גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשלוקחים ממך קוראים לזה ביטוח, כשנותנים - קוראים לזה סיוע

הדרמה הנוכחית על סוגיית התקציב מבהירה שזאת תמיד אותה שיטה: שנים שמכריחים אותנו להתנהג כפושטי יד מול הממשלה; גורמים לנו להיות חסרי ודאות, קצרי נשימה, להתחרות זה בזה על הפרוסה האחרונה ● דרור פויר קיבל כיסא חדש במתנה שגרם לו להרהר על השיטה

דרור פויר /  צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. בין שני כיסאות. את כרית הישיבה בכיסא העבודה הישן שלי, שמזמן כבר נשחקה, איבדה את צבעה שפעם היה אדום ונקרעה עד שכל הספוג ברח ממנה, כיסיתי לפני שנים בשמיכת פִּיקֶה מקופלת, שתמיד מותירה בי בעדינות את חותמה, דוגמה נחמדה של ריבועים קטנטנים.

בכל פעם שהתיישבתי על הכיסא לקראת כתיבה הייתי צריך לסדר ולפרוש את השמיכה המקופלת מחדש על המושב, כמו קאובוי שמסדר את האוכף על גב סוס נאמן לפני רכיבה אל עבר עוד שקיעה; תנועות רגועות ומדודות של מקצוענות שקטה. קודם כל בודק שטוב לסוס, אחר כך לרוכב. עשית את זה מיליון פעם, ומיליוני פעמים עוד תעשה את זה. אין מה לחשוב, רק לרכוב.

אני יושב וקורא על המאמצים והלחצים והפשרות לקידום החוק לדחייה נוספת בהגשת תקציב המדינה שנשאו פרי, והגשת התקציב תידחה ככל הנראה בעוד מאה יום, בשעה טובה, עד השלישי בדצמבר. בנאדם קורא את הכותרות ופשוט לא מאמין; עוד מאה יום? עד דצמבר? איפה לעזאזל האנשים האלה חיים?

מיליוני ישראלים עברו לחיות מהיום למחר ומהיד לפה. אין להם מאה יום לחכות ודצמבר רחוק יותר מאנטארקטיקה, אבל אלה בממשלה לוקחים לעצמם מאה יום כלאחר יד, ועוד מנסים למכור לנו שהכול לטובתנו כי כך נמנעו בחירות - אותו איום ריק בבחירות שאף אחד לא רוצה, ושעלה על הפרק רק בגלל ההתנהלות הכושלת שלהם, שבגללה לא יוגש תקציב בזמן. החוק אומר: או תקציב או בחירות. מה יצא לנו מכל הבלגאן? לא תקציב ולא בחירות.

מעבר על רשימת התוכניות, הגופים והעמותות שנפגעים קשות מהקיצוץ האוטומטי, תוצאה בלתי נמנעת של התקציב ההמשכי (1/12 מהתקציב הקודם כל חודש), לא מפתיע, אבל מרתיח את הדם; תוכניות השמה למבוגרים עם מוגבלויות, קידום ילדים במצוקה, תכניות להעשרה לימודית בפריפריה, תוכנית לביטחון תזונתי, שילוב תעסוקתי, תנועות נוער, ספריות ועוד; חלק מהתכניות נסגרו, אלפי עובדים פוטרו והוצאו לחל"ת ועשרות אלפי אזרחים ממתינים לפתרון שאולי יגיע ואולי לא. וכמובן שכמו תמיד, ככל שאתה יותר חלש, עולה הסיכוי שלך להיפגע ויורד הסיכוי להתאושש.

הכס והכיסא מסרבים להיות אויבים / איור: תמיר שפר

ב. אני לא יודע כמה זמן יש לי את כיסא העבודה שלי, לדעתי הוא איתי עשרים שנה לפחות, כנראה יותר. כבר מזמן לא סייח פראי שאץ אלי ערבות פתוחות ומרחבים אינסופיים; יותר סוס משא ותיק ועייף עם שני גלגלים שלא הסתובבו עשור ושניים שתמיד פונים לצד הלא נכון, אבל איכשהו הביאו אותי לאן שרציתי.

על המסעד שהפך אפרפר ושקע לזווית לא הכי נוחה, מונח מעיל כחול ששמתי שם לרגע בנובמבר 2018 ועכשיו מצאתי עשרים שקלים באחד מהכיסים. מתחתיו, מקומטות בצורה בלתי הפיכה, שתי חולצות שחיפשתי באביב ומתחתן מגבת לא מוכרת.

גם הידיות כבר מזמן איבדו את הזווית ובשביל להישען על שתיהן יחד אני צריך להתכופף בזווית של 15 מעלות ולהרחיק את שני המרפקים ככל שניתן. איכשהו, זה הרבה יותר נוח מאיך שזה נשמע. גם המנגנון ההידראולי לא מה שהיה, מדי פעם נשמטת לו האחיזה והכיסא הישן צונח כמה סנטימטרים, כמו אומר לרוכבו: קח הפסקה, חביבי.

סתם כיסא ישן, כמו כלב זקן, אבל הכיסא שלי; שותף ותיק ואמין ליומיום, חבר מכובד ובעל זכויות במסדר חדר העבודה הקטן והמבולגן שלנו, אח לשולחן, עמית ללפטופ, ידיד לחלון, שכן סימפטי למדפי הספרים ואויב מושבע של חוטי החשמל, כבלי ההטענה ורצועות התיקים הפזורים על הרצפה. חבר'ה, אתם חייבים ללמוד איך לחיות ביחד, אמרתי להם לא פעם, אבל שום דבר לא עזר. רצועות של תיקים וגלגלים של כיסאות זה מקרה אבוד. חוסר האמון בין שני הצדדים כל כך עמוק; זה חושב שהם מכשילים אותו דווקא, ואלה משוכנעים שהוא נוסע עליהם בכוונה. לפעמים אני ממש צריך להפריד ביניהם במו ידיי. הדברים האלה קורים בכל בית כמעט.

לא הייתי מספר לכם על הכיסא הישן, המרוט, השחוק והמהוה שלי לולא נכנס לתמונה כיסא חדש בתחילת השבוע ומצאתי את עצמי בין כיסאות.

ג. אני רוצה להאמין שלפחות בחלק מהמקרים שפורטו לעיל יימצא פתרון ברגע האחרון, בדרך כלל זמני ומאולתר, אבל כזה שיאפשר למיזמים להמשיך לפעול, כמו שקרה עם סל תרבות. אמרו שיסגרו, קמה זעקה, ואיכשהו סחבו קצת תקציב מפה וקצת תקציב משם והסל ממשיך.

אלא שהפתרון הזה הוא לא חלק גדול מהבעיה, אם לא ליבה - כבר שנים שמנסים להרגיל אותנו להיות פושטי יד מול הממשלה, מבקשים נדבות, תלויים בטוב ליבו ובחישוביו הפוליטיים הסבוכים של מאן דהוא, כולם ביחד וכל אחד לחוד, תמיד חסרי ודאות, תמיד קצרי נשימה, תמיד מתחרים זה בזה על הפרוסה האחרונה.

אתה יכול לראות את זה חוזר על עצמו שוב ושוב, עם כל סקטור וכל מגזר וכל אדם. כמו פרקטל; עותקים בגדלים משתנים של אותה צורה ואותה שיטה. עושים לך טובה: כשלוקחים ממך קוראים לזה ביטוח, כשנותנים לך קוראים לזה סיוע.

הכיסא החדש שקיבלתי הוא מתנת יום הולדת מהמשפחה לקראת יום הולדתי החמישים שיחול בסוף החודש - אבל על זה לא מדברים עכשיו - הגיע הביתה עם שליח, כולו זקוף כזה, גבוה, בצבע שחור מבריק, עשוי ממה שנראה כחומרים חדשניים עד מאוד, בדי רשת גמישים, נושמים וחושבים, שנראים כאילו טסים איתם לחלל. כולו שיר הלל לארגונומיה, מהצעירים שבענפי המדע, כך קראתי, הנדסת האנוש חוקרת את יחסי הגומלין בינינו לכלים שסביבנו במטרה להפוך את האדם לעובד בטוח, בריא ויעיל יותר. והרי עובד בטוח, בריא ויעיל יותר זה כל מה שחלמתי להיות מאז שהייתי ילד קטן, תשאלו את מי שאתם רוצים, רק על זה דיברתי. והנה, הרגע הגיע סופסוף. תודה לך, ארגונומיה!

עוד לא יצא השליח, וכבר קרעתי את הניילונים והתיישבתי על הכיסא באמצע הסלון כמו בוס שמקבל את כל התמיכה לגב התחתון שיש למדע החדש להציע, מי היה מאמין שזה כל כך הרבה, שלא לדבר על משענת הראש. בחיים לא הייתה לי משענת ראש. זה לא כיסא, כתבתי בקבוצה המשפחתית, זה כס!

ביני לבין עצמי אמנם דקרה אותי בצד המחשבה על איך נהייתי אחד שקונים לו כיסא ומה זה בכלל אומר להיות אחד שקנו לו כיסא. אני מריץ בראש את כל האנשים שפגשתי בחיי. את אלה שהכרתי לעומק ואת אלה שפגשתי פעם אחת במקרה, את אלה שאהבתי ואת אלה שלא, אפילו את אלה שלא פגשתי ורק שמעתי עליהם אני מריץ בראש ושככה יהיה לי טוב: לא פגשתי אף אחד שקנו לו כיסא במתנה. אומרים שהיה אחד בגבעתיים, אבל הוא עזב לאוסטרליה ואיש לא שמע ממנו מאז. את הכיסא השאיר מאחור. נראה שאני היחיד.

טסתי במסדרון על הכיסא החדש - ארבעת הגלגלים עבדו כמו קסם - נחוש להגיע לחדר העבודה ולהיוולד מחדש כאדם הארגונומי שתמיד חלמתי להיות, הומו-ארגונומוס, כזה שמותאם בצורה מושלמת, יעילה, בריאה ובטוחה למכשירים ולכלים שסביבו; הגב? זקוף. הצוואר? ישר. הראש? נשען. המרפקים? מונחים. המבט? נחוש. הרגליים? בזווית מושלמת על הרצפה. כל מה שנותר היה להשליך את הכיסא הישן ככלי אין חפץ בו.

בחדר העבודה ציפתה לי הפתעה קטנה כשמצאתי את כל חוטי החשמל, כבלי ההטענה ורצועות התיקים כרוכים סביב רגלי הכיסא הישן, כממאנים לתת לו ללכת. המחווה נגעה ללבי; אם שני אויבים מושבעים כמו רגל של כיסא ורצועת תיק יכולים לחיות ביחד, כנראה שבכל זאת יש לעולם הזה סיכוי. מיקמתי את הכיסאות זה מול זה, כיביתי את האור ויצאתי בשקט מהחדר. שיסתדרו לבד.

עוד כתבות

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

"עלייה חזקה בכל מנועי הליבה": יו"ר בזק מסכם את 2025

הכנסות קבוצת התקשורת ירדו 2%, ה-EBITDA המתואם צמח בכ-8% והתזרים החופשי ירד בכ-11% ● תרכוש לראשונה מניות של עצמה ב-150 מיליון שקל, תחלק דיבידנד של כ-550 מיליון שקל ● החברה צופה עלייה צנועה ברווח ב-2026

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

עליות חדות באסיה, אחרי שטראמפ הרגיע את השווקים

הבורסה בדרום קוריאה קפצה במעל 5%, הבורסה בטוקיו בכ-3% ● וול סטריט עשתה אתמול קאמבק מדהים, לאחר שטראמפ אמר כי סיום המלחמה קרב ● מחירי הנפט קרסו לאחר שרשמו את הזינוק התוך־יומי הגדול מזה כמה עשורים ● החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים בעליות קלות

אבנר חדד, מנכ''ל קסם ומנכ''ל הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הקרן שאפשרה לעשות שורט על הנפט קרסה ב-50% ותפורק

קרן סל של קסם שמרוויחה מירידת מחיר נפט ברנט איבדה כמעט מחצית מערכה בשבוע, לאחר שהמחיר לחבית חצה את רף 110 הדולר ● בשל עליית מחיר הנפט קסם ביקשה לעצור את המסחר לאחר שהקרן הגיעה לשווי שלילי, וכעת אף נבחנת פירוקה

משקיעים חדשים / עיצוב: גלובס

מפולת? אלה העצות של צבי סטפק למשקיעים צעירים

בשנים האחרונות נראים מצטרפים חדשים להשקעות בבורסה, בעיקר במניות, מכל הגילאים והמגזרים ● זו כמובן תופעה חיובית וראינו את השפעותיה על המדדים בת"א, אבל לא מיותר להזהיר את אותם משקיעים טירונים לגבי הסכנות והמלכודות, וגם לייעץ איפה לשים דגשים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

להכניס את עלויות המלחמה? הדילמה באוצר רגע לפני הדד־ליין לאישור התקציב

בצל המערכה מול איראן, במשרד האוצר מתלבטים אם לאשר תקציב "כפול" שיוחלף בהמשך, או לעדכן את תקציב 2026 כבר עתה - למרות אי־הוודאות לגבי משך הלחימה ועלותה ● בעוד שהדד־ליין מתקרב, נמשכת ההתגוששות הפוליטית בוועדות שמאיימת לעקר רפורמות מרכזיות

שבבים / אילוסטרציה: Shutterstock

מניות השבבים הובילו היום את הירידות בבורסה בת"א. זו הסיבה

סרגיי וסצ'ונוק מאופנהיימר מסביר כי הירידות במניות השבבים, ובראשן טאואר, נובה וקמטק, מגיעות על רקע מחירי הנפט שמזנקים והירידות החדות בבורסות אסיה, ובמיוחד קוריאה ויפן - "שתי מדינות שתלויות מאוד בנפט, שמגיע בעיקר מהמפרץ" ● למרות זאת, וסצ'ונוק דווקא שומר על אופטימיות ומעריך: "הבעיה הזו לא תמשיך להכביד לנצח"

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

רשת 13 לרשות התחרות: אם מימון הביניים של דרהי והמשקיעים לא יאושר - הערוץ יקרוס כלכלית

הנהלת רשת 13 מזהירה כי ללא הזרמת הכספים לא יהיה לערוץ כיצד לשלם משכורות ולספקים ● במקביל, פקעה תניית אי־התחרות עם אקסס, ובלווטניק יכול לבחון הצעות נוספות, כולל זו של קבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט

הנפקת טוקספייס בנאסד''ק / צילום: צילום מסך מתוך אתר נאסד''ק

מיזם הפסיכולוגיה שיזמו זוג ישראלים נמכר ב-835 מיליון דולר

פלטפורמת הטיפול הנפשי המקוון שהקימו הישראלים אורן ורוני פרנק נמכרת ל-Universal Health Services בפרמיה של כ-10% על מחיר המניה ● לאחר שנים של ירידה בשווי, החברה שינתה אסטרטגיה והתמקדה בשוק הביטוח

מטוס בואינג 767 של צ'אלנג' איירליינס / צילום: צ'אלנג' איירליינס

עיכובים, התייקרויות ו-250 טון דגי סלמון: כך נראה השבוע בענף המטענים

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" ירדה קיבולת המטען האווירי העולמית בכ־22% בעקבות ביטול טיסות וסגירת נתיבי אוויר, ומחירי השילוח עלו ב–5%–6% ● בצ'אלנג' איירליינס הישראלית הרחיבו את הפעילות בעוד שלושה מטוסים, ומבהירים: משלוחי חבילות הם בתחתית סדרי העדיפויות

אסדת נפט / צילום: Reuters, Carlos Kosienski

האנליסט שמגלה: זה תסריט האימה שחוששים ממנו בשווקים

אנליסטים שהתראיינו למרקטווץ' אמרו כי משברי נפט קודמים נטו להיות קצרי-מועד, אך המשקיעים מודאגים מהאפשרות שהפעם הדברים יארכו זמן רב יותר ● "אם המלחמה עם איראן תימשך זמן רב, יהיו יותר אילוצי אספקה ומחירי נפט גבוהים יותר, ויהיה קשה יותר לחזור לנתונים הבסיסיים"

מחירי הדלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

ההערכות: היכונו לעלייה חדה במחיר הבנזין בישראל באפריל

לפי הערכות מכון הישראלי לאנרגיה וסביבה, הבנזין צפוי לעלות ולהגיע למחיר של בין 8.02 שקלים ל-8.05 שקלים בתחילת החודש הבא ● זו תהיה הרמה הגבוהה ביותר במחיר הדלק לצרכן שנרשמה מאז יולי 2022

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

רווחי הבנקים השנה: יותר מתקציבי משרדי הפנים, הרווחה והתקשורת ביחד

הרווח הנקי המצרפי של חמשת הבנקים הגדולים עלה לשיא של 32 מיליארד שקל ב-2025 - צמיחה של 9% לעומת השנה שקדמה לה, בזכות שילוב של גידול בעמלות, הליכי התייעלות והריבית הגבוהה במשק ● העמלות רשמו זינוק חד של 10% והסתכמו ב-14.3 מיליארד שקל

קבינט הקורונה הכריע: שנת הלימודים תיפתח בסדרה / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד החינוך: הלימודים יחזרו החל מרביעי ברשויות צהובות שירצו בכך

גם תחת אש תלמידים יוכלו לחזור ללימודים, אבל באופן חלקי - ורק לפי רצון הרשויות, וייתכן שגם בתוכן זה יהיה באופן מדורג • במקביל, גם מחר הלימודים ימשיכו במתכונת של למידה מרחוק בלבד • שר החינוך קיש: "הביטחון והבטיחות של התלמידים ועובדי החינוך נמצאים בראש סדר העדיפויות שלנו"

מבקרים במצפה רמון / צילום:  ינון ביטון

עם אזעקה אחת מתחילת המלחמה: המקום שבתפוסת אירוח מלאה

בעוד רעשי המלחמה נשמעים היטב ברוב חלקי הארץ, בעיירה הדרומית שקט - ורבים מגיעים אליה כדי למצוא מפלט ● הביקוש לחדרי אירוח גבוה, והמועצה אף השיקה "שאלון קליטה" מיוחד לאורחים

פיצוץ במתקן נפט באיחוד האמירויות כתוצאה מתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

הנפט בשיא: בעולם מתחילים לתמחר העלאות ריבית, ותרחיש האימים של ג'יי.פי מורגן

מחיר הזהב השחור זינק בפתיחת שבוע המסחר לרמה של כ-120 דולר לחבית מסוג ברנט, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2022 ● בשווקים כבר מתמחרים העלאות ריבית, בין היתר באיחוד האירופי ובבריטניה ● הבורסות בעולם מגיבות בחריפות - וגם בישראל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חמש שעות, שלוש הודעות סותרות: הבלבול במתווה החל"ת של סמוטריץ'

הטעיה של סמוטריץ' לגבי חל"ת להורים והמתנה ממושכת לפרסום מתווה הפיצויים לעסקים יצרו כאוס לא הכרחי במשק ● נושא המחלוקת עם המגזר העסקי: המודל המחייב 14 ימי היעדרות רצופים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רגע לפני המלחמה: נתון הגירעון הכי טוב שנמדד בישראל מ-7 באוקטובר

הגירעון בשנה האחרונה עמד על 4.7% מהתוצר והסתכם בסוף פברואר ב-101 מיליארד שקל ● הכנסות המדינה בפברואר עלו על תחזיות האוצר והסתכמו ב-47.8 מיליארד שקל ● הנתונים אינם משקפים את המלחמה מול איראן, שצפויה ללחוץ את הגירעון כלפי מעלה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שלוש המניות היחידות שעלו היום במדד ת"א 35

הבורסה בתל אביב סיכמה את היום בירידות חדות ומדד ת"א 35 השיל מערכו כ-3% ● שלוש מניות במדד הדגל סיימו את היום בירוק: יצרנית המינרלים ICL, חברת האנרגיה הגאותרמית אורמת ושותפות חיפושי הנפט נאוויטס ● אלו הסיבות לכך שהן עלו בניגוד למגמה השלילית בשוק

תקיפה רוסית על תחנת חשמל באוקראינה, 2024 / צילום: ap, Alex Babenko

100 דולר לחבית, שוב: מה למדנו מהעבר?

הזינוק במחיר הנפט מחזיר את השווקים לרמות שנראו לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, אך כלכלנים סבורים כי הפעם הסיכון לאינפלציה עולמית נמוך יותר בשל גידול בהיצע ובמקורות האספקה ● אילו תנאים צריכים להתקיים לפי המומחים בשביל שנראה פגיעה משמעותית בשווקים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kyle Mazza

מתי תסתיים המלחמה? טראמפ מבלבל את איראן - ואת העולם

המסרים הסותרים שמסר בנאום אחד, והדיווח בארה"ב: "מצא נתיב יציאה" ● אזעקות בשל ירי משולב מאיראן ומלבנון הופעלו בצפון הארץ, לא ידוע על נפגעים ● צה"ל פתח בגל תקיפות באיראן, בטהראן דיווחו על הפסקות חשמל ● דיווחים שוטפים