גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האריס הביאה ב-48 שעות יותר תרומות משביידן הביא בשנה

המינוי של קמלה האריס למועמדת לסגנית נשיא העביר רטט של חשמל בגבם של הדמוקרטים ● השבוע הם בוחרים רשמית את מועמדם לנשיאות ב"ועידה וירטואלית" בלי תיאטרון פוליטי ● טראמפ כועס: על האריס "המגעילה והמשוגעת" ועל הדמוקרטים שרוצים לנצח באמצעות הדואר

ג'ו ביידן וקמלה האריס / צילום: אדם שולץ, רויטרס
ג'ו ביידן וקמלה האריס / צילום: אדם שולץ, רויטרס

יש, זאת אומרת היו, הסכמות שבשתיקה על גינוני הפוליטיקה האמריקאית. הן לא נכתבו בשום מקום, הן בוודאי לא נחתמו; הן היו שייכות לקטגוריה של "הסכמה ג'נטלמנית", בזמן שהפוליטיקה הייתה עניין רק לג'נטלמנים. לגברות לא היה כלל מקום, או שהיה מקום צנוע להפליא.

היו מחוות של רצון טוב ושל נימוס. למשל, מועמדים, שעמדו לקרוע זה את זה לגזרים במהלך מערכת הבחירות, נהגו לברך זה את זה על עצם בחירתם, או מינויָם. למשל, כל אחת משתי המפלגות הגדולות הנמיכה פרופיל במהלך ארבעת הימים של ועידת יריבתה, כדי להעניק ליריבים מקום הוגן באור הזרקורים.

רצון טוב, נימוס וגינונים חלפו עברו מן הפוליטיקה האמריקאית. אם ב-1984, רונלד רייגן הודה באופי ההיסטורי של מינוי אשה למועמדת לסגן נשיא (ג'רלדין פרארו במפלגה הדמוקרטית), הפעם דונלד טראמפ לא הצליח להשמיע חיווי שהיה אתו חן, או נימוס, או אפילו חיוך מאולץ. הוא מיהר לקרוא לסנטורית קמלה האריס "מגעילה" ו"משוגעת"; וסירב להתנער מטענה שפשטה כמאכולת אש ברשתות החברתיות של הימין, שהאריס אינה כשירה לכהן כסגן נשיא מפני שהוריה היו "מהגרים ללא אזרחות" בזמן לידתה.

ביום ב' השבוע נפתחת ועידת המפלגה הדמוקרטית. לטראמפ אין כל כוונה להנמיך פרופיל. הוא מתכוון לשאת נאום בפנסילבניה, סמוך לעיר הולדתו של ג'ו ביידן, בשעה שביידן יישא את נאום הקבלה הרשמי של מועמדות המפלגה, ביום ה' בערב. הרפובליקאים גם רוכשים מודעות דיגיטליות מכל הבא ליד, כדי להציף את השוק בזמן הוועידה.

הוועידה הווירטואלית תתקשה לספק דרמה

צריך להגיד שזו תהיה ועידה משונה מאוד. היא לא תתכנס, לרגל משבר הקורונה. כמעט כולה תהיה וירטואלית. היא נועדה להיערך במילווקי, הגדולה בערי מדינת ויסקונסין. הבחירה לא הייתה מקרית. ויסקונסין הייתה אחת משלוש המדינות במערב התיכון של ארה"ב, שהעניקו את הנשיאות לטראמפ.

ועידות המפלגות בקיץ שלפני בחירות לנשיאות מספקות את השיאים התיאטרליים של הפוליטיקה האמריקאית. הן חלק בלתי נפרד של הפולקלור הפוליטי זה 190 שנה (כמעט).

עד לפני 50 שנה הן היו חשובות מאוד, מפני שהיה כרוך בהן מתח. הן אכן מינו את מועמד המפלגה לנשיאות. לאיש לא היה שמץ של מושג למשל שלינקולן יהיה המועמד הרפובליקאי ב-1860; ואיש לא ידע אל נכון שקנדי יהיה המועמד ב-1960.

כיום הצירים המגיעים לוועידה אינם מתבקשים להחליט על שום דבר. כמעט כולם נבחרים בבחירות מקדימות במדינותיהם, על יסוד תמיכתם במועמד קונקרטי. אם המועמד הזה לא שיחרר אותם, הם מחויבים להצביע לטובתו, או לטובתה. ממילא מועמד המפלגה לנשיאות נבחר בסיבוב ההצבעה הראשון.

ב-1924, לעומת זאת, נדרשו לוועידה הדמוקרטית 16 יום ו-103 סיבובי הצבעה, כדי להחליט על מועמד. אגב, הוא נחל את התבוסה האיומה ביותר של מועמד דמוקרטי כלשהו בתולדות ארה"ב.

ואף כי ניטל המתח מן הוועידות, לא ניטלה מהן הדרמה. הן הפכו להפקות ענק מן הזן של ססיל דה מיל, בימי הזוהר של אולפני הוליווד. הוועידה שמינתה את ברק אובמה בפעם הראשונה, ב-2008, הועברה אל אצטדיון ענקי כדי להאזין לנאום ההסכמה שלו, במעמד 84,000 בני אדם. הוליווד תמכה באובמה בהתלהבות מיוחדת, והזרימה תרומות מסיביות לקופת הבחירות שלו. אין להתפלא שוועידת מינויו קיבלה תפאורה ועיצוב מושלמים.

הוועידה הווירטואלית של השבוע תתקשה להשתוות לדרמה של 2008. בהיעדר הסינרגיה הנובעת מן המגע בין נואם לקהל, הוועידה של השבוע תשתדל להיות סימולציה, אולי אפילו עם אלמנטים של משחק-מחשב. הנואמים בה יצטרכו לשוחח, לא לנאום.

למפלגה הרפובליקאית אין תשובה

האריס תגנוב כמעט ללא ספק את ההצגה, כאשר תישא את נאום ההסכמה שלה, ביום ד' בערב. היא כבר גנבה. ההודעה על מינויה, ביום ג' שעבר, הפיחה התלהבות במפלגה הדמוקרטית. מדד רגיל להתלהבות הוא היקף התרומות. ב-48 השעות הראשונות לאחר ההודעה על מינוי האריס זרמו אל קופת הבחירות של ביידן 50 מיליון דולר. זה סכום הגדול מסך כל התרומות שביידן קיבל במהלך כל השנה שעברה.

ביטויי ההתלהבות היו כמובן גם רגשיים. ראשוניותה של אשה "בעלת צבע" (of color), כפי שהאמריקאים אומרים, עוררה אופוריה, גם מפני שהיא שחורה ואסייתית, גם מפני שהיא אשה. בקמלה האריס הנסיבות מיזגו את שתי התנועות החברתיות החשובות ביותר באמריקה בשנים האחרונות: את MeToo, שבקעה מן הגילויים על ניצול מיני של נשים ושל נערות; ואת BlackLivesMatter, שסחפה את אמריקה, שחורה כלבנה, לאחר חניקתו של ג'ורג' פלויד בחודש מאי.

לרפובליקאים אין תשובה מן המוכן על האריס. אולי הייתה להם, אילו היו בוחרים גם הם אשה "בעלת צבע" למועמדת לסגן נשיא במקום מייק פנס החיוור. יש להם כזאת: ניקי היילי, מושלת מדינת דרום קרוליינה לשעבר, אשר כיהנה כשגרירה באו"ם במהלך השנתיים הראשונות של נשיאות טראמפ. היילי היא בת למהגרים הודיים, מלוטשת ורבת חן.

הנשיא של מפלגת הגבר הלבן הכועס

אבל הרפובליקאים דחקו את עצמם אל הפינה. הם הפכו למפלגת הגבר הלבן הכועס, זה שהגיע אל התודעה האמריקאית בסרט בכיכובו של מייקל דגלאס לפני 30 שנה, Falling Down ("בדרך למטה"). במובן הזה אין להם נציג הולם יותר מן הנשיא הלבן-הכועס-תמיד דונלד טראמפ.

הוא כועס כאמור על קמלה האריס, אבל היא רק כליא הברק שלו. הוא כועס על הסקרים, המוסיפים לתאר פיגור מסיבי שלו. סקר של שידורי החדשות הציבוריים העמיד בשבוע שעבר את יתרונו של ביידן על 11%. הסקרים הנדיבים ביותר, כולל של רשת פוקס, מעמידים את יתרון ביידן על 7%. כמובן, זה יתרון ארצי, וסטטיסטיקאים מראים שהנשיא יוכל לחזור ולהיבחר גם אם יפסיד בהפרש של חמישה מיליון קולות, מכוח נוסחת הבחירות הארכאית הנוהגת בארה"ב. אבל סטטיסטיקאים אחרים מדברים על אפשרות התמוטטותם הכללית של הרפובליקאים, גם בנשיאות וגם בקונגרס.

כתבתי כאן בדיוק לפני שבוע שטראמפ ינסה בשבועות הבאים "ללחוץ על כל הכפתורים", כדי לשנות את כיוון הרוח. מאז הוא אמנם לחץ על כפתורים, בענייני חוץ, בענייני פנים, בענייני כלכלה. הסכם הפיוס ההיסטורי בין ישראל לאמירויות הוא תוצאה של אחת הלחיצות המוצלחות ביותר.

ההצבעה בדואר, או מי צריך מכונות מיון

הלחיצה הבולטת ביותר, ומעוררת המחלוקת ביותר, נוגעת לשירותי הדואר של ארה"ב. בימים האחרונים מצטברות ראיות שמנכ"ל הרשות, אשר הנשיא מינה רק באחרונה, מנסה לעקר את הדואר מיכולתו לחלק כמויות מוגדלות של דואר ערב בחירות כלליות. ביום ו' אתר vice.com חשף מסמכים פנימיים, המראים כי 502 מכונות מיון, 15% מסך כל המכונות, עומדות לצאת משירות.

שורה של מדינות מעודדות את תושביהן לשגר טופסי הצבעה באמצעות הדואר במקום לבוא אל הקלפי, או במקום להימנע לחלוטין מהצבעה. בכל המדינות שמורה האופציה למצביעים הרשומים לבקש גיליון הצבעה בדואר. הנשיא עצמו, הרשום להצביע בפלורידה, ביקש גיליון כזה. כך או כך, הדואר הוא כלי מצוין להקטין את סיכון החשיפה לנגיף הקורונה, הן מצד המצביעים והן מצד עובדי הקלפיות (רובם מתנדבים, שמספרם התמעט פלאים לרגל המגיפה).

אבל טראמפ מתלונן עוד מימי נשיאותו הראשונים על זיופי הצבעה מסיביים. הוא ציווה בשעתו על חקירה רשמית, שהעלתה חרס. אבל הוא לא הרפה. בחודשים האחרונים הוא טוען שהדואר יהיה מקור הזיופים. ביום ה' שעבר הכריז טראמפ בראיון לרשת פוקס, שהוא יתנגד ליוזמת הדמוקרטים להגדיל "ב-25 מיליארד דולר" את תקציב הדואר, אם כי מאז הוא רמז שיסכים על תוספת כלשהי לתקציב.

המחלוקת רחוקה מיישוב. בית הנבחרים, שבו יש רוב דמוקרטי, עומד לקצר את פגרת הקיץ שלו כדי לדון במשבר הדואר. הנשיא ומפלגתו יידרשו להצדיק מצב עניינים, שבו מפלגת השלטון מנסה בגלוי לשבש את מהלך הבחירות, שבהן היא מועמדת להפסיד. בלשונו של ביידן, "טראמפ המסכן, הוא פשוט לא רוצה בחירות".

נשארו 79 יום עד יום ההצבעה. ההצבעה המוקדמת תתחיל הרבה קודם, באמצע ספטמבר. כל יום שעובר מכביר את מספר סימני הקריאה המתחייבים כדי לתאר את משבר האמון המערכתי הפוקד את ארה"ב. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35