גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

כשלוקחים ממך קוראים לזה ביטוח, כשנותנים - קוראים לזה סיוע

הדרמה הנוכחית על סוגיית התקציב מבהירה שזאת תמיד אותה שיטה: שנים שמכריחים אותנו להתנהג כפושטי יד מול הממשלה; גורמים לנו להיות חסרי ודאות, קצרי נשימה, להתחרות זה בזה על הפרוסה האחרונה ● דרור פויר קיבל כיסא חדש במתנה שגרם לו להרהר על השיטה

דרור פויר /  צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. בין שני כיסאות. את כרית הישיבה בכיסא העבודה הישן שלי, שמזמן כבר נשחקה, איבדה את צבעה שפעם היה אדום ונקרעה עד שכל הספוג ברח ממנה, כיסיתי לפני שנים בשמיכת פִּיקֶה מקופלת, שתמיד מותירה בי בעדינות את חותמה, דוגמה נחמדה של ריבועים קטנטנים.

בכל פעם שהתיישבתי על הכיסא לקראת כתיבה הייתי צריך לסדר ולפרוש את השמיכה המקופלת מחדש על המושב, כמו קאובוי שמסדר את האוכף על גב סוס נאמן לפני רכיבה אל עבר עוד שקיעה; תנועות רגועות ומדודות של מקצוענות שקטה. קודם כל בודק שטוב לסוס, אחר כך לרוכב. עשית את זה מיליון פעם, ומיליוני פעמים עוד תעשה את זה. אין מה לחשוב, רק לרכוב.

אני יושב וקורא על המאמצים והלחצים והפשרות לקידום החוק לדחייה נוספת בהגשת תקציב המדינה שנשאו פרי, והגשת התקציב תידחה ככל הנראה בעוד מאה יום, בשעה טובה, עד השלישי בדצמבר. בנאדם קורא את הכותרות ופשוט לא מאמין; עוד מאה יום? עד דצמבר? איפה לעזאזל האנשים האלה חיים?

מיליוני ישראלים עברו לחיות מהיום למחר ומהיד לפה. אין להם מאה יום לחכות ודצמבר רחוק יותר מאנטארקטיקה, אבל אלה בממשלה לוקחים לעצמם מאה יום כלאחר יד, ועוד מנסים למכור לנו שהכול לטובתנו כי כך נמנעו בחירות - אותו איום ריק בבחירות שאף אחד לא רוצה, ושעלה על הפרק רק בגלל ההתנהלות הכושלת שלהם, שבגללה לא יוגש תקציב בזמן. החוק אומר: או תקציב או בחירות. מה יצא לנו מכל הבלגאן? לא תקציב ולא בחירות.

מעבר על רשימת התוכניות, הגופים והעמותות שנפגעים קשות מהקיצוץ האוטומטי, תוצאה בלתי נמנעת של התקציב ההמשכי (1/12 מהתקציב הקודם כל חודש), לא מפתיע, אבל מרתיח את הדם; תוכניות השמה למבוגרים עם מוגבלויות, קידום ילדים במצוקה, תכניות להעשרה לימודית בפריפריה, תוכנית לביטחון תזונתי, שילוב תעסוקתי, תנועות נוער, ספריות ועוד; חלק מהתכניות נסגרו, אלפי עובדים פוטרו והוצאו לחל"ת ועשרות אלפי אזרחים ממתינים לפתרון שאולי יגיע ואולי לא. וכמובן שכמו תמיד, ככל שאתה יותר חלש, עולה הסיכוי שלך להיפגע ויורד הסיכוי להתאושש.

הכס והכיסא מסרבים להיות אויבים / איור: תמיר שפר

ב. אני לא יודע כמה זמן יש לי את כיסא העבודה שלי, לדעתי הוא איתי עשרים שנה לפחות, כנראה יותר. כבר מזמן לא סייח פראי שאץ אלי ערבות פתוחות ומרחבים אינסופיים; יותר סוס משא ותיק ועייף עם שני גלגלים שלא הסתובבו עשור ושניים שתמיד פונים לצד הלא נכון, אבל איכשהו הביאו אותי לאן שרציתי.

על המסעד שהפך אפרפר ושקע לזווית לא הכי נוחה, מונח מעיל כחול ששמתי שם לרגע בנובמבר 2018 ועכשיו מצאתי עשרים שקלים באחד מהכיסים. מתחתיו, מקומטות בצורה בלתי הפיכה, שתי חולצות שחיפשתי באביב ומתחתן מגבת לא מוכרת.

גם הידיות כבר מזמן איבדו את הזווית ובשביל להישען על שתיהן יחד אני צריך להתכופף בזווית של 15 מעלות ולהרחיק את שני המרפקים ככל שניתן. איכשהו, זה הרבה יותר נוח מאיך שזה נשמע. גם המנגנון ההידראולי לא מה שהיה, מדי פעם נשמטת לו האחיזה והכיסא הישן צונח כמה סנטימטרים, כמו אומר לרוכבו: קח הפסקה, חביבי.

סתם כיסא ישן, כמו כלב זקן, אבל הכיסא שלי; שותף ותיק ואמין ליומיום, חבר מכובד ובעל זכויות במסדר חדר העבודה הקטן והמבולגן שלנו, אח לשולחן, עמית ללפטופ, ידיד לחלון, שכן סימפטי למדפי הספרים ואויב מושבע של חוטי החשמל, כבלי ההטענה ורצועות התיקים הפזורים על הרצפה. חבר'ה, אתם חייבים ללמוד איך לחיות ביחד, אמרתי להם לא פעם, אבל שום דבר לא עזר. רצועות של תיקים וגלגלים של כיסאות זה מקרה אבוד. חוסר האמון בין שני הצדדים כל כך עמוק; זה חושב שהם מכשילים אותו דווקא, ואלה משוכנעים שהוא נוסע עליהם בכוונה. לפעמים אני ממש צריך להפריד ביניהם במו ידיי. הדברים האלה קורים בכל בית כמעט.

לא הייתי מספר לכם על הכיסא הישן, המרוט, השחוק והמהוה שלי לולא נכנס לתמונה כיסא חדש בתחילת השבוע ומצאתי את עצמי בין כיסאות.

ג. אני רוצה להאמין שלפחות בחלק מהמקרים שפורטו לעיל יימצא פתרון ברגע האחרון, בדרך כלל זמני ומאולתר, אבל כזה שיאפשר למיזמים להמשיך לפעול, כמו שקרה עם סל תרבות. אמרו שיסגרו, קמה זעקה, ואיכשהו סחבו קצת תקציב מפה וקצת תקציב משם והסל ממשיך.

אלא שהפתרון הזה הוא לא חלק גדול מהבעיה, אם לא ליבה - כבר שנים שמנסים להרגיל אותנו להיות פושטי יד מול הממשלה, מבקשים נדבות, תלויים בטוב ליבו ובחישוביו הפוליטיים הסבוכים של מאן דהוא, כולם ביחד וכל אחד לחוד, תמיד חסרי ודאות, תמיד קצרי נשימה, תמיד מתחרים זה בזה על הפרוסה האחרונה.

אתה יכול לראות את זה חוזר על עצמו שוב ושוב, עם כל סקטור וכל מגזר וכל אדם. כמו פרקטל; עותקים בגדלים משתנים של אותה צורה ואותה שיטה. עושים לך טובה: כשלוקחים ממך קוראים לזה ביטוח, כשנותנים לך קוראים לזה סיוע.

הכיסא החדש שקיבלתי הוא מתנת יום הולדת מהמשפחה לקראת יום הולדתי החמישים שיחול בסוף החודש - אבל על זה לא מדברים עכשיו - הגיע הביתה עם שליח, כולו זקוף כזה, גבוה, בצבע שחור מבריק, עשוי ממה שנראה כחומרים חדשניים עד מאוד, בדי רשת גמישים, נושמים וחושבים, שנראים כאילו טסים איתם לחלל. כולו שיר הלל לארגונומיה, מהצעירים שבענפי המדע, כך קראתי, הנדסת האנוש חוקרת את יחסי הגומלין בינינו לכלים שסביבנו במטרה להפוך את האדם לעובד בטוח, בריא ויעיל יותר. והרי עובד בטוח, בריא ויעיל יותר זה כל מה שחלמתי להיות מאז שהייתי ילד קטן, תשאלו את מי שאתם רוצים, רק על זה דיברתי. והנה, הרגע הגיע סופסוף. תודה לך, ארגונומיה!

עוד לא יצא השליח, וכבר קרעתי את הניילונים והתיישבתי על הכיסא באמצע הסלון כמו בוס שמקבל את כל התמיכה לגב התחתון שיש למדע החדש להציע, מי היה מאמין שזה כל כך הרבה, שלא לדבר על משענת הראש. בחיים לא הייתה לי משענת ראש. זה לא כיסא, כתבתי בקבוצה המשפחתית, זה כס!

ביני לבין עצמי אמנם דקרה אותי בצד המחשבה על איך נהייתי אחד שקונים לו כיסא ומה זה בכלל אומר להיות אחד שקנו לו כיסא. אני מריץ בראש את כל האנשים שפגשתי בחיי. את אלה שהכרתי לעומק ואת אלה שפגשתי פעם אחת במקרה, את אלה שאהבתי ואת אלה שלא, אפילו את אלה שלא פגשתי ורק שמעתי עליהם אני מריץ בראש ושככה יהיה לי טוב: לא פגשתי אף אחד שקנו לו כיסא במתנה. אומרים שהיה אחד בגבעתיים, אבל הוא עזב לאוסטרליה ואיש לא שמע ממנו מאז. את הכיסא השאיר מאחור. נראה שאני היחיד.

טסתי במסדרון על הכיסא החדש - ארבעת הגלגלים עבדו כמו קסם - נחוש להגיע לחדר העבודה ולהיוולד מחדש כאדם הארגונומי שתמיד חלמתי להיות, הומו-ארגונומוס, כזה שמותאם בצורה מושלמת, יעילה, בריאה ובטוחה למכשירים ולכלים שסביבו; הגב? זקוף. הצוואר? ישר. הראש? נשען. המרפקים? מונחים. המבט? נחוש. הרגליים? בזווית מושלמת על הרצפה. כל מה שנותר היה להשליך את הכיסא הישן ככלי אין חפץ בו.

בחדר העבודה ציפתה לי הפתעה קטנה כשמצאתי את כל חוטי החשמל, כבלי ההטענה ורצועות התיקים כרוכים סביב רגלי הכיסא הישן, כממאנים לתת לו ללכת. המחווה נגעה ללבי; אם שני אויבים מושבעים כמו רגל של כיסא ורצועת תיק יכולים לחיות ביחד, כנראה שבכל זאת יש לעולם הזה סיכוי. מיקמתי את הכיסאות זה מול זה, כיביתי את האור ויצאתי בשקט מהחדר. שיסתדרו לבד.

עוד כתבות

אליאס טנוס, מנכ''ל ומבעלי קבוצת בסט / צילום: קבוצת בסט

הבעלים לקחו 2 מיליון שקל מכספי החברה, וכעת רשות ניירות ערך צפויה להתערב

פחות מ־3 חודשים לאחר שהונפקה, חברת הנדל"ן בסט נאלצת לתקן את דוחותיה ● הסיבה: מימון עבודות פרטיות של הבעלים בניגוד לנהלים ● לגלובס נודע כי רשות ני"ע צפויה להתערב בפרשה ואולי אף לקנוס את החברה ● ואיפה היו החתמים, רואי החשבון והרשות עצמה?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

טראמפ הכריז על "עסקת הנפט הגדולה בהיסטוריה"

לדברי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, חברות אמריקאיות יקבלו שליטה ברוב פרויקטי הנפט בוונצואלה, שבהם עתודות של יותר מ־65 מיליארד חביות

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: Reuters, Denis Balibouse

ענקית ה־AI תבעה את הפנטגון - ובית המשפט פסק לטובתה

בית המשפט הפדרלי בקליפורניה קבע כי החלטת הפנטגון להגדיר את חברת ה־AI כ"סיכון לשרשרת האספקה" הייתה בלתי חוקית ● המהלך הגיע לאחר שאנתרופיק סירבה להסיר מגבלות על שימוש ב־Claude למעקב אחר אזרחים ולנשק אוטונומי, ולאחר עימותים ממושכים מול ממשל טראמפ

אילוסטרציה: Shutterstock

הרחק מעיני הציבור: כך העיריות מעצבות את מערכת החינוך בישראל

אף שלעתים קרובות הוא חומק מתחת לרדאר, השלטון המקומי הוא אחד השחקנים החשובים ביותר במערכת החינוך ● העיריות מוציאות אלפי שקלים על כל תלמיד, אבל הן פחות אקטיביות כשהן צריכות להבין לאן בדיוק הכסף הולך ● וגם: איך קרה שדווקא עיר קטנה ומפתיעה תפסה את המקום הראשון בדירוג ההשקעה בחינוך?

חברת מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג

עם כאלה ביצועים חלשים אין פלא שהחברה של קיבוץ יזרעאל מחפשת חבל הצלה

מיטרוניקס סיימה את הרבעון השני עם ירידה בהכנסות לצד מעבר להפסד של כ-8 מיליון שקל ● בזמן שהיא מקיימת מגיעים להשקעה מצד קרן פימי, בחברה הכריזו על תוכנית התייעלות נוספת שתסייע לה לעמוד בהתחייבויותיה

קיבלתם סכום גדול? המהלך שיחסוך לכם עשרות אלפי שקלים במס

סיום עבודה מלווה לעיתים בקבלת מענק פרישה או סכום כסף גדול מסיבות אלו ואחרות ● לכאורה מדובר בכסף שחייב במס של עד 50%, אך בתנאים מסוימים תוכלו לחסוך עשרות אלפי שקלים בנטו ● כך עובדת השיטה של "פריסת מס" ● מומחי פרישה עונים על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה

אילון מאסק וסם אלטמן / צילום: AP, Jose Luis Magana , רויטרס - Brandon Bell,

אחרי רכישת הענק של מאסק: OpenAI תפסיק לספק מודלים לקרסר

OpenAI הודיעה כי ב־12 בנובמבר תפסיק לספק לקרסר גישה למודלים שלה, בטענה כי חברותיו של אילון מאסק הפרו בעבר חוזים ותנאי שימוש ● במקביל, מייקל טרואל, ממייסדי קרסר, כתב כי הצדדים מנסים לפתור את המשבר והדגיש כי מודלי OpenAI אחראים לכ־5% בלבד מהשימוש בפלטפורמה

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

1.8 מיליארד דולר בשנתיים וחצי: הבנק המצרי שסייע לאיראן

לפי משרד האוצר האמריקאי, שלוחת בנק מיסר באיחוד האמירויות סייעה ל־103 חברות איראניות להעביר כ־1.8 מיליארד דולר בתוך שנתיים וחצי ● בעקבות הממצאים חסמה וושינגטון את גישת השלוחה למערכת הפיננסית האמריקאית ● בקהיר חוששים כי הפיקוח יתרחב גם למוסדות פיננסיים מצריים נוספים

תדלוק בתחנת דלק / צילום: ap, Marta Lavandier

בעקבות התייקרות הדלק: המהלך שמקדם סמוטריץ’

בעקבות הזינוק במחיר הדלק, שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ הורה לקדם הפחתה של מס הבלו ● באוצר מגבשים כעת את גובה ההוזלה ואת המנגנון שיאפשר לה להיכנס לתוקף בתוך ימים ● ברקע: עלייה במחירי הבנזין בעולם וזינוק של כ־50% במרווח הזיקוק

הפורעים בתוך הבית בקוסרה / צילום: ap

גורם ביטחוני על הפרעות בקוסרה: זה אירוע מאורגן עם תשתית מאחוריו

רה"מ כינה את האלימות "נפשעת" ואמר כי היא פוגעת במעמד ישראל בעולם, גם הרצוג תקף: "חציית קו אדום" ● דיווחים בלבנון על לפחות שתי תקיפות שביצעה ישראל הבוקר בדרום המדינה ● צה"ל מתגבר כוחות לקראת החגים על רקע העלייה בפשיעה הלאומנית • אוגדה נוספת הועמדה ב"כוננות הקפצה" מחשש להסלמה ● דיווחים בלבנון על לפחות שתי תקיפות שביצעה ישראל הבוקר באזור עייתא אל-ג'בל שבדרום המדינה ● עדכונים שוטפים

עמדת אוואטר הולוגרפי המבוססת על AI של רשת מלונות אסטרל / צילום: רשת מלונות אסטרל

לראשונה בישראל: מלון מלכת שבא יטמיע אוואטר הולוגרפי מבוסס AI

רשת מלונות אסטרל תציב במלון מלכת שבא באילת עמדת קבלה עם אוואטר הולוגרפי מבוסס AI, לראשונה בענף המלונאות בישראל ● וגם: קרן מלגות חדשה לסטודנטים בהיקף של 750 אלף שקל ● אירועים ומינויים

פרופ' ענת בן דוד, מובילת מיזם ''זה ב-AI'' / צילום: תמיר נוי

ליברמן ואיזנקוט רוכבים על סוס? מיזם חדש בודק אם זה אמיתי ומתי זה לגיטימי

המיזם המחקרי "זה ב־AI" של האוניברסיטה הפתוחה, בהובלת פרופ' ענת בן דוד, מנטר את חשבונות המפלגות והמועמדים ומזהה שימושים בבינה מלאכותית ● החל מהיום תארח המשרוקית של גלובס את המיזם, שיסקור את השימוש השבועי ב־AI בתעמולה

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

השיטה שהופכת את שוק ההון למדפסת כסף - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

דוחות חמשת בתי ההשקעות הנסחרים מגלים כיצד כל שקל שמזרים ציבור החוסכים מתגלגל כמעט ישירות לשורה התחתונה ● מנהל ההשקעות איתי ליפקוביץ' מזהה הזדמנויות דווקא כשהפסימיות כבר מגולמת במחירים, וההיסטוריה של וול סטריט מלמדת: הימים הטובים ביותר בשוק מגיעים בדיוק כשלא מצפים להם ● בסיטי מעריכים כי לא צפויה הפחתת ריבית בהחלטה הקרובה של בנק ישראל ● וגם: מדוע המניות שהיו לפני רגע הלהיט של הבורסה צונחות בעשרות אחוזים

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

המשקיעים מענישים את מניית שופרסל. אלה הנתונים שמדאיגים אותם

רשת הסופרמרקטים הגדולה בישראל איבדה ביומיים 11% מהשווי שלה לאחר פרסום הדוחות בשבוע שעבר ● הירידה בהכנסות שופרסל מגיעה למרות צעדי התייעלות שהטמיעו בעלי השליטה, האחים יוסי ושלומי אמיר ● מהן הסיבות לצניחה במניה, ומה עוד מתכננים בחברה?

ישי רוט, מנכ''ל קבוצת שובל הנדסה / צילום: יניר סלע

הנדל"ניסט שמגלה: הסיבה שאני לא קונה לבת שלי דירה בישראל

ישי רוט, מנכ"ל קבוצת שובל הנדסה, מסביר מדוע החברה מעדיפה פרויקטים ביקנעם, בעכו ובחיפה ומתרחקת מתל אביב ● וגם: למה הוא קורא להוריד את מס הרכישה על דירות יד שנייה למשקיעים, ואיך זה קשור לדירה של הבת שלו?

המניות שייפלו מחר, והמשקולת שתקשה על הורדת הריבית בישראל

כל העיניים יהיו נשואות להחלטת הריבית של בנק ישראל ● נאומו הניצי של יו"ר הפד, שהזניק את הציפיות להעלאת ריבית בארה"ב, הופך את ההחלטה בישראל למורכבת יותר ● המניות הדואליות יחזרו לת"א עם פער ארביטראז' שלילי גדול ● המשקיעים בוול סטריט יצפו לדוח התעסוקה האמריקאי ● וגם: מורגן סטנלי צופה ש-SpaceX של אילון מאסק תזנק במעל 100% ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

האדלסטון ובר. חקלאים מרחבי ארה''ב מתקשרים אליהן כדי לבקש עצות / צילום: WSJ

האם והבת מהכפר שסירבו ל-26 מיליון דולר ממרכז נתונים ל-AI

אם ובתה מקנטקי דחו הצעה לרכישת הקרקע החקלאית שלהן, הזדמנות שיכלה לשנות את חייהן ● הדרמה שהתפתחה בעקבות הסירוב פילגה את העיירה

אילון אלחדד, מנכ''ל חברת הסייבר Echo / צילום: ג'ני רוחלין

העסק שהקים בתיכון הכניס לו מאות אלפי שקלים בשנה. היום הוא כבר אחרי שני אקזיטים

"בילדותי לא היה הרבה כסף בבית. כבר בגיל 12 מכרתי סנדוויצ'ים בחופש. הייתי עובר בין חנויות, וזה הכניס לי 800-700 שקל בחודש. בהמשך קניתי שרת, מכרתי כניסות לכל החבר'ה ובניתי אתרים. זה הפך לעסק עם מחזור של מאות אלפי שקלים" ● שיחה קצרה עם אילון אלחדד, מנכ"ל חברת הסייבר Echo

הסכם הממון העניק לאישה שתי דירות – ובית המשפט ביטל אותו

הסכם ממון שהותיר את הבעל ללא זכויות בשתי דירות בוטל, לאחר שבית המשפט קבע כי ההסכם נחתם תוך ניצול מצוקתו ● רשות התעופה האזרחית חויבה לפצות טייס שפוטר ללא שימוע ● ובסכסוך על שביל גישה משותף בצפת נקבע כי השכנים רשאים לבטל את זכות המעבר, אך יידרשו להשתתף בעלות הרחבת השביל ● 3 פסקי דין בשבוע

מדד KOSPI מוקרן על בורסת טוקיו / צילום: ap

שוק המניות המטורף בעולם הפך למסע אימים

קריסה הדרגתית במדד קוספי של דרום קוריאה מחקה 2.5 טריליון דולר משווי השוק והותירה משקיעים שהימרו על תנופת הבינה המלאכותית עם הפסדים כבדים