גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המייל שחושף: כך בכירי טבע אישרו לכאורה "תרומות" שהיוו בפועל תשלומי שוחד

לפי התביעה, טבע שילמה בשנים 2006-2015 תשלומים לא חוקיים של יותר מ-300 מיליון דולר לשתי קרנות צדקה, לכיסוי תשלומי השתתפות עצמית ברכישת קופקסון ● לפי מייל מ-2015, להעברות הכספים האלה נדרשו במקרים מסוימים אישורי המנכ"ל דאז (ארז ויגודמן) וסמנכ"ל הכספים (איל דשא)

בניין טבע בכפר סבא / צילום: סיון פרג'
בניין טבע בכפר סבא / צילום: סיון פרג'

התביעות המשפטיות שחברת התרופות טבע חשופה אליהן ממשיכות להעיק על המניה.  עדכונים מהליכים משפטיים שונים שהתפרסמו ביום שלישי, הובילו לנפילה של כ-10%  במחיר המניה בניו יורק, ולמחיקה של יותר ממיליארד דולר משווי השוק של החברה, והיום (ד') המניה נפלה גם בבורסת ת"א. כעת שווי השוק של טבע, המנוהלת על ידי קאר שולץ, הוא כ-11.4 מיליארד דולר, לאחר שבשנה האחרונה המניה עלתה ב-56%.

ההליכים המשפטיים המרכזיים שטבע חשופה אליהם

מעבר להליכים המשפטיים, הנוגעים לשיווק משככי כאבים אופיואידיים ממכרים, ולתביעה העוסקת בתיאום מחירים בשוק הגנרי בארה"ב, אתמול (יום ג') נודע על הליך משפטי חדש: בתביעה שהגיש משרד המשפטים האמריקאי נגד טבע בבית המשפט בבוסטון, נטען כי החברה שילמה שוחד לצורך קידום מכירות התרופה המקורית שלה, קופקסון לטיפול בטרשת נפוצה.

טבע כבר חשופה לנזקים בהיקף של מיליארדי דולרים בגין שתי התביעות הקודמות, וההערכות הן שהתביעה החדשה משקפת לה חשיפה של עוד כמיליארד דולר, ואף יותר מכך, אם כי טבע עשויה להגיע לפשרה ולצמצם את הנזק.

לפי התביעה, המעשים הלא-חוקיים בוצעו בשנים 2006-2015 - שנים שברובן הקופקסון היתה עדיין בבלעדיות של טבע, וללא תחרות גנרית משמעותית. בשנים אלה, כמה מנכ"לים התחלפו בטבע: ישראל מקוב פרש ב-2007 והוחלף על ידי שלמה ינאי; ב-2012 נכנס לתפקיד ג'רמי לוין; וב-2014, ארז ויגודמן. עם זאת, התביעה היא נגד החברה, והבכירים אינם נתבעים.

לפי התביעה, טבע שילמה תשלומים לא חוקיים של יותר מ-300 מיליון דולר, תוך הפרה ביודעין של החוקים, לשתי קרנות צדקה - Chronic Disease Fund ו-The Assistance Fund, לכיסוי תשלומי השתתפות עצמית ברכישת קופקסון במסגרת הביטוח הפדרלי Medicare. בכך, לפי התביעה, נוצרו תביעות כוזבות במאות מיליוני דולרים, ובמקביל הכנסות במאות מיליוני דולרים לטבע.

"טבע התכוונה להבטיח שהמטופלים בקופקסון לא ישלמו את המחירים הגבוהים שהיא גובה עבור התרופה", נכתב בתביעה. גרף שצורף לתביעה, מציג כיצד טבע העלתה באותה תקופה את מחירי התרופה בהדרגה מכ-17 אלף דולר בשנה ל-73 אלף דולר בשנה. "טבע שילמה לקרנות עשרות מיליוני דולרים בשנה, כי היא ידעה שהן ישתמשו בכסף לכסות את התשלומים לקופקסון, ובכך מכירות הקופקסון יגדלו ויעשירו את טבע בסכומים גדולים בהרבה מאלה ששילמה לקרנות", נכתב בתביעה.

עוד נטען כי ההנהלה הבכירה של טבע בישראל ידעה על כך ואישרה את התשלומים לקרנות, והתביעה אף מציגה מייל שנשלח בספטמבר 2015, תחת הכותרת "תהליך תרומות מדיקייר"; לפי המייל, תשלום של יותר מ-5 מיליון דולר דרש אישור של סגן נשיא בכיר בחברה, תשלום של יותר מ-15 מיליון דולר דרש אישור של חבר הנהלה בכיר (שמו של רוב קורמאנס מופיע שם), תשלום של 25 מיליון דולר דרש את אישור של מנהל הכספים הראשי (באותה עת, איל דשא), ומעל 25 מיליון דולר נדרש אישור מנכ"ל (אז, ארז ויגודמן).

מטבע נמסר בתגובה כי "טבע היתה מחויבת מאז ומתמיד לבריאות המטופלים ולהנגשת תרופות בנות השגה, ובכלל זה להבטיח גישה לטיפולים עבור מטופלים הסובלים מטרשת נפוצה. התוכנית לסיוע לחולי טרשת נפוצה נועדה לתמוך במטופלים הזקוקים לאפשרויות טיפול חשובות על ידי מתן תרומות לארגוני צדקה עצמאיים, שעזרו למטופלים לקבל גישה לתרופות שרשמו להם רופאיהם. תביעה זו שהוגשה על ידי משרד המשפטים בנוגע לתוכניות תרומות אלה, רק מבקשת להגביל עוד יותר את הגישה של המטופלים לתרופות חשובות ולשירותי בריאות. החברה תגן על עצמה בנמרצות מפני טענות אלה".

הקנסות עלולים להגיע לכמיליארד דולר

ירון פרידמן, מנהל דסק המניות ביחידת המחקר של בנק הפועלים, כתב היום כי "החוק אוסר על חברות התרופות להעניק תמריצים כלשהם שנועדו להעדיף את מוצריהן, ולכן אם טבע ביצעה את הנטען בכתב האישום, מדובר בהפרה של החוק. אמנם החוק בארה"ב מאפשר לחברות התרופות לתרום לקרנות פרטיות, שנועדו לסייע במימון תרופות למטופלים בעלי ביטוח בריאות פרטי, אבל הוא אוסר על סיוע למימון למטופלים הנעזרים בתוכניות הממשלתיות (כמו מדיקייר), כדי למנוע הטייה של תוכניות אלו לחלופות היקרות יותר בשוק.

"נוסף על כך, נטען כי חלק מהבקשות לתרופה היו כוזבות, כאמור - מה שמחמיר את כתב האישום. ההערכות בשוק הן כי אם טבע תורשע, עלולים להיות מושתים עליה קנסות בהיקף של עד כמיליארד דולר".

עם זאת, פרידמן ממליץ על מניית טבע ב"תשואת יתר" בסיכון גבוה מאוד, ומסביר כי "המצב של טבע טוב לאין שיעור מאשר לפני שנתיים-שלוש. הגנריקה מתייצבת, הקופקסון מוכר לא רע, וגם מצב החוב משתפר. הכותרת של אתמול כמובן רעה לטבע, אבל צריך להבין את הקונטקסט הנכון".

האנליסט רוני גל מ-BERNSTEIN סבור כי החשיפה של טבע יכולה להגיע עד למקסימום של 3-4.5 מיליארד דולר. לדבריו, התביעה דורשת שטבע תשלם פי שלושה מהנזקים שנגרמו וכן קנסות, וכן נטען בה כי הנזקים הם בגובה מאות מיליוני דולרים בתביעות כוזבות למדיקייר. לפיכך, מעריך גל, הכפלה פי שלושה של הנזקים תגיע עד לפחות מ-3 מיליארד דולר (לא כולל קנסות).

בחישוב נוסף, לפי נתוני חברת המחקר IQVIA לגבי מכירות הקופקסון, מציין גל כי כ-7.1% ממכירות התרופה בארה"ב ב-2017-2019 היו דרך מדיקייר. בהנחה שהשיעור ב-2006-2015 היה זהה, מדיקייר שילמה בתקופה זו כ-1.5 מיליארד דולר על הקופקסון, כך שהכפלה פי שלושה תביא לסכום של 4.5 מיליארד דולר.

למרות הסכומים הגבוהים, גל סבור שהיקף הנזק לא יהיה גבוה, בסופו של דבר. הוא מציין שהטיעון בתביעה אינו חזק: "ספק אם טבע פיתתה מישהו להשתמש באופן לא ראוי בתרופה לטיפול בטרשת נפוצה. ייתכן שהיא קיבלה נתח שוק לא הוגן לעומת תרופות אחרות בשוק, שהתמחור שלהן הוא בטווח דומה", הוא כותב.

סטיבן טפר, אנליסט הפארמה של אי.בי.אי, סבור כי הירידה במחיר המניה אתמול לא מוצדק, ומעריך שטבע תגיע לפשרה, בדומה לחברות דומות בשנים האחרונות, ששילמו 120-360 מיליון דולר בתביעות דומות. "הליך משפטי צפוי להימשך מספר שנים, ולא יהיה פשוט לתביעה להוכיח את הנזק האמיתי. בסופו של דבר, טבע תגיע לפשרה, ולפי הערכות שלנו, סביר יותר שהיא תהיה בטווח שבין 150 ל- 350 מיליון דולר", כתב טפר.

עו"ד דן צוק פנה היום בשם בעלת מניות בחברה ליו"ר טבע, סול בארר, בבקשה לקבל מסמכים לפני הגשת תביעה נגזרת. במכתב נכתב שההנהלה הבכירה של טבע היתה מודעת להעברות הכספים. "מעשים אלה נעשו מתוך מודעות, ולכל הפחות מתוך רשלנות חמורה של טבע ומנהליה, וכתוצאה, טבע צפויה לשלם פיצוי עצום לממשל האמריקאי - פיצוי הצפוי לעלות בשיעור ניכר מאוד על הרווחים האסורים שהפיקה טבע מן ההתנהלות המפרה", נטען במכתב. "על המנהלים האחראים למעשים והמחדלים לשלם לטבע בעבור הנזק".

עוד תביעה בפרשת האופיואידים

במהלך יום המסחר אתמול נפלה על טבע "פצצה" נוספת: מושל מדינת ניו יורק, אנדרו קואומו, הודיע על הגשת תביעה נגד טבע בפרשת האופיואידים, וציין כי החברה היתה אחראית על ייצור כ-20% מהאופיואידים שהגיעו לניו יורק ב-2006-2014 (למעשה, בעיקר דרך אקטביס, שטבע רכשה מאוחר יותר). 

מטבע נמסר כי "טענות אלה משכפלות את הטענות המצויות בתביעות האחרות, שעודן תלויות ועומדות. טבע ממשיכה לדחות את הטענות הללו וממוקדת בהשלמת מתווה ההסדר הארצי עם התובעים הכלליים שהוכרז באוקטובר האחרון".

על הודעת התביעה של ניו יורק כתב פרידמן מבנק הפועלים כי תביעה זו היא חדשה, ומצטרפת לשורה ארוכה של תביעות שהוגשו נגד טבע על ידי יותר מ-2,500 תובעים, ובהן מדינות, מחוזות, ערים ותובעים פרטיים בכל רחבי ארה"ב. פרידמן מזכיר כי טבע הגיעה לפשרה עם ארבעה תובעים כלליים באוקטובר 2019, ולפיה היא תשלם פיצויים במזומן בסך 250 מיליון דולר ותתרום תרופות בשווי כולל של 23 מיליארד דולר (מחיר מחירון). ההסדר ממתין לאישור על ידי כלל התובעים, והאישור מתעכב בשל מגפת הקורונה.

בשיחה עם "גלובס" העריך פרידמן היום כי ייתכן שהתביעה החדשה היא חלק מטקטיקה של מו"מ בקשר להסדר הפשרה. להערכתו, בהנחה שהפשרה תאושר, החשיפה של טבע היא כ-5 מיליארד דולר ל-10 שנים, בהיוון להיום. 

עוד כתבות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת