גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איגוד הבנקים: להטיל מגבלות נוספות על חברות שמבקשות עיכוב הליכים בשל משבר הקורונה

איגוד הבנקים הגיש למשרד המשפטים ולבנק ישראל את הסתייגויותיו מתזכיר החוק שהם מקדמים, שיאפשר לחברות לקבל צו עיכוב הליכים בשל המגפה ללא צורך בכניסה להליך חדלות פירעון או במינוי בעל תפקיד חיצוני ● כך, למשל, מבקש האיגוד לאסור על החברה לקחת אשראי בזמן עיכוב ההליכים

פרופ' שלום לרנר / צילום: דוברות אוניברסיטת בר אילן
פרופ' שלום לרנר / צילום: דוברות אוניברסיטת בר אילן

בניסיון להתמודד עם גל חדלות הפירעון הצפוי על רקע משבר הקורונה, הציע בחודש שעבר משרד המשפטים תזכיר חוק שיסמיך את בית המשפט, במסגרת הוראת שעה, להעניק לתאגיד עם חובות צו לעיכוב הליכים (צו המונע מהנושים לפתוח נגד החייב בהליכים משפטיים בגין החוב). זאת, ללא צורך בכניסה למסלול של חדלות פירעון או במינוי בעל תפקיד חיצוני לחברה.

איגוד הבנקים שיגר השבוע למשרד המשפטים ובנק ישראל את הסתייגותו מתזכיר חוק חדלות פירעון המוצע. במסמך מפורט שנכתב על ידי עוה"ד אורי גאון, יניב אזרן ותום קופר ממשרד ב.לוינבוק ופרופ' שלום לרנר, ושנחשף ב"גלובס" לראשונה, הועלו הסתייגויות רבות. ההסתייגויות כוללות הצעות להטיל מגבלות נוספות על תאגידים המבקשים עיכוב הליכים על רקע משבר הקורונה. זאת, כדי להגן על נושיהם.

"עורכי מסמך זה בהחלט ערים לקשיי השעה ולצורך לסייע לנפגעי משבר הקורונה, כשאף ברור שהכוונה בבסיס התיקון המוצע (על ידי משרד המשפטים, א' ג') היא טובה", מבהיר איגוד הבנקים. "עם זאת, יש לדאוג לאיזון ראוי יותר בין זכויות החייבים והרצון לסייע להם לבין זכויות נושי החייבים ומידת הפגיעה בהם, וזאת כדי להימנע מ'אפקט דומינו' העלול להיגרם בעת השברירית הזו, בעיצומו של משבר הקורונה".

איגוד הבנקים מציין גם כי תכלית הוראת השעה של משרד המשפטים היא לסייע לחייבים שנקלעו למצוקה כלכלית זמנית לאור משבר הקורונה, ולא לחייבים חדלי פירעון שלגביהם קיימים הסדרים נאותים בחוק חדלות פירעון המקורי.

פירוט אופן הפירעון

איגוד הבנקים מבקש בחוות דעתו, להוסיף התניה להענקת צו לעיכוב הליכים על ידי בית המשפט. על פי ההצעה, צו עיכוב הליכים יינתן רק אם ניתנה הגנה הולמת לנושיו המובטחים של התאגיד. "הואיל ועקרון ההגנה ההולמת הוא עקרון יסודי בהגנה על נושים מובטחים, הנותן אף ביטוי לזכויותיהם הקנייניות, קיימת חשיבות רבה לשמור עליו, לטובת כלל נושי החייבים וכן בשל עקרונות היסוד של שיטתנו המשפטית", טוען האיגוד.

התניה נוספת שדורש איגוד הבנקים היא כי בית המשפט לא יורה על עיכוב הליכים נגד התאגיד, אם יש חשש להפעלה גירעונית שלו. זאת, כדי למנוע נזק בלתי מידתי לנושים. בהקשר זה מציע איגוד הבנקים התניה נוספת, שלפיה התאגיד יחויב לפתוח חשבונות בנק חדשים כתנאי לקבלת צו לעיכוב הליכים. לפי איגוד הבנקים, בחשבונות אלו יתנהלו ענייניו של התאגיד במהלך תקופת עיכוב ההליכים, "זאת, לצורך שמירה על הפרדה בין התנהלותו הכלכלית טרם עיכוב ההליכים לבין התנהלותו במהלך תקופת ההפעלה במסגרת עיכוב ההליכים. הפרדה בין חשבונות תסייע לבחון את התנהלות התאגיד בתקופת עיכוב ההליכים, במניעת הפעלה גירעונית וזליגת כספים".

בנוסף, מציע איגוד הבנקים לדרוש מספר הצהרות מהתאגיד המבקש עיכוב הליכים. כך, מוצע בחוות הדעת של האיגוד כי "על התאגיד, מגיש הבקשה לעיכוב הליכים, להצהיר, כי ביכולתו לפרוע את מלוא חובות התאגיד לנושיו". לפי הצעת האיגוד, נדרש פירוט על יכולת הפירעון של התאגיד במסגרת המתווה הראשוני להסדר החוב שלו, לרבות האופן והאמצעים שיאפשרו את הפירעון.

עוד מצוין בחוות הדעת של איגוד הבנקים הצורך להוסיף תצהיר של התאגיד שמסביר את השפעת משבר הקורונה על מצבו הכלכלי. כמו כן, דורש האיגוד הצהרה של התאגיד החייב על כך שעיכוב ההליכים נדרש לשם גיבוש הסדר החוב; שאין חשש סביר שהפעלת התאגיד במשך תקופת עיכוב ההליכים תפגע בנושים; וכי יש אמצעים למימון ההוצאות הכרוכות בהפעלת התאגיד.

מניעת נטילת אשראי

איגוד הבנקים מציע בחוות דעתו גם לאסור על התאגיד שמבקש עיכוב ההליכים ליטול אשראי בתקופת עיכוב ההליכים.

בתזכיר החוק של משרד המשפטים נכתב כי "תאגיד שהגיש בקשה לעיכוב הליכים לא יבצע עסקה חריגה או חלוקה כהגדרתן בחוק החברות או עסקה המנויה בסעיף 270 לחוק החברות עד למתן החלטה בבקשה לעיכוב הליכים, אלא באישור בית המשפט".

בחוות הדעת של איגוד הבנקים הוצע להוסיף הוראה האוסרת על תאגיד שביקש צו לעיכוב הליכים, להתקשר בעסקה שעניינה נטילת אשראי. זאת, החל ממועד הגשת הבקשה ועד לתום תקופת עיכוב ההליכים.

הרציונל מאחורי הצעת האיגוד הוא "שהגם שדבר מתן צו עיכוב ההליכים אמור להתפרסם באתר הממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הרי שמלווים לא מקצועיים, ספקים ונותני שירותים אינם נוהגים על פי רוב לבדוק את הפרסומים הנעשים באתר, ומשכך קיים סיכוי רב שאותם גורמים לא ידעו על עיכוב ההליכים וייתנו לתאגיד אשראים מבלי שהם מודעים למצבו".

בנוסף, על פי עמדת איגוד הבנקים יש להוסיף הוראה המחייבת תאגיד שניתן לגביו צו לעיכוב הליכים לציין, בצד שמו, בכל מסמך או פרסום מטעמו, את הביטוי "בעיכוב הליכים", וכן לציין זאת בשלט בכל מקרקעין שבהם הוא מנהל את עסקיו. זאת, כדי להשוות את תזכיר משרד המשפטים להוראת חוק חדלות פירעון ביחס לתאגיד שניתן לגביו צו לפתיחת הליכים.

החלטה במעמד הצדדים

איגוד הבנקים מתייחס בחוות דעתו גם לאפשרות הקיימת בתזכיר החוק של משרד המשפטים להעניק צו עיכוב הליכים לתאגיד במעמד צד אחד - היינו מבלי שנשמעה בבית המשפט עמדת הנושים.

על פי תזכיר החוק, "החלטה בעניין עיכוב הליכים תתקבל לאחר שמיעת הצדדים (התאגיד שמבקש עיכוב ההליכים ונושיו). אולם רשאי בית המשפט - אם שוכנע כי יש חשש סביר שהשהיית קבלת ההחלטה עד לאחר שמיעת הצדדים, תסכל את מתן הסעד (של עיכוב הליכים, א' ג') או תגרום למבקש עיכוב ההליכים נזק חמור - לעכב את ההליכים לאחר שמיעת המבקש בלבד". במקרה שניתן עיכוב ההליכים במעמד צד אחד, נכתב בתזכיר החוק, ישמע בית המשפט את הצדדים בהקדם האפשרי ולא יאוחר מ-14 ימים מיום נתינתו, ורשאי הוא לקיים דיון בבקשה".

איגוד הבנקים מבקש לבטל את האפשרות להוציא צו לעיכוב הליכים במעמד צד אחד. וזאת לדבריו, לאור הנזק לנושים והניצול לרעה של עיכוב ההליכים על ידי התאגיד, העלולים להיגרם בעקבות השימוש באפשרות זו.

תזכיר החוק של משרד המשפטים מתייחס גם לפירעון חובות העבר על ידי התאגיד בזמן תקופת עיכוב ההליכים. לפי התזכיר, "עם מתן ההחלטה על עיכוב הליכים, התאגיד לא יפרע את חובות העבר שלו". איגוד הבנקים טוען כי איסור זה צפוי לפגוע לא רק במעגלים הקרובים לתאגיד, אלא גם בצדדים שלישיים רחוקים ותמי לב. משום כך מציע איגוד הבנקים, לסייג את ההוראה ולקבוע כי "לא ייפרעו חובות העבר של התאגיד מנכסים שבבעלותו, אלא לפי הוראות חוק זה או במהלך עסקיו הרגיל של התאגיד".

בנוסף מציע האיגוד להחריג מהאיסור על פריעת חובות העבר - חובות שכבר החלו להינקט לגביהם הליכי גבייה. זאת, כדי למנוע ניצול ההליך לרעה, "שהרי במקרים אלה אין קשר בין משבר הקורונה לבין מצבו של החייב". עוד מציע האיגוד להוסיף הגבלה, שלפיה "עם מתן ההחלטה על עיכוב הליכים ייאסר על התאגיד ליצור שעבודים ו/או לחתום על ערבויות להבטחת חובות של צדדים שלישיים".

מינוי נאמן חיצוני

איגוד הבנקים גם טוען בחוות דעתו כי היעדר פיקוח על התנהלות התאגיד במהלך עיכוב ההליכים הוא אחת מנקודות התורפה העיקריות בתזכיר החוק של משרד המשפטים. לפיכך, מתעקש איגוד הבנקים על כך שמנהל הסדר החוב של התאגיד יהיה מינוי משותף של נושא משרה בתאגיד ושל נאמן חיצוני. לדברי האיגוד, גם אם עמדתם למינוי משותף לא תתקבל, "לכל הפחות על מנת ליצור שקיפות ובקרה ופיקוח מינימליים, מבלי להוציא את הפעילות מידי התאגיד (לגורם חיצוני, א' ג'), מוצע כי פעולות מסוימות שיוגדרו, יהיו טעונות חתימה/אישור של הנאמן החיצוני שיתמנה עם מתן צו עיכוב ההליכים".

לגבי מנהל הסדר החוב, מציע איגוד הבנקים להוסיף תניה, שלפיה הוא יהיה מחויב במהלך עיכוב ההליכים לבחון, מעת לעת ועל בסיס המידע שיקבל מהתאגיד, את התנהלות התאגיד, ואם חדל להתקיים תנאי מהתנאים לעיכוב ההליכים - ובמידת הצורך לדווח על כך לבית המשפט. עוד מוצע להוסיף תניה, שלפיה בית המשפט יהיה רשאי לקבוע כי כל הוצאה כספית בסכום מסוים תצריך קבלת אישור ממנהל הסדר החוב.

לבסוף מציע איגוד הבנקים להעלות משמעותית את שכר מנהל הסדר החוב של התאגיד. לפי תזכיר החוק של משרד המשפטים, שכרו של מנהל ההסדר יהיה 2,000 שקל כולל מע"מ והוצאות בגין קיום ישיבת גישור וכל הפעולות הנלוות לכך. לדברי האיגוד, מדובר בשכר נמוך מאוד, ויש לקבוע שכר גבוה יותר באופן משמעותי. זאת, לדבריו, "בשים לב למלאכה המוטלת על מנהל החוב ועל מנת שמגשרים בעלי יכולות והבנה יבקשו להתמנות. השכר הנמוך ירתיע אנשים מיומנים מלהתמנות לתפקיד". 

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?