גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שורט על בואינג, לונג על זום: אסטרטגיית השקעות לימי הקורונה

המרוויחות הגדולות מהשינויים שחולל הווירוס בהרגלי החיים והעבודה, מלבד חברות המספקות שירותי ענן ודאטה, הן ספקיות תוכנה, חומרה, אחסון ואנרגיה ● בבית ההשקעות אי.בי.אי סבורים כי המגמה הזאת צפויה להימשך לאורך זמן

שיעור עם אפליקציית זום בתיכון ביפן / צילום: Naoki Haranaka, רויטרס
שיעור עם אפליקציית זום בתיכון ביפן / צילום: Naoki Haranaka, רויטרס

כשהאנושות נמצאת במגמה של התרחקות פיזית והתקרבות וירטואלית, עולם ההשקעות בחר באסטרטגיה שבהפשטה אפשר להגדיר אותה כ"שורט על בואינג ולונג על זום". איך עובדת "שרשרת ההדבקה של התשואות", מיהן החברות שמרוויחות מהריחוק החברתי - ולאן הולך הכסף?

האמת היא כמובן מורכבת יותר. מניות הטכנולוגיה משקפות מציאות שבה אין היבט בחיינו שאין בו טכנולוגיה, כולל בהיבטים הגשמיים ביותר - מסקס ועד למזון. התובנה הזו, שהריחוק החברתי והעבודה והלמידה מהבית, שמכתיבה מגפת הקורונה, הביאה השנה גל של משקיעים חדשים. המשקיעים הצעירים רואים במניות הטכנולוגיה את מה שהוריהם היו מגדירים כמניות Blue chip - מניות שילוו אותם לפנסיה.

הדוחות הכספיים המתפרסמים בימים אלה בוול סטריט נתנו לתפיסה הזו רוח גבית משמעותית. מרבית חברות הטכנולוגיה הגדולות דיווחו ברבעון האחרון שהן אינן עומדות בעומס הביקושים לאינטרנט, ולכן משקיעות בהרחבת התשתיות. כך למשל, פייסבוק הודיעה שהיא מגדילה את השקעותיה בהקמה ובהרחבה של מרכזי דאטה ל-16 מיליארד דולר. אמזון, מיקרוסופט, טנסנט ועליבאבא לא נשארות מאחור. אף שהן לא התחייבו לסכומים שהן מתכוונות להשקיע, ברור כי מדובר במיליארדים רבים, וזאת לאחר שבשנים האחרונות נעשו השקעות גדולות מאוד בכל הקשור למרכזי נתונים ותשתיות אינטרנט.

לצד המכירות אונליין, שירותי שיחות הוועידה והרשתות החברתיות, ששומרים אותנו קרובים, אחד התחומים שצמחו בצורה החדה ביותר ברבעון החולף היה חברות המשחקים (גיימינג). אלה דיווחו על צמיחה של כ-30% במכירות התוכנה ויותר מ-50% במכירות החומרה והציוד הנלווה. ביחד צמחו המכירות של חברות הגיימינג ברבעון ל-11.6 מיליארד דולר.

במשחקים המקוונים, כל שחקן נמצא בביתו, אבל בחלק גדול מהמשחקים הם נפגשים על המסך עם חברות וחברים אחרים. זה דורש רוחב פס, שבבי זיכרון ועיבוד תמונה וכמובן גם מרחב וירטואלי משותף. הניסיון של חברות הטכנולוגיה לעמד בדרישות אלה ולחדש בתחום, מייצר הזדמנויות השקעה לכל אורך שרשרת האספקה.

הענן נהפך לדבר המוצק ביותר

הנדבך הראשון בשרשרת הוא החברות המספקות את שירותי הענן. הענן נהפך להיות הדבר המוצק ביותר בחיינו. ב-2020 השוק הזה מוערך ב-65-70 מיליארד דולר, והתחזית ל-2021 עומדת על 75-81 מיליארד דולר.

כשבוחנים מי מתפרנס באופן ישיר מהצמיחה בשירותי הענן ובמרכזי המידע, מלבד החברות המספקות אותם, אפשר למצוא שרשרת ארוכה ורווחית, שהחוליות בה הן ספקיות התוכנה, החומרה לסוגיה ואפילו ספקיות אחסון ואנרגיה.

אם אתם רוצים להרוויח מהמגמה, בלי להשקיע בטכנולוגיה, אפשר להשקיע בנדל"ן. בין חברות הנדל"ן שנהנות מהתפתחות הענן, אפשר למצוא כמה וכמה חברות ריט, שההתמחות שלהן היא במרכזי מידע - הן יודעות לספק את החלל, האנרגיה, המיגון הפיזי, וכמו כל השקעת נדל"ן - את המיקום. החברותEquinix ו-Digital Realty Trust הן דוגמאות בולטות בסקטור. שתיהן הניבו יותר מ- 30% עד כה, למי שרכשו את מניותיהן בתחילת השנה.

הביקוש של מרכזי הדאטה לאנרגיה כה משמעותי, עד שהם נהפכו ליעד לחברות שונות מתחום האנרגיה המתחדשת, אפילו כאלה כמו אנרג'יקס, שמגיעות כל הדרך מישראל.

טכנולוגיות ששומרות על קשרים מרחוק

בעולם התוכנה אפשר לייצר רשימה מאוד ארוכה של חברות שנהנות מההשקעות של פייסבוק, אמזון מיקרוסופט והחברות הסיניות בפיתוח הענן ותשתיותיו, אבל נסתפק בשתיים שאולי מוכרות יותר אצלנו בישראל. הראשונה, נייס מערכות, העבירה לענן את מערך השירותים שהיא נותנת בתחום ניתוח הפעילות של מרכזי שרות, ובכך חיזקה את היתרון התחרותי המשמעותי שהיה לה על פני פעילויות אחרות בתחום.

ההזדמנות השנייה היא עקיפה יותר. השרשור אליה מתחיל בחברה שבין לילה למדנו לחבב - חברת Zoom. היכולת שיש לזום לשיתוף מסכים מרובים מגיעה בעצם מטכנולוגיה של חברה ישראלית ותיקה בשם אודיוקודס. וכך, בשרשור, משרד החינוך קונה וובינרים מזום, זום קונה מאמזון פתרון תקשורת אחודה - שקונה מאודיוקודס פתרון לשיתוף מסכים. כשמיליארדי אנשים קונים שירותים שיאפשרו להם לקיים קשרים חברתיים גם כשהם מנותקים, כולם נהנים.

בצד של החומרה, השרשרת מתארכת. הנדבך הראשון שנזכיר, הוא חברות המייצרות שרתים וציוד תקשורת, אבל אלה משלמות ליצרני השבבים, שבתורם משלמים ליצרני המכונות, תוכנות ההפעלה של הציוד ותוכנות המשפרות ביצועים AI (בינה מלאכותית).

ספקיות הענן משלמות ליצרניות שרתים וציוד תקשורת: כמעט כל מי שמשתמש במחשב, התלבט באיזו שהוא שלב בין מחשב מתוצרת DELL, ל-HP או לנובו, אבל חלק משמעותי מהכנסותיהן של חברות אלה מגיע דווקא ממכירת שרתים למרכזי המידע.

הקורונה אמנם הולידה גל של רכישות של מחשבים ניידים, אבל אלה נהפכו כבר לסחורה (Commodity) עם שיעורי רווחיות נמוכים. הכסף הגדול מגיע ממרכזי המידע, וכל יתרון יחסי במהירות העיבוד, בהעברת הנתונים ובצריכת האנרגיה, מתורגם למיליארדי דולרים.

לצד השרתים, מרכזי המידע דורשים כמובן ציוד תקשורת, המאפשר תעבורה יעילה בלי פקקים. בכל זאת, אנחנו לא רוצים שהילדה שמשחקת ב"פורטנייט" או הילד שצופה ב"פרוזן" בנטפליקס, יתעצבנו שהסרט נתקע או שהמשחק קפא. מלאנוקס היא כנראה החברה המוכרת ביותר למשקיעים בישראל בתחום, לצד חברות בינלאומיות כמו סיסקו, נוקיה, אריקסון ואחרות.

יצרניות השרתים וציוד התקשורת משלמות ליצרני השבבים: אם אתם קוראים את הטור הזה מהמחשב הנייד, יש סיכוי לא רע שיש עליו מדבקה של אינטל או סמסונג או חברת שבבים אחרת. המיתוג החכם של אינטל Intel inside - שמשמעותו, לא משנה מי ייצר את המחשב, מה שחשוב הוא שהמעבדים (כלומר, המוח) הוא של אינטל - נותן תמונה טובה לשרשרת הערך.

אנחנו כבר בשכבה השלישית, ועדיין התחרות עזה והחברות המצליחות גורפות מיליארדים. אחריהן יש לפחות עוד חוליה חשובה אחת בשרשרת הזאת, שמייצרת ערך שנדמה כי הוא אינסופי.

יצרניות השבבים משלמות ליצרני המכונות וציוד הבדיקה: אף שנדמה כי יצרניות המכונות הן בתחתית השרשרת, יש שיגידו ששם אפשר למצוא את הזדמנויות ההשקעה המעניינות ביותר. כך למשל, כדאי להסתכל על חברת ASML ההולנדית, שנהפכה לחברה המובילה בעולם בתחום ייצור ואספקה של מכונות לייצור שבבים. כיום החברה מעסיקה כ-26 אלף עובדים, המייצרים מחזור מכירות שנתי של כ-12 מיליארד אירו, עם שיעור רווח נקי של 22.6%. ב-2020 החברה מעריכה שמחזור המכירות יגיע ל-13 מיליארד אירו, ועד לשנת 2025 היא מצפה לראות צמיחה מצטברת במכירות של יותר מ-80%.

החברות Nvidia ,AMD ,TSMC, וגם נובה וקמטק מישראל - אלה עוד שמות של חברות שנהנות מהעובדה שכמעט כולנו כיום עובדים מהבית, לומדים מהבית, משחקים מהבית, מדברים עם חברים מהבית, עושים קניות מהבית - וחייבים, פשוט חייבים, עוד רוחב פס, עוד כוח מחשוב ועוד שירותי ענן.

לכולנו ברור שזה לא הווירוס לבדו. נגיף הקורונה אמנם זירז תהליכים, אבל כמו שהתקופה הזו גרמה לנו לזרז את היכולת לייצר חיסונים, כך היא גורמת לנו לצרוך יותר טכנולוגיה ולהבין שהאופטימיזציה של הזמן שלנו מחייבת רוחב פס.

התגובה של המשקיעים לשינויים שחלו בעקבות התפשטות הקורונה, היתה לקנות את המניות שיאפשרו את האופטימיזציה הזאת - ולהשקיע בחברות שיאפשרו לנו לרכוש את השירותים שאנחנו צריכים. בהיבט הזה, אנחנו באי.בי.אי לפחות סבורים שהמגמה ברורה, לתקופה לא קצרה. 

הכותבים הם אלה אלקלעי, יו"ר אי.בי.אי קרנות נאמנות, וברנרד מנור, מנהל תיקי מניות טכנולוגיה באי.בי.אי. חברת אי.בי.אי בית השקעות בע"מ מנהלת תיקי השקעות. לחברה ו/או לחברות הקשורות לה עשויות להיות החזקה ישירה/עקיפה במניות ובחברות המוזכרות בטור. הכתוב אינו מהווה תחליף לייעוץ או שיווק המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה