גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקפצת יחסי הסחר: אלו ההיבטים הכלכליים של נרמול היחסים עם איחוד האמירויות

הנורמליזציה עם אחוד האמירויות תפגיש את המגזר העסקי הישראלי עם מושגים ונורמות שעד כמה לא היו מוכרות במחוזותינו ● ההסכם עשוי לשמש כמקפצה לכינון יחסי סחר עם שכנותיה של איחוד האמירויות, וגם לתיירות שלנו צפוי שיפור משמעותי, בעיקר לאחר משבר הקורונה

קו הרקיע של דובאי / צילום: שאטרסטוק
קו הרקיע של דובאי / צילום: שאטרסטוק

ההודעה שנמסרה הערב בדבר נירמול היחסים בין ישראל לבין איחוד האמירויות אינה רק בעלת משמעות מדינית, אסטרטגית ופוליטית עבור ישראל, אלא גם, ואולי בעיקר, בעלת משמעות כלכלית עבור שתי המדינות.

ראשית כל, מבחינה חוקית, הסחר עם איחוד האמירויות, שהתקיים עד כה במחשך ותחת מעטה חשאיות, יהיה מעתה סחר גלוי וחוקי, הן ברמת המדינה והן ברמת העסקים הפרטיים. הדבר ישפיע ללא ספק על היקפי חילופי הסחר בין שתי המדינות, אשר צפויים לגדול בשיעורים של מאות ואולי אף אלפי אחוזים. אנשי עסקים משתי המדינות יוכלו להעביר אלו לאלו כספים באופן ישיר, מבלי לתעל אותם דרך חשבונות בנק עלומים באירופה ובארצות הברית, ויוכלו לבקר אלו אצל אלו, דבר שייטיב עם הכלכלות של שתי המדינות, במיוחד בתקופה שבה משבר הקורונה פוגע פגיעה של ממש בכלכלות אלו, בפרט בכלכלה הישראלית.

לישראל יש פוטנציאל עצום של יצוא ידע ומוצרים מוגמרים עתירי ידע לאיחוד האמירויות, הן במישור האזרחי והן במישור הביטחוני-צבאי. חברות ההייטק הישראלי, שעד כה נמנעו מלעשות עסקים עם איחוד האמירויות, או שעשו עסקים אלו במחשך, יפעלו עתה בגלוי ויוכלו לייצא לאיחוד האמירויות את הידע שלהן ואת מוצריהן. בתמורה, ישראל תוכל לייבא מאיחוד האמירויות חומרי גלם שונים שדרושים לתעשייה הישראלית.

אנשי העסקים הישראלים שמתכננים החל מהיום "להסתער" על איחוד האמירויות, יצטרכו מאתה ואילך ללמוד היטב את אופייה של המדינה. מדובר במדינה המורכבת מ-7 נסיכויות, אשר הגדולות והחשובות בהן הינן אבו דאבי ודובאי, אשר שונות האחת מהשנייה באופן מהותי.

אבו דאבי, שהינה נותן הטון הפוליטי במדינה, הינה נסיכות בעלת אופי יותר מדברי, ערבי ושבטי, בעוד שדובאי, שנחשבת למוקד הפיננסי במדינה זו, הינה נסיכות שבה אין בכלל רוב ערבי, כיוון שרוב התושבים בה הינם עובדים זרים מתת היבשת ההודית. ההבדלים בין שתי נסיכויות אלו, כמו גם בינן לבין הנסיכויות הקטנות יותר, יחייבו את אנשי העסקים הישראלים ללמוד היטב את הניואנסים התרבותיים, החברתיים והפוליטיים של כל נסיכות בטרם ייגשו לעשיית עסקים.

הנורמליזציה עם אחוד האמירויות תפגיש את המגזר העסקי הישראלי עם מושגים ונורמות שעד כמה לא היו מוכרות במחוזותינו. כך למשל, המערכת הבנקאית הישראלית תכיר בקרוב את המושג "בנקאות אסלאמית" , שמהווה נדבך מרכזי במערכת הכלכלית והפיננסית של איחוד האמירויות. "בנקאות אסלאמית" הינה מערכת בנקאית הפועלת על חוקים ונורמות המושתתים על חוקי האסלאם ובראשם הטלת איסור מוחלט על גביית ריבית. יהיה מעניין ללא ספק להיווכח כיצד אנשי העסקים הישראלים יתמודדו עם אתגר זה.

ראוי לציין, כי באיחוד האמירויות צפוי שהמכשולים שתערים האוכלוסייה המקומית בפני הסחר עם ישראל צפויים להיות פחות משמעותיים מאלו שהערימה עד כה החברה האזרחית בירדן ובמצרים על הסחר עם ישראל. איחוד האמירויות הינה מדינה שבה יש חברה שבטית, שנאמנה כולה לשליטי המדינה, וזאת בניגוד למצרים ולירדן, ששם האיגודים המקצועיים, בשל עוינות האוכלוסייה לישראל, תוקעים מקלות בגלגלי קידום הסחר בין המדינות.

היבט נוסף הינו ההיבט הדתי, שקשור קשר אמיץ להיבט הכלכלי. ההסכם בין איחוד האמירויות לישראל יסייע להביא המוני מוסלמים למקומות הקדושים לאסלאם בירושלים, בדגש על מסגד אל-אקצא. מעבר למשמעות הכלכלית הישירה של הסיוע לתיירות (כמובן, לאחר תום משבר הקורונה), הגעתם של מוסלמים רבים לירושלים תסייע לשפר את מעמדה של ישראל בעולם המוסלמי ולייצר למדינת ישראל שגרירים של רצון טוב.

מבט מהיר על המפה והבנה של התהליכים הגאו-אסטרטגיים ממחישים כי נרמול היחסים עם איחוד האמירויות עשוי לשמש כמקפצה לכינון יחסי סחר עם שכנותיה של מדינה זו, בדגש על הענק הסעודי. אין להוציא מכלל אפשרות שסעודיה משתמשת באירוע נרמול היחסים בין איחוד האמירויות לישראל כמקרה מבחן ובחודשים הקרובים היא תשב מהצד, תצפה, תחשב את חישוביה ובמידה שהניסוי יצליח, תנקוט מהלך מקביל משלה.

יצוין, כי בימים אלו מידרדרת בריאותו של מלך סעודיה השמרן בן ה-84, סלמאן בן עבד אל-עזיז ומי ששולט במדינה דה-פקטו, הינו בנו, מוחמד בן סלמאן, בן ה-35, אשר מגלה אהדה לרעיון של נרמול יחסים עם ישראל, במסגרת רפורמות מקיפות שהוא מקדם במדינתו. מוחמד בן סלמאן, שנתפס בעיני גורמים רבים כאחד השושבינים החשאיים של נרמול היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות, לא יישב על הגדר לאורך זמן, וירצה אף הוא לקצור את פירות הנורמליזציה.

כמובן שאין להתעלם מההיבט האיראני. באיחוד האמירויות פועלות חברות איראניות רבות, ומן הסתם גם פועלים בה סוכנים של המשטר האיראני. נתון זה יהיה חייב להילקח בחשבון בעת עשיית עסקים, הן ברמה הפרטית והן ברמה המדינתית. איראן תנסה ללא ספק לפגוע בקשרי הכלכלה בין ישראל ואיחוד האמירויות, בין אם בגלוי והן אם בדרכים סמויות ועל ישראל ואיחוד האמירויות יהיה להתמודד עם אתגר זה.

הכותב הוא מומחה לנושאי מדינות המפרץ והינו מייסדה ומנהלה של חברת המודיעין העסקי GLOBAL OSINT  

עוד כתבות

מנכ''ל דוראל, יוני חנציס, בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל קבוצת דוראל: "כל מתקן אנרגיה מתחדשת שנכנס לפעולה מוריד לכולם את חשבון החשמל"

יוני חנציס שוחח במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס על החשיבות של תחום האנרגיה המתחדשת למשק החשמל וכן על פעילותה של דוראל בארץ ובעולם ● "שוק החשמל העולמי חייב אגירה לשעות שאחרי שהשמש שוקעת. בלי זה, לא נוכל לוותר על התלות באנרגיה קונבנציונלית"

קורנליוס קורנליו בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

שגריר קפריסין: "הביקורת על ישראל עצומה, אבל רק כאן מבינים את המציאות של המדינה"

שגריר קפריסין בישראל, קורנליוס קורנליו, אומר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי היחסים הכלכליים בין המדינות רחוקים ממיצוי - לא רק תיירות ונדל"ן אלא גם הייטק ואנרגיה ● עוד אמר: "אל תשכחו שיש לכם חברים באיחוד האירופי, חשוב לא לסגור דלת לאיחוד"

''כסף על הרצפה'' / צילום: Shutterstock

"כסף על הרצפה": האם גל ההנפקות של תל אביב בדרך להפוך לצונאמי?

אחרי שלוש שנות בצורת, שוק ההנפקות של ת"א התעורר לחיים עם קרוב ל–20 חברות חדשות שהצטרפו לבורסה ● מה השתנה, האם הגל הנוכחי יהפוך לצונאמי, וגם: למה כולם רוצים להחזיק פתאום בחברת חיתום ● גלובס צולל למהפכה של הבורסה: "לא נגיע ל־100 הנפקות כמו ב־2021, אבל יהיו כמה עשרות חברות גדולות שינפיקו"

גבי בוגנים / צילום: פזית אסולין

הרכישה הסתבכה: אקסל טוענת לטעות של 20 מיליון שקל בדוחות סינאל

לאחר שרכשה את השליטה בחברת התוכנה ב־93 מיליון שקל, טוענת אקסל כי סינאל רשמה בעבר הכנסות יתר של 20 מיליון שקל בשל הפרשה שגויה ● המוכר: "אולי רוצים לשפר תנאי העסקה"

הישראליות בוול סטריט / צילום: באדיבות נאייקס, אלן צצקין, נאבן

הישראלית שצנחה במעל 20% בעקבות הדוחות, וזו שהתאוששה מהשפל

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● פלטפורמת בניית האתרים Wix נפלה בכ-24% מאז שפרסמה את דוחותיה, על רקע ירידה שנרשמה בשולי הרווח ● מנגד, נאייקס קפצה בשיעור דו־ספרתי לאחר הדוחות ● נאבן התאוששה מעט, לאחר שנפלה במעל 40% מאז הנפקתה בחודש שעבר

מימין: אסף זגריזק, שאול שניידר ועמית לנג בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר: "אני לא מתנגד להנפקה"

שניידר אמר את הדברים בשיחה בנושא התשתיות הקריטיות של ישראל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ● מנכ"ל מקורות עמית לנג: "יש לישראל פוטנציאל להיות ספקית מים לסוריה וכך ליצור מארג גאו-פוליטי"

יונתן לבנדר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

"האמנות האמיתית היא AI, וזה ישנה את עולם הבריאות"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, הציג סגן השותף המנהל וראש מערך הייעוץ של KPMG, את האופן שבו הטכנולוגיות החדשות, ובעיקר ה-AI, משנים ועתידים לשנות את חוקי המשחק ● לדבריו, ישראל מובילה באימוץ אך מעוכבת בידי רגולציה

אל''מ במיל' ניצן אלון בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

"שנתיים של סערת רגשות": האלוף ניצן אלון מדבר לראשונה על מפקדת השבויים והנעדרים

ראש מפקדת השבויים והנעדרים סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על מאמצי שחרור החטופים בשנתיים האחרונות, המתיחות מול הדרג המדיני והתוכניות שלו להתחלה החדשה באזרחות ● "למדינת ישראל יש אחריות לתקן את מה שאפשר. אנחנו נמצאים בתחילתו של ריפוי ושיקום שממנו אפשר לצמוח"

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן, בוועידת ישראל לעסקים 2025

מנכ"ל שיכון ובינוי: "אסור להכניס חברות בבעלות ממשלה זרה לפרויקטי תשתית אסטרטגיים"

עמית בירמן, מנכ"ל שיכון ובינוי, הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "אנחנו ב-6 באוקטובר של השתלטות מדינות זרות על התשתיות הלאומיות האסטרטגיות של המדינה. אסור לתת לזה לקרות"

מימין: אסף זגריזק, יודפת אפק-ארזי, ינקי קוינט ורועי כחלון בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

רועי כחלון: "עובדים מסביב לשעון על הנפקת התעשייה האווירית"

במסגרת פאנל "תשתיות לישראל" בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנהל רמ"י ינקי קוינט אמר כי "מחירי הדירות יכולים להגיע לרמה שזוג צעיר יוכל לרכוש דירה בעלות סבירה" ● יו"ר נת"ע, יודפת אפק-ארזי: "פרויקט המטרו זה גיים צ'יינג'ר עשורים קדימה"

מימין: הילה ויסברג, ענבל קרייס, פרופ' אסנת לב ציון קורח, קרן כהן חזן / צילום: כדיה לוי

"הגיים צ'יינג'ר לעתיד": שלוש בכירות מדברות על מנועי הצמיחה של התעשייה

בפאנל "תעשייה, חדשנות ובריאות - האבנים הגדולות של כלכלת ישראל", שהתקיים במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס, דיברו שלוש בכירות בתעשייה הישראלית על הצלחה והמנוע להוביל, על מהפכת ה-AI ויישומה, ועל תחזיות לעתיד ● וגם: מה ישמור על העליונות הטכנולוגית שלנו?

עו''ד ג'ייסון גרינבלט / צילום: תמר מצפי

האם הפסקת האש תחזיק מעמד ומה הסיכוי לנורמליזציה עם סעודיה? יועצו של טראמפ לשעבר מדבר

ג’ייסון גרינבלט, לשעבר שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון ומאדריכלי הסכמי אברהם, הגיע כאורח מיוחד לערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים ● הוא מסביר כיצד 7 באוקטובר שינה את האזור, מה ישראל תיאלץ לעשות מול חמאס ועד כמה ריאלי חידוש המגעים עם סעודיה

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות

מנכ''ל הבורסה איתי בן זאב בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האם לשוק יש עוד לאן לעלות? התשובה של מנכ"ל הבורסה בת"א

למרות השיאים והתשואות החזקות בבורסה המקומית, איתי בן זאב, סבור שהיא רחוקה מלבטא את הפוטנציאל העתידי, ובטוח שמפולת במדדים לא על הפרק ● כך אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "ירידות חדות מגיעות בדרך כלל בתקופה של בועה וזה לא המצב כרגע"

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' עירן הלפרין / צילום: פרטי

חוקר השנאה שמצהיר: "אנחנו נוסעים ב-300 קמ"ש לעבר הקצנה"

שיחה עם פרופ' עירן הלפרין, ראש המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ● על הקיטוב שהפך לנורמה, הסיבות לכך ומה ישראל צריכה לעשות כדי לעצור את הדהירה

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"

דרור בין בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "נדרשת עליית מדרגה בהשקעות דיפטק, הן גל הצמיחה הבא של ההייטק בישראל ובעולם"

בהרצאה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר דרור בין מנכ"ל רשות החדשנות, כי 2025 רושמת כבר עתה את שיא האקזיטים בישראל בהיקף של 71 מיליארד דולר ● לצד זאת, בין הזהיר מפני הירידה במספר הסטארט-אפים החדשים וקרא לגוון את ההשקעות בהייטק כך שלא יתמקדו רק בסייבר ובתוכנה

גדי קוניא ושירה ספיר / צילום: גלובס

מנכ"ל תנובה: "ישראל לא יכולה לוותר על ייצור מוצרי המזון הבסיסיים, בטח לא המפוקחים"

ענף החלב ידע לא מעט סערות בשנתיים האחרונות - החל מהמחסורים בתקופות החגים, דרך העלאות המחירים ועד התוכניות החדשות שהוצגו בשבוע שעבר במשרדי הממשלה ● בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנכ"ל קבוצת תנובה גדי קוניא פתח את הכול והסביר מהן הבעיות השורשיות של הענף ● וגם: האם בקרוב תנובה תצא להנפקה?

מימין: אלה לוי וינריב, שרית זוסמן ושירה שפירא / צילום: רמי זרנגר

"להחליט לשים זרקור על הדברים הטובים": שירה שפירא ושרית זוסמן בשיחה על שכול והכוח להמשיך הלאה

חברי הילדות ענר שפירא ז"ל, רס"ל בן זוסמן ז"ל והירש גולדברג פולין ז"ל, הפכו לסמל לגבורה בעקבות אירועי 7.10 ● האימהות של שניים מהם, שירה שפירא ושרית זוסמן, הגיעו לוועידת ישראל לעסקים של גלובס כדי לספר עליהם, על הדרך להמשיך הלאה ועל החשיבות של עשייה חיובית בחברה

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"