גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקפצת יחסי הסחר: אלו ההיבטים הכלכליים של נרמול היחסים עם איחוד האמירויות

הנורמליזציה עם אחוד האמירויות תפגיש את המגזר העסקי הישראלי עם מושגים ונורמות שעד כמה לא היו מוכרות במחוזותינו ● ההסכם עשוי לשמש כמקפצה לכינון יחסי סחר עם שכנותיה של איחוד האמירויות, וגם לתיירות שלנו צפוי שיפור משמעותי, בעיקר לאחר משבר הקורונה

קו הרקיע של דובאי / צילום: שאטרסטוק
קו הרקיע של דובאי / צילום: שאטרסטוק

ההודעה שנמסרה הערב בדבר נירמול היחסים בין ישראל לבין איחוד האמירויות אינה רק בעלת משמעות מדינית, אסטרטגית ופוליטית עבור ישראל, אלא גם, ואולי בעיקר, בעלת משמעות כלכלית עבור שתי המדינות.

ראשית כל, מבחינה חוקית, הסחר עם איחוד האמירויות, שהתקיים עד כה במחשך ותחת מעטה חשאיות, יהיה מעתה סחר גלוי וחוקי, הן ברמת המדינה והן ברמת העסקים הפרטיים. הדבר ישפיע ללא ספק על היקפי חילופי הסחר בין שתי המדינות, אשר צפויים לגדול בשיעורים של מאות ואולי אף אלפי אחוזים. אנשי עסקים משתי המדינות יוכלו להעביר אלו לאלו כספים באופן ישיר, מבלי לתעל אותם דרך חשבונות בנק עלומים באירופה ובארצות הברית, ויוכלו לבקר אלו אצל אלו, דבר שייטיב עם הכלכלות של שתי המדינות, במיוחד בתקופה שבה משבר הקורונה פוגע פגיעה של ממש בכלכלות אלו, בפרט בכלכלה הישראלית.

לישראל יש פוטנציאל עצום של יצוא ידע ומוצרים מוגמרים עתירי ידע לאיחוד האמירויות, הן במישור האזרחי והן במישור הביטחוני-צבאי. חברות ההייטק הישראלי, שעד כה נמנעו מלעשות עסקים עם איחוד האמירויות, או שעשו עסקים אלו במחשך, יפעלו עתה בגלוי ויוכלו לייצא לאיחוד האמירויות את הידע שלהן ואת מוצריהן. בתמורה, ישראל תוכל לייבא מאיחוד האמירויות חומרי גלם שונים שדרושים לתעשייה הישראלית.

אנשי העסקים הישראלים שמתכננים החל מהיום "להסתער" על איחוד האמירויות, יצטרכו מאתה ואילך ללמוד היטב את אופייה של המדינה. מדובר במדינה המורכבת מ-7 נסיכויות, אשר הגדולות והחשובות בהן הינן אבו דאבי ודובאי, אשר שונות האחת מהשנייה באופן מהותי.

אבו דאבי, שהינה נותן הטון הפוליטי במדינה, הינה נסיכות בעלת אופי יותר מדברי, ערבי ושבטי, בעוד שדובאי, שנחשבת למוקד הפיננסי במדינה זו, הינה נסיכות שבה אין בכלל רוב ערבי, כיוון שרוב התושבים בה הינם עובדים זרים מתת היבשת ההודית. ההבדלים בין שתי נסיכויות אלו, כמו גם בינן לבין הנסיכויות הקטנות יותר, יחייבו את אנשי העסקים הישראלים ללמוד היטב את הניואנסים התרבותיים, החברתיים והפוליטיים של כל נסיכות בטרם ייגשו לעשיית עסקים.

הנורמליזציה עם אחוד האמירויות תפגיש את המגזר העסקי הישראלי עם מושגים ונורמות שעד כמה לא היו מוכרות במחוזותינו. כך למשל, המערכת הבנקאית הישראלית תכיר בקרוב את המושג "בנקאות אסלאמית" , שמהווה נדבך מרכזי במערכת הכלכלית והפיננסית של איחוד האמירויות. "בנקאות אסלאמית" הינה מערכת בנקאית הפועלת על חוקים ונורמות המושתתים על חוקי האסלאם ובראשם הטלת איסור מוחלט על גביית ריבית. יהיה מעניין ללא ספק להיווכח כיצד אנשי העסקים הישראלים יתמודדו עם אתגר זה.

ראוי לציין, כי באיחוד האמירויות צפוי שהמכשולים שתערים האוכלוסייה המקומית בפני הסחר עם ישראל צפויים להיות פחות משמעותיים מאלו שהערימה עד כה החברה האזרחית בירדן ובמצרים על הסחר עם ישראל. איחוד האמירויות הינה מדינה שבה יש חברה שבטית, שנאמנה כולה לשליטי המדינה, וזאת בניגוד למצרים ולירדן, ששם האיגודים המקצועיים, בשל עוינות האוכלוסייה לישראל, תוקעים מקלות בגלגלי קידום הסחר בין המדינות.

היבט נוסף הינו ההיבט הדתי, שקשור קשר אמיץ להיבט הכלכלי. ההסכם בין איחוד האמירויות לישראל יסייע להביא המוני מוסלמים למקומות הקדושים לאסלאם בירושלים, בדגש על מסגד אל-אקצא. מעבר למשמעות הכלכלית הישירה של הסיוע לתיירות (כמובן, לאחר תום משבר הקורונה), הגעתם של מוסלמים רבים לירושלים תסייע לשפר את מעמדה של ישראל בעולם המוסלמי ולייצר למדינת ישראל שגרירים של רצון טוב.

מבט מהיר על המפה והבנה של התהליכים הגאו-אסטרטגיים ממחישים כי נרמול היחסים עם איחוד האמירויות עשוי לשמש כמקפצה לכינון יחסי סחר עם שכנותיה של מדינה זו, בדגש על הענק הסעודי. אין להוציא מכלל אפשרות שסעודיה משתמשת באירוע נרמול היחסים בין איחוד האמירויות לישראל כמקרה מבחן ובחודשים הקרובים היא תשב מהצד, תצפה, תחשב את חישוביה ובמידה שהניסוי יצליח, תנקוט מהלך מקביל משלה.

יצוין, כי בימים אלו מידרדרת בריאותו של מלך סעודיה השמרן בן ה-84, סלמאן בן עבד אל-עזיז ומי ששולט במדינה דה-פקטו, הינו בנו, מוחמד בן סלמאן, בן ה-35, אשר מגלה אהדה לרעיון של נרמול יחסים עם ישראל, במסגרת רפורמות מקיפות שהוא מקדם במדינתו. מוחמד בן סלמאן, שנתפס בעיני גורמים רבים כאחד השושבינים החשאיים של נרמול היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות, לא יישב על הגדר לאורך זמן, וירצה אף הוא לקצור את פירות הנורמליזציה.

כמובן שאין להתעלם מההיבט האיראני. באיחוד האמירויות פועלות חברות איראניות רבות, ומן הסתם גם פועלים בה סוכנים של המשטר האיראני. נתון זה יהיה חייב להילקח בחשבון בעת עשיית עסקים, הן ברמה הפרטית והן ברמה המדינתית. איראן תנסה ללא ספק לפגוע בקשרי הכלכלה בין ישראל ואיחוד האמירויות, בין אם בגלוי והן אם בדרכים סמויות ועל ישראל ואיחוד האמירויות יהיה להתמודד עם אתגר זה.

הכותב הוא מומחה לנושאי מדינות המפרץ והינו מייסדה ומנהלה של חברת המודיעין העסקי GLOBAL OSINT  

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הדס פרוש

נתניהו העיד בתיק 4000: "תקשורת השמאל מנסה לעשות דה-לגיטימציה לנבחרי הציבור"

רה"מ בנימין נתניהו החל היום להעיד בתיק 4000 ● התובעת, עו"ד יהודית תירוש, חקרה אותו בחקירה נגדית לגבי האישום נגדו בשוחד סביב מתן הטבות רגולטוריות לקבוצת בזק שהייתה אז בשליטת שאול אלוביץ', תמורת הטיית הסיקור באתר וואלה לטובתו ולטובת משפחתו ● נתניהו: "לא הייתה שום הבנה עם אלוביץ'" ● עו"ד תירוש: "אנחנו נראה שלנתניהו הסיקור התקשורתי מאוד חשוב"

איתן יוחננוף / צילום: איל יצהר

"יוקר המחיה מדכא מכירה. פער של 100% במחיר לעומת אירופה לא נובע רק מתמחור"

אם שואלים את איתן יוחננוף, מנכ"ל ומבעלי רשת יוחננוף, הממשלה רק מפריעה לשוק המזון - והגיע הזמן שהיא "תשחרר רגולציות" כדי שהמחירים יירדו ● בראיון לגלובס, רגע לפני כנס קמעונאות המזון ישראפוד שבו ייקח חלק, הוא מציג את הפתרון שלו ליוקר המחיה בישראל, מגלה מדוע מכר את זול סטוק ומדוע קנה אדמה חקלאית, ומסביר למה אין סיכוי שימכור אייפונים בסניפים כמו המתחרים

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

בתעשייה הביטחונית מאותתים: הפסקת האש פותחת דלת לשורה של עסקאות ענק

אלביט דיווחה על אחת העסקאות הגדולות בתולדותיה עם "לקוחה בינלאומית" - בהיקף של 2.3 מיליארד דולר ● בכך היא מצטרפת לשורת עסקאות שנרקמו לאחרונה, ובתעשיות הביטחוניות המקומיות מעריכים כי בתקופה הקרובה יבשילו לכדי עסקאות מגעים נוספים ● בשורה חיובית גם מגרמניה: מסירה את האמברגו על ישראל

ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר, נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית וח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת, כדיה לוי

בג"ץ נתן זריקת עידוד ללשכת עוה"ד, שעשויה לחטוף מכה ממקום אחר

השופטים הקפיאו את החוק שקיצץ את דמי החבר שגובה לשכת עורכי הדין ואסר עליה לממן בהם את פעילותה הציבורית ● בלשכה נזהרים מחגיגות כל עוד גורל החוק לא הוכרע ● יוזמיו כבר מתכננים את הצעדים הבאים נגד הלשכה, ויו"ר ועדת החוקה קורא לעורכי הדין שלא לשלם את דמי החבר

תקלת אינטרנט / צילום: Shutterstock

תקלת ענק באינטרנט מונעת גישה לאתרים רבים

בעקבות התקלה אתרים שונים חדלו לעבוד ובהם רשת X ,OpenAI, ספוטיפיי, גריינדר ועוד ● חברת Cloudflare פרסמה עדכון בו היא מציינת כי היא בודקת את המקור של התקלה

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

השבבים, האופציות ושער הדולר: ההשקעות של שיאניות התשואה בגמל

חברות הביטוח כלל ומנורה התברגו בצמרת טבלת התשואות מתחילת השנה, בעיקר בשל חשיפה גבוהה לישראל ו"פוזיציה לא גדולה על שבבים מאסיה" ● נובמבר נראה בינתיים חיובי בארץ, אבל וול סטריט צבועה באדום בוהק, ובשוק מנסים להעריך: האם החשש מבועה טכנולוגית מוצדק

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

ביום הרווקים הסיני, האונליין ניצח את החנויות הפיזיות בהיקף הרכישות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של יותר מ-20% ברכישות בענפים הבולטים ב-11 בנובמבר

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

מחבר "השקעות לעצלנים" רכש פנטהאוז ב-21 מיליון שקל בתל אביב

תמיר מנדובסקי רכש דירה שצופה לפארק הירקון בת"א וכוללת 5 חדרים בגודל 217 מ"ר, מרפסת גג של 71 מ"ר ובריכה פרטית ● לפני מספר חודשים, במהלך מבצע "עם כלביא", נפגעה הדירה אותה שכר מנדובסקי ברמת גן מטיל איראני

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי / צילום: דוברות בנק ישראל

בנק ישראל משחרר את החבל: הבנקים יוכלו להגדיל את הדיבידנדים שיחלקו

הבנק הבינלאומי הודיע כי יחלק דיבידנד בסכום של 75% מהרווח הנקי ברבעון, חלקו מעודפי הרווח שלו ● בנק ישראל: "בנק עם עודפי הון גבוהים יכול לחלק דיבידנד נוסף, בכפוף לדרישות ההון ולשמירה על יחסי הון הולמים התואמים את סביבת הסיכונים הנוכחית"

ועידת ישראל לעסקים ה-32

בכירי המשק על במה אחת: ועידת ישראל לעסקים ה-32 יוצאת לדרך

ועידת ישראל לעסקים של גלובס היא הוועידה הוותיקה והחשובה בישראל. במסגרתה יתקיימו מושבים בתחומים: השקעות, תשתיות, הייטק וחדשנות, בריאות ועוד ● בין המשתתפים: ג׳ייסון גרינבלט, שליח הבית הלבן למזרח התיכון לשעבר, יו"ר צ'ק פוינט, מנכ"ל שיבא, מנכ"לי הפועלים, הפניקס, בזק, תנובה, אלקטרה צריכה, תורפז תעשיות, מנכ"ל הבורסה ורבים נוספים ● עוד בין המשתתפים: השחקן והאקטיביסט הפרו-ישראלי מייקל רפפורט והאלוף במיל' ניצן אלון, ראש מפקדת השבויים והנעדרים לשעבר, בהופעה ראשונה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ראש צוות השרים לסמכויות ועדת החקירה לאירועי ה-7 באוקטובר: יריב לוין

בצוות יהיו חברים גם השרים בן גביר, סמוטריץ', סטרוק, אלקין, דיכטר, גמליאל, אליהו ושיקלי ● הצוות אמור לקבוע את סמכויות ועדת החקירה שמתכננת הממשלה להקים במקום ועדה ממלכתית, ולהחליט אילו נושאים ייכללו במנדט שלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה שלילית בתל אביב; אלביט זינקה, מניות הבנייה והבנקים נפלו

מדד ת"א 90 נפל במעל 1%, מדד הבנייה נפל במעל 2% ● הבנקים במוקד: דיסקונט דיווח על צמיחה זניחה ברווח, הרווח של הבינלאומי נשחק ● בנק הפועלים ממליץ על פוזיציות לונג על השקל, בהפניקס חולקים, "תוחלת התשואה במט"ח קרובה לאפס" ● הביטקוין ירד ב-9% בשבוע, מייקל סיילור אופטימי, "המחיר יזנק"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

המשקיעים התאכזבו: למה מניית נייס צונחת בכ-15% בת"א?

מניית הטכנולוגיה השלימה ירידה של 30% בשנה האחרונה לאחר שסיפקה יעדי צמיחה שכוללים השקעות שיפגעו ברווחיה ● אופנהיימר: "המשקיעים לא אוהבים ירידה בשיעורי רווחיות והיעדר מנוף תפעולי, המעלים חשש מתחרות"

ההנחות על החשמל יצטמצמו? / צילום: Shutterstock

רשות החשמל משנה את הכללים, וההנחות לצרכנים בסכנה

הרשות מעדכנת את מבנה תעריף החשמל ומעלה את העלויות הקבועות, מה שמצמצם את מרחב התמרון של הספקיות הפרטיות ● החשש: ההפסדים בשוק שגם כך מתקשה להרוויח יעמיקו, והשינויים בהכרח יגולגלו לצרכנים ● האם המכרז החדש לרכישת חשמל יספק פתרון?

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

הרווח של בנק לאומי זינק ל-2.7 מיליארד שקל ברבעון; יחלק דיבידנד בהיקף שיא

לאחר שחרור מגבלת החלוקה של הדיבידנדים על ידי בנק ישראל, לאומי יחלק לבעלי מניותיו דיבידנד בסכום של 2 מיליארד שקל - הדיבידנד השוטף הגבוה אי פעם של בנק בישראל

אופיר חמו / צילום: עופר חג'יוב

"להוריד חשיפה למניות": הבנקאי שמציע לממש רווחים אחרי שנתיים פנומנליות

אופיר חמו ממזרחי טפחות חושש ש"התמחור בשווקים כבר מזמן לא משקף שווי כלכלי של החברות", אלא בעיקר את העתיד: "המכפילים משקפים גידול של 25% ברווחים" ● את עיקר המשקל בתיק ההשקעות הוא מציע להקצות כעת לאג"ח, כפי שהציע טרם הראלי הנוכחי בת"א

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

"עדיין קיים פיחות עודף": האם השקל ימשיך להתחזק?

מתחילת השנה התחזק השקל ב–11.4%, וביותר מ–2% בחודש האחרון ● בעוד עשרה ימים צפוי בנק ישראל להוריד את הריבית, וייתכן כי הורדת הריבית הצפויה כבר מגולמת בשערי המטבע

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר בכנסת: בית דין רבני יוכל לדון במזונות ילדים גם ללא הסכמת שני ההורים

החוק, שאושר במסגרת הסכמות עם המפלגות החרדיות, עוקף את פסיקת בג"ץ שאסרה על בתי הדין הרבניים לדון במזונות קטינים אלא אם שני ההורים הסכימו לכך

יו''ר ועדת הכלכלה, ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ח"כ ביטן: איך זה שמחירי חומרי הגלם יורדים - והמחירים בסופר לא?

בדיון בוועדת הכלכלה הודיע היו"ר דוד ביטן כי יקדם את הצעת החוק למע"מ דיפרנציאלי, שבוטלה בעקבות הוצאות המלחמה ● אמר לנציגי האוצר: "קחו את עצמכם בידיים, ואם צריך, תוציאו צווים שיעצרו את המחירים"

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל ואילן סיגל, מנכ''ל פלאפון / צילום: רמי זרנגר

"שחקנית של מחיר": המכשול של פלאפון בדרך לרכישת הוט מובייל

פלאפון חתמה על מזכר עקרונות לרכישת חברת הסלולר מהוט תמורת 2.1 מיליארד שקל ● רשות התחרות עלולה להתנגד למהלך, שכן הוט מובייל נתפסת כחברה התורמת להורדת מחירים בשוק