הערותיי (המסמך נוגע לבקשה שהגיש נתניהו לוועדת ההיתרים לקבלת מימון להגנתו המשפטית ממקורביו, אנשי העסקים הזרים, ספנסר פרטרידג' ונתן מילקובסקי, ח' מ'). הסתכלתי גם על פנייה שנעשתה ליועץ המשפטי לממשלה, והערתי את הערותיי".

 בכל זאת, אתה משפטן מאוד בכיר, שופט בדימוס, וביצעת עבודה, השקעת זמן. אתה לא כועס על רה"מ שלא שילם לך?
"יש הרבה עורכי דין שלא מחייבים בשכר טרחה על פעולות התייעצות מקדימות. אני לא כועס שרה"מ לא שילם לי שכר טרחה על העבודה המינימלית שעשיתי עבורו, וגם לא כועס שאני לא שותף יותר לצוות ההגנה שלו.

"דרך אגב, הייצוג הזה פתח לי צוהר לעולמו של אדם מאוד מעניין. היו לי שיחות מאוד מעניינות עם נתניהו שלא נגעו במשפט. האיש הוא רחב אופקים. יש לו חשיבה קוהרנטית ומאוד נעים לשוחח אותו".

 מאז שאתה ועוה"ד תל צור וצוותו פרשתם מהייצוג, המשיך נתניהו להחליף סנגורים. רק לאחרונה הוחלף עו"ד מיכה פטמן בעו"ד בעז בן צור. לפעמים נראה שנתניהו משקיע את עיקר האנרגיה שלו בניסיון לחלץ את עצמו מכתב האישום באמצעים פוליטיים או באמצעות חקיקה, ולא באמצעות ניסיון לקבל את ההגנה המשפטית המיטבית בביהמ"ש. הוא פועל בעיניך בהגיון?
"אני חושב שיש מוסכמה פחות או יותר כללית שנתניהו הוא אדם עם יכולות רבות מאוד ובמובנים רבים עולה בהרבה על הממוצע. יש כאלה שנמצאים איתו במחלוקת עד כדי משטמה כלפיו. אני חושב שרוב אלה שרוצים בעזיבתו את השלטון ממורמרים כלפיו בגלל המחשבה שהוא דואג לעצמו הרבה יותר מאשר לענייני המדינה. אני ראיתי אצלו בכמה וכמה נקודות שלא ענייניו האישיים הכריעו אלא ענייני המדינה הכריעו".

למשל?
"למשל, בטיפול באיומים הביטחוניים. כשאזור עוטף עזה נמצא תחת הפגזות והפצצות והכלכלה שם משותקת וכולם צועקים לנתניהו: ‘תצא למבצע', רה"מ לא מקבל החלטה כזו שיכולה להיות מבחינה פוליטית טובה לכאורה עבורו. יש שיקולים אחרים שהם כנראה שיקולי מדינת ישראל שמכריעים אצלו".

אולי נתניהו צודק שהוא מתמקד באמצעים פוליטיים ולא משפטיים כדי לחלץ את עצמו מכתב האישום; הרי הסיכוי בישראל לצאת זכאי מכתב אישום פלילי, בעיקר כזה שגובש על ידי כל בכירי הפרקליטות ומשרד המשפטים, הוא קטן מאוד.

"משהוגש כתב אישום והוא נבחן ונוסח על ידי בכירי הצוות המשפטי בפרקליטות והיועמ"ש, נכון שא-פריורי זה נראה שיש הסתברות יותר גבוהה לכישלון במשפט מבחינת נתניהו מאשר להצלחה.

"אבל צריך לזכור כי כדי להרשיע בפלילים, צריך להוכיח את האישומים מעבר לספק סביר. ההרשעה איננה בטוחה. סיכוי מסוים יש לנתניהו. לדעתי, יש לו סיכוי להצליח לפחות בתיק השוחד הנורא הזה (תיק 4000, ח' מ'). יכול להיות שבתיקי המרמה והפרת אמונים (1000 ו-2000) הסיכויים של נתניהו הם פחותים".

תפירת תיק? לא ממש

אחת הטענות המרכזיות של נתניהו, בעיקר מאז ההחלטה להגיש כתב אישום נגדו, היא כי היועמ"ש והפרקליטות "תפרו לו תיק", כדי להפיל אותו ואת ממשלת הימין מהשלטון. מודריק, שהוא בשר מבשרה של מערכת המשפט אבל גם ייצג תקופה קצרה את רה"מ, שולל לחלוטין טענה זו.

"אני כופר באפשרות שיש קשירת קשר פלילי של גורמי אכיפת החוק להפיל את ראש הממשלה", הוא אומר. "אני לא מאמין בזה. אין אינדיקציה לכך. בעיניי זה בלתי אפשרי שעשרות אנשים בלכידות כזו ינהלו את הקשר הפלילי הזה שנתניהו טוען לו. לכן, הניסיון להכליל הוא בעיניי לא נכון וחסר בסיס.

"האם יש בתוך המערך הגדול הזה של הפרקליטות מישהו שהגישה הכללית שלו כלפי נתניהו עשויה להעביר אותו על דעתו, והוא יכול לנסות להוליך להחלטות לא ענייניות? זה אולי יכול להתרחש. גם אנשי צוות התביעה הם אנשים ויש להם את החולשות שיש לכל בני אנוש".

הגנה, לא התקפה

אפרופו ההתייחסות שלו לצוות התביעה במשפטו של רה"מ, אני מנסה לברר עם מודריק מה דעתו על הטענות נגד עו"ד ליאת בן-ארי-שווקי, המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, פרקליטת מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה) ומי שעומדת בראש הצוות התביעה במשפט נתניהו. זאת, בנוגע לעבירת בנייה שהיא ביצעה לכאורה בווילה שרכשה עם בעלה בראש העין.

לפי הטענה, בן-ארי-שווקי ובעלה פיצלו את הדירה ללא אישור ותוך פתיחת דלת בניגוד לתוכנית מאושרת, ורק בדיעבד פנו לאישור התוכנית. מעבר לכך עלו בשבועות האחרונים טענות נוספות בפרשה. לפי אחת מהן, היה אסור לפרקליטה הבכירה ולבעלה לרכוש את הנכס מלכתחילה הואיל והוא נועד להשקעה ולא למגורים.

כמה עיתונאים המזוהים עם הימין ניסו ליצור סימטריה בין התנהלות התובעת להתנהלות שבה מואשם נתניהו. בן-ארי-שווקי מסרה בתגובה כי מדובר היה בנכס שנרכש על ידי קבוצת רכישה שבה השקיע בעלה, וכי לה עצמה אין שום מעורבות בהשקעות ובעסקים של בעלה. משרד המשפטים מסר בתגובה כי מדובר ב"ניסיונות חוזרים ונשנים להכפיש את בן-ארי-שווקי, לחדור לפרטיותה ולפשפש בענייני בני משפחתה על מנת לפגוע בשמה הטוב. המניעים לכך ברורים לכל, והעיתוי איננו מקרי".

התייחסותו של מודריק לעניין זה מורכבת. "קודם כל לא צריך לזלזל בעבירות בנייה. אלה אמנם לא העבירות הכי חמורות בעולם - הן אינן מכניסות אדם לבית סוהר והן מסתכמות בקנסות ובהריסות של מבנים שנבנו שלא כחוק - אבל צריך לטפל בהן", אומר מודריק.
לדבריו, "אם העבירות אכן בוצעו, ואני לא יודע אם הן בוצעו או לא, אז צריך לטפל בזה. אסור לטאטא את הסיפור מתחת לשטיח. הגישה אל ליאת בן-ארי-שווקי צריכה להיות כמו אל כל אדם רגיל. בן-ארי-שווקי ממלאת תפקיד ציבורי חשוב מאוד, ובשביל מראית העין הציבורית והשוויון בפני החוק ברור שצריך לטפל בטענה הזו, אם היא תתברר כנכונה".
מאידך, מודריק אומר כי "ברור שיש גורמים שמטפסים על העניין הזה כי זה נוח להם. זה מאוד נוח למי שמאשימים אותו לטפול האשמות גם על המאשים. אבל לדעתי, ההאשמות נגד בן-ארי-שווקי לא יועילו לעניינו של נתניהו. זה אולי נוח לו תדמיתית אבל זה לא מועיל להגנה.

"אני תמיד אומר שכשמאשימים אותך, תנסה קודם כל להגן על עצמך. ההגנה בדרך של התקפה היא לא הגנה באמת, אלא בסך הכול הטיית תשומת הלב של הציבור מהעניין האישי שלך. במקרה זה של ראש הממשלה".

מודריק מתייחס גם לעניין הליגטימיות שבעצם חיפוש מידע אחר התנהלותה של עו"ד בן-ארי-שווקי. לדבריו, "הלגיטימיות נמצאת בתחום החוקיות. מה שלגיטימי הוא לגיטימי, אם מנהלים מעקבים ומחפשים מידע וזה בגדרו של החוק, אז אף אחד לא יכול לבוא בטענה. השאלה היא למה מנצלים את זה. לדעתי, מנצלים את זה כדי ליצור תדמית מסוימת על התובעת ועל התביעה, והתדמית הזו - אינני יודע למי היא עוזרת.

"במובנים ציבוריים פוליטיים אולי יש לזה משמעות, אבל במונחים של המשפט של נתניהו אין לזה שום משמעות. אם הייתי ליד נתניהו והייתי צריך לייעץ לו בתחום המשפטי הייתי אומר לו: ‘תרכז מאמץ בהגנה שלך ולא בשום דבר אחר'. נניח שיש צדק בטענה ובוצעו עבירות בנייה, אז מה? זה יבטל את כתב האישום? זה יוביל לחילופי גברי בקרב התובעים? אין שום סיכוי לזה בעולם".

האטת קצב המשפט

אתה ניהלת משפטים של אישי ציבור בכירים. עד כמה מורכב לנהל משפט פלילי נגד ראש ממשלה מכהן? ובאיזה קצב צריך לנהל אותו?
"אני חושב שההגנה תוכל לעשות הרבה דברים כדי שהמשפט יתנהל בקצב איטי מאוד. יש לנתניהו אפשרויות לגיטימיות להעלות טענות מקדמיות לאכיפה בררנית וכו'. לפי דעתי - ואני מודה שאני היחידי כנראה שמחזיק בדעה הזאת - נתניהו יכול גם לטעון טענה לחסינות מהותית בתיקים 2000 ו-4000 בפני בית המשפט. אני לא אומר שהטענה תצליח. הדעה הרווחת היא שהחסינות יכולה הייתה להיות מועלה רק בפני הכנסת, וכידוע נתניהו ויתר עליה. אני חושב שהוא יוכל להעלות את הטענה גם בפני ביהמ"ש.

"וגם אם התביעה תצלח את הטענות המקדמיות, יש קושי לנהל משפט בשעה שמישהו מכהן כראש ממשלה וצריך לנהל את ישיבות הממשלה וענייני המדינה. נתניהו תמיד יוכל לטעון שיש צרכים מדינתיים חשובים יותר, וככה לעכב את המשפט. אפילו אם השופטים יגלו כלפיו קשיחות גדולה".

 השופטים קבעו כי הדיונים יתקיימו החל מינואר 2021 בקצב של שלושה דיונים בשבוע.
"הם יצטרכו למצוא איזונים מתי נתניהו צריך להופיע לדיונים, מתי הוא לא צריך להופיע. בעניינים האלו תצטרך לבוא לידי ביטוי חוכמת ניהול המשפט מצד השופטים. אני מעריך שהם יגלו מקסימום גמישות לעניין הזה, ורק כאשר הנוכחות של רה"מ תהיה באמת הכרחית, הוא יידרש לבוא".

 אחרי שנשיא ביהמ"ש המחוזי בירושלים, אהרן פרקש, קבע את הרכב שופטי נתניהו נמתחה עליו ביקורת שהוא לא כלל את עצמו בהרכב.
"ההחלטה של הנשיא פרקש היא לא יוצאת דופן. השיקולים הם שלו והוא לא חייב לכלול את עצמו. אולי אפשר להזכיר כי במשפטו של יגאל עמיר שאני הייתי חבר בהרכב בית הדין, נשיא ביהמ"ש דאז, לא הרכיב את עצמו בהרכב אלא אותי, את אדמונד לוי ואת סביונה רוט-לוי. ההרכב נקבע בניגוד לכל סדר רגיל של ניתוב התיקים. זאת פררוגטיבה של הנשיא.

"אני לא מכיר את השופטים של נתניהו ברמה האישית, אבל אני חולק על המחשבה שאפשר לחזות תוצאות של משפט לפי התנהלותו של השופט בעבר". 

ניגודי עניינים של השופטים: "אני באמת 'אחד משלהם' וקשה לי לקבל טענה שאנשים שאני מכיר כל כך טוב פעלו בניגוד עניינים"

ב-9 באוגוסט פרסם השופט בדימוס עודד מודריק ב"מעריב" מאמר תגובה חריף שבו הוא יצא נגד תחקירים של העיתונאי קלמן ליבסקינד. התחקירים חשפו, לשיטת ליבסקינד, ניגודי עניינים של שופטים בעליון. מודריק יצא להגנת השופטים, וטען כי "רשימותיו של ליבסקינד אינן בגדר ביקורת עניינית של פסיקות ביהמ"ש העליון. נחיצותה של ביקורת עניינית אינה מוטלת בספק (לעיתים מזומנות אני מסכים איתה). הרשימות משקפות ביקורת אישית, שאם אינה נכונה, עשויה לשמוט את הקרקע מתחת לאמון הציבור בשופטים".

אני מעמת את השופט מודריק עם האמירה שהוא "אחד משלהם", בשר מבשרה של המערכת שהוא מגן עליה, ולכן התגובה שלו צפויה מראש. מודריק, נאמר לזכותו, מודה שיש לו, כהגדרתו, "הטיה מובנית" בעניין הזה: "אני באמת ‘אחד משלהם'. אני בידידות עם חלק משופטי העליון, וקשה לי לקבל טענה שאנשים שאני מכיר כל כך טוב פועלים בניגוד עניינים", הוא אומר, אבל באותה הנשימה כמעט מוסיף: "קח לדוגמה, טענה שהועלתה נגד הנשיאה אסתר חיות, שהיא הייתה בניגוד עניינים כשדנה בתיק נגד חברת ביטוח שבעלה מייצג. אם אני בודק את התיק הזה ומוצא שחברת הביטוח - או שלא מיוצגת על ידי הבעל, או שהתיק נפתח והסתיים לפני שהבעל החל לייצג את חברת הביטוח - אז לטענה שלי שהיא לא הייתה בניגוד עניינים אין קשר לכך שאני בשר מבשרה של המערכת. הטענה שלי היא שעובדתית לא הוצגו על ידי ליבסקינד נתונים מלאים ומדויקים, וגם המסקנות לא היו נכונות".

אתה מגן בלהט על השופטים בנושא הזה. אתה מתגעגע לשיפוט?
"לא במיוחד. אולי כי אני עוסק בבוררויות ובגישורים, שזה דומה. בימים אלה אני יושב וכותב פסק בורר גדול. זה היה הדבר העיקרי שלכאורה צריך היה להיות חסר לי בעבודה - הכתיבה של פסקי הדין. כי לשבת שבועות וחודשים ארוכים ולהאזין לעדויות באולם, זה יכול להיות די מתיש".

מקלמן ליבסקינד נמסר: "המקרים המוזכרים בטור שלי מתארים אירועים שבהם השופטת חיות דנה בתיקים של חברות ביטוח, בשעה שבעלה ייצג את אותן חברות, בהיותה בניגוד עניינים. לטענות של מר מודריק אין כל אחיזה במציאות". 

השופט (בדימוס) פרופ' עודד מודריק

בן 74, מתגורר בכוכב-יאיר. נשוי ואב לשלושה: הילי (מרצה למשפט בינל'), רוני (פרקליטה במחוז ת"א), יונתן (עו"ד, יועץ-משפטי במיטב דש) • בעל תואר שני במשפטים מהאוני' העברית ודוקטורט מאוני' ת"א • כיהן 24 שנה במערכת השפיטה הצבאית • מ-2009 ועד לפרישתו ב-2015 שימש כסגן נשיא ביהמ"ש המחוזי בת"א • אחד משלושת השופטים שהרשיעו את יגאל עמיר ברצח רה"מ יצחק רבין ז"ל. זיכה את רה"מ לשעבר אהוד אולמרט מהאישומים ב"פרשת החשבוניות הפיקטיביות" • עוסק בבוררויות ובגישורים, ומשמש כיועץ מיוחד במשרד AYR - עמר, רייטר, ז'אן, שוכטוביץ' • משחק טניס ורץ 5 קילומטר פעמיים בשבוע

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?