גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשלוקחים ממך קוראים לזה ביטוח, כשנותנים - קוראים לזה סיוע

הדרמה הנוכחית על סוגיית התקציב מבהירה שזאת תמיד אותה שיטה: שנים שמכריחים אותנו להתנהג כפושטי יד מול הממשלה; גורמים לנו להיות חסרי ודאות, קצרי נשימה, להתחרות זה בזה על הפרוסה האחרונה ● דרור פויר קיבל כיסא חדש במתנה שגרם לו להרהר על השיטה

דרור פויר /  צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. בין שני כיסאות. את כרית הישיבה בכיסא העבודה הישן שלי, שמזמן כבר נשחקה, איבדה את צבעה שפעם היה אדום ונקרעה עד שכל הספוג ברח ממנה, כיסיתי לפני שנים בשמיכת פִּיקֶה מקופלת, שתמיד מותירה בי בעדינות את חותמה, דוגמה נחמדה של ריבועים קטנטנים.

בכל פעם שהתיישבתי על הכיסא לקראת כתיבה הייתי צריך לסדר ולפרוש את השמיכה המקופלת מחדש על המושב, כמו קאובוי שמסדר את האוכף על גב סוס נאמן לפני רכיבה אל עבר עוד שקיעה; תנועות רגועות ומדודות של מקצוענות שקטה. קודם כל בודק שטוב לסוס, אחר כך לרוכב. עשית את זה מיליון פעם, ומיליוני פעמים עוד תעשה את זה. אין מה לחשוב, רק לרכוב.

אני יושב וקורא על המאמצים והלחצים והפשרות לקידום החוק לדחייה נוספת בהגשת תקציב המדינה שנשאו פרי, והגשת התקציב תידחה ככל הנראה בעוד מאה יום, בשעה טובה, עד השלישי בדצמבר. בנאדם קורא את הכותרות ופשוט לא מאמין; עוד מאה יום? עד דצמבר? איפה לעזאזל האנשים האלה חיים?

מיליוני ישראלים עברו לחיות מהיום למחר ומהיד לפה. אין להם מאה יום לחכות ודצמבר רחוק יותר מאנטארקטיקה, אבל אלה בממשלה לוקחים לעצמם מאה יום כלאחר יד, ועוד מנסים למכור לנו שהכול לטובתנו כי כך נמנעו בחירות - אותו איום ריק בבחירות שאף אחד לא רוצה, ושעלה על הפרק רק בגלל ההתנהלות הכושלת שלהם, שבגללה לא יוגש תקציב בזמן. החוק אומר: או תקציב או בחירות. מה יצא לנו מכל הבלגאן? לא תקציב ולא בחירות.

מעבר על רשימת התוכניות, הגופים והעמותות שנפגעים קשות מהקיצוץ האוטומטי, תוצאה בלתי נמנעת של התקציב ההמשכי (1/12 מהתקציב הקודם כל חודש), לא מפתיע, אבל מרתיח את הדם; תוכניות השמה למבוגרים עם מוגבלויות, קידום ילדים במצוקה, תכניות להעשרה לימודית בפריפריה, תוכנית לביטחון תזונתי, שילוב תעסוקתי, תנועות נוער, ספריות ועוד; חלק מהתכניות נסגרו, אלפי עובדים פוטרו והוצאו לחל"ת ועשרות אלפי אזרחים ממתינים לפתרון שאולי יגיע ואולי לא. וכמובן שכמו תמיד, ככל שאתה יותר חלש, עולה הסיכוי שלך להיפגע ויורד הסיכוי להתאושש.

הכס והכיסא מסרבים להיות אויבים / איור: תמיר שפר

ב. אני לא יודע כמה זמן יש לי את כיסא העבודה שלי, לדעתי הוא איתי עשרים שנה לפחות, כנראה יותר. כבר מזמן לא סייח פראי שאץ אלי ערבות פתוחות ומרחבים אינסופיים; יותר סוס משא ותיק ועייף עם שני גלגלים שלא הסתובבו עשור ושניים שתמיד פונים לצד הלא נכון, אבל איכשהו הביאו אותי לאן שרציתי.

על המסעד שהפך אפרפר ושקע לזווית לא הכי נוחה, מונח מעיל כחול ששמתי שם לרגע בנובמבר 2018 ועכשיו מצאתי עשרים שקלים באחד מהכיסים. מתחתיו, מקומטות בצורה בלתי הפיכה, שתי חולצות שחיפשתי באביב ומתחתן מגבת לא מוכרת.

גם הידיות כבר מזמן איבדו את הזווית ובשביל להישען על שתיהן יחד אני צריך להתכופף בזווית של 15 מעלות ולהרחיק את שני המרפקים ככל שניתן. איכשהו, זה הרבה יותר נוח מאיך שזה נשמע. גם המנגנון ההידראולי לא מה שהיה, מדי פעם נשמטת לו האחיזה והכיסא הישן צונח כמה סנטימטרים, כמו אומר לרוכבו: קח הפסקה, חביבי.

סתם כיסא ישן, כמו כלב זקן, אבל הכיסא שלי; שותף ותיק ואמין ליומיום, חבר מכובד ובעל זכויות במסדר חדר העבודה הקטן והמבולגן שלנו, אח לשולחן, עמית ללפטופ, ידיד לחלון, שכן סימפטי למדפי הספרים ואויב מושבע של חוטי החשמל, כבלי ההטענה ורצועות התיקים הפזורים על הרצפה. חבר'ה, אתם חייבים ללמוד איך לחיות ביחד, אמרתי להם לא פעם, אבל שום דבר לא עזר. רצועות של תיקים וגלגלים של כיסאות זה מקרה אבוד. חוסר האמון בין שני הצדדים כל כך עמוק; זה חושב שהם מכשילים אותו דווקא, ואלה משוכנעים שהוא נוסע עליהם בכוונה. לפעמים אני ממש צריך להפריד ביניהם במו ידיי. הדברים האלה קורים בכל בית כמעט.

לא הייתי מספר לכם על הכיסא הישן, המרוט, השחוק והמהוה שלי לולא נכנס לתמונה כיסא חדש בתחילת השבוע ומצאתי את עצמי בין כיסאות.

ג. אני רוצה להאמין שלפחות בחלק מהמקרים שפורטו לעיל יימצא פתרון ברגע האחרון, בדרך כלל זמני ומאולתר, אבל כזה שיאפשר למיזמים להמשיך לפעול, כמו שקרה עם סל תרבות. אמרו שיסגרו, קמה זעקה, ואיכשהו סחבו קצת תקציב מפה וקצת תקציב משם והסל ממשיך.

אלא שהפתרון הזה הוא לא חלק גדול מהבעיה, אם לא ליבה - כבר שנים שמנסים להרגיל אותנו להיות פושטי יד מול הממשלה, מבקשים נדבות, תלויים בטוב ליבו ובחישוביו הפוליטיים הסבוכים של מאן דהוא, כולם ביחד וכל אחד לחוד, תמיד חסרי ודאות, תמיד קצרי נשימה, תמיד מתחרים זה בזה על הפרוסה האחרונה.

אתה יכול לראות את זה חוזר על עצמו שוב ושוב, עם כל סקטור וכל מגזר וכל אדם. כמו פרקטל; עותקים בגדלים משתנים של אותה צורה ואותה שיטה. עושים לך טובה: כשלוקחים ממך קוראים לזה ביטוח, כשנותנים לך קוראים לזה סיוע.

הכיסא החדש שקיבלתי הוא מתנת יום הולדת מהמשפחה לקראת יום הולדתי החמישים שיחול בסוף החודש - אבל על זה לא מדברים עכשיו - הגיע הביתה עם שליח, כולו זקוף כזה, גבוה, בצבע שחור מבריק, עשוי ממה שנראה כחומרים חדשניים עד מאוד, בדי רשת גמישים, נושמים וחושבים, שנראים כאילו טסים איתם לחלל. כולו שיר הלל לארגונומיה, מהצעירים שבענפי המדע, כך קראתי, הנדסת האנוש חוקרת את יחסי הגומלין בינינו לכלים שסביבנו במטרה להפוך את האדם לעובד בטוח, בריא ויעיל יותר. והרי עובד בטוח, בריא ויעיל יותר זה כל מה שחלמתי להיות מאז שהייתי ילד קטן, תשאלו את מי שאתם רוצים, רק על זה דיברתי. והנה, הרגע הגיע סופסוף. תודה לך, ארגונומיה!

עוד לא יצא השליח, וכבר קרעתי את הניילונים והתיישבתי על הכיסא באמצע הסלון כמו בוס שמקבל את כל התמיכה לגב התחתון שיש למדע החדש להציע, מי היה מאמין שזה כל כך הרבה, שלא לדבר על משענת הראש. בחיים לא הייתה לי משענת ראש. זה לא כיסא, כתבתי בקבוצה המשפחתית, זה כס!

ביני לבין עצמי אמנם דקרה אותי בצד המחשבה על איך נהייתי אחד שקונים לו כיסא ומה זה בכלל אומר להיות אחד שקנו לו כיסא. אני מריץ בראש את כל האנשים שפגשתי בחיי. את אלה שהכרתי לעומק ואת אלה שפגשתי פעם אחת במקרה, את אלה שאהבתי ואת אלה שלא, אפילו את אלה שלא פגשתי ורק שמעתי עליהם אני מריץ בראש ושככה יהיה לי טוב: לא פגשתי אף אחד שקנו לו כיסא במתנה. אומרים שהיה אחד בגבעתיים, אבל הוא עזב לאוסטרליה ואיש לא שמע ממנו מאז. את הכיסא השאיר מאחור. נראה שאני היחיד.

טסתי במסדרון על הכיסא החדש - ארבעת הגלגלים עבדו כמו קסם - נחוש להגיע לחדר העבודה ולהיוולד מחדש כאדם הארגונומי שתמיד חלמתי להיות, הומו-ארגונומוס, כזה שמותאם בצורה מושלמת, יעילה, בריאה ובטוחה למכשירים ולכלים שסביבו; הגב? זקוף. הצוואר? ישר. הראש? נשען. המרפקים? מונחים. המבט? נחוש. הרגליים? בזווית מושלמת על הרצפה. כל מה שנותר היה להשליך את הכיסא הישן ככלי אין חפץ בו.

בחדר העבודה ציפתה לי הפתעה קטנה כשמצאתי את כל חוטי החשמל, כבלי ההטענה ורצועות התיקים כרוכים סביב רגלי הכיסא הישן, כממאנים לתת לו ללכת. המחווה נגעה ללבי; אם שני אויבים מושבעים כמו רגל של כיסא ורצועת תיק יכולים לחיות ביחד, כנראה שבכל זאת יש לעולם הזה סיכוי. מיקמתי את הכיסאות זה מול זה, כיביתי את האור ויצאתי בשקט מהחדר. שיסתדרו לבד.

עוד כתבות

השופט נעם סולברג / צילום: גיל יוחנן

מפגינים חרדים גרמו נזק לביתו של שופט העליון נעם סולברג

המפגינים הגיעו לביתו של המשנה לנשיא בית המשפט העליון באלון שבות, ניפצו את חלונות רכבו וגרמו נזק למבואה ● סולברג עומד בראש ההרכב שקבע כי על המדינה לפעול לגיוס חרדים ● נתניהו גינה את האירוע: "גורמי האכיפה חייבים למצות את מלוא חומרת הדין עם הפורעים"

התחדשות עירונית / אילוסטרציה: ארן הרשלג

מארגן הדיירים תבע - ויתוגמל על חלקו בקידום פרויקט התחדשות עירונית

בית משפט השלום חייב יזמי התחדשות עירונית בת"א לשלם למארגן דיירים ("מעאכר") שכר-טרחה בגין עבודתו - תוך שהוא עורך אבחנה בין מתווכים, שעובדים תחת חוק התיווך, לבין מארגנים בהתחדשות עירונית, שפועלים תחת חוק המארגנים

כרטיס flyall של כאל / צילום: יח''צ כאל

כפי שנחשף בגלובס: כאל משיקה את מועדון FlyAll שיתחרה בפליי קארד

המעבר של מועדון פליי קארד של אל על לישראכרט ממשיך לטלטל את השוק ● כאל ואיסתא משיקות כעת את FlyAll - מועדון המאפשר צבירת נקודות למימוש בטיסות של חברות תעופה ישראליות ובינלאומיות, לצד מלונות ומוצרי תיירות נוספים ● מחזיקי הכרטיס יצברו 1% קאשבק על הקניות בכרטיס

עמיר שאלתיאל, מייסד ויו”ר קבוצת אלדר / צילום: איל יצהר

עם הפנים להנפקה: אלדר השלימה את רכישת השליטה בראדקו

קבוצת אלדר, בעלת חברת ההתחדשות העירונית ראדקו, הודיע על השלמת המיזוג ביניהן לישות עסקית אחת ● קבוצת גבאי מוכרת קרקע בעיר היין באשקלון לפרץ בוני הנגב ● פרופדו תשקיע בחברת עוז נדל"ן ● וגם: כמה תשקיע הממשלה בתוכנית למיגון יישובי הצפון? ● חדשות השבוע בנדל"ן

ערן גריפל, יו''ר קבוצת מנורה מבטחים ומיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: גיא חמוי, נטי לוי

קרן הפנסיה הגדולה בישראל משנה כיוון ומצטרפת ל"מודל הצ'יליאני"

כחלק מהיערכות להנחיות של רשות שוק ההון, מנורה מבטחים מעדכנת את מסלולי ההשקעה של עמיתיה ולמעשה מיישרת קו עם שאר החברות בענף ● המשמעות: הפחתת הסיכון אצל מבוטחי הקרן תתבצע בשלושה מועדים בלבד, בניגוד להדרגתיות של שמונה פעימות כיום

מלון קלאב הוטל אילת / צילום: בר - אל

הפניקס שלחה אלפי עובדים לחגוג באילת. מה כלל הנופש?

אלפי עובדי חברת הביטוח הפניקס כבשו את קלאב הוטל אילת ● רשות שדות התעופה פרסמה מכרז להקמת דיוטי פרי ראשון במעבר הגבול עם ירדן ● וגם: שיבא מצרף שני מוסדות רפואיים מובילים מגרמניה לרשת החדשנות ARC, ומקים מרכז חדש בברלין ● אירועים ומינויים

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

"הפרה בוטה של הסכמי תעופה": סלובניה מנעה נחיתת מטוס ישראלי

מטוס ישראייר נאלץ לשנות את מסלולו משום ששלטונות סלובניה לא מאפשרים למובילים ישראלים לנחות בשדה התעופה של לובליאנה ● "עירבנו בעניין את משרד החוץ ואת רשות התעופה האזרחית", טוען מנכ"ל ישראייר אורי סירקיס

שופט העליון בדימוס יוסף אלרון ועו''ד מיכאל ראבילו / צילום: רפי קוץ, אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

עו"ד מיכאל ראבילו, פרקליטו של נתניהו, נבחר למבקר המדינה

ראבילו, שהיה מועמדו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ונתמך על-ידי רבים בקואליציה, קיבל 61 קולות בסבב ההצבעה השני, והוא יחליף בתפקיד את מתניהו אנגלמן ● מספר חברי כנסת מהליכוד צילמו את עצמם מצביעים לעו"ד ראבילו מאחורי הפרגוד, למרות שהייעוץ המשפט אסר על הכנסת טלפונים לקלפי ● יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד והתנועה לאיכות השלטון הודיעו שיעתרו לבג"ץ על הליך הבחירה

הפגנת תמיכה בעזה בבריטניה. לאן הולכות התרומות ההומניטריות? / צילום: Reuters, Chris J Ratcliffe

דוח חדש חושף את רשת התרומות האירופית - שמתגלגלת לחמאס

תרומות בשווי מעל 9.5 מיליון דולר גויסו באירופה לסיוע לעזה על ידי ארגוני צדקה בעלי קשר לטרור ● כך עולה מדוח חדש של משרד התפוצות, החושף את הארגונים המגייסים, ואת ארגוני הטרור הקשורים אליהם

כותרות העיתונים בעולם

"הנשיא מנסה למתן את הזעם כלפיו": מה באמת קרה בשיחה בין טראמפ לנתניהו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מומחים משוכנעים: טראמפ לא באמת גער בנתניהו, למה ישראל הגיעה לא מוכנה לרחפני הנפץ, והאם ראש המוסד החדש ימשיך את הקו התקיף נגד איראן? • כותרות העיתונים בעולם 

מאט מרפי, נשיא ומנכ''ל מארוול העולמית / צילום: מארוול

וול סטריט פינת יקנעם: מאחורי הסנסציה של מארוול עומדת חטיבה ישראלית

מארוול נחשבה שנים לחברת שבבים אפרורית, אבל השנה היא הפכה למניית AI לוהטת עם תשואה של מעל 270% ● השבוע מנכ"ל אנבידיה העריך שהיא תהיה המצטרפת הבאה למועדון הטריליון, והקפיץ את המניה עוד יותר ● מאחורי ההייפ עומד בין היתר מוצר כחול לבן

מערכת דרונלייט (DroneLight) / צילום: Esh Tech

30 יירוטים בדקה: מכונת הירייה מעומר שתיאבק ברחפני התקיפה

דרונלייט היא מערכת לייזר ליירוט רחפנים שפועלת במודל שמזכיר מכונת ירייה ומאפשרת 30 יירוטים בדקה, וכל זאת בהספק אנרגיה נמוך ובעלות מופחתת ביחס ל"אור איתן" ● מאחורי המערכת עומדת חברה קטנה מעומר בשם אש־טק, שעד לאחרונה פעלה מתחת לרדאר

עוזי סופר, מנכ''ל אלפא תאו / צילום: רמי זינגר

עם טיפול חדשני לסרטן: החברה שחותמת על הסכם מסחור משמעותי

חברת אלפא תאו חתמה על הסכם אסטרטגי עם חברת טולמר האמריקאית שעשוי להגיע להיקף של כמעט 200 מיליון דולר ● ההסכם כולל מסחור הטיפול של אלפא תאו לתחום סרטנים אורולוגיים ● בשנה האחרונה זינקה מניית החברה בכ-200%

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

מנכ"ל נת"ע: "בעוד שנה וחצי יחלו החפירות של המטרו"

33 חברות מהארץ ומהעולם הגישו מועמדות לשלב הראשון של מכרזי המטרו, והפתיעו את בכירי נת"ע שהגדירו את ההיענות כגבוהה מהצפוי ● שם מעריכים כי מכונות החפירה הראשונות יעלו לשטח ב-2028 ● אלו האתגרים בדרך לפרויקט התשתית הגדול בישראל

עבאס עראקצ'י, שר החוץ של איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

שר החוץ האיראני: אם ישראל תתקוף בביירות - נגיב בנחרצות

שר החוץ האיראני: "מה שסנקציות ומלחמה נכשלו בהן - לא יושג במלחמה נוספת" ● בלבנון מדווחים כי רכב הותקף בידי כטב"ם ישראלי בכביש באזור ח'לדה, קילומטרים ספורים מדרום לבירות ● מטוס אמריקאי השבית מכלית נפט שניסתה לשבור את המצור ● לאחר מכן, החל רצף אזעקות בכווית ובבחריין בעקבות ירי טילים וכטב"מים ● משמרות המהפכה טענו כי הירי הוא תגובה לתקיפת מגדל תקשורת באי קאשם, אותה האמריקאים לא הכחישו ● סנטקום: "יירטנו 3 טילים איראנים, שניים נוספים נפלו לפני שהגיעו ליעד" ● עדכונים שוטפים

יובל שטייניץ, בועז לוי ומיכאל פדרמן / צילום: דוברות רפאל, תע''א, ענת חרמוני

רפאל והתעשייה האווירית עצרו חלוקת דיבידנד במיליארדים על רקע חוב של המדינה כלפיהן

לגלובס נודע כי על רקע הזינוק בחובות משרד הביטחון לרפאל, לתעשייה האווירית ולאלביט, מתגבש בחברות מהלך לעצירת תשלומי דיבידנד למדינה ● במקביל, הן מנהלות מגעים לקבלת פיצוי על עלויות המימון בשל עיכוב התשלומים ● בינתיים, בתעשיות הביטחוניות מכחישים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות, בהובלת מניות הטכנולוגיה; מחירי הנפט טיפסו

הנאסד"ק נפל בכ-0.9% ● אחרי זינוק של 30% אתמול, מניית מארוול טיפסה גם היום, לאחר שמנכ"ל אנבידיה אמר שהיא תהיה חברת טריליון הדולר הבאה ● דיווח: SpaceX מכוונת להנפקה במחיר מניה קבוע של 135 דולר ● טראמפ מבקש להטיל מכסים של לפחות 10% על יבוא משותפות הסחר המרכזיות של ארה"ב ● הביטקוין נסחר בשפל של כארבעה חודשים

בית משפט / אילוסטרציה: איל יצהר

פסיקה תקדימית: לאנשי עסקים יכולים להיות שני מרכזי חיים לצורך תשלום מס

איש העסקים חיים צח, לשעבר מנכ"ל עיריית הרצליה, טען כי ניתק תושבות מישראל ועבר לפני 40 שנה לניגריה ● המחוזי בת"א קבע כי "במציאות המודרנית ניתן לחיות בו זמנית בכמה מקומות במקביל, עם זיקות מהותיות וחזקות בכל אחד מהמקומות"

מבול מדדים בבורסה / צילום: Shutterstock

הבורסה השיקה 28 מדדים חדשים, ויש לה אינטרס

לא פחות מ-28 מדדי מניות חדשים השיקה הבורסה בת"א בשנים האחרונות, בד בבד עם העלייה בביקוש לסחורה מקומית מצד הקרנות העוקבות ● עד כמה קל להקים מדד חדש וכיצד הבורסה גוזרת על כך קופון שרק ילך ויגדל בשנים הבאות ● הבורסה: זה לא רק בגלל הכסף

מליאת הכנסת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מהו המכשול שעומד בפני "בליץ החקיקה"?

הקואליציה מקדמת בבהילות יוזמות חקיקה רבות, אבל פיזור הכנסת יכול לסכל את המהלך. מדוע? ● המשרוקית מסבירה