גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בסופטבנק ממשיכים לחפש כיוון: מנסים להפחית סיכונים באמצעות השקעה בענקיות

סופטבנק היפנית הובילה את הגאות בתעשיית ההייטק באמצעות סבבי ענק ורמות שווי גבוהות • לאחר שרשמה הפסדים של מיליארדים והתקשתה בגיוס קרן נוספת, החליטו בחברה להמר דווקא על מניות של חברות ענק

מאסיושי סאן, מייסד סופטבנק. לא משקיע באפל ובפייסבוק / צילום: Shizuo Kambayashi, Associated Press
מאסיושי סאן, מייסד סופטבנק. לא משקיע באפל ובפייסבוק / צילום: Shizuo Kambayashi, Associated Press

אחרי שנה של הפסדים קשים לענקית היפנית, סופטבנק מזיזה את הפוקוס שלה מסטארט-אפים וחברות צמיחה להימורים בטוחים יותר. החברה נמצאת בעיצומו של מסע השקעות נוסף, אך הפעם, במקום להשקיע בסטארט-אפים, החברה רודפת אחרי מניות של חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם.

סופטבנק הקימה זרוע ניהול נכסים חדשה, שמייעדת לה כ-10 מיליארד דולר להשקעות בחברות ציבוריות על פני השקעה בחברות פרטיות שבהן התמקדה לאחרונה. לפי דיווח ב"בלומברג", זרוע ניהול הנכסים ממוקמת באבו דאבי, ומנוהלת על ידי אקשיי נהטה. הוא רוכש עבורה מניות בענקיות טכנולוגיה, מרביתן אמריקאיות, זה מספר חודשים. לפי מסמך שהגישה החברה לרשויות בארה"ב ב-17 באוגוסט, סופטבנק השקיעה כבר 3.9 מיליארד דולר מהסכום ב-25 חברות, כולן ציבוריות.

עם השקתה של זרוע ההשקעות החדשה, סופטבנק אמרה שתשקיע באפל ובפייסבוק, אך הן לא נמצאות בין השקעותיה החדשות המופיעות במסמך. עם זאת, ישנן כמה השקעות בחברות הטכנולוגיה מהגדולות בעולם. הגדולה ביותר מבין ההשקעות שעליהן דיווחה היא השקעה של מעט יותר ממיליארד דולר בענקית הענן והאי-קומרס אמזון.

השקעות נוספות שהופיעו בדיווח הן 475 מיליון דולר באלפאבית, כ-250 מיליון דולר באדובי, מפתחת פוטושופ, כ-220 מיליון באנבידיה, כ-200 מיליון בטסלה, כ-190 מיליון דולר בנטפליקס, וכ-180 מיליון דולר במיקרוסופט. עוד השקיעה גם בזום, בפייפאל ובכמה חברות סיניות.

סופטבנק היא חברת החזקות המבוססת בטוקיו, והיא מנוהלת על ידי מאסיושי סאן, המנכ"ל והמייסד האגדי שלה. פעילותה הבולטת ביותר בשנים האחרונות הייתה עם קרן ויז'ן, קרן ענק של 100 מיליארד דולר שהשקיעה סכומי עתק בחברות טכנולוגיה פרטיות בשווי של יותר ממיליארד דולר. בשנתיים שבהן פעלה פיזרה הקרן כספים והשקיעה בחברות בכוונה לסייע להן להשתלט על שווקים שלמים. המודל העסקי ויכולתן להפוך לרווחיות - היו שוליים עבורה. המחשבה שמאחורי האסטרטגיה הנועזת הזו הייתה שמה שחשוב הוא השליטה, והכסף כבר יגיע.

אלא שבשנה האחרונה המשקיעים בקרן החלו לפקפק בגישה הזו, והביעו לא אחת את אי שביעות רצונם מכך שטרם ראו רווחים מהשקעותיהם. אחרי כן התחילו להגיע ההפסדים, שהצטברו לכדי 18 מיליארד דולר, יותר מ-6 מיליארד דולר מהם בעקבות קריסת WeWork, ששוויה נפל מקרוב ל-50 מיליארד דולר לפחות מ-3 מיליארד בתוך חודשים. בסך הכול השקיעה הקרן ב-88 חברות, שהשווי המצרפי שלהן נמוך היום מסכום ההשקעה בהן. במונחי הון סיכון מדובר בכישלון מוחץ.

"משקיעים בחדי קרן"

ההשקעה בחברות שמראות רווחיות מיידית היא פתרון להפסדיה הנוכחיים, אך מנכ"ל סופטבנק לא ממהר לרדת מהעץ ולא מוותר על התפיסה ארוכת הטווח שלו, שעומדת בבסיסה של קרן ויז'ן. בשיחת ועידה שקיים בעקבות הדוחות הרבעוניים האחרונים של החברה, סאן אמר ש"האסטרטגיה שלנו לא השתנתה, אנחנו עדיין מתכוונים להשקיע בחדי קרן עם קרנות ויז'ן 2, 3 וכן הלאה". לפי דיווח ב"פייננשל טיימס", הוא אף אמר לאנליסטים ש"גם את הביטלס לא אהבו בתחילת דרכה".

ההשוואה לביטלס נראית מוגזמת, אך היא תואמת את הבומבסטיות של סאן גם בתפיסת ההשקעות שלו: לאחר השקת קרן ויז'ן, נשא סאן הרצאה למשקיעי החברה ובה פרס את חזונו עבור סופטבנק ל-30 השנה הבאות, ותחזיותיו לגבי האנושות ל-300 השנה הבאות.

תחזיות אלה כוללות "מפץ גדול" של מידע, שלפי סאן צפוי ליצור זן חדש של אנשים: כאלה שיחיו בסינרגיה עם המחשבים, מחוברים ישירות לענן ואחד לשני. במקום לחכות לבואו של העתיד הזה, סאן קיווה להפוך את סופטבנק לפלטפורמה שתאפשר אותו.

כדי לעשות זאת, בעשור האחרון סאן הוביל את החברה להתמקד בהשקעות על פני רכישות ומיזוגים, ובמוקד השינוי הייתה קרן ויז'ן - קרן המאופיינת בהשקעות ענק בחברות שמשתמשות בטכנולוגיה כדי לבצע מהפכה בשווקים מסורתיים ויכולות להשתלט על שוק שלם, כמו WeWork בנדל"ן, אובר בנסיעות ולמונייד הישראלית בביטוח. כך, הוא קיווה, בתוך 30 שנה הקבוצה תורכב מ-5,000 חברות טכנולוגיה שיספקו פלטפורמות לכל אספקט של החיים האנושיים.

הגישה השאפתנית של סופטבנק שינתה את פניו של שוק ההון סיכון. במקום להשקיע בחברה שזקוקה לכסף, היא פנתה לחברות שהיו יכולות להסתדר גם בלעדיו, מתוך תקווה שבאמצעותו - יהפכו להצלחה של ממש. לפי דיווחים, סופטבנק נקטה לרוב אסטרטגיית השקעות אקטיביסטית, שכללה מעורבות רבה בדירקטוריון של החברות. סאן עצמו מנהל קשר אישי עם המנכ"לים של החברות שהקרן משקיעה בהן. פעמים רבות, במקום להמר על הסוס המנצח - הוא השקיע בחברות רבות שמתחרות ביניהן באותו השוק, ולעתים אף הביא למיזוג ביניהן.

נפילה בומבסטית

מהחזון הבומבסטי, סופטבנק התגלגלה לנפילה בומבסטית. הישגיה המאכזבים הבהירו שההתמקדות בטווח הרחוק לא מתאימה למודל של הון סיכון, שבמסגרתו המשקיעים מצפים לראות רווחים תוך שנים בודדות ואילו סופטבנק השקיעה בחברות שלא הצליחו להראות שורת רווח. מלבד WeWork ואובר, גם השקעות אחרות אינן חברות רווחיות ולכן זקוקות לתמיכה כספית.

בתקופה זו, סופטבנק גם מצאה את עצמה מתקשה לגייס קרן המשך לויז'ן, שתוכננה תחילה להיות בנפח גבוה אפילו מזה של הקרן הראשונה. רבים מהגופים שהביעו עניין החליטו לוותר על ההשקעה בקרן השנייה או להקטין משמעותית את השקעתם בעקבות ההפסדים שרשמה, בהם הקרן המלכותית של סעודיה, הקרן של קנדה, וחברות טכנולוגיה כמו אפל וקוואלקום.

סופטבנק היא בעלת מניות גדולה בחברות הפסדיות רבות, וצריכה למצוא דרכים להמשיך ולהזרים להן הון גם ללא גיוס של קרן נוספת במועד שתכננה. היא קיוותה שרבות מהחברות שבהן השקיעה יצאו להנפקה בשנתיים הקרובות, אך לא כולן עשו זאת.

למוניייד הישראלית, למשל, גייסה מסופטבנק מאות מיליוני דולרים אך ההנפקה נדחתה לאחר קריסת WeWork.

כדי לכסות על הפסדיה, סאן נאלץ לוותר על החזון שלו, לפחות בטווח הקצר. סופטבנק הודיעה מוקדם יותר השנה כי תמכור החזקות בנכסים בשווי עשרות מיליארדים, ומנייתה עלתה בעקבות ההודעה. בנוסף, בעוד היא ממשיכה לעבוד על גיוס משקיעים לויז'ן 2, סופטבנק ממקדת את מאמציה בנתיבי השקעה אחרים, ובייחוד, כאלה שיניבו רווחים לה ולמשקיעיה. "אנחנו צריכים לבחון זוויות ואפשרויות מגוונות, אבל המיקוד שלנו יישאר בחברות שמאיצות את מהפכת המידע", אמר סאן באותה מצגת למשקיעים. 

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם