גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר: 55% מהאמריקאים לא מאמינים שטראמפ יודה בתבוסה (אם יפסיד)

שבוע עתיר סמליות באמריקה: האשה הלא־לבנה הראשונה מקבלת רשמית את המינוי למועמדת לסגנית נשיא, וארה"ב מציינת מאה שנה להענקת זכות בחירה לנשים ● בינתיים הסקרים מתרבים וההבדלים ביניהם אינם שוליים

ג'ו ביידן ודונלד טראמפ / צילום: Associated Press
ג'ו ביידן ודונלד טראמפ / צילום: Associated Press

ג'ו ביידן הקדיש לפחות 20 שנה מחייו הבוגרים לניסיון להיות נשיא. הוא נכשל פעמיים, ב־1988 וב־2008. בפעם הראשונה הוא נשר עוד לפני ההצבעה. בפעם השנייה הוא נשר לאחר שקיבל אחוז אחד בסיבוב הראשון.

ב־5:19 לפנות בוקר שעון ישראל, 10:19 בערב שעון וושינגטון, המפלגה הדמוקרטית של ארה"ב מינתה רשמית את ג'וזף רובינט ביידן למועמדה לנשיאות ארה"ב.

סמוך לגיל 78, רוב האנשים אינם מתכוננים לטפס אל האוורסט. אבל לשם בדיוק נשואות פניו, ועל פי הסקרים נשקף לו סיכוי לא־בלתי־סביר להיות הנשיא הבא של ארה"ב.

מעמד מינויו היה כמעט סטרילי. לא היה היכל ועידות ענק, עם תרועות ניצחון, חצוצרות, בלונים ומטר של פתיתוני נייר צבעוניים. הכול נעשה וירטואלית, במהירות מסחררת, מדינה אחר מדינה, ללא התרגשות, אפילו ללא העמדת פנים של התרגשות. זה המחיר שהפוליטיקה האמריקאית משלמת על נגיף הקורונה.

130 שנה בלי נשים

זה שבוע עתיר אסוציאציות היסטוריות. האמריקאים נזכרים השבוע בציון דרך בן מאה שנה, שפתח את שערי הפוליטיקה שלהם בפני נשים. אבל בשבוע הזה עצמו יותר ממחציתם אומרים לסוקרי דעת קהל, כי הם אינם בטוחים שהבחירות הכלליות המתרגשות ובאות יניבו תוצאה דמוקרטית מוסכמת.

ביום שני מלאו מאה שנה להענקת זכות הבחירה לנשים. ב־18 באוגוסט 1920, האסיפה המחוקקת של מדינת טנסי, בדרום ארה"ב, הצביעה לטובת התיקון ה־19 לחוקה. ההצבעה ההיא מילאה את מכסת שני השלישים של המדינות שהסכמתן נחוצה לשינוי החוקה.

מדברת בעדה העובדה שהחוקה תוקנה 18 פעמים מאז שאומצה ב־1787, אבל היו נחוצות 130 שנה כדי לשים לב שהרפובליקה שכחה לכלול את חצי אוכלוסייתה במשוואה הדמוקרטית.

המאבק לטובת זכות הבחירה לנשים התחיל כמעט מאה שנה קודם. שיאו קשור במעשה נועז של פעילה חברתית, סוזאן אנת'וני, ב־1872. היא הופיעה בקלפי כדי להצביע בבחירות לנשיאות - ונעצרה מיד. העזתה, מעצרה, משפטה ועונשה העניקו השראה לתנועה שניתן לה השם "הסופרג'יסטיות", מן המלה הלטינית suffragium, או "הזכות לבחור". הנשיא דונלד טראמפ העניק אתמול חנינה סמלית לאנת'וני. כמעט משונה ששום נשיא לא טרח לעשות זאת לפניו, אולי מפני שהיא סירבה בהחלט לבקש חנינה, או לקבל אותה, וענדה את עונשה כעיטור כבוד.

24 סנאטוריות, 9 מושלות, 3 שופטות עליונות

בשבוע הזה, הסנאטורית קמאלה האריס, בתם של מהגר שחור מג'מייקה ושל מהגרת הודית, עומדת להתמנות למועמדת המפלגה הדמוקרטית לכהונת סגן הנשיא. מי שמקילים ראש בהיסטוריות של המהלך הזה כנראה לא קראו עיתונים אמריקאיים בשבוע האחרון.

מוטב לזכור שהאישה הראשונה נבחרה לסנאט של ארה"ב רק ב־1932, והאישה השנייה - ב־1960; הפעם הראשונה שיותר מאשה אחת שירתה בסנאט הייתה ב־1992. כיום מכהנות 24 נשים בסנאט. זו התקדמות מרשימה, אבל חלקן בסנאט (24%) עדיין נופל בהרבה מחלקן באוכלוסייה (50.8%).

האישה הראשונה התמנתה לבית המשפט העליון רק ב־1983. כיום נשים חובשות שלושה מתוך תשעת המושבים של בית המשפט. האישה הראשונה נבחרה למושלת של מדינה גדולה (טקסס) רק ב־1990, ומספר המושלות מוסיף להיות קטן מאוד - תשע.

מינויה הצפוי של קמאלה האריס, ביום חמישי לפנות בוקר (שעון ישראל), תואר כאן בימים האחרונים כמאורע מכונן, הפותח את הדלת בפני נשים לא־לבנות. נראה בשנים הבאות עד כמה יש לתקווה הזו על מה שתסמוך.

"טראמפ לא יודה בתבוסה"

אבל הנה הלענה, שחדשות השבוע יצקו אל התקרובת מעוררת האופטימיות הזו: 55% מן המרואיינים בסקר של סי.אן.אן (שהתפרסם אתמול) לא מאמינים שהנשיא טראמפ יודה בתבוסה, אם אמנם יובס בבחירות של נובמבר. 36% אומרים, כי יפחת האמון שלהם בעצם תהליך הבחירה אם התוצאות לא יוכרזו במוצאי יום הבחירות.

ואמנם, יתכן מאוד שהן לא יוכרזו. הסיבה ניתנת באותו הסקר עצמו: 34% אומרים, כי הם מעדיפים להצביע באמצעות הדואר. אם ההפרש יהיה קטן מאוד במדינות־המפתח, אין זה מן הנמנע שאמריקה תצטרך לחכות ימים אחדים, אולי אפילו שבועות, עד שייוודעו התוצאות.

מה יקרה למערכת הפוליטית בימי ההמתנה האלה הוא עניין לניחוש ולחרדה. נכונותו של הנשיא טראמפ לעורר מלכתחילה ספק באמינות הבחירות עלולה לקבל ביטוי קיצוני לאחר ההצבעה, אם הנשיא יטען לזיוף, ומיליונים מתומכיו יסכימו.

בינתיים נראה שאחד הספקות הוקל במקצת: 502 מכונות מיון שעמדו לצאת משירות בשבועות שלפני ההצבעה יישארו בינתיים, ולא תקוצץ מכסת השעות הנוספות של עובדי הדואר. מנכ"ל רשות הדואר, שהוא תורם מרכזי למסע הבחירות של טראמפ, חזר בו מכוונותיו המוצהרות לאחר ששורה של מדינות איימו לתבוע אותו לדין, והוא הוזמן להופיע לשימוע בקונגרס.

גם כך אין זה ברור כלל אם הדואר יהיה מסוגל לעמוד במשימה של מסירת גיליונות ההצבעה - תחילה ממזכיר המדינה אל המצביעים, ואחר כך מן המצביעים אל מזכיר המדינה (ההצבעה בארה"ב אינה מנוהלת על ידי ועדת בחירות מרכזית, אלא על ידי משרד "מזכיר המדינה" בכל אחת מן המדינות. מזכירי המדינה נבחרים לכהונותיהם על יסוד השתייכותם המפלגתית).

הרדיקלים טוענים לניצחון

הוועידה הדמוקרטית נפתחה ביום ב' בערב, והייתה מעוקרת מתכניה המסורתיים. היא הייתה קצרה וקומפקטית, מתוכננת ומסודרת עד כדי שעמום. זה מה שקורה כאשר היא נערכת באולפן, וחלק ניכר מן הנואמים בה מוקלטים. בהיעדר אינטראקציה בין נואם לקהל, אין ספונטניות, אין הפגנות של הסכמה ושל תמיכה, אין ביטוי למצב הדעת הקיבוצי של אלפי צירים מ־50 המדינות (פלוס טריטוריות שאינן מדינות), שהמפלגה בילתה יותר מחצי שנה בבחירתם.

לוועידה מוקצבות רק שעתיים בערב, ותור המדברים ארוך מאוד. באגף השמאלי של המפלגה, למשל, רבתה התרעומת על 60 השניות שהוקצבו לאלכסנדריה אוקאסיו קורטס, הידועה בקיצור כ־AOC, צירת הקונגרס הצעירה מרובע ברונקס של ניו יורק, שכניסתה לבית הנבחרים לפני שנתיים בישרה גל של פוליטיקאים סוציאליסטיים, לא־לבנים, החותרים תחת ההנהגה המסורתית של המפלגה.

מנהיג השמאל, הטוען לנשיאות ברני סנדרס, קיבל שבע דקות במה שנחשב לזמן השיא של הצפייה. הוא אמר שם דברים, שהרפובליקאים עומדים לחזור עליהם עד זרא בשבועות הבאים. "הרבה מן הרעיונות שלמענם נאבקנו, ורק לפני מספר שנים נחשבו ל'רדיקליים', שייכים עכשיו לזרם המרכזי".

אפשר להבין מפני מה הדברים האלה נאמרים במאורע מפלגתי, כאשר המועמד לנשיאות מנסה לאחות את הקרעים, ולהעביר את תומכי יריבו לשעבר לצדו. ב־2016, הילרי קלינטון לא הצליחה, ושילמה מחיר יקר. אבל בטוח פחות שהתפארות סנדרס בהבשלת רעיונותיו תנעם לאוזניהם של מצביעים מתונים ביום הבחירות. הרפובליקאים ישתמשו בהם כדי לנסות ולטבוע את אות הקין של "שמאל רדיקלי" על כל המפלגה הדמוקרטית.

זה האיזון העדין שבו מתלבטת כל מפלגה: איך לרצות את האגף הרדיקלי שלה מבלי לאבד את המתונים.

כוכבת הערב הראשון של הוועידה הייתה מישל אובמה. היא הזרימה לפחות חלק מן החשמל החסר. "אם אתם חושבים שלא יוכל להיות גרוע יותר, האמינו לי, יוכל גם יוכל אם לא נחולל שינוי בבחירות האלה", אמרה הגברת הראשונה לשעבר. הנשיא טראמפ הצליח לנשוך את שפתיו רק כמה שעות לפני שהזכיר לה, כי הוא "נמצא בבית הלבן היפהפה הזה בזכות בעלך". מה שנכון נכון.

המצביעים שהתביישו

הסקרים מתרבים בינתיים במידה המקשה על הראייה. ההבדלים ביניהם אינם שוליים. אפשר למצוא הפרש של 8% ויותר בין אחדים מהם. למשל, סקר של סי.אן.אן בתחילת השבוע כיווץ את יתרון ביידן ל־4% בלבד. אבל סקרים אחרים מוסיפים להעניק לו עד 12%.

תיאוריה חדשה־ישנה נשמעת עכשיו, בייחוד מצד ימין. רבים מתומכי טראמפ "מתביישים" לגלות את העדפותיהם לסוקרים. לפי בעלי הטענה, "המצביע הביישן" יכריע בסופו של דבר את הכף.

אי אפשר לבטל את הטענה הזו במחי יד. כדבר הזה כבר קרה בהיסטוריה האלקטורלית של ארה"ב, וגם בארצות אחרות בעולם, כולל ישראל. אבל ניסיון העבר בארה"ב מראה ש"הביישנים" אינם יכולים לסגור פער כה גדול. זה ויכוח שבוודאי יעמיק ויילך ב־76 הימים הבאים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny־globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן